Další hřebík do rakve

Autor
Štítky

Ve všeobecně vzrušených dnech zaplněných prezidentskou inaugurací, demonstrací Jindry Rajchla a následných událostí trochu zapadla zpráva, která je dalším smutným hřebíčkem do rakve naší soběstačnosti a našim potravinám. Norská společnost Orkla u nás hodlá uzavřít dva své potravinářské provozy. Zmíněná společnost vlastní značky Hamé, Vitana, Otma a také Znojmia. Důvod? Restrukturalizace kvůli zvýšeným nákladům a přesun výroby někam jinam, kde mají levnější energie. V dnešní globální době propojených dopravních koridorů po celé planetě to není žádný problém. Ty tisíce a tisíce kamionů, vlaků a lodí stále zajišťují, že doprava čehokoliv kamkoliv je směšně levná.

Mě osobně se to dotýká především proto, že jsem ze Znojemska, kde měla značka Znojmia svojí dlouholetou tradici. Znojemské okurky nakládané ve sladkokyselém nálevu byly vyhlášené už od dvacátých let. Vyráběly se podle velmi dobrého receptu. Správná znojemská okurka musela být relativně pevná (tvrdá) na skus, nálev měl výraznou kyselost, ale nekřivil hubu, chuť byla typická a všichni starší občané této země jí znali. Hospodyňky se předháněly v tom, že se jejich domácí nakládané okurky podobají těm znojemským. Mojí tchýni se to opravdu podařilo, takže pokud někdo chcete ochutnat skutečně dobré nakládané okurky, přijeďte a můžete to porovnat s tím, co nám dneska firma Orkla pod značkou Znojmia servíruje na pult.

Už dávno skončila sláva Fruty i Hamé. Globalizace nás dostihla, výroba jede v Tramtárii od Egypta přes Turecko a určitě i další země. Technologie se tomu přizpůsobila a když si v obchodě koupíte nakládanou zeleninu, její chuť nejvíc připomíná bahno. A pro všechny Cempery uvádím, že je to jenom metafora a vůbec nic jsem tím neřekl ani nemyslel. Ale troufám si tvrdit, že moje tchýně dělá asi tak stokrát lepší okurky než jsou ve sklenici značky Znojmia. Jen to nesmí prodávat… A tak si debužírujeme jen v rodině.

Teď nám Orkla uzavře další žalostné zbytky vlastní domácí produkce.

Zajímalo by mě, kam se ztratili všichni ti novináři, co ještě před pár lety bez uzardění tvrdili, že to vůbec nevadí, že racionalizace výroby je ve prospěch spotřebitele, protože to bude mít levnější a konkurence způsobí, že výroba bude kvalitnější. Kde se stala chyba? V regálech hnus, zato drahý. Kdyby dneska někdo obhajoval to, co se tu dělo okolo roku 2000, dostal by židlou do hlavy.

Přitom už tenkrát zaznívaly uvážlivé hlasy. Kupříkladu František Havlát navrhoval, aby si stát podržel ve svém vlastnictví právě obchodní značky. Soukromý podnikatel je skutečně lepším hospodářem než stát, ale není to všespasitelné. Globalizace dožene i soukromé podnikatele a korporace nemají svědomí. Ba ani majitele nemají. Patří investičním fondům, ty patří důchodovým fondům, ty patří soukromým střadatelům a nebo taky nepatří, protože ve vlastnické struktuře se nevyzná ani prase.

Jak snadné by bylo říci, ať si Okrla klidně uzavře provozy, ale stát nabídne značku Znojmia jinému podnikateli, který dodrží recepturu. Klidně zadarmo. Podnikej u nás, zavařuj okurky, lep si na ně značku Znojmia, protože to lidi kupují. Když budou mít kvalitu, zde máš značku. Když nebudou, nebo když výrobu odlifruješ do Turecka, tak smůla, lep si tam jinou etiketu.

Často tady mluvím o tom, že globalizace nám všechno bere z ruky a strašně špatně se proti ní bojuje, protože je schopná korumpovat opravdu masivně. Je schopná nasadit pravdomluvné novináře, kteří vše pošpiní, vše zdiskreditují, je schopná si prolobovat zákony, které se pak těžko mění, je schopná hrozit přesunem výroby… atd, atd. Však to všichni známe.

Kdyby stát měl ve svém vlastnictví obchodní značky, mohl by si alespoň stanovit podmínky jejich používání. Třeba především to, že výroba musí probíhat zde. U některých produktů se to rozumí samo sebou – nedovedu si představit, že by u nás lidi pili Kofolu, kdyby se nevyráběla v Krnově. Janis Samaras to asi chápe a proto mu to funguje a vynáší.

Možná je to námět pro ty, kteří se chystají na politickou dráhu… Zachovat české zemědělství a potravinářství zachováním obchodních značek. Těch, u kterých by to ještě mělo cenu.

A nebo udělejte to, co říkám po celou dobu mého blogování. Dovolte tchýním, aby své domácí okurky mohly prodávat. Pokud neotráví svojí rodinu, neotráví ani nikoho jiného. Udělejte zákon na ochranu venkova a pod něj převeďte domácí produkci potravin. Dovolte lidem, ať vyrábějí a prodávají to, co stejně vyrábějí a konzumují… jen to teď neprodávají, protože by přišla nějaká můra z hygieny a dala jim pokutu, protože doma nemají bezdotykové baterie a dva záchody na fotobuňku.

Už nám toho v republice moc nezbylo. Většina z kdysi vyhlášených značek, je dneska jen šméčko. Pár podnikatelů se tady snaží zachránit produkci z patriotických důvodů a není náhoda, že do nich intervjuci nejvíc tepou. Jsou poslední konkurencí pro globální korporace. Málokdo tento boj dokáže ustát. Ani ty největší to nebude bavit věčně.

Ještě pořád je česká zemědělská půda v rukou dvou a půl milionu malých vlastníků. Dovolte, aby alespoň někteří z nich mohli jednoduše prodávat to, co si na políčku sami vypěstují, usuší, zavaří, vykrmí a vyudí. Bude to stejně drahé jako v Kauflandu, ale bude to mnohem kvalitnější. Až tahle vláda skončí (a nebude to trvat dlouho) tak budeme mlít z posledního. Měli bychom mít připraveny plány.

 

 

 

 
Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.7 (286 hlasů)

Komentáře

Výroba makovic v Afghánistánu po okupaci demokratických spojenců USA stoupla mnohonásobně!
Co jiného může Afghánistán světovému globálnímu trhu nabídnout netuším.
Protože šly makovice z Afghánistánu skvěle na odbyt v Evropě iv USA, začaly je pěstovat i země na středním východě. Což je pro evropské odběratele daleko blíže a bezpečnější výroba i doprava. Tam má USA vojáků statisíce, na rozdíl od Afghánistánu.
Kromě makovic tam úspěšně za podpory vlád pěstují i prvotřídní kanabis, pro evropský trh, kde to Chazarové úspěšně kriminalizují.
Afghánistán už nás nepředběhne, ale islámský svět a šejkové už naše svazáky mají na lopatě dávno!
Zeptejte se chemiků, co teče v pražských i karlovarských kanalizacích?
Po filmovém festivalu neví ryby v Ohři ani jak se jmenují.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Jestli se nepletu, již v zimě 2021/2022 byly v brutálním výprodeji okurky znojmia 50-60% v řetězci K nebo B. Pokud se mýlím, tak mne po(o)pravte. Ale jedny ještě mám doma. Příčinou byla absence cukru v láku.

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Pane Vidláku, jak se má Váš kamarád elektrikář z ČEZu? Už si našel novou práci namísto odpojování bezbranných maminek a babiček od elektřiny?
Mohl bych nějaké ty maminky a babičky vidět? Podle sděleného tempa by jich touto dobou měly být tisíce, možná desítky tisíc. Kde jsou?
Nemohl by Raptor TV udělat nějakou reportáž? Třeba by pomohla paní senátorka Hamplová, která si již dávno informace z ČEZu vyžádala, ale nezveřejnila. Proč?
Už jste se někde za tento naprosto vylhaný příběh s neexistujícím kolegou omluvil? Můžete se ještě každé ráno s klidem na sebe podívat do zrcadla nebo už je Vám z Vás ze všeho toho lhaní a vyvolávání strachu taky špatně? Máte hodně imaginárních přátel a kolegů? Děkuji

Průměrný počet slepic: 2.6 (15 hlasů)

Benzínový agregát na balkoně neznamená řemeslníky v bytě, pokud zbytek činžovního domu je pod proudem.
Naproti nám to tak mladý svým rodičům vyřešil, protože na vyrovnání dluhu u dodavatele elektřiny nemají.

Průměrný počet slepic: 3.3 (9 hlasů)

A kde byl mladý před rokem?
Koupě agregátu a jeho provoz je snad levnější?

Průměrný počet slepic: 2.7 (6 hlasů)

In reply to by Koza (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ale jen trouba si může myslet, že ostatní nemohou mít agregáty již delší dobu. ;o))

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)

vyslali ho vládní bozi. Nejde mně jen do hlavy, proč má mužské pohlaví? Koza nijak neskrývá, že patří nejspíš do chlíva.

Průměrný počet slepic: 4.2 (10 hlasů)

Zaubere, vy jste mě odboural... :-))

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

Kozo, kozičko, Nenajdeš asi moc přímo odpojených lidiček, , ale běž do domácností důchodců, kde se topí a svítí, jak za války aby těm hajzlům mohli ten desátek zaplatit a neumřeli hlady a nebo neskončili žebráním o podporu, no máme presidenta, jako masaryka ,ch stylisti, si pošmákli a teď ještě ty stávky, jak za blahého "tatíčka " a jsme o 100 let zpět, ale s mobilem v tlapce. Gratuluji, skvělý výsledek za rok a půl, vše, až na "steudentíky " v rozvalu. Ještě jednou GRATULACE!!!

Průměrný počet slepic: 3.8 (11 hlasů)

In reply to by aja (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jinými slovy tady potvrzujete, že Vidlák pravdu nepsal.

Průměrný počet slepic: 2.7 (12 hlasů)

jarine běž do rici.....

Průměrný počet slepic: 3.3 (7 hlasů)

In reply to by aja (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ajo, tím, že pošlete Jardu někam, se z Vidlákovi lži pravda nestane. Je to cosi vypovídá i o vás.

Průměrný počet slepic: 2.1 (7 hlasů)

Kájo, Vidlákovi, ten tip někdo, koho asi dobře zná dal a on, ho předal nám. Jarda, se tomu bude divit a plkat tu o tom, ještě roka le že nám všem, lže o své cha demokracii vláda, kterou živíme, mu moc nevadí, jinak, by ji jistě jarouš úkoloval vysvětlením stejně, jako vidláka a náís. je to jen tlučhuba, co tu zbytečně provokuje a o tom, jak žijí ti chudší z nás, ví stejné prd, jako celá vláda!!!

Průměrný počet slepic: 2.8 (5 hlasů)

pokud by byla vůle (která není) půjde celkem snadno prokázat, že systém donutil minimálně statisíce lidí, aby ONI SAMI sobě způsobovaly útrapy - netopily, moc nesvítily a nevařily. Pokud by topily, svítily a vařily jako normální lidé ve středoevropské civilizaci , byly by odpojeni, protože to neuplatí. Donutit normální lidi (ne lemply a netáhla) k tomu, aby žili v chladu až zimě, aby měli v místnosti jednu ušmudlanou 40tku žárovku na čtení a třeba i na šití apod a aby hodně váhali s tím, co a zda a jaké si uvaří jídlo - protože k nehorázné ceně potravin ještě nehorázné ceny energií- tak to já považuji doslova za zvrácenost systému. A na tom základě pak různí Jarinové hýkají - podívejte , nejsou odpojení - za jakou cenu? ** Jediné, co tento stav celkem prokazuje je to vítězoslavné pištění vlády a jejích poskoků o tom, kolik se "ušetřilo" plynu k vytápění a spotřebované elektřiny. To jako jak se "to " ušetřilo - že předtím měli lidé v každé místnoti 10 100 watových žárovek a nyní už je nemají? Nebo že jim běžel sporák 20 hodin denně, a dnes jej zapínají, jen když vaří? Nebo že starým lidem a malým dětem je v místnosti s 19ti stupni zima, tak si předtím topili na víc - a dnes už nemohou? ** V tom vámi milovaném Bruselu už na to mají dávno termín - energetická chudoba - kam spadá přesně to, co výše popisuji - běžní lidé si nemohou dovolit běžné základní výdobytky civilizace. A mají dokonce i spočítané odhady, kolik lidí v Evropě do toho spadlo a ještě spadne - a málo to tedy zatraceně není.

Průměrný počet slepic: 3.5 (6 hlasů)

Marná práce.
Je to v něm jak v koze!

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

In reply to by aja (neověřeno)

Trvalý odkaz

Nenajdu moc odpojených lidiček?
Takže Vidlák lhal?
Já neříkám, že nejsou energie drahé. Já také omezil topení, teplotu vody, vypínám spotřebiče, které nepoužívám. Ale proč si vymýšlet pohádky o odpojování maminek před posledním teplým obědem?
Pouze šíření strachu. Vystrašení a naštvání lidé se lépe ovládají...

Průměrný počet slepic: 2.7 (7 hlasů)

In reply to by Koza (neověřeno)

Trvalý odkaz

Kozlíku, točíme se v kruhu, strach, tu Vidlák nemusí šířit. JE TADY VŠUDE KOLEM!!!! Z drahoty, z nejistoty, z hanby, že nemají lidi na základní potřeby.strach a hanba, že v 21 století, musí stát fronty na soc. úřadech a žebrat o pár stovek, aby je fakt neodpojili. Nevím, co tobě kozlíku a jardovi, na tom něco nesedí a mrmláte ty svoje plky furt dokola.Asi ani netušíš,kolika lidem, je fakt moc zle a nenávidí tuto vládu už víc, jak komouše. To jsme to fakt dopracovali.

Průměrný počet slepic: 3.4 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

A špatná zpráva je, že fungují na špatné straně hranice Rusko - Eurosajuz.
Energie jsou základem všeho.
Jak není levná a dostupná, tak se hroutí vše.
A když k dnešní, sice ideologicky vhodné, ale drahé energii přidáme zákazy dovozu a hlavně vývozu, tak máme nabourané distribuce a odbyty.
U zdravých společností by to nemuselo vadit.
Ale u těch dnešních, díky drahým energiím chromých společností, to je tzv. rána z milosti a poslední hryz do svíráku.

Průměrný počet slepic: 4 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

Cena vyšší než vysoká a kvalita nižší než nízká. Mně chybět nebudou. Lépe nedělat nic, než dělat něco mizerně a navíc draze.

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Mám dnes cestu vlakem do Thunu - POZOR všichni místní jezdí HALB-TAX za 50% - kde se stavím také pro 25 kg pytel slunečnicových semínek (krmím celoročně nejen sýkorky a další polétavce na dvou místech, kde se cítím doma - s perspektivou, že by mohli přežít rok 3000 :-) do ZOO obchůdku u nádraží.

Hlavně mám ale namířeno, coby nenapravitelný přežvýkavec, za malýma jabkama a pokroucenou mrkví ZA POLOVIČNÍ CENU než běžně v Coopu do Fritz&Frieda
https://www.fritzundfrieda.ch/
Obchůdek nabízí "nestandardní" potraviny, které se vymykají EU-normám, viz obrázky na úvodní stránce.

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)

von berne, jen jeĎTE, JEN Z LOGIKY VĚCI, SI POŠMÁKNETE NA ZNETVOŘENÉM, KVALITNÍ NEPRODEJNÉ, SE POTOM ODVEZE ZVÍŘÁTKŮM DO ZOO, JAK PRAKTICKÉ ,NORMÁLNÍ, CHA A PRO DNEŠNÍ DOBU KLASIKA. o TOMTO, NÁS NA ZÁKLADNÍ ŠKOLE UČILI KOMOUŠI, VYLÍT MLÉKO DO MOŘE,AŤ NEKLESNE CENA, CIBULI ZARÝT, AŤ NEKLESNE CENA ,ZLATÝ KAPITALISMUS, JUCHAJDÁ! omluva za caps Lock

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

In reply to by aja (neověřeno)

Trvalý odkaz

Třeba si pan podnikaděj řekne: "Když se moje krásné ovoce neprodá a prodává se to škaredé... nebude to tím, že to moje JE MOC DRAHÉ? Kolik mi dali v té ZOO za krásné produkty? Kdybych je dal levněji, neutržil bych aspoň něco?"

Nebo si myslíte, že to škaredé ovoce a zeleninu kupují lidi jen ze škodolibosti?

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

ne, Vlastíku, ne,jsou volové, co ta jablka koupí i za 50,papriky za 100 Pan podnikatel. by byl vůl, kdyby slevnil,když si to koupíš za 100. nevím, co na tom nechápeš. Proto je inflace, jak prase, proto, že lidi, ty předražené krávoviny nakupují za jakoukoliv cenu. tak platte hošánci,pla´tte, za blbost, se musí vždy platit!!!

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

In reply to by aja (neověřeno)

Trvalý odkaz

vydíraných, protože mají pouze dvě možnosti - buď ty potraviny denní spotřeby nakoupi za ty napálené ceny - nebo je nekoupí vůbec, protože kartely řetězců mají ceny de facto stejné. Takže trucovitě nebudou jíst? ** U nás je jasně vidět, že zahraniční řetězce mají cenové kartelové dohody čímž je naprosto popřen onen "božský princip" ruky trhu - a při síle těchto řetězců u nás je povinností státu, aby je za kartely trestaly - úřady i zákony na to máme. Fialovci nemají zájem, protože za prvé si na cenovém sdírání lidí mastí kapsu přes DPH a za druhé - zasáhnout např proti německému či britskému řetězci? No, to by se páníšci zlobili.

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

Řetězce nerozlobit.
Bylo to i za covidu.
Malé krámky zavřené, řetězce jely...
Sice chápu, že tam ti lidé si mohli koupit víceméně vše, ale spíš tam hrálo roli, že jim asi "vysvětlili", že tak to bude.
Tak se nevzpírali tehdy ani teď proti a poslouchají...

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)
Trvalý odkaz

To co píše Vidlák je dnes dokonce i na Seznamu. Rozebírají tam důvody likvidace produkce jablek u nás a ten je jednoznačný - do ČR se dováží levné, dotované ovoce. Nemusíme být jasnovidci aby jsme věděli, jak to bude dál: až se u nás zlikvidují sady a lidé o ně pečující ztratí práci, cena dovozových jablek bude několikanásobná. Návrat do původního stavu bude trvat v lepším případě roky, v horším případě na pozemcích původních sadů vyrostou logistická centra ( pro v té době už předražené ovoce z dovozu ).

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-do-sadu-vjely-b…

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

Tak u nás je možné si koupit "levná dotovaná jablka" za 40-60 kč..., no nekup to, když je tak "tak levný".

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

od hrdiny prezidenta. Čekal snad od něj, někdo, něco jiného? Z pětikolky šestikolka. Česko je už téměř kaput na Hradě mu sedí Čaput.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

Čekali jste od Babiše skoro smrt, od Fialy spásu, od generála řád, všeho, budete mít, co vaše hrdla ráčí a možné i na nějakou válčičku dojde. Tak vo co gou???? To nemyslím přímo na Vás, omluva, ale jen reakce na zklamané voliče!

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

In reply to by aja (neověřeno)

Trvalý odkaz

dělají z občanů debily...

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Volil jsi ho, tak máš co si chtěl.
:-) :-) :-) :-) :-) :-)

Průměrný počet slepic: 1 (6 hlasů)

Vlastenče, a on je snad Babiš ve vládě, pokud ho Zauber volil..., že píšeš "máš, co jsi chtěl"?

Průměrný počet slepic: 2.8 (6 hlasů)

Vlastenec, jsi stejný idiot, jako vláda. Babiš,o něčem rozhoduje??? Zapni ten marast, co máš v hlavě,jinak, jsi jen další zbytečný pošuk, jako ti ve vládě.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Obávám se Vidláku, že jste s Vaším nápadem poněkud mimo. Nepochybně si hodně lidí pamatuje na spory ohledně názvů Tuzemský rum, nebo Pomazánkové máslo. Opilec dnes neomylně sáhne po Tuzemáku atd.. Tou registrovanou značkou to není, jak nám dokázaly spory o Becherovku. Je to o know-how, goodwillu, umění vyrobené prodat ale hlavně o chuti něco dělat. A ta chuť většině Čechům chybí. Raději si koupí zlevněný blivajz.

Nicméně, včera jsem na iDěsu četl rozhovor s výkonným ředitelem Holdingu Agrofert, ve kterém se jej redaktor ptal, proč Babiš kupuje fabriku na výrobu umělých hnojiv v Rakousku. Manager odpověděl, že podpůrné podmínky podnikatelům v Rakousku, Německu, nebo Francii jsou lepší, než v ČR. A je to. Tak dlouho Zlámalová a spol. štvala v Echu24 proti Babišovi, aby se mu pomstila, až holt Babiš půjde jinam a tam jinde bude platiti daně a zaměstnávat lidi. Tak dlouho smečky novinářů psaly štvavé články na Babišovu řepku, až ji začal Babiš vozit po řece z Německa. Jak to nazvat?

1. Česká nenávist

2. Česká lenost

3. Česká závist

4. Česká blbost

Ale jde ještě o něco horšího. Máme vládu, jejíž premiér je vystudovaný učitel dějepisu, ministr financí chemik a ministr pro evropské záležitosti muzikolog. Tak jak to tady může fungovat?

Průměrný počet slepic: 3.5 (8 hlasů)

ale zkázu národního nedorozumění! Blb je vedle blba a nálada je blbá.

Průměrný počet slepic: 3.7 (6 hlasů)

mainstreamoví novináři jsou odpad společnosti a mnozí zmanipulovaní jsou prostě hloupí - na ně mnohaleté sofistikované manipulace prostě platí . **Minimálně polovina našeho národa jsou slušní lidé.

Průměrný počet slepic: 3.9 (7 hlasů)

50% ?

To by bylo hodně málo. Ale řekl bych, že těch pracovitých, nezpovykaných, je podstatně méně, tak maximálně 30%.

Soudím podle porovnání s vietnamskou menšinou u nás. 

Průměrný počet slepic: 3.3 (4 hlasů)

In reply to by Laco G. Mlynář

Trvalý odkaz

po té volbě Pávka...............

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

Souhlasím. Jenom bych dodal, že toto funguje v socialismu obecně. Ať už jde o zdanění bank, energetických společností, big tech, zvýšení plateb pro OSVČ atd.

Nemáme zadrátované hranice. Subjekty, které se stát bude snažit obírat prostě půjdou jinam, nebo platby promítnou do cen. Prodělají na tom nakonec lidé, kterým mají vládní kroky pomoci.

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Nedávno, když Čaputice potřebovala zabránit referendu na pád vlády, kterou nenávidí 80% Slováků, poslala otázku navrhovanou do referenda k posouzení Ústavnímu soudu. Nejdřív. Ne tak, jak to udělal český Khaky Čaput, že nejdříve odsouhlasil a až potom nechal posoudit ÚS.

Obojí bylo uděláno podle třídního názoru na věc. Obojí s cílem, zničit opozici a důchodce.

Khaky Čaput ukázal, co je zač a to hodně brzy. Zobe z rukou ničemné vlády a buržoazie, která jej na Hrad přivedla.

Ničema k ničemovi sedá, rovný rovného si hledá.

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)

být jak Khaki. V politice stát jak úd a okouzlit Hollywood! A tak místo Rusa mít za bratra USA.

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)

O Čaputovi to neukázal ani tak čas, jako jsme si to mysleli po celou dobu.
"Koho chleba jíš, toho píseň zpívej" máme na Hradě, tak jak si to přáli nepřátelé českého státu.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

někteří Ukrajinci jsou pobouřeni tím, že Oscara nedostal ua film** Zelenský a spol jsou pobouřeni tím, že orgnizátoři Oscarů nepovolili Zelenskému jeho oblíbený výstup v přímém přenosu na Oscarech. Možná přibydou další jména na oblíbený ukrajinský seznam "kolaborantů a závadových osob" Mirotvorec - a to členové porotoy a organizátoři Oscarů?:))))))))))) Ukrajina a Zelenský už zcela ztratili soudnost.

Průměrný počet slepic: 4.6 (9 hlasů)

In reply to by synapse (neověřeno)

Trvalý odkaz

nikdy soudnost neměli, ti nemají co ztratit. Jsou zvyklí jenom chtít, žádat...

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

váleční uprchlíci - arogance, drzost - ani si to neuvědomují. Např - je mi jedno, co si o mě Češi myslí, zůstanu tu, nebo - až se nás většina naučí jazyk, budeme ohrožením pro české zaměstnance na kvalifikovaných místech, protože jsme fakt dobří , nebo - Ukrajinky jsou hezké, čeští muži si budou vybírat je............nebo - přišli jsme sem já, můj malý bratr, otec a matka (otec tedy nebojuje, utekl) a přijde sem za námi můj manžel a další příbuzní. Vůbec nepřemýšlejí z pozice, že jim je tu poskytována přechodná pomoc po dobu války jako válečným uprchlíkům - cítí se v naprosto jiné pozici. Z toho ještě budou problémy.............

Průměrný počet slepic: 3.9 (7 hlasů)

Co já u nás potkávám Ukrajinky, tak jsou hezké asi jako Marfuša z Mrazíka. IQ tykve od pohledu.

Průměrný počet slepic: 3.4 (5 hlasů)

In reply to by Zauber (neověřeno)

Trvalý odkaz

že nepotkávám ty hezké, neboť bordely po nocích nenavštěvuji.

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

In reply to by Zauber (neověřeno)

Trvalý odkaz

Taky sem pěknou ukjanku neviděl. Ale i našich pěkných holek nějak ubylo.

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)

In reply to by Zauber (neověřeno)

Trvalý odkaz

i foto - a je to pouze její subjektivní dojem. Jak říkám - sebevědomí, občas nepřiměřené, jim nechybí

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)