Nohama na zem

Autor
Štítky

Musím říci, že jsem si celý včerejší den lámal hlavu, čeho jsem byl v sobotu vlastně svědkem. Na jedné straně jsem stál před velkým davem plným českých vlajek, před kterým jsem se cítil naprosto bezpečně a v pohodě. Setkal jsem se se svými čtenáři a zjistil jsem, že mě čtou úplně normální lidi, kteří prostě mají obavy z budoucnosti, protože se dívají na svět podobnýma očima jako já a prožívají podobnou realitu jako já. Atmosféra na Václaváku byla úžasná, české vlajky se v silném větru krásně třepetaly, počet účastníků byl nepřehlédnutelný a přes některé slabší řečníky zaznělo to nejdůležitější. Pokud vláda nesplní požadavky demonstrantů, budou následovat nátlakové akce.

Odezva na ohlášení blokování státních úřadů a stávkování byla silná. Na tohle se od loňska čekalo. Tohle chtěli lidé slyšet už v září. Nechtěli snít o probouzení národa, chtěli lídry, vedení a jasné další kroky. Nechtěli se jen hemžit a dívat se, jak se jim premiér směje do obličeje. Nechtěli se dívat, jak se pořád někdo proti někomu vymezuje, jak se rozpadají jakékoliv týmy spolupracovníků, jak se všichni navzájem obviňují ze zrady a z posluhování globálním strukturám. Na tohle se dojelo loni. Hádalo se o koryta, ve kterých ještě nebyla ani melasa.

Organizace demonstrace byla také na úplně jiné úrovni než loni. Nebudu se tu znovu vypisovat o krajských koordinátorech a vydaných částkách za letáky. Jen řeknu jednu příznačnou věc – více lidí se mi svěřilo, že si natiskli letáky, vytipovali si místa, kam je vylepí a když tam došli, už tam letáky byly.

Jindra Rajchl má se svými videi stejný dosah jako Otázky Václava Moravce…

Demonstrace jednoznačně vzbudila novou naději. Vymezování se, jsou jen kyselé hrozny. Lidi se od loňska organizují lépe a radostněji. Hodně se naučili. Realizační tým není slepenec, ale je veden za jedním cílem. Dosáhnout rozšíření protestů dalším zviditelněním a nátlakovými akcemi. Dělají na tom lidé, kteří se nehoní za chimérami, že zítra Fiala podá rezignaci. Všichni jste tuto novou realitu viděli, všichni si na ní můžete udělat názor sami, nemusíte se řídit názorem Vidláka, všichni jste viděli, co můžete (a nebo nemusíte) podpořit. Jestli je v této zemi někdo, kdo by to uměl lépe, okamžitě mi ho ukažte a já se mu neprodleně začnu věnovat.

A teď si řekneme něco o překážkách:

Lidí bylo zhruba stejně jako loni v září. Tečka.

Jasně, byla zima a špatné počasí, ale stejně musím konstatovat, že počet aktivních naštvaných se od loňských prázdnin v podstatě nezměnil. Nebo ne natolik, aby přijeli. Umějí se lépe domluvit, umějí si domluvit autobusy, umějí koordinovat svojí činnost, ale není jich víc. Včerejší bitvy se zúčastnilo stejné vojsko, jako se sešlo loni v září. Jen je o něco vycvičenější, ostřílenější a zvolilo si lepší důstojnický sbor. Ovšem noví dobrovolníci se zatím nenahrnuli.

Svým způsobem se tomu moc nedivím… že bychom zažívali sérii vítězných tažení, to se říci nedá.

Na druhou stranu, Jindra Rajchl je trochu jako ta pravda… prostě zbyl. Nechal jiné, ať předvedou, co umí a přišel na řadu až po nich. A hned při první přehlídce řekl, že se to teď bude dělat poněkud jinak.

Nebudeme lítat v oblacích. Realita je sto tisíc lidí, kteří jsou bojeschopní, rozumní a celkem odhodlaní, když byli ochotni přijet i v té zimě a po všech loňských zklamáních. Není to malá síla, ale má své limity. Vládě se možná trochu stáhly půlky, ale průjem z toho nemají. Být měsíc před volbami, byli by z toho hotoví, ale teď se mohou chlácholit, že se nic moc vlastně neděje.

Ale báli se, ne že ne. Ukazuje to zinscenovaná provokace na schodech Národního muzea. Stejně jako fotky oněch záškodníků s ruskými symboly, které byly úplně nové, nikdy nevyprané a na suchý zip. K tomu měli hoši stejné boty… Vsaďte se, že kromě Ševčíka nikdo nebude obviněn, protože by museli zabásnout svoje vlastní provokatéry.

Mají strach, dělají vše pro to, aby protesty zdiskreditovali. A když si nemohou nic najít v osobních životech organizátorů, budou to dělat takhle.

Od začátku existovaly dvě cesty, jak uspět pomocí pouličních protestů. Buď musejí růst, aby si vládní moc dokázala představit okamžik, kdy už na ulici bude tolik lidí, že je to smete… Když dojdou k takovému poznání, tak se vláda předtím pokusí udělat nějaké změny, aby protesty uklidnili a nebo (v případě Vítka) udolali.

Nebo musí stejný počet účastníků ukazovat stále větší odhodlání. Samozřejmě, tady nejsme ve Francii, u nás se odhodlání neměří na zapálená auta a rozbité výlohy. Nenásilí je u nás jediná možnost. Strana, která se k němu uchýlí, ta ztratí v očích národa veškerou legitimitu. Je možné blokovat silnice, je možné stávkovat, je možné bránit vlastním tělem, ale není možné házet dlažební kostkou. Nikdy.

Za pět týdnů se musí ukázat jedno, nebo druhé, nebo obojí. Buď větší počet lidí nebo větší odhodlání. Dumejte, dumejte. Tentokrát nepostačí jen přijet do Prahy. Tentokrát to bude náročnější. V mezičase se budete dozvídat, jak je to vymyšlené. Kdo po sobě necháte sáhnout těžkooděnce? Kdo budete ochotní neozbrojeni podávat ozbrojencům karafiáty? Kdo budete ochotni snášet rozmary počasí i nepohodlí?

Na závěr řeknu jedno… pořád platí, že nejpravděpodobnější šance na úspěch je tlak na co nejširší frontě. Ve sněmovně, senátu, na ulici, od odborů, podnikatelů a dalších skupin. Jobovky pro vládu každý den. Zleva, zprava, shora, zdola. Vláda musí vidět, jak se jí to rozpadá pod rukama a zároveň vidět, jak roste opoziční spolupráce.

PS.

Přátelé, ještě před víkendem jsem odeslal všechny objednané knížky. Kdo si zadal adresu minulý týden, ten už má zásilku na cestě. Dnes odesílám poslední čtyři kusy, které jste si ještě objednali o víkendu. Jsem připraven řešit reklamace. V tomto týdnu by vám všem měly knihy dojít. Komu nepřijdou do pátku, ať se mi ozve na vidlácký mail. Budeme to řešit. Vylifroval jsem 2741 zásilek. Divil bych se, kdyby se jich několik neztratilo.

Děkuji všem, co mě podpořili. Dodali jste mi nový impuls do další práce. Více již brzy.

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.6 (217 hlasů)

Komentáře

že provládní média vidí hajlování a jeho hrůzu oživování myšlenek nacismu všude možně, ale nevidí jej na Ukrajině, kde je adorace nacistů současných i minulých oficiální vládní politikou. Někdy si fakt říkám, zda se mi toto všechno nezdá - do jaké fáze bezostyšného lhaní médií i vlády jsme to zabředli.

Průměrný počet slepic: 4.9 (20 hlasů)

v jeho ranné fázi. Velká část společnosti to nevidí, podobně jako na začátku 50. let minulého století.

Trvalo deset let, než se lidi probrali.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

V roce 1946 si lidi zvolili komunisty. Ti jim za pět let ukázali, co dokážou s mocí bolševici! Teď prožíváme jenom začátek. Mládež jásá, jak mají vládu vzdělaných kreativních moderních osob. Kteří jako oni jenom sajou z vemene bez vlastních zásluh. Možná jejich potomci sundají z očí mobily a uvidí svou hanbu a hanbu jejich rodičů jedna dva komuna...

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)

akorát ty represe v dnešní změkčilé společnosti nebudou tak drastické. Alespoň myslím :-) Hlavní tahák- sebrat majetek těm, kterým ho celé generace závidíme a poslat je do lágru, už je taky asi out.

Tak zbývá duha, gender, pozitivní diskriminace barevných. Řekl bych, že to sice bude nepříjemné, ale proti padesátkám odvárek.

Průměrný počet slepic: 3.6 (5 hlasů)

všecho všem, kromě těch pár multimiliardářů , kteří budou vládnout - nebudeme nic vlastnit a budeme šťastní ............. Možná budeme toužit po "milosrdných" padesátkách :))

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

V životě bych nevěřila, že u nás nějdy budou praktiky jak za fašistů,
kdy jsou ti "praví a zasvěcení" schopni o této demonstraci (i těch podzimních) psát úplně opačně.
Ano, podle fašounů nebyly koncentráky a ani tam tam hromadně neumírali slušní a pokojní lidé,
skutečnost se tajila, stejně jako dnes u nás.
Jak jen takové lidi (s jejich představitelem Novotným) nazvat...

Průměrný počet slepic: 4.6 (9 hlasů)

Jaký to má smysl, psát takové články, vše bylo natočeno! A každý se může podívat jak to ve skutečkosti bylo. To děvče ze sebe udělalo blbce a pravděpodobně i fackovacího panáka. To jí museli POŘÁDNĚ zaplatit!

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

In reply to by Anna (ne z KHS) (neověřeno)

Trvalý odkaz

ona zjevně blbá už je. Před pár dny tu někdo, možná ona sama, dal její nesmyslný manipulativní citát, tak jsem se díval co je zač. Cvičitelka jógy, vzdělání pedagogické, armádní a švihadlo. Opravdu dobrá kvalifikace na politické rozbory. Zřejmě jóga nevynáší, tak než prodat ledvinu je lepší prodat duši, pokud nějakou kdy měla.

Průměrný počet slepic: 4.9 (7 hlasů)

Ano, oni věří tomu co kážou! Všichni ti svazáci jsou přesvědčení, že oni jediní tomu rozumí, ví co je "dobré", oni jsou ti vyvolení:-). A jejich "svatým posláním" je nám, co jsme tak nedopadli:-), to vysvětlovat...

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Clanek na objednavku a zase se provalili..
Snazi se prolhat a ostatni presvedcovat a podstrcit zaroven propagandu ,ze lide jsou prorusky a ze stoji na spatny strane ty valky , kdyz nikoho valka nezajima .
Kdyz slo a jde vyhradne o nase vnitrni zalezitosti ...
Snazi se pripravit okolnosti na dalsi komunisticky a fasisticky represe a opatreni ..
Oblekaji taky provokatery uniformami , ze skladu pro fizly..
Dnes se ale nikdo neschova.

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

Drazí přátelé. Už před akcí i v jejím průběhu jsme se opakovaně distancovali od jakéhokoliv spojení s proruskou podporou.

Vyzývali jsme všechny účastníky, aby s sebou nenosili ruské vlajky, natožpak symboly Wagnerovy skupiny.

Různí fotografové zachytili tyto dva muže, kteří tuto naši výzvu nerespektovali a úmyslně se snažili celou akci zdiskreditovat.
Povšimněte si prosím, že mají totožnou mikinu i stejné boty . Nášivky evidentně fungl nové.
Náhoda? No, nevím.

Každopádně bych vás chtěl tímto požádat o pomoc s identifikací těchto sabotérů, či spíše provokatérů.
Nikdy jsem je na žádné demonstraci neviděl, a tudíž mám silné podezření, že jsou buď od pana Ondráčka, alias Dárek pro Putina, nebo přímo od policie.

S ohledem na to, že tedy policie trestně stíhá starostu, jenž si dá písmeno Z na chlebíčky, tak mi připadá velmi zvláštní, že desítky policistů na Václavském náměstí nijak nezasáhli proti těmto individuím procházejícím se před nimi s nášivkou s totožným symbolem na rukávu.

Za každou pomoc s identifikací předem velmi děkuji!

https://www.facebook.com/photo?fbid=566478415477516&set=pcb.56647847547…

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Z demonstrace budeme teď, my nadšenci:-), asi nějakou dobu žít a brát z ní "sílu".
To je potřeba:-) a dobře.
Ale nesmíme se nechat unavit, ztratit zápal, podlehnout skepsi.
Naopak se třeba pokoušet už si nějak sumírovat, co jsme jeden každý schopni případně "obětovat", udělat pro naši společnou věc a naši zem!

článek
JINDŘICH RAJCHL TO DOKÁZAL

JINDŘICH KULHAVÝ

Pražské Václavské náměstí se opět zaplnilo. Přestože prolhaný Seznam napsal, že se sešlo pár tisíc nespokojených občanů především vyššího věku, přičemž ani v dalších mainstreamových médiích nebylo uvedeno reálné číslo odpovídající skutečnému počtu protestujících, lze konstatovat, že i přes ošklivé počasí se z celé republiky sjelo mnoho desítek tisíc naštvaných lidí. Na otázku, proč není více Pražáků, lze odpovědět takto. Skladba obyvatel Prahy je taková, že město o víkendu, navíc v prázdninovém období, opouští mnoho lidí. Ať už náplav, tak i skutečných Pražanů. Navíc ti zůstavší mají města a centra dost přes týden a o víkendu nemají potřebu se do něj vracet. Polovina Prahy je zaměstnána ve státním příživnickém aparátu, velká část zbytku v ekonomiku rabujících nadnárodních společnostech poskytujících vyšší platy než ve zbytku republiky. No, a poté tu je hromada studentů umasírovaných médii a školským prostředím k eurohujerské zelené dokonalosti. Proto je Pražanů na demonstracích menšina. Na rozdíl od roku 1989 už tu chybí zaměstnanci z továren a dílen. Žádné v metropoli nezůstaly.

čerejší událost ukázala další věci. Počasí a vzdálenost nespokojené občany nezastaví. Věkově byl dav tentokrát více promíchaný, probouzí se už i mladší ročníky, byť jim to jde díky mediální masáži pomalu. Příznivci demonstrace tentokrát obsadili i horní patro před muzeem, pár odpůrcům prezentujícím se ukrajinskými vlajkami a symboly NATO a EU tak zůstalo k dispozici jen místo před kašnou. Navíc byli chráněni větším počtem policistů, než se jich sešlo.

Soupeř je silný, je si jistý sám sebou, což by mu mohlo zlomit vaz. Na to ještě není vhodná doba, navíc ho drží média, v čemž vidíme zásadní problém. Nicméně začít se musí. Vrábelem pořádané akce ukázaly, že to jde se sejít, Rajchl nyní navázal a má plán. Nakolik reálný, to teprve uvidíme. Je třeba jednat i s parlamentní opozicí. Nejsme žádní dezoláti, jsme občané toužící po životu v krásné a prosperující, svobodné a nezávislé naší zemi. A o to tu jde.

https://pravyprostor.net/?p=157459

Průměrný počet slepic: 4.8 (38 hlasů)

In reply to by Itkica (neověřeno)

Trvalý odkaz

V září 2022 byla spodní část náměstí uzavřená, 11.3.2023 bylo celé náměstí "volné", lidmi zaplněné. I proto neodhadovaly příslušné orgány a provládní média počet účastníků jinak než v řádu tisíců.
To podstatné však není, podstatné je, co s nadšením občanů udělá opoziční scéna ať už parlamentní, nebo mimoparlamentní, jak to odhadne a bude dál využívat svolavatel této konkrétní akce Jindřich Rajchl se svými spolupracovníky prostřednictvím "SVÉHO SEKRETARIÁTU", který komunikuje s vhodnými spolupracovníky a třídí nevhodné. Tedy jde o konečný zájem. Budu předsedou vlády, nebo v čele společenské změny? Spojení obého by bylo vhodné, pokud stačí stav před čárkou předchozí věty, nic moc se nedá předpokládat, že se změní.

Průměrný počet slepic: 4.3 (10 hlasů)

Na příklad tím,že by jste se zeptal na sekretariátě strany kdy zase zavede pondělky s možností mluvit s předsedkyní či jejím zástupcem,aby se strana neisolovala.Telefon na prý sekretariát je 222 897 427 podle sdělení ústředny, světe div se,která byla prý "zrušena" a zbyla tam jen vrátnice.
Zda se ,že ve straně zavládly gigantické zmatky nebo co,dokonce ani šefredaktor www.nasepravda.cz prý beze stopy zmizel!Nikdo nic neví !
Tak zkuste se zeptat zda muzete tady na webu pokroku zastupovat aspoň pana doktora SKALU ať tu stranu ve svém zájmu oživite nebo co nebo jak?Co tak polit ji živou vodou?
No ni?

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)

Těch otázek bylo relativně dost a odpovědět si určitě dokážete v mnohém sama/sám. Určitě se můžete pokusit najít i jiný kontakt, který třeba využívá Kateřina Konečná, nebo pan Skála na sociálních sítích. Já jsem zatím potřebu se s nimi spojovat jinak. S osobním kontaktem zcela určitě problém není, zrovna v sobotu byla velmi přístupná přímo na Václavském náměstí každému, kdo by jí slušně oslovil.
Polít živou vodou jí (současnou KSČM) musí především mladší lidé, než "děd vševěd".
Nicméně pokud zejména občané, kteří zažili, "doby slávy" a podobně jako PePa, z té slávy těžili a dnes se ušklíbají jako "já ne já tu snad ani nebyl/la", potom je to opravdu složité.
Kromě toho, rozumný člověk s patřičným nadhledem má příležitost posoudit, v čem ani ne tak ta ostrakizovaná strana, ale především doba-společenství, ve které byl uplatňován ústavní článek č. 4, měla zvláštní kouzlo, které při všech problémech se železnou oponou rozděleného světa, té společnosti umožňovalo minimálně v obchodních a na to navazujících mezinárodních vztazích využívat otevřené dveře úplně do celého světa bez výjimky. To však bylo postavené na průmyslu, na výrobě, která nejspíš obchodním partnerům dávala záruky určité jistoty a stability. Z toho mohli těžit občané v tak obyčejných věcech, jako byl srovnatelný, či dokonce dokonalejší systém sociálního a zdravotního zabezpečení, nájemní i soukromé bydlení, nikoho nás nenapadlo utahovat opasky a bouřit se proti "valorizaci důchodů", naopak jsme my úplně obyčejní lidé měli potřebu pokukovat po západním zboží, protože pokud by se dostalo na běžné pulty, nejen do TUZEXU, bylo by pro nás dostupnější, než nyní pro stejné občany začíná být chléb, brambory, zelí. Tedy to, co táta říkával, že když to doma neměli, třeli zcela zákonitě bídu s nouzí. To se začíná dotýkat množství lidí už teď.
Zkrátka ať se až příliš nerozohním, hloupost mnohých lidí mé a mladších generací, které s článkem č. 4 neměli desítky let problém a když ucítili opečeného holuba, který jim letí kolem otevřené huby, začali doufat, že ani je nemine. Zdá se že minul velkým obloukem a naši noví představitelé nejen že nechali ulétnout pečené holuby. Oni nás připravili i o ty brambory a zelí.
No a zejména ti mladší, než jsem já budou mít ještě nějakou dobu problém a možná dokonce i v případě, že se zrovna panu Rajchlovi splní sen a stane se předsedou vlády.
Průmysl nenastartují nadšenci, ale odvážní odborníci, opírající se o zručné lidi...to bude neskutečně hodně práce, protože návyky převzaté dokonce ještě po mocnářovi, se dost rychle vytratily. I z té doby čerpali komunisté spoustu zkušeností. Politických i pracovních a zejména obranu té možnosti pracovat ne jako otroci.
Oni ti komunisté mohou úplně zmizet ze scény a nic se nestane. Jen, pokud s nimi zmizí i jejich zkušenosti, ty podstatné pro perspektivní společnost, budou je muset lidé, možná ze zoufalství nacházet znovu a podobně jako ti, které můžete vidět v ČT v neděli, když se podíváte na sérii natočenou za totáče "Zlá krev".
Tu sérii tam stejně prosadila do programu nějaké temno žilka. Nebo že by skončila autorská práva a bylo to lacinější než nová srovnatelná tvorba? Hezký seriál, tu a tam opakovaný je také ze sklářského prostředí tuším Osudy Jakuba Skláře.
Přiblížil jsem se aspoň trochu Skálovi? Poznal/la jste aspoň trochu v zastoupení Kateřinu Konečnou?

Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)

In reply to by Dědek z Práglu (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pane Dědku,tak vypadalo to,že by jste chtěl, jakoby své straně možná i te jejich u nich doma vyrobené šlamastice pomoci! Nyní tu vidím místo toho nekrolog a odkaz, že aktivitu mají převzít mladí lidé? Ti jsou,ale NEOmarxisti,víte co to je?
Máme tedy čekat až zahřmi ,anebo se objeví a mihne paní Konečná kdesi na náměstí a oslovit ji a co bude potom ?
Zatímco vaši funkcionáři se distancují ode všeho ,organizační zmatky jsou velké jako Mamut ,dokonce si i sami zablokovali diskuzní rubriky na vašem webu www.nasepravda.cz a vy musíte jako sirotek přijít hájit rudou vlajku tady a sám a to,tak,že rudá barva vybledává ještě více,pak se nelze divit ,že mě a ostatní tu potěší jen vás nekrolog a to je tak cele!
No ni?

Průměrný počet slepic: 2.5 (4 hlasů)

In reply to by Dědek z Práglu (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jen dívám, zpovzdálí. Něco vysvětlovat, obhajovat, radit, nedává moc smysl. Společnost je už na deseti(sto?)letí ztracena.
Popdotýkám, není to kvůli mé osobní, rodiné, finanční situaci, máme dostatek ba nadbytek všeho potřebného, jen mě nebaví ba nevýslovně trápí koukat na úpadek morálky, poctivosti, chování lidí, svobody a spravedlnosti kolem sebe. Ne kvůli sobě, já to doklepu - budu se rýpat v zahrádě, koukat na sport v telce, poslouchat milovanou populární a vážnou hudbu - ale kvůli vnoučatům.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

Nebudu se rozepisovat.
Souhlasím s vámi.
I mě velmi trápí hlavně ten morální úpadek. Že se vytrácí čest, spravedlnost, poctivost, zodpovědnost, obětavost, to vše co tvoří život "slušným" a nastoupily falešné modly a omezené vidění plné hloupostí, které pokud se to nezmění, povede do kolapsu!
Ale trápí mě to nejen kvůli našim potomkům, ale i kvůli nám. To vnímám trochu jinak. Nechci to jen "doklepávat" v mizejících hodnotách a smyslu tvoření:-)!

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Je tohle jistota? Ano, jsme klidnější národ než Frantíci, ale taky jsme si toho proti nim málo vydobyly (ekonomicky, kulturně máme kliku, že se sem nežene tolik lidí z Afriky, ale to je spíš klika a historická okolnost než díky našim politikům po roce 1989 plus že náme furt malé platy a dávky) "Nebo musí stejný počet účastníků ukazovat stále větší odhodlání. Samozřejmě, tady nejsme ve Francii, u nás se odhodlání neměří na zapálená auta a rozbité výlohy. Nenásilí je u nás jediná možnost. Strana, která se k němu uchýlí, ta ztratí v očích národa veškerou legitimitu. Je možné blokovat silnice, je možné stávkovat, je možné bránit vlastním tělem, ale není možné házet dlažební kostkou. Nikdy."

Průměrný počet slepic: 4.6 (16 hlasů)

Oprava korektoru: Je tohle jistota? Ano, jsme klidnější národ než Frantíci, ale taky jsme si toho proti nim málo vydobyli (ekonomicky, kulturně máme kliku, že se sem nežene tolik lidí z Afriky, ale to je spíš klika a historická okolnost než díky našim politikům po roce 1989 plus že náme furt malé platy a dávky)

"Nebo musí stejný počet účastníků ukazovat stále větší odhodlání. Samozřejmě, tady nejsme ve Francii, u nás se odhodlání neměří na zapálená auta a rozbité výlohy. Nenásilí je u nás jediná možnost. Strana, která se k němu uchýlí, ta ztratí v očích národa veškerou legitimitu. Je možné blokovat silnice, je možné stávkovat, je možné bránit vlastním tělem, ale není možné házet dlažební kostkou. Nikdy."

Je fakt, že nejdřív se musí začít stávkama a tak. Násilí je až poslední možnost.

Průměrný počet slepic: 4.7 (20 hlasů)

In reply to by Mstitel (neověřeno)

Trvalý odkaz

že velká část společnosti pořád neví, která bije, protože jsou zalezlí ve svých krtčích norách pohodlného nevědění a nic vědět nechtějí. Postupně, jak i na ně budou čím dál víc dopadat důsledky politiky této vlády, budou nuceni si ty oči protřít - ale bude to probíhat postupně. Oni se nehodlají zatěžovat např tím, že vláda směřuje ČR k bankrotu a z těch stamiliard, co si půjčují, nejde nic na prosperitu této republiky, která by posléze pomohla ty dluhy umořovat - oni se žačnou zatěžovat, až bude recese v plném proudu a začne jim např. hrozit vyhazov z práce = nesplácení hypotéky = navždy zadlužení a na ulici. Pak se proberou - až na tom budou tak, že hůř pro ně už nemůže být

Průměrný počet slepic: 4.8 (11 hlasů)

tak to prostě je. Největším podporovatelem vládní politiky jsou lidé kolem čtyřicítky, ti byli minulý týden s prázdninovou rodinou lyžovat a zatím je trápí jen zvyšující se ceny skipasů. Odepřeli si pivo u sjezdovky, ale jinak si zajezdili stejně dobře jako v minulých letech. Alternativu k mainstreamu striktně odmítají, mají přece dost životních zkušeností, aby rozpoznali nevyprovokovanou agresi a věděli, co je s ní potřeba udělat.
Mladí? Ti jsou názorově otevřenější, ale jinak vědí naprosto bezpečně, odkud plynou peníze na Erasmus. A ty letenky do zahraničí jsou tak levné.. Demonstrovat proti vládě není in, to by se před vrstevníky shodili.
A zbýváme my, co je nám sixty. Jediná generace, která je ještě schopná přijít a zároveň zažila totalitu. Byl nás skoro plný václavák, ale mnozí z nás už tříhodinovou demonstraci fyzicky neustojí a když jsem se tam po dvou hodinách poslouchání téhož kolem sebe rozhlédl, viděl jsem dost rezignovaných obličejů. Závěr jsem, už počtvrté, neviděl.
Nevím nevím Vidláku. Promyslete to. Dumejte, dumejte :-)

Průměrný počet slepic: 4 (7 hlasů)

Muzeem - a faktem je, že je fakt moc nebere poslouchat řeči z tribuny. Pokud se do toho posléze zapojí tato generace, hodně přituhne - chtějí činy.

Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)

A ti, kteří by to i ustáli, byli promrzlí na kost, takže není divu, že odešli, protože už to jinak nešlo.
Já musela na čas také odejít na svařák a do tepla, abych se vrátila už jen na posledního Rajchla.
V té době prostě už lidí v dolní části rapidně ubylo ze stejného důvodu.
Určitě bych udělala v zimě kratší vstupy, aby to "odsejpalo". A taktéž minimálně dva vstupy bych zrušila, ty se mi nelíbily a nic neřekly.

Průměrný počet slepic: 4.8 (6 hlasů)

In reply to by včelka Mája (neověřeno)

Trvalý odkaz

proč by demonstrace měla trvat déle, než hodinu a půl. To musí mít nějakou dynamiku, gradaci a ne ty lidi tři hodiny doslova ubíjet jedním příspěvkem za druhým. Co se na tom pódiu asi tak dá nového objevného vymyslet?

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

málo kapustičky (volitelných mít na kandidátce PRO - uspěje-li vůbec, o čemž pochybuji v případě nespojení se s zaběhanými mimoparlamentními opozičníky) a hodně králíčků (apoštolů točícícvh se na orloji zvaném podium) kteří se mocímermo chtějí ukázat davu.
Máte naprostou pravdu.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Jen malou poznámku k výše diskuzi.
Kolem nás byli i mladší ročníky, určitě o trochu víc než na předchozích demonstracích. Mohla to být náhoda, nebo to může znamenat, že některým vnímavějším už to začíná konečně docházet, že něco není správně...
Navzdory tlačené propagandě...
Vždyť nakonec ten mladý Gregor by v tomto směru mohl být malou nadějí...
A ještě k těm dřívějším odchodům... Hodně lidí čekala ještě dlouhá cesta domů, jak jsem s některými mluvila, museli na vlak... A samozřejmě v té zimě se i ta únava z dlouhého stání hůř snáší.
Musíme je na to nějak upozornit, že až na ty "stěžejní" řečníky je lepší méně než více, s ohledem poněkud i na nás:-)

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

Ty nejvic blbi ,co vubec nicemu nerozumi ani nemohou krici a poucuji nejvic..

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Málo cizinců? Stát zveřejnil, že k 31.12.2022, bylo v ČR 1,7 milionů cizinců (oficiálních). Kolik na černo?

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)

- a to Rakušan počítá se "slučováním rodin" - potěš koště

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

a komu sloužil Petr Pavel tehdy? nebo ředitel ČT Dvořák? KSČ...

" Moravec upozornil na vystoupení děkana NF VŠE Miroslava Ševčíka, který zákrok policie před budovou Národního muzea po skončení demostrace přirovnal k Palachovu týdnu z ledna 1989. „Přijde vám správné, že člověk, který sám sloužil totalitnímu režimu a byl v ústavu marxismu-leninismu...“ „Mně to správné nepřijde, já bych to rozhodně nepoužil,“ nechal se slyšet Havlíček"

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Nedele-po-Vaclavaku-Morav…

Když se ANO neumí zastat Václaváku, je to s opozicí opět špatné.

Průměrný počet slepic: 4.3 (20 hlasů)

ANO není opozice, jen jiný klon pozice.

Průměrný počet slepic: 4.6 (19 hlasů)

ANO nedá vládě mat, ANO hraje jen na pat!

Průměrný počet slepic: 4.6 (16 hlasů)

přeci přímo vybízelo k tomu, zeptat se, co ve stejné době dělal Pavel alias Pávek nebo šéf ČT Dvořák.

Průměrný počet slepic: 4.9 (12 hlasů)
Trvalý odkaz

měla, dle mého soudu, velmi slušnou účast. Obával jsem se, že z důvodu mizerného počasí dorazí podstatně méně odvážných "otužilců". Ono, demonstrovat v září v kraťasech je o mnoho příjemnější než v březnu v zimníku. O nějaké souběžné turistice ani nemluvě. První krok se učinil, byl velmi, velmi nadějný. Druhý krok bude nepochybně klíčovější, o poznání těžší, ale věřím, že počasí bude o mnoho přívětivější. Proto věřím, že počet účastníků bude minimálně stejný a doufám i ještě větší. Jde o hodně, dubnová účast bude z mnoha důvodů daleko důležitější než veškerá předchozí volební účast. Ve volbách jsme toho moc nedokázali. V dubnu může každý náš hlas, každá naše účast, skutečně pohnout tím pomyslným kolem dějin. A navíc je to o poznání akčnější způsob než vhodit nějaký lístek do urny. Ano, přátelé, až přijde duben, pak "My" zase něčím budem! Hrr, na ně!

Průměrný počet slepic: 4.7 (18 hlasů)
Trvalý odkaz

mě neláká, než říci:,,Vládo, dnes máš padáka"!

Průměrný počet slepic: 4.2 (13 hlasů)
Trvalý odkaz

potřeby Sasina, ale chlapa - pořádnýho lídra! Rajchl má v sobě cosi Napoleonského, proto věřím, že dokáže nejednu bitvu vyhrát!

Průměrný počet slepic: 3.9 (16 hlasů)

Ještě to asi neví a vojsko taky moc silné nemá , tak mu to raději budeme připomínat a já se domnívám že stále nechápe, že bez propagace změny režimu, tak aby nekradl dvě třetiny platu a penzí bude jen"retor" a bez Programu Národních Zájmů a potřeb si bude muset i ve svém zájmu probrat v diskuzi, kde jsme ho tady stále neviděli a ostatní taky stále,jen u Sefvidlaka tam švitori a moc se z toho co mají pod temenem nedozvíme a "oni" stále sami neví,kde hraje muzika,nebo kde bude muset chtě nechtě hrát!
No ni?

Průměrný počet slepic: 4 (9 hlasů)

Nechte si teho Zaubere, joó. Mluvíte jako ženská

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

v dubnu postavím do první linie, nechci déle přihlížet, jak neschopná vláda český národ zabije.

Průměrný počet slepic: 4.3 (9 hlasů)

In reply to by Zauber (neověřeno)

Trvalý odkaz

Se nemusite zase tak premrstene snazit , kdyz vlada dela a pomaha jak muze ,to kazdej muze videt ,to je celkem snadna zalezitost, nejtezsi je zaridit poradnej stat a vladu a nedat se balamutit tema , co chteji moc a nic jinyho nejsou schopny a nic neumi..
takovy zkusenosti jsou potom votresny..A je jich vic nez dost..

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Včera byla diskuse pod Vidlákovým článkem rozmanitá, nikoliv hutná. Vše bylo pod dojmem demonstrace, kde se velmi ukázněně sešlo všechno, co může mít perspektivu pro odpor stávající vládě a tu a tam, proti aktuálnímu vývoji v parlamentu napříč parlamentními stranami.

Nejvíc mne oslovil komentář, kde autor upozornil, že na pódiu vystoupily osobnosti (parafrázuji po svém) s bílými límečky, které hovořily za lidi, kteří měli, mají a budou mít k bílým límečkům hodně daleko, že mu ta druhá skupina "trošku" na pódiu chyběla. Můj překlad tohoto názoru je, že někdo zase slibuje "já to ZA VÁS zařídím". To už tady bylo a mnohokrát.
Rozumí ten bílý límeček dostatečně tomu o co ve skutečnosti v této společnosti jde?, Rozumí tomu, že nejde nahradit jednoho panáka jiným a řešit situaci "přehodnocením" stávajícího vývoje, aby byl přijatelnější?!
Vyhlídka tzv. nátlakových akcí, protože stávající vláda nehodlá odstoupit, naopak se chystá použít chudáky policisty jen lépe oblečené a s jinými štíty, než vídáme jako odstrašení ze snímků v roce 1989, se mi zdá mlhavá, ne však nemožná.
Jsem zvědavý, jak se zastane suita právníků lidí, kteří "měli podstoupit" první sice možná neplánovanou nátlakovou akci, když "jen žádali" odstranění Ukrajinské vlajky ze státní budovy Národního muzea, která tam opravdu nepatřičně visí.
Ona i kontraverznější vlajka na Ministerstvu vnitra byla lakmusovým papírkem Víta Rakušana co s tím jeho ideoví protivníci dokážou. Standartu prezidenta, kterou bude vracet na své místo nově instalovaný prezident, který se neštítil se svým původem a demokratickou současností pochlubit návštěvou lidského odpadu v kůži jednoho z provládních starostů, který se také rád dopouští výrazných trestných činů, už vůbec nechci připomínat. Tam šlo jednoznačně o trestný čin, který prošel a novým prezidentem je dokonce svým způsobem omluven.
Dokážou toto dotáhnout, uznávaní právníci v současné opozici, do konce?
Nebudu to dál rozebírat, jen přiložím pocit, který mám z předáků skutečně úspěšně zorganizované demonstrace:

"Nechoď Vašku s pány na led,
pán sklouzne
a sedlák si nohu zláme..."

Rád bych se pletl, ale ten pocit se mi stále více vkrádá, když sleduji vystupování Jindřicha Rajchla od 7.5.2023 po současnost a odpovědi na ně některých oponentů.

Dodám pár řádků.
Prezident Zeman nejspíš žil s dojmem, že má neskutečně velký zástup příznivců s odkazem na výsledek obou přímých voleb. On, i nemalé množství jeho odpůrců tak nějak zapomněli, že konečná volba ze dvou kandidátů a volba druhého v konečném pořadí byla pro část voličů tak hrůzná, že volili pana Ing. Miloše Zemana.
Obdobného omylu se nejspíš dopouští oba prezidentští kandidáti z poslední volby, při čemž větším omylem se opájí pan Babiš.
Demonstrace 11.3.2023 ? Bylo by dobře, kdyby se pan Rajchl s kritickým přístupem vrátil ke svým vystoupením a k vystoupením lidí, kterým přes sociální sítě vzkazoval "co nechce". Účast na demonstraci by byla monstrózní i bez těchto lidí, ale oni se zúčastnili, protože to považovali za potřebné pro celkový dojem. Je otázka, co bude dál.
Věci veřejné svého času měly také značnou podporu a v čele velmi vzdělané a mediálně zkušené lidi. Tak nějak jim chyběla životní zkušenost a historické poznání. Neuspěli hromadně....
Obávám se, že jednání skupiny kolem Jindřicha Rajchla je podobného rázu, velmi rád bych se pletl.

Pozor Vašku, led nemusí způsobit jen podklouznutí, na jaře může i prasknout a voda je stále dost studená.

Průměrný počet slepic: 4.3 (9 hlasů)

Ale je fakt, že jedna vlaštovička ještě žádné velké jaro neudělá.

Průměrný počet slepic: 3.5 (2 hlasů)

mně je totiž šumák, kdo to organizuje - podstatné je, že má tah na branu, je schopný tomu věnovat ten čas a úsilí, aby to zorganizoval. Vždyť přeci nikde není psáno, že ti, kdo stáli na pódiu by po případném pádu Fialy a spol byli většinově zvoleni a následně vládli. ** Všude a vždy za tak složitým organizačním procesem stojí "bílé límečky" -takové odbory třeba ve Francii, které organizují současné stávky - fakt si myslíte , že v jejich čele, tedy v čele vrcholných organizátorů, jsou dělníci od pásu? **Já např si u Rajchla myslím, že je velmi dobře, že je právník - dobrý právník. Protože na něj takový Rakušan se svými šmejdovinami nedosáhne - Rajchl se ubrání zákonnými prostředky, přesně ví, kam až může jít, aby byl neodsouditelný, protože se může bránit zatím stále platnými zákony - a na to tu džungli současných zákonů musí znát.

Průměrný počet slepic: 4 (5 hlasů)

jen bych rád znal plány, čeho chce pan Rajchl vlastně konkrétně dosáhnout.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Konkrétně čehokoliv dosahovat se může až tehdy, až tato vláda potáhne do horoucích pekel. To je prvořadé.
Ostatní se bude dělat za pochodu.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)