Ostrakismus

Autor
Štítky

Ve starověkých Athénách existoval po několik staletí střepinový soud, neboli ostrakismus. Jednou do roka se sešli plnoprávní občané na Agoře a mohli na keramický střep napsat jméno někoho, koho považovali za největší nebezpečí pro athénskou demokracii. Úředníci pak hlasy sečetli a pokud hlasovalo alespoň šest tisíc lidí, byl "vítěz" na deset let vypovězen z Athén. Střepinový soud se ve vrcholných dobách stával důležitým nástrojem politického boje mezi klikami místních politiků a mocipánů, kterému se nevyhnuli ani ti největší athénští muži. Jen tak namátkou byl třeba vypovězen Miltiádes, vítěz nad Peršany od Marathonu nebo Kimón, který sjednal mír se Sparťany.

Jednou, v době peloponéské války se opět sešel střepinový soud a k Aristeidovi přistoupil jakýsi nemajetný občan, který neuměl psát a požádal ho, aby na jeho střep napsal jméno právě tohoto Aristeida. Aristeides se občana zeptal, proč má napsat právě toto jméno, zda občan Aristeida zná? Občan odpověděl, že nezná, ale leze mu krkem, že pořád všichni Aristeida nazývají spravedlivým. Když pak byly střepy sečteny, Arisetides byl skutečně poslán do vyhnanství.

A nyní otázka... napsal Aristeides svoje jméno občanovi na střep? Napsal přátelé... protože takhle vypadá demokracie.

Dnešní úvod byl trochu krkolomný, ale nezbytný. Víte, v poslední době mě znepokojuje, jaké nároky začínají být kladeny na voliče občana. Dokud vyhrával volby Klaus, Topolánek a nebo Schwarzenberg, nikdo neapeloval na voličovu inteligenci. Pak se to najednou ve volbách otočilo, volič si zvolil Babiše, Zemana a má tendenci to udělat znovu a najednou se přetřásá ta voličská blbost a nevzdělanost. Kdyby prý byl volič chytřejší a víc se zajímal o věci veřejné, určitě by volil jinak a lépe.

A já se ptám! Proč by sakra měl být ten volič tak strašně vzdělaný a moudrý? Proč by se měl tak nadstandartně zajímat o věci veřejné? Tuto otázku bych někdy u ovárku strašně rád položil i Vlkovi z Kosy. Proč má sakra právě volič být tak super inteligentní a rozpoznávat na zástupcích které volí všechny nešvary a má na ně reagovat?  Štve mě, že se po voliči najednou chce, aby měl hodiny a hodiny volného času, které najednou věnuje službě vlasti asi nejlépe tím, že bude číst všechny dostupné tiskoviny, bude surfovat po internetu a po mnoha a mnoha hodinách vytrvalého čtení, psaní poznámek a asi i studia se pak teprve bude moci správně rozhodovat.

To je přece úplná blbost, kterou nikdo nedělá. Tedy dělá ji ten, kdo je za něco podobného placený a stejně je to spíš věštění z křišťálové koule.

Merkelová se o přijetí migrantů z Maďarska rozhodla sama v pár minutách. Neměla žádné podklady, nic si nezjistila, neptala se ani přátel ani kolegů ve vládě, nevyžádala si žádné stanovisko tajné služby, nic. Prostě něco plácla. Ale volič občan má být moudřejší než Merkelová a má si pořádně načíst informace než hodí svůj lístek do urny.

Sobotka se jednou asi špatně vyspal a rozhodl se, že Babiše vyhodí z vlády a tak to udělal. Nikomu o tom neřekl, ani svým spolustraníkům ne. Neměl to vůbec promyšlené, neměl žádný rozumný podklad, který by oddělil včerejšek kdy se s Babišem kamarádilo od dneška, kdy se s ním už nekamarádí. I já si myslel, že za tím přece musí něco být, ale nic za tím nebylo. Nepřišla žádná URNA, která by Babiše zatkla. Prostě Sobotka něco plácnul a pak jen koukal, jak mu to Zeman i Babiš cupují na kousíčky. Přitom každý blbec v téhle zemi věděl, že Zeman není žádná hodňoučká kočička, ale tygr, který čeká na každou skulinu v mřížích. Dokonce i spolustraníci v ČSSD to věděli. Jen Sobotka byl blbej. Ale volič občan má být moudřejší než předseda vlády a má se rozhodovat líp. Má si dát víc záležet, než si ho dal šéf exekutivy.

Zaorálek taky jednoho rána dostal příkaz, aby miloval Ukrajinu a nesnášel Putina a tak se do toho pustil i když si vrabci cvrlikali na střeše o podivném Majdanu. Vlkova Kosa přinášela lepší a přesnější zprávy než  Česká televize, navíc rychleji a předpovídala ukrajinský vývoj lépe než CIA a většina vlád.  Prostě politici zase jednou šlápli do pořádného hov... lejna a dodnes jaksi nevědí co s tím. Dodnes je ten kostlivec ve skříni a dost zoufale se kolem politicky tančí. Ale volič samozřejmě má dost času po práci hledat Kosu, číst ty stovky článků, konfrontovat to s jinými zpravodajskými kanály, projíždět videa z Youtube, sledovat politické debaty a vůbec věnovat více úsilí a více času přípravě na volby než kolik času a úsilí věnují naši představitelé řízení země.

On ten starověký řecký negramot v Athénách měl pravdu... I tenkrát v těch Athénách to politici vedli od desíti k pěti a i když tu tam porazili Peršany, stejně všem lezli krkem a   jediné co na ně platilo, bylo vyhodit je od válu a poslat na politický hřbitov. Vinný, nevinný, všichni jsou stejní. Akorát ten Aristeides chápal, že demokracie znamená i nevzdělané voliče rozhodující se poněkud jinak než by se čekalo.

Ne volič, ale politik nebo ty šedé eminence by měli být chytří a chápat, že lidi mají i jiné starosti než sledovat politiky a jejich tanečky. To oni by měli být ti, kdo chápou své voliče a umějí s nimi žít i pro ně pracovat. Koneckonců berou za to slušné peníze. Nemluvě o tom, že dneska je prostor tak přecpaný informacemi, že tu pravdu z toho nevyplete ani premiérův poradce. Pokud nemáte politiku a politologii jako koníčka, tak se v tom stejně nikdo nevyzná. A i když jste placeným politologem, stejně se ti politici rozhodují jinak než jste jim to naplánovali. A voliči také.

Koneckonců, co našemu voliči zbývá? Jen naprosto přesný a správný instinkt, že ti co jsou tam dlouho, musí pryč. Že Zeman může dělat a říkat co chce a stejně ho za to někdo pokárá a nebo rovnou seřve. Že Babiš je jen a pouze apriori špatný a nikdy neudělal nic dobrého, bo zvýšení důchodů je jen populismus. Každý jeho protivník je čestný a dobrý a jen on je vždycky ten špatný. Není divu, že na takové kecy nikdo neskočí.

V právu je ten venkovan v Athénách. Neznám Aristeida, ale leze mi krkem. To v demokracii stačí. Přesně podle tohoto klíče prohrál Sobotka, prohrál Kalousek, vypadl Hermann, skončil mladej Stropnický a další. A pokud polezou voliči krkem, poletí i Babiš a jeho lidi. Bez ohledu na vítězství nad moderními Peršany či Spartou.

A já vám hlásím, že tento blog vás nikdy nebude vychovávat k nějaké voličské odpovědnosti. Nikdy se nebudu pozastavovat nad tím, že máte jiný názor než já a že volíte jinak než já. Nikdy vás nebudu mistrovat, že jste tupí a nevidíte něco, co já ve své nekonečné moudrosti vidím na první pohled. Je mi úplně šumák, jestli trávíte nad politikou deset minut týdně nebo dvě hodiny denně. Vůbec mě netrápí, zda jste se rozhodli deset minut před volbami nebo půl roku dopředu a nikdy vám nebudu dělat politické školení mužstva. Většina voličů se stejně rozhoduje mnohem lépe než většina politiků.  

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

z Kosy vykopnut obloukem. A spolu s ním další kousci.
Na ja, jak říkávala moje babi, nic netrvá věčně, ani láska k jedné slečně. Chci říct k Vidlákovi. Chci říct k politikům.

Zatím bez slepic

Targusi,
mohu se mýlit, ale Vidlák z Kosy vykopnut nebyl (kdyžtak ať mne opraví).
Vlk se nejprve v první fázi rozhodl, že bude otiskovat jen a pouze své vlastní názory.
Po částečném vychladnutí nabídl možnost publikací dvěma lidem - z nichž jeden byl, tuším, Vidlák.

Ale mohu se mýlit - třeba už nyní situace zase vypadá jinak...
Až tak to nesleduji.

Vlk je ve velmi složitém psychickém rozpoložení, snaží se být současně věrný dvěma vzájemně se vylučujícím morálním principům. Jde kupodivu o naprosto běžný jev, který postihne ve větší či menší míře každého z nás.

Prý s výjimkou psychopatů a světců.
I když... Pokud si přečtete pořádně Nový zákon a Korán, s něčím podobným se opakovaně setkali i Ježíš a Mohamed.

(Psychologové tomu říkají kognitivní disonance).

Zatím bez slepic

Holube trefa,

marně jsem přemýšlel o co Vlkovy při jeho častých výlevech o odumření svého webu jde. A ona to obyčejná kognitivní disonance.

Zatím bez slepic

Vlk těžce nesl, že nepřesvědčil ostatní o svém názoru, že Bohuslav Sobotka je nejlepší předseda vlády od listopadu 1989. Tím dospěl k názoru, že se Kose věnoval spoustu hodin zbytečně, takže ji zavře a bude spouštět jen občas s pár názory s výjimkou série článků od autorů, které měl ještě v zásobníku. Pak se výjimky stalo pravidlo. Ale přes to všechno jde o vlkovo právo určovat si obsah jeho Kosy, je jejím autorem i majitelem a rozhoduje jen on, koho tam pustí a koho ne.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

máte samozřejmě naprostou pravdu. Pouze s dodatkem, že těch třecích bodů bylo povícero, stejně jako narůstající kvantum nevzdělaných a (podle vlka) nevzdělatelných čtenářů.
Já dodávám - škoda.

Zatím bez slepic

Wiki: "Kognitivní disonance je stav mysli, který vzniká rozporem mezi dvěma kognicemi, například mezi postoji (znalostmi, vírou, chováním) a skutečným stavem věci."

Jj, na to jsou odbornící někteří dominikáni. Podle mne se z toho musí dřív nebo později slabší povahy zbláznit. Já se dominikánům radši vyhejbam, stejně tak jako Vlkovo blogu (jen na Lea tam někdy zajdu).

Zatím bez slepic

Je to tak Targusi. Nebyl jsem vykopnut ani odejít. Vlk tehdy byl v situaci, že Kosu zavře a přestane úplně přijímat jakékoliv příspěvky. Dal mi to vědět asi čtrnáct dní dopředu. Tenkrát se můj ctěný bratr vzepjal k heroickému výkonu a zařídil mi vlastní doménu a naprogramoval tento blog. A pak mi dal Vlk vědět, že moje a Leovy články bude dál přijímat a Kosu nezavře. Psal bych na Kosu dodnes nebýt mého bratra a jeho práce. Bylo mi líto bráchovi říct, že to dělal zbytečně, že děkuju a nashledanou... a tak jsem začal psát tady.
S Vlkem mám velmi přátelský a blízký vztah a pevně doufám, že se s ním jednou potkám na své zabijačce. Ostatně Vy jste také zván.

Zatím bez slepic

In reply to by Vidlák služebně (neověřeno)

Trvalý odkaz

kdybych byl der dojče pašík, neboli řádně česky svině německá (tento krajový nadávací termín se u nás dodnes používá a jeho "překlad" je něco jako svině na druhou), vybral bych sem na toto místo pár větiček z mé bohaté korespondence s vlkem. Tak nějak podobně, jak to udělal svého času on. Bez dání možnosti obrany a vyjádření svému protějšku.
Leč ač k těmto tvorům chovám sympatie takřka vřelé, myslím, že si ničeho takového mí čtyřnozí přátelé nezaslouží. Mohl bych se totiž snadno dostat až pod jejich úroveň, což bych opravdu nerad. Český pašík úplně stačí.
A jako český pašík se spokojím se stavem takovým, jaký je. Totiž že mám svůj chlívek a v něm plné korýtko a kopec čisté slámy a Vidlák má svůj virtuální flek, který prozatím neobjevili vítači a sluníčkáři a ostatní verbež z ACZ. Anebo objevili a Vidlák se svou partou jim nestojí za námahu sem cokoli klofat.
Což je dobře.
Což znamená, že sem nebudu zatahovat více hnoje - a navíc cizího, než je nezbytně nutné. Hnoje se zde rodí více, než dosti pro potřebu nás všech, kteří sem přijdem virtuálně pokecat. A není nutné zde luftovat staré připosrané trenky. Každý si necháme, co jeho jest, jak zde "kdosi" moudře poznamenal.
:-):-):-)

Zatím bez slepic

"Tak nějak podobně, jak to udělal svého času on. Bez dání možnosti obrany a vyjádření svému protějšku."

Targusi, nie ste sam:-).

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

S Vlkem se něco stalo, několik posledních článků jsem si přečetl celé a se zájmem. Dokonce, byly i vtipné, jak je dnes in. A pak, že nemoci škodí.

Zatím bez slepic

Škoda je, že se Vlk neodváží diskutovat aspoň tady. Diskuse by byly ještě zajímavější.

Zatím bez slepic

Vídíte, taky jsem nabyl dojmu, že "S Vlkem se něco stalo", ale spíše opačného. Změna k pavlačovému stylu psaní, má to skutečně zapotřebí? Například: "brutální většinu 11:8" to je jen jedenáctkuosmi, brutální by byla 10:1, 20:1 a podobně, Vždycky bude při lichém počtu někoho více. Uštěpačné podrývačky ve stylu "se bývalý komouš štítí přiznat politickou spolupráci s KSČM a registrovaný agent StB s Okamurou? Když Okamura prý chrání zájmy republiky a Babiš je prý chránil svou spoluprací, podle svých slov" - k čemu je to dobré? Nebo "Babiš neustále slintá ", "Pitomio" a podobně, Pavlačový styl spíše ukazuje na autora než na toho koho chce "pavlačovat". Hořekování nad tím, že (jakákoli) většina přehlasuje (jakoukoli) menšinu, mi přijde poněkud mimo mísu.

Hezký den.

Zatím bez slepic

Také to sleduji a je mi z toho smutno.
Tohle je styl Jožana z ACZ. Anebo Targuse. Anebo scallopa - hlavonohy. Ale u vlka je to opravdu škoda. Zcela tím shazuje svou jistě nezanedbatelnou práci, kterou si jinak s textíky dává.

Zatím bez slepic

Targusi,
ten měkkýš scallop ještě existuje?

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

je nasazen na Aktuálně. Je placen od Putina, Babiše a Zemana. Teda za každé použití jejich jmen v negativní konotaci. A asi si i vydělá. Na hlavonohy mu tam šlape Pepa Řepa.

Zatím bez slepic

In reply to by Admirál (neověřeno)

Trvalý odkaz

Admirále,
už na aktualne.cz jsem zastával názor, že scallop má jen jeden vyvinutý orgán a tím je noha. Určitě nemá vyvinutý mozek. Jakožto hřebenatka se hodí jen k jedinému, dát si jej se šampaňským. :-)

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

jeho frky v diskuzi stále nacházím.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Nikdy ... je příliš dlouhá doba na jakékoliv sliby. :-)

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

A to ten Aristeides respektoval to rozhodnutí jen tak?
Neprohlásil, že referendum se musí opakovat, že neodejde dokud nerozhodne nezávislý soud, že sčítání bylo zfalšováno, že se proti němu protivníci spikli a že hlasující neměli ty správné informace a že by se měly započítat i korespondenční střepy?
A že není střep jako střep?
Jestli ty (staří) Řekové nebyli nějací divní.

Zatím bez slepic

páč nevysedávali v kavárně, vlastně před kavárnou na sluníčku. Tudíž neměli takové ty vylepšovací nápady. Ale multikulturní byli, to zas jo, to už tenkrát. Akorát že z nově příchozích nadělali rovnou otroky. Místo dávek v nouzi pořádná rachota. Možná to mělo něco do sebe, bylo by na to potřeba udělat něhjaký proudžekt...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

"Drahoš se obává vměšování Ruska do voleb. Sobotka ho ujistil, že zpravodajci hrozbu nepodceňují"

Na Aktuálně se vyplatí chodit. Vždy se tam najde něco zábavného.

Zatím bez slepic

Před finálovým utkáním je potřeba rozšířit "důvodnou obavu" (Důkaz? Netřeba, přece se podívej kolem sebe. A co mám jako vidět? Jo tak ty to nevidíš? No tak to jsi hlupák nebo ruský agent, neb všichni slušní (viz Mitrofanov), demokratičtí (viz Kalousek), pevně prozápadně ukotveni a tam směřující to samozřejmě dobře vidí.) o tom, že hřiště bude nakloněné, rozhodčí ožralý, diváci nevhodně hulákat a soupeř "neprojeví dost respektu" - to pro případ, že by to opět nedopadlo. A kdyby to náhodou dopadlo, tak demokracie všem atakům odolala a "voliči složili reparát" (kdysi dávno Klaus a teď Fiala - tohle snad ODSáci nasávaj povinně v noviciátu).
Ale jinak se Drahoušovi s těmi strachy nedivím, neb ti Rusáci jen za posledních pět let už přece zvolili Zemana, Trumpa, udrželi Orbána, vykopli z EU Británii, rozhodli volby v Bulharsku a málem i ve Francii, jedním vrzem znemožnili Merkel i Schulze dohromady, podmázli Erdogana a nejmíň dvakrát vyzkoušeli neviditelnou bojovou lochnesku u švédských břehů. Brzy se ukáže, že tu argentinskou ponorku mají na svědomí taky oni. Docela solidní dosah na to, že jinak umí akorát chlastat, prodávat ropu, drze nedávat Sibiř k vydrancování a bránit kurvám hulákat v kostele. Takže nějaký Čechy zvládne jeden agent třetí kategorie mezi večerním pirohem a čtvrtým stakanem vodky.

Zatím bez slepic

In reply to by Martin V. (neověřeno)

Trvalý odkaz

Tak, tak. Ty hrozby jsou strašné. Ještě že je naše tajné služby nepodceňují.

Máme při MV Centrum pro boj s hybridními hrozbami, máme tady Jandovi Evropské hodnoty. Ó my se máme. Obě instituce pracují vzorně jdouc ve stopách Brettschneiderových a Flanderkových. Tradice je tradice.

Zatím bez slepic

In reply to by Martin V. (neověřeno)

Trvalý odkaz

Banga!

Zatím bez slepic

In reply to by fotrák (neověřeno)

Trvalý odkaz

Sorry, BINGO!!!

Zatím bez slepic

A mně se chce něco říct... a já to řeknu... Drahoš je vůl a pimprle.

Rusko má teď zcela opačné starosti, protože se (a v tomto případě zřejmě oprávněně) obává, že se CIA bude vměšovat do voleb ruského prezidenta.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Demokracie tak pokročila,že demokraté se bojí toho střepinového soudu,co v současnosti nazýváme referendum.
Kolik asi je informovaných voličů,mizivé procento,tak ať jsou mnozí politici rádi z neinformovanosti voličů,jinak by už byly vyhozeni oknem na kopí.Tak jako bude je složené parlamentní vedení,co sleduje výsledky voleb,měla by tomu odpovídat i vláda a ne Babišův kočkopes.
Zemana beru tak,že je nejschopnější z těch židů,co kandidují na hrad.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Je mně naprosto jasné, jak by dopadl střepinový soud, kdyby byl vyhlášen na Vidlákových kydech a které jméno by bylo na střepech nejčastěji. Určitě Gerd. :-)

Jaký potenciál se skrývá v těch, kdo psali Vidlákovi, jak mě nemá pouštět! A jak snadno by těmi lidmi šlo manipulovat! Jenže jimi už manipulují jiní, aniž by si to ti zmanipulovaní lidé uvědomili. Přeju jim jejich zášť ke mně a jejich nevědomost, k čemu slouží.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Gerde, nebuďte zbytečně vztahovačný. Vlk jde cestou Josefa Kudláčka (Český deník, svého času bezkonkurenční periodikum), který po zvážení svých investic duševních a finančních naznal, že je to marný. Podle mě zbytečně brzy, však Vlk ještě stále bojuje. Nevyhazujme z kapely hornistu, když křídlovce někdo chodí za starou.
Ve vší úctě f.

Zatím bez slepic

In reply to by fotrák (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jen tak pro doplnění.
Vlk se vrátí na svoji parketu,až se zbaví srdeční zátěže,Sobotka.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Vlk je ve skutečnosti demokrat, jen si to ve svém nadšení pro Sobotku neuvědomuje dostatečně. Ale až Sobotka zmizí někam do bruselských kanceláří za teplou seslí, pozná i on, o jakého falešného člověka jde. Jak přesně trefil zemědělec, až se vlk zbaví chmur ze Sobotkovy prohry, bude zase radost jej číst.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

chlapci, snad se stane

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

I simply wanted to write down a quick word to say thanks to you for those wonderful tips and hints you are showing on this site.https://www.besanttechnologies.com/digital-marketing-training-in-bangal…

https://www.besanttechnologies.com/training-courses/software-testing-tr…

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Thanks for sharing such valuable information, it was very useful. this post will help a person to gain his/her speaking skills, looking forward to getting a fruitful information on further topics. https://www.besanttechnologies.com/training-courses/software-testing-tr…

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

cialis without a doctor's prescription
buy cialis without a doctor's prescription buy cialis without a doctor's prescription buy cialis without prescription http://www.mayavanrosendaal.com

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Thank you for taking the time and sharing this information with us. It was indeed very helpful and insightful while being straight forward and to the point.

https://www.hopetutors.com/course/dot-net-training-in-chennai/ | https://www.hopetutors.com/course/full-stack-developer-training/

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Well done! Pleasant post! This truly helps me to discover the solutions for my inquiry. Trusting, that you will keep posting articles having heaps of valuable data. You're the best! 
https://www.besanttechnologies.com/training-courses/data-warehousing-tr…

https://www.besanttechnologies.com/tableau-training-in-bangalore

http://www.trainingbangalore.in/tableau-training-in-bangalore.html

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Attend The Digital Marketing courses in bangalore From ExcelR. Practical Digital Marketing courses in bangalore Sessions With Assured Placement Support From Experienced Faculty. ExcelR Offers The Digital Marketing courses in bangalore.
<a href="https://www.excelr.com/digital-marketing-training-in-bangalore/"&gt; Digital Marketing Courses in Bangalore</a>

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

One of the best blogs that I have read till now. Thanks for your contribution to sharing such useful information. Waiting for your further updates.
https://englishlabs.in/spoken-english-classes-omr/
https://englishlabs.in/spoken-english-classes-tambaram/

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Great post. It was so informative and Keep sharing.

Zatím bez slepic