Nohama na zem

Autor
Štítky

Musím říci, že jsem si celý včerejší den lámal hlavu, čeho jsem byl v sobotu vlastně svědkem. Na jedné straně jsem stál před velkým davem plným českých vlajek, před kterým jsem se cítil naprosto bezpečně a v pohodě. Setkal jsem se se svými čtenáři a zjistil jsem, že mě čtou úplně normální lidi, kteří prostě mají obavy z budoucnosti, protože se dívají na svět podobnýma očima jako já a prožívají podobnou realitu jako já. Atmosféra na Václaváku byla úžasná, české vlajky se v silném větru krásně třepetaly, počet účastníků byl nepřehlédnutelný a přes některé slabší řečníky zaznělo to nejdůležitější. Pokud vláda nesplní požadavky demonstrantů, budou následovat nátlakové akce.

Odezva na ohlášení blokování státních úřadů a stávkování byla silná. Na tohle se od loňska čekalo. Tohle chtěli lidé slyšet už v září. Nechtěli snít o probouzení národa, chtěli lídry, vedení a jasné další kroky. Nechtěli se jen hemžit a dívat se, jak se jim premiér směje do obličeje. Nechtěli se dívat, jak se pořád někdo proti někomu vymezuje, jak se rozpadají jakékoliv týmy spolupracovníků, jak se všichni navzájem obviňují ze zrady a z posluhování globálním strukturám. Na tohle se dojelo loni. Hádalo se o koryta, ve kterých ještě nebyla ani melasa.

Organizace demonstrace byla také na úplně jiné úrovni než loni. Nebudu se tu znovu vypisovat o krajských koordinátorech a vydaných částkách za letáky. Jen řeknu jednu příznačnou věc – více lidí se mi svěřilo, že si natiskli letáky, vytipovali si místa, kam je vylepí a když tam došli, už tam letáky byly.

Jindra Rajchl má se svými videi stejný dosah jako Otázky Václava Moravce…

Demonstrace jednoznačně vzbudila novou naději. Vymezování se, jsou jen kyselé hrozny. Lidi se od loňska organizují lépe a radostněji. Hodně se naučili. Realizační tým není slepenec, ale je veden za jedním cílem. Dosáhnout rozšíření protestů dalším zviditelněním a nátlakovými akcemi. Dělají na tom lidé, kteří se nehoní za chimérami, že zítra Fiala podá rezignaci. Všichni jste tuto novou realitu viděli, všichni si na ní můžete udělat názor sami, nemusíte se řídit názorem Vidláka, všichni jste viděli, co můžete (a nebo nemusíte) podpořit. Jestli je v této zemi někdo, kdo by to uměl lépe, okamžitě mi ho ukažte a já se mu neprodleně začnu věnovat.

A teď si řekneme něco o překážkách:

Lidí bylo zhruba stejně jako loni v září. Tečka.

Jasně, byla zima a špatné počasí, ale stejně musím konstatovat, že počet aktivních naštvaných se od loňských prázdnin v podstatě nezměnil. Nebo ne natolik, aby přijeli. Umějí se lépe domluvit, umějí si domluvit autobusy, umějí koordinovat svojí činnost, ale není jich víc. Včerejší bitvy se zúčastnilo stejné vojsko, jako se sešlo loni v září. Jen je o něco vycvičenější, ostřílenější a zvolilo si lepší důstojnický sbor. Ovšem noví dobrovolníci se zatím nenahrnuli.

Svým způsobem se tomu moc nedivím… že bychom zažívali sérii vítězných tažení, to se říci nedá.

Na druhou stranu, Jindra Rajchl je trochu jako ta pravda… prostě zbyl. Nechal jiné, ať předvedou, co umí a přišel na řadu až po nich. A hned při první přehlídce řekl, že se to teď bude dělat poněkud jinak.

Nebudeme lítat v oblacích. Realita je sto tisíc lidí, kteří jsou bojeschopní, rozumní a celkem odhodlaní, když byli ochotni přijet i v té zimě a po všech loňských zklamáních. Není to malá síla, ale má své limity. Vládě se možná trochu stáhly půlky, ale průjem z toho nemají. Být měsíc před volbami, byli by z toho hotoví, ale teď se mohou chlácholit, že se nic moc vlastně neděje.

Ale báli se, ne že ne. Ukazuje to zinscenovaná provokace na schodech Národního muzea. Stejně jako fotky oněch záškodníků s ruskými symboly, které byly úplně nové, nikdy nevyprané a na suchý zip. K tomu měli hoši stejné boty… Vsaďte se, že kromě Ševčíka nikdo nebude obviněn, protože by museli zabásnout svoje vlastní provokatéry.

Mají strach, dělají vše pro to, aby protesty zdiskreditovali. A když si nemohou nic najít v osobních životech organizátorů, budou to dělat takhle.

Od začátku existovaly dvě cesty, jak uspět pomocí pouličních protestů. Buď musejí růst, aby si vládní moc dokázala představit okamžik, kdy už na ulici bude tolik lidí, že je to smete… Když dojdou k takovému poznání, tak se vláda předtím pokusí udělat nějaké změny, aby protesty uklidnili a nebo (v případě Vítka) udolali.

Nebo musí stejný počet účastníků ukazovat stále větší odhodlání. Samozřejmě, tady nejsme ve Francii, u nás se odhodlání neměří na zapálená auta a rozbité výlohy. Nenásilí je u nás jediná možnost. Strana, která se k němu uchýlí, ta ztratí v očích národa veškerou legitimitu. Je možné blokovat silnice, je možné stávkovat, je možné bránit vlastním tělem, ale není možné házet dlažební kostkou. Nikdy.

Za pět týdnů se musí ukázat jedno, nebo druhé, nebo obojí. Buď větší počet lidí nebo větší odhodlání. Dumejte, dumejte. Tentokrát nepostačí jen přijet do Prahy. Tentokrát to bude náročnější. V mezičase se budete dozvídat, jak je to vymyšlené. Kdo po sobě necháte sáhnout těžkooděnce? Kdo budete ochotní neozbrojeni podávat ozbrojencům karafiáty? Kdo budete ochotni snášet rozmary počasí i nepohodlí?

Na závěr řeknu jedno… pořád platí, že nejpravděpodobnější šance na úspěch je tlak na co nejširší frontě. Ve sněmovně, senátu, na ulici, od odborů, podnikatelů a dalších skupin. Jobovky pro vládu každý den. Zleva, zprava, shora, zdola. Vláda musí vidět, jak se jí to rozpadá pod rukama a zároveň vidět, jak roste opoziční spolupráce.

PS.

Přátelé, ještě před víkendem jsem odeslal všechny objednané knížky. Kdo si zadal adresu minulý týden, ten už má zásilku na cestě. Dnes odesílám poslední čtyři kusy, které jste si ještě objednali o víkendu. Jsem připraven řešit reklamace. V tomto týdnu by vám všem měly knihy dojít. Komu nepřijdou do pátku, ať se mi ozve na vidlácký mail. Budeme to řešit. Vylifroval jsem 2741 zásilek. Divil bych se, kdyby se jich několik neztratilo.

Děkuji všem, co mě podpořili. Dodali jste mi nový impuls do další práce. Více již brzy.

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.6 (217 hlasů)

Komentáře

jestli jste ta pravá včela nebo ta druhá. Každopádně obě působíte, jako byste ani na tu základku nechodily. Klidně se poplácávejte po ramenou a užívejte si svojí omezenou sociální bublinu. Chtěl jsem se normálně bavit. Evidentně vám je bližší na názorově rozdílné jen pořvávat. Tak hodně zdaru!

Průměrný počet slepic: 2.3 (6 hlasů)

Máte mě za Trolla, tak se klidně ozvu a vy si klidně nereagujte. Demonstrace ok, poblázněný dav pak už ne. Bavím se o tom a nikoho neurážím, tak čím Vám sakra vadím? Jo a násilníci u mě jsou holota kdekoliv. I v reálu preferuji výměnu názoru verbálně.

Průměrný počet slepic: 2.6 (5 hlasů)

Ale jak sem chodím jen občas, tak je všechny asi neznám. Až po druhém příspěvku mi došlo, že jsem asi naletěla, při tom posledním už jsem si byla jistá, Ale znáte ženské, jak začnou mluvit, jsou k nezastavení. Takže další reakce už nebude, ale je mi jasné, že tím jsem znevážila svou výzvu. Platí pořád, a já se omlouvám. A teď už fakt dobrou :-)

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

Aha, má jiný názor než vy, takže je to troll. To je přeci jasné!

Průměrný počet slepic: 1.7 (6 hlasů)

1. "Jarda (neověřeno) dne Po, 13. 03. 2023, 20:26" reagoval na můj příspěvek, jehož hlavním a jediným faktem bylo sdělění, že policie nepoužili vůbec antikonfliktního týmu, ač jich tam měli spoustu.
2. ve stejném příspěvku lže že dav běžel na policisty a máme si představit jejich pocity. Pokud měli plně školení a vyrbrojení policisté špatný pocit z tohoto davu, tak je čas změnit zaměstnání, oni se musejí prosadit i proti opravdovým hrozbám.
3. citově zabarvená a urážlivé "pár pitomců". Myslím že napsat toto proti proudu na seznamu, končí s banem
4. v "Jarda (neověřeno) dne Po, 13. 03. 2023, 20:58" se naprosto vyhnul faktum, které Alice napsala o Pávkovi ( promiňte výraz, ale pamatuji moc dobře co byli agenti a vojenští politruci ) a vybíral si jen co se mu hodilo, vlastně celé z hlediska výroků jen opakování toho samého, reakce na Alici jen s tím žebříkem
5. partou chuligánů, mimózní, sebranka hrnoucí se, Násilníky - zase samé citově zabarvené manipulace a urážky

Promiňte, toto není psaní názorů, natož diskuse, toto je čistý trolling. Shodli jsme se na tom tři, dosti nezávisle na sobě. Chápu, že ta nezávislost se Vám nemusí zdát, to je otázka důvěry.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

Už je po půlnoci, nikdo to asi číst nebude. Jen ve stručnosti, ano, citově zabarvené výrazy a nějaké ta exprese tam je. Sám bych toto asi nenapsal, vy také ne. Nicméně, v reakcích od některých zdejších štamgastů si mnohdy počtu mnohem horší věci.

Průměrný počet slepic: 1 (3 hlasů)

Absence argumetů, tak se nálepkuje? Škoda.

Průměrný počet slepic: 2 (4 hlasů)

In reply to by Jarda (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jsi blbej , popiras naplanovany provokace k nasili a nasili jeich agentu, aby to slo na ucet obyc lidi..
A myslis si kdovi jak nejsi chytrej.
Takovy chytrosti uz sem davno zapomnel..

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

leda by to byl jinak napsany Jarin. Nic se neděje, také se to učím.

Zatím bez slepic

Díval jsem se také, ale zřejmě na jiný záznam, protože práci policie hodnotím jako zdrženlivou. Můžete mi, prosím, dát odkaz na ten záznam a čas, na základě kterého usuzujete, to co píšete?

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)

omlouvám se. Díval jsem se na Raptor a na ty záběry shora, co dávala již včera včelka. Na těch záběrech shora je vidět, jak jim velitel něco říka, jakmile skončí, tak oni vyrazí do davu pro člověka. Ten člověk byl uvnitř davu ( alespoň stranově nevyčníval ), těžko tedy mohl v té chvíli něco dělat. Dále je na Raptoru ten pomlácený v obličeji a na hlavě, jak není vidět, nemyslím že by si to udělal sám a policie snad má lepší výcvik než aby udělala toto. Hodně špatné byly také na Raptoru ty scény potom na schodech, tam bylo vidět pár strčení/hození ze schodů. Opět tak nemá vypadat profesionální práce policie. Pokud jsou demonstranti poklidní a neútoční, což podle mého byli, na Raptoru pořád stály dvě řady proti sobě s odstupem, tak by měli použít antikonfliktní tým a trpělivost. Jinak s Vámi souhlasím, že drtivou většinu času to dělali.
Podle mého je naprosto nepřípustné, aby na naší historické a statně velmi významné budově, ale vlastně na jakékoli státní budově, visel jen a pouze cizí prapor. Bez ohledu na to čí a za jakých okolnností. Obávám se, že to je náš světový primát. Bohužel záporný.

Průměrný počet slepic: 2 (2 hlasů)

- Vytažení člověka z prostřed davu na popud velitele: -jen hádám, ale nemohl být třeba hledaný? Nebo byl na videozáznamu pro něco, co udělal dříve a teď ho našli?

- U toho pomláceného jsem nikde neviděl, jak k tomu přišel. Těžko soudit.

- Není vidět, co spustilo tu strkanici na schodech. Z chování některých vytlačováných mám pocit, jako že se před tím naopak pokusili prorazit nahoru. Možná to opravdu byla policejní chyba, nevím. Opravdu to není jasné.

Přijde mi to takové po česku švejkovské. Policejní nakladačka opravdu vypadá jinak, řeči o policejní brutalitě jsou mimo mísu. Policie odvedla v globálu dobrou práci, možná někde něco zahaprovalo, ale pro to nejsou nikde na záznamu, který máme k dispouici, jasné důkazy. Stejně tak násilí ze strany demonstrantů prakticky nebylo. Onen Slávek Popelka (jestli se tak opravdu jmenuje) v megafonem vykřikl svoji výzvu a pak se teatrálně rozběhl proti policistům, sám. Zbytek byly drobné strkanice, které byli sice zbytečné, ale zas tak moc se nestalo ani z jedné strany.

Ohledně samotného faktu, že na Muzeu visí ukrajinská vlajka, s Vámi příkře nesouhasím, a jsem naopak hrdý na to, že takto vyjadřujeme solidaritu zemi, která se rozhodla vydat do našeho cililizačního okruhu a byla kvůli tomu napadena totalitním ruskem. Je to jen symbolická drobnost, která nás nic nestojí.

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)

říci shodujeme. Co se posledního odstavce týče, neberte to špatně, ale myslím, že jste mne takto v noci nepochopil. Psal jsem : visel JEN a POUZE cizí prapor. Jsou prostě letité celosvětové zvyklosti. Samotná vlajka je vykolíkované území. Solidarita je naše vlajka plus ta cizí. A to je kde lidé vidí problém, že chybí naše. Kdyby tam byla, samozřejmě na té význačnější straně, nikdo by se nerozčiloval. Nebo znáte jiný příklad, kde dovolí samotnou cizí vlajku ? Nemyslím naše politické aktivisty s Tibetem, ale vážně příklad někoho, kdo ví co dělá ? Ani za komunistů se nevěšely samotné sovětské, toto tu bylo naposledy za Hitlera. Pravda, ten nám zakázal i tu naši.

Průměrný počet slepic: 2 (2 hlasů)

když ruská televise řekne pár objektivních faktů, o Museu se ani nezmíní, žádná propaganda v tomto příspěvku a u nás se v masmédiích jen manipuluje a lže. Nemělo to být sakra naopak, neříka nám celoživotní zkušenost, že je to naopak ? Bože kam jsme to klesli.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

A žádné "přikrášlování", čistě objektivní krátká zpráva, bez dezinformace, bez provokace...?
Divné, že?

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Však vy se od Rajchla zase rádi vrátíte k nám. :-))))))))

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)

In reply to by SPD (neověřeno)

Trvalý odkaz

ANO, tam také zase přilezou. :-))))))))))

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Myslím si, že ve skutečnosti je to velice jednoduché. Stačilo by fakt vynést těch dvě stě blbců z kantýny a byl by převrat hotovej. Pak by záleželo komu to eště po lobotomii myslí, možná by se jim hodily sečtený potřeby alespoň jednoho kraje aby nešli úplně šejdrem a mohlo by se začít s hlubokou strukturální změnou. No ni?

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Vidláku, nač ten zbabělý já-nic-ismus? Megafonovým iniciátorem "útoku" na Muzeum byl prokazatelně aktivista Slávek Popelka. Již po první výzvě na Václaváku sklidil slušnou verbální podporu, načež se dav z náměstí vydal ke spřátelené demonstraci na schodech NM, kde se šeptandou a hecováním vytvořila skupina s ambicí dostat se dovnitř. Proč to nepřiznat? Takticky navíc Popelka a spol. akci uškodili, neboť se vymezili vůči Ukrajincům, kteří jsou v této zemi pracující a studující obyčejní lidé jako Češi. Nemluvě o primitivech z řad facebookového konspiračně-nacionalistického bizáru, kteří ani nepomohli u Muzea, ale stáli pod koněm, kvičeli hovadiny a slovně (i fyzicky) napadali cizince.

Týká-li se policistů v civilu, nezažil jsem za téměř deset let na tzv. radikální scéně nějaké shromáždění, kde by se nevyskytovali, přičemž rozkazy a úmysly často mají lecjaké. Podivovat se nad jejich přítomností v davu před Muzeem je známka naivity a nedostatečně vyvinutého pouličního instinktu, což u lidí, kteří mají ambici vytvořit riot, trochu zamrzí.

Akce 16. dubna musí být radikální, jinak Rajchl jako autorita "mimoparlamentní opozice" končí. Slíbil blokádu a nátlak, nechť tedy vytvoří materiální podmínky pro funkční zablokování chodu budov a přilehlých ulic spolu s prostorem pro zásobování aktivistů a jejich fyzickou obranu (viz Occupy Wall Street, Majdan). Jestliže se dostaví tisícovky bojeschopných lidí, přičemž je Rajchl postaví pár desítek metrů od nějakého ministerstva, nechá je hodinu zpívat národovecké písně a potom pošle domů "v klidu a míru", bude to trapas. Pro účastníky i pozorovatele.

Průměrný počet slepic: 1.8 (4 hlasů)