Sbohem kravičky a prasátka

Autor
Štítky

Ve svém včerejším článku jsem se snažil rozebrat situaci, do které vláda zkouší natlačit naše zemědělce. Dotaci v původní výši budou dostávat jen zemědělci do 50ti hektarů. A nad 150 hektarů už bude dotace směšně nízká. 

Tvrdil jsem, že tento pokus odskáčou nikoliv velcí vlastníci půdy a velké zemědělské koncerny, ale odskáčou to ti, kteří v posledních třiceti letech opravdu tvrdě makali a dokázali si vytvořit farmu o velikosti kolem 500 ha, protože to je výměra, kdy člověk nedělá šestnáct hodin denně, může si dovolit obnovovat techniku, opravovat budovy, je schopen obilí krátce skladovat a čekat na lepší cenu a je schopen i nějakých investic.  500 hektarů už totiž papírově nerozparcelujete mezi rodinu.  

Tito zemědělci se zpravidla pouštěli do nových postupů a byli schopni zajímavých investic. V mém okolí dva takoví využili vhodné situace a postavili (za dotace) bioplynové elektrárny. Díky tomu měli k dispozici zadarmo hodně tepla a tak jeden vytápí skleníky firmy, co se zaměřuje na bylinky a druhý vytápí výkrm hovězího. Hovna hned používá zase do bioplynky a díky tomu udrží i živočišný výkrm v černých číslech. Není to žádná bonanza, ale funguje to. Samozřejmě on si nemůže dovolit dělat mléko. Na kravín nemá. Ale má na to, aby v teple krmil býky na maso. Teď ale padla sekera na kámen - onen člověk je podle vládních měřítek agrobaron. 

Menší zemědělci (ti co to nedělají na plný úvazek) ti si papírově rozdělí pozemky mezi rodinu, takže táta bude jeden zemědělec, máma druhý, dcera třetí a syn čtvrtý. Všechno bude dál obdělávat jenom táta, máma bude dělat čtyři účetnictví místo jednoho, bude nadávat na byrokracii, ale jinak na tom budou stejně a syn s dcerou na pole ani nepáchnou, tak jako tam nepáchli doposud. 

Největším poraženým ale budou bývalá zemědělská družstva, která obdělávají někde mezi 1500 - 3000 hektary. Jednak jich je poměrně hodně a jednak právě tihle jsou ti poslední, kdo u nás dělají živočišnou výrobu v bývalých kravínech a vepřínech. Sice to prodělává, nemají peníze na údržbu, ale komunistické stavby něco vydrží, takže zatím to ještě šlo.  Zaměstnávají na vesnicích ty nejhůře zaměstnatelné lidi, kteří nebyli dost chytří, aby dojížděli do montovny a tak chodí krmit a dojit.  Už teď pro ně byla živočišná výroba ztrátová, protože do supermarketů jde maso placené královskými německými dotacemi.

Tohle bude první, co půjde do háje. Ty vepříny a kravíny. Protože to je nejjednodušší a nejrychleji realizovatelné opatření. 

Zároveň to nebude stačit. Málo platné, takový pětisethektarový soukromý farmář dře víc a rychleji než zaměstnanec družstva. Takže brzy budou ve ztrátě i se samotnou rostlinnou výrobou. A přijde den, kdy budou na prodej.... 

Myslíte, že se jako kupci nabídnou nějací novozemědělci, pro které to bude příležitost začít skvělý zemědělský život dotovaný šesti tisíci na hektar? Že se pro takové tisícihektarové družstvo najde padesát kupců? Nebo že by si vlastníci půdy řekli, že udělají společenství malých zemědělců a začnou hospodařit? Jak dlouho by takový prodej trval?  Ne, ne, prostě přijde obchodní zástupce velkého koncernu, nabídne cenu v příslušných milionech, popere se s dalšími obchodními zástupci jiných koncernů, chvíli se budou navzájem přeplácet, někdo z nich to vyhraje a koupí to sakumprásk. 

Zaměstance vyhází, protože má svoje. Traktory rozprodá, protože má svoje. Areál družstva srovná se zemí a bude tlačit na změnu územního plánu, aby tam mohlo vyrůst něco jiného a výdělečného. Klidně i stavební parcely pro bydlení. A bude vyřízeno. Na nějakém skrojku bývalého družstva možná zůstane jeden malý padesátihektarový zemědělec bez strojů i budov, který si všechno objedná jako službu a jinak bude normálně chodit do práce. Třeba zrovna bude dělat účetního v tom velkém zemědělském koncernu. 

Ale ještě předtím takřka úplně skončí živočišná výroba u nás. Což samozřejmě nevadí, protože všechno dovezeme z Německa a Polska. 

Víte, já někdy ty naše vlastence nechápu. Na jedné straně by chtěli soběstačné zemědělství, vrátit sem průmysl, chtěli by vystoupit z EU, ale když píšu o tom, že deagrofertizace především bude znamenat zničení právě toho zemědělství, co je ještě v českých rukou a zůstane tu, protože družstvo o 1500 ha nebude mít sídlo na Kypru... když tohle říkám, jako bych mluvil do dubu.

Že Babiše nesnášejí ojropřisluhovači, tomu rozumím. , ale že i leckdo z Alternativy je  tak posedlý Babišem, že je ochoten si nechat spálit zemi, jen aby se oligarchy zbavil, to mi hlava nebere.  Ale nedá se jim vysvětlit, že tohle není tlak na Babiše, tohle je jen záminka na zničení všeho českého.  Až totiž bude mít Babiš pocit, že mu chtějí zničit Agrofert, tak ho prostě prodá Němcům nebo americké  globální korporaci a ti se už postarají, aby vláda změnila pravidla.  To se mluví o čapím hnízdě, o STBákovi, o tom jak se ohne před EU... a nikomu nedochází, že tleskají tomu, aby prázdné místo po zničeném Agrofertu nezabral český vlastenecký kapitál, ale nějaké cizí korporace, které budou stokrát horší než Babiš.  Andrejko by ze sebe měl mít radost, už má silnější jméno než Václav Klaus. 

Tahle zaslepenost a neschopnost rozlišovat detaily bude smrtící i kdyby se stokrát mluvilo o vlastenectví. Na zničení Babiše jsou povolány zahraniční zájmy a zahraniční peníze. Cizí vojsko má vyřešit domácího oligarchu... i za cenu rozsáhlého plundrování a kolaterálních škod. Potřebujete diktátora jako sůl, takové vlastenectví  je tomuhle národu stejně nebezpečné jako Fiala, jen s opačným znamínkem.  Člověku se vysloveně chce dát se do služby nějakému oligarchovi, protože ten alespoň sleduje své zájmy a umí počítat. Ve jménu velikosti tohoto národa z něj zbyde jen polovina a bez zemědělství. 

Chápe tu někdo alespoň tak triviální úvahu, že Babiš alespoň sypal všem stejně a plošně, kdežto tihle nasypou jen kamarádům a ve jménu deagrofertizace stotisícihektarového velkopodnikatele zničí všechno, co je větší než 50 ha? Tohle je ten boj proti oligarchům?  Kdyby blbost nadnášela... 

Jo a mezi námi... zničení živočišné výroby v bývalých družstvech bude mít ještě jeden dopad - i ti menší, co krmí býky v moderním vytápěném kravíně, budou mít problém. Protože svoje podnikání ukončí nepotřebné inseminační stanice, skončí veterináři, co uměli porodit tele a zašít krávě břicho, skončí zootechnici, co uměli vykastrovat vepříka... a tak si svoje živočišné podnikání rozmyslí i leckdo další. Ti pětisethektaroví, ti to nevytrhnou. Jsou příliš malí. Kvůli nim se nevyplatí držet chovného býka nebo kance a k němu celé vybavení. 

Z moderních koncernových vepřínů pracujících jako linka v automobilce si totiž sele na výkrm domů nekoupíte. Tam není nikdo, kdo by vám ho vyhnal, zvážil a vypsal daňový doklad. Tam má každý svůj úkol rozepsaný na minuty stejně jako ve Škodovce.

Mezi posledními, kdo toho pak nechá, budu i já, protože to jinak nepůjde... Nebudu mít kde si koupit sele, nebudu mít kde získat prasničku, nebudu mít kde koupit inseminační dávku a kdybych měl živit kance, aby oplodňoval přirozeně, tak jednak budu v dokonalém mínusu a jednak mě ukamenují sousedé, protože kanec fakt smrdí.  Konec živočišného vidlačení. Vydržím odhadem tak o dva roky déle než družstva v okolí. 

Ale zase to bude akorát v té době, kdy bude poptávka po autoritativních vládcích, takže budu mít čas na občanskou válku a revoluční tribunály. Jak vidíte, na tomto image už pracuji, abych pak byl připraven. 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.8 (179 hlasů)

Komentáře

In reply to by Palivec (neověřeno)

Trvalý odkaz

...(žerou např. prasata, a asi u Palivců doma) "tak často maso a uzeniny z Lídlu" ?
Koukáte snad starším osobám při svých nákupech v Lídlu do nákupních košíků ? Anebo jak jinak to zjišťujete ? Například při svých obtěžujících návštěvách Palivců - seniorů a seniorek ?

Průměrný počet slepic: 4.2 (11 hlasů)

Já tam beru zázvorové pití, acidofilní mlíko a tatarák, někdy oříšky a dalamánku.

Průměrný počet slepic: 3.8 (8 hlasů)

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

To neznám.
Znám dalamánek.

Průměrný počet slepic: 2 (4 hlasů)

In reply to by Palivec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Dalamánka je samička od dalamánka... divím se, že to nevíte, když jste tak chytrej.

Průměrný počet slepic: 4.3 (8 hlasů)

In reply to by Palivec (neověřeno)

Trvalý odkaz

U nás se odmalička říká dalamánka. A syn dalajlámy je dalajlamánek. Může to být i opačně, hlavní je chuť. Nejlepší dalamánky jsou v Hradci nad Moravicí, v Hrušce (Hruškovi).

Průměrný počet slepic: 3.7 (6 hlasů)

Zklamaly mě. Ale mám vysoko srovnávací hladinu - graham kdysi , pamatuješ ?
Asi ne, bo já už tež ne.
:-D

Chleba odkuď ?
V Zahrádkách byl supr, ale to je daleko (pár kilometrů odtama čepuje v Popelíně pivo pan Miloš Zeman). Než bych dojel dom, tak bych ho sež...eh , snědl. Anebo se ožral v Popelíně (až zrušijou vakcinační segregaci) a na chleba zapomněl.
Rakovnický vydrží, není to taky žádná mana, ale je po týdnu stejný jak ten den kúpený.
Na ja, kde leží Rakovník,,,a kde ležíme my...
Fakt nevím, co se týče Spojených Obcí Chacharských.(SOC).

Průměrný počet slepic: 3.3 (3 hlasů)

Je vidět, že do Lidlu nechodíte nakupovat, tak jen pindáte otřepané fráze.

Lidl jako jeden z několika hytlermarketů, kde občas nakupuju (+ Albert, Billa, Tesco)
- je v průměru nejlevněší
- nabízí mnoho zejména mléčných výrobků i od místních lokálních dodavatelů
- jako jediný dováží naprosto skvělé (a ne drahé) slaniny a uzeniny ze Slovenska

Můžete si tam nakoupit docela kvalitní věci a ano, ještě ve slevě.

(Také tam beru tatarák jako Ládik!!!)

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

Tatarka je zase samička od tataráka?

Průměrný počet slepic: 2.4 (7 hlasů)

máte hospodu? A nějaké obrazy?

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

to bere hezky důkladně. Tak schválně na jak dlouho.
Váš dvůr, pane vidláku, zřejmě začíná opravdu vadit, když to zkoušejí znovu a znovu a zase trochu jinak ;-)

Průměrný počet slepic: 4.8 (10 hlasů)

Ne Raptor, ale Breptor jsi chtěl napsat, viď?
To nic, každý to pochopí - tak příště.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

to je něco jako nepravý Livec? Předpona "pa-" obvykle značí nepravost, napodobeninu, nepodařenost.

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)

"Tatarka je zase samička od tataráka?"
------------------------------------------------------
Rudý tatarák byl stěžejní potravou tatarských komunistů.

Bílá tatarka naproti tomu byla tekutou manou tatarských bělogvardějek.

(Už jen z toho je jasně viditelné, ke kterému kryptokomunistickému regálu Ládik v Lidlu podvědomě tíhne!)

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

To nám dělají schválně, abychom se před nimi museli sehnout a poklonit! :-)
(Já bych pověřil BISoního generála, aby jeho špičkový moskevský agent nahlédl do svazků vedoucího vašeho Lidlu, určitě to bude agent KGB)

Já zase ujíždím na ruské zmrzlině...
...nejspíš opožděný následek docházky na hodiny marxistické filosofie na Vysokej škole lesnickej a drevárskej vo Zvolene. Vedoucí katedry byl takový vůl, že si závěry z některých našich diskuzí i po půlstoletí pamatují i někteří kolegové.

Až dnes ho někteří uvědomělí VŠ pedagogové např. z Masaryčky dohnali a předehnali o několik volských délek.

Průměrný počet slepic: 3.7 (6 hlasů)

že když sleduji výsledky z Dtestu, tak tam většinou věci z Lidlu dopadají kvalitou dost dobře.

Jinak, Palivče, jste velmi odvážný člověk. Zde je většina důchodců a já se musím přiznat, že i když si neskromě myslím, že mám furt páru, tak ve čtvrtek ráno, když jsou akce, tak bych se do Lidlu neodvážil. Patrně, pokud bych z regálu nevědomky sebral poslední právě akčně zlevněný jogurt, utloukli by mě holemi.

Průměrný počet slepic: 2.1 (11 hlasů)

In reply to by berrnard (neověřeno)

Trvalý odkaz

Netlučou mě holemi, jelikož na mě krz ty intérnety nedosáhnou, bijou mě slepicema.

Průměrný počet slepic: 1.7 (6 hlasů)

Ne všichni, někteří mí zdravě.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

https://svitavsky.denik.cz/galerie/online_hrebicek_0110.html?photo=2
Už jsme ho tu spolu kdysi probírali. Čistě náhodou mě napadlo co asi dělá, tak jsem ho ťuk do Googlu a ejhle. To jen na okraj, rozhodně nechci vyvolávat diskuze o vojně, vím že zdejší osazenstvo je na to už alergické :D :).

Průměrný počet slepic: 3 (3 hlasů)

35 letech!
Neválí se vám náhodou pod postelí přebytečný UKL-59? A asi tak 200 nábojů, jsem skromný a hlavně víc bych už neunesl.
TVL, ta svině je u polišů. Doufám, že mě jednou zastaví.

Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Prodavam jak jsem koupil - na Rozpadu to jeden nadhodil : Z neprimych, kusych a utrzkovitych zdroju, jsou naznaky ze se v cine siri neco horsiho nez covid. Jelikoz zdroje jsou jake jsou (prakticky zadne), tak je to min nez hoax a rekneme ze hypoteza.

Jak bychom se tady v EU dozvedeli pokud by tomu tak bylo? Neco jako kdyz o vanocich 2019 startoval COV v cine - jen naznaky, suskanda a "hoaxy".

Cina ma pred olympiadou a tu si zadny totalitni rezim nenecha ujit, pustil by do sveta pripadnou pravdu, ze mu tam radi airborne ebola? "Jo, mame tu krvacivou horecku prenositelnou vzduchem, ale je to pod kontolou, tak si prijedte uzit olympiadu" Asi ne. Co by delala, je to co dela ted napr.v 13milionovem Xianu. Lockdown i za cenu hladoveni lockdownovanych. Samozrejme, muze to byt reklama na covid, nebo rezim, nebo uplna nepravda.
Na druhou stranu kdyby to pravda byla, cina to tutlala a tahle breberka s o rady vetsi smrtnosti nez covid se roznesla po svete, co bychom delali? Zvladla by nase vlada adekvatne reagovat a "prepnout" trasovani a opatreni z COV na ebola? Do kdy by jste cekali, nez se zabarikadujete? Az bude prvni potvrzeny pripad odvezeny do Techonina, az bude druhy jinde? Nebo az ve vasem meste? Neplasim, jen se ptam. Treba je to uplna blbost.

Průměrný počet slepic: 1.6 (5 hlasů)

Víme co bylo v Brazílii.
Podobně Tokio.
Takže,Čína to schytá nejvíc.

Průměrný počet slepic: 3.2 (5 hlasů)

Např. stačí několik pozitivních hokejistů v těch lepších týmech a to opakovaně....a šampionát vyhraje nakonec kontumačně Čína.
:-D))
Důležité není vyhr...eh, zúčastnit se, důležité je zachovat si zdravý rozum.

Průměrný počet slepic: 3.4 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

https://www.novinky.cz/koronavirus/clanek/ema-varuje-pred-posilovacimi-…

Přibližně toto tvrdil již před časem pan Petráš.

Tož nebylo by asi vhodné, kdyby polofašistické vlády nařizovaly povinně očkovat proti omikronu vakcínou, které není určena proti omikronu ....a to čtvrtou nebo pátou (vykuk z Moderny snad tvrdil, že dokonce i dalšími dávkami) dávkou, a toto by vyvolalo masové oslabení imunity jako takové, imunity lidského organimsu - takže by umíralo daleko více lidí jak dosud. nebylo by to ani rozumné, a zřejmě ani ekonomicky výhodné. Natož etické.

Průměrný počet slepic: 4.1 (8 hlasů)

"Data o volné kapacitě pro toto místo nejsou momentálně k dispozici."

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

že na ty nejvýznamnější pozice se čím dál víc derou ti nejblbější, zato ale velmi ambciózní a hlavně vytrvalí jedinci, a dysfunkční systém už ztratil přirozenou imunitu a není schopen se tomu přívalu stále ambiciónějších blbců bránit, 9 blbců s vypětím sil možná odrazí ale ten jeden projde. A toto chtělo dělat prezidenta.

https://twitter.com/MarekHilser/status/1481650490106527759

Průměrný počet slepic: 3.7 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Vylézt z řiti a trochu se opláchnout.

Průměrný počet slepic: 4 (14 hlasů)

S kým jste tam byl?
S Targusem?

Průměrný počet slepic: 1.9 (13 hlasů)

Tolik všelijakých podezřelých dezinformujících individuí a vůbec se nežinýrují myslet si a prezentovat, co je zapovězeno samotným ministerstvem pravdy. Dokonce by chtěli vylézt z toho jedinečného omnipotentního imperiálního rektu. Nemáte to lehké, ale vytrvejte. Nakonec se nějaký mastný pšouk najde i pro Vaši Indolenci.

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)

Lipavský si tolik na hygienu nepotrpí...

Nehledě na to, že smrádek, ale teploučko.

Průměrný počet slepic: 4.3 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Gdyž se na 500 ha neuživí tři osli, tak z čeho žijou ty tlupy blboňů ve městech?
Co třeba pojmenovávat skutky pravými jmény?

Průměrný počet slepic: 3.5 (6 hlasů)

Ja sel autem po strednim Slovensku a v zahrade jsem videl oslika. V praci jsem pak smutne vypravel ze jsem jeste nikdy nejezdil na oslovi. Jedna kolegyne na to : A ja uz na kolika...

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

In reply to by hulvath (neověřeno)

Trvalý odkaz

Teď su zrovna v oblasti gde slyším osla přes kopec. Von tam je uvázanej u stromu a čeká až přijde PÁN.

Průměrný počet slepic: 3 (6 hlasů)

Pak to bude Targus.

Průměrný počet slepic: 1.8 (10 hlasů)

je ve světě.
Asi to bude nějaký píčus, který si myslí, že by mohl být diagnostikem.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

To se hezky plače, gdyž má něgdo ukradených 1000 ha půdy a kňučí, že se má blbě. Co na to maj říkat blboni, co nemaj žádnej ha. Ha?

Průměrný počet slepic: 3.3 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

12.1 Vláda Ukrajiny zavedla státní regulaci řady potravin, včetně pohanky, mouky, cukru a vajec, úroveň obchodní přirážky nebude vyšší než 10 %.
Asociace výrobců chleba na Ukrajině oznámila katastrofální situaci v průmyslu kvůli vysokým cenám plynu, mnoho podniků je na pokraji zastavení.

Prezident asociace řekl, že aby průmysl přežil, je nutné zdražit chleba o 30 %.
http://aktualnikonflikty.cz/viewtopic.php?f=14&t=5&sid=05acc81ec31b7216…

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Myslim si ze toto bude tiez dobry lakmusovy papierik ako na tom sme.
Teda ako sme dopadli.

Na nasom odd. sa rozmohol taky nesvar - fetus mortus.

Vsetko zdrave zeny, prvorodicky (teda-chceli by) , aj zeny uz detne.

Vsetko 20+ tyzden, nepomaha ani indukcia.

V r. 2021 sme mali dva. Je 13. januara a mame uz 3 za sebou. Vsetky cez kaizre.

Vidlak by si mohol dat stiahnut udaje aj o stave tejto udalosti v case......ked uz ma ten intimny vztah s povodcom zdravotnickych dat

Průměrný počet slepic: 4.2 (6 hlasů)

In reply to by Zvedavec (neověřeno)

Trvalý odkaz

obávám se, že vám osmdesát procent zdejších čtetenářů nerozumí ani slovo, pretože nevedia po doktorsky. Já shodou okolností většinou jo,
ale červenám se studem, protože si nejsem úplně jistý, co znamená slovenským medicínským argotem " kaizre". Císařské řezy?

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)

In reply to by Asfaltový holub (neověřeno)

Trvalý odkaz

U nás leželo na intenzivce pětileté dítě s typickým prokázaným dlouhým covidem, původně neodhadli, o co se jedná. Snad je momentálně mimo nebezpečí, zatím, snad se nakonec vzpamatuje natolik, že se dožije požehnaného věku pětatřiceti let .

Průměrný počet slepic: 2.5 (2 hlasů)

In reply to by Asfaltový holub (neověřeno)

Trvalý odkaz

Císařský řez -
sectio caesarea) je porodnická operace, během které je novorozenec vybaven z děložní dutiny cestou chirurgicky otevřené břišní stěny.

Průměrný počet slepic: 2 (4 hlasů)

In reply to by Doktor Cvach (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jen mi hned nedocvaklo, co to je ten "kaizre" - že je to množné číslo od "císař" :-)

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)