Sbohem kravičky a prasátka

Autor
Štítky

Ve svém včerejším článku jsem se snažil rozebrat situaci, do které vláda zkouší natlačit naše zemědělce. Dotaci v původní výši budou dostávat jen zemědělci do 50ti hektarů. A nad 150 hektarů už bude dotace směšně nízká. 

Tvrdil jsem, že tento pokus odskáčou nikoliv velcí vlastníci půdy a velké zemědělské koncerny, ale odskáčou to ti, kteří v posledních třiceti letech opravdu tvrdě makali a dokázali si vytvořit farmu o velikosti kolem 500 ha, protože to je výměra, kdy člověk nedělá šestnáct hodin denně, může si dovolit obnovovat techniku, opravovat budovy, je schopen obilí krátce skladovat a čekat na lepší cenu a je schopen i nějakých investic.  500 hektarů už totiž papírově nerozparcelujete mezi rodinu.  

Tito zemědělci se zpravidla pouštěli do nových postupů a byli schopni zajímavých investic. V mém okolí dva takoví využili vhodné situace a postavili (za dotace) bioplynové elektrárny. Díky tomu měli k dispozici zadarmo hodně tepla a tak jeden vytápí skleníky firmy, co se zaměřuje na bylinky a druhý vytápí výkrm hovězího. Hovna hned používá zase do bioplynky a díky tomu udrží i živočišný výkrm v černých číslech. Není to žádná bonanza, ale funguje to. Samozřejmě on si nemůže dovolit dělat mléko. Na kravín nemá. Ale má na to, aby v teple krmil býky na maso. Teď ale padla sekera na kámen - onen člověk je podle vládních měřítek agrobaron. 

Menší zemědělci (ti co to nedělají na plný úvazek) ti si papírově rozdělí pozemky mezi rodinu, takže táta bude jeden zemědělec, máma druhý, dcera třetí a syn čtvrtý. Všechno bude dál obdělávat jenom táta, máma bude dělat čtyři účetnictví místo jednoho, bude nadávat na byrokracii, ale jinak na tom budou stejně a syn s dcerou na pole ani nepáchnou, tak jako tam nepáchli doposud. 

Největším poraženým ale budou bývalá zemědělská družstva, která obdělávají někde mezi 1500 - 3000 hektary. Jednak jich je poměrně hodně a jednak právě tihle jsou ti poslední, kdo u nás dělají živočišnou výrobu v bývalých kravínech a vepřínech. Sice to prodělává, nemají peníze na údržbu, ale komunistické stavby něco vydrží, takže zatím to ještě šlo.  Zaměstnávají na vesnicích ty nejhůře zaměstnatelné lidi, kteří nebyli dost chytří, aby dojížděli do montovny a tak chodí krmit a dojit.  Už teď pro ně byla živočišná výroba ztrátová, protože do supermarketů jde maso placené královskými německými dotacemi.

Tohle bude první, co půjde do háje. Ty vepříny a kravíny. Protože to je nejjednodušší a nejrychleji realizovatelné opatření. 

Zároveň to nebude stačit. Málo platné, takový pětisethektarový soukromý farmář dře víc a rychleji než zaměstnanec družstva. Takže brzy budou ve ztrátě i se samotnou rostlinnou výrobou. A přijde den, kdy budou na prodej.... 

Myslíte, že se jako kupci nabídnou nějací novozemědělci, pro které to bude příležitost začít skvělý zemědělský život dotovaný šesti tisíci na hektar? Že se pro takové tisícihektarové družstvo najde padesát kupců? Nebo že by si vlastníci půdy řekli, že udělají společenství malých zemědělců a začnou hospodařit? Jak dlouho by takový prodej trval?  Ne, ne, prostě přijde obchodní zástupce velkého koncernu, nabídne cenu v příslušných milionech, popere se s dalšími obchodními zástupci jiných koncernů, chvíli se budou navzájem přeplácet, někdo z nich to vyhraje a koupí to sakumprásk. 

Zaměstance vyhází, protože má svoje. Traktory rozprodá, protože má svoje. Areál družstva srovná se zemí a bude tlačit na změnu územního plánu, aby tam mohlo vyrůst něco jiného a výdělečného. Klidně i stavební parcely pro bydlení. A bude vyřízeno. Na nějakém skrojku bývalého družstva možná zůstane jeden malý padesátihektarový zemědělec bez strojů i budov, který si všechno objedná jako službu a jinak bude normálně chodit do práce. Třeba zrovna bude dělat účetního v tom velkém zemědělském koncernu. 

Ale ještě předtím takřka úplně skončí živočišná výroba u nás. Což samozřejmě nevadí, protože všechno dovezeme z Německa a Polska. 

Víte, já někdy ty naše vlastence nechápu. Na jedné straně by chtěli soběstačné zemědělství, vrátit sem průmysl, chtěli by vystoupit z EU, ale když píšu o tom, že deagrofertizace především bude znamenat zničení právě toho zemědělství, co je ještě v českých rukou a zůstane tu, protože družstvo o 1500 ha nebude mít sídlo na Kypru... když tohle říkám, jako bych mluvil do dubu.

Že Babiše nesnášejí ojropřisluhovači, tomu rozumím. , ale že i leckdo z Alternativy je  tak posedlý Babišem, že je ochoten si nechat spálit zemi, jen aby se oligarchy zbavil, to mi hlava nebere.  Ale nedá se jim vysvětlit, že tohle není tlak na Babiše, tohle je jen záminka na zničení všeho českého.  Až totiž bude mít Babiš pocit, že mu chtějí zničit Agrofert, tak ho prostě prodá Němcům nebo americké  globální korporaci a ti se už postarají, aby vláda změnila pravidla.  To se mluví o čapím hnízdě, o STBákovi, o tom jak se ohne před EU... a nikomu nedochází, že tleskají tomu, aby prázdné místo po zničeném Agrofertu nezabral český vlastenecký kapitál, ale nějaké cizí korporace, které budou stokrát horší než Babiš.  Andrejko by ze sebe měl mít radost, už má silnější jméno než Václav Klaus. 

Tahle zaslepenost a neschopnost rozlišovat detaily bude smrtící i kdyby se stokrát mluvilo o vlastenectví. Na zničení Babiše jsou povolány zahraniční zájmy a zahraniční peníze. Cizí vojsko má vyřešit domácího oligarchu... i za cenu rozsáhlého plundrování a kolaterálních škod. Potřebujete diktátora jako sůl, takové vlastenectví  je tomuhle národu stejně nebezpečné jako Fiala, jen s opačným znamínkem.  Člověku se vysloveně chce dát se do služby nějakému oligarchovi, protože ten alespoň sleduje své zájmy a umí počítat. Ve jménu velikosti tohoto národa z něj zbyde jen polovina a bez zemědělství. 

Chápe tu někdo alespoň tak triviální úvahu, že Babiš alespoň sypal všem stejně a plošně, kdežto tihle nasypou jen kamarádům a ve jménu deagrofertizace stotisícihektarového velkopodnikatele zničí všechno, co je větší než 50 ha? Tohle je ten boj proti oligarchům?  Kdyby blbost nadnášela... 

Jo a mezi námi... zničení živočišné výroby v bývalých družstvech bude mít ještě jeden dopad - i ti menší, co krmí býky v moderním vytápěném kravíně, budou mít problém. Protože svoje podnikání ukončí nepotřebné inseminační stanice, skončí veterináři, co uměli porodit tele a zašít krávě břicho, skončí zootechnici, co uměli vykastrovat vepříka... a tak si svoje živočišné podnikání rozmyslí i leckdo další. Ti pětisethektaroví, ti to nevytrhnou. Jsou příliš malí. Kvůli nim se nevyplatí držet chovného býka nebo kance a k němu celé vybavení. 

Z moderních koncernových vepřínů pracujících jako linka v automobilce si totiž sele na výkrm domů nekoupíte. Tam není nikdo, kdo by vám ho vyhnal, zvážil a vypsal daňový doklad. Tam má každý svůj úkol rozepsaný na minuty stejně jako ve Škodovce.

Mezi posledními, kdo toho pak nechá, budu i já, protože to jinak nepůjde... Nebudu mít kde si koupit sele, nebudu mít kde získat prasničku, nebudu mít kde koupit inseminační dávku a kdybych měl živit kance, aby oplodňoval přirozeně, tak jednak budu v dokonalém mínusu a jednak mě ukamenují sousedé, protože kanec fakt smrdí.  Konec živočišného vidlačení. Vydržím odhadem tak o dva roky déle než družstva v okolí. 

Ale zase to bude akorát v té době, kdy bude poptávka po autoritativních vládcích, takže budu mít čas na občanskou válku a revoluční tribunály. Jak vidíte, na tomto image už pracuji, abych pak byl připraven. 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.8 (179 hlasů)

Komentáře

Teď jste to smíchala na jednu hromadu. Plastové kelímky jsem neřešil, odpovídal jsem na vratné skleničky na jogurt. Kde to tváří ekologicky, ale je to ve výsledku dražší (a tím méně ekologické) než je vyhodit a dát do oběhu nové.

Ekologické a levnější by bylo výrobcem dovést do marketu jogurt v jedné cisterničce (na vlastních kolečkách s vlastním chlazením) a každý zákazník by si stočil do své vlastní přenosky (typizované v několika velikostech). O její stav by se i sám staral.

Průměrný počet slepic: 3.2 (6 hlasů)

... ale to musíte mít jednoho lokálního dovozce živého jogurtu (nebo mléka, tvarohu, minerálky, etc) a kupec si až doma musí dodat, pokud nutně potřebuje, marmeládu, ovoce, oříšky, či jakékoliv ingredience, sám. U mě to není problém a kupuji velké balení živého jogurtu a děcka si namíchají dle aktuální nálady.

Průměrný počet slepic: 4 (3 hlasů)

Tak chodila k nasim 'cisterna' z druzstva, so surovym mliekom ... mama s ujom s dvojlitrovym vedierkom si nechali natocit na dva dni ... ale potom sofer niekde havaroval, ani neviem, ci s cisternou, alebo osobakom, skoncil v nemocnici, a druheho sofera uz nenasli ... tak sa druzstvo na nejaky rozvoz mlieka po prilahlych vesnickach vyprdlo. Do mesta to tusim ani neskusalo

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

V jednom družstvu měli (možná i dosud mají) automat na mléko. Hodili jste dovnitř dvacetikorunu a natekl vám litr mléka. (Dalo se to přerušit, pokud někdo potřeboval prohodit nádoby). Kamarádka, co v tom družstvu pracovala říkala, že je zájem a někdy musí doplňovat mléko i 2x denně. Něco podobného měli i jednom z našich krajských měst, ale tam už to skončilo, prý pro nezájem. Tak nevím...

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Ano několik automatů bylo i na prajzke a zůstal širokodaleko jediný v Hlučíně u Bily.Semtam tam někoho vidím nabírat, ale lidi jsou tvorové zhnilí radši zajdou pro dražší balík mlik do krámu než se mrcasit s petkama a jezdit, i když jezdí denně okolo.Já mléko piju už teďkom fakt málo. Do kávy ho nedávám ale jak jsme měli domácí vánočku na vánoce tak jsem si řekl že chci k tomu kakao z mléka od krávy, tož se jelo. No a světe div se. měli jsme jen jednu petku s sebou, že si koupíme v automatu druhou....no zaboha ne. Takže možná i tohle odradí- ale je to smutná realita Vím ale o jedné rodince co mají kozy a krávu a nabízejí výrobky: sýry , másla, mléko, tvaroh, jen je to třeba pár dnů dopředu dát vědět. No, a mléčné výrobky.Za komunistů(jsem ročník 1973) jsem cestou do školy miloval když jsem si v úterý(to totiž bylo) došlo takové to ochucené mléko v krabičce. k tomu dva sladké rohlíky a bylo mňam. Co jsem v té době absolutně nemusel byly jogurty. Víte, ne že bych frfňal, já odmala kromě tlustého masa mohl jíst všechno.ale. ta skleněná věc s úzkým hrdlem, tuhou bílou hmotou a marmeládou na samotném dně. A to, že musím vzít něco dlouhého a začít to krkolomně míchat mně prostě odrazovalo. Jinak bych si tuto kvalitu dal s chutí znovu. Kde jsou ty časy ,kdy mléko bylo mlékem a po dvou dnech už bylo nakyslé a jako mléko nepoužitelné.

Zatím bez slepic

Takže všecky ty předražené eko-bio-fair-trade krámy, mají kvůli té vysoké ceně maličkou ekologickou stopu?
Rozumím tomu správně?

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

Cena v obchodě není směroplatná. Rabat výrobce a rabat prodejce ji navyšuje. Ale pokud koupíte 1kg živého jogurtu v plastu, tak řešit nějaké alternativní zálohování je jen eko marketing a pro Váš dobrý pocit, ale eko to ve výsledku fakt nebude.

Průměrný počet slepic: 3.8 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Babiš je viditelný symbol úspěchu B5 a dobře se hodí jako hromosvod na budoucí problémy. Takže dokud půjde svádět nepříjemné situace na předešlou vládu, Babiš bude okopáván jen rétoricky. Voličský klan B5 bude nadšen, jak to Babiš schytává ze všech stran. Až přijde na ouvej, bude už Babiš vyčpělé téma.
Z EU nevystoupíme, s ní se buď pozvedneme nebo padneme. Takže padneme, přeci při tom nebudeme přepočítávat grošíky.

Průměrný počet slepic: 4.5 (13 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

nebudeme přepočítávat grošíky. Důležité je,že nám zůstane rovná páteř. To jsem vás to pěkně naučil.

Průměrný počet slepic: 3 (6 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Babišsm tomu umetl cestu.
To tak dycky je, na Adovi zas měla určitý svůj podíl (v závěru sice hlasovali proti Zmocňovacímu zákonu, no ale to už bylo jen gesto)severingovská socdem.

Šikovnou politikou by bylo trošku si EU povydírat, vybudovat dostatečnou, spolehlivou a " chytrou" (smart) kapacitu pro výrobu elektrické energie (včetně vyřešení eventualit přebytků - kam s nimi) , jenže co dál ? Odkud "vememe" (otázkou prorůstání kapitalistického vlastnictví formou nadnárodního, respektive nacionalistického či oligarchického imperialismu do struktur organizací státních, regionálních i lokálních , respektive jejich ovládání....tím se nezabývá ani Okamurova partaj) plyn a ropu, obecně pak suroviny pro chemický průmysl ? Jak zareagují majitelé států (kosmopolitní finanční domy) ? V případě sankcí, blokád či dalších perzekucí - jak udržíme zdejší sociální i kulturní soudržnost respektive jejich rezidua ? Bud evůbec zde chuť bránit samostatnou republiku, není už maloměšťáctvo zdegenerované natolik, že raději zvolí si korupční modus svého bytí ?
Ono už i to používání plurálu " nevystoupíme", " pozvedneme" " padneme", " budeme", " nebudeme ".......ono to už zní komicky, nezdá se Vám, Gerde ? Že je to vyprázdněné ? Bez nějaké autonomní politiky , politiky skutečně vycházející ze zájmu lidí, kteří stále formálně tvoří tuto "republiku" ? Internetové (a já neshazuji tento druh komunikačního prostředku !!!, je úžasný...respektive mohl by být, kdyby byl využit nezdegenrovaným způsobem) , ať už anonymní, anebo neanonymní, diskuse jsou sice sáhodlouhé, někdy i docela obsažné, ba i náznaky jakési politiky v nich nalezneš, možná i tužby po tom žádoucím ujednocení si benigních názorů na to jak řešit závažné problémy (ovšem je výrazem degenerace když je naprosto marginalizována promírová mezinárodní politika, je někde na okraji zájmu, více se diskutuje o hnoji nebo o vlcích) ...no ale to je asi tak vše (obskurní vystoupení typu Milionů chlívků apod,nepřinášejí nic).
Pročež bych ten plurál raději nepoužíval (všimněte si, že kritizuji i sám sebe !!) , je to neoprávněné, je to zneužívání, je to fantasmagorie..

Průměrný počet slepic: 4.3 (4 hlasů)

Politické ptydepe jsem zvolil záměrně. :-) Ano, je vyprázdněné, ale naši politici říkají fráze k těm, kdo přidělují prachy. Jak ten řetěz přetnout? Přestat prachy posílat.

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Grosiky uz nepocitaji klicnici uz davno, minimalne od doby, kdy utratili 2 biliony korun za aktiva EU, ktera by jinak kvuli tisknutiv odrovskych objemech musely jit cenove dolu.
Hrdinove z Cech ale na grosiky nekoukali, evropska aktiva podporili, a zaroven pomohli Cecham zachovat status levne montovny. Komu to vyhovuje nejvic? To uz snad i nejenom modri vedi.

Jinak jak jine staty pristuji ke grosikum dam link dolu. Do dneska to bylo verejne tajemstvi, jenom soudruzi se vykrucovali, ze Rusak proste nespolupracuje, NS2 neodpovida "evropskym predpisum" a jeste navic Evropu vydiraji skrcenim plynu.
A ted jim do toho hodi jejich spojenec nejsvetejsi vidle, a na plnou hubu rekne pravdu, ze o zadne predpisy nejde, zadne skrceni se nekona. Proste pred par lety to bylo Fuck EU, dneska si to soudruzi prozili znovu.

https://www.rt.com/russia/545784-us-delay-certification-nordstream2/

Zatim jsem to na ceskych sdelovadlech nevidel, uvidime, jestli dostanou povoleni k publikaci, nebo proste jenom cekaji na instrukce.

Průměrný počet slepic: 4.4 (10 hlasů)

In reply to by Sakura (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ale zapomněl jsi dodat, že to byly 2 biliony čerstvě "natištěných" korun, tj. které vznikly "z ničeho" pomocí několika kliků myši.

Průměrný počet slepic: 4.7 (13 hlasů)

Všichni jsme tuto taškařici zaplatili v podobě vyšších cen všeho, protože se tím zdražil dovoz surovin, zboží a, v neposlední řadě, i zahraniční dovolené.

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

To jsem dodat nezapomel, predpokladal jsem, ze tohle prece uz vsichni vedi, jak dneska vznikaji penize. Zdaleka nejenom ty 2 biliony. Nicmene diky za doplneni.

Průměrný počet slepic: 4.2 (6 hlasů)

To je jako v tom vtipu o policajtech:

Policajti se na služebně domluví, že budou padělat peníze. Jek řekli, tak udělali.

Prohlíží si výsledek na služebně, Jak nejlépe vyzkoušet, jestli padělky nikdo nerozezná?

"Zkusíme to na veliteli,, půjdu za ním, že chci rozměnit"

"Tak, jak si dopad?"

"Dal jsem mu svou šedesátikorunu a on mi vrátil dvě třicetikoruny."

Průměrný počet slepic: 4.5 (12 hlasů)

In reply to by Sakura (neověřeno)

Trvalý odkaz

Člověče Sakuro, ty máš z těch japonských ostrovů úplně neuvěřitelný přehled.
Jak to stíháš všecko sledovat?
Děláš v tom Japonsku i něco jiného? Teda kromě celonočního sezení u internetů (bo časový posun) a sledování situace v EU, v Německu, u nás doma v ČR?
Je to divný. Jak i v Japonsku víš naprosto přesně, co se doopravdy děje na Ukrajině, v Kazachstánu a co chystají Rusové?
Když to srovnám s Američankou Petrou a časovým posunem mezi USA a ČR, pak se zamyslím nad časovým posunem mezi Japonskem a ČR, no úžasné. Jakpak to s tím časovým posunem máme? Kolik to dělá a kolik tě ten internet v tom Japonsku stojí?
Ještě maličkost:
Jak se to stane, že Češka z USA je schopna bezproblémově psát s diakritikou, kdežto Čechovi z Japonska to zcela zásadně nejde?

Průměrný počet slepic: 3.5 (13 hlasů)

In reply to by Leoš (neověřeno)

Trvalý odkaz

Moje zamestnani zahrnuje sezeni na internetu, ale vytizeny jsem jenom v krizovych situacich, nebo planovanych operacich. Ano a nekdy musim byt vzhuru pres noc, jak uz to u takovych zamestnani byva.

Jinak si nemyslim, ze mam neuveritelny prehled, spis si myslim, ze se me zajmove oblasti prekryvaji s mistnim hnojnikem.
A zaroven, jak uz mi vycetl kydum prideleny elf/troll, nechodim na bakaloviny, deniky N a celou radu dalsich "informacnich zdroju", ktere povazuji za ztratu casu. Podle toho elfa/trolla, totiz abych mel kompletni prehled a mel tedy pravo hodnotit a kritizovat, musim pouzivat vsechny informacni zdroje, nejenom na ty, se kterymi mam vesmes pozitivni zkusenosti.
Mel jsem za to, ze to tak delaji (krome profesionalu, kteri jsou za to placeni) vsichni, protoze to znamena velkou usporu casu. Pokus si nekdo mysli, ze bez informaci od Evropskych hodnot nebo Forum24 nemuze zit, tak proti gustu...

Ceska z USA pise bez problemu s diakritikou, protoze budto ma ceskou klavesnici, nebo umi psat cesky poslepu. To ja neumim, takze bych to poslepu lovil hodne spatne, ale mozna se k tomu jednou odhodlam. Na klavesnici bych si sice mohl prilepit ceske znaky, ale uz ted tam mam dve abecedy a nic se nema prehanet.

Internet je tu doslova za babku, je to dane hustotou osidleni a velikosti populace, a v neposledni rade by si mistni firmy nikdy nedovolili odirat lidi zpusobem, jak to predvadeji korporace v Cechach. (ted se priznam, ze nemam uplne aktualni info, ale jeste kdyz jsem byl v Cechach, tak to bylo priserne. limity, FUP, rychlosti)

Nevim jak jsi prisel na to, ze ja vim vsechno presne. Ja tu prezentuji na diskuzi svoje nazory na dane tema, ktere samozrejme zakladam na nejakych informacich a obecne logickych dedukcich.
Co chystaji Rusove vedi naprosto presne jenom Rusove. O Ukrajine a Kazachstanu plati to same.

Nakonec si myslim, ze odbornikovi jako ty nemusim vysvetlovat casovy posun mezi USA a Japonskem, nebo Cechy. Pokud ano, tak zkus nejaky z z desitek webu zdarma, ktere orientaci usnadnuji napr:
https://www.timeanddate.com/worldclock/converter.html

Snad jsem uspokojil tvoje otazky, a doufam, ze uz nebude treba diskuzi zaplacavat informacemi osobniho charakteru.
Ja na tebe zadne podobne otazky nemam.

Průměrný počet slepic: 4.6 (17 hlasů)

In reply to by Sakura (neověřeno)

Trvalý odkaz

díky za ukázku asertivní zdvořilosti. Pomalu ji bohužel začínám ztrácet.

Jinak ovšem - já Deník N i bakalonoviny tu a tam přečtu. Je to důležité k tomu, abych věděl, co si "naše" nad-vláda myslí, že si máme tento týden myslet my.

Někdy je to dokonce i zábavné, jindy to beru jako určité duševní otužování či zvyšování duševní odolnosti proti mentálním patogenům.

Průměrný počet slepic: 4.4 (10 hlasů)
Trvalý odkaz

v knihe Grof Monte Christo
ale popisoval tam ako sa ozaj znaly cloek dostane do ciela - v tom pripade to bolo ako niekoho otravit. Ryba-> Vtak-> kapusta-> otraveny clovek
abo tak nejak.

Na SK sa teraz rozobera bezpecnostna dohoda s USA, kde USA Army bude nad zakonom, dohoda nevypovedatelna 10 rokov a mozu si tu robit co sa im zamane.
Fico takto formulovany navrh dohody odmietol.
Prisiel Kuciak, demosky, odchod Fica, medialne i financne kryty blazon, ktory sa dostal k moci.
A ajhla - jednohlasne nam vlada toto schvalila - vcera.
A este lepsie je, ze sa k tejto dohode este nevyjadrila ta puta z palaca.

Vobec by som sa nedivil, ak by sa USA v podobnej forme nanominovala do dvoch rokov aj do CR.
Medialna podpora, poslanci studujuci v USA, porusovanie zakonov a dohod nikoho nevzrusuje...ludia riesia hypoteky, chaos vo verejnej sprave, polno riesi genialne napady z vlady...

Idete SK cestou, za dva roky sa uvidi, ci nas komplet kopirujete....

Průměrný počet slepic: 4.7 (17 hlasů)

Zvedavec, křivdíte Slovákům i nám. My ani vy nikam "neideme", vezou nás do konečné stanice v dobytčácích ....vlastě ...pardon, ve slovenštině se nerozlišuje mezi "jet" a "jít", máte pro to jen jedno slovo...takže ve slovenštině máte vlastně pravdu "ideme" do prdele společně.
A tak je to u bratrských národů správně, tak to má být!

Průměrný počet slepic: 5 (12 hlasů)
Trvalý odkaz

Orbán oznámil zastropování cen základních potravin. Regulace cen benzínu a energií už vláda zavedla dříve
Vláda v Maďarsku zastropuje ceny několika základních potravin. Oznámil to premiér Orbán po dnešním jednání kabinetu. Regulace cen má dle Orbána omezit dopady inflace, týkat se bude hladké pšeničné mouky, krystalového cukru, slunečnicového oleje, vepřového a kuřecího masa a polotučného mléka. Ceny těchto potravin musí být v obchodech nejvýše na úrovni z října loňského roku, a to od začátku února.
Dle maďarského statistického úřadu byly říjnové průměrné ceny za 1 kilo či jeden litr, na jejichž úrovni se nyní cena zastropuje, následující:
cukr krystal – 261 forintů (18 korun)
hladká mouka – 203 forintů (14 korun)
slunečnicový olej – 713 forintů (49 korun)
kuřecí maso – 1600 forintů (110 korun)
vepřové maso – 1420 forintů (97 korun)
polotučné mléko – 268 forintů (18 korun)
Cena v kč je zaokrouhlena na celá čísla.
Ze zmíněných potravin od října do listopadu zdražila především mouka, a to skoro o 10 procent na 218 forintů, zbývající potraviny téměř nezdražovaly. Statistický úřad ale ještě nevypsal ceny z prosince, je možné, že vláda je při rozhodování o regulaci už zohlednila. V Maďarsku už od listopadu platí omezení cen benzinu a nafty, v prosinci vláda rozhodla ještě o regulaci úroků z hypoték, a to rovněž na říjnové úrovni. Dlouhodobě, již od roku 2014, navíc v Maďarsku platí omezení cen elektřiny a plynu, tím pádem dnešní zastropování znamená vládní regulaci cen už v několikátém segmentu ekonomiky.
Podobné opatření se zavedlo loni v Srbsku a v Maďarsku se o této možnosti už debatovalo. Opoziční strany vydaly o rozhodnutí vlády společné prohlášení, že pokud vyhrají volby, sníží DPH základních potravin na 5 %. DPH je ze všech zemí EU v Maďarsku nejvyšší, konkrétně 27 %, a to už od dob poslední socialistické vlády. V listopadu byl meziroční růst cen v Maďarsku 5,3 procent, nejvyšší od doby velké finanční krize, prosincové statistiky se dají očekávat v blízké době.
https://www.facebook.com/zpravymadarsko/posts/439591597601685

Průměrný počet slepic: 4.9 (14 hlasů)

kdyz chteji zastropovat cenu zakladnich potravin ?

bude to jen kvuli volbam, nebo se chysta jeste neco dalsiho ?

https://www.patria.cz/zpravodajstvi/4884649/ceny-6-zakladnich-potravin-…

Průměrný počet slepic: 4.1 (10 hlasů)

kuřecí maso dražší než vepřové? To tam nemají průmyslové velkovýkrmny (nechci říkat velkochovy) brojlerů?

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

In reply to by Johan Pohan (neověřeno)

Trvalý odkaz

za kuřecí maso považují jen prsa nebo stehenní řízky.

Průměrný počet slepic: 4.7 (7 hlasů)

In reply to by feliz navidad (neověřeno)

Trvalý odkaz

O Madarskych chutovych preferencich toho moc nevim, ale ceny masa se urcite lisi podle uziti v domaci kuchyni.
Treba v Jasponsku jsou prsni kureci rizky skoro smesne levne, protze je to tu povazovano za mene kvalitni maso, bez tuku. Naopak steheni kureci rizky jsou tu drazsi a vyhledavane.

Průměrný počet slepic: 4.9 (7 hlasů)

V Polsku snížili DPH na základní potraviny, masné a mléčné výrobky na NULU !!!
Stejnou sazbu mají od února do června umělá hnojiva pro zemědělství.
Asi populisti.

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

In reply to by B52 (neověřeno)

Trvalý odkaz

B52
A také na pohonné hmoty.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Zločinci, přijďte do New Yorku, nic vám nehrozí. Vězení se stalo krajním řešením
iDNES Premium

Prokurátor newyorského Manhattanu se rozhodl pro nevšední krok. Ozbrojená loupež, pouliční obchod s drogami a další trestné činy se staly pouhými přestupky nebo za ně nehrozí vůbec žádné tresty. „Odnětí svobody je od nynějška krajní řešení,“ napsal nový prokurátor Alvin Bragg podřízeným.
Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/new-york-usa-zlocinci-vezeni-sou…

Ceny zboží i služeb dál porostou. Inflace by se měla zastavit u 10 procent
iDNES Premium

Meziroční inflace v prosinci vzrostla v Česku na 6,6 %, což je nejvyšší úroveň od září roku 2008. Co tehdy po rychlém nárůstu cen následovalo, víme. Nesplácené hypotéky položily Ameriku a finanční krize se následně rozšířila do celého světa. Přišel propad a chvilku trvalo, než z toho světová ekonomika vybředla. A centrální banky pak dlouho řešily opačný problém. Bojovaly, aby zamezily propadu cen.
Co přijde nyní, na sto procent nevíme. Scénář, který nastal před čtrnácti lety, se však zatím dá vyloučit. Situace je totiž naprosto odlišná. Už jen kvůli pumpování peněz do ekonomiky, které ve vyspělém světě trvalo celou dekádu a ještě zesílilo po příchodu pandemie.
Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/inflace-ceny-rust-penize-cnb-prog…

Průměrný počet slepic: 4.9 (10 hlasů)

Tak zrovna ve velkým jabku s tímhle už experimentovali před dvěma járama - během kovid krize nastavili kauci na 0$ a cajti nejezdili k případům, kde nebyla škoda vyšší než 1000$. Pak začali propouštět nenásilné vězně, přičteme že každý musí povinně nosit náhubek, takže identifikace je celkem vzrůšo... a z kombinace všeho dohromady vznikl samozřejmě ráj na zemi. Pravda, tehdá to aspoň obhajovali "bo kovid".

Kdo umí koloniálsky tak pár perliček:
https://nypost.com/2020/05/03/man-arrested-3-times-in-a-day-released-ov…
https://nypost.com/2021/12/06/man-busted-on-assault-freed-then-allegedl…

Jinak běžnou praxi při nákupech bylo, že na nákup do 1000$ ste si nemuseli brát ani hotovost, ani kartu, jenom roušku a batoh. A samozřejmě při odchodu nedat pěstí hlídačovi ani prodavačce, bo to by ti cajti už přijet museli...

Průměrný počet slepic: 4.9 (10 hlasů)

A když už nějaké ty pěsti lítaly nebo vypálili obchod po nákupu, tak to byly "převážně pokojné protesty" a protestující jen zvolili pro ně adekvátní způsob vyjádření.

Průměrný počet slepic: 5 (10 hlasů)
Trvalý odkaz

pridam jeste znamou serii, tech co to uz zazili, necham na vasem posouzeni, osobne bych rekl ze propad do stoky nastane do roka
--------------

Jak přežít ekonomický kolaps

Seznam věcí, které byste si obstarali, pokud byste „měli druhou šanci.“

Je to dobrý nápad, protože vám může pomoci vyhnout se chybám, které jsem udělal já. Jsou věci, na které nemyslíte dokud je nepotřebujete – a pak už je pozdě.

Řekněme, že jste varování 2 roky předem – objeví se víla s kouzelnou hůlkou a řekne: „Tvá země se propadne do stoky do dvou let, byl jsi varován.“

http://postapo.cz/soucasne-deni/postapo-zpravy-ze-sveta/jak-prezit-ekon…

https://www.vidlakovykydy.cz/comment/2075547#comment-2075547

Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)

Do roka a do dne.

Průměrný počet slepic: 3.7 (6 hlasů)

Hej proxi, ten první link, celý ten web - to je nějaký nový druh humoru? Na pokračování? Nepobírám to nějak.
Ten pisatel, to bude asi jižní Amerika, nebo jiná taková prdel světa, kde jsou ve VP už teďka, jen to místním už tak nepřijde.
Jinak si nedovedu vysvětlit ten výrok: "Generátory-dovážejí se sem a jsou velmi drahé".

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)

In reply to by Leoš (neověřeno)

Trvalý odkaz

Z textu jasně vyplývá, že autor žije v Argentině.

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

In reply to by Leoš (neověřeno)

Trvalý odkaz

viz prvni clanek roky 1999-2002

Argentinský kolaps

Toto téma není nové. Když Argentina spadla po spirále do sociálního a ekonomického kolapsu na konci 90. let, změnil se každému život. Bez ohledu na příčiny je zde mnoho, z čeho se můžeme poučit od země, která byla prosperující, ale dnes se vzpamatovává z ekonomické krize, která uvrhla okolo 60% lidí do chudoby.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Argentinsk%C3%A1_krize_v_letech_1999_a%C5…

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Náš geniální ministěr innostrannych děl, soudruh pirát Lipavský nám laskavě sdělil, že chce zlepšit naše vztahy s Ruskem a Čínou.
Ale těsně předtím přátelsky diskutoval se svým protějškem z Ukradiny (Kuleba?), kde mu sdělil naši neochvějnou podporu proti odporně hnusnému Putinovi.
To mi připomíná jedno rčení : "Souloží za zachování panenství"!

Průměrný počet slepic: 4.6 (11 hlasů)
Trvalý odkaz

Vidláku, dokázal by jste rozparcelovat mezi rodinu? Vy a manželka jste dva kusy. Potřebujete dva další kusy. Dvě nejstarší děcka by si možná mohli nechat vyřídit "ostaršení" na podnikání (četl jsem třeba článek, kdy si cca 12-letý kluk zařídil "ostaršení" a začal podnikat jako OSVČ). Nebo oslovit někoho z rodiny či dokonce nějakého důvěryhodného kamaráda (a pořádně právně ošetřit).

Jak je to vůbec s dotacemi pro zahraniční firmu. Já mám třeba 100% akcií firmičky z dřívějška - Ltd. s domicilem na Turks and Caicos. Pokud by to šlo, tak stačí založit třeba 20 společností ViDlak01 - ViDlak20 a být jejich ředitel a čerpat. Ale neznám možnosti v dotacích v zemědělství.

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

Aby to podle toho mustru nedopadlo tak, že se z Agrofertu oddělí zemědělské minifirmičky Agrofert001 - Agrofert999, jakožto čerpači dotací pro malozemědělce a podepíší smlouvu s AgrofertSTS, která jim to bude obhospodařovat (ta bude mít sídlo v daňovém ráji) a účetně bude jediná v zisku. Tomu se říká optimalizace, jak to chce Brusel.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

A pokud někdo namítne, že to je účelové a má to vše jeden majitel, tak ty minifirmičky mohou vydat korunové akcie a prodat z každé 49% různým podílníkům. Potom bude mít každá rozdílné akcionáře. Sám bych si nějaké akcie koupil.

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)

... a z utržených peněz může Babiš kupovat pole od nekonkurenceschopných zkrachovanců, až do finále Agrofert34567.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Širší rodina si může pronajat část pozemků, a podnikat.
Tak jak se to dělá s pálením slivovice, rozepíše se to na více lidí, a v palírně se domluví, ať skupina pálí v termínech za sebou, protože jste se domluvili na společné dopravě.

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

To zacalo hned po prevrate - hrabat sa v hline je fuj, kydat hnoj je fuj, gazda aj ked do cisteho mesta zajde, stejne je na nom vidiet, ze je vidlak, a po meste sa nema prechadzat, ale vybavit rychlo svoje a zapadnut zase do svojho hnojnika ... a vlastne ani to nie, kravin aj prasecak smrdi, tak sa pisali peticie, aby sa zatvorili, a vesnice boli vonave, po kvetoch a medu, bo hnoj je predsa fuj.

No a myslite, ze demokrati ucili laske k zemi? Ze dnes najdete mladeho, perspektivneho, vzdelaneho, ktory uveri, ze ten hnoj potrebujeme? Vsak mne je 44 a na mna spoluziaci pozerali, ze som vadna, ze chodime k babke brambory sadit a vykopavat, ked v obchode lacnejsie ... tak kto mladsi odo mna bude bojovat za smrad, hnoj a blato?

Průměrný počet slepic: 4.9 (8 hlasů)

ale jak jste psala, že hnůj smrdí, tak von fakt smrdí. Ale jak pro koho.

Mladým to dnes vadí. Jsou nějak změkčilí. Mě, když něco dobrého upadne na zem, tak to ofouknu, odstraním zvířecí chlupy, ale přeci takovou dobrotu nevyhodím. Moje dcera by to nikdy neudělala. Je to prý fuj.
Mě to fuj nepřijde, je to furt stejně dobré, jako předtím, než mi to upadlo a těch pár bakterií, kurva, vod čeho mám ten obranný systém v organismu? Tak ať chvíli maká.
Ono, fůra věcí smrdí, ale člověk by se s tím měl naučit žít.

Jasně, hnůj není cítit tak, jako chanel, ale člověk, který o tom něco ví, tak mu voní.Ví o co jde.
Pach říjného jelena v lese není možné necítit, i když tam už není. Když člověk ví, co cítí, tak je mu to příjemné. (pochopitelně, tento odér bych si na véču s ženou nevybral).

Mladí jsou dnes prostředím vychováváni k tomu, aby byli voňaví, čistí, hodní, vyholili se na správných místech, jelikož je to hygienické.
Cokoli, co se vymyká této definici je fuj.

Jsme takhle seděli doma, já si četl, žena něco vyráběla, dcera čučela do noťase.
Žena se na mě obrátila a že prý mi smrdí ponožky. Tak jsem přičuchl, nic nezjistil, tak jednu stáhl a že moje to teda nejsou. A podržel jsem jí, aby se přesvědčila. Ona se natáhla, přičuchla a prý, že fakt že ne.
Dcera, když to vyděla, tak se zhrozila, že mi žena čuchá k ponožkám a prý jsme nechutní a zvedá se jí žaludek.
Tak pokud chce celý život čuchat jen k růžovým květům a všemu hezkému, jak pak pozná rozdíl?

Stejné je to s fyzickou prací. Ono je lepší sedět u kompu, než někde hákovat venku.Ne, že by pohyb ne, ale ve fitku, pod střechou, v ideální teplotě a na vymakaných strojích.
Ale mordovat se někde v gumákách bahnem po poli, nebo v minus 6 (včera) sedm hodin se dřít v lese, to není sexy.

Ale já bych ty mladé za to zase až tak nezatracoval. Být na jejich místě, možná se chovám stejně.
Oni potřebují občas trošku od života dostat po čuni, ale, bohužel, v dnešní době je o toto náš svět dost ochuzuje, k jejich škodě.
Když budete mít psa, kterého budete živit pouze nejvybranějšími pochoutkami, když bude pršet, tak aby nezmokl, ho necháte doma na vyhřívané dečce, když se mu nebude zrovna chtít do "sedni", tak co, zítra je taky den, tak co si vyrobíte?

Psa, který bude makat ve strážní službě, v lese, nebo nějaký speciál, asi ne. Budete mít psa k hovnu a to, že doslova.
Kdo za to může? Ten pes? Ne!

Průměrný počet slepic: 4.5 (11 hlasů)

In reply to by berrnard (neověřeno)

Trvalý odkaz

bo je jiná doba. Když je imunitní systém vypěstovaný třeba tím, že jsme si v mládí na kombajnu SK4 nebo české žací mlátičce ŽM mazali tělo naftou místo opalovacím krémem a mrkev ze záhonu jen tak utřeli od hlíny a slupli, tak to se pěstovala jiná imunita než dnes a v organizmu to snad přežívá, aspoň doufám. Dneska by to mohlo mladé asi celkem spolehlivě přizabít. Takže tak.

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)

Pokud budu žít desetiletí ve stanu, který mě bude svým hermetickým odstřihnutím od okolí, chránit před všemi bakteriemi a viry, nikdy na mě žádná bakterie ani vir neskočí.
Potíž na tom bude, že pak již nikdy nebudu smět opustit ten stan, jelikož můj organismus by zabilo to, po čem jiný kýchne a třikrát se vysmrká.

Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)

In reply to by berrnard (neověřeno)

Trvalý odkaz

To co Vám smrdí nebo je to chutove odporne, za to podekujte predkum, je to pro Vás nebezpečné. Proto máte chuť a cuch. Jen proto.
Ale mozkem si můžete budovat Vás mikrobiom a zrát proti.

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

In reply to by berrnard (neověřeno)

Trvalý odkaz

Vaše dcera asi zatím nemá děti, že? Až bude muset vynášet nočníky, otuží se. :)

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Je to jen můj osobní názor, ale myslím si, že tady není přímým viníkem ten převrat sám.
Já vidím viníků hned několik: konzum - dotace - globalizace.
Kdysi nebylo normální, aby v zimě byly k dostání jahody.
V pohádce o 12 měsíčkách je to popsáno poměrně přesně.
Když každý z těch 12 kokotů udělá výjimku, tak jsou v zimě jahody, brambory a jablka i tam, kde nikdy předtím v zimě nebyly.
Ale ty výjimky něco stojí...

Průměrný počet slepic: 4.3 (9 hlasů)

Už jste někdy prubnul ochutnat jahody zakoupené v únoru?
Vypadaj sice hezky, ale chuť je to dost jiná. (cena taky)

Průměrný počet slepic: 3.9 (8 hlasů)