Těžký život disidenta

Autor
Štítky

Chtěl bych dnes volně navázat na text o VŘSR. Udělám takový oslí můstek a dnešní době. Víte znám jednoho emeritního faráře, který si prošel v padesátých letech Jáchymovem, byl celý život perzekuován a dnes jako důchodce nechápe, jak je možné, že se nás mladých ta otázka komunismu za s tak nedotýká. Vždyť je to zrůdná ideologie, která zničila tisíce životů! Tento farář byl šťastný, když bratři Mašínové dostali svoji medaili a vedli jsme spolu velmi vášnivé debaty o tom, jací vlastně byli. Nakonec se diskuse zasekla na tom stejném... jak je možné, že nedoceňuji jejich odboj proti tak strašnému zlu jako je komunismus. 

Bylo to velmi vyhrocené. Kdyby rozhodoval tento farář, zřejmě by opravdu nechal všechny komunisty pověsit. Ostatně není u nás sám. Máme celou řadu skutečných disidentů, kteří proti tehdejšímu režimu vedli boj na různých úrovních a vlastně ho vedu i dnes. KSČM je pořád ještě pod palbou bývalých perzekuovaných umělců, sportovců politiků a dalších. 

K tomu je tu hodně bývalých komunistů, kteří se v nové době rychle zorientovali. Nejprve podepsali antichartu, protože to znamenalo vydělat a pak pochopili, že nové zisky kynou z vypjatého antikomunismu. Ale zrovna o těchto mluvit nechci. Dnes chci mluvit o těch, kterým předchozí režim skutečně zničil život. Chci mluvit o těch, kteří přišli o zdraví za své členství v Sokolu, kteří přišli o majetek jako Kulaci a kteří byli pro své přesvědčení třídními nepřáteli. 

Věřím, že mají hodně důvodů tehdejší dobu nenávidět. Chápu že mají hodně nevyřízených účtů, že přišli o všechno, ztratili nejlepší roky svého života v kriminálech a že tedy mají hodně důvodů nenechat ani na dnešních komunistech nit suchou. Přesto si také troufám tvrdit, že nepochopili jednu důležitou věc. 

Většina těchto bývalých disidentů bojujících i proti dnešní KSČM nebo proti Zemanovi a vůbec proti každému zavlékání republiky na východ, ti  vlastně dnes bojují proti ideologii. A to v očích lidstva k ospravedlnění nestačí. Tenkrát tito disidenti bojovali proti reálné moci. Tehdejší ideologie je zavírala, mučila, perzekuovala. Oni bojovali proti násilí a týrání. Bojovali proti moci, která reálně ničila svoje protivníky, která nepřipustila jiný názor a nepřipouštěla odchylky. Pokud bojujete proti kriminálu, proti oprátkám, proti střílení na hranicích, tak má váš boj legitimitu. Bojujete proti státnímu násilí. Je úplně jedno, v jakém jménu se toto násilí děje. 

Většina těchto disidentů žije v omylu, že tehdy stejně jako dnes bojovali proti ideologii. Oni si prostě to násilí a tu moc spojili s ideologií a i když je moc i násilí dávno pryč a zůstala jen ideologie, oni chtějí bojovat dál. Ale ten jejich dnešní boj je skutečně jen proti ideologii. Proti myšlence. Možná zcestné, ale myšlence, která se stejně jako jakékoliv jiné myšlenky nedá vykořenit. Takové, která zde dne existuje vedle jiných ideologií,  jiných ideí a jiných myšlenek a utkává se s nimi v rovnocenné soutěži. Bojují proti ideologii, která si přestala dělat nárok na jedinou pravdu, která neutlačuje ostatní ideje a úplně klidně dovoluje, aby existovaly hned vedle... O jedno křeslo v parlamentu dál. Bojují stejně nesmiřitelně jako tenkrát proti myšlence za kterou už nestojí ani tanky, ani rakety, ani Stalin a vlastně ani žádní odhodlaní stoupenci. 

Najednou jsou to tito disidenti, kteří se v podstatě uchylují k násilí. A najednou je toto jejich bojovné násilí nelegitimní. Protože bojují proti nepříteli, který se nebrání, který je jen karikaturou své bývalé moci, který není nebezpečný a jehož myšlenky i možnosti v podstatě vyvanuly. Komunistický nepřítel prostě už dávno neobstál.  Zůstala jen myšlenka, která nezanikla tisíc let a objeví se vždycky když jde do tuhého. A oni bojují  a nechápou, že je nikdo nepodporuje. A proč také, když jejich nepřítel už dávno nikoho nevězní, nikoho nevyhazuje z práce a nijak nevládne. Oni bojují a nevidí, že hned vedle nich už ale nové násilí vzniká. Násilí nové moci. Té, která nejprve provede vrty do země a pak zjistí, že je tam ohrožena demokracie. Té, která nepřipustí referendum, protože se ho bojí. Té, která ničí životy kvůli jednomu podpisu na úvěrové smlouvě. Která odděluje rodiče od dětí na základě smyšlených obvinění. Která v podstatě nikomu neumožňuje legálně žít, která má každého jednou nohou v kriminále. Která vyhazuje z práce, když jste nemocní a která vás nepřijme do práce, když nejste kamarádi kamarádů.

Zkrátka kolem nás je plno moci se kterou by to chtělo bojovat. Ale tato moc nemá jméno. Není o nic přívětivější než ta předchozí. Z té zůstala už jen myšlenka. Ta nová má za sebou zbraně i peníze.  A tihle bojují proti těm, kteří se nemohou bránit, ani nechtějí bránit a kteří nejsou už dávno nikomu nebezpeční.  Bojovat proti slabému, to vám nikdy žádné body nepřinese. 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

dnešní antikomunisté - kdo chce, nechť je nadále nazývá disidenty - jsou stejní, jako generálové, kteří se chystají na minulou válku.
Chybou je, že tito - ehm - dvounožci jaksi neposlouchají hlasy okolí.
Dílem z vlastní - ehm - zaslepenosti, dílem z vypočítavostí, páč je tady furt dost blbců i chytráků, kteří jim to sponzorují.
Jinak Vidlákovi dodatečně přidávám pochvalu za VŘSR - naprosto geniální, (spíš geniálně jednoduchý) pohled do historie revolucí.
A Gerd nechť má ode mne vynadáno - jak bylo napsáno, jeho komentář je na samostatný článek a ne na jakési patlání pod čarou.

Zatím bez slepic

In reply to by Targus (neověřeno)

Trvalý odkaz

Přesně tak - minulá válka.
Stejně tak je minulou válkou boj proti Rusku, které jen tak tak ještě stojí na nohou. Větší nebezpečí dávno hrozí odjinud.
Pokud ten Vidlákův "boj proti ideologii" vedou pamětníci/starci, osobně kdysi vážně postižení, chápu je. Staré psy novým kouskům naučit lze jen těžko. Můj tchán (95) byl a na to už asi nedlouhé "vždy" zůstane bolševikem, bez náznaku jakékoliv možnosti ještě cokoliv kolem sebe ovlivnit.
Nechápu ovšem lidi "současné" - ani komunisty, leč ani ty jejich anti. Frontová linii teď vede jinudy.

Zatím bez slepic

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

http://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Existuji-zachytne-body-z…

Existují záchytné body, že Milada Horáková dožila v USA. Dostal se mi o ní do ruky záznam, tvrdí šlechtic a bývalý zpravodajský důstojník britské armády

17. 11. 2017 16:07

ROZHOVOR „Bez členství v EU bychom byli pouze nepatrným trpasličím státečkem, se kterým si každý může vytřít konečník, kdy si jenom vzpomene…,“ říká publicista, spisovatel, ale také šlechtic Jan Berwid-Buquoy. V rozhovoru promluvil nejen o Václavu Havlovi, ale vysvětlil také, proč je podle něj nutné vést stát jako firmu. A sdělil i pro mnohé určitě překvapivé názory ohledně Milady Horákové.

.....

U příležitosti výročí sametové revoluce si také každoročně více připomínáme osud Milady Horákové. Navíc, nedávno šel do kin film o této ženě. Vy jste asi před třemi lety právě o ní psal v jednom ze svých blogů. Jak se na tuto ženu, která se neodmyslitelně zapsala do českých dějin, díváte?

Původně spolupracovala s komunisty a v parlamentu hlasovala výhradně pro ně. V tom žádné hrdinství nevidím. Podle hesla dělej ďáblu dobře a peklem se ti odmění se stala obětí politického procesu a posléze obětí komunistické justiční vraždy. Komunisté popravovali i sami sebe a tak ji popravili také. Alespoň se to domnívám. Existují ovšem určité záchytné body, že dožila v USA

+++

Velká část národa vnímá Miladu Horákovou jako hrdinku. Nenarážíte tak trochu se svým, pro mnohé dost kontroverzním, názorem o ní? A kde jste získal tyto informace a také podklady ke svému blogu?

Jsem bývalým zpravodajským důstojníkem britské armády (2nd Lieutenant, British Intelligence Corps, West Berlin 1981–1990). V době mé služby v Západním Berlíně se mi dostal o ní do ruky záznam. Byla vedena jako takzvaný „doubler“. Vykonávala výzvědnou službu pro SSSR, USA, Spojené království a Francii. Britové jí tedy právem nedůvěřovali. Většinu informací jsem však získal od lidí, kteří s ní úzce spolupracovali. Většinou se shodovali v tom, že je bezohlednou kariéristkou.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Jan_Berwid-Buquoy

Zatím bez slepic

In reply to by Targus (neověřeno)

Trvalý odkaz

Targusi,

dnešní antikomunisté svůj boj povedou neustále, protože jde o jejich osobní postoj vyplývající z jejich osobních zkušeností. Co na tom, že někteří až do roku 1968 ten komunismus nadšeně budovali, takže jejich opožděné procitnutí je spíše směšné. U duchovních to bylo hnutí Pacem in terris. Donedávna byla antikomunistická karta doménou ODS, než jim voliči vzkázali, že už je to všem jedno, prostě stalo se. Podle mého osobního názoru do historie patří události, které jsou staré nejméně 25 let, tedy 1 generace.
Doba za 25 let přinesla jiné výzvy a jiná nebezpečí. Antikomunisté svou bitvou proti dávno zmizelému nepříteli jen odčerpávají zdroje a pozornost oproti nebezpečím novým a reálným. Podílejí se tak na tom, že stát a veřejnost nebudou připraveni na nová nebezpečí, a napomůžou tím vzniku nových nebezpečných režimů.
Komunisté bojovali proti nacismu, aby sami páchali zlo jak nacisté. Dnešní antikomunisté, dřívější disidenti, tak vehementně bojovali proti komunistům, až dovolili rozkradení státního majetku bývalými komunisty a položili tak základ mnoha budoucím problémům. Dnes je dějinnou výzvou islamizace Evropy, která je už prakticky nezvratitelná. Ale antikomunisté si vedou stále svou bitvu proti slabému nepříteli bez reálné moci, který už patří do historie. Máme si pamatovat, abychom stejnou chybu neopakovali. Ale bojovat nadále? Proti komu a proč? Čeho tím dosáhnou?
Některé věci vyřeší až čas se svými mocnými spojenci. Na živé nastoupí MUDr. Alzheimer a na všechny pak časem jistá zubatá paní s kosou. Ta definitivně odsune do historie i boj proti komunistům. Za 10-15 let bude konec, staří antikomunisté vymřou. Do té doby budou varovat před volbami a diskutovat na ČT 2 v úzkém kruhu přesvědčených. Zatímco obyčejný volič bude řešit jiné problémy.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Teda ja to nechápem,nerozumiem.. mám vám závidieť vašu inteligenciu,rozhľadenosť a schopnosť analýzy ,alebo...
Nerobím si o sebe ilúzie ,ale som naozaj tak blbý,že pre mňa VOSR a to čo do prelomu 80´a 90´po nej nasledovalo ostáva bez debaty tým najlepším,k čomu sa akákoľvek známa reálna (nebiblická) spoločnosť kedy dopracovala?! Túto vetu - otázku už nebudem ďalej rozpitvávať,ani podmieňovať,relativizovať,ani pripájať klišé - "je mi ľúto obetí" a pod.Tým sa dá totiž okecať úplne čokoľvek. Toho máte v článkoch a komentoch dosť...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Vážený Vidláku, čistě iformativně, dovedl byste odhadnout zda vámi zmiňovaný farář:

1) Byl v Jáchymově a pak by věšel bolševiky, nebo
2) věšel by bolševiky a pak byl v Jáchymově, kde ho to samozřejmě nepřešlo?

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

S nacismem jsme se vypořádali a máme to stále zakotveno i zákonem. Zkuste si založit stranu s nádechem nějakých nacistických prvků a systém vás okamžitě zakáže. U komunismu tahle tečka prostě chybí (vím, že existuje zákon, ale špatný). KSČM dál smrdí v parlamentu a dál drásá nervy těm, kteří si s ní užili, jako jejich předci s náckama. A já je chápu. U nás jsme prostě toto nevyřešili (Havlem počínaje), nevypořádali jsme se s minulostí jasnou tlustou čárou, takže nám tu rezidua přežívají dál. A nenechme se mýlit, i když komunisti mluví "rozumně" (to dělali i ve 46.), pořád je základem jejich přesvědčení ideologie, která nutně musí nemalou část populace poškodit/zničit, aby vůbec mohla nějak fungovat.

Zatím bez slepic

Nechci hájit komunismus a prostředky, jich v reálném světě užil. Staly se zločinnými. A došlo na ně nejspíš zákonitě, protože museli čelit jednak protitlaku, druhak se do ideologie hluboce vryl (asi oprávněný) stihomam a paranoia tvůrců onoho řádu.

Bez toho, abych chtěl snižovat oběti a utrpení těch, na něž dopadla "pěst" tohoto společenského uspořádání, je třeba být zároveň schopný pochopit, že například v Rusku za cenu životů kulaků, "buržoustů" a jejich rodin, se rolničtí červi stali lidmi, v nejzapadlejší vsi se rozsvítila žárovka, žena mohla vstoupit na vysokou školu či dokonce se účastnit veřejného života jako rovná s muži - a i "komunálka" ve městě byla pro nejednoho prvním relativně důstojným bydlením, jehož se mu dostalo. Opakuji - poučením nemá být obhajoba komunismu. Poučením je obžaloba řádu, jenž přehlížel své nejnižší tak dlouho, až jediné, co mohli ztratit, byl jejich život - a ani ten nebyl k žití. Poučením je, že nepoučíme-li se, budeme odsouzeni k opakování (byť v pozměněné podobě).

Důvod, proč se v 89 nezatočilo s komunisty byl jednoduše ten, že šlo o "obchod". My vám předáme moc a vy nás necháte být. A nakonec - pro současné "liberální a demokratické strany" bylo maximálně výhodné, když 15 % levicových hlasů dostávala strana, s níž právě kvůli jejímu názvu nemohla jít ta druhá z levicových do otevřeného holportu. Česká levice se tak držela na poměrně krátkém vodítku. Že jsou v parlamentu komunisté je spíše projevem jejich vlastní krátkozrakosti a pohodlnosti, než krátkozrakosti a pohodlnosti jejich oponentů.

Zatím bez slepic

Pozemková reforma proběhla i u nás, několikrát, ani jednou jsme na to nepotřebovali komunismus. Problém carského ruska nebyli buržousti a kulaci, ale totální zaostalost monarchie. Já mám pochopení pro dění roku 1917 v Rusku. Tam to fakt bylo krušné a revoluce byla nutnou katarzí. Ale venkoncem jednu despocii vystřídala jiná, což není zrovna vítězství pro člověka, jedince. Krátkodobě možná, dostal byt a práci/pole, ale dlouhodobě byl uvrhnut do režimu, který porazil monarchii jak co do brutality, tak co to "ztrát způsobených šlendriánem".

S tím "obchodem" bohužel musím souhlasit.

Zatím bez slepic

Už píšu na politbyro. Vlastně Ojropským hodnotám. Klid na krádež si brát nedáme, nebo jak to bylo.
Brouku jeden odstín šedi navíc - já bych to typoval na džentlmenskou dohodu - my vám předáme moc a budeme krást spolu. Pozdejš sice proti sobě, ale to neva, to se utřepe.

Zatím bez slepic

bez výnimky každá ideológia - forma zriadenia musí časť populácie poškodiť/zničiť,aby vôbec mohla nejak fungovať.. to ste si nevšimli? Záleží len na uhle pohľadu - podľa Vás komunizmus poškodil nemalú,podľa mňa nemalej pomohol..

Zatím bez slepic

In reply to by tatko (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jestli tou pomocí myslíte, že všichni měli stejně, a všichni měli stejný hovno, nebo že jsme pořád 30 let za západem, tak to skutečně pomohl...

Zatím bez slepic

Vy si "pořád" myslíte,že ten západ niekedy môžme dobehnúť,ak nám to nedovolí?Prečo by to, preboha,robil?!
Vlhký "prvorepublikový sen" neoliberálov je rovnako nenavrátiteľný,ako minulá jar..

Zatím bez slepic

In reply to by tatko (neověřeno)

Trvalý odkaz

Nemotejte ty pojmy dohromady. První republika je sen konzervativců. Liberálové mají své sny realizované z Brusele, a dost zásadně se liší.

Ano, západ nemá zájem, abychom ho dohnali, ale do roku 89 to nebylo v jeho režii, a právě tam ale vznikla ta ztráta.

Zatím bez slepic

Doporučuji Ilonu Švihlíkovou a její "Jak jsme se stali kolonií".

Zatím bez slepic

Jestli správně hledám recenze, tak je to kniha o dění po roce 89, což ale není úplně předmětem debaty.

Zatím bez slepic

Nikoliv pouze. Vzhledem k tématu knihy musí chtě nechtě (a také tak činí na zhruba prvních padesáti stranách) v úvodu popsat stav na počátku transformace a dosavadní vývoj - tedy právě období, o němž se vede řeč. A to i ve srovnání s ostatními "bratrskými zeměmi" a se situací na západ od nás. Neříkám, že jde o něco vyčerpávajícího (to ani nejsem schopen posoudit), určitě ale osvobozeného od neoliberální optiky současného "oficiálního diskursu".

Zatím bez slepic

za usporiadanie pojmov.. moja chyba. Kde by sme boli,keby.. je číra špekulácia.ČSR mala šťastie na "dedičstvo" po monarchii a tiež vodcu s víziou.Po odznení krízy však už začiatkom 30´rokov bolo hosp. vplyvom monopolov v depresii a oživili ho až prípravy na vojnu (aké príznačné..).Každopádne dedukovať z toho vývoj na ďaľších 40 rokov je menej,ako veštenie.Ja som hodnotil to,čo sa stalo naozaj.. a hodnotím to pozitívne.A čo sa týka zaostávania,asi si tiež neporozumieme - jeho gro totiž vidím práve v období po prevrate,keď už ho západ blahodárne ovplyvňoval..
ČSR aspoň nostrifikovala,ČSSR sme ale rozdali...

Zatím bez slepic

In reply to by tatko (neověřeno)

Trvalý odkaz

Tatko,
ČR může jednou tzv. Západ doběhnout. Když na ni Západ počká. :-)

Zatím bez slepic

Pro mnohé, bohužel, právě to "hovno" které měli všichni, bylo hodně v porovnání s tím, co měli před tím. Ona ta první republika skutečně nebyla pro mnoho lidí žádnou slastí - a že byla jen o trochu lepší než v Rusku, je jen malou útěchou. Určitě stojí za pozornost nedávno vyšlé reportéže Wenzela Jaksche z němci obývaného pohraničí (tam ještě zesíleno o bolavý vztah Čeeši vs. Němci).

Zatím bez slepic

Jestli do toho nebudeme počítat vnější vlivy (rozvrácená země po válce, způsobené mocnými, hospodářská krize, která vznikla v zahraničí), tak se měli lidi v této zemi nadprůměrně i z pohledu střední a západní Evropy. Jistě, nemalé procento se mělo individuálně podprůměrně, ale daní za jejich pocit "vyrovnání se" je, že jsme byli k jakémukoli roku vlády jedná strany pod průměrem úplně všichni. Vyplatilo se to?

Zatím bez slepic

Když řešíte otázky čirého přežití, moc neřešíte, na kolik za to může vnější vliv (nezapomeňte mezi ně připočítat i strach z revoluce vedoucí ke kultivaci kapitalismu na západ od našich hranic) a nakolik za to může vliv domácí (mimochodem, Jaksch popisuje i zajímavý efekt, jenž by se dal přirovnat k likvidaci našeho textilního průmyslu čínskou konkurencí). Jinými slovy, když žijete starosti onoho akademického "nemalého procenta", jste pak méně překvapený podobnými dějinnými zvraty, než když jste tím - poněkud bezpečněji zaopatřeným - akademikem, jenž z tepla své pracovny vkládá ta procenta do studie o tom, "jak se vlastně máme dobře". On si dnes každý rád představuje, že by on byl oním bodrým živnostníkem, "panem profesorem", či novodobým Baťou. V drtivé většině případů nebyl.

Zatím bez slepic

Víteco, ale tohle je základ jakéhokoli primárního ospravedlní např. lynče, třebaže při jakémkoli sekundárním pohledu prostě tato metoda žaloby a soudu neobstojí.
Je jasné, že člověka nejvíc tíží jeho každodennost, ale i jednoduchá analýza a troška práce s informací (zvlášť dneska je to tak snadné) stačí k tomu, abychom dokázali oddělit vlivy vnější a problémy vnitřní. Když nějaký chytrák sejme třeba dolar, euro, cokoli, co má globální dopad, tak nepůjdu přece mlátit pekaře, protože ta kur**a buržoazní skokově zdražila... Přístup: "Mne to nezajímá..." v sobě prostě nemá nic progresivního.

Zatím bez slepic

Správně, hexvonkei. Přesně to jsem se vám snažil vysvětlit. "Mě nezajímá, že nemáš co žrát, holt nám nějaký spekulant pohřbil korunu. Se s tím smiř, je to dějinná nutnost, slabé kusy odpadají, máš holt kratší sirku a tvoje děcka taky." skutečně nikam nevede a vede právě k lynči. To se vám snažím celou dobu sdělit. Nic totiž není samozřejmé. Ani jediný den. Natož pak společenský smír.

Zatím bez slepic

No "se s tím smiř" jsem teda nenapsal. Psal jsem o prosté dovednosti oddělit od sebe příčiny lokální a příčiny globální. A nevybít si vztek na jiné oběti, která je v řetězci jednoduše blíž.

Zatím bez slepic

No a já psal o tom, že pro člověka na dně je podobná úvaha bezpředmětná a ryze akademická. Pan Soros a podobní je a vždy bude zcela mimo jeho dosah. Ten pekař s jídlem je hnedle za rohem. Není to vůči pekařovi spravedlivé, ale tak to prostě je.

Zatím bez slepic

Pak je pro mne takový člověk hlupák, okolnosti neokolnosti...

Zatím bez slepic

"Mne to nezajímá..." v sobě prostě nemá nic progresivního.

- Nemá nic progresivního, ale některé věci se nevyvíjejí a nic progresivního tam být ani nemůže.

Nadechnout se nebo se najíst potřebujete pořád stejně. Taky v sexu nikdy nikdo nic nevymyslí.

Zatím bez slepic

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

Původně jsem chtěl použít slovo "konstruktivního", ale to by zas mohl někdo napadnout, že bourat baráky (před výstavbou nových) není konstruktivní... :-)

Zatím bez slepic

Když sejmete pekaře, tak se ostatní budou snažit držet cenu co nejníž a když to nepůjde, tak budou řvát na politiky, ať to řeší a politici pak budou říkat svým loutkovodičům: proboha, už nám vraždí pekaře, když vám trošku neuberu, tak svrhnou i nás a budete tu mít nějakého populistu, co vám sebere všechno.

K tomu pekaři to není spravedlivý vůbec, ale přesně tahle to funguje. Před VŘSR v Rusku to byl taky samej atentát na ministry.

Na konci první světový na to vojáci taky srali a za hnaní proti kulometům stříleli vlastní důstojníky zezadu. Pro armády to začínal být problém.

Američané ve Vietnamu dělali francking - normální vojáci měli roční turnusy. Velitelé jen půlroční. Přijel jim tam nějakej profesionální namachrovanec, místo aby se držel pravidla "žít a nechat žít" tak chtěl nadřízeným dokázat jakej je válečník, tak si ho vyčíhli a pak na něj hodili granát, kterej sebrali nějakýmu zabitýmu vietnamčíkovi. Myslíte, že tam přijel nějakej Hercules Poirot, aby zkoumal odkud přesně granát přilítl, kde kdo byl, a odebíral otisky za všech střepin granátů?

Armádám to pak začalo vyskakovat ve statistikách, ale trestat nebylo koho.

Zatím bez slepic

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

A to je jako v pořádku? Zabít někoho, kdo je stejná oběť? Kdo musí mouku draze kupovat, nebo ji má snad krást? Pekař je zpracovatel, při krachu měny ale první porostou komodity. Tak nám teda pár pekařů bude řvát na politiky, zatímco dav bude lynčovat pekaře... jen proto, že je neinformovaný. Pro politiky nádherná situace, protože můžou demagogicky přihodit polínko do ohně a dav postupě poštvat na pekaře, na holiče, na krejčí... Hloupý dav je sen každého despoty.

Zatím bez slepic

V pořádku... Co tím přesně myslíte?

Lidi napřed musej žrát a pak se teprve může přemýšlet, co je správné a co ne.

Podívejte se na toho faráře a bratry Mašíni. Mašíni určitě nehladověli, chtěli jen prachy a zbraně. Věděli přesně kdo je šéf a přibližně kde ho najít. Stejně radši zaútočili na poskoky.

A podívejte se, jaký to jsou hrdinové pro pana faráře, co je takovej zástupce pánaboha na zemi. Je to v pořádku?

Některý věci prostě jen jsou.

Zatím bez slepic

si polistopadová věrchuška usilovně hýčkala. Nejprve havlovským "nejsme jako oni", čímž byla smetena možnost plošného odsouzení/potrestání komunistických es a nejméně první vrstvy "neviditelných" udržovačů. Namísto toho se ujal lustrační zákon proti bezvýznamným pěšákům (spisy těch významnějších s počátkem adventu 89 už neexistovaly). Kontinuálně si komunisty i KSČM hýčkal Klaus jednak ve své vládě osobně (Kočárník, Dyba, Stráský a další), jednak jako stranu, se kterou "se" nemluví, ale která spolehlivě ubere tehdejší ČSSD tolik hlasů, aby se jí tehdejší ODS nemusela dívat na záda s dvojciferným odstupem. Fungovalo to překvapivě dlouho.

Zatím bez slepic

In reply to by Martin V. (neověřeno)

Trvalý odkaz

U nás nikdy nebyla vůle do čehokoli tnout a s čímkoli se vypořádat. A tak máme v parlamentu pořád komunisty, na úřadech komunisty, že prej vymřou... spíš bych řekl, že se přerodí do jiné, neo-formy.

Zatím bez slepic

Myslím, že ona utkvělá potřeba katarze, po níž zřejmě voláte, by se po 28 letech jevila být spíš jen vějičkou zakrývající skutečné problémy dneška. Mně osobně stačilo, že jsme po sobě nestříleli (jedni v oprávněné či oportunistické snaze odplaty, jiní ve snaze nebýt pověšen). Komunista na obci pracující pro obec je pak pro mě lepší, než pravověrný liberál hrabající pod sebe. Každopádně mávat strašákem komunistů je v mých očích dnes především doklad naší vlastní a zcela současné malosti.

Zatím bez slepic

já netvrdím, že je to téma pro dnešek, souhlasím s tím, že už je pozdě, nanejvýš se dá vyrazit KSČM i se svou ideologií mimo zákon, ale víc se dělat nedá. Jinak mě pobavil ten "komunista pracující pro obec", to je asi něco jako "svatej čert":-)) Já teda znám jen ty, co hrabali před rokem 89 i po roce 89.

Zatím bez slepic

Je zaujímavé,že nahrabali aj to hovno,čo sme ako radi hovoríte mali spoločné,a potom sme to hovno predali naspäť kapitalistom za smiešne ceny v tzv. privatizácii.. sa čudujem,že za to hovno ešte aj platili..

Zatím bez slepic

In reply to by tatko (neověřeno)

Trvalý odkaz

..platili v ojedinelých prípadoch,keďže sme tie úvery spálili vo všelijakých tých konsolidačných bankách..

Zatím bez slepic

In reply to by tatko (neověřeno)

Trvalý odkaz

Tihle papaláši pochopitelně vytvořili už dřív specifickou třídu, která měla jednu úžasnou vlastnost. Dokázala se ze dne na den stát z komunisty kapitalistou, navíc s nahrabaným kapitálem, a pak si hezky přihrát majetečky.

Zatím bez slepic

píšete ešte stále o komunistoch,alebo o špinách a duševných kriploch všeobecne? Teraz si zase ja dovolím Vás poprosiť ,aby ste nemiešali pojmy komunista a oportunista..

Zatím bez slepic

In reply to by tatko (neověřeno)

Trvalý odkaz

Já tam mám vztah implikace. Každý komunista je duševní kripl. Ale ne každý duševní kripl je komunista. Sorryjako :-)

Zatím bez slepic

Netreba sa ospravedlňovať,ja Vaše presvedčenie rešpektujem,aj keď s ním nesúhlasím.. Logika by ale snáď mala platiť bez ohľadu na presvedčenie.
Pokiaľ sa niekto (ako píšete) dokáže "..ze dne na den stát z komunisty kapitalistou, navíc s nahrabaným kapitálem, a pak si hezky přihrát majetečky.." je ďalej trochu ošemetné nazývať ho komunistom.. To každý nemôže.. :)

Zatím bez slepic

In reply to by tatko (neověřeno)

Trvalý odkaz

Šahat tomu, kdo se označuje za komunistu, do svědomí, jestli je skutečně komunista, byl komunista, prozřel, co já vím, co ještě, to po mně chcete něco docela nelidského.

Zatím bez slepic

A každý antikomunista je duševní kripl na entou.

Zatím bez slepic

A každy anti-antikomunista je duševní kripl na entou, to celé na entou :-))

Zatím bez slepic

Znám. Stejně jako komunistu, jenž se choval pravicověji než ten největší odeesák. Znám dokonce i komunisty, kteří byli komunisty z přesvědčení, protože chtěli věřit (asi jako mnoho jiných potřebuje víru křesťanskou), aniž by z toho měli byť jen špetku výhod - ba právě naopak, o to upřeněji byl na ně upřen zrak nomenklaturního kádru. Víte, mám tušení, že interpretujete lidi, jejich pohnutky i morálku jen v binárním kódu. Pak vám z toho vyjde pokaždé karikatura.

Zatím bez slepic

No a to je nějaké pozitivum, věřit v něco slepě, neinformovaně? Lenost není pozitivní vlastnost.

Zatím bez slepic

Taky nechápu, kde bere například pan farář své přesvědčení v Boha. Zřejmě není informován o minulosti církve. Každopádně se obávám, že výběrovou informovanost zde předvádíte právě vy.

Zatím bez slepic

Víra je zpravidla "nevyvratitelnou hypotézou". Kam se mám jít informovat, zda Bůh existuje/neexistuje? Obávám se, že žádná taková informace není dostupná už z principu "nevyvratitelné hypotézy". Jenže ideologie, její obsah, dopad (pokud už byla aplikována), to jsou všechno snadno dostupné informace, které si každý, kdo není líný, může sám pro sebe nastudovat a zpracovat.
Ad hominem poznámky nechte stranou, pokud chcete vést seriózní diskuzi.

Zatím bez slepic