Další hřebík do rakve

Autor
Štítky

Ve všeobecně vzrušených dnech zaplněných prezidentskou inaugurací, demonstrací Jindry Rajchla a následných událostí trochu zapadla zpráva, která je dalším smutným hřebíčkem do rakve naší soběstačnosti a našim potravinám. Norská společnost Orkla u nás hodlá uzavřít dva své potravinářské provozy. Zmíněná společnost vlastní značky Hamé, Vitana, Otma a také Znojmia. Důvod? Restrukturalizace kvůli zvýšeným nákladům a přesun výroby někam jinam, kde mají levnější energie. V dnešní globální době propojených dopravních koridorů po celé planetě to není žádný problém. Ty tisíce a tisíce kamionů, vlaků a lodí stále zajišťují, že doprava čehokoliv kamkoliv je směšně levná.

Mě osobně se to dotýká především proto, že jsem ze Znojemska, kde měla značka Znojmia svojí dlouholetou tradici. Znojemské okurky nakládané ve sladkokyselém nálevu byly vyhlášené už od dvacátých let. Vyráběly se podle velmi dobrého receptu. Správná znojemská okurka musela být relativně pevná (tvrdá) na skus, nálev měl výraznou kyselost, ale nekřivil hubu, chuť byla typická a všichni starší občané této země jí znali. Hospodyňky se předháněly v tom, že se jejich domácí nakládané okurky podobají těm znojemským. Mojí tchýni se to opravdu podařilo, takže pokud někdo chcete ochutnat skutečně dobré nakládané okurky, přijeďte a můžete to porovnat s tím, co nám dneska firma Orkla pod značkou Znojmia servíruje na pult.

Už dávno skončila sláva Fruty i Hamé. Globalizace nás dostihla, výroba jede v Tramtárii od Egypta přes Turecko a určitě i další země. Technologie se tomu přizpůsobila a když si v obchodě koupíte nakládanou zeleninu, její chuť nejvíc připomíná bahno. A pro všechny Cempery uvádím, že je to jenom metafora a vůbec nic jsem tím neřekl ani nemyslel. Ale troufám si tvrdit, že moje tchýně dělá asi tak stokrát lepší okurky než jsou ve sklenici značky Znojmia. Jen to nesmí prodávat… A tak si debužírujeme jen v rodině.

Teď nám Orkla uzavře další žalostné zbytky vlastní domácí produkce.

Zajímalo by mě, kam se ztratili všichni ti novináři, co ještě před pár lety bez uzardění tvrdili, že to vůbec nevadí, že racionalizace výroby je ve prospěch spotřebitele, protože to bude mít levnější a konkurence způsobí, že výroba bude kvalitnější. Kde se stala chyba? V regálech hnus, zato drahý. Kdyby dneska někdo obhajoval to, co se tu dělo okolo roku 2000, dostal by židlou do hlavy.

Přitom už tenkrát zaznívaly uvážlivé hlasy. Kupříkladu František Havlát navrhoval, aby si stát podržel ve svém vlastnictví právě obchodní značky. Soukromý podnikatel je skutečně lepším hospodářem než stát, ale není to všespasitelné. Globalizace dožene i soukromé podnikatele a korporace nemají svědomí. Ba ani majitele nemají. Patří investičním fondům, ty patří důchodovým fondům, ty patří soukromým střadatelům a nebo taky nepatří, protože ve vlastnické struktuře se nevyzná ani prase.

Jak snadné by bylo říci, ať si Okrla klidně uzavře provozy, ale stát nabídne značku Znojmia jinému podnikateli, který dodrží recepturu. Klidně zadarmo. Podnikej u nás, zavařuj okurky, lep si na ně značku Znojmia, protože to lidi kupují. Když budou mít kvalitu, zde máš značku. Když nebudou, nebo když výrobu odlifruješ do Turecka, tak smůla, lep si tam jinou etiketu.

Často tady mluvím o tom, že globalizace nám všechno bere z ruky a strašně špatně se proti ní bojuje, protože je schopná korumpovat opravdu masivně. Je schopná nasadit pravdomluvné novináře, kteří vše pošpiní, vše zdiskreditují, je schopná si prolobovat zákony, které se pak těžko mění, je schopná hrozit přesunem výroby… atd, atd. Však to všichni známe.

Kdyby stát měl ve svém vlastnictví obchodní značky, mohl by si alespoň stanovit podmínky jejich používání. Třeba především to, že výroba musí probíhat zde. U některých produktů se to rozumí samo sebou – nedovedu si představit, že by u nás lidi pili Kofolu, kdyby se nevyráběla v Krnově. Janis Samaras to asi chápe a proto mu to funguje a vynáší.

Možná je to námět pro ty, kteří se chystají na politickou dráhu… Zachovat české zemědělství a potravinářství zachováním obchodních značek. Těch, u kterých by to ještě mělo cenu.

A nebo udělejte to, co říkám po celou dobu mého blogování. Dovolte tchýním, aby své domácí okurky mohly prodávat. Pokud neotráví svojí rodinu, neotráví ani nikoho jiného. Udělejte zákon na ochranu venkova a pod něj převeďte domácí produkci potravin. Dovolte lidem, ať vyrábějí a prodávají to, co stejně vyrábějí a konzumují… jen to teď neprodávají, protože by přišla nějaká můra z hygieny a dala jim pokutu, protože doma nemají bezdotykové baterie a dva záchody na fotobuňku.

Už nám toho v republice moc nezbylo. Většina z kdysi vyhlášených značek, je dneska jen šméčko. Pár podnikatelů se tady snaží zachránit produkci z patriotických důvodů a není náhoda, že do nich intervjuci nejvíc tepou. Jsou poslední konkurencí pro globální korporace. Málokdo tento boj dokáže ustát. Ani ty největší to nebude bavit věčně.

Ještě pořád je česká zemědělská půda v rukou dvou a půl milionu malých vlastníků. Dovolte, aby alespoň někteří z nich mohli jednoduše prodávat to, co si na políčku sami vypěstují, usuší, zavaří, vykrmí a vyudí. Bude to stejně drahé jako v Kauflandu, ale bude to mnohem kvalitnější. Až tahle vláda skončí (a nebude to trvat dlouho) tak budeme mlít z posledního. Měli bychom mít připraveny plány.

 

 

 

 
Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.7 (286 hlasů)

Komentáře

čtidoma.cz

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

In reply to by synapse (neověřeno)

Trvalý odkaz

To se divím, že nedostali toho Oscara...hm, to je nějaký divný...
Loni jim ještě umožnili vyhrát Eurovision Song Contest s trapnou rappovanou písničkou.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Reichl je zrádce, který nás chce držet v tyranii EU a NATO.
Tváří se jako alternativa, ale má v Ženevě tajné konto, kde si ulívá peníze nakradené z fotbalu.
Jediný rozdíl mezi Fialou a Reichlem je v barvě bot.

Průměrný počet slepic: 2.7 (7 hlasů)

rozdíl mezi Fialou a Reichlem spočívá v tom, co říkají, co dělají a čemu jsou lidé ještě schopni věřit.

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

zda později bude popř vládnout, rozhodnou voliči. A pokud toto Vrabel skutečně říká, tak tříští už tak roztříštěnou opozici vůči fialovcům - to není dobré

Průměrný počet slepic: 3.1 (9 hlasů)

díš, synapse! Jen pitomci si nejsou schopni uvědomit, že není třeba volit nějaké PRO, ale je třeba si stoupnout za jednu stranu barikády právě s Rajchlem. On se totiž jako schopný bojovník projevuje. A vo tom to je!

Průměrný počet slepic: 3.9 (7 hlasů)

In reply to by Zauber (neověřeno)

Trvalý odkaz

A vo tom to je!

Průměrný počet slepic: 2.2 (10 hlasů)

Mussolinim.... Jako Bretschneider ze Švejka. Cituji: "Detektiv Bretschneider je policejní detektiv, který se po atentátu na vévodu Ferdinanda snaží v putykách (zejména v hospodě pana Palivce) najít většinou opilce, kteří nějak uráží císaře nebo se až příliš rozhovoří o nastalé situaci..." A co potom? Na výběr se nabízí: mlok Rakušan, plešatý Stříž anebo čučkař Koudelka z BIS s tím svým metálem...

Průměrný počet slepic: 3.6 (7 hlasů)

Když ty Mussolini, tak já Hitler:)

Průměrný počet slepic: 1.8 (5 hlasů)

žebrání o vysvětlení zničujících kroků vlády, žebrání opozice, aby s nimi vůbec mluvila - vše s výsledkem nula - jen 108mičková arogance a výsměch. Slušnost je pro fialovou partu slabostí, slušně se s nimi zřejmě jednat nedá

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

tomu dala - politici navýšení mezd, tomu dala - církev navýšení restitucí o inflaci, tomu dala - na Ukrajinu, tomu víc - Ukrajinci u nás - a na toho maličkého - český občan, který to všechno platí -nezbylo nic............

Průměrný počet slepic: 3.9 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

tu nejhorší, nejhloupější, nejškodlivější vládu v dějinách národa. Jediné, co by se snad dalo nazvat obdivuhodné je soudržnost pětikolky, které spojuje jen vidina stále plného koryta. A to jim naprosto stačí! Ve skutečnosti nám nevládne vláda, ale ÚS, kterému tento stav naprosto vyhovuje, protože, kdo by snad nechtěl vládnout?

Průměrný počet slepic: 4 (10 hlasů)
Trvalý odkaz

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

In reply to by Miluška (neověřeno)

Trvalý odkaz

rozumím těm Rajchlovým požadavkům - v současné běsnotě nelze veřejně vyzvat - nenoste tam ukrajinské vlajky - to by jej snad i Rakušan zavřel. Nelze ani vyzvat nenoste tam ruské vlajky, Ralušan a spol na to čekají a nabije se tím štvanici na "demonstrující proruské dezoláty". Logicky zbývá -jen české vlajky. **Žádné symboly politických stran - také srozumitelné , neštěpit demonstrující kvůli konkrétním politických preferencím - jsou různorodé, stejné jako u pětikolky, ale pětikolka je slepená - když se neslepí její opozice, tak je to bez šance. Tedy neslepí v odporu proti vládě pětikolky - pak už to je o volbách, komu konkrétně dáte hlas. **Ze strategického hlediska a snahy opoziční síly sjednotit v tom základním, společném požadavku - antifiala, to bylo rozumné.

Průměrný počet slepic: 3.9 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Kurty na pražském Libeňském ostrově desítky let sloužily tenistům TJ Karlín Tesla. Vlastnil je stejnojmenný spolek řízený sportovními nadšenci.
Dnes tam ale antuka zarůstá plevelem.
Pozemky - naposledy znalcem oceněné na zhruba 60 milionů propadly státu jako výnos z trestné činnosti.
Sportovci, kterým je dnes často přes sedmdesát, se vrácení sportoviště zatím u soudů pokoušejí domoci marně. „Ty kurty jsou zničené. Pozemek celý zplundrovaný a my už nevíme, co máme dělat,“ popsal za hráče-veterány dlouholetý člen tenisového klubu Jaroslav Merta, jeho někdejší předseda.

O lukrativní půdu ideální pro výstavbu bytů a kanceláří je připravilo nepřátelské převzetí jejich spolku. Odehrálo se to za pomoci nových členů, které soudy později označily za falešné. V kauze podstatnou roli sehrál Jindřich Rajchl, který dnes pořádá demonstrace proti bídě.
případ vyšetřovala policie. Soudy nakonec poslaly na 4,5 roku do vězení Rajchlova spolupracovníka Pavla Ryvolu, který jako neprávoplatný šéf TJ Karlín Tesla podepsal prodej pozemků klubu developerovi. Za zhruba desetinu jejich skutečné ceny.
Dlouholetí sportovci, kteří kurty zbudovali v 70. letech, když jim bylo dvacet, o pozemky bojují od roku 2013, kdy o ně přišli.
Tehdy jejich TJ Karlín Tesla zaznamenala náhlý příval zájemců o členství, často přespolních. Pak pro dlouholeté tenisové veterány nastalo překvapení.
S pomocí nových stanov je Ryvola z klubu dostal a už jen nově příchozí členové odhlasovali, že bude nejlepší, když Tesla kurty, bez kterých nemůže fungovat, prodá.
Mezi nově přihlášenými zájemci o členství ve spolku byli i Rajchl a pět členů jeho rodiny. Dva z nich si na karlínské kurty dojížděli zahrát z Pardubic, jak později Rajchl dle Reportérů ČT vyprávěl u soudu.
Podle Jaroslava Merty vnímali dlouhodobí členové klubu Jindřicha Rajchla jako jakéhosi muže v pozadí běhu událostí, které vedly k tomu, že jim pozemky skupina lidí vyfoukla pod rukama.
„Já tomu říkám šedá eminence. Byl v pozadí těch schůzí, na kterých se rozhodovalo o tom prodeji,“ popsal Merta s tím, že Rajchl podle něho udržoval úzký kontakt s Ryvolou. Z exekučního rejstříku plyne, že Ryvola už v té době čelil třem exekucím, které dnes mají hodnotu zhruba milion.
Jindřich Rajchl dodnes z ničeho obviněn nebyl, v kauze zůstává svědkem.
Nejprve se Jindřich Rajchl snažil popřít i to, že by se členy klubu stali jeho příbuzní. Vzápětí po konfrontaci s předchozími svědectvími u soudu vyjádření změkčil.
„Prostě to bylo tak, že pan Ryvola chtěl navýšit počet členů. Přišel za těmi, kteří tam hráli tenis, požádal je a kdo chtěl, zaplatil členský poplatek. To, že chodím hrát tenis se svými příbuznými, je asi docela normální, ne?“ říká Jindřich Rajchl.
Náhlých zájemců, kteří v roce 2013 pocítili potřebu hrát tenis v areálu, se ale našly více než dvě desítky. Jaroslav Merta v této souvislosti zmiňuje, jak na poměrně zanedbaný Libeňský ostrov, kde jejich klub sousedil se sběrným dvorem, najely jednoho dne desítky luxusních vozů.
„Když vypukla schůze těch falešných členů, přijeli tam ti poršáci a mercedesy. Samá drahá auta. My jsme jenom žasli,“ vzpomíná Jaroslav Merta.
Společně se svými dlouholetými kolegy z klubu vypadl. Nemohli nebo nechtěli platit členské poplatky, které Ryvola skokově navýšil.
Noví členové klubu pak Ryvolovi schválili, aby se kurtů zbavil. Převod parcel podepsal za zhruba šest milionů korun, tedy desetinu jejich hodnoty. „Já u toho prodeje nebyl,“ ohrazuje se dnes Jindřich Rajchl. Více to komentovat odmítl.

U soudů ale prodejní cenu po letech hájil jako výhodnou. Argumentoval mimo jiné údajnou dohodou, dle níž na prodané půdě budou moci tenisté hrát deset let zadarmo.
Povoláním advokát se pak v roce 2017 nechal po Ryvolovi, po němž už tehdy šla policie, zvolit do funkce předsedy spolku.
Dle zápisu v obchodním rejstříku se následně Rajchl pokoušel bránit tomu, aby se původní oprávněné vedení mohlo do funkce vrátit.
Rajchl rovněž navrhoval vyrovnání s developerskou firmou, které by jí mohlo pomoci si pozemky nechat. Reportérům se podařilo dohledat, že tři ze čtyř dalších členů vedení klubu, které tehdy z „důvodu právní jistoty“ členové pod vedením Rajchla zvolili, figurovali v jeho firmách nebo jde o příbuzné jeho spolupracovníků.

Ryvolovu obranu v trestní kauze zmizelých pozemků v roce 2020 definitivně zamítl Nejvyšší soud.
„Obviněný zjevně směřoval veškeré své kroky k tomu, aby vyvedl cenný lukrativní majetek z občanského sdružení o relativně málo členech na spřízněné developerské subjekty zabývající se obchodováním s realitami, případně projekty na výstavbu bytových a obchodních domů, což byl zjevně konečný cíl celého snažení,“ praví se v rozsudku, který mají reportéři k dispozici.
Krom toho, že poté už bývalý předseda klubu Ryvola šel do vězení, jeho kroky, které od roku 2013 dělal, soud prohlásil za nicotné. Rajchl tak přišel o post předsedy TJ Karlín Tesla. Ti, kdo ho do něj zvolili, totiž podle soudů nikdy nebyli členy spolku, a tak těžko mohli vybírat jeho vedení.
Vrácení spolku se pak soudně domohli veteránští sportovci. Klub je ale už jen prázdnou schránkou bez kurtů, bez nichž postrádá smysl. Stát sice pozemky developerské firmě zabavil, ale jak dopadnou soudy, v nichž se TJ Karlín Tesla pokouší od roku 2016 domoci vrácení pozemků, není jasné.

Mezitím se škodu s úroky spolek snaží vymáhat po Ryvolovi, který je kvůli tomu v exekuci dosahující téměř 80 milionů. Ryvolu se reportérům kontaktovat nepodařilo, ač brány vězení už opustil. Oficiální bydliště má na úřadě a exekuční resjtřík na něj eviduje dalších devět exekucí.
„Dokud byl ve vězení, něco trochu splácel. Dohromady poslal asi 18 tisíc. Od té doby, co je venku, tak už ani korunu,“ říká za klub Merta.
Tenis se v areálu už léta nehraje. Areál má dnes jen jediného uživatele - správce, který bydlí v chátrající budově, kterou sportovci původně v akci Z postavili jako klubovnu.
„Ti šmejdi přišli a celé to tady zabrali,“ řekl v úterý na místě na adresu úředníků z Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.
Do čtvrtka prý musí areál vyklidit.
„Kdyby tam někdo chtěl dělat kurty, musel by to celé znovu zbagrovat a udělat je z gruntu nové,“ říká s povzdechem veterán klubu pětasedmdesátiletý Jaroslav Merta.

Průměrný počet slepic: 2.9 (12 hlasů)

Tohle je fakt smutné čtení! A takový člověk se nestydí udělat "demonstraci proti bídě."

Průměrný počet slepic: 3.6 (14 hlasů)

Tak proč ne, když může mít ve vedení strany i exekutora. Ten taky bojuje proti bídě.

Průměrný počet slepic: 4.1 (9 hlasů)

"Ty kdož jsi bez viny, hoď první kamenem" řekl již před cca 2000 lety chlápek jménem Ježíš. Takže mě je úplně fuk, co dělal Rajchl nebo o čem že to píše neo-soudruh Kolemjdoucí. Protože nic horšího, než maléry ODS a nově i STAN tady v celé historii ČR snad ještě nebyly.

Jediná obrana proti placeným ( i neplaceným ) agentům je, že je budeme IGNOROVAT . I když to dělají v pracovní době, tak myslím, že je to přestane bavit. Obzvlášť, pokud ty jejich výplody fakt nebudeme číst :-D

Průměrný počet slepic: 3.5 (8 hlasů)

Já jsem teda koza, ale vy budete nejspíš pštros. Strkat hlavu do písku a delat, že některé věci neexistují...

Průměrný počet slepic: 3.5 (8 hlasů)

Pokud zavřete oči před tím, že jste si do čela vybrali gaunera, tak ten gauner gaunerem být nepřestane. Je mi jasné, že vám to nevadí, protože mnohým z vás takoví lidé naopak imponují. Je to sice zvláštní, protože pak jsou od vás slyšet nářky, jak se kde co rozkradlo, ale budiž, asi některé vaše duševní pochody nikdy nepochopím. Že Rajchl nebude mít čistý štít muselo být jasné už od začátku každému, kdo jen trochu tuší, jak vypadá prostředí sportovních bafuňářů a jací šíbři se tam houfují. Pan Rajch v tomto směru patří mezi naprostou špičku oboru, vždyť byl oblíbencem velkotuneláře Chvalovského a měl podporu od Berbra. Případ okradených tenisových důchodců v Tesle Karlín nebo obchod s nadějí pro nevyléčitelně nemocné (Bioinova) tak nemusí být vše, co na pana právníka vyplave.

U případu Tesly Karlín bych se rád na chvilku zastavil, protože z něj lze odhadnout některé vlastnosti a schopnosti pana doktora a případné nebezpečí pro jeho spolupracovníky, pokud by se opět něco "nepovedlo". Případ nejprve jen ve stručnosti shrnu: Skupině pana Rajchla se zalíbily pozemky pod tenisovými kurty TJ Tesla Karlín, které patřily sdružení tenistů tou dobou již v důchodovém věku. Proto do klubu celá skupina vstoupila, přihlásila do něj své příbuzné (Rajchl 5) a známé z celé republiky. Když již měli početní převahu, nechali zvýšit členské příspěvky tak, aby si je stařečkové nemohli dovolit platit a tak se jich zbavili. Nové vedení klubu pak prodalo pozemky v hodnotě cca 60 miliónů korun developerům za pouhých 6 miliónů. Původní tenisté se bránili u soudu. Soud sice poslal rajchlovou skupinou zvoleného předsedu klubu Ryvolu do vězení, pozemky se však původním vlastníkům dodnes nevrátily. Rajch se pak ještě nějakou dobou z pozice předsedy klubu, kterou převzal po Ryvolovi, snažil bránit právoplatným členům klubu v nápravě napáchaného bezpráví. Rajchl o post předsedy následně rozhodnutím soudu přišel.

JUDr. Rajchl byl sice významným hybatelem nakonec ne úplně úspěšného pokusu o nepřátelského převzetí tenisového klubu, ale jelikož si zřejmě byl vědom rizik, která celá akce (a jak se později potvrdilo, obával se oprávněně) přináší, nechal jiné, aby nesli kůži na trh. Rajchl si proto přivedl pana Ryvolu, který byl již na začátku celé operace zatížen miliónovou exekucí, aby vše oficiálně vedl. A také, po neúspěchu celé akce byl jediným, kdo šel do vězení a nyní má exekuce v souhrnné výši 80 miliónů korun. Rajchl zůstal nedotčen.

Ano, za půl roku jste upgradovali vůdce. Rajchl je jistě schopnější než Vrábel. Nicméně, pokud Vrábel upadne, rozbije si ústa sám. Pokud upadne pan doktor, mají zlámané nohy jeho spolupracovníci. Vidláku, měj se tedy na pozoru, aby nějaký další pád JUDr. Rajchla nešel na tvůj účet.

Průměrný počet slepic: 3 (8 hlasů)

Pěkné, ale to tady nikdo nepochopí. Buď přestane číst po pár větách, které ubližují jeho Vůdci a bude dělat, že nic nečetl nebo to přečte a nepochopí nebo to přečte, pochopí a Vůdce bude v jeho očích největší frajer, jak s němi vymetl. To nemá dobrého konce...

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)

Jo, je mi to jasné. Ležím doma s covidem, takže mám víc času a trochu si tu trénuju slohová cvičení :-) Navíc, Vidláka dobře znám, takže to varování směrem k němu je myšleno vážně.

Nebyl bych ale takový pesimista ohledně těch konců. Že je Rajchl grázl normální člověk nahlédne vcelku snadno. Takže se popere se stávajícími pastýři o ovečky, kterým to je buď jedno nebo grázla prostě nepoznají nebo se jim to líbí. Nerad bych, aby mě Rajchl překvapil, ale myslím, že Babiš mu moc oveček nepustí. Hůře na tom bude Tomio. Myslím, že si chlapci můžou prohodit pozici parlamentní a mimoparlamentní opozice. Pěkné by bylo, aby se oba podělili a dotáhli to na krásných 4,9%. Bohužel je však pravděpodobnější, že aspoň jeden, ne-li oba těch 5% dají.

Průměrný počet slepic: 2.6 (5 hlasů)

Rudíkju, meleš a meleš!! rajchl, Babbiš, NEBYLI ODSOUZENI!! ZA NIC!!!!!!!!!! Kapiščto, kluku ušatá,ZA NIC!NIKDY!! A já za sebe prohlašuji, že pokud, nás tito dva ZBAVÍ Fialovy vlády, budou osvobozeni i morálně!!! mTak čau, ty morálko celého národa!

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)

A co dělal Fiala, že vydělával miliony za svoje cancy o ženských v Barmě..., to nikomu nevadí.
Nebo Dozimetr a mafie kolem Rakušana..., to je taky OK...
Starostové žádali, aby jejich jméno nebylo spojováno s Rakušanem a stranou STAN, nemá to prý se starosty vůbec nic společného.

Průměrný počet slepic: 2.6 (5 hlasů)

Že někdo ví, co je Rajchl zač, automaticky neznamená, že miluje Fialu a Rakušanem. Může se stavět kritický ke všem stejně...

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)

že někdo bere aby Rajchl vedl demonstrace, protože to dělá velmi dobře, ale volit jej neplánuje.

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)

Nechť vyšetřovatelé vyšetřují a soudci soudí. Pokud se bude dařit stíhat levárny vlevo i vpravo, jedině dobře pro náš stát.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Obávám se, nevím jistě, že značka může patřit Norům a ne státu.
Býval pán v Novohradských horách, neví zda to pořád funguje. Prodával vynikající domácí sýry. Oficiálně pro zvířata s reklamou "Testováno na lidech". Třeba by to šlo i s okurkami a podobně.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Pane, tato prani mi pripominaji obrozenecke akce z doby 19. stoleti. Proste v tomto svete vladnou super koncerny a jejich majitele. Oni existuji. A jsou dohledatelni. Ne, ze ne. Protoze, kdyz neco mam, tak to mam zapsane. Peclive. Oni neustale globalizacne bohatnou, sem tam hodi nejakou tu mistni valku o trhy, plebsu predhodi novinarska lejna, ale byznys jede. Ukrajina je dokladem.
A lide, bohuzel, jsou pro ne jen tim, cim si vytrou zadni cast tela. Doklad je volba naseho jenerala. Oni zatlacili, lide svobodne zvolili.
Hotovka. Jedeme dal. A okurky proste nebudou k zradlu.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

In reply to by Bidask (neověřeno)

Trvalý odkaz

nezměníme - ale můžeme tak nějak balancovat a udržet náš stát a občany při životě, dokud se ta globální západní šílenost nezačně sama hroutit -viz Maďarsko. Ale po těch prezidentských volbách - skepse, máte pravdu.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Tuzemske subjekty aktualne ovladaji 58 % (1,35 bilionu korun) z celkoveho zakladniho kapitalu v ceskych spolecnostech a maji majetkovy podil v 77 procentech firem (308 032). Zahranicni vlastnici kontroluji 23 procent tuzemskych firem, nicmene jejich podil na celkovem zakladnim kapitalu predstavuje 42 procent.

Průměrný počet slepic: 2.3 (6 hlasů)

pokud si uvědomíme, že do toho nejsou započítány nadnárodní korporace. To by ta procenta šla nejméně o řád dolů.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

"výrobek nebyl kontrolován veterinární/hygienickou stanicí"
Půjde na dračku.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

přidávání cvrčků a červů do běžných potravin, prodávaných např v řetězcích? V rozemleté sušené podobě to ani nezjistíte. A jen ne výkřiky o "zdravých proteinech" - jsou do umělé velkochovy, takže zamořené spoustou antibiotik a veškeré výkaly, v nichž se ty hromady hmyzu válí, jsou celkem neodstranitelné. Plus rozemleté části jako např křídla, případně krovky, není schopen lidský trávicí trakt zpracovat = potíže. Plus i na člověka přenositelní parazité atp - kdopak asi ty milióny cvrčků bude "veterinárně kontrolovat"?

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Rajchl: Putin podepsal dekret o zákazu vyvážení ruské ropy. Dle prognóz expertů budou stát 150 Kč/litr, pokud nějaké vůbec budou.

Dnešní nadpis: PHM nejlevnější za víc než rok.

Odborník a prognostik, to se pozná...

Průměrný počet slepic: 4 (12 hlasů)

In reply to by Dejv (neověřeno)

Trvalý odkaz

ropu státům, které ji tzv cenově zastropují. Rusko souhlasí a další státy OPEC se přidají. A zároveň se SA rozhodla snížit objem těžené ropy. Tak uvidíme.........Za "majstrštyk" západu považuji jeho přesvědčení, že Západ, jako kupující, může diktovat prodávajícmu cenu, za níž to Západu smí prodat. Tsts........

Průměrný počet slepic: 3.5 (8 hlasů)

Máte nějaký věrohodný zdroj této zprávy (tím myslím jiný, než poslankyni SPD).

Určitě proto zažívá ruská ropa Urals v posledních dnech volný pád. Včera o 8,5% na 45 USD za barel, nejnižší cenu od srpna 2021. Brent stojí cca 75 USD.

https://oilprice.com/oil-price-charts/

Průměrný počet slepic: 3.4 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

1 $ rovná se
76,50 Ruský rubl
16. 3. 11:50 UTC ·

Průměrný počet slepic: 3.4 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

5% dolů, ovoce dokonce 10%. Sami říkají, že tím se o našich cenách bude rozhodovat v zahraničí.
Doufám, že se někteří najedí kursu rublu.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

a MMF prognózuje letos a příští rok ekonomický růst v Rusku vyšší, než v Německu. Sice žádná hitparáda ani v Rusku, ale v tom případě kam padá to Německo? A s ním celá EU, my tedy určitě.

Průměrný počet slepic: 4 (8 hlasů)

I kdyby šel rubl dolů, což ten jeho výblitek vůbec neukazuje, také mohu dát třeba 1 € = 139.51 JPY a má to stejnou informační hodnotu tedy žádnou, tak nám to může být šumák, nám to z průšvihu nepomůže.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

rublu se fakt asi nenajíme :)

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

O kurzu rublu se můžeme bavit, až se bude znovu dát volně obchodovat.

Jinak se nebavíme o tržím kurzu.

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)

Samotná ruská centrální banka čeká pokles HDP v rusku o 1-4% https://thebell.io/en/imf-predicts-russian-economy-to-rebound-in-2023/

Obecně panuje přesvědčení, že je MMF ve svém odhadu příliš vysoko.

Kurz rublu je od začátku války umělý. Přestal být volně obchodovatelný. Rublů se nyní zbavíte jen obtížně.

Průměrný počet slepic: 3.7 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

“Rajchlovci napadli auto z Ukrajiny. Řidiči spílali do „hajzlů“, zachytilo video”. Píšou dneska na idnes, což fakt není vládní plátek. Další doklad, že dav před Muzeem byla pěkná sebranka. Naštěstí tohle v Čechách skoro nikdo nechce. Máme kliku, že.

Průměrný počet slepic: 4 (12 hlasů)

Nejhorší jsou ty hysterické ženy: "Dej mu! Dej mu, hajzlovi!"
Je mi smutno. Kde se to v těch lidech bere?

Průměrný počet slepic: 4 (12 hlasů)

Barbora Mercury 🇨🇿✌️🇪🇺🇺🇦
@MercuryBarbora
Tak už asi máme tu “milou” paní, která tak z plných plic fandila dezolatovi, při napadení Ukrajince a jeho auta.
Stála přesně v tom hloučku, odkud bylo natočené usvědčující video a schválně porovnejte oba hlasy.
Jmenuje se Alena Golisová.

Průměrný počet slepic: 3 (6 hlasů)