Další hřebík do rakve

Autor
Štítky

Ve všeobecně vzrušených dnech zaplněných prezidentskou inaugurací, demonstrací Jindry Rajchla a následných událostí trochu zapadla zpráva, která je dalším smutným hřebíčkem do rakve naší soběstačnosti a našim potravinám. Norská společnost Orkla u nás hodlá uzavřít dva své potravinářské provozy. Zmíněná společnost vlastní značky Hamé, Vitana, Otma a také Znojmia. Důvod? Restrukturalizace kvůli zvýšeným nákladům a přesun výroby někam jinam, kde mají levnější energie. V dnešní globální době propojených dopravních koridorů po celé planetě to není žádný problém. Ty tisíce a tisíce kamionů, vlaků a lodí stále zajišťují, že doprava čehokoliv kamkoliv je směšně levná.

Mě osobně se to dotýká především proto, že jsem ze Znojemska, kde měla značka Znojmia svojí dlouholetou tradici. Znojemské okurky nakládané ve sladkokyselém nálevu byly vyhlášené už od dvacátých let. Vyráběly se podle velmi dobrého receptu. Správná znojemská okurka musela být relativně pevná (tvrdá) na skus, nálev měl výraznou kyselost, ale nekřivil hubu, chuť byla typická a všichni starší občané této země jí znali. Hospodyňky se předháněly v tom, že se jejich domácí nakládané okurky podobají těm znojemským. Mojí tchýni se to opravdu podařilo, takže pokud někdo chcete ochutnat skutečně dobré nakládané okurky, přijeďte a můžete to porovnat s tím, co nám dneska firma Orkla pod značkou Znojmia servíruje na pult.

Už dávno skončila sláva Fruty i Hamé. Globalizace nás dostihla, výroba jede v Tramtárii od Egypta přes Turecko a určitě i další země. Technologie se tomu přizpůsobila a když si v obchodě koupíte nakládanou zeleninu, její chuť nejvíc připomíná bahno. A pro všechny Cempery uvádím, že je to jenom metafora a vůbec nic jsem tím neřekl ani nemyslel. Ale troufám si tvrdit, že moje tchýně dělá asi tak stokrát lepší okurky než jsou ve sklenici značky Znojmia. Jen to nesmí prodávat… A tak si debužírujeme jen v rodině.

Teď nám Orkla uzavře další žalostné zbytky vlastní domácí produkce.

Zajímalo by mě, kam se ztratili všichni ti novináři, co ještě před pár lety bez uzardění tvrdili, že to vůbec nevadí, že racionalizace výroby je ve prospěch spotřebitele, protože to bude mít levnější a konkurence způsobí, že výroba bude kvalitnější. Kde se stala chyba? V regálech hnus, zato drahý. Kdyby dneska někdo obhajoval to, co se tu dělo okolo roku 2000, dostal by židlou do hlavy.

Přitom už tenkrát zaznívaly uvážlivé hlasy. Kupříkladu František Havlát navrhoval, aby si stát podržel ve svém vlastnictví právě obchodní značky. Soukromý podnikatel je skutečně lepším hospodářem než stát, ale není to všespasitelné. Globalizace dožene i soukromé podnikatele a korporace nemají svědomí. Ba ani majitele nemají. Patří investičním fondům, ty patří důchodovým fondům, ty patří soukromým střadatelům a nebo taky nepatří, protože ve vlastnické struktuře se nevyzná ani prase.

Jak snadné by bylo říci, ať si Okrla klidně uzavře provozy, ale stát nabídne značku Znojmia jinému podnikateli, který dodrží recepturu. Klidně zadarmo. Podnikej u nás, zavařuj okurky, lep si na ně značku Znojmia, protože to lidi kupují. Když budou mít kvalitu, zde máš značku. Když nebudou, nebo když výrobu odlifruješ do Turecka, tak smůla, lep si tam jinou etiketu.

Často tady mluvím o tom, že globalizace nám všechno bere z ruky a strašně špatně se proti ní bojuje, protože je schopná korumpovat opravdu masivně. Je schopná nasadit pravdomluvné novináře, kteří vše pošpiní, vše zdiskreditují, je schopná si prolobovat zákony, které se pak těžko mění, je schopná hrozit přesunem výroby… atd, atd. Však to všichni známe.

Kdyby stát měl ve svém vlastnictví obchodní značky, mohl by si alespoň stanovit podmínky jejich používání. Třeba především to, že výroba musí probíhat zde. U některých produktů se to rozumí samo sebou – nedovedu si představit, že by u nás lidi pili Kofolu, kdyby se nevyráběla v Krnově. Janis Samaras to asi chápe a proto mu to funguje a vynáší.

Možná je to námět pro ty, kteří se chystají na politickou dráhu… Zachovat české zemědělství a potravinářství zachováním obchodních značek. Těch, u kterých by to ještě mělo cenu.

A nebo udělejte to, co říkám po celou dobu mého blogování. Dovolte tchýním, aby své domácí okurky mohly prodávat. Pokud neotráví svojí rodinu, neotráví ani nikoho jiného. Udělejte zákon na ochranu venkova a pod něj převeďte domácí produkci potravin. Dovolte lidem, ať vyrábějí a prodávají to, co stejně vyrábějí a konzumují… jen to teď neprodávají, protože by přišla nějaká můra z hygieny a dala jim pokutu, protože doma nemají bezdotykové baterie a dva záchody na fotobuňku.

Už nám toho v republice moc nezbylo. Většina z kdysi vyhlášených značek, je dneska jen šméčko. Pár podnikatelů se tady snaží zachránit produkci z patriotických důvodů a není náhoda, že do nich intervjuci nejvíc tepou. Jsou poslední konkurencí pro globální korporace. Málokdo tento boj dokáže ustát. Ani ty největší to nebude bavit věčně.

Ještě pořád je česká zemědělská půda v rukou dvou a půl milionu malých vlastníků. Dovolte, aby alespoň někteří z nich mohli jednoduše prodávat to, co si na políčku sami vypěstují, usuší, zavaří, vykrmí a vyudí. Bude to stejně drahé jako v Kauflandu, ale bude to mnohem kvalitnější. Až tahle vláda skončí (a nebude to trvat dlouho) tak budeme mlít z posledního. Měli bychom mít připraveny plány.

 

 

 

 
Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.7 (286 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Rajchl:

Česká televize dnes odvysílala reportáž o docentu Ševčíkovi se zmínkou, že na internetu je petice za odvolání doc. Ševčíka.
Ta má aktuálně 541 podpisů.

Asi nějakou náhodou přehlédli, že hned nad ní visí petice PROTI jeho odvolání, kde je v tuto chvíli podepsáno 28.044 našich občanů.

A v téhle bažině lží si tu žijeme a tváříme se, že je vše v pořádku.

--------------------

Dnes se toho stalo tolik, že i když jsem to původně neplánoval, tak považuji za nezbytné znovu přijít na živé vysílání. Setkáme se zde v 18.30.

- podpis prezidenta pod protiprávně přijatým snížením valorizace důchodů

- finanční krize na obzoru

- Stanjurův plán zvýšit daně z nemovitostí o 100%

- naše tisková konference jasně odhalující mediální lež o celé akci Česko proti bídě, o vinících konfliktu před Národním muzeem i o neoprávněnosti obvinění vůči docentu Ševčíkovi...

15. března 12.00 hodin
Tisková konference strany PRO :

https://www.facebook.com/…20/

Průměrný počet slepic: 4.8 (57 hlasů)

Tak bohužel, už to nešlo odeslat. Budu zkoušet.

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

In reply to by včelka Mája (neověřeno)

Trvalý odkaz

Chtěla jsem ji sdílet, ale řeklo mi to, že nemám oprávnění, a že, jestli chci, tak mohu se proti tomu odvolat. Tak jsem se odvolala, výsledek asi neuvidím nikdy.

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)

In reply to by Anna (ne z KHS) (neověřeno)

Trvalý odkaz

Který se tady dole na webu objevil a odvádí jen zbytečné pozornost v diskusi o NICEM co z toho má,když bojuje prý za svou tlupu ASvSatanistu ,kteří jsou jen hlubokou Asociální vládou Satanistú ,že si vzali za úkol rozvalit a rozmarasit republiku a nechtějí nám sdělit svuj konečný zločinecký cil,instalovali si prostřednictvím staropresidenta ODS režim nejhorší varianty dřevního kapitalismu vychazejiciho z gangsterismu,který zavezl do šrotu naše továrny a proč tedy nechce instalovat režim,který by nekradl dvě třetiny našich platu a penzí,přitom zbytek jednu třteinu rabuje inflaci,vykrada nekřesťansky penzisty a kostelní babičky,které zvolili dnes už nevěřící satanisty z KDU ČSL a jejich nové instalovány zelený ministr z toho chce odpustky na jeho Zelený úděl,zdanit i komíny v souladu s neomarxistickou ideologi typu

NEBUDETE NIC VLASTNIT,(Ondřeme vas) a GŘ veřejnoprávní televize ,kde funkce ohlupovatele nebyla zrušena a jeho lup nebyl rozdělen na naší internetovou televizi typu

ABY BYLO JASNO!
bude tedy voliče ohlupovat dál tak masivně,že se utleskakaji radosti!
No ni?

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

In reply to by včelka Mája (neověřeno)

Trvalý odkaz

Vyrobny potravin se omezuji a rusi , zaviraji se velkoobchody s potravinami ,protoze potraviny ubyvaji , jako dusledek , utoku na zemedelce ,aby prestali pestovat dobytek a zasivat pole.
Nektere vlady a jejich korporace, nebo korporace a jejich vlady je presnejsi , postupuji rychle a nemilosrdne..
To neni z niceho nic ,ze by norske korporace prestali ...

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Díky za odkaz, že alespoň takto se dozvídáme.

Průměrný počet slepic: 4.9 (11 hlasů)

In reply to by včelka Mája (neověřeno)

Trvalý odkaz

jak ho mlátí. To je síla, absolutně neobhajitelné proti člověku, který se žádného násilí nedopustil ani jím nehrozil.

Průměrný počet slepic: 5 (11 hlasů)

pokud to měl být policejní zákrok, tak není jakkoli dotažený - nesebrali ho, neobvinili, ani nelegitimovali. Prostě vyběhli z davu, zbili ho a odešli. totální nonsens

Průměrný počet slepic: 5 (15 hlasů)

In reply to by Fox (neověřeno)

Trvalý odkaz

mainstreamu, čt, lidskoprávníků a spol?

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

In reply to by včelka Mája (neověřeno)

Trvalý odkaz

Děkuji.
Je dobré, že byl natočen tento rozhovor, jelikož je jednoznačně vidět, že se jedná o "normálního" člověka:-), který byl zvědavý, tak jako jsem byla zvědavá já a který také nerozumí tomu, proč na naší národní památce nevisí jen česká vlajka a rád by, aby tomu tak už konečně bylo!

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

včelko, rajchl, ani Vidlák, ani Babiš a další, NIC nezmůžou ,dokud lidi nepadnou až na samé dno . A ne,al ti chudí, ti ,co se jim i za této situace, žije relativně dobře. Pád bank, by je mohl probrat!! Ale fakt pád! Aby přišli pocitově o všechno, jako mnozí důchodci, samoživitelé, samělí a pod. Pak přestanou ty nabubřelé zdejší plky a kritika Vidláka a Babiše a Rajchla, za každé slovo, plané kecy o ničem. Chce to FAKT, velký průser, aby se všem rozsvítilo, jinak ty směšné diskuze, nepřestanou. Nechápu to, ale musí to asi tak dopadnout, aby nastala změna.

Průměrný počet slepic: 3.9 (25 hlasů)

In reply to by aja (neověřeno)

Trvalý odkaz

Není to proti vašemu textu:-).
Ale nevím jestli by to nebylo v důsledku pak možná hodně kontraproduktivní...
Ti opravdu bohatí jsou zajištěni "všude možně"... to by musel padat asi celý "svět"...
Střední více či méně bohaté vrstvě asi také polštářky nějakou dobu ještě vydrží (proto si mnozí myslí, že se jich to netýká a týkat nebude) a zásadně to odnesou jen ti chudí a ještě chudší, což ty výše postavené asi moc trápit nebude...
Krach bank by mohl vyvolat hodně velkou "katastrofu" a ekonomické problémy se bohužel přelévají i do válek...

Průměrný počet slepic: 3.5 (4 hlasů)

In reply to by Itkica (neověřeno)

Trvalý odkaz

Nemluvím, o těch hodně bohatých, ale i ty bolí a hodně, když přijdou o miliony. Jde mi o ty některé i zdejší hrdiny, co si myslí, že uplatí hypotéky, rodiny a svoji mživotní ŕověň, proto, že mají slušné platy, ale pokud budou padat banky, budou padat fgirmy a bude nezaměstnanost a pak jsou v riti stejně, jako ti důchodci, co jim tato vláda inflací ukradla i pár tisíc naspořených na pohřeb. Tsak, tu bídu, rozdělit rovnoměrně a pak by se vidělo, kolik Václaváků bude potřeba, aby šla tato vláda do hajzlu i s rozvědčíkem!! Prostě, musí to bolet víc a víc lidí, ne jen ubohé babky a matky a dělňase. Jinak, to nepůjde!!

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Nezdobte prosím své příspěvky jménem Rajchl. Pište sama (sám?) za sebe. I tak to tady dost smrdí hnaojem a močůvkou. Díky za (snad) pochopení.

Průměrný počet slepic: 2.6 (15 hlasů)

Jarine, běž do rici.....

Průměrný počet slepic: 4.4 (8 hlasů)

Jarouši, ty se ozdob čím chceš a neotravuj.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

Zachranit alternativu maji pan Rajchl, byvaly fotbalovy funkcionar a pan David, byvaly ministr zdravotnictvi. Tomu rikam a team, hm.

Průměrný počet slepic: 2 (3 hlasů)

Moje babička dělávala taky skvělé okurky, byly vynikající a chodila jsem na ně do komory, kde jich měla docela hodně, stejně jako dalších zásob na zimu.
Jestli to tedy nebylo tím, že babička pocházela z jižní Moravy, vím jen, že se to jmenovalo Šatov. Dnešní okurky mají k těm jejím na sto honů daleko.
Stejně jako dnes už ani kompoty nechutnají jako kompoty, ale jen jako něco sladkého bez chuti a bez zápachu, kdybych zavřela oči, nevím, co je v nich za ovoce.
A tak bychom mohli pokračovat...

Průměrný počet slepic: 4.7 (28 hlasů)

Jako rodilá Znojmačka vám prozradím tajemství-pravé Znojemské okurky uděláte jen z okurek, které vyrostly na Znojemsku, lák musí být ze Znojemského octa a použitá voda musí být také znojemská.Tady je to naše bohatství regionálních potravin, které je nenahraditelné a kterého si vůbec nevážíme. Mimochodem, patent na výrobu Znojemského octa, který je unikátní tím, že při výrobě používá kyselinu mravenčí, jako jeden z prvních po revoluci prodali Francouzům, kteří jej nutně potřebují k výrobě svých hořčic. No nejsme my velkorysí?

Průměrný počet slepic: 4.7 (24 hlasů)

Já používám Bzenecký ocet, přímo název Znojemský jsem u nás nikdy neviděla
Ale v dnešní době jsme prodali snad už všechno, co za něco stálo.
I vodu, to základní k přežití. A to je trestuhodné, to neudělá nikdo na světě.

Průměrný počet slepic: 4.5 (10 hlasů)
Trvalý odkaz

Taky máte pocit, že je tady v posledních dnech více "kůžiček" a "jednoslepic" ?

Na vnitru asi slíbili prémie, protože nedává smysl aby sem najednou ve větší míře lozili a byli aktivní ti, kteří nerezonují s místními názory.

Průměrný počet slepic: 3.9 (30 hlasů)

In reply to by BoBo (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ano, Bobo, máme :-)

Průměrný počet slepic: 4.2 (16 hlasů)

In reply to by BoBo (neověřeno)

Trvalý odkaz

To právě bohužel smysl dává...
Jim:-)

Průměrný počet slepic: 3 (10 hlasů)

In reply to by BoBo (neověřeno)

Trvalý odkaz

Chápu. Je jednodušší si namlouvat, že názorová opozice je placená než si přiznat, že klidně může jít o obyčejné lidi motivované množstvím nesmyslů a lží, které jsou tu publikovány.

>protože nedává smysl aby sem najednou ve větší míře lozili a byli aktivní ti, kteří nerezonují s místními názory.
Proč to nedává smysl? Možná dlouhou dobu jenom četli i když nesouhlasili (ne každý se obklopuje jenom médii ze své sociální bubliny) a Sterzikovy lži z poslední doby je konečně donutily začít reagovat.

Průměrný počet slepic: 2.5 (24 hlasů)

In reply to by BoBo (neověřeno)

Trvalý odkaz

BoBo, já jsem se tady o to začal zajímat poté, co médii proběhla informace o článku Braniboři..., kde si Sterzik vybájil masivní odpojování od elektřiny chudáků na jižní moravě. Tahle lež dopadla i na lidi v mém okolí a začali mít obavy, co se to děje. A já jim vysvětloval, že je to nepodložené a nejspíš vylhané a dalo to nějakou práci než to pochopili. A protože jsem si přečetl i další články zde a v mnoha z nich našel podobné lži, tak mi došlo jak velký negativní dopad to musí mít na spoustu lidí, kteří to tu čtou a neumí si srovnat, že jsou to lži. Proto se tu snažím na ty lži upozorňovat. A nejen ve článcích ale i v diskusi je těch lží a manipulací spousta. A zdá se, že nejsem sám kdo si toho tu všímá a komu to není jedno.

Pokud mi za to chceš něco zaplatit, budu jen rád. Dej sem na sebe kontakt a pošlu ti číslo účtu, kam můžeš poslat příspěvek. Jinak za to opravdu nijak placený nejsem. Je to další bajka nebo spíš přání těch, kteří všem těm bludům tady věří a neumí si představit, že jsou lidé, kteří to prokoukli, umí si pravdivost ověřit a dokonce jsou ochotni to sem zadarmo napsat.

Průměrný počet slepic: 2.8 (20 hlasů)

In reply to by Methanol (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jo, mě sem také přilákal ten článek o odpojování elektřiny. Navíc jsem ještě zjistil, že vlastně Vidláka dobře znám.

Průměrný počet slepic: 2.6 (5 hlasů)

... Vidláka dobře znám... Ano, a odkud?

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by BoBo (neověřeno)

Trvalý odkaz

Třeba začne i klonování.

Průměrný počet slepic: 3.4 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Kdo z vás elitních lidových komentatorů dokáže vysvětlit jaký cíl sleduje vláda ASvSatanistu svým salamovymi kroky ničení republiky za peníze a vydírání svých voličú na 7 prioritě rabování republiky za peníze!
Je to pravda nebo ne a když ne, tak proč?
No ni?

Průměrný počet slepic: 3.1 (16 hlasů)

ONI nemají žádné cíle, krtečku. ONI jen slouží cizí moci podle ideologické příručky demosgrátického vykořisťování. A všichni zasloužilí slouhové kapitalizmu nemají jiné cíle než zhodnocovat své majetky za účelem maximálního snižování nákladů a maximálního zdražování cen. K temu si demosgráca vyrobila KONkurenci, keré se RAmCHA štítí, a ta má být akcelerátorem boha-tnutí největším slouhů mamonu.
Pro obyčejné blboňe znamená minimalizace nákladů všechno to nepříjemné co je potkalo nebo eště potká, od minimálního platu, po minimální živné složky v potravě až pominimální trvanlivost nebo pevnost, pokaváď se jedná například o stavební prvky, keré aji za starých dob áryjských drží pohromadě. A o maximalizaci si nechtě povyprávět harpamordechuje co vám neustále, každej rok kradou inflací a za každej slib blboňů, keří eště zadluží baráky a pola po rodičách, nadatlují pípací bankocetle, kerýma machrujou v krámech a jinde největší vemena na světě. Je toho strašně moc, fákt na to nemám nervy. Heh
Ostatní smazáno

Průměrný počet slepic: 4.1 (9 hlasů)

Pan doktor Krteček člen AA teamu SV vás hezky pozdravuje,ale dnes tu není!Jsem jeho asistentka a pokud máte pro něho vzkaz mužete mu ho kdykoli prostřednictvím zdejších komentu napsat ať je to cokoliv!
Ví,že jste dobrý borec a zdraví nejen vás ale všechny statečne a odvážné válečníky SV tj Společnosti volicu !Nemáme co ztratit a i když nás maznou,tak jim stejně ty giga problémy zustanou viset na krku a nezmizi!
No ni?

Průměrný počet slepic: 3.8 (11 hlasů)
Trvalý odkaz

Já, blá blá blá blá blá blá, vím, že za-kony sou udělaný tak, že gdyž to vrátím, tak se to jen protáhne a stejně to budu muset podškrtnout, a tak slibuji, blá blá blá blá, že se o to budu zajímat, igdyž je to protiústavní, blá blá blá blá a tak snížení důchodů podepisuji. Blá blá blá ...
A to máte za to, že nevolíte rovnou svoje potřeby, ale tyto komedianty. Hotové
Muheeeeee
https://www.youtube.com/watch?v=xsmQmqDi9Z4

Průměrný počet slepic: 4.1 (15 hlasů)

ZÁCHODY ..!!! Nikoli zákony. Všiml jsem si toho když jsem na návštěvě omylem přepnul na Primě a zaslechl kus jeho obhajování neveta, všimla si toho i moje žena doma. Věřte, nevěřte...jestlipak to vystřihnou, nebo už vystřihli?

Průměrný počet slepic: 4.5 (8 hlasů)

počítal jsem že nepodepíše aby se zalíbil, a pak stejně pětikolka ho přehlasuje svou většinou. Ale má mazané vodiče, ti ví jak oblbnout ve stylu chytré horákyně naivní lid :
https://vlkovobloguje.wordpress.com/2023/03/16/pavel-podepsal-velkou-du…

Průměrný počet slepic: 4.1 (10 hlasů)

i to zdůvodnění bylo předvídatelné - ve stylu - jsem proti západnímu imperialismu a chci proti němu bojovat, ale zároveň jsem pro něj a chci za něj bojovat. To je jeho životní postoj, jeho životní krédo - a kdo fakt čekal něco jiného, je naiva.

Průměrný počet slepic: 4.9 (7 hlasů)

Ale jistě, máte pravdu, dalo se prvoplánově tušit že bude pokračovat ve svém zrazování českého volyče.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

Také jsem doufala jako autor, že třeba …, že zodpovědnost, slušnost, ctění práva…
Ale žádné překvapení. Vše proběhlo v duchu jak jsme my očekávali…
Sice mi připadá poněkud schizoidní říct :
Já to podepíši, což by mělo svědčit o tom, že jsem přesvědčen, že je to správně a dále pak hned říct, že je nutné podat stížnost na Ústavní soud…
Ale obutý, neobutý...
A tak to dál ve mně vyvolává podezření, že by snad věděli předem jak ÚS rozhodne a chtějí si tím třeba zajistit něco jako precedent, že tak už to teď bude možné i nadále?
No doufám, že se šeredně mýlím…
Ale aspoň nemusím přehodnocovat své mínění o Pětipé ani o kousíček:-)

PREZIDENT PETR PAVEL SE ROZHODL PODLE OČEKÁVÁNÍ. PŘESNĚ PODLE KOALIČNÍHO ZADÁNÍ
JIŘÍ BERÁNEK
Doufal jsem sice, že to neudělá, ale holt je zvyklý celý život poslouchat rozkazy. Jenom se tak potvrdilo, že nebyl občanským kandidátem nýbrž kandidátem vládní koalice. Nicméně udělat z komunistického rozvědčíka a předsedy ZO KSČ nového Havla je husarský kousek a klobouk dolů. Babiš měl svého Prchala, který odvedl ve prospěch předsedy ANO solidní práci. Už se mu sice nepovedlo protlačit Andreje na Hrad, ale to byla stejně mission impossible.
Pavlovi na Hrad umetl cestičku pro změnu mimo jiné Petr Kolář a také investor do technologií pan Jan Barta, který poskytl minulý týden webu Seznam Zprávy rozhovor, v němž prasklo, že si tady na demokracii jenom hrajeme a že to jenom jedno velké divadlo pro voliče. V rozhovoru popisuje jak nejdříve zaplatil vítězství pětikolce, následně prezidentu Petrovi Pavlovi a nyní má v plánu si koupit i mimosněmovní opozici. To vše jenom proto, aby ve volbách neuspělo ANO a SPD. Neuvěřitelné ale realita všedního dne.

https://pravyprostor.net/?p=157620

Průměrný počet slepic: 4.3 (20 hlasů)

Tento příspěvek je o tom, na kolik vyšly a vycházejí tanečky s Čezem …
Autor porovnává jak velké jsou náklady na tyto tanečky oproti nákladům ,kdyby nedošlo k porušení zákona a valorizace byly přiznány po právu…
O ČEZU zkoušeli jednat naši opozičníci. Ale asi se to nějak nehodilo...
Více v článku

DRAHÁ ELEKTŘINA, VALORIZACE DŮCHODŮ – MILIARDA SEM, MILIARDA TAM
JIŘÍ NÁPRAVNÍK

Takže si to můžeme shrnout.
ČEZ, přesněji vedení ČEZ, se rozhodne prodávat velký objem elektřiny na burze. Na půjčku, aby mohl ČEZ otevřít tak velké pozice a prodávat tak velký objem elektřiny, mu poskytne Vláda ČR půjčku
74 miliard korun
Čeští distributoři poté nakupují elektřinu na burze za přemrštěné ceny a vláda přistoupí k zastropování cen pro domácnosti. Zastropování vyjde ročně na
120 – 150 miliard korun
Další položkou jsou dotace pro velké firmy s energeticky náročnými provozy. Dotace pro sklárny, ocelárny a další náročné provozy vyjde na
30 miliard korun.
Takže nápad vedení ČEZ „hrát si na burze“ a rozhodnutí Vlády ČR jim k tomu poskytnout půjčku vyjde stát na
224 – 254 miliard korun.
Jasně, část peněz, tedy přesněji půjčka ČEZ, se státu po čase vrátí, ale škody způsobené firmám, domácnostem a české ekonomice jako celku to s přehledem překonají.

Exitovala však ještě druhá možnost. Tou možností bylo neposkytnout ČEZ půjčku na to, aby si mohl „hrát“ na burze. Státu by v roce 2022 zůstalo v rozpočtu 2 – 3 miliardy Euro (50-74 miliard korun). To by znamenalo, že by ČEZ dál prodával elektřinu na burze v objemu 5% své výroby a hlavní část by prodával přímo distributorům. Pravděpodobně by zdražoval o inflaci, možná i o pár procent navíc, ale to zdražení by nebylo tak dramatické jako v případě prodeje přes burzu. Vzhledem, k tomu, že by zdražování elektřiny nebylo tak dramatické, stát by ušetřil další miliardy korun, které vláda vyčlenila na zastropování cen elektřiny a dotace pro firmy.
Zdražení cen elektřiny se promítlo doslova do všech oblastí podnikání, služeb a fungování státu a domácností. Dopady toho, jak vedení ČEZ začalo hrát na burze a prodávalo elektřinu za spekulativní ceny, je možné vidět na velikosti inflace (vše vyrobené s drahou elektřinou se zdražuje) i na HDP (podniky uvažují o omezení výroby).
Výrobní cena elektřiny z elektráren stoupá jen o jednotky procent v souvislosti se stoupajícími mzdovými náklady, cenami paliv.
https://pravyprostor.net/?p=157543

Průměrný počet slepic: 3.7 (13 hlasů)

A pak, že peníze nejsou...
Jak pro koho...

Průměrný počet slepic: 3.2 (5 hlasů)

Mám na vás záludnou otázku: dokážete mi vysvětlit, na co stát poskytl tu půjčku 74 miliard korun? Jen abychom věděli, že víme, o čem se bavíme. Proč konkrétně tu půjčku ČEZ potřeboval? Když už o tom píšete.

Průměrný počet slepic: 3.1 (14 hlasů)

To by teda měl. Komunikace je asi největší průser této vlády...
O to víc pak dávají prostor pro různé nepravdy, lži, konspirace a nesmysly...

Průměrný počet slepic: 3 (9 hlasů)

In reply to by Dejv (neověřeno)

Trvalý odkaz

to jen taková hloupá oblíbená vějička zrádců českých zájmů. Proč by komunikovali když mají většinu? Moudrý tohle věděl ještě před volbami, hloupý až po volbách. Blb nikdy.

Průměrný počet slepic: 4.7 (12 hlasů)

:-)
... je to uvedeno...a dál jak říkáte:-)

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Dle očekávání, vysvětlit to nedokážete, hlavně že to sem kopírujete. Je to hodně miliard, tak to bude vypadat bombasticky.

Autor původního článku na Pravém prostoru to trochu vysvětluje, ale nepřesně. Na burze se komodity jako třeba elektřina obchodují jako takzvané futures. Jde o kontrakty s budoucím dodáním. Třeba, že vám dodám 1 MWh za měsíc nebo za rok. Burza po vás při uzavření obchodu nechce hned plnou cenu, ale jen její zpravidla velmi malou část jako záruku. Velikost této záruky je určována jednak podle ceny té komodity, jednak podle její volatility (tedy rychlosti, jakou její cena kolísá). No, a během loňska jednak dramaticky vzrostla cena elektřiny, druhak výrazně vzrostla i volatilita. Požadované záruky se tedy zvedly na mnohonásobky původních hodnot. A obchodníci na burze se dostali do potíží, jak tyto záruky pokrýt. ČEZu pomohl půjčkou stát (kromě toho byla z tohoto důvodu zpožděna výplata dividendy). Bez půjčky by ČEZ nebyl schopen zajistit běžné obchodování a byly by ohroženy elektřiny nákupy pro jeho zákazníky.

Průměrný počet slepic: 3 (6 hlasů)

svým zákazníkům elektřinu , kterou ČEZ vyrobí? Pro koho a jaké množství? My na té lipské burze vůbec nemusíme být, není tam žádný závazek ani zákonná povinnost. Byl to správný čas na to z ní vypadnout, vykoupit menšinové akcionáře a nízkou cenou elektřiny nejen pro naše občany, ale především firmy, udělat v přicházející krizi něco pro podporu konkurenceschopnosti firem u nás - nízká cena vstupů (elektřiny) by jim dost pomohla. Místo toho miliardová půjčka ze státní kasy, pak podivné zastropování , které stojí dalších mnoho miliard ze státní kasy - to vše s výsledkem krachu místních firem a útěku zahraničních firem kvůli nehorázným cenám elektřiny - základního výrobního vstupu - oproti všem okolním zemím. Které , mj., mají mnohem nižší ceny elektřiny, než my - a to té elektřiny, která se vyrobila a u nás a ony si ji koupily.

Průměrný počet slepic: 3.7 (6 hlasů)

Četla jsem vás, proto reaguji...
Všechno autor v textu vysvětluje:-).
Půjčku dostali na to, aby si zvýšili zisky "hraním" na Lipské burze.
A stokrát bylo řečeno kdy a kde měla být cena zastropována!
Je to marné, je to marné, je to marné:-)
A hlavně zbytečné!

Průměrný počet slepic: 3.5 (6 hlasů)