Pád českého zemědělství

Štítky

Tisíckrát jsem si během posledních dvaceti let umiňoval, že sepíšu některé svoje postřehy o krachu českého zemědělství podle svých zkušeností a prožitých situací.  Nikdy jsem k tomu nenašel odvahu. Všechny moje názory a úvahy jsou ryze subjektivní, zcela zaujaté a tak naprosto nekorektní, navíc poznamenané mou profesí v počítačové branži.  Téměř třicet let jsem pracoval jako programátor a později takzvaný analytik informačních systémů ve specializovaném podniku na zpracovávání informací v zemědělství, a to navíc pro jeden velký úřad. O který úřad asi šlo si snadno domyslíte.  Tehdy se v resortu zemědělství vyskytovalo asi kolem třech tisíc družstev a asi tisíc dvěstě státních statků. Koncem osmdesátých let skutečně existoval informační systém, který úřadu umožňoval vidět a zpracovávat data o všech podnicích ve dvou propojených systémech. Jeden byl takzvaný naturální okruh (hektary, výnosy, stavy dobytka) a druhý takzvaný hodnotový okruh (výsledky účetnictví, náklady, výnosy, výsledovky, rozvahy  apod.). 

Než se pokusím popsat některé základní rysy devastace zemědělského resortu, dovolím si krátkou úvahu obecnějšího zaměření, protože s tím vším bezprostředně souvisí.  Úpadek a rozval bývalého státního útvaru Československo na úroveň dnes existujících dvou deklasovaných, závislých neokoloniálních gubernií euroatlantické enklávy, je v prvé řadě důsledkem totálního kolapsu takzvaného východního bloku ve studené válce.  Česká republika jako územní celek byla kromě toho postižena několikerým přerozkradením majetkové držby a  opakovanými emigračními vlnami, čehož důsledkem bylo značné oslabení produkčního potenciálu. Pohromou politickohospodářského vývoje státu po roce 1948 byla násilná kolektivizace v zemědělství se všemi neblahými důsledky.  Koncem šedesátých let, kdy se v zemědělství alespoň částečně podařilo zacelovat nejtěžší a nejkrutější zvěrstva, přišla okupace a v sedmdesátých letech další slučování družstev do ještě větších celků.  

Paradoxem sedmdesátých let se stala skutečnost, že tehdy do vedoucích pozic v družstvech  na funkce předsedů a ekonomů vstupovali potomci rozkulačených sedláků. Osobně jsem studoval s kamarády, kteří vyprávěli hororové příběhy padesátých let. Ti se pak snažili v rámci svých regionů a možností udržet zemědělskou výrobu v chodu a mnozí dokázali být úspěšní. Někteří z nezbytnosti podlehli a vstoupili do vládní partaje a byli pak v devadesátých letech ostrakizování jako zločinci. To jsou ty paradoxy, řečeno s klasikem.  Připomíná mi to film Všichni dobří rodáci.

Koncem osmdesátých a začátkem devadesátých let se v jedné velké budově vyskytovaly dva úřady. Jeden pro Česko a druhý federální. Úřad pro Česko měl 350 úředníků a federální 220 úředníků. Dnes má podobný úřad jen pro Česko 890 úředníků. Pracovali jsme tehdy v těsném kontaktu s úředníky onoho českého úřadu a takzvaně jsme jim dost viděli do kuchyně.  Rozhodně by se nedalo říct, že všichni byli partajně zapálení blbci. Většina z nich v partaji vůbec nebyla a ve specializovaných odborech pro výrobu i ekonomiku byli  fachmani, kteří prošli letitou praxí.  Bylo jakýmsi nepsaným pravidlem, že přijetí do úřadu bylo podmníněno víceletou praxí v zemědělství a v okresních nebo krajských správách. Jako dnes vidím, jak do úřadu vtrhl revoluční převrat. Vlajku občanského fóra zdvihli skutečně největší blbci vyskytující se v budově. Během půl roku zrušili všechny funkční informační systémy. Později byl takzvaně privatizován i celý náš podnik, vytunelován a přiveden k rozpadu a zániku.  

V období začátku devadesátých let jsem se pak současně stal také pasivním divákem zakládání Agrární komory. Princip zakládání profesních komor je velmi diskutabilní. Zjednodušeně to není opět nic jiného než vytváření zájmových lobbystických klanů s byrokratickou strukturou.  V některých profesích se možná dá předpokládat, že zájem členů takové komory je většinově shodný.  Zcela jinak však tomu bylo a je u založení administrativního molochu, který je určen k podpoře podnikatelských aktivit v zemědělství, potravinářství a lesnictví a k prosazování a ochraně zájmů členů (viz příslušný zákon).  Způsob utřásání vnitřních vztahů a struktur, volební reje a výsledný stav je ukázkovým příkladem totálního rozvratu veškeré státní správy.  Zásadní neslučitelnost a rozdílnost pozic a zájmů jednotlivých členských skupin je mimořádnou ukázkou hesla rozděl a panuj. Jeden čas se objevil názor, že dotační politiku v zemědělství převezme AK ČR, avšak později se z přidělování dotací stal takový byznys, že byrokratické struktury státu spolu s loupeživými firmami v IT nemohly tak výnosné zdroje pustit z rukou.   

Podle mého soukromého názoru, příčinami krachu odvětví zemědělství nebyly nějaké cílené konspirace. Byl a je to chaos. Byla to směs naivity, hlouposti, chamtivosti, antikomunistického běsnění, pomstychtivosti a arogance. Viděl jsem erupce neukojených ambic neschopů, kteří se ve svém idiotství domnívali, že za jejich nevydařený osud může bývalý režim. Připočtěme k tomu intenzivní domáci i zahraniční ideologickou masáž o zvrhlosti, zaostalosti a finanční přesycenosti zemědělství v minulém režimu a neefektivní existenci řady přidružených výrob, které byly z velké části stabilizačním faktorem zaměstnanosti a životní úrovně v mnohých regionech.  To vše, spolu s rozkradením průmyslu a rozvratem státní správy se zásadně podepsalo na stavu zemědělství a českého venkova. 

Dnes považuji vzniklou situaci prakticky za neřešitelnou.  Vazalství politického systému  (které zvlášť vynikne v souvislosti s koaliční vládou naoko spolčených pěti klanů)  další pozitivní rozvoj ve prospěch domácí výroby zjevně udusí.  Pokud už došlo k založení zájmové komory, za kterou se AK vydává, měla by být funkční součinnost se státním úřadem ku prospěchu celého odvětví. Namísto toho zde stále panují a převažují ideologicko politické tahanice, kde si různé zájmové skupiny mezi sebou (na základě všelijak pochybených čísel a průzkumů) dokazují, že velcí jsou moc velcí a neoprávněně zvýhodnění a malí jsou znevýhodnění, bez ohledu na to, že produkce malých nedosahuje ani 10% veškeré zemědělské produkce.  Souběžně se dohadují, jak špatně je zemědělská výroba provázána na zpracovatelský průmysl, který je z většiny vlastněn zahraničními korporacemi. Tento bludný kruh vnitřních hádek a rozporů v podstatě nemá řešení a nemůže přinést zásadní prospěch a obnovu zemědělství v rámci zdejší gubernie.  

Inspirací k tomu, abych si zde vyplkal své zcela subjektivní názory a postřehy, jsou dlouhodobé sympatie k existenci zdejšího blogu, kde nacházím názory se kterými velmi často souhlasím.

Zdravím všechny.

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.8 (218 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Jde o to, zaměřit se na dosažitelné, nepodlehnout malomyslnosti a vzít rozum do hrsti. Budovat odspodu, směrem k horním patrům. Nakonec, řešení jednou musí přijít, i když to bude pro hodně lidí bolestné.

Průměrný počet slepic: 2.9 (28 hlasů)

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

Já se ptám proto, že nebude asi jednoduché odspoda, pouhou trpělivou malou a stálou prací, dokázat něco udělat s nadnárodníma korporacema a bankama (včetně spekulativního kapitálu) , nebo s dotačním korumpováním apod. praktikami.
Ale zkusit to můžete, držím palce.

Víte, vyjít do patnáctého patra, to se dá. Třeba i denně (už asi ne pětkrát za den).
No ale do pětsetdvacátého patra ?
Mě by to přestalo bavit už na tom stotřicátém. Už za týden.

Průměrný počet slepic: 4.5 (40 hlasů)

V Bratislave, televize v Mlynske doline, kdysi nejvyssi budova v CSSR. Po prevratu Slovenska TV samozrejme zestihlela, budova plna azbestu se vyprazdnila, vytahy nefunguji, miliony na rekonstrukci neda nikdo. Tak jsem sli s kolegy nahoru pesky, kde byl archiv. Abychom si zkratili cestu, dohoda byla za kazde desate poschodi nekdo rekne vtip. Az dosla rada na mne, ja ze nereknu, pac muj je tak dobry, ze ho reknu az nahore. Tak kdyz jsme dorazili, tak me vyzvali a ja nato : Tak aby jste vedeli, klic je dole na recepci.

Průměrný počet slepic: 4.6 (37 hlasů)

Vytváři se nesmirně zajimavá situace,,kdy opavdu stači vzit rozum do hrsti a bude mazec jak byk!Neomarxisté vedeni zelenými okurkani,
a premierem kterého jeho šéfové piráti prý označuji za někoho,kdo vyhrál svoje tituly v tombole a ukazuje se,že je a bude rozbijen na maras

POZOR, POZOR se prý v jeho prdlamentu už snad vyjád4il,že m nervy v kýblu a prýho to pestává bavit("SERE HO TO").tak vzniká a bude vznikat nová a pro SV tj společnost voličů velice výhodná situace.
Plni se sen pirátisek,huculisek pochodem institucemi robit společnost na sračku!Babiše odstavili svou "solidaritou"do kouta a on tam bude klečt bezmocně na hrachu.
Neexistuje ani žádný doprovod ,kterMý by ho v této pozici utěšsoval!I s jeho pomoci se mu podažilo rozvalit KSČM,která dodnes vaři z vody CSSD je dalši mrtvola a tak slepenec moci bude kličkovat pod načimi puškami pravdy a nasazovat jen nástroj CENZURY a dopadne jako v 89 komunisti ,kteri měli biliony a nedokázali probudit jejich nejlepšiho agittora toho pana Lenina,kterého vycpali a ukazuji ho pry za poplate? v mausoleu.
I když komunisté platili plné mzdy ,ale vypláceli taky na ruku jen třetinu,el vývar mohutného prmyslu a zemdělstvi do našich kapes ve formě vytečných cen tovaru,nizkých nájmu ,zdravotnictvi a vzděláni zdarma,stavěly se dalnice metro,přehrady a hafo kvartýru,armáwda měela ve skladech niliony tanků,letadel samopalů různých velikosti kdovi ceho ještě.
Kdekdo nám dlužil a stavěly se vily z ukradených cihel a betonu.
Ted taky dostvate tretinu mezd ,ale 500a 300 miliard je ukradeno a pesunto do daňovych rájů a vlada nas zadlužuje ne ,aby ty zloděje zdanila nejméně 90 % když to nebudou investovat doma.
VEDOU nas TROTTLI(škrtiči)a pan Babiš si pry zas nevi rady .
Přitom je tu dokonce PNZ program zachrany velikýy jak swia a vy troli ho nechcete,protoe nerozumite co jeho svaté postuláty obsahuji a znamenaji.
Kde jsi BABIšU nespi a pocem k nám,mme tu pro tebe teplo a eletricke svtlo misto stedoveku neomarxist,kdy se bude nutno připravit na bidu,utrpeni,zlo a jejita na hřbetech policejniho státu který jsi i ty ,doufáme omylem odhajlova v parlamentu do vadných zkon a Ustavy o které nikdo nevi,zda plati,nebot nebyla odsouhlasena dnes bitmi domorodci v referendu1
No ni a fčil mudrujte,ale ne zbytečně!

Průměrný počet slepic: 2.2 (5 hlasů)

Jak to vypadá domnivawte se,že se shrbite a vše se začne rřšit samospádem a vy se pred krokodýslem kapitalismu na krku šhrbite dolů a on vásbude šetřit? Naopak dostanete po hlavě ješt vice a vboji o chleba už se eskadra dole připravuje na mleti březového deva a otrub!

Nebo si myslite,že vás bude chranit pan sociologista KELER v zavěsu s HAMPLEM ,kderý mél na webu www.kudyzkrize.cz nejprve otevřenée diskuzni rubriky pod svymi články, pak na něho režim houkli a on je okamžite zastavil a byl jedna guma?
Anebo vám neco da web www.nwoo.org který začal mazat konformně přiliš "ostré"konstruktivni přispěvky, pak celé články až mu prikazali se ohnout smazel celou diskusi?
Ti politologové si všimnete POUZE UMI POPISOVAT NASI SITUACI a když po nich někdo chce navrhnout řešeni tak je to bida s nouzi!
Proč,když nic vymyslet neuměji ,neprevezmou PNZ hotově i s chlupama ve své plné kráse blahobytné společnosti namisto budoucnosti zelených sraček zmaru a banánové republiky dubových palic prdlých pirátskych TROTTLů ?!.
Schovwáwá se i posledni marxista v republice doktor Skla do minulosti jak se pusinkoval s Fidelem a dohazoval mu pry šumné soudružky a pomalu poznáva ,už,že Hanpl a spol je jen vyroba šišatých kol,která nam jsou zapotřebi jako mrtvému zimnik!
Tak co přemýslejte,ale tak ,aby nebezské mlýny zryclily svoji linou činnost
No ni?

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

na nápad sestavit jako zkušený konstrukter v oboru možná i počitadel dalši podobný web jako je tady i v připadné spolupráci se zdejšim adminem.
Toho totiž brzy budou TROTTLI čili škrtiči brzy dusit dusit a tak by jste mohli sice jen choptět,ale publikum by to ocenilo jako bezva streo.

Mél by jste zajem o stavbu Nové OK republiky a nebojte se ničceho, AA team SV čili sila možných členů té nic moc 8 275 752 ,brzy pěkně dopálených dušiček by vám mohla krýt záda.
Kdovi,když si ta masa uvědomi,že boj ostrými myslenkami mezi sebou sice dá plno jejich krve,ale když prijdou domů zjisti,že jim TROTTLI, které si zvolili vybrali kapsy až na plech a tak zažiji onu bidu kapitalismu bez přivlastkků,která jim byla nakredencována,aby tleskali jako pominuti ,co?
No mám kdesi o tom celoveerni film KAPITALISMUS S LASKOU .neviděli jste ho někdo?
Začiná scenami jak se vylupuje banka!

Průměrný počet slepic: 3 (3 hlasů)

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

kdo vlastně v parlamentu dnes zastupuje zjmy zemedlců a pokus ano s jakym programem by to mělo byt?Nejakou agrarni formaci už kdosi prý má,nebo jaké by byly připadné nálady v tomto sm3ru
KSH by mohlo mit tim pádem koaličniho partnera.a prvni čast Programu tu už je v Postulátech Nrodnich zajmů.

Kdovi,možná by i panu BABIŠOVI došlo,ze by v tom směru mohl i pustit chlup,mohli bychom bt podplatitelni,nebo co?!Pokud vim tak mu tam sabotáznici nedali snad ani žadny pořádny nosny program a on preci musi mit rozum a nehrát podruhé prohrané housle bez cilevědomého doprovodu,ktery minule dostal od kohosi polibek smrti.
Mohla by taková formace,kde by se zkusilo naformulovat v diskuzi noty být fidli, fidli? vi to něakdo? Na co se vlastně objevuji v cestea k politickému nebi pekážky.?
Kde jsou na cestě ti zakopani psi, CO?

Průměrný počet slepic: 2.1 (29 hlasů)

A ted me za konstruktivni kritiku jeho napolo havarovaného režim TROTTLů (tj škrtičů) chce vynést k nesmrtelnosti?

Na to se vam panáčku můžu jedině vykašlat.Přesto vás mám ráda volejte své pomocniky dalši TROTTLY at je tu veselo ,minule tu bylo přes 450 komentů za den tak se čiňte nový den svitá a brzy začne!!

Průměrný počet slepic: 2.1 (18 hlasů)

10 Příznaků, že zažíváte spojení se svou spřízněnou duší

1. Respektujete tuto osobu a ona respektuje vás.
Jistě, čas od času se lišíte v názorech, ale respekt vám nechybí. Oba se navzájem chápete. To mezi vámi utváří skvělý systém duševní podpory.

2. Oba jste k sobě upřímní.
Vy této osobě nelžete a ona nelže vám. Oba jste si vybudovali přátelství nebo vztah plný důvěry, a to je úžasná věc. Nemusíte si dělat starosti s tím, zda tato osoba mluví pravdu, nebo ne, prostě to víte.

3. Poznáte, kdy tato osoba něco potřebuje.
Když vás tato osoba potřebuje, prostě to víte. Snadno vycítíte její bolest. Nemusí vám nic říkat.

4. Jste schopni se od této osoby učit, a také ji něco učit na oplátku.
Tato osoba vás toho tolik naučila… a vy jste také hodně naučili ji. Oba se od sebe učíte a nebojíte se zmýlit. V životě se nikdy nepřestaneme učit a růst.

5. Poznáte, co tato osoba cítí, i beze slov.
Nepotřebujete slova, abyste věděli, co se děje. Když je tato osoba šťastná, poznáte to, a když je tato osoba na dně, víte to. Oba si tak rozumíte, že je to až neskutečné.

5+1. Oba se shodujete v energii toho druhého.
Oba se k sobě energeticky hodíte. Nikdo není na vyšší úrovni, než ten druhý. Prostě se dokonale doplňujete.

7. Máte pocit, že vás tato osoba neodsuzuje.
Tato osoba vás neodsuzuje, ať se děje cokoli, a vy neodsuzujete ji. Oba chápete chyby, které každý z vás má, a otevřeně je přijímáte. To je skvělý pocit. Ten pocit, že vám někdo opravdu rozumí.

8. Rozeznáváte aspekty, které si každý z vás potřebuje vyléčit.
Oba jste schopni těžit z toho, že jste v životě toho druhého. Znáte oblasti, v nichž se každý z vás musí uzdravit, vzájemně se k tomu vedete a podpíráte se. Rostete společně.

9. Vstoupili jste do života této osoby, když vás nejvíce potřebovala.
Tento člověk někoho potřeboval a nikdo tu nebyl. Pak jste se z ničeho nic objevili vy. Byli jste přesně tím, koho potřeboval, když vás potřeboval. Zároveň on byl tím, koho jste potřebovali vy, ale nevěděli jste o tom.

10. Díky tomu, že jste tuto osobu poznali, jste se stali lepším člověkem.
Díky tomu, že jste poznali tuto osobu, jste se stali o tolik lepšími lidmi, že je to až šílené. Oba jste mnohem pokročilejší, než jste byli před vaším setkáním. Rychle rozvíjíte své schopnosti.

Průměrný počet slepic: 3.9 (36 hlasů)

Až budu mit trochu času dám vám tady vy ďřistalo okruhy svatyýych přkázáni PNZ a tam můžete řadit jak tyfus, moje dreahé staré projimadlo pane "UČITELI"!
Jste na holčičky nebo chlapečky přiznejte se pirátsky kapitáne a máte aspoň drevěnou nohu ,jinak by jste nebyl nijak zajimavý typ!
Kdyby vm chyběla nejaká ta koule tak vám ji tam pošlu,děla pravdy jsou v cajku,tak co chybi vám ty koule nebo ne?!
Ozvěte se moje zlato,jsem krev a mliko!
Co vy na to hrdino?

Průměrný počet slepic: 1.9 (18 hlasů)

https://paragraphos.pecina.cz/all/uvahy-a-komentare/strach-ze-spravedln…

Advokáti liechtensteinského rodu se podle všeho rozhodli "obejít restituční zákonodárství" a podali serii vlastnických žalob na nemovitý majetek, který byl rodu neprávem odňat na základě Benešových dekretů.

Je velmi dobře, že to udělali, a to, i kdyby jediným výsledkem jejich akce bylo ukázat Čechům, jak se na jejich občanského světce a jeho dekrety dívá civilisovaný svět.

Český národ kdysi naivně se Stalinovým Ruskem uzavřel pakt, jehož plody sklízíme dodnes. Rusové věděli, že na Čechy, u nichž identifikovali jako dominantní vlastnost zbabělost, se nejlépe zatlačí tak, že se jim pohrozí skutečným nebo domnělým nebezpečím. Výměnou za možnost okrást a vyhnat Němce a za ochranu před jejich oprávněnými nároky tak bylo, že se Československo definitivně vyřadilo ze společenství západních zemí, protože v západní Evropě, jakkoli ji můžeme kritisovat, nelze bez trestu krást a zabíjet na základě ethnického klíče: to naopak šlo v Sovětském svazu a v zemích, které byly součástí jeho imperia. Nebylo tak cesty zpět, a jestliže dnes komunisté společně s nacionalisty (Okamurovci a klausovským křídlem ODS) volají po obhajobě národních zájmů, nedělají nic jiného, než že realisují tento dávný Stalinův plán; ironií je, že pouze prvně jmenovaní tak činí vědomě.

Prostor pro nápravu křivd, který se otevřel po r. 1989, zůstal nevyužit, strach politiků z hysterické reakce desítky let indoktrinované populace byl příliš silný, a tak přízrak Stalina a jeho vasala Beneše obchází touto zemí dodnes.

Průměrný počet slepic: 1.4 (50 hlasů)

Dle mého soukromého názoru by se Němci měli stále ještě plazit a až někdy v daleké budoucnosti pokleknout a poprosit o odpuštění za zvěrstva, která napáchali.
Co se týče odsunu - jednak to bylo rozhodnutí vítězných mocností, které Beneš jen realizoval, potom je třeba vzít taky v úvahu, že přeci chtěli do "Říše", takže se jim vlastně vyhovělo.
A jako poslední - za zvěrstva na našem území se Češi v souhrnu k Němcům určených k odsunu chovali civilizovaněji, než ta jejich "nadřazená rasa" vyvolená k ovládání světa po dobu, kdy tady bačovali.

Průměrný počet slepic: 4.7 (38 hlasů)

broky. Hovna o Stalinovi se tu rozebírala nesčetněkrát.

Jednou větou - kdyby nás soudruzi z Anglie a Francie do Stalinovy náruče expresně neodeslali Mnichovským diktátem, nebyli by tu komouši a nebylo by tu ani hovno, protože dnešní soudruzi nejsou schopni postavit víc, než 20 km dálnic ročně.  

Průměrný počet slepic: 4.8 (29 hlasů)

Ale jak vysvětlíte Vaši citaci "v západní Evropě, jakkoli ji můžeme kritisovat, nelze bez trestu krást a zabíjet na základě ethnického klíče" s obsazením Sudet a vyhnání obyvatel v roce 1938. To prováděl kdo ? Jen jeden muž v Berlíně a všichni jednali na jeho pokyn ?

Průměrný počet slepic: 4.7 (25 hlasů)

Je to známé, militantně antičeské hovado, které by měla mít online a 24h denně, 365 dní v roce, zobrazeného BIS na jedné z těch velkých obrazovek, na kterých mj. sledují dění okolo ruské ambasády a domu ruské kultury. Pro jistotu zkombinováno s GPS náramkem a pro ještě větší jistotu i s čipem, nastřeleným v šulínu. To proto, aby bez jiné, vážnější úhony nešel vymontovat.
Jestli u někoho platí pořekadlo "papežštější, nežli papež", tak je to v konečném řešení německé otázky právě Krystlík.
Pokud se potřebujete po něčem, co Vám zrovna nesedlo, takzvaně s chutí vyblít, pak navštivte Krystlíkův web, funguje to spolehlivě.

Znalci se zatím shodují v tom, že jde o následek z roku 1945, resp. Mongolem znásilněné, berlínské Němky, kdy se ve vojákovi mongolského původu probudily dobyvatelsko-nájezdnické geny. Němka jej ihned po porodu, popatříc na výsledek, v hrůze okamžitě odhodila.
Takto vzniklého parchanta se měla ujmout dosti zvláštně vychovaná fena německého ovčáka. Majitelem té feny, měl být horší německý ekvivalent rakouského Fritzla, který sám byl produktem německých sourozenců, z řad nižší německé šlechty.

Průměrný počet slepic: 4.6 (24 hlasů)

In reply to by Leoš (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ostatně se domnívám, že pod příznačným nickem Učitel, zde píše samotný Krystlík.
Má totiž charakteristický, s nikým jiným nezaměnitelný písemný projev, obraty a úkroky v něm.
Uvidíme.

Průměrný počet slepic: 4.5 (18 hlasů)

Telegram knížete Františka Josefa II. německému Vůdci a kancléři Adolfu Hitlerovi v Berlíně [1] při příležitosti uzavření Mnichovské dohody

1.10.1938,  (pravděpodobně Vídeň)

Jeho Excelence Vůdce a kancléř Německé říše Adolf Hitler

Berlín

Prosím Vaši Excelenci, aby také jménem Lichtenštejnského knížectví přijala mé blahopřání a upřímné poděkování k dosažení velkého činu v zájmu celosvětového míru  [2] .

Průměrný počet slepic: 4.9 (17 hlasů)

V nějakém himmlerovském školícím středisku ?
No dobrá, unikl jsi oprátce, ale to tě ještě neopravňuje k tomu, abys znovu začal "učit", ne ?
Měli tě tenkrát pověsit, to by byla napravena velká křivda.

Hezký den.

Douška.
Citace se uvádějí uvozovkama, jinak lze výroky považovat za tvé.
Kat českého národa a kazitel měny Lichtenstein neměl ani to svědomí a tu odvahu, že by skočil do studny, jako Witte. V tom ovšem nebyl sám, stejně tak kazitel měny židovský šlechtic Baševi.

Průměrný počet slepic: 4.8 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

Vlajku občanského fóra zdvihli skutečně největší blbci vyskytující se v budově.

Průměrný počet slepic: 4.8 (47 hlasů)

Byl to můj a AA teamu SV mentor.Historii tech OF sračkometú a jak je na sebe strhl pozdějši president,který přismyčil na hřbetě kapitalismus BEZ přivlastků vycházejici z gangsterismu,za který se doposud neomluvil a nyni nám visi na krku jako chomout by se m3lo změnit.
Ostatně o tom pojednává PRVNI POSTULáT SVATÉHO PNZ jak by to šlo a na co tedy!

To ještě chce indiáansk palaver a brzy to mohu zkusit naformulovat k opravdové diskuzi,kde mi TROTTLI budou chtit zaškrtit krk a vy se všichni na ten cirkus můete divat.
Udělám to vy trolici(postavy z báji) za vás sama a můžete si za to pak i sobě dále spokojeně a freneticky tleskat!.
No ni?!
PS.Ja se domnivám ,že ten největši zločinec v republice a bývalý president by po omluvě za ten zasrany druh kapitalismu ,co nám tu nasčkoval mohl pak sehrát úlohu pana Wernera von Brauna ,který rozmlátil Londýn a stal se tim pádem nejlepsi raketometčik z USA,či co?
Jinak mu hrozi ,že v historických knihách bude "profesorem propadlikem" a tak tam zůstane navéky trčet,jako Nemehlo!

Průměrný počet slepic: 2.5 (19 hlasů)

Na trh se chrlí obrovské množství čokolád, u kterých se chutě dosahuje v chemických laboratořích, zatímco je spotřebitel hypnotizován televizní reklamou o vysmátých cukrářích s bílými čepičkami a prémiové kvalitě. Spotřebitelům se podsouvá lež o tom, že čím je čokoláda tmavší, tím lépe.

Alkalizace se nejčastěji provádí pomocí uhličitanu draselného, což je silně zásaditá látka. Díky němu dojde k potlačení kyselosti a neutralizaci. Sníží se i hořkost, takže chuť se zvýrazní a vyhladí. Proto alkalizované čokolády vesměs chutnají všechny stejně.

Průměrný počet slepic: 2.8 (28 hlasů)

Zajeďte někdy do nějaké čokoládovny.

Jestli vás pustí dál do provozu, dostanete slušivý bílý lajntuch (není to rasistické, že je bílý?) a na hlavu slušivou bílou čepičku.

V tom lepším případě. V tom horším dostanete takovou neslušivou síťku na hlav u a pokud máte fousy, i na fousy. Sundáte hodinky, prstýnky, piercingy, jinak do slušného provozu nesmíte. Nesmíte používat parfém nebo mít nalakované nehty.

A kupte si někde (možná snad v nějaké prodejně laboratorních potřeb) uhličitan draselný a olízněte si kousek.
Z té chuti se poserete, je to dost hořké.

Alkalizování ne čokolády, ale kakaových bobů, se začalo zavádět v Československu v druhé půlce 70. let.
Novodobí majitelé klíčů zde všechny patenty (tehdy to nebyly patenty, udržovat patenty stálo dost peněz), respektive zlepšovací nápady a technická řešení, ukradli, fabriky vytunelovali a nám nechali snědený krám.

Průměrný počet slepic: 4.9 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

Pokud chodím po okolí, buď je zaseto, nebo připraveno na jaro. Pád ani nějakou devastaci zemědělství nevidím. Kam se mohu zajít podívat na popisovanou skutečnost?

Průměrný počet slepic: 2.7 (32 hlasů)

brejle na dálku a oprašte znalosti ze ZDŠ.

Třeba takovou, která rozpráví o tom, že každá "úspěšná" chalupa musí mít dobrou střechu, přes kterou nezatéká.

Anebo vzpomeňte na předmět zvaný "pozemky" a teoretickou průpravu, stran užití chlévské mrvy.

Až ty brýle dopucujete, běžte se podívat jak vypadají kravíny bez krav, vepříny bez vepřů a pole bez hoven. A dejte bacha, ať si v těch totálně ztvrdlých  brázdách nezlomíte nohu. Nebyl byste první.

Průměrný počet slepic: 4.8 (64 hlasů)

kolik jej spotřebujeme. Soudruzi ze Čtvrté říše nás velice rádi zásobí ze svých skladů. Zejména, když jim zaplatíme penězi obdrženými, coby almužnu za otrockou práci na tři šichty v jejich montovnách.

Průměrný počet slepic: 4.9 (25 hlasů)

Na co kravíny, když nám někdo rád prodá Milch úhledně a hygienicky zabalené rovnou v krabičkách?

Průměrný počet slepic: 4.5 (10 hlasů)

Targusův komentář se mně načetl pozdě, takže můj byl zbytečný.

Průměrný počet slepic: 4.6 (14 hlasů)

svůj mozek. tudíž zcela zblbnete o pět minut později.

A v tomto bordelu je každá minuta dobrá.

 

Průměrný počet slepic: 4.6 (12 hlasů)

No zatím se  žaludy a bukvice na mouku v marketu neprodávají, takže jsme na tom skutečně dobře(ironie).

Je to jenom úhel pohledu.

PS. spousta pozemků zůstává neobdělávaných,  resp. jsou jenom zatravněné, aby šlo brát dotace za sekání. Také realita.

Průměrný počet slepic: 4.9 (34 hlasů)

In reply to by pragmatik

Trvalý odkaz

k tématu doporučuju následující knihu:
Dr. ČENĚK ZÍBRT: Česká kuchyně za dob nedostatku před sto lety. V Praze 1917.
Zemědělské knihkupectví A. NEUBERT.
Za K 1,60.
NYNĚJŠÍM HOSPODYŇKÁM NA VYBRANOU
Například
Mouka ze dřeva (březového).
J. baron Autenrieth, dokazoval ve zvláštní knize, že rodina jeho jídá kaši, knedlíky, koláče, upravené prý z mouky dřevěné, bez žaludkových nesnází. I chléb, že jídají, upečený ze tří částí této mouky a z jedné části mouky pravé.
U nás pokusil se o to M. Kalina z Jäthensteina, podle vzoru Autenriethova. Chválí mouku, pokrmy z mouky, upravené ze dřeva, zejména březového, ale u lidí prý se tato výživa neosvědčila, jen u skotu. Kalina líčí tu s nadšením a uvádí osvědčené prý zkušenosti při tomto krmení „moukou" březovou ve zvláštním díle o krmení dobytka moukou ze dřeva vůbec a z břízy zvláště. Vymyká se obšírné jeho líčení z rámce naší knihy, kde jde pouze o tehdejší úpravu výživy pro člověka. Zasluhuje však zapomenutý, zajímavý a časový dnes Kalinův spisek povšimnutí odborníků i s připojeným chemickým rozborem od professora chemie na pražské universitě, Dra. Ad. Mart. Pleischla, jenž rovněž krmení toto doporučuje.
Nechceme pochybovati o pravdivosti Kalinova tvrzení, ale proti němu svědčí svědek vážný, jehož tvrzení zase vzbuzuje nedůvěru tím, že se jako farář rozešel rozhněvaně se svým patronem, Kalinou, spisovatelem knížky o krmení moukou dřevěnou.
Vypravuje tento bývalý farář na patronátu Kalinově, ctihodný vlastenec Václav Krolmus, farář ve Zvíkovci na panství Mat. Kaliny z Jäthensteina (Kronika všech povodní, suchých a mokrých, ourodných a neourodných let v království českém, v Praze, 1845, str. 15) doslova:
Hospodářové, když v létě suchém píce, sena a jetele neměli, ze stromů lupenatých a listnatých, z lip, habrů, buků, dubů, klenek, vrb, volší atd. listy škubali, větvičky lámajíce, sušili, a ze střech došky čili snopky trhali, z nichžto prach vymlátili, rozřezali a jimi krmili.
Na Zvíkovci p. Mat. Kalina z Jäthensteina, toho času (1834 — 1835) v suchém roce, na svém dvoře břízovým dřívím, jež na špalíčky vrátnému Řeháčkovi rozřezati a v Kalinovsi u mé přítomnosti ve mlýně u Řečka Matěje rozdrtiti a rozemleti kázal, pilinami březovými krávu krmil, zkoušel při tomto nedostatku (když prý divoká zvěř, jako jeleni, srnci a prasata na lesích větvemi zelenými, kůrami mladistvými i kořínky se v zimě živí) krávu krmiti, ale, tuším, dle udání p. Ant. Schönbergra (Krásnohorského), bývalého kontribučního, jenž dozorství nad krmením vedl, kráva, kterouž vrátná Řeháčková 6 neděl 2 mírkami zemčaty a 2 1/2 mírkou pilinami nařezanými krmila (nevědomím p. dozorce často otrubami promíchajíc), na jedno pokrmení podávala, po čemž kráva kašel dostala, (jehož prý před tímto krmením neměla) a na jaře po otelení, když zelenou píci požírati počala, na dvoře Hamouzském i s teletem zcepeněla!
Mouka z obilí napršeného prý z oblak („mouka nebeská").
Nesíti, nežiti a skliditi hned hotová zrnka obilní na chutné pečivo, bez práce jisti koláče — jaké smělejší přání a jaká vábivější touha mohla napínati zvědavost našich předků, když čítali o hustých mračnech, z nichž místo deště sršelo a pršelo obilíčko, zrnka jedlá, chutná, jako stvořená na bílý chléb! Není tedy divu, jak byli r. 1571 Čechové překvapeni, když veřejně prodávali na trzích noviny, v tehdejším smyslu, letáky, s hrubým neumělým dřevorytem, jaký podivný déšť zázrakem obohatil některé krajiny slezské a polské.
Spisek časový a záhy oblíbený měl název: „Div veliký, od Pána Boha ukázaný, kterýž se stal v knížetství slezském při městech těchto jmenovaných, totiž Lemberku, Hiršperku a při městě Lublinu, kterážto města náležejí ke koruně české. Při kterýchžto městech pršelo obilí všelijaké a na pohledění velmi divné, z kteréhož obilí Jeho Milost Císařská s některými pány ráčil jest jisti chléb, a to se stalo léta Páně 1571. Vytištěno s povolením pana arcibiskupa Pražského, v Starém Městě Pražském, 1571."
Dlouze a široce popisuje skladatel knížky, jak lidé vybíhali z chalup, spínali ruce k nebi, očím nevěřili, sbírali napadaná prý zrnka, jak mlynáři semleli napršené obilí a jak lahodná krmička to byla, když upekli chléb a húsce pletenice. Donesla se zvěst o tomto nebeském zrní i do měst, na zámky. Ba vyslovil přání i panovník, že by rád okusil, jakou má chuť prapodivný chléb z tohoto obilí z oblak. Přisvědčil, že se vyrovná pecnům, vymíseným z mouky obyčejné.
Vypravuje podobně roku 1548 Jenston a Thuanus v knihách o zjevech přírodních, jak v okolí Celovce a Běláku napršelo za dvě hodiny tolik obilí, že tam sklízeli jako roční úrodu. Líčí Fimelius v knize o divech, že r. 1550 v Durynsku napršelo z oblak obilí na prst zvýší a jak z něho upekli záživný chlebíček. Fundius r. 1570 popisuje obilní déšť v Horním Bavorsku, z něhož urobili výbornou, bílou mouku. Pohl v letopisech slezských r. 1571 rozpovídal se o dešti zrnek obilních ve Vratislavi.
Ve století XVIII. pozorovali znalci přírody, hlavně ve Slezsku, podivný tento zjev a pokoušeli se přirozeně jej vysvětlovati. R. 1736 sepsal učenou úvahu J. G. Böhm. Zkoumal zrnka, napadaná prý z mraků mezi Těšínem a Opavou. Došel přesvědčení, že jsou to obyčejná semena některých bylin, semena jedlá, záživná. Obšírně se dále v týž rozum o tom rozhovořil Matuška v díle o květeně slezské. Upozorňuje na rostliny, které na jaře nebo v zimě bývají deštěm vyplaveny a silným větrem roznášeny a padají pak zdánlivě z oblak v jiném kraji jako zrnka, obilí jedlé.
Muschenbrok v knize o filosofii přírodní podobně vykládá původ domnělých zrnek pšeničných, kdesi napršelých, stejně jako známý přírodozpytec Jaquin r. 1803 v listě, poslaném Klaprothovi do Berlína. Dokazuje přesvědčivě, že „obilí", spadlé k údivu prostého lidu v Horních Rakousích, jest pouze směs výhonků, přírůstků na kořenech bylin. Stejné jsou výzkumy Gűntherovi r. 1805 o dešti obilí v Krkonoších. Nejdůkladnější pak jest rozprava H. Gopperta o pršení obilí v časopise Schles. Provinz. Blätter, svazek 93, 1831 a studie Henschelova, tamtéž, svazek 86, 1827.
Podrobný výzkum vědecký těchto zrnek „obilních", deštěm prý spadlých, dovedl ku přesvědčení, že jsou to výrůstky u kořene byliny známé, zvané orsej (ranunculus ficaria). Již staré herbáře české popisují, že má orsej (nazývali jej staří Čechové roupové, neštovičné koření nebo krtičník) koření bílé, hlávkovaté, z něhož některé bývá obdloužné, jako zrna ječná, obyčejně tři aneb čtyři pospolu vedle sebe. Herbáře staročeské ovšem ještě neznají přirozeného výkladu, že lid tato zrnka mohl považovati za obilí, spadlé deštěm.
Göppert rozvláčně dokazuje, jak orsej odkvétá začátkem května, listy uvadnou, nezbude nežli kořen, svazeček 6 20 zrnek, slabě přirostlých k sobě. Zrnka ta, brzy spočívají volně skoro na povrchu země. Stačí prudký lijavec, aby je vyplavil a roznášel proudem po zemi, oddělené i tam, kde bylina neroste, kde jí lid nezná a z neznalosti pak pokládá zrnka, jejichž původ přirozeně vysvětliti neumí, za obilí napršelé. Stejně vykládá Rittwitz, jak zkoušeli znalci toto „obilí", jeho klíčivost, a místo stébla a klasu ze zrnek „obilních" vyrostl — orsej! Lid nestaral se o učené výklady, zrnka orsejová sbíral v době nedostatku potravy před, sto lety, pekl si chléb ze zrnek a nebylo prý to pečivo chuti odporné.
Pojmenovali tato zrnka orsejová mezi lidem „mouka nebeská" a vítali tuto náhradu mouky pravé v dobách hladu a drahoty.
Lid český také jídal chléb z této „mouky nebeské". Z lidového podání českého čerpal zprávu o tom Jan Svatopluk Presl do svého Rostlinopisu (1. 1846, str. 15): „Rostlina (orsej) brzo dokonává svůj zrůst, takže pak v zemi kypré zůstanou jenom bambulinky, ježto pak deštěm se obnažují, takže prostý lid má za to, že jsou žito s nebe spadlé. Jsouce ale škrobnaté, mohou lidem za potravu sloužiti. Chléb z mouky jejich upečený jest dobrý a dokonce neškodlivý." Nechtěje se plésti do řemesla přírodozpytcům, prosil jsem za poučení p. prof. Dra. Bohumila Němce a poučil mne, že Preslovo mínění o neškodlivosti chleba orsejového neshoduje se s pravdou.
Podle dohadu L. Trevirana bývá „žito" z mračen ještě jiného původu, z rostliny rozrazil břečťanolistý (veronica heredaefolia). Roste na polích, zelništích. Vypravuje ve shodě s jinými znalci opět náš Presl (Rostlinopis 11., str. 1149), že rostlina zavdala v lidovém podání podnět k rozprávkám, že semeno její padá z nebe.
Přívalem dešťovým zaplavuje se její semeno do brázd a nakupí se v značném množství, což lid neumí sobě vyložiti a svádí divný tento zjev na vrub divu přírodního, obilního deště z oblak.
Ještě jiný názor vyslovil Willdenov, Snaží se dovozovati na základě zkoušek ze zrnek, „napršelých", že to může býti také semeno z rostliny černýš (melampyrum arvense). Roste mezi obilím, známá rostlina. Zrnka roznášejí se přívalem dešťovým. Prof. Dr. Boh. Němec upozornil, že semena černýšová roznášejí také mravenci, když je pokládají za mravenčí „vajíčka" a tahají je na místa, kde bylina neroste. Lid pak opět neuměje přirozeně vysvětliti podivná tato zrnka, nevěda, že jest to semeno černýšové, hájí pověry o oblačném původu tohoto obilí, z něhož staří v lékařství užívali mouky. Lid, jako tomu při orseji a rozrazilu, jak uvedeno, i z černýšových semen mlel mouku pro užitek a z mouky pekával pečivo poněkud trpké chuti.
Učené důkazy nevyvrátili z lidového podání pověry o pršení krve, síry, obilí, rybiček, žab, ohnivých kapek, sena, lnu, žita, ječmene atd. Napomíná marně v knize o pověrách r. 1827 Javornický: „Když se slunce nebo měsíc zastaví, proč bych nad tím lámal hlavy? Proto nás Bůh dobrý zkaziti nemíní, jakž pověrečník hloupý praví. Podobně že síra, žáby prší, s deštěm obilí z nebe na zem prší. Teď nám na to posvítili, jak jsme prvé hloupí byli!" —
Lid věřil ještě r. 1847, že napadala z nebe mana (jako bible vypravuje) pro úlevu hladovících rodin Vzpomíná plukovník Karel Zástěra (Český Lid XI. 131), jak prý jako chlapec sedmiletý ve společnosti dětí přeběhal zahrady a luka a ve trávě hledal „manu". Mnohému se poštěstilo nasbírati hrstě kuliček, velkých jako hrášek, hnědobarevných, měkkých zrnek. Byla prý to mana, kterou lidé vařili a jedli. Patrně byl to orsej, nebo rozrazil nebo černýš, „obilí", na které chtěl jsem touto statí upozorniti, jako na výživu v dobách bídy a neúrody.

Průměrný počet slepic: 4.5 (16 hlasů)

In reply to by Bavor V. (neověřeno)

Trvalý odkaz

Toto jste měl vydat jako samostatný článek :-).

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

Samostatně je to celá kniha, a ta postupně už vycházela na mém blogu. Jenže je to tak v "historii", že už jsem to ani nenašel. Hledal jsem dlouho, jenže mne to přestalo bavit. Už jsem toho napsal příliš.

Průměrný počet slepic: 3 (1 hlas)

In reply to by Bavor V. (neověřeno)

Trvalý odkaz

pod origo názvem na uložto. Pdf, 4 Mb., 98 stran

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

In reply to by Bavor V. (neověřeno)

Trvalý odkaz

Moc hezké. Slohově jako by J. Š. Baar vstal z mrtvých.

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

Věštče až budete stát u nějakého pole a uvidíte na něm traktor, počkejte až skončí s prací a jeďte za ním. Podívejte se, jak vypadá dvůr, kam zajede. 

Průměrný počet slepic: 4.4 (8 hlasů)

I tak si myslím, že zemědělství dělají pole a dobytek. Dvorek jistě mnohé napoví, leč ten obilí nevyplodí. A bez obilí, Dagu Bedmene (snad to již píši správně) nic není a nebude.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Vcelku vyspělá gubernie jsme už byli. Teď jsme spíš zcela podřízená zámořská država.

Průměrný počet slepic: 4.5 (38 hlasů)

In reply to by Hana Adámková (neověřeno)

Trvalý odkaz

Rada Vzájemné Harpagondechujcké Pomocoi dobila Brusel. Podíly na zisku vybírá šlechta a blboňům zbyla zas jen ta robota na panském. A temu se říká demosgráca.

Průměrný počet slepic: 4.2 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

násilnou, ba přímo zvrhlou kolektivizaci, probíhalo např. v USA za asistence bank a za mnohem horších socioekonomických dopadů na obyvatelstvo, pracující v zemědělství.

Tudíž byl pouze použit jiný nástroj za účelem dosažení téhož cíle.

Průměrný počet slepic: 4.8 (50 hlasů)

Něco ke kapitalisty zbídačelým americkým farmářům :
cit : "dominantní objem americké produkce nicméně zajišťuje v zásadě stejný počet farmářů jako v ČR. Celkem 44,5 procenta veškeré americké produkce vyrábí 2,5 procenta velkých farem, což obnáší přibližně 53 000 pracovníků. Naopak pouhých 11 procent objemu americké zemědělské výroby produkuje 74,2 procenta menších farem, kde je měřítkem roční objem tržeb nižší než 50 000 USD. Tyto podniky však mají v průměru 43 procenta dalších příjmů z nezemědělské činnosti. Farmáři v USA jsou poměrně bohatí – opět podle statistik CSU je Equity (bohatství) na farmu čtyřikrát větší než je průměrné bohatství veškeré americké populace." zdroj : https://www.euro.cz/byznys/zemedelstvi-v-usa-stoji-na-druzstevnich-prin…

Průměrný počet slepic: 3.3 (15 hlasů)

In reply to by Zapadlo (neověřeno)

Trvalý odkaz

nedostatečnost.

Každý průměrně inteligentní šimpanz pochopí, že zbídačelý farmář již jaksi farmářem není.

Kromě toho se zřejmě poněkud hůře orientujete v čase. Koukněte na kalendáž - helemesekoukejmese - máme rok 2022, a to jaksi není 20. století.

Zpátky na ZŠ!!!

Průměrný počet slepic: 4.6 (15 hlasů)

Targusi, Vaše rádoby inteligentní ironie nemůže zastřít fakt, že zlí američtí kapitalisté nechali ve své zemi farmáře fungovat a že těm se dnes zas tak špatně nedaří.
Pochopitelně i zde vývoj směřoval ke scelování pozemků a vyšší míře mechanizace. Pokud to neuděláte, nemůžete konkurovat agrobaronům.
Ti co na to neměli, šli do háje. Zcela logicky a po právu. Sociální darwinismus v praxi. Silnější požírá slabšího.

Průměrný počet slepic: 2.7 (12 hlasů)

In reply to by Zapadlo (neověřeno)

Trvalý odkaz

se nachází v USA. 

Pokud se několik slabších stane silnějšími spojením do družstva je to fujfujfuj.

Jen si naprosto drze dovolím podotknout, že družstva se zakládala již za R-U.

Jaké další hovno máte v zásobníku?

 

Průměrný počet slepic: 4.3 (14 hlasů)

Targusi naprostý souhlas (teda až na to hovno v zásobníku).
Pouze Vám uniklo, že takhle se družstevničilo (a nadále družstevničí) i ve Státech.
Požírání slabších farmářů silnějším agrobaronem už několik let sledujeme i u nás. A nejde zdaleka jen o Agrofert.

Průměrný počet slepic: 3.4 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Asi tohle.

Já, občan Československé socialistické republiky, vědom si své čestné vlastenecké povinnosti, přísahám před bojovou zástavou věrnost pracujícímu lidu vedenému Komunistickou stranou Československa. Blablabla...

... a nasadit i svůj život k dosažení vítězství. Tak přísahám.

A  teď tohle:

Sim sala bim!

https://cs.wikipedia.org/wiki/Petr_Pavel

Neboli přeložím do češtiny - kdybych měl tu drzost zavést řeč na nějakou přísahu, asi bych pak musel za prvním rohem sám sobě nafackovat.

Využiji možnosti úpravy textu a zmíním ještě další "přísahací" soudruhy z doby po výtce dnešní.

A sice pány doktory a Hippokratovu přísahu. Mám-li být ještě konkrétnější, vezmu si do huby zubaře v Čechistánu. To je výsměch všemu, co alespoň plulo v ponorce okolo jakékoli morálky. A ještě byla všude okolo kalná voda. 

Průměrný počet slepic: 4.3 (29 hlasů)