Další hřebík do rakve

Autor
Štítky

Ve všeobecně vzrušených dnech zaplněných prezidentskou inaugurací, demonstrací Jindry Rajchla a následných událostí trochu zapadla zpráva, která je dalším smutným hřebíčkem do rakve naší soběstačnosti a našim potravinám. Norská společnost Orkla u nás hodlá uzavřít dva své potravinářské provozy. Zmíněná společnost vlastní značky Hamé, Vitana, Otma a také Znojmia. Důvod? Restrukturalizace kvůli zvýšeným nákladům a přesun výroby někam jinam, kde mají levnější energie. V dnešní globální době propojených dopravních koridorů po celé planetě to není žádný problém. Ty tisíce a tisíce kamionů, vlaků a lodí stále zajišťují, že doprava čehokoliv kamkoliv je směšně levná.

Mě osobně se to dotýká především proto, že jsem ze Znojemska, kde měla značka Znojmia svojí dlouholetou tradici. Znojemské okurky nakládané ve sladkokyselém nálevu byly vyhlášené už od dvacátých let. Vyráběly se podle velmi dobrého receptu. Správná znojemská okurka musela být relativně pevná (tvrdá) na skus, nálev měl výraznou kyselost, ale nekřivil hubu, chuť byla typická a všichni starší občané této země jí znali. Hospodyňky se předháněly v tom, že se jejich domácí nakládané okurky podobají těm znojemským. Mojí tchýni se to opravdu podařilo, takže pokud někdo chcete ochutnat skutečně dobré nakládané okurky, přijeďte a můžete to porovnat s tím, co nám dneska firma Orkla pod značkou Znojmia servíruje na pult.

Už dávno skončila sláva Fruty i Hamé. Globalizace nás dostihla, výroba jede v Tramtárii od Egypta přes Turecko a určitě i další země. Technologie se tomu přizpůsobila a když si v obchodě koupíte nakládanou zeleninu, její chuť nejvíc připomíná bahno. A pro všechny Cempery uvádím, že je to jenom metafora a vůbec nic jsem tím neřekl ani nemyslel. Ale troufám si tvrdit, že moje tchýně dělá asi tak stokrát lepší okurky než jsou ve sklenici značky Znojmia. Jen to nesmí prodávat… A tak si debužírujeme jen v rodině.

Teď nám Orkla uzavře další žalostné zbytky vlastní domácí produkce.

Zajímalo by mě, kam se ztratili všichni ti novináři, co ještě před pár lety bez uzardění tvrdili, že to vůbec nevadí, že racionalizace výroby je ve prospěch spotřebitele, protože to bude mít levnější a konkurence způsobí, že výroba bude kvalitnější. Kde se stala chyba? V regálech hnus, zato drahý. Kdyby dneska někdo obhajoval to, co se tu dělo okolo roku 2000, dostal by židlou do hlavy.

Přitom už tenkrát zaznívaly uvážlivé hlasy. Kupříkladu František Havlát navrhoval, aby si stát podržel ve svém vlastnictví právě obchodní značky. Soukromý podnikatel je skutečně lepším hospodářem než stát, ale není to všespasitelné. Globalizace dožene i soukromé podnikatele a korporace nemají svědomí. Ba ani majitele nemají. Patří investičním fondům, ty patří důchodovým fondům, ty patří soukromým střadatelům a nebo taky nepatří, protože ve vlastnické struktuře se nevyzná ani prase.

Jak snadné by bylo říci, ať si Okrla klidně uzavře provozy, ale stát nabídne značku Znojmia jinému podnikateli, který dodrží recepturu. Klidně zadarmo. Podnikej u nás, zavařuj okurky, lep si na ně značku Znojmia, protože to lidi kupují. Když budou mít kvalitu, zde máš značku. Když nebudou, nebo když výrobu odlifruješ do Turecka, tak smůla, lep si tam jinou etiketu.

Často tady mluvím o tom, že globalizace nám všechno bere z ruky a strašně špatně se proti ní bojuje, protože je schopná korumpovat opravdu masivně. Je schopná nasadit pravdomluvné novináře, kteří vše pošpiní, vše zdiskreditují, je schopná si prolobovat zákony, které se pak těžko mění, je schopná hrozit přesunem výroby… atd, atd. Však to všichni známe.

Kdyby stát měl ve svém vlastnictví obchodní značky, mohl by si alespoň stanovit podmínky jejich používání. Třeba především to, že výroba musí probíhat zde. U některých produktů se to rozumí samo sebou – nedovedu si představit, že by u nás lidi pili Kofolu, kdyby se nevyráběla v Krnově. Janis Samaras to asi chápe a proto mu to funguje a vynáší.

Možná je to námět pro ty, kteří se chystají na politickou dráhu… Zachovat české zemědělství a potravinářství zachováním obchodních značek. Těch, u kterých by to ještě mělo cenu.

A nebo udělejte to, co říkám po celou dobu mého blogování. Dovolte tchýním, aby své domácí okurky mohly prodávat. Pokud neotráví svojí rodinu, neotráví ani nikoho jiného. Udělejte zákon na ochranu venkova a pod něj převeďte domácí produkci potravin. Dovolte lidem, ať vyrábějí a prodávají to, co stejně vyrábějí a konzumují… jen to teď neprodávají, protože by přišla nějaká můra z hygieny a dala jim pokutu, protože doma nemají bezdotykové baterie a dva záchody na fotobuňku.

Už nám toho v republice moc nezbylo. Většina z kdysi vyhlášených značek, je dneska jen šméčko. Pár podnikatelů se tady snaží zachránit produkci z patriotických důvodů a není náhoda, že do nich intervjuci nejvíc tepou. Jsou poslední konkurencí pro globální korporace. Málokdo tento boj dokáže ustát. Ani ty největší to nebude bavit věčně.

Ještě pořád je česká zemědělská půda v rukou dvou a půl milionu malých vlastníků. Dovolte, aby alespoň někteří z nich mohli jednoduše prodávat to, co si na políčku sami vypěstují, usuší, zavaří, vykrmí a vyudí. Bude to stejně drahé jako v Kauflandu, ale bude to mnohem kvalitnější. Až tahle vláda skončí (a nebude to trvat dlouho) tak budeme mlít z posledního. Měli bychom mít připraveny plány.

 

 

 

 
Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.7 (286 hlasů)

Komentáře

a kdopak, nás nutí, být na lipské burze a proč vlastně__ Prý máme přebytky, jen 5 procent a za dobrou cenu, by nám skopčáci ruce urvali i bez burzy. přítomnost na burze, zdražila Čechům, z jejichž daní. jsou jaderky postavemy nejmíň 4x, a ještě mají tu drzost., zase z daní českých poplatníků, ten moloch dotovat! Pěkná pitomost!!!! Stát zastropoval cemy tak debilně, že bude ČEZu doplácet zase miliardy a pak, si ho možná trochu zdaní,ale jen máličko, aby nena,,,sral zahr. akcionáře, že nase...re Čechy, je mu úplně egal. Toto volíte, pitomci, co jste to, ani proto nemám název ,volili!!!

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

In reply to by aja (neověřeno)

Trvalý odkaz

Protože Ájo, je ČEZ soukromá akciová společnost. Povinností jejího managementu je maximalizovat zisk pro akcionáře. Pokud by tak nečinil, může si přivodit trestní stíhání. Pokud se stát pokusí nějakým způsobem okrást minoritní akcionáře, vše skončí u soudu či arbitráže, kterou stát prohraje a bude platit způsobenou újmu + zákonné úroky z prodlení (Repo sazba ČNB + 8%, to je dnes 15% p.a.). Protože se ten soud povleče léta, úroky se pěkně nasčítají a bude to opravdu pěkná darda. Obdobně pokud se pokusí nějakým způsobem vyběhnout s celým ČEZem (ostatně, konstrukce WFT je hodně nahraně). Jen ať to klidně zkusí, já jako akcionář si klidně 15 let počkám a pak shrábnu pěknou sumičku. A nemysli si, okradeným akcionářům půjde o velké peníze, takže proti státu bude stát světová právnická špička.

Já vím, že byste ráda soukromé vlastníky okradla, komunistické myšlení nezapřete. Ale to dnes už naštěstí nejde. Stát tedy, pokud chce kontrolu nad ČEZem, bude muset přijít s nabídkou, kvůli které ho minoritní akcionáři nebudou žalovat. Uvidíme, co vymyslí.

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)

Uvědomujete si vůbec při svém sebevědomí, co pro člověka, který zažil minulý režim znamená vaše arogantní věta "komunistické myšlení nezapřete". Nic takového nenapsala. Dokážete se alespoň omluvit ?

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)

Protože to komunistické myšlení má. Protože by jí vůbec nevadilo podojit ty zahraniční akcionáře nebo všechny rovnou šmahem. Takto mysleli komunisté (nakonec podojili všechny, ale začínali od těch "velkých"). Minulý režim jsme tady asi zažili všichni. U některých se bohužel jejich myšlení zažralo hluboko. Někteří se zde mohou tisíckrát zaříkat, jací jsou antikomunisté a když dojde na konkrétní témata, tak jim ten komunismus čouhá jak sláma z bot. Nevím, jestli zrovna Ája nebo Mája, pletu si je, mi tady před časem tvrdila, jaké že jsme to měli za komunistů skvělé hospodářství. S Itkicou si tady zase někteří pobrečeli nad odsouzením stalinisty Skály za popírání katyňského masakru (což je navíc ruská propaganda, takže jak je to s tím proruským smýšlením zde). A mohl bych pokračovat. Tymákovane, vím, že se snažíte být poctivý. Lhaním do kapsy si však nepomůžeme.

Lidé, kteří nezapadají do vašeho myšlenkového světa, jsou zde běžně zesměšňováni třeba kvůli jménu. Běžně jsou označováni za blbce a tak dále. Ale pokud sice nekompromisně, leč podle mého názoru pravdivě, pojmenuji něčí způsob uvažování, hned je oheň na střeše.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

to jste si překroutil. Nebudu diskutovat jak se určují dividendy, majoritní akcionář je stát. Aja to mohla myslet různě, mohlo jí dokonce i něco nedojít. To co jste teď napsal je jen další snůška urážek. Víte, pod tím komunistickým myšlením nechápeme jen sbírání majetku, zavírání, nesvobodu, ale i ten strašný fanatismus, tu správnost jediného názoru spojenou s nenávistí k nositelům jiných názorů. Aby někdo neřekl, že méte komunistické myšlení i vy, protože ve u vás tyto vlastnosti vidí. Že je tu někdo resměšňován kvůli jménu je nesmysl, Kůžička se tak jistě nejmenuje, nenávist vyvolává záludným provokováním, názor tu nikdy nenapsal. A i kdyby náhodou, tak Vás to neopravňuje urážet jiné hůře, obzvláště pokud tu chcete rozumně komunikovat. Přitom sám lžete třeba tady se Skálou. Nebyl odsouzen za popírání, pouze zpochybňoval kdo to udělal. To je něco diametrálně odlišnáho. A já vás také nenazývám do zlodějem, právě abych to zbytečně nehrotil.

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)

Ája požaduje, aby soukromá společnost nepracovala pro své akcionáře, ale pro někoho jiného. Ája nechápe, že WFT je konstruována tak, že ČEZ je majoritním plátcem cenového stropu celému trhu. Mnohem více zaplatí, než dostane. Její zmínku o akcionářích nelze podle mne chápat jinak, než že by měli dotovat cenu elektřiny ještě více.

To, že Ájin názor tvrdě kritizuji, neznamená, že ho nemůže mít. Kvůli tomu, že jsem ho zkritizoval, se jí nic nestane. Prostě řekla A, já jsem řekl Z. A nic dalšího se neděje. Ona si myslí své, já si myslím své a svět jde dál.

Dobře, byl jsem nepřesný, Skála byl nepravomocně odsouzen za to, že zpochybňoval, že katyňský masakr spáchaly Sověti, za to se omlouvám. To nic nemění na tom, že je jeho počínání obdobně zavrženíhodné, jak popírání holokaustu (ano, vyčtete mi rozdílný počet obětí) a jeho zdejší "litovníky" to staví do podobné role, jako mají obhájci popíračů holokaustu.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

70% vlastní stát, to je to vaše neustálé ohýbání pravdy jak potřebujete. To je to "Účel světí prostředky", které neustále používáte. Stejně tak ve druhém odstavci, vy ji nekritisujete, vy jí nadáváte do komunistického myšlení, kritika má být věcná a neurážlivá. Jak se můžete snažit dávat rovnítko mezi popírání faktu a zpochybňování autora. On je historik, ač vy ho zase nálepkujete jako stalinistu, co je potom Pávek ??? A píšete, že Ája nechápe, je to kritika a ne nadávání na to máte právo, ale pokud nechápe nechce nikoho okrádat. A co se okrádání týče, první si prosím, jak už jsem naznačoval, zameťte před vlastním prahem. To dotování jste opravdu špatně pochopil.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

Takže znovu. Žádnou pravdu neohýbám. ČEZ je akciová společnost, jejím účelem je maximalizovat zisk pro své akcionáře. Že je jedním z akcionářů, shodou okolnostní tím nejvýznamnějším, stát, na tomto faktu nic nemění. Pokud by tam namísto státu byl třeba Franta z Horní dolní, také ho to nebude opravňovat k tomu, aby si ze "své" společnosti bral elektřinu za nižší než tržní cenu. O komunistickém myšlení hovořím proto, že tu jsou návrhy, jak protiprávně zajistit "obecné blaho" z cizího majetku.

Zatím bez slepic

Rudíku!!! ČEZ, je ze 70 procent vlastněna státem. Neplkej ty své bludy, že chci někoho komunisticky okrást. LŽEŠ, jako česká vláda. Lze vykoupi 30 procentní akcionáře a ti, ať kapitalisticky okrádají voly, co se nechají, ale stát, JSME MY všichni a máme mít elektriku, což je životní potřeba !!! za cenu, kterou jsou občané schopni uplatit ,s přiměšřeným ziskem samo pro stát, tj. ČEZ a zase, STÁT?JsME to ZASE MY!! Tak vypusť ty své komouše z bedny, kterou nazýváš hlavou, ty přemoudřelý klučíku, a podívej, za kolik se vyrobí a za kolik ji Fiala, lidem, co ho platí prodá. Tomu se říká buď šmelina a nebo VLASTIZRADA!!!! A to, že ČEZ mnohem víc zaplatí,KOMU???než dostane, je ekonomický bordel, v tvé hlavě. Jaký, by to pak mělo smysl, obchodovat s elektřinou a jak to, že má zisky, o kterých, se NIKDY ČEZu ani nesnil?? Plkáš ekonomické blbosti a věříš jim.

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

In reply to by aja (neověřeno)

Trvalý odkaz

Předně Ájo, nevšiml jsem si, že bychom si potykali.

Budu se opakovat, ČEZ je akciová společnost jejímž posláním je maximalizovat zisk pro své akcionáře. Stát je jedním z jejích akcionářů, byď dominantním. Stále ho to neopravňuje požadovat po ČEZu, aby nepracoval pro své akcionáře. Ano, až přesvědčí ostatní akcionáře, aby mu své akcie prodali, tak stát může změnit právní formu ČEZu a nakládat s jeho majetkem jinak. Rád bych vás upozornil, že premiér Fiala žádnou elektřinu neprodává. To činí soukromí obchodníci, z nichž jedním je právě ČEZ.

Je vidět, že jste mě nepochopila ohledně WFT (windfall tax). ČEZ na ní spolu s odvodem z nadměrných tržeb zaplatí více, než získá ČEZ distribuce na dorovnání cenového stropu.

Zatím bez slepic

Rudíku,STÁT, JE AKCIONÁŘ. MAJORITNÍIIII! MY, JSME STÁT,TEDY AKCIONÁŘI!!! Mám ti Vám,.cha,to přeložit, do svahilštiny?????????

Zatím bez slepic

In reply to by aja (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ájo, ani když to celé napíšete s CAPS LOCK, tak to nic nezmění na tom, že ČEZ je povinen postupovat tak, aby maximalizoval zisk pro své akcionáře (projistotu dodávám, že všechny bez rozdílu) a stát jako majoritní akcionář nesmí poškozovat akcionáře minoritní. Naštěstí existuje právní rámec, který je toto bez ohledu na vaše přání zajistit.

Zatím bez slepic

protože zisk a peníze až na prvním místě živí ČEZ a jeho minoritní akcionáře, včetně bezedné státní kasy pod pazory Fialovo pětidemolice!
Oni by to přece úplně hladce prodali nejen v ČR, ale komukoliv pořád se ziskem.
Jenže někdo rozhodnul, že výroba a služby v ČR prostě padnou do hnisu jako je v Ukrajinském oligarchiátu za posledních 33 let!
"Obyvatelé České republiky až na posledním místě" je začerněné heslo vlády Fialovo pětidemolice.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

Jenže oni to mohou prodat s větším ziskem, a jako soukromá společnost tak činí. Požadovat po soukromé společnosti, aby prodávala na trhu, kde dosáhne nižší cenu, namísto toho aby prodávala pro ni lépe, je právě to komunictické myšlení, o kterém píši.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

Rudíku, já se z tebe POSERU, i ty, jsi akcionář ˇ%CEZu a je protimluv, když ti tvá společnost prodává produkt, který nejsi schopen zaplatit a přitom, ho část vlastníš!!! Jsi v normě??? To znamená, že okrádáš, sám sebe!

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

In reply to by aja (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ájo, zklamu vás. Elektřinu nakupuji od E.Onu. Za něco málo přes 3 CZK za KWh včetně distribuce. Mám od nich fix z jara 2021, a ještě více než rok jej mít budu.

ČEZ není moje společnost, jsem jen jedním z jeho akcionářů. Jeho akcie jsem koupil proto, abych na nich co nejvíce vydělal. Proto od něj požaduji maximalizaci zisku. Elektřinu nakupuji na maloobchodním trhu s elektřinou od obchodníků, kteří na něm působí. Zde samozřejmě požaduji co nejnižší cenu. Myslím, že úspěšně. To je trh.

Zatím bez slepic

Rudíku ale JÁ,jsem akcionář Čezu, protože já, Vy, my všichni, jsme stát a tedy majoritní!!! akcionář !!! A tak, nás nemůže fialova vláda okrádat na cenách jedné z životně nejdůležitějších komodit, co člověk poptřebuje. Okrádá mě na cenách energié, okrádá, mě inflací na úsporách, na cenávh včrho zboží a teď, mne okradla na důchodě. Tato vláda, je plná regulerních zlodějů a je třeba, ji odstranit!!!

Zatím bez slepic

In reply to by aja (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ájo, udělejme pokus. Pojďme oba na příští valnou hromadu ČEZu. Uvidíme, kdo tam bude moci hlasovat. Zda vy nebo já. Zbylé vaše výkřiky už řešit nehodlám. Pokud nechápete základy fungování energetického trhu, nemá další diskuze smysl.

Zatím bez slepic

vláda vyždímala z lidí přes DPH a které tak nějak někam vyfičely - např na snížení st. dluhu vliv nula nula prd. Drahá energie = drahé výrobní vstupy = vysoké ceny = vysoký výběr DPH. Z kapes lidí a firem = snížení domácí kupní síly = nižší odbyt výrobků = nižší prodej (zisk) firem plus masivní zvýšení výrobních nákladů = uzavírání firem či jejich přesouvání do zahraničí = zvýšení nezaměstnanosti = místo příjmů od zaměstnanců zvýšení výdajů ze státní kasy na podpory a dávky + další snížení kupní síly, domácí spotřeby. Fialová vláda ekonomické katastrofy.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

Lidi mají představu, že gdyž se na konci 18 století na zelených loukách začala stavět industrie na zužitkovávání volného času otroků, že na to nějaké banky půjčovaly a že jako něgdo vracel, dépéháčkem, daněmi a úrokama půjčky na lepší život. A dneska si myslí, že zbohatnou na tržní ekonomice, gde už nejlevnějěší z nejlevnějších "pracovníků" a nejlevnější z nejlevnějších materiálů, k zužitkování nestačí. Ani všechna kurvítka a zákazy a příkazy ani nekvalita prosperitě nepomáhají.

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

synapse. Pravdu máte, jako hrom!!!

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

Přesně. Výběr DPH díky jimi podporované inflaci, o kterém se předtím ani nesnilo.
A kde jsou ty miliardy? Ke komu se tak asi dostaly? Kde prospěly?
A když od nás nejdražší energie (tedy náklady promítající se ve všem) dostanou všechny výrobce a firmy, tak nás opravdu "položí"
Tady se asi vzácně snoubí amatérismus, chamtivost a zlá vůle...

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

(přeposláno)
Ten kdo to ještě neví, tímto oznamujeme, že včera vydal Nejvyšší soud Slovenské republiky rozsudek, že Andrej Babiš nepracoval jako člen STB a s STB neměl nic společného.
Je prokázáno, že premiér Fiala a jeho partička již 8 let spolu s USA si připravovali generála Pavla pro funkci prezidenta. Nechtěli tam Zemana, neboť ten jim nezobal z ruky, a tak se nejprve snažili ho odstranit.
Když zjistili, že to nebude tak jednoduché, rozhodli se pro přípravu generála Pavla.
Báli se Babiše, který se nedá zkorumpovat, a který od nich nic nepotřebuje. Tak se společně s novináři a médii uchýlili k jeho masírce a hledali špínu, jak se jen dalo.
Lidi z valné části tato média přesvědčila, a tak se stalo, že po více než 30 letech máme nakonec tohoto Pavla na Hradě coby prezidenta.
Vláda si tak mohla kompletně zachrochtat. Nebude ani žádná opozice, neboť bylo zařízeno, že bude mít všechno plně v rukách. Senát, parlament, prezidenta.
Nářez! Generál komunista estébák si dnes může s námi dělat, co chce.
Nic jiného než poroučet a poslouchat své nadřízené neumí, je to jen prodloužená ruka Spojených států.
Bůh nám pomáhej.

Průměrný počet slepic: 4.3 (26 hlasů)

Tady jsem dávala výš jak se tím jeden chlubílek chlubí...asi se těžce nudí...

Jan Barta, který poskytl minulý týden webu Seznam Zprávy rozhovor, v němž prasklo, že si tady na demokracii jenom hrajeme a že to jenom jedno velké divadlo pro voliče. V rozhovoru popisuje jak nejdříve zaplatil vítězství pětikolce, následně prezidentu Petrovi Pavlovi a nyní má v plánu si koupit i mimosněmovní opozici. To vše jenom proto, aby ve volbách neuspělo ANO a SPD. Neuvěřitelné ale realita všedního dne.

Ale je dobré, že teď už neplatí ani Čapí, ani Stb:-)
Tak, jen aby nepřevzal "štafetu" Rajchl...

Průměrný počet slepic: 3.9 (14 hlasů)

In reply to by Itkica (neověřeno)

Trvalý odkaz

Itkico, vidím, že jste pana Bartu hrubě nepochopila. Zítra (tedy dnes, ale v lepší čas), se k tomu vrátíme.

Průměrný počet slepic: 1.4 (9 hlasů)

In reply to by Itkica (neověřeno)

Trvalý odkaz

Itkico, vidím, že jste pana Bartu hrubě nepochopila. Zítra (tedy dnes, ale v lepší čas), se k tomu vrátíme.

Průměrný počet slepic: 2.5 (8 hlasů)

In reply to by Itkica (neověřeno)

Trvalý odkaz

Itkico - učím se dle vaší rady nekomunikovat s těmi, kteří jdou zde proto, aby tu šaškovali pro vládu.
Někdy to sice "ulítne", s tím "blbstvím" je to občas k neudržení..., ale jinak je to jediný recept.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

:-)
Aby mě to nepokoušelo, protože "blbství" je to silné, nečtu to:-).
Přelétnu očima, je to hned jasné i když jsou pod jinými názvy a vůbec si to nepouštím do hlavy:-).
V době, kdy se na nás propaganda valí stále agresivněji a "uslintaněji" ze všech stran od těch "vyvolených chudých duchem", nebudu ještě popřávat sluchu těm tady:-)?
Chápu, že to provokuje, což je samozřejmě účel, takže je jasné že někdy to nejde:-), ale čím méně, tím lépe!
Držte se:-)

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Paní včelko, když vám někdo přepošle informaci, že máte skočit z okna, tak také hned skočíte?
Jste dost inteligentní na to, abyste příspěvek přečetla, pochopila jeho význam a dokonce zkopírovala a vložila jej do diskuze. Proč si před tím tuto informaci neověříte? Pár vteřin s vyhledávačem a zjistíte, že to není pravda. Anebo jste si toho vědoma a šíříte lži vědomě? Proč?

Průměrný počet slepic: 2.8 (16 hlasů)

včelko, psala, jsem to tu mockrát, všichni se nechali strhnout nenávistí k babišovi,ti moudřejší, s tou inteligencí životních zkušeností, na to srali a tak měl BABIŠ, JEN 29 PROCENT, I KDYZŽ BEZ TOHO MEDIALNÍHO BĚSU, BY MOHL MÍT TŘEBA 35-40 A TAK MÁTE PĚTIKOLKU, ROZSEKANÝ STÁT A RUDÍKA, NA ZDEJŠÍM WEBU. Teď se začíná běsnit proti Rajchlovi, tak si to zopákněte,jako s Babišem a fialoví zmrdi, se vám na ty palice vyserou ještě mockrát. Divím se jak Babišovi, tak Rajchlovi, že mají chuť něco ve prospěch takových zmasírovatelných lidí ,něco podnikat.

Průměrný počet slepic: 4.4 (14 hlasů)

In reply to by aja (neověřeno)

Trvalý odkaz

Upřímně se také jak Babišovi, tak i Rajchlovi ani ne tak "divím", jako je spíš za to obdivuji, že s tou mašinérií polofašistickou do toho jdou se vším všudy. Nemuseli by, jsou tzv. "za vodou", na rozdíl od většiny národa..., ale jdou i tak. Nejen za sebe, ale i za národ.
Jinak souhlas k tomu předešlému vašemu příspěvku, dokud ta většina nepadne na hubu, nic moc se nestane, mají to "ošetřené".
Asi tedy nezbývá než si počkat na ten pád.

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)

Kde bylo dokázáno Vaše tvrzení? "Je prokázáno, že premiér Fiala a jeho partička již 8 let spolu s USA si připravovali generála Pavla pro funkci prezidenta. Nechtěli tam Zemana, neboť ten jim nezobal z ruky, a tak se nejprve snažili ho odstranit." Rád bych si to přečetl.

Průměrný počet slepic: 3.3 (7 hlasů)

Včelko, jistě máte odkaz na ten rozsudek. Nebo lžete?

Průměrný počet slepic: 3 (6 hlasů)

Ty jeho vysvětlivky jsou typickým příkladem ubohosti. Představte si, že jste moudrý soudce, který má pochybnosti o vině vraha (50 na 50), a přesto podepíše rozsudek smrti. Tak to je úroveň našeho nového prezidenta.
No, každý má takového, jakého si zasloužil (zvolil).

Průměrný počet slepic: 2.5 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Vidláku, není třeba moc vymýšlet, co v zemědělství vylepšit, stačí se porozhlédnout, jak to dělají za humny (+/- 1000 km) suveréni v zemi přímé demokracie.

Pár příkladů co mě zrovna napadají:
- kromě globálních řetězců (Coop, Aldi ...) si založili a podrželi vlastní (Denner, Migros ...), kde se nechají věci pořídit převážně levněji
- pro med od včelaře ze sousední vesnice (Frutigen) si můžete dojít do místního supermarketu (Volg Kandersteg)
- nejlepší jogurty koupíte ve sklenici v místní mlékárně, kde si můžete vybrat i sýry z okolních salaší

Průměrný počet slepic: 4.5 (10 hlasů)

Jen do toho, možná je teď ideákní příležitost. Nadnárodní řetězce mají marži i 100%. Tak třeba je prostor pro lokální řetězce. Zkuste to, budete-li konkurenceschopní, rád koupím. A nebudu sám.

Průměrný počet slepic: 3.2 (13 hlasů)

Před hitlermarketem stával "mlékomat". Mlíčko bylo chutné, ale s nápisem, že je nutno ho převařit, anebo se nedivit. Ale co hlavní: O hodně dražší, než mléko v hitlermarketu. A to mléko uvnitř krámu bylo UHV, a zabalené v tetrapaku s trvanlivostí, a ještě (teď se dozvídám) s marží 100%.... jak je to možné???

Jako důchodce si musím odpustit lahůdkové mléko od kravičky a spokojím se nuceně i s mlékem tetrapakovým....cena rozhoduje. Ale proč to mléko lokální, bezobalové, nepasterisované , nemaržované je ve výsledku DRAŽŠÍ?

Kdo chce chudobné lidi ještě natáhnout?

Průměrný počet slepic: 2.7 (6 hlasů)

In reply to by Vlastimil Čech

Trvalý odkaz

že musí vyhovět nesmyslným požadavkům hygieny ( fotobuňky ve Vidlákově článku ), že je kvalitnější, že musí platit hypotéku na základní vybavení, že řetězce jdou do hluboko do mínusu s marží když se potřebují zbavit konkurence, že vláda podlézá korporátům a dusí naše malé firmy. Proto u nás, pokud se něco nezmění, nemají lokální výrobci ve větším rozsahu šanci. Není to chyba, je to úmysl.

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

In reply to by Vlastimil Čech

Trvalý odkaz

Vy asi, pane Čechu, nejste z venkova, z farmy, z černobílé doby socialistické ČSSR.
napíšu to pokud možno jednoduše.
1 kuřice stojí 300 Kč. 10 kuřic stojí 3 000 Kč. (a to nesnáší vajíčka)
Deset slepic sežere 100 kg pšenice za 3 měsíce. To je 1 000 Kč s dopravou a bez ceny práce.
Denně snesou 6 vajíček. Za tři měsíce to může být 550 vajíček(nikoliv vajec).
Takže 3 000 + 1000 = 4 000Kč
4 000 : 550 = 7, 30 Kč za jedno vajíčko.
Pokud nepřijde liška, kuna, tchoř, jestřáb, káně, mýval, norek, veterináři s ptačí chřipkou, mohou vám nést slepice 10 měsíců. (a to jim zaručeně nestačí jenom ta pšenice!), můžeme počítat: 3 000 + 3500 = 6 500 Kč : 1800 = 3,60 Kč za 1 vejce. Nikdy se mně nepodařilo dostat z 10 slepic za 10 měsíců 1 800 vajec. Nebudu jim svítit 24 hodin denně jako ve fabrice na vejce.
K tomu musíte slepicím kydat kurník, dávat vodu k pití, otvírat slepice ráno, zavírat slepice večer, sekat trávu, podporovat vitamíny a rozmanitou stravou, aby vajíčka byla opravdu "domácí".
Můžete si zkusit. Budete mít jedno vajíčko "bez práce" za pouhé 4 Kč.
A tak je to se vším, co se nevyrobí v dotované fabrice na vejce, na maso, na mléko....
Hlavně to nesmíte ani prodávat, jinak na vás skočí státem placená armáda kontrolorek a pokutovaček.
Chovu zdar!

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

Oni ti svazáci vůbec netuší, jak tyto věci chodí. Pamatujete před pár lety to pohoršování studentů nad fyzicky pracujícími, jak tam padaly dokonce výroky že nikdy neměli lopatu ( možná krumpáč či jiný nástroj, to si nepamatuji přesně ) v ruce a jsou na to hrdí ? Ale myslejí si, že rozumějí všemu.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Tento komentář jednoho diskutujícího jsem vložila pro to, že mi přišel smutný a zároveň bohužel pravdivý.
Protože urážky od té "správné vyvolené" části se dál stupňují vůči lidem, kteří byli a jsou přínosem pro tuto zem a jejich proviněním je pouze to, že nechtějí aby se dál devastovala naše země!
Dost smutný je dnes i Vidlákův článek. Naše národní značky mající zvuk zmizely a mizí jedna za druhou a já to vždy vnímala bohužel dost osobně, když některá zase byla "zmizena" a že těch značek, firem co "zmizely" je hodně hodně moc...
Vždy jsem se snažila kupovat české zboží, ale pomalu už opravdu nebude skoro, kde brát...
Potřebovali bychom ten náš skoro poslední "výprodej" zastavit ať nás úplně "nerozředí"

Příspěvek
Byl jsem jedním z těch,co u prý zumpou,dnem společnosti.Spolu s nami ve skupině, byl také člověk, ověnčeny úspěchy doma i v cizině, vzdělaný a zároveň skromný, kterému záleží na naší zemi,mnohem vice než na svých titulech,se kterými by si mohl v případě toho správného směřování, chrochtat prisaty na státním ceciku,jako většina tech neumetelu,kteří nás zařadili na to dno,ač mnohým z nás nesahají po kotníky.
Když teď ctu ty nenávistné komentáře,které se jako houby po dešti vyrojili,po ukončení manifestace,je mi z toho smutno,jakým právem úplné nuly uráží, takové lidi,jakým byl treba ten dotyčný pán, ale i mne,ač nejsem extra nějakou výjimečnou osobností, ale rozhodně se necitim žádným povlem,vychoval jsem dvě chytré pracující děti, cely život jsem pracoval,snažil se pomáhat a byt společnosti přínosem,a nyní jsem pro jiný,než ten správný názor,proruským dezolatem,špínou, dnem společnosti. Ano mám své chyby, nenechal jsem se napriklad jako ovce oteckovat tím svinstvem,a netleskam teto vládě, ani agentovi na hradě. Presto netvrdim,ze tento pan není mým presidentem,je,lide si ho zvolili a já to respektuji,ale chci mít právo projevit na to svůj názor,zrovna tak,jako na činnost, lépe nečinnost teto vlády a tak prosím neurazejte,já vam to také nedělám.

Průměrný počet slepic: 3.1 (15 hlasů)

In reply to by Itkica (neověřeno)

Trvalý odkaz

Až dnes jsem si všiml, že jste ještě včera reagovala, tak k tomu.
To čtení Divokých labutí, mi už tak neodsejpá, jsem tak ve třech čtvrtinách, když odjíždí pod Himaláje na pomoc rolníkům. Tak asi do třetiny má knížka velkou dynamiku a čte se skoro sama, pak po nástupu Maa je to nadále zajímavé, ale ta dynamika se vytrácí. Je to pohled ze strany dcery vysoce postaveného stranického funkcionáře. Na první pohled to nedává moc logiku, za kulturní revoluce jde rodičům opravdu o život, jsou vyhozeni z místa, ale je jim zachován nadstandardní plat a i když je každou chvíli stěhují, pořád žijí v mnohem lepších bytech než normální Číňané. Je to pohled na jednu stranu mince, aby to člověk pochopil, potřebuje poznat i tu druhou stranu - velkého Maa.
Tak to Chung zamýšlí. V roce 2012 vydala knihu "Mao - neznámé příběhy". V češtině dosud nevyšla a je otázkou zda někdy vyjde. Mohl bych ji přeložit, ale má to dva háčky, jednak příští měsíc budu vytížen jinou prací a za druhé a to je závažnější, ta kniha má 1300 stran.
Přeložit běžnou knížku do 200 stran není problém, používám velmi dobrý automatický překladač, sice se to musí po něm ještě učesat a zkontrolovat, občas si vymýšlí a do složitějších souvětí je schopen se zamotat, že z nich udělá nesmysl nebo i otočí smysl atd. Zkrátka po dvou přečteních to získá použitelný tvar. Ale 1300 stran je opravdu moc, i na čtení.

Ale recenze jsou vynikající:
Nejautoritativnější životopis Maa, jaký byl kdy napsán, od autorky bestselleru Divoké labutě Jung Chang a jejího manžela, historika Jona Hallidaye.
Na základě desetiletého výzkumu a rozhovorů s mnoha lidmi z Maova blízkého okolí v Číně, kteří nikdy předtím nemluvili, a prakticky s každým, kdo s ním mimo Čínu významně jednal, je tato kniha nejautoritativnějším Maovým životopisem, jaký byl kdy napsán. Je plná překvapivých odhalení, boří mýtus o Dlouhém pochodu a ukazuje zcela neznámého Maa: neřídil se idealismem ani ideologií; jeho důvěrný a spletitý vztah se Stalinem sahal až do 20. let 20. století a nakonec ho přivedl k moci; vítal japonskou okupaci velké části Číny; intrikoval, trávil a vydíral, aby dosáhl svého.
Poté, co Mao v roce 1949 dobyl Čínu, bylo jeho tajným cílem ovládnout svět. V honbě za tímto snem způsobil smrt 38 milionů lidí v největším hladomoru v dějinách. Celkem za Maovy vlády zahynulo v době míru více než 70 milionů Číňanů.
Tento životopis, kombinující pečlivou historii s vypravěčským stylem Divokých labutí, bezprostředně přibližuje Maův život na horské dráze, kdy na každém kroku intrikoval a bojoval, aby prosadil svá nepopulární rozhodnutí. Poprvé je odhalen Maův charakter a zrůdnost jeho chování k manželkám, milenkám a dětem.
Jedná se o zcela nový pohled na Maa, a to jak obsahem, tak přístupem. Ohromí jak historiky, tak i běžné čtenáře.

The Times: "Je to bombastická kniha"
Spectator: "První velký politický životopis jednadvacátého století"

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

Inzo, ono pak přituhuje:-).
Ale spíš je to tak jiný svět, že my ho v té jeho specifičnosti úplně nemůžeme pochopit.
A samozřejmě je to pořád "jen" román. Taková historická freska, ne "literatura faktu" a jak píšete, je to z hlediska spisovatelky jak to vnímala ona a co si pamatovala v době, kdy knihu psala, co případně sesbírala. Z pohledu někoho jiného by to možná vyznělo trochu jinak, ale pro mě bylo fascinující se seznámit s tímto "jiným světem" za tak těžkého období.
Je to poučné právě trochu i pro nás, že to pojednává o tom, jak byly zneužity mladé generace a využity k strašnému fanatismu, tak jak to vidíme už kolem nás...
Postaveni proti svým rodičům, prarodičům... Kamarád učí, tak když to někdy probíráme, něco o tom ví... I když je to slabý "odvar", tam to bylo až ad absurdum...
Četla jsem na téma kulturní revoluce ještě jinou spisovatelku Anchee Min- Divoký zázvor. I to mě "vzalo za srdce", ale Labutě jsou obsáhlejší, výstižnější, propracovanější, takový epos.
Určitě by byla zajímavá ta kniha o Maovi, o které píšete, ale to opravdu na překlad to není.
A asi by mě děsily "duševní pochody" člověka, co tohle způsobil...
Dostala jsem od dcery k Vánocům od Jung Chang další knihu: Velká sestra, malá sestra, rudá sestra.
Tak se na ní těším. Ale momentálně nejsem schopná si ještě víc přetěžovat harddisk:-).
Takže v takových chvílích relaxuji raději četbou detektivek, moje slabost:-)

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

In reply to by Itkica (neověřeno)

Trvalý odkaz

To jsem na tom skoro stejně. Vychoval jsem tři syny. Dnes pracují a platí ty daně za občanství stejně jako já.
Pracoval jsem a platil ze mzdy přes 40 let našemu státu. Ještě déle než můj tatínek i maminka za socialistického státu.
Z jejich daní, jako z miliónů dalších občanů se vybudovalo to poválečné Československo, kterému po válce zbyly jen oči pro pláč.
Nikdy jsem nebyl bez práce a nedlužil státu ani haléř! I svoje dluhy lichvářským leasinkovkám jsem vždy splatil.
Uráží mě, když faš-svazáci nazývají ty, kteří je svými daněmi živí nazývají dezoláty, proruskými šwáby, konspirátory, antivaxery, konspirátory a jinými tituly pro ty, kteří si pamatují tu bolševickou svoloč, která se už přes třicet let nechává vyživovat krví a potem opravdu pracujících.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Sepsal jste to po pravdě. Vidím to stejně jako vy.
Snažili jsme se. To co se vybudovalo, za tím jsou generace před námi a my a pak, když se to postupně ničí a rozkrádá ještě jsme nazývání kde kým a kde čím a uráženi, když se snažíme to zastavit.
Divná doba a novodobí svazáci...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Vidláku, promiň, ale vidím že nechápeš základní principy kapitalismu. Uzavření 2 závodů značky Znojmia není sice pozitivní zpráva, ale tak to v kapitalismu chodí. Nekonkurenceschopný odchází a uvolní zdroje pro něco nového, konkurenceschopnějšího. Nejedná se o žádný velký krach, 250 zaměstnanců ve 2 závodech. Ano, pro ty lidi to může být opravdu špatné, nechtěl bych být v jejich kůži. Nicméně, mateřská firma se k nim zachovala vcelku slušně a řekla jim to relativně včas, pokud je tedy správná informace, že mají minimálně 6 měsíců na hledání nového zaměstnání. Ve státě s prakticky nulovou nezaměstnaností není odchod 2 neefektivních podniků nic nežádoucího (ano, vím, znojemsko je na tom hůře, takže dopad toho propouštění bude horší, než by byl třeba v blízkém Brně). A, upřímně, odhlédnuto od kvality, u Znojmie jsem i jako vzdálený pozorovatel již nějakou dobu cítil problémy s konkurenceschopností.

Tvoje návrhy ohledně vlastnictví značek, mi, promiň mi to, připadají jako poněkud komunistické. Proč by pro pána jána měla Orkla zdarma! poskytnout značku (a recepturu) libovolné konkurenci? Ano, pokud se majitelé zblázní, a udělají to, je to jejich věc. Ale nikomu jinému do toho nic není. A co v tom má co dělat stát. Značka Znojmia, stejně jako Kofola, Škoda nebo Sterzik jsou soukromé vlastnictví. Co s tím má co do činění stát? Jak bys chtěl určit, do které značky se stát bude plést a do které ne? Víš, jak by to dopadlo? Státem spravované značky by buď skončily u "spřátelených" provozovatelů a nebo by šly od bankrotu k bankrotu. A ve většině v kombinaci obojího. Jak si myslíš, že by třeba koncern Volkswagen naložil se značkou Škoda, pokud by mu do toho, kde co vyrábí, měl kecat stát? Myslím, že by v Mladé Boleslavi a Kvasinách sjížděl z linek jeden Volkswagen, Seat, či Porsche za druhým. A stát by vypisoval 10. teď již "jistě" úspěšný tendr na značku Škoda. Možná by ji soused automechanik zadarmo zkusil. Třeba by na těch elektrokoloběžkách s okřídleným šípem i něco trhl. Ale spíš ne.

Ještě si dovolím malou odbočku k té Kofole, ke které jsi také odbočil. Mohu tě ubezpečit, že horší investiční příběh na Pražské burze snad neexistuje. Pan Samaras to fakt investičně neumí. Ano, je to krásné, vaří Kofolu v Krnově. Mohu být hrdý, že je naše (a jsem). Ale pro mne jako akcionáře je to nejhorší investice, kterou jsem za posledních 10 let udělal (a to jsem nakupoval extra levně).

Prosím tě, k tvému závěrečnému apelu na možnost prodávat vlastní produkci: ony nejsou farmářské trhy? Nejsou producenti, jako například tato paní http://www.milenazdolan.cz/ (ano, dělám jí reklamu, ale volba je čistě náhodná, našel jsem ji na googlu nejrychleji). Teď se ptám možná blbě, zde jsem zcela nepoučen, takže pokud mi někdo vysvětlí, že toto není cesta, budu poslušně kývat hlavou.

Průměrný počet slepic: 2 (14 hlasů)

Nesouhlasím. Podniky se tu privatizovaly včetně značek a know-how za tak trapné peníze, ze nevidím problém, aby si stát nárokoval know-how plus mlčenlivost a značku. Ať si rozpadlé haly provozuje a přeprodává kdo chce co chce za kolik, značka včetně know-how a mlčenlivosti může zůstat státu. Krásným příkladem je prodej firmy Lutos Lubenec, kde dodnes většina obce nenávidí bývalého starostu a zároveň prodávajícího za likvidaci fabriky. Vše se za pár korun prodalo jen proto, aby se zničila konkurence. VÝKRESY se PRÁVĚ staly majetkem konkurence a podnik už tedy nelze vzkřísit!!!!!

Průměrný počet slepic: 4.6 (9 hlasů)

>Podniky se tu privatizovaly včetně značek a know-how za tak trapné peníze, ze nevidím problém, aby si stát nárokoval know-how plus mlčenlivost a značku.
Otázka je, kdo si ten podnik potom koupí a za kolik. To by musel být dobrý dobrodruh. A samozřejmě by požadoval obrovskou slevu.

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)

Takže to mám chápat tak, jako že navrhujete znárodňování toho know-how? Kdo jej bude rozvíjet? Stát? A nebo se zakonzervuje stávající stav a postupně nás předběhne i Afganistán?

Průměrný počet slepic: 2 (4 hlasů)