Sbohem kravičky a prasátka

Autor
Štítky

Ve svém včerejším článku jsem se snažil rozebrat situaci, do které vláda zkouší natlačit naše zemědělce. Dotaci v původní výši budou dostávat jen zemědělci do 50ti hektarů. A nad 150 hektarů už bude dotace směšně nízká. 

Tvrdil jsem, že tento pokus odskáčou nikoliv velcí vlastníci půdy a velké zemědělské koncerny, ale odskáčou to ti, kteří v posledních třiceti letech opravdu tvrdě makali a dokázali si vytvořit farmu o velikosti kolem 500 ha, protože to je výměra, kdy člověk nedělá šestnáct hodin denně, může si dovolit obnovovat techniku, opravovat budovy, je schopen obilí krátce skladovat a čekat na lepší cenu a je schopen i nějakých investic.  500 hektarů už totiž papírově nerozparcelujete mezi rodinu.  

Tito zemědělci se zpravidla pouštěli do nových postupů a byli schopni zajímavých investic. V mém okolí dva takoví využili vhodné situace a postavili (za dotace) bioplynové elektrárny. Díky tomu měli k dispozici zadarmo hodně tepla a tak jeden vytápí skleníky firmy, co se zaměřuje na bylinky a druhý vytápí výkrm hovězího. Hovna hned používá zase do bioplynky a díky tomu udrží i živočišný výkrm v černých číslech. Není to žádná bonanza, ale funguje to. Samozřejmě on si nemůže dovolit dělat mléko. Na kravín nemá. Ale má na to, aby v teple krmil býky na maso. Teď ale padla sekera na kámen - onen člověk je podle vládních měřítek agrobaron. 

Menší zemědělci (ti co to nedělají na plný úvazek) ti si papírově rozdělí pozemky mezi rodinu, takže táta bude jeden zemědělec, máma druhý, dcera třetí a syn čtvrtý. Všechno bude dál obdělávat jenom táta, máma bude dělat čtyři účetnictví místo jednoho, bude nadávat na byrokracii, ale jinak na tom budou stejně a syn s dcerou na pole ani nepáchnou, tak jako tam nepáchli doposud. 

Největším poraženým ale budou bývalá zemědělská družstva, která obdělávají někde mezi 1500 - 3000 hektary. Jednak jich je poměrně hodně a jednak právě tihle jsou ti poslední, kdo u nás dělají živočišnou výrobu v bývalých kravínech a vepřínech. Sice to prodělává, nemají peníze na údržbu, ale komunistické stavby něco vydrží, takže zatím to ještě šlo.  Zaměstnávají na vesnicích ty nejhůře zaměstnatelné lidi, kteří nebyli dost chytří, aby dojížděli do montovny a tak chodí krmit a dojit.  Už teď pro ně byla živočišná výroba ztrátová, protože do supermarketů jde maso placené královskými německými dotacemi.

Tohle bude první, co půjde do háje. Ty vepříny a kravíny. Protože to je nejjednodušší a nejrychleji realizovatelné opatření. 

Zároveň to nebude stačit. Málo platné, takový pětisethektarový soukromý farmář dře víc a rychleji než zaměstnanec družstva. Takže brzy budou ve ztrátě i se samotnou rostlinnou výrobou. A přijde den, kdy budou na prodej.... 

Myslíte, že se jako kupci nabídnou nějací novozemědělci, pro které to bude příležitost začít skvělý zemědělský život dotovaný šesti tisíci na hektar? Že se pro takové tisícihektarové družstvo najde padesát kupců? Nebo že by si vlastníci půdy řekli, že udělají společenství malých zemědělců a začnou hospodařit? Jak dlouho by takový prodej trval?  Ne, ne, prostě přijde obchodní zástupce velkého koncernu, nabídne cenu v příslušných milionech, popere se s dalšími obchodními zástupci jiných koncernů, chvíli se budou navzájem přeplácet, někdo z nich to vyhraje a koupí to sakumprásk. 

Zaměstance vyhází, protože má svoje. Traktory rozprodá, protože má svoje. Areál družstva srovná se zemí a bude tlačit na změnu územního plánu, aby tam mohlo vyrůst něco jiného a výdělečného. Klidně i stavební parcely pro bydlení. A bude vyřízeno. Na nějakém skrojku bývalého družstva možná zůstane jeden malý padesátihektarový zemědělec bez strojů i budov, který si všechno objedná jako službu a jinak bude normálně chodit do práce. Třeba zrovna bude dělat účetního v tom velkém zemědělském koncernu. 

Ale ještě předtím takřka úplně skončí živočišná výroba u nás. Což samozřejmě nevadí, protože všechno dovezeme z Německa a Polska. 

Víte, já někdy ty naše vlastence nechápu. Na jedné straně by chtěli soběstačné zemědělství, vrátit sem průmysl, chtěli by vystoupit z EU, ale když píšu o tom, že deagrofertizace především bude znamenat zničení právě toho zemědělství, co je ještě v českých rukou a zůstane tu, protože družstvo o 1500 ha nebude mít sídlo na Kypru... když tohle říkám, jako bych mluvil do dubu.

Že Babiše nesnášejí ojropřisluhovači, tomu rozumím. , ale že i leckdo z Alternativy je  tak posedlý Babišem, že je ochoten si nechat spálit zemi, jen aby se oligarchy zbavil, to mi hlava nebere.  Ale nedá se jim vysvětlit, že tohle není tlak na Babiše, tohle je jen záminka na zničení všeho českého.  Až totiž bude mít Babiš pocit, že mu chtějí zničit Agrofert, tak ho prostě prodá Němcům nebo americké  globální korporaci a ti se už postarají, aby vláda změnila pravidla.  To se mluví o čapím hnízdě, o STBákovi, o tom jak se ohne před EU... a nikomu nedochází, že tleskají tomu, aby prázdné místo po zničeném Agrofertu nezabral český vlastenecký kapitál, ale nějaké cizí korporace, které budou stokrát horší než Babiš.  Andrejko by ze sebe měl mít radost, už má silnější jméno než Václav Klaus. 

Tahle zaslepenost a neschopnost rozlišovat detaily bude smrtící i kdyby se stokrát mluvilo o vlastenectví. Na zničení Babiše jsou povolány zahraniční zájmy a zahraniční peníze. Cizí vojsko má vyřešit domácího oligarchu... i za cenu rozsáhlého plundrování a kolaterálních škod. Potřebujete diktátora jako sůl, takové vlastenectví  je tomuhle národu stejně nebezpečné jako Fiala, jen s opačným znamínkem.  Člověku se vysloveně chce dát se do služby nějakému oligarchovi, protože ten alespoň sleduje své zájmy a umí počítat. Ve jménu velikosti tohoto národa z něj zbyde jen polovina a bez zemědělství. 

Chápe tu někdo alespoň tak triviální úvahu, že Babiš alespoň sypal všem stejně a plošně, kdežto tihle nasypou jen kamarádům a ve jménu deagrofertizace stotisícihektarového velkopodnikatele zničí všechno, co je větší než 50 ha? Tohle je ten boj proti oligarchům?  Kdyby blbost nadnášela... 

Jo a mezi námi... zničení živočišné výroby v bývalých družstvech bude mít ještě jeden dopad - i ti menší, co krmí býky v moderním vytápěném kravíně, budou mít problém. Protože svoje podnikání ukončí nepotřebné inseminační stanice, skončí veterináři, co uměli porodit tele a zašít krávě břicho, skončí zootechnici, co uměli vykastrovat vepříka... a tak si svoje živočišné podnikání rozmyslí i leckdo další. Ti pětisethektaroví, ti to nevytrhnou. Jsou příliš malí. Kvůli nim se nevyplatí držet chovného býka nebo kance a k němu celé vybavení. 

Z moderních koncernových vepřínů pracujících jako linka v automobilce si totiž sele na výkrm domů nekoupíte. Tam není nikdo, kdo by vám ho vyhnal, zvážil a vypsal daňový doklad. Tam má každý svůj úkol rozepsaný na minuty stejně jako ve Škodovce.

Mezi posledními, kdo toho pak nechá, budu i já, protože to jinak nepůjde... Nebudu mít kde si koupit sele, nebudu mít kde získat prasničku, nebudu mít kde koupit inseminační dávku a kdybych měl živit kance, aby oplodňoval přirozeně, tak jednak budu v dokonalém mínusu a jednak mě ukamenují sousedé, protože kanec fakt smrdí.  Konec živočišného vidlačení. Vydržím odhadem tak o dva roky déle než družstva v okolí. 

Ale zase to bude akorát v té době, kdy bude poptávka po autoritativních vládcích, takže budu mít čas na občanskou válku a revoluční tribunály. Jak vidíte, na tomto image už pracuji, abych pak byl připraven. 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.8 (179 hlasů)

Komentáře

suproši, leč nedomnívám se, že by těhotné ženy chodily se svými břišními problémy do oddělení pečiva. To asi fakt moc ne.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

pravil Fiallah. Už nebudu občan, jenom kus masa, které platí daně.

Průměrný počet slepic: 4.4 (9 hlasů)

106/87
106 děleno 87

Průměrný počet slepic: 3.2 (5 hlasů)

...že řekne : " sere".
(jeho vyjádření)
Pokud bude poškozovat svou tak pracně předstíranou image slušńáka....co z něj pak vlastně zbyde ?!:

Průměrný počet slepic: 4.1 (7 hlasů)

já. Že je dobrej? Před měsícem to ještě neuměl!

Průměrný počet slepic: 2.8 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

dnes v 17hod mluvil na Radiožurnálu pan Šebek, představitel nějakého spolku /asociace?)soukromých zemědělců, a podle nich nová pravidla přidělování dotací všem zemědělcům pomohou. Tak nevím...

Průměrný počet slepic: 2.3 (6 hlasů)

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

Asi jako Koubek předseda člk hovořil o nutnosti 3-a dalších dávek, sám jsem zvědav jak po vyjádření EMA bude reagovat. Neznám kapra kterej by si vypustil rybník a pozvánku do veřejnoprávního media jistě dostal i někdo z těch co demonstroval proti změnám v dotacích- že? Jen škoda ,že nevíme co říkal on TEDY rub líc,černá bílá, atd.

Průměrný počet slepic: 4.6 (12 hlasů)

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jo Šebek je z Asociace soukromého zemědělství. Podívejte se rk na jejich stránky a podívejte se na Šebkův byznys. Má pravdu - jemu to pomůže. Celá ta asociace nezastupuje zemědělce, ale chovatele masného skotu. To jsou ti, co mají louky, na nich krávy (zlatý voči, že by jich doopravdy měli tolik) ty se tam pasou v  zimě i v létě a oni dostávají 12 - 20 tisíc dotací za hektar. Občas něco odvezou na jatka, cena je celkem nezajímá, protože když máte 700 hektarů pastvin, hrajete si na eko režim a z každého hektaru máte deset tisíc čistá ruka aniž byste musel cokoliv dělat, tak to se dobře žije. 

Babiš měl opačnou filozofii - dotace mají dostávat ti, co doopravdy produkují. Ne ti, co "sekají" louky pomocí dobytka a mají z dotací tolik peněz, že nemusejí dělat nic dalšího. 

Průměrný počet slepic: 4.8 (12 hlasů)
Trvalý odkaz

Bez ohledu na to, jaký na něj máte názor.

https://www.mujrozhlas.cz/jak-vidi/vaclav-cilek-draha-elektrina-muze-by…
Je tam několik informací, které jsou naprosto zásadní.
A jsou tam nezpochybnitelné souvislosti, )například mezi naší katastrofální gangsterskou energetickou politikou a předpokládanou explozí cen potravin NAD RÁMEC, KTERÉHO SE OBÁVÁ VIDLÁK, vysvětlené tak srozumitelně, že to snad s výjimkou škebloně a sasina pochopí každý, ať je napravo nebo nalevo.

(To, že je Cílek poněkud "diplomatický" bych mu neměl za zlé. Nebýt toho, není v rádiu a počet lidí, ke kterým by se jeho slova dostala by nedosahoval ani počtu čtenářů našich Vidlákových kydů, tj. zlomku promile českého obyvatelstva .)

Dneska byl ostrý na hraně možností.
Zkuste si pustit prvních patnáct minut, druhá půlka je poněkud intelektuálně náročnější.

https://www.mujrozhlas.cz/jak-vidi/vaclav-cilek-draha-elektrina-muze-by…

Průměrný počet slepic: 4.4 (8 hlasů)

Je to velmi pěkná relace, ale stejně jde Cílek po povrchu. Na otázku, jak řešit současnou krizi, vůbec nezmínil možnost zastropování energie státem, tak jak to dělají země kolem nás a třeba i Kazachstán.
Takže nevím, nakolik je důvěryhodný a nakolik má za úkol upouštět páru z kotle.
Že tato vláda, když nebude konat, může být poslední pseudodemokratická, s tím se dá souhlasit. Protože již je načase.

Průměrný počet slepic: 4.7 (6 hlasů)

In reply to by pragmatik (neověřeno)

Trvalý odkaz

Léta čtu jeho knihy a poslouchám jeho názory a reakce, takže si myslím, že rozumím jeho postojům i určitému diplomatickému mediálnímu taktizování.
Pravda, ve srovnání se mnou se jeví jako optimista. A ne ve všem s ním souhlasím.
Málokdy se mýlí, ale ne zdaleka všechno říká na plnou hubu.

Jinak by ovšem nedosáhl ani toho mála, kterého snad dosáhl a byl by odstřelen už před lety.Je prostě...pragmatik. :-)

Průměrný počet slepic: 2.8 (4 hlasů)

No nevím, mám na něho jistý názor od doby, když dělal ředitele Geologického ústavu a byl nadřízeným mého školitele, kterému systémově a v pohodě házel klacky pod nohy. Atmosféra se přenesla i na mě , doktoranta. Takže od té doby jsem jaksi vůči němu opatrný.

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

je jako nabízet čertům v pekle článek ve Vatikánských listech.
Tfuj!!!

Průměrný počet slepic: 3.2 (10 hlasů)

a je to jeden z pořadů, který vcelku nestranně vysílá názory velmi inteligentních lidí i lidí, kteří se na vlnách ČRo samoobslužně znemožňují.
Kdo umí - umí! Zita Senková umí vést rozhovory, aniž by byla agresivní. A vždy je na rozhovor připravená a nežvaní nesmysly.

My černí holubi umíme objektivně ocenit bílé vrány.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

nevyklubala kukačka, která by nám do kydoviště nasadila diverzní vejce.
Hlídejte to!

Průměrný počet slepic: 3 (8 hlasů)

Pokud si VY přisednete SVÁ vejce a vydržíte na nich sedět dostatečně dlouho, učiníte malý krůček pro lidstvo, ale velký krok pro zvýšení průměrného IQ Vaší rodiny.

Darwin je můj svědek!

Průměrný počet slepic: 3.7 (9 hlasů)

Jak dlouho jste na těch svých vejcích seděl, k dosáhnutí malého krůčku, coby velkého skoku IQ ve vaší familii?
A co teplota, tlak, rosný bod?

Průměrný počet slepic: 2.4 (8 hlasů)

Vaše otázka je naprosto nemístná, porušujete pravidla GDPR a jelikož na internetu se nic neztratí, bude to použito proti vám, protože jste překročila povolený rámec....

Průměrný počet slepic: 3.5 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Cílek: "Co se týče Zeleného dealu, je třeba si uvědomit, že ti lidé, kteří zneužívají na domácím trhu vysokých cen energie, tak to svádí na Zelený deal. "

Průměrný počet slepic: 3.5 (8 hlasů)

In reply to by Čtenář (neověřeno)

Trvalý odkaz

Čeští zloději a energetičtí gangsteři všechno svádí na evropské zloděje a energetické gangstery.
Zloději křičí: To jen voni, my nic!

Průměrný počet slepic: 3.9 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

Tak celej den si od čárání odsakuju na Slovensko a řeknu vám, váženáí, aby se Slováci z toho, co si tam navolili, hodili kšandu. Fakt těžce vlastizrádně deprivantní debily tam mají, to vám tedy řeknu. Ale proč to sleduju? Jak jsem napsal, jsme pouze o pár krůčků za nima (žejo Vondro a Černochová?) a Čaputovou zas tak moc od Fiakly nerozlišuju (kdo ví, co má Fiallách v poklopci). Ale rozhodně už existujou od něj snahy srovnat se slovenskou vládou krok. A jak jsem jen tak drnkl o myš v PL, vyvalil se na mě nadpis článku:
"Michálek (Piráti): Strany by neměly brát peníze v rozporu se zákonem"
No to by jeden neřekl, žejo, prej ..." by neměly", a pak se divte Farskýmu, že nejen si od svýho zaměstnavatele ty prachy vyzvedne, ale on je osobně zanese Pánkovi a ten mu je přes tu jeho Plíseň prostě prožene přes to její účetnictví, který, jak jinak, je nejen neziskový, ale hlavně křišťálově průzračně čistý.

Průměrný počet slepic: 4.4 (11 hlasů)

Však tenhle článek krásně ukazuje, proč není možné, aby na jednotném trhu bylo 27 různých zemědělských dotací a různých daní z příjmu.

Zatím bez slepic

No tak to nebude, Pánek je sice všehoschopný výkvět naší populace, potkal jsem se s ním v Istanbulu na letišt ia jako jediní Češi jsme spolu v přátelském rozhovoru v tranzitu vytrvali až do odletu našich letadel, takže vím o čem po Targusovsku mluvím.
Určitě nebude řešit nějaké problémy s účetnictvím a vracet někde pod stolem peníze.
Ono to funguje trochu jinak. Těmto vybraným exponentům vyplácí apanáž přímo emerická embassy v Práglu přes nastrčené osoby. Potkal jsem je, mají plánovaný rámec, jako kdyby US žila v socialismu a to mě zaujalo.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Nevěřím na pověru
že vláda má důvěru.
Nejsem vůbec na rozpacích
že ujíždí na skopčácích.
Už vidím ty srazy vlády
norimberské maškarády
lipavského, bertíka
požehnání klerika
nejspíše ve Vaduzu.
Zfetovanou medúzu,
vykulence, suché z nosu…
Křoví z kmotrů, starých bossů.

Průměrný počet slepic: 4.5 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

jsou příbuzné přes Přemysla, píše idnes. To je zpráva dne! Aby se nehlásily o dědictví a Fiallah aby se neposral!

Průměrný počet slepic: 3.3 (3 hlasů)

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

Je vidět, že nemůžeme tvrdit , že jsme dosáhli dna. Vždy může být hůř.
Prostě vytrvat a překonat libovolným směrem.

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Ale copak, někdo nám špatně volil? :) Takhle to dopadá, když státní zaměstnanec naprosto zbytečně živený naším přebujelým státem zvolí skutečnou pravici.

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)