Čím víc blbec, tím víc aktivista

Autor

Je tomu něco přes pět let, co jsem opustil rodnou západočeskou hroudu a vydal se na jižní Moravu. Pocházím z uhelného kraje, nejbližší obdělávané pole bylo čtyřicet kilometrů daleko a o zemědělství jsem věděl jen to co mě naučili v přírodopise na základce. Najednou jsem se stal sedlákem a začal pracovat pro zemědělský sektor. Nastoupil jsem jako technik přes obilná sila, ačkoliv jsem předtím viděl silo jenom z rychlíku. Začal jsem obdělávat grunt, chovat zvířectvo a učil jsem se, jak se to s tím uskladněním obilí vlastně dělá. 

Jistě nikoho nepřekvapí moje zjištění. Zkrátka zemědělství není nijak jednoduchý obor, počítá se v něm se spoustou proměnných, je plný nadnárodních korporací i velkých firem, každá, i ta nejmenší farma v konečném důsledku podléhá komoditní burze a vzájemná závislost všeho na všem je poměrně veliká. Ani na sile nestačí obilí jen nasypat a pak čekat. I dnes po pěti letech mě dokáže můj obor pořádně překvapit a stále objevuji fígle a chytračinky mých předchůdců a kolegů. Nemyslím si, že jsem tím nějak výjimečný. Dnešní svět je poměrně složité místo k životu. Ovlivňují nás faktory, které jsou od nás tisíce kilometrů daleko, každý obor se dynamicky vyvíjí a kdo chvíli stojí, již stojí opodál.  

Naučilo mě to pokoře. Především jsem seznal,že málokdy je možné zvolit přímočaré a jednoduché řešení. Téměř vždy je třeba počítat s náhodou, finančními omezeními, pokud možno mít vždycky záložní variantu a lidská blbost podřízených i nadřízených, tu je třeba brát jako konstantu. Posunout se v oboru někam kupředu, postavit nějaký stroj, který něco zlevní, nebo zmapovat nějaký proces tak,  aby se s ním pak dalo něco dělat, to se jeden nadře. A nenadře se jen jeden, nadře se jich víc. Musejí se spolu domluvit, musí jim jít o společnou věc a zpravidla to nedopadne tak dobře, jak si člověk maloval, když s tím začínal. 

Být prostě zemědělcem, ale i instalatérem, pokrývačem, výrobcem součástek nebo výrobcem kolejnic, to je věda, kumšt a leckdy i umění zároveň. Je třeba hodně znát, mít rozsáhlé zkušenosti, být ve střehu, je třeba si vážit těch starších a zkušených a je třeba to učit ty mladé a hlou... totiž aktivní. Tedy věřil jsem, že takhle se to má správně dělat. Nedávno jsem ovšem byl vyveden z omylu. 

Poslali mě na školení zemědělců. Ne, že by se mi tam chtělo, ale prostě naše firma byla pozvána a tak vybrali služebně nejmladšího ať tam jde dělat debila on. Takhle se o mém vyslání vyjádřil můj starší a zkušený kolega. On tam prý byl loni a odnesl to málem srdeční příhodou. 

A tak jsem jel... velký sál v Brně, chlebíčky, kávička, pořádné projekční plátno, pultík s mikrofonem... jménem ministerstva zemědělství přichází Bc. Mladičká Slečinka, aby vám něco pověděla, jak v našem oboru reagovat na rostoucí sucho... Slečna je z obecně prospěšné společnosti či občanského sdružení něco jako Vraťte Vodu Krajině. Na stupínek vyleze mladičká holčička z Prahy a začne nám vysvětlovat, že musíme pěstovat čirok. Ten je odolný. A při obdělávání máme volit metody šetrné k půdě. Máme sypat méně hnojiv a více hnojit biomateriálem. 

Byl jsem ten den nějak v ráži , byl jsem naštvaný, že jsem jinde, než jsem chtěl, stála mi práce, pořád mi někdo telefonoval, zkrátka místo abych normálně držel hubu a pak si dal do nosu při občerstvení, zvedl jsem drze ruku a začal se ptát. 

Když tedy zasadím čirok, kdo ho ode mě odkoupí? A má zaset ten na semeno nebo ten na biomasu? Mohla by mi doporučit někoho, kdo by si to koupil? A hlavně, až zasadím ten čirok a najdu někoho kdo ho koupí a použije, co mám zaset další rok? Znovu čirok? Nebo je ještě nějaká jiná rostlina s malou spotřebou vody? 

Nevěděla odpověď ani na jednu otázku. Na metody šetrné k půdě jsem se už ani neptal, to udělali jiní. Zasypali milou holčičku velkou kupou dotazů. Ani nebyli moc jízliví. Jen se ptali. Za chvíli už slečinka blábolila jako Kateřina Jacquses o biomase. 

No a takhle to dnes máme... nevíte nic,neuplatníte se v žádném oboru...staňte se aktivistou. placené je to asi dobře. Na každý problém existuje jednoduchá a nesprávná odpověď. Vsadím se že stejně to funguje ve školství a asi i v politice. První blbec s proříznutou hubou si může vymyslet cokoliv a doba je taková, že ho někdo poslouchá a za chvíli se to dostane do zákonů. 

Víte, já samozřejmě také vím, jak se oře, jak se hnojí, že vojtěška dělá hluboké kořeny a to pomáhá držet vodu v půdě. Že je třeba vysoké obilniny podsadit něčím nízkým, aby se půda nesplavovala a nevysušovala. Vím dobře, jak by se měly střídat plodiny, že nemá být jen řepka, pšenice a kukuřice a tu a tam cukrová řepa. Já vím dobře, že to chce ještě prostřídat bramborami, ječmenem, hráškem, či hořčicí. Vím, jak dělat zelené hnojení, vím, že by to chtělo chlévskou mrvu a tedy i živočišnou výrobu. Ale nevím, jak tohle všechno udělat a nezkrachovat. A neví to nikdo z oboru... jinak by to dělal.  A pokud se nějaký hrdina najde, tak ho krach spolehlivě nemine. Jeho pole si koupí někdo, koho už podobné nápady přešly, ten bude střídat řepku s pšenicí... 

A řešení nemá ani žádná neziskovka. Nemá ho ani ministerstvo ani nikdo jiný. To proto, že jsme si celý obor kdysi pustili z rukou a dovolili, aby se navázal na celosvětový zemědělský trh. Máme na to mezinárodní smlouvy o volném obchodě a hromadu dalších papírů. Musíme se chovat tak, jak se chová ten největší hajzlík, protože jinak zkrachujeme právě ten nejhorší lump si to pak koupí. A ti největší šmejdi jsou v podstatě silnější než stát. 

Jistě, dá se tomu částečně odolávat. Ale nespasí to jedno školení nějakého aktivisty. Naopak mnohem spíš pomůže zkušenost starého matadora, tu  a tam se podaří nějaká inovace, tu a tam projde rozumný zákon. Žádný pokrok se ale neodehrál skrze spěch. Jistě, je možné udělat revoluci, je možné pěstovat čirok, ale zpravidla to vede k horším koncům, než co bylo před tím. Spěch mě děsí nejvíc... je třeba se probourat do ráje hned dneska odpoledne, netřeba čekat, jednoduchá řešení existují. 

Tak mě napadá... myslíte, až bude válka, že podobní aktivisti budou zase dělat politruky? Nebudou nic vědět, ničemu rozumět, ale budou nás hnát kamsi kupředu, protože odvaha řeší všechno? 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Komentáře

Trvalý odkaz

za mna 5 sliepok ....

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Pěkný popis. Změna musí být krok za krokem, žádná revoluce, která smete všechno i to dobré.
A co se týká zemědělství, zemědělci ví jak by se dalo hospodařit, ale když není legislativní rámec co tento dobrý způsob udělá rentabilní (jak psal myslím Cílek?), pak je zbytečné poslouchat žvásty o tom, jak "by se mělo".
Smutné vidím to jak se "nemakačenkům" podařilo "odbornýma" žvástama zničit komunikaci mezi těmi co znají nebo mají selský rozum od přírody, kdy někdo napíše něco ze svéhopohledu (a rozumí tomu) a druhý, který má fakticky stejnou odbornost a i názor, ale jeho pohled je z jiné strany na něj už automaticky podrážděně útočí, protože "neziskováři a sluníčka" už zaplevelili éter natolik, že se automaticky předpokládá, že druhá strana je zase aktivní d...l :(

P.S. když bude válka? Nemají pro všechny zbraně, zázemí atd. bude jenom obsazování a potom "už né naše" armáda bude konat dohled nad neposlušným obyvatelstvem, kdy politruci z neziskovek budou dělat ideovou podporu.
Sranda, nikdy jsem nechápal nenávist vůči politrukům z 50-70let, teď, když vidím okolo sebe tu "ideovou nadřazenost a aroganci" blbů z humanitních oborů co degradují vzdělání těch pár kolegů co se učí protože daný obor fakt chtějí dělat, tak konečně chápu co je to politruk a proč ho má člověk nernávidět a každý sám si může dát otázlu co ss tímto materiálem udělat, prostě nahnat k lopatě a zákonem jim zakázat dělat něco jiného, ale ty lidskýá práva to přeci nedovolují :(

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

ČÍM VÍC BLBEC, TÍM VÍC AKTIVISTA
Dneska se Vidlák opravdu vyšvihl.
Článek normálního člověka o normálně nenormálních věcech, o kteých se každý z nás setkává ve SVÉM oboru a tajně doufá, že jeho zkušenosti jsou politováníhodná výjimka a že to JINDE přece nemůže být tak hrozné jako u nás, protože by se hospodářství už dávno zhroutilo ... a ono je to ještě horší, jak jednou za pár let zjišťujeme na srazech bývalých spolužáků.

Utěšujeme se, že to přece stále ještě není tak hrozné, že zatím hladoví jen miliarda lidídí- ale ti jsou strašně daleko, tisíce kolometrů.
Zatím se vraždí strašně daleko, pár set kolometrů.
Zatím žije v bídě a nemá na topení a léky pár set lidí strašně daleko, pár set metrů ve vedlejších ulicích. V jiných ulicích je jich po exekucích několik set tisíc, ale nás to nečeká, alespoň rok-dva ještš ne.

Naše děti jsou v bezpečí, mají střechu nad hlavou,bydlí na mamahotelu a naštěstí se rozhodly sami nemít děti, takže ze svého platu coby kapesného zatím vyžijí, alespoň do doby, co budou mít u nás doma zdarma byt a polovinu stravy.

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Ja by som nazov clanku trochu zmenil:

Čím víc blbec, tím víc placený aktivista

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

..s tými malými krôčkami sa môžme plácať nad vodou a to je asi tak všetko.Polnohospodárstvo v Európe je iba kultúrna záležitosť a buď si to v globalizovanom svete už konečne naplno povieme a priznáme poľnohospodárom niečo na spôsob nepodmieneného príjmu,nech pri jazde po diaľnici Francúz stále vidí vinice,Nemec pasúce sa kravy a Štajerák jabloňové sady.. a celý ten bordel s dotáciami pošleme do Afriky na podporu domácich ( nie holandských otrokárov) maloroľníkov.. a ešte sa ušetrí na výpalnom pre Erdogana či Haftára.. Pôjde to bez revolúcie?

Zatím bez slepic

In reply to by tatko (neověřeno)

Trvalý odkaz

Tatko,
pánbu i Vy jste mí svědci, že beru Vaše myšlenky vážně.
1)
Nejprve se chci zeptat, jestli jste se ještě podíval na mou "strukturovanou" analýzu (jak by řekl nechvalně známý českoamerický politolog Pehe),
tedy do bodů rozčleněných otázek z Otázek pro holuba.

Jmenuje se totuším A je to v...kabeli. A pod tím je ještě moje doporučení videa s prof. Kellerem Dvanáct minut pro...

2) Nejsem si jistý, zda Vaše následující věta je ironie, konstatování současného stavu nebo zda to považujete za chvályhodný cíl.
"Polnohospodárstvo v Európe je iba kultúrna záležitosť a buď si to v globalizovanom svete už konečne naplno povieme a priznáme poľnohospodárom niečo na spôsob nepodmieneného príjmu,"(...)

Tak či onak - dobře mi tak, čím kdo zachází, tím také schází.
Nicméně - nerozvedl byste onu větu ? Obávám se, že těch, kteří Vás hůře chápou je víc, ale já se nestydím to přiznat...
Dík!
A. Holub

Zatím bez slepic

,registrujem Vaše otázky,aj predchádzajúce.. mám dnes frmol .. snáď večer.
Nezrozumiteľnosť je moje druhé meno :-)

Zatím bez slepic

Dnes je takmer nemožné dosiahnuť,aby komentár,ktorý presiahne viac,ako tri riadky niekto prečítal.V osobnom kontakte je to podobné – začnete vetu a po druhej čiarke Vás už nikto nevníma.
S týmto vedomím sa snažím text tak zhutniť,aby nebol rozsiahly,ale zároveň obsahoval maximum myšlienky,ktorú chcem podať.Že nie som Hemingway,tak to potom dopadne tak,že tomu málokto rozumie :-)
K Vášmu zoznamu otázok v minulej diskusii iba toľko,že prvých -násť sa viaže na omáčku,ktorú som k textu pripojil paradoxne práve iba ( a po dohode s Vidlákom) preto,aby bol článok čitateľný :) Takže sú iste dôležité,ale k téme o ktorú mi išlo,sa viažu iba posledné dve-tri.. Súhlasím s postrehom o potrebe novej definície,alebo zavedeniu nových pojmov,aj keď sa bojím ( a po nahliadnutí do „diel“ v ktorých sa s týmto pasujú novodobí vedátori (Singer) asi aj oprávnene..),že pôjde iba o znásilnenie starých postulátov novými potrebami.. ..pán Keller do toho vidí „viacrádovo“ lepšie než ja,a tiež dospel k vtípkom pri pivku,kam sa ja zatiaľ nechystám,hoci na druhej strane ani nemám ambíciu čokoľvek svojim „mudrovaním“ dosiahnuť.Týmto sa s p.Kollerom ale nechcem nijak porovnávať,na to nemám ani omylom .)
Teraz k poľnohospodárstvu,ako kultúrnej záležitosti – nemyslím,že to nie je až také neznáme – tento pohľad zdieľa hlavne pravá strana polit. spektra (..keďže iná prakticky neexistuje je to všeobecný postoj..) a hovorí o tom,že z prísne ekonomického pohľadu je poľnohospodárska (prvo)výroba v Európe prakticky zbytočná (neskutočne drahá) a nie je problém ju nahradiť neporovnateľne lacnejším (aj keby sme to robili najlacnejšie,ako dokážeme) dovozom.Preto udržanie poľnohospodárstva je viac-menej záležitosť kultúry,koloritu,tradícií a zvykov.Ekonomicky je to zbytočné.Ale.. ,ale ak budeme šermovať pojmami ako potravinová bezpečnosť,zamestnanosť(sic! časy,keď na družstve robilo trištvrte dediny skončili presne tam,kde naše sociálne istoty,teda v – dosadte si podľa naturelu a slovnej zásoby..),priemyselná ekológia a pod. môžeme udržovať súčasný stav neprehliadnuteľnej húšte pravidiel,vzťahov,podpôr,prepojení,zákazov,noriem,regulácií a obmedzení – čítaj – raja lobistov a politikov,ktorej výsledok je,ako býva pri tejto symbióze zvykom, – sporný z viacerých dôvodov,než pozitívny.
Vychádzajúc z tohto poznania som si dovolil položartom navrhnúť poľnohospodárom stálu rentu za zachovanie Európskeho koloritu a zdroje prelievané v systéme dotácií(regulácií,ovládania..) presunúť na boj proti následkom globálnych klimatických zmien (.. vysporiadanie sa s migráciou)..

Zatím bez slepic

Tatko,
abych byl přednější - nemívám problém s chápáním textů i mnohem exotičtějších než je ten Váš.
Mám problém převážně s tím, že se nabízí interpretací několik - a nedokážu si vybrat, které dát přednost :-)
Takže dík, vpodstatě jsem se trefil na první pokus.
---
Co se týče prof. Kellera - přes onen půllitr před ním se BOHUŽEL nejedná ani ke konci vystoupení o vtípky při pivku - spíše o krutou tresť reality ... ale ono nelze do několika vět či (zdánlivých) bonmotů nacpat obsah několika knih - četl jsem jich od něj tuším osm.
To, co tvrdí o výstupech evropského parlamentu i o důsledcích postmoderního myšlení je děsivá a neuvěřitelná skutečnost.

Zatím bez slepic

In reply to by Asfaltový holub (neověřeno)

Trvalý odkaz

to nerozporujem.. nakoniec to pivo ani nebolo jeho,myslím,že mu neskôr doniesli čaj :) Knihy som žiaľ nečítal (ako mnohé iné),ale sledoval som toho pána a mám ho v úcte..

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Aktivistům by nejlépe slušely přednášky ala "Jak nepěstovat vojtěšku". To bych se šel i podívat. Zajímavá musela být i reakce aktivistky na otázku, co s čirokem. To překvapení, že existují nějaké souvislosti.

Dnes mi trhali zub. Zůstal jsem doma, a pustil si CD se Švejkem, jak ho namluvil Werich. Nepřekonatelné. Ty německé citáty "Der Teufel soll der Kerl buserieren!, Mit solchen Meuchelmoerdern werde ich bald fertig". Werich tu pražskou Němčinu dobře cítil. To si pouštím vždy, když si chci zvednou náladu. Co já tam našel paralel na dnešek, jak je ta doba podobná, falešná, ze všech stran křivá zrcadla, všude nadouvající se pitomci. Haška by dnešní generace měla více číst, měli by to s nimi těžší.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Je to boj s větrnými mlýny, protože tito aktivisté jsou v podstatě nesmrtelní. To, co dále napíši, se netýká přímo aktivistů, ale jedné velmi podobné skupinky obyvatelstva. Přímo u nás v jedné malé vesničce žil byl jeden pán. Co dělal před válkou, netuším, ale za války to byl čilý kolaborant a udavač GESTAPA. Přežil osvobození a najednou z něj je čilý stranický funkcionář. Jeho synáček, udavač STB se pak vypracoval až na místopředsedu národního výboru. Dnes ještě žije. Víte, co dělá? Místopředsedu obecního úřadu.

Jeden můj kamarád, podstatně staršího ročníku, je v podstatě renesanční osobnost a jak tvrdím, praktický génius. Když mu byly čtyři, již uměl číst a začal tehdy se zajímavou literaturou Komenského slovníkem naučným. Díky tomu o pár let později znal vše od akonitinu přes nitroglycerin, kterým se mu asi v osmi letech podařilo vysklít okna v celé ulici, protože zkoušel, zda-li se dá nitrovat bez použití kyseliny dusičné (dá viz. Remyho anorganická chemie) až po zoroastrismus. Asi v deseti letech napsal krátkou slohovou práci na samostatně zvolené téma: Historie rodu Bretschneiderů v Čechách (kdyby si někdo nemohl okamžitě vzpomenout, kdo byl Bretschneider, doporučuji vybavit si Švejka). Při této příležitosti zavolal na tehdejší Ministerstvo vnitra a poprosil spojovatelku, zda-li by mohl mluvit se soudruhem Bretschneiderem. Milá paní mu odpověděla, že jí musí říci se kterým, protože jich tam pracuje pět. Když jsem po stejném jméně pátral já na počátku tohoto století, našel jsem tam jen dva. To byly ovšem jen volně přístupné seznamy zaměstnanců.

Oni přežijí jakýkoli režim a jakoukoli ideologii, protože se na ni zkrátka v ten nejvhodnější čas dokonale adaptují. Janda z Evropských hovnot šel původně ke Klausovi jako euroskeptik. Dnes je zastáncem, čeho vlastně? Evropy ani naší země jistě ne.

Otázka je, co s tím? Či přesněji řečeno, kam s nimi?

Zatím bez slepic

In reply to by L.C. (neověřeno)

Trvalý odkaz

Co se týče evropsky hovnotného pornojandy - mám tu čest, že se znám s jeho vrstevnicí, která dobře zná jej i jeho rodinu.
Jeho otec je prý mimořádně slušný člověk.

Moje informátorka je také slušná a zdvořilá mladá dáma, nicméně jsem s potěšením kvitoval, že když hovoří o morálním profilu Jakuba J., dokáže sáhnout do jinak hluboko v podvědomí zasutých znalostí expresivních výrazů, po kterých by i autor Šmírbuchu jazyka českého chňapl jako hladový dobrman po čerstvém karbanátku a náš aktuální prezident by se zapýřil jako předválečná školačka.

Nicméně podobné týpky najdeme i v Shakespearovi či v učebnicích psychopatologie.
A učebnice dějepisu jimi přetékají.

Zatím bez slepic

Snad frustrace JJ z dětství, z mimořádné slušnosti jeho otce, jež ho vyřazovala z kolektivu. Znal jsem jednoho, jinak mírnej a vstřícnej kluk, běhal po ulicích s páskou PSVB. Jeho táta si odmakal pár let v Jáchymově. Asi to kluci v raném dětství neměli lehké.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Potvrzuji, také z opakované životní zkušenosti, že ve školství je to totéž. Snad jen s tím vylepšením, že k Mladým Nadšeným se přidávají ještě Starší Selhavší, pro něž je cecík "dalšího vzdělávání" požehnáním, neb (samozřejmě že ne vlastní vinou) z procesu utekli a Starší Cynici, kteří pochopili, že stát za konferenčním pultíkem před disciplinovaným pedagogickým sborem je pohodlnější a výnosnější, než krotit žactvo před tabulí. Jediné co potřebujete, je zpívat podle toho, jak máchají taktovkou "odborné společnosti" stanovující diskurs, jako je třeba slavný EDUin...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

To se mi líbí.

Úplně souhlasím. Známej je kameník, původním povoláním inženýr.

Taky jel do Brna a taky na školení. U nich to byl hošík, co přijel vyškolenej z Německa.

No kluk nevěděl, že ty skripta, ze kterejch jim přednáší o tom světle západního fištrónu, jsou ve skutečnosti napsaný po válce podle českejch prvorepublikovejch skript, který jsme dali my němcům k okopírování po válce, protože u nich to všechno shořelo při bombardování.

Tak se mu tam v zadních lavicích posmívali a dělali si z něj srandičky.

Já těmhle říkám vyškolenci. Klaus jim říkal rychlokvašky.

Za chvili je poznáte už napohled - Gross, Makron, Matěj Stropňa, prokurátorka Bradáčová, Ferri, Lucie "Lála převychovatelka dětí" Myslíková atd.

Mladí lidé mají spoustu kvalit a spousta si jich vede moc dobře, ale životní zkušenosti se jinak než věkem získat nedaj a nejde to jinak, protože starší sice rádi poraděj a předaj zkušenosti, jenže každej říká něco jiného a jak si z toho vybrat. I na to potřebujete ty vlastní životní zkušnosti.

Podívejte se na ty chudáky postřílené Breivikem. Rodiče je přeci jen trochu tlačili do politiky a oni jeli na školení, ti slušní protože se to po nich chtělo, ty svině natěšení, že jsou kádrová rezerva pro příští vládce, a ani je chudáky nenapadlo, že pro někoho představují absolutní zlo, které musí být vyrváno i s kořeny a že se zrovna dneska rozhodl se do toho vytrhávání pustit bez ohledu na následky.

A tak zatím, co si chodili po ostrově jak na skautským táboře, když se osobní volno, tak na ostrov dorazila jejich Nemezis s nabitou zbraní a zásobou munice a všechny vyslechnuté rady od všech laskavých členů rodiny byly rázem k ničemu.

Nemezis si to totiž pořádně vyžrala od té party, do které patřili i jejich (aspoň na ně) laskaví rodiče a rozhodla se trošku se o ty sračky podělit a protože si to vyžrala jako dítě a teenager, teenageři byli ideální podělení se o sračky. Musel se v nich poznávat a přál jim vrátit přesně to, co dostával on sám od jejich rodičů.

Myslím, že přes svůj stále mladý věk část z těch přeživších za těch pár let neuvěřitelně zmoudřela, protože o některých věcech prostě nepřemýšlet nejde a teď mají hlubokomyslné postřehy ke předání. - A nedělám si iluze, další část zůstala tak blbá jak byla.

Také někteří rodiče těch zastřelených, postřelených a přeživších, ale traumatizovaných, se jistě v životě posunuli o hodně víc, než za celou svoji předchozí politickou kariéru.

Škoda, že ani o nich není víc slyšet. Mohli by naši civilizaci někam posunout a něco nám předat, když už své poznání tak tvrdě zaplatili.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Rozveďte to znání Jandovy rodiny a Jandy samotného.

Mimořádně slušný člověk je co přesně? Nějaký lidumil, co zachraňuje ztracence? Někdo kdo nekrade i když může? Zakřiknutej ňouma?

Nevěřím tomu, že z někoho vyroste něco jako Janda a rodiče neudělají chyby ve výchově.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Mělo to být pro nick Asfaltový holub

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Zemědělci mají určitě skvělý selský rozum, o tom žádná. Přijde mi trochu škoda soudit podle jedné, a to zřejmě skutečně nezkušené a nevzdělané osoby, celou oblast neziskového sektoru. Takoví se najdou všude a je to spíš o organizátorovi akce, že tam někoho takového poslal.
V Brně je spousta vzdělaných lidí, kteří jsou mostem mezi zemědělstvím a vědou, a zřejmě mnozí z nich pracují v neziskovém sektoru a jsou "aktivisty". Někdo takový by se hodil více.
Přijde mi absolutně absurdní plivat na druhé, kteří vykonávají jinou činnost než já, a že jsou za to placení. Proč by neměli? Občanská společnost a neziskovky jsou nezbytnou součástí demokracie a za spolky jsme v 19. století bojovali. Že je to dnes třeba špatně organizované a dotace podporují ne vždy, to co se líbí mě, je stejný problém jako ten, že zemědělství by si bez dotací taky ani neškrtlo. Lidi, buďme konstruktivní a řekněme si, co je špatně, proč a jak bysme to chtěli jinak, ale tím, že něco/někoho hned pošlete do háje, že něco neumí a tím pádem je celá ta oblast na...., tak rozhovor nezvnikne. Jsme jeden národ, ne? Proč pořád ta vnitřní nenávist a pocit, že ostatní se mají líp a nemusí pro to nic dělat?

Zatím bez slepic