Pravda prostě zbude

Autor
Štítky

Dneska pod koněm…

Možná poslední pokus, než se zhmotní všechny ty zákony na potírání opozice… totiž na potírání dezinformací. Ale to je dneska už jedno a to samé. Dezinformace je každý opoziční názor, který by mohl zarezonovat… a pokud se nějaké nepřesnosti či manipulace dopustí někdo od vlády, je to metafora. Od čtvrtka už není problém, aby na tyto zákony přišel prezidentský podpis a za pár měsíců už to bude hladce zdůvodňovat i ústavní soud.

Už nějakou dobu tvrdím, že Jindra Rajchl je poslední, komu by se mohla velká demonstrace podařit. Má spolupracovníky po celé republice, neustále mu jich přibývá a neubývá, má dosah na fejsbůku i jinde, je schopný rétor, umí oslovovat masy a navíc má i konkrétní představy, jak pomocí demonstrace oslovit mlčící většinu. Dneska z toho bude skládat maturitu.

Dneska se ukáže se, jestli se staří přátelé z předchozích demonstrací jen lépe domluvili a jedou spolu autobusem, nebo jestli to znamená, že naštvaných lidí v republice přibylo. Ukáže se, jestli se skupina aktivních od loňského září zvětšila, či nikoliv. A také se ukáže, jestli bude následovat něco i po demonstraci. Ukáže se, jestli Rajchlova koncepce byla správná a nebo alespoň lepší než ty předchozí.

Směju se často vyjadřovaným obavám, že chudáci ovčané na náměstí jen poslouží Rajchlovi jako výtah k moci. Jaký výtah? Jako že se zviditelní? Vždyť je to naopak – už se zviditelnil a proto mu přijeli lidi. Jejich počet ukáže, jak moc politické práce už udělal. Nebo jako Rajchl promluví a Fiala mu předá funkci? Nebo tak něco? Nebo jsou to už tak kyselé hrozny, že vadí, že se někdo uchází o voličské hlasy? Vadí, že máme na výběr? Vždyť je to naopak – poslechněte si ho, popřemýšlejte a až budou volby, tak se rozhodněte, komu to hodíte. Díváte se v přímém přenosu na něco, co vám velká média neukáží. Takhle se to dneska dělá. To důležité se z České televize nedozvíte.

Takhle to totiž funguje, víme? K cíli se dá vytyčit hodně cest. Jsou různé způsoby, jak se pokusit o probuzení ve společnosti. Jsou různí lídři, různě obdarovaní, kteří si vytyčují různé strategie. Která je správná? To se prostě ukáže. Hodně cest se ukáže slepých a k cíli rozhodně nevede jen jedna. Ivo Budil nebude dělat demonstrace, protože je to filozof a myslitel. Nedovedu si představit, že by měl z pódia elektrizovat publikum. Petr Hampl je sociolog, dělá přednášky, vzdělává. Vidlák je bloger… píše tak, aby to pochopil i poslední Jaryn z Horní Dolní. Další natáčejí videa, dělají rozhovory… Jiní chodí se svíčkami na náměstí, další píší o ekonomice, překládají z angličtiny, vstupují do politiky…

Síla vzniká tím, že se to všechno spojí dohromady. Demonstrace nic nezmění, volají posměváčci… ano, nezmění nic, pokud zůstanou osamoceny. Pokud tlak na vládu nepůjde ze všech stran – od opozice ze sněmovny, od opozice mimo sněmovnu, od intelektuálů, blogerů, influencerů i prostých občanů, tak se fakt nic nezmění. Jestli bude důležitější, nemít konkurenci, aby se třeba neukázalo, že jsem jen břídil, tak nikdy nevyhrajeme.

Žádný počin sám o sobě nebude nikdy dostatečně revoluční, aby něco změnil. Stejně jako válku nevyhraje jedna zbraň nebo jedna jednotka i kdyby byla sebelepší. Všimněte si, že v jedné armádě spolu také vojáci soupeří. Někdy dokonce vysloveně intrikují, jednotlivé složky na sebe žárlí… ale pokud i přesto dokáží spolupracovat, tak nakonec zvítězí. Vojáci to chápou, my bychom měli taky. Zbytek je tříbení. Tříbení schopností, myšlenek i lídrů. Vybírání si toho, co funguje a odvrhování toho, co nefunguje. Strom poznáš po ovoci. Dřív to nejde.

Doba covidová v této společnosti cosi probudila. Lidé začali být aktivní. Vidím plné sály, vidím svíčky na náměstích, vidím knihy, vidím internetové časopisy, vidím malé mediální projekty, vidím jak se z hlubin internetových diskusí vynořují lidé, kteří dovedou zaujmout. Vidím úspěšné a bohaté, jak tomu fandí a také hledají způsoby, jak toto všechno podpořit. Vidím demonstrace.

Vidím i spousty chyb. Někdy i docela fatálních. Ale také vidím, že chyby na Alternativě neznamenají odchod k líbodémo. Znamenají jen hledání nového a lepšího lídra, který se podobných chyb vyvaruje. V posledních týdnech jsem viděl, jak řada lidí dokázala překročit svůj stín a byli schopní dělat dříve nemyslitelné kroky. To se projeví.

Dnešní demonstrace ukáže především trend. Ukáže, jestli jsme se za posledního půl roku někam posunuli. Především se ukáže, jestli jsme se posunuli v myšlení, protože Rajchl nedělá demonstraci jako Vrabel. Má jinou představu, jak oslovit ty, kteří nikam nikdy nechodí, o politiku se nezajímají, ale vyhrávají volby svým množstvím. Ukáže se, nakolik je tato koncepce životodárná.

Ale ať to dopadne jakkoliv, jednu věc vím jistě. Nikdy nevyhrají posměváčci. Ti, kteří vždycky vědí, co je špatně a z bezpečí svého gauče dávají panské rady. Nenadřou se. Nebudou se prodírat slepými uličkami, jen se vysmějí těm, kteří tam šli. Nebudou vyšlapávat cesty, jen budou hanět ty, kteří se pokusili. Nepřinesou nové myšlenky, jen budou mít škodolibou radost, že se jiní při hledání pravdy spletli. Z nich nikdy nevzejde nic nového. Nikam nedojdou, nikde nebudou první a ani na chvíli se svět nebude točit podle nich. Nic nezkazí, ale také nic neudělají.

Budoucnost patří těm, kteří jdou, zkoušejí a hledají. Kteří se nenechají odradit neúspěchy, kteří si z nich dokáží vzít ponaučení. Kteří dokáží snít i věřit. Kteří se dokáží otřepat ze zklamání a nevzdají to. Budoucnost patří těm, kteří vědí, že pravda nemusí zvítězit jedním velkolepým počinem. Pravda prostě zbude, až se všechno ostatní prošustruje.

Od jedenácti mě najdete u pódia.

 

 

 

 
Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.7 (178 hlasů)

Komentáře

Verbež? Nebuďte tak sebekritický 😉

Průměrný počet slepic: 3.2 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Hm, nebyl jsem a kromě krátkého článku ani nesledoval, co se děje. Ale z kňučení pár zoufalců, kteří stále jedou vládní propagandu koukám, že se asi povedlo :)

No nic, demonstrace v této zemi nic nemění.

Průměrný počet slepic: 2.3 (8 hlasů)

Povedla:-)
Chápu, že demonstrace jako taková opravdu moc nezmění.
Ale množství lidí, podpory na něco ukazuje. Také to ukazuje těm nerozhodným, či líným, či nevědoucím, že se něco děje, že by se třeba mohli zapojit.
Těm co tam jsou to dodá pocit sounáležitosti a podpory.
Těm co to organizují zase "status", že jménem těch lidí můžou pokračovat dál, že v nich mají aspoň nějakou "oporu",pověření.
No a z toho budou možné ty další potřebné a účinnější kroky. Které už dnes byly konečně nastíněny.
A mně se zdá, že by to mohlo dařit, vycházet, když zase nezlenivíme.
Něco dělat by se mělo, něco se dělat musí...:-)

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

In reply to by Itkica (neověřeno)

Trvalý odkaz

...se to dařit... oprava

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by Itkica (neověřeno)

Trvalý odkaz

Možná. Já prostě nejsem typ pro tyhle akce.
proti této vládě a její stupidní propagandě nedělám nic více, než příležitostně rozeberu nějakého propagandistického lháře nebo lež.

My anarchisti - ani pravicoví - nejsme jaksi na ničí straně, ale PROTI této vládě jsme spolu :)

Průměrný počet slepic: 2 (9 hlasů)

na skandování jsem asi moc introvert, tleskat ještě jo, ale to nesmím mít kvůli zimě rukavice. Ovšem hymnu jsem zpíval a nadchlo mne že se zpívala celá. Klobouk dolů před odvahou toho, kdo to vymyslel. A znělo to nádherně, nikdy mne nenapadlo, že v životě uslyším Václavák zpívat celou hymnu.

Průměrný počet slepic: 3.9 (8 hlasů)

Ano, to jsou ty nabíjecí okamžiky:-)
Už jsem jí zažila zpívat celou.
Ale máte pravdu, znělo to nádherně a hrdě a pronárodně:-)!

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

Rozumím tomu.
Ono docela dost lidí má názor (i těch na naší straně), že demonstrace jsou k ničemu...
Já to mám jak jsem popsala výše.
Ale důležité je, aby se nám s tím zničujícím podařilo něco udělat:-), a že proti té nekompetentní patlavládě jsme spolu zajedno:-)

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

In reply to by Itkica (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jo, maj názor a co? Nažerou se názoru? Něco udělat? Jako napsat? Ste pošahaní všichni. Ode mě ani korunu.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

ale život mě naučil počítat.
Dostat se do PS znamená dostat cca 250 000 hlasů. Demonstrace se zúčastnilo řekněme 60 000 účastníků. Byli to příznivci všech možných opozičních směrů, stran a hnutí, jmenuji namátkou Přísaha, ČSSD, KSČM, Trikolora, Svobodní, Soukromníci, Zelení, ANS, Svýc. demokracie, PRO....řekněme 10 opozičních subjektů. Mezi účastníky bylo mnoho voličů ANO či SD, odhaduji třetina, tedy 20 000. Lze ale počítat i s nemnoha hlasy zklamaných voličů pětikolky. Mnoho lidí to má daleko, mnoho odradilo počasí, mnoho se vyjadřuje raději volbou (jako já), mnoho rodinných příslušníků zůstalo doma Takže 60 tisíc mínus 20 tisíc je 40 tisíc možných jistých voličů mimoparlamentní opozice. Násobeno cca TŘICETI (ne každý se může a chce účastnit) dává 1 200 000 hlasů. Rozděleno na přibližně deset opozičních subjektů vychází na jeden 120 000 hlasů. To je málo, cca 2,5 %, tedy pod hranicí postupu do PS. Může se hodně hlasů přelít k jednomu subjektu z těch deseti, ale taky nemusí. Bude to ČSSD, KSČM, Trikolora, PRO...? Těžko předvídat. Za další dva roky se najdou další možní nadějní opozičníci.
Co z toho plyne?
Opět, jako už poněkolikáté, je zřejmé že vznik nových a nových opozičních subjektů, bez finančnín a mediální podpory, jen pomáhá "zavedeným" šmejdům.
Spojí se proboha někdy skutečná demokratická a vlastenecká opozice do jednotného šiku, třeba i do "rycheteského" koalic?
Zatím to tak vůbec nevypadá.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

ten mám trochu podobný, ale chce to čas a ten už nemám žádný. Možná zítra se k tomu vrátím, bez záruky. Dobrou noc :-)

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

In reply to by Alice (neověřeno)

Trvalý odkaz

to máme s časem jednodušší :-).
Dobrou.

P.S. Uvědomuji si že je to volání na poušti, ambice jednotlivců jsou někdy nebetyčné, s tím lze těžko cokoli dělat. Právě proto stále doporučuji subjekty které mají postup do PS víceméně jistý.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by Petrpavel (neověřeno)

Trvalý odkaz

Petrpavle technologie demosgráce je stejná jako vaření oběda. Gdyž je moc páry zvedne se poklička aby netřískala a nerušila sledování televize a nepoprskala sporák a gdyž to moc smrdí vyvětrá se. Tak se to dělá. To ví každá pinda od plotny.

Že to blboni nejsou schopni pochopit, to už je neMOC.

Průměrný počet slepic: 3.5 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Nahoďte, chci si poslechnout "Vidláka".

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

zkuste na Raptor : https://www.facebook.com/RaptorTV.cz , nebo na www.českenoviny.cz mívají také záznamy do druhého dne. Na hledání už čas nemám, už jsem vlastně před půlhoďkou zavřela PC :-)
Dobrou noc

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by Alice (neověřeno)

Trvalý odkaz

Něco co po mě nebude chtít občanku, bankovní konto nebo IPS nemáte? Laškujete Muheeeee

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Ten Raptor na FB po vás nic chtít nebude, taky nejsem na FB, dostanu se proto jen na hlavní stránku. ALe to stačí. Když tak ráno, jo? Nebo přesněji "někdy zítra" :-) Mějte se hezky.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

In reply to by Alice (neověřeno)

Trvalý odkaz

OK

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Blboni virtuálně bojují s nepřítelem, ale on neumírá, drží pozice a útočí.. Posermater blázinec.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

... než lidem dojde, že je třeba převzít to, co funguje prokazatelně nejlíp.
A ne stále očekávat, že přijde osvícený spasitel, který rozhodne vše za nás ku prospěchu všech.
Problémem je, že je nutno důvěřovat nejen sobě, ale i bližnímu svému. To je základem suverenity.
Nicméně, když to funguje ve Švýcarsku ... zrovna jsem tady potkal Slováka, který tu s Češkou žije skoro 20 let. A vrátit se chtějí leda tak na důchod :-)

Zatím bez slepic