Zemědělští blázni

Autor
Štítky

V posledních týdnech jsem se zde několikrát vracel k naší nové vládě a její zemědělské politice zaměřené na malé zemědělce do padesáti hektarů. Mnohokrát jsem upozorňoval, že v dnešní zemědělské realitě se na pěstování obilí může uživit někdo, kdo má alespoň 500 hektarů a všichni co mají menší výměry, tak to dělají víceméně jako koníček a musejí se živit i jinak, protože by si nevydělali. 

Tvrdil jsem, že na malé výměře se nemůže uživit skutečný zemědělec, ale jedině sklízeč dotací. Při dnešních výkupních cenách komodit a nákladech, které prostě reálně jsou, je nereálné mít z padesáti hektarů dostatečný příjem, aby člověk nemusel dělat ještě něco jiného.  Dá se to udělat jedině tak, že se stanete eko, bio, mladým zemědělcem, nebudete pěstovat nic drahého a náročného na práci, pokud možno si nepořídíte techniku, všechno si necháte udělat službou, naplníte literu dotačních podmínek a zařídíte si, aby vám z hektaru káplo víc než dvacet tisíc.  

Naše zemědělství je stejné jako celý zbytek našeho světa - hybridní. Na jedné straně jsou produkční zemědělci, kteří mají 500 hektarů a obdělávají to ve dvou, pak tu máme různá družstva, co mají přes tisíc hektarů a kravín kde horko těžko drží živočišnou výrobu, pak tu máme velké koncerny, které to mají spočítané, ale vztah k půdě nemají a nakonec je tu malá menšina padesátihekarových farmářů, kteří se živí díky vysokým dotacím, ale moc toho nevyprodukují. 

V celém tom výčtu posledních týdnů jsem zapomněl na jednu kategorii, které se vždycky jen tak letmo dotknu - o zemědělských bláznech

Teď nejde o mě - já jsem podle starých měřítek spíš chalupník. Mám dům, mám zahrádku, která mě celkem uživí, mám pár prasátek, nestojí mě to moc času ani úsilí a tak mám čas pracovat pro jiné. Dneska budu mluvit o lidech, kteří jsou tak nějak mezi tím vším, kteří pěstují, chovají, obdělávají, k tomu chodí třeba do práce nebo žijí z podstaty , ale  mají jako hlavní motivaci idealismus. 

Ono se to nezdá, ale v téhle zemi je kromě velkého množství udavačů, hajzlíků a rozesíračů, také velké množství idealistů. Člověku se někdy vlastně až nechce věřit, co všechno tu vzniká zadarmo ve volném čase, co zaplatil někdo prostě proto, že chtěl a nemusel. Takhle fungují vesnické jarmarky, takhle fungují výstavy v malých galeriích, takhle hrají a zpívají vesnické kapely, takhle se trénuje fotbal s dětmi, takhle vznikají mladí rybáři i mladí včelaři. Všude najdete nějakého blázna, který místo aby hrabal pod sebe a ve volném čase jel na Seychely, tak raději dělá pro děti letní tábor. 

Zemědělství není výjimkou. 

Víte, když jsem psal svůj článek o kolegovi, který si chce koupit od kláštera ty hektary, tak jsem článek vedl směrem, abych vám přiblížil, jak to bude za nové vlády fungovat s dotacemi a koho nejvíc bude takový byznys přitahovat. Ale zrovna tento kolega, kterého jsem si vzal do huby,  si tak příkrá slova osobně nezasloužil. Vložil jsem mu do úst něco, co neřekl.  Hodil jsem ho do stejného pytle jako ty různé Pražáky, co na Šumavě udržují louky, kasírují na tom pěkné peníze na dotacích, ale nikdy nic nevyprodukovali.  Jenže ono to není tak přímočaré. On konkrétně si nejspíš opravdu zařídí tolik dotací, kolik bude možné získat. Ale místo aby je utratil za veselý život, bude z toho nejspíš opravovat nějaký památkově chráněný objekt a nebo koupí krávy, aby měl hnůj. "Velké peníze na dotacích" narve do něčeho zemědělsky správného, ale ekonomicky nesmyslného... proč? Protože to tak má být...  

Dneska chci napsat o těch, kteří zemědělčí, dělají co se dá i nedá, jen aby tu přežila slušná půda na které zároveň i něco vyroste..  a kteří to schytají asi nejvíc, protože každý dobrý skutek bude po zásluze potrestán. 

Hele - v každé vesnici jsou. Všude je někdo, kdo poslouchal od táty, že jediné, co má skutečně cenu, je hlína  a to co na ní vyroste. Všechno ostatní je dočasné, všechny ty suroviny se jednou vytěží, všechno uhlí se jednou spálí, ba i ten uran dojde. Jediné, co tady bude od začátku do konce tohoto světa, je hlína, které se dá pomoci, aby plodila. 

Takhle můj tchán obdělává svůj hektárek s bramborami a zeleninou. Jiní drží starý Zetor a obdělávají ve velkém lánu jeden proužek uprostřed (na vztek koncernovému agronomovi, kterému to překáží při práci), proto jiní chodí do práce a po večerech obdělávají 150 hektarů i když by to mohli pronajmout nějakému koncernu, mít jisté peníze a klid. 

Přes všechny ekonomické poučky o výhodách velikosti, přes všechny byznysplány, přes sucho, mokro, přes směšné výkupní ceny masa, přes ještě směšnější yýkupní ceny mlíka, přes veterinární i hygienické předpisy, přes všechny překážky, pořád jsou v českém zemědělství zamotaní i lidi, kteří v něm cítí kořeny, kteří třicet let koukají, jak se dá půda drancovat, ale nepřidali se a ani to nevzdali. A je jich více než byste si mysleli. 

Jsou tady lidi, kteří si samozřejmě požádají o všechny myslitelné dotace, ale neprožerou je. Pomocí nich si opravdu udělají použitelný výkrm prasátek nebo hovězího. Dají dohromady žlab na siláž, postaví boxy na hnůj, koupí si rozmetadlo a hnojí. Také si umějí rozdělit farmu na dvě, protože díky tomu dostanou něco navíc, ale nekoupí si za to auto pro manželku, ale nový seník, který nemá žádný ekonomický smysl, jen ten, že je to tak správně. Jsou zemědělci, kteří za dotace nepostavili penzion, ale moderní chlív, který nikdy nebude v černých číslech. 

Proč to celé píšu... 

Jednoho dne se nám všechny ty hříchy, kterých jsme se na půdě dopustili, vrátí. Jednoho dne si pokřivíme zemědělství tak, že ho dovedeme do průseru. Jednoho dne budeme s otevřenou pusou koukat na to, před čím varuju celé roky. Že není možné půdu jen dojit a myslet si, že se nic nestane. Máme k tomu kvalitně našlápnuto. 

V té chvíli se budou dělat velká opatření. Vzpomeneme si na dávné předpisy, vzpomeneme si na celou řadu receptů jak vyšitých z revolučních knížek od Maa, někdo přijde a začne dělat pořádek. A já se trochu obávám, že při tom vylije vaničku i s dítětem. Že zglajchšaltuje nejen ty, co to programově dělali pro zisk, kdo na zemědělství jen rejžovali, ať už přes dotace nebo přes drancování půdy, ale vezme při tom i ty, kteří se na půdu nevykašlali. Vezme při tom i ty, kteří měli na prvním místě půdu, na druhém místě produkci a pak se možná někde se zajímali o dotace. 

Pokud člověk nechce být naprostý disident, tak nějak se zbytkem společnosti spolupracovat musí. Já sice znám i pár mlynářů, kteří na svém domečku u vody žijí jako před sto lety... nemají ani zdravotní pojištění a vlastně nejsou ani tak ve mlýně, ale spíš v klášteře. Ale všichni ostatní jsou prostě zapsaní mezi chovateli, mají svoje IČO, dělají, co jim zákon umožňuje, jsou členy zemědělských komor a asociací, někteří vybudovali skutečně velký byznys, dělají to dobře a jejich jediný budoucí hřích bude v tom, že byli zapsaní ve stejném rejstříku jako ti, co drancovali a loupili, protože i tak se to dá podle zákona dělat. 

Skutečné zemědělství se totiž nevejde do tabulek. To se musí žít. Můžete mít předpisy, ale jen ten, kdo tomu rozumí, tak udělá na správném místě mez, postará se o vodoteče a udělá si dobrý osevní postup na míru krajině, podnebí i místním podmínkám. Z tabulek snadno vyčtete,  kolik kdo bere na dotacích. Ale už tam málokdy najdete, co se za ně skutečně udělalo. Málokdy tam najdete, jestli se z nich stal skoro čistý zisk nebo nebo jestli díky nim existují pole pravidelně hnojená mrvou. 

Psal jsem tu mnohokrát, že dnešní svět vás nutí dělat totéž, co ten nejhorší zemědělský ranař v okolí, protože pokud nebudete stejní, tak nebudete mít zisk, přijdete o farmu a koupí ji od vás právě ten, kdo drancoval a díky tomu vydělal. Psal jsem, že menším zlem jsou národní velké koncerny, které by měly být upřednostněny před globálními koncerny. Psal jsem, že zemědělství je závislé na komoditní burze a také na energetické burze, jak se to teď ukazuje. Psal jsem, že zemědělství je na jednu stranu mezinárodní a globální záležitost, ale zároveň zasahuje do každé vesnice. 

Dnes bych chtěl ke svému zemědělskému výčtu přidat, že existují i idealisté. Od těch nejmenších vidláků,  přes větší soukromníky, jako jsou moji kolegové, kteří po práci obdělávají pole a pokud dostanou větší dotace, tak si za ně koupí krávu a ne Bavoráka, až po velké hráče, kteří přemýšlejí do budoucna, obnovují závlahy kolem Dyjákovic a dělají to proto, že se tu cítí být doma.  

Až budu jednou dělat Vidlaturu, tak na ně nemíním zapomenout, protože to jsou právě oni, kdo prošlapávají cestičku něčemu udržitelnému. Protože všechno pomine. I naše velkolepá západní civilizace tu jednou nebude a všechny její vymoženosti půjdou do kopru... Jediné, co má cenu, je hlína a to co na ní vyroste. 

Prosím pamatujte si to všichni, co třeba jednou budete mít možnost o věci rozhodnout. Všichni nepatří do jednoho pytle a podle excelovské tabulky v ministerské kanceláři je nerozeznáte.  Při nápravě hříchů světa se dá nadělat i  spousta pitomostí. Nebylo by špatné, aby se bral ohled alespoň na to jediné skutečné bohatství každé země. Bohatství, které se nedá nikam odvézt, které se nedá outsorcovat do Číny, které tu zůstane i když nic jiného nebude. Když se pak vezme všechno jedním šmahem, tak se možná něco napraví, ale hodně se toho také zničí. 

 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.8 (142 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Díky za komentáře k zemědělství. Moc se mi líbí a jsou to pro mě zajímavé info.

Už sepisuješ seznam všech idealistů v zemědělství? Bude potřeba nejenom pro jejich ochranu, ale také to bude seznam kam pro přebytky a zároveň je tím finančně podpořit (aspoň ze začátku).

Průměrný počet slepic: 4.6 (33 hlasů)

Z

Průměrný počet slepic: 2.8 (9 hlasů)

In reply to by ANNA husita z KSH (neověřeno)

Trvalý odkaz

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=5141623532566825&id=1000015…

..... S v podstatě neuvěřitelným obsahem, co se týče Ukrajiny, Ruska a NATO. Nevylučuji, že jde o RT. Nedokáži to identifikovat. Ale i kdyby -vzhledem k tomu, že centrálním momentem jsou záběry z oficiální tiskovky Pentagonu a zjevně nic není vytrženo z kontextu, zcela mimořádně důtklivě doporučuji to tří minutové video shlédnout!!!!

Po tom nyní až obludném vymývání mozků v českém/slovenském/západním informačním mainstreamu působí až neskutečně......

Převzato z Vlkovy KosaNostra.
Omlouvám se, že to není k tématu, ale je dobré to shlédnout.

Průměrný počet slepic: 4.8 (19 hlasů)
Trvalý odkaz

P

Průměrný počet slepic: 2.6 (12 hlasů)

In reply to by ANNA husita z KSH (neověřeno)

Trvalý odkaz

Tak do toho, na co čekáte?

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)

A

Průměrný počet slepic: 2.7 (7 hlasů)

Ž

Průměrný počet slepic: 3.5 (8 hlasů)

Ktery do umoru historiec bude v roli sluhů vrchnosti a bude si přitom myslet,že švejkovánim "přechči "i kapitalisticky systém BEZ přivlastků,ktery jim byl jako chomout dán na krk a ona to po 33 letech stále "nezpozorovala"a možn do své smrti nikdy nezpozoruje.

Dostala kopanec do kschtu,ted ji vymazali kumpla a vidi,že ji máznuli jeji jedinou naději na nápravu přimo před nosem a ona nikdy asi nepochopi,že pravě proto byl takovy národ Švejků vybran k "pacifikaci" nevidanych rozměrů.
Majiteli moci jsou Švejci považováni za "material"na kterém se budou zkoušet metody o kterých se zdejši "individuálnim"miglancům nikdy ani nesnilo a nic o nich nevi!
Budou biti jako žito a nadále polezou olizovat kaštany své vadně zvolenému panoptiku lháařů a manipulátorů a stavitelů křivých zrcadel, budou si u toho spokojeně notovat a lézt svým "zastupitelům".vylizovat dál s prominutim KAŠTANY až vyprovokovani vylezou z děr a jimi zvolený POLICEJNI STAT jim dá hezké jelita na hřbet a oni udiveně budou lomozit ZA CO ,ZA CO?Byli jsme přeci poslušni a nedělali nic.
Tak to právě za TO bude mit ten národ právě za TO,že čeká až to za nej kdosi,neznámo kdo ,jak byli zvykli za komuniismu udělá!Cha,cha cha.
MERDE no ni?

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

In reply to by ANNA husita z KSH (neověřeno)

Trvalý odkaz

D

Průměrný počet slepic: 2.8 (11 hlasů)

In reply to by ANNA husita z KSH (neověřeno)

Trvalý odkaz

D

Průměrný počet slepic: 3 (12 hlasů)
Trvalý odkaz

Tisíci hektaroví blboni, a nemyslete si, že pětisethektaroví sou hodnější, půdu vydojí bez mrknutí oka stejně tak jako svině dojí otroky, honí je existenčně do "práce" kerá dnes už jen ničí, nic netvoří a zasírá svět stejně jako gdyž svatý kapitalistický zemědělec trpělivě, rok za rokem, vytváří z půdy, kerá mu podílem nepatří, stavební materiál.
Výsledkem jejich činnosti je zadupaná půda a objem potravin pro naše lidi něgde kolem 40% objemu, tedy gdyž lidi můžou jíst co tělo potřebuje a ne co je v korporátech a v množství, nehledě biologicko energetické nedomrdlosti kvality potřebné pro hodnotnou existenci.

Ale už za socíku se straníci přeli o to, esli je jejich ideologickohospodářdký přístup k výrobě potravin, už i oni to viděli jako průmysl, přežije nebo pudou od válu dřív než půdu zadupou taky. Zem je prostě trpělivá. Neprotestuje a až přife fen, gdy poslení brouk na poli umře buď přejezdem techniky nebo ho šlehne pepka z fosfátům či jak temu dneska nadávají, a vykašle se na to. Sebere se, sbalí saky paky a odfičí s větrem nebo se spláchne gdyž RAmcha zaprší.

Chrtíte se aby měl každej potomek od naší mámy 1ha a od našeho taty 1ha aby tam v klidu mohli s půdou žít bez pohlavkování, vybírání výpalného a aby chodit kolem ní po špičkách a vymejšlíte všemožné překážky, no a tak nebudou mít blboni nakonec nic. Tož tak.

Průměrný počet slepic: 2.9 (18 hlasů)

b

Průměrný počet slepic: 2.5 (12 hlasů)

In reply to by KRTECEK (neověřeno)

Trvalý odkaz

j

Průměrný počet slepic: 3.2 (9 hlasů)

In reply to by KRTECEK (neověřeno)

Trvalý odkaz

j

Průměrný počet slepic: 1.8 (5 hlasů)

In reply to by KRTECEK (neověřeno)

Trvalý odkaz

j

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by ANNA husita z KSH (neověřeno)

Trvalý odkaz

se rube sekyrou ☺

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

Tapetářce již pšenka nekvete...

Průměrný počet slepic: 2.4 (5 hlasů)

Krtečku, zdravím taky. Blboňskej zápas nigdy nekončí.

Jakmile se blboni profiloZofujou k podílům na neprodejné půdě po mamě a tatovi, budou fasovat jako harpagondechujcké svině, ale rovným dílem (na rodnou hlavu) bankocetle kvůlivá výměně a budou si to svým vlastním rozhodováním nepřetržitě hlídat ve volbách potřeb, tak se začnou dít věci udržitelné, kulturní nebo dokonce hodné člověka. Do té doby je potřební tlačit na vrata z druhé strany aby se dobytek neposral úplně všechno.

Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)

aby toho maleho národniho hrdinu a malé zviřatrko zabili tak ho "premier" přikázal vnitráčiskům piratiskum zabit
PAULUSEK ten "obecný knedlik" ho označil za tapetáře a ANONYM se přimo už šileny raduje jak pirati sekyráři úspěšně biji mala podzimni zviřata sekyrou a větši kravy a bravci přijdou brzy na řadu taky v tom "ZELNEM UDĚlU" o život později.

Ono je dovoleno si stěżovat ,psat jak se vše hrouti(pochod neomarxistů z gangu pemiera institucemi)bude stale vice patrny,ale za žadnou cenu nikdo v republice NESMI napsat jakykoli náznak jak by šlo našim "gangsterům" plivnout do jejich l polivky zla.

Voliči a jejich AWANTGARDA AA teamu SV musi byt zabiti za každou cenu.Vzpomente si co jsem tam jako svata ANNA z KSH napsala .
NAVRHLA JSEM "JAKO"VIRTUÁLNĚ vytvořit ruku boži do jejich nami zvolenho prdlamentu.
NAVRH BYL:
Vytvořme ne kňučici polośileny dav,kteremu bude šlapáno na krk,ale realizujme bod č.7 PNZ tjvznik AGRARNI STRANY PRACE a byla tam vyzva ,aby zemedělci začali s jeji "virtualni stavbou" a tak tu hned SEKYRA PADLA, ma hlava obsahujici řešeni padla pod sekyrou gangu premiera do koše pod gilotinu , za jásotu zdejšich knedliků typu PAULUSEK, ANONYM a skrytě i dalšich.
tak to vidite přinásšeji na hranici své otypky🇺🇸 dřivi a tanči indiánsky tanec brzké rezervace s nazvem DIGITALNI KONCENTRAK!
Je marné jim vysvětlovat co je to SOLIDARITA a nedej bože SOLIDÁNI nikdy nevidany stat!Nepochopi co to je a co z nich blboni které zvolili uddělaji za faširku.
NO NO NI?

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)

Jakto,že nesedis v "mama hotelu",nedávaš si trávu a nerajtuješ ve své vladě na mrtvych oslech ?
Povidej bilá lebko s olezlymi hnáty jak za sebou budete dále tahat tu fialovou okurku a vystavovat svůj žalud meti ušima at se tu bavime misto cirkusu Humberto gangem vašich kzisvětů.kteři zahájili pochod slonů mezi porcelánem republiky!
Udělej se chomoute neomarxismu užitečny a navrhni koho mame misto pirátů,majicich zločin už v nazvu volit.To vám nestačil ten volebni debakl,kdaž vás vasi káwmoši obrali o teplé kesla koryt v prdlamentu a ted čumitre dál jak puk!
Tak co mam pojist vice maďarske papriky,aby koment byl peprnějši a ty utrpis impotenci jak parnik?

Průměrný počet slepic: 3 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Problémem hospodaření na pronajaté půdě se zabývali národohospodáři již na konci 19. století.
Nepřekvapuje, že také viděli problém právě "v oddělení vlastníka od hospodáře". Hovoří o tom Dr. Albín Bráf ve svém "Nástinu přednášek universitních, sv. II národohospodářská politika, (1905) kde tomu věnuje § 19 Vlastní správa (zemědělské půdy) a formy pronájmu. str. 78-82
https://www.econlib.cz/zlatyfond/data/zf0039/zf0039_06.pdf

Pokud někoho zajímá, jakou techniku lze nasadit na velké pozemky v Severní Americe, pak doporučuji video:
https://www.youtube.com/watch?v=DA7kFel-tEg

Průměrný počet slepic: 4.9 (19 hlasů)
Trvalý odkaz

když jsem se učil u fasádníků a štukatérů, tak tam byl takopvej starej Němec, kterej asi byl ze smíšenýho manželství, atkže po válce nemusel do odsunu, ten chlápek na co sáhl, tak se mu podařilo, prostě machr a když jsem ve 14 letech poprvé byl na stavbě, dal mě kopat hasiící jámu na vápno. Takřže vidláku, nedopouštějte se stejný chby co já, vykopal jsem tu jámu podle jeho dispozic a přece jsem jednu bez nějakýho vysvětlování chtil. Pak mě vzal za ucho a odvedl mě k rtý jámě a k tý vykopaný ... právě ty tři tečky způssobili, proč mi dal facku. od tý doby blbej stavař ví, co vidlák vůbec ne. měl jsem vykopat jámu na vápno tak, že na jednu starnu půdu=zeminu a na druhou stranu hlínu. Prostě vidláku, hlína je to, s čím pracujou keramici, půda je to s čim opracujete Vy. Tak si dejte bacha, ať ji taky někde nekoupíte.

Průměrný počet slepic: 4.4 (35 hlasů)

Ty ses asi starsi nez sam cas, tebe jeste velkopopovicky kozel na svem hrbete vozil...

Průměrný počet slepic: 2.8 (16 hlasů)

A není zemina podkategorií hlíny a podle tvého popisu, ornice je vlastně zemina?

Asi by to chtělo někde najít definici, protože si pojmy vykládá každý po svém :D

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

Je to jednoduché zemina je v inženýrskogeologické klasifikaci=soudržnost, např. při stavbě domů, zda ho unesou.
Přitom hlína je podskupina zeminy, tj. soudržná zemina ;)

Vidlák mluví spíše o půdě:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Diagnostick%C3%BD_p%C5%AFdn%C3%AD_horizont

Základní diagnostické horizonty
O – nadložní organický horizont
A – humusový horizont
B – metamorfický horizont
C – půdotvorný substrát

Osobně si myslím, že všichni víme, že se 'Vidlák baví "o ornici", která mizí ;)

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)

1)
Poslal jsem vidlákovi podepsaný DOPIS, když jsem předem avizoval, že se elektronického podepisování nezúčastním, neboť elektronickému zasílání nedůvěřuji.

2)
Omlouvám se všem!
Vůbec jsem netušil, že se tohle v noci (1:09hod) odeslalo a ještě víc mě překvapilo, že takový maglajz s tolika chybami má tolik slepic! Napsal jsem to v noci mezi mým čáráním s tím, že až se dneska vzbudím, tak si to po sobě přečtu, opravím a odešlu. Bohužel, nějakým nedopatřením se stalo, že se to odeslalo, takže s tím už nic nenadělám. Tak alespoň napravuju přetištěním, co vidlákovi vytýkám:

Zemědělská půda (resp. zemědělsky využívaná půda) je část povrchu země využívaná člověkem k výkonu zemědělství či pastevectví. Zemědělskou půdou jsou převážně pole (orná půda), louky, případně pastviny, ovocné sady a vinice. Půda je součástí svého podloží, pokud ji od něho oddělíme, stává se z ní zemina.

Vidlákem používaný výraz hlína v zahradnické, natož zemědělské terminologii, nemá místo. Geologové jako o hlíně mluví o soudržné zemině, složené z částic menších než dva milimetry. Hlína je také označení pro materiál určený na výrobu cihel nebo keramiky.

To by měl vidlák jako zemědělec respektovat

Průměrný počet slepic: 3.8 (6 hlasů)

In reply to by blbíš (neověřeno)

Trvalý odkaz

je ornice

je podorničí

a pak už je tzv neúživná zemina, jalovina

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Paroubek, Rath a Klaus st. v současné formě klidně bych jim svěřil vládnutí v ČR formou Dekretů Triumvirátu namísto PS a senátu.

Průměrný počet slepic: 4.5 (12 hlasů)
Trvalý odkaz

.... v každém oboru.

Jako kdysi dávno v šerém dávnověku novinář si troufám tvrdit, že většina těch současných jsou hajzlíci. Ale že i mezi nimi jsou idealisté. Doktoři, učitelé, instalatéři.... určitě takového nějakého znáte, záleží jen na tom, v jakém oboru se pohybujete. Dokonce i nějaký idealistický politik by se, myslím, našel.

Snad jen finančníci mi připadají, že se na ně moje tvrzení nevztahuje. O žádném idealistovi mezi nimi jsem ještě nikdy neslyšel.

Průměrný počet slepic: 5 (33 hlasů)

Máte pravdu Godote, to platí o každém oboru... a až se bude lámat chleba, tak hajzlíci hladce překabátí a idealisti to schytají. 

Průměrný počet slepic: 4.7 (25 hlasů)
Trvalý odkaz

Jeden ze sousedů má 30 ha - cca 1/4 orné, 3/4 louky - pastviny.  Na orné půdě střídá ječmen, brambory, zelí a česnek. Na loukách se mu pase 7 ks hovězího, převážně býci na maso a nějaká kravka + jalovička, na mléko. Je v mých letech. Jeho otec umřel v 80 na zetoru (Z25 bez střchy), měl už 3 bypassy. Soused má taky 3 bypassy a raději už nejezdí. Nechal studovat 3 syny vysoké školy - 2 jsou doktoři, třetí školu nedodělal a jezdí traktorem. Propachtoval jsem mu za 100Kč hektar louky. Na hektaru zelí se celé jaro a léto vyskytje jeho žena, vystrkuje k nebi zadek a vytahuje plevely.  Nakonec se 2x za 20 let stalo, že zelí neprodal a projel ho mulčovačem (vedle je PLR, zemědělská velmoc). Soused pracuje jako vedoucí mechanizátor v nějakém zemědělském podniku s přidruženou výrobou a jeho manželka je zdravotní sestra na kardiologii, čili berou 2 platy (v blízké budoucnosti 2 důchody.

Druhý soused má 2 ha a vidlácký 1nápravový traktor s příslušenstvím. Donedávna měl 4 ovce. Teď už je vybil a zbyly mu slepice, asi 10-15, podle aktivity jestřábů. Pěstuje brambory a zeleninu pro potřebu svou a své širší rodiny, vajíčka prodává v práci (my je nekupujem, bo by mu bylo stydno je prodávat sousedům tak draho). Taky má kousek vzdáleného lesa. Práci má dobrou, dělá velkého vedoucího v NHKG a jeho manželka tam dělá taky. Vloni, pod tlakem inflace, si koupil místo malého traktoru větší, čínský, s výkonem 40 koní. Takže na podzim už nechodil za traktorem, ale seděl na něm a neustále čistil vyorávač brambor od plevelu a hlíny. Ve volném čase rybaří v Norsku, bere tam plné Ducato příbuzných.

No a já ... 2 ha luk, z toho 1 jsem propachtoval ... orná půda 9m2 (ve dvou záhonech), obdělávám rýčem a výpěstek je menší, než co jsem zasadil. Na louky mám 3 roky Dakr500, jinak mám kosu 90cm a závodní 130cm a kosím pro radost třeba hektar (kosím takhle už přes 50 let).  Kdysi jsem kosil i za peníze beskydskou vstavačovou podmáčenou louku - celý měsíc, od rána do večera, a jezdil jsem na místo denně na kole, i s tou kosou... na Visalaje, z Ostravy. Dnes mají sekáči motorové kosy a to je hnus, nestíhají to, co já ručně, smrdí a zamořují krajinu, prasata....  jo a nasadil jsem alej a ostrůvky švestek, do buchet nejde nic. A jablkoně na mošt, moštovací zařízení stálo 20tisíc, nerez, piju to sám (jenom čerstvé), celý podzim.

Průměrný počet slepic: 4.5 (37 hlasů)

ti berou (s domorodým manželem) dotace na 80 jaků, vozí je na léto na horské louky a na zimu do pronajatých stájí. Manžel montuje solární kolektory a známá dělá v nemocnici zdravotní setru, jen na nočních (má na to českou maturitu); ve dne honí jaky po Alpách a dělá švýcarskou krajinu.

Průměrný počet slepic: 4.5 (22 hlasů)

Ládiku, jaká jsou ta povidla z těch švestek, co jsme pochopil, jste docela vysoko nad mořem, mám na Šumavě u baráku v 8 stovkách n.m. 0,75 ha, jižní svah, tak tam dělám sad, dal jsem tam taky 2 švestky, zajímalo by mne, zda mám při těchto podmínek šanci na dobrá povidla.

Průměrný počet slepic: 4.4 (8 hlasů)

Táže se Admirál.

Průměrný počet slepic: 4.4 (11 hlasů)

cca 370m.  Povidla jsou tekutá a čirá. Nejdřív jsem je vařil sám, ale z důvodu nedostatku času už dlouho vozím bečky do povidlárny, kde mi je (za mé přítomnosti) udělají na požadovanou hustotu (volume 52). Úroda není pravidelná, proto je nutno část povidel akumulovat ve skleněných uzavřených nádobách. Někdy se pod tíhou švestek lámou větve (2020), někdy není vůbec nic (2019), někdy je málo tak, že to nestojí za sběr (2021). Nedělám se sadbou nic, žádný postřik nebo dokonce hnojení, všechno jsou odkopky.

Průměrný počet slepic: 5 (11 hlasů)

Ano povidla mají být čirá, bez zákalu a s hustotou těch 52 vol. Hustší ani řidší, to už není ono. Jen to chce najít tu správnou povidlárnu ... ne každá to dobře uvaří !!

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

In reply to by Neználek (neověřeno)

Trvalý odkaz

Povidlárna bych řekl, je až na posledním místě. Nejdůležitější a podstatná je kvalita, zralost a aromatičnost švestek (platí i pro jablka a hrušky na jablečná a hrušková povidla). Hned za kvalitou ovoce je správné zpracování před vařením (nízké teploty, školené kvasinky). 

Pak, když mají v povidlárně dobré zařízení, mají toho málo co zkazit. Na kvalitu je zaděláno v prvních dvou krocích.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

Můžete mít nejlepší švestky ve vesnici a stejně nevíte z čeho vám to v povidlárně uvaří...

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Hmm. 370 m n.m. to je podstatně níž.

Já už z těch svých 2 švestek (oni to nejsou asi švestky, ale spíš slívy) úrodu měl, už dokonce 2x, uzrály dobře i loni, kdy byl rok studenější. Jsou chuťově dobré, sladké, sklidil jsem jich asi jen cca 60 kg, to je málo, jen bych špinil povidlový kotel, tak byly koláče a něco jsem směnil za uzený a česnek.

Jedná se mi jen o to, zda švestky z těchto poloh mají dostatečné aroma, aby ta povidla měl správný povidlový odér.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

Kdysi jsme meli na Sumave v n.v. 500m zahradu a sad, svestky byly 3 druhy:
Ranna bulharska, privezl do Cech jeden z mych prapredku z Bulharska. Sklizelo se na zacatku srpna, pod se dobre pamatuju a priblizne 2-3 roky byla uroda velka, pak jeden rok nebylo nic, protoze se brzy oteplio a pak zase ochladilo, coz kvetum nedela dobre.
Svestky byly velke a sladke a mekke. Byla zdaleka nejpopularnejsi, protze jeste nikdo nic nemel a navic jeste v lete.
Pak asi 6 stromu typickych pozdnich svestek, ktere byly mensi, ale chutove "silnejsi" a sklizelo se nekdy v zari.
A jeden strom byla odruda obrovskych svestek, ktere zraly take v zari, uroda kazdy rok, ale na rozdil od dvou minulych to vsechno sezrali cervi. Babicka nechtela praskovat. U jinych odrud byla cervivost 10-15 procent. U te nejvetsi 100%, dodneska to nechapu.
Do prichodu bolsevika a nasledneho vyvlastneni mi predkove meli zahradnictvi (ovoce, zelenika kvetiny), takze od toho se odvijelo mnozstvi ovoce a ruznych odrud.
Ja pamatuju uz jenom maly kousek puvodni vymery, o kterem soudruzi rozhodli, ze nam musi stacit.

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)

povědomí jste se slívami moc vysoko a nebude z nich nikdy nic kloudného, kromě výšky ještě i moc na sever.

A samozřejmě že záleží i na půdě. Jaká je na Šumavě, to nevím, bo na vojně jsem řešil úplně jiné věci, než bonitu půdy na Šumavě.

U nás v Gorolistánu ani hovno, bo studené větry od Pšonka, v létě furt chčije, bo návětrná strana hor, půda totálně na hovno, buď kamení, nebo jíl, v nejepším případě písky, ale neúrodné.

Takže furt hnojit, práškovat, postřikovat, ořezávat a pak přijde šarka a vy se můžete fajně zahřát u kvalitně ošetřeného dřeva v kamínkách.

Slivky su fajne, když rostu, jak v Jugošce. Na samym koncu feryji fajny hyc a posledni mjesyc bez dešča, cype. Potym su slatke jak mamin cycek a aji su aromatycke. Inači ni.

Průměrný počet slepic: 3 (3 hlasů)

700 m n.m., severní svah, tam se švestkám nedaří. Dozrají jednou za 10 let do stavu, kdy jdou strčit do huby. Ani jabka tam nejdou. Zato třešním se daří, ale dozrávají v září. A pasou se tam jeleni.

Průměrný počet slepic: 4.1 (11 hlasů)

Ládik: Dnes mají sekáči motorové kosy a to je hnus, nestíhají to, co já ručně, smrdí a zamořují krajinu, prasata....
***
Jsem si tuto vyzkoušel křoviňák Stihl FS561 s pilovým kotoučem a tím jejich profi postrojem. Mám doma starou 20 let Stihlku FS1nevím dál, a je to rozdíl:-) Za dvě hoďky jsme tam "vyvraždili" nálety asi na 50-80m2, kde stromy mají tak 50 cm v průřezu, prostě dvě nebo tři švestky pláňky padly, stejně jako ty pajasany či ho co to je...
Nesmrděla tolik, protože se tam mixoval jejich olej pro 2T, litřík se prodává kolem 450 Kč.
Ale u Stihlu je to jejich top-model, takže srovnání s nějakou noname čínou to asi nesnese...

-------
Ládik: Na louky mám 3 roky Dakr500,
***
Po dlouhém přemýšlení a hledání, jsem nakonec skončil u Agzatu (p. Vidlák, dík za dřívější info!) s jejich Yamahou 190 a bubnovkou. Dakr, Vari, Hecht, vše mělo nějaké výhody, ale buď to bylo moc drahé, pak nedostupné, nebo zase takové příliš tenkoplechové, nebo super, ale jednoúčelové. Ještě teď někdy koncem února tam vyrazím znovu, dodělat starým křoviňákem ty nálety - už jenom tak 3800m2 a je to:-) A zkusím tu bubnovku. V létě ji čeká 3x sečení á 5000m2, tak ať se před sezónou ukáže, holka jedna:-D

Průměrný počet slepic: 3.3 (7 hlasů)

In reply to by petr w. (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jsem si tuto vyzkoušel křoviňák Stihl FS561 = tuto sobotu, 29.1. vyzkoušel:-)

Průměrný počet slepic: 3.9 (7 hlasů)

In reply to by petr w. (neověřeno)

Trvalý odkaz

Když jsme u těch křoviňáků, nenašel by se někdo kdo by poradil s opravou Husqvarny 235r...? Po nastartování běží chvilku a zhasne, následně každé nastartování běží o chvilku dýl až najednou chytí dech a jede.

Nádrž čistá, karburator čistý, v servisu mě vyhodili že je to starej krám....

 

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

In reply to by banny

Trvalý odkaz

Mohlo by to být zapalování. Měl jsem podobný problém sice obrácený. Ještě bych vyzkoušel přisávání vzduchu do nádrže, to je ve víčku nádrže. A potom membránu v karburátoru, jestli je dost utažený ten dekl co ji drží. Jo s ještě kabel od zapalování ke svíci.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

In reply to by Jakub Kolář (neověřeno)

Trvalý odkaz

Díky

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)