Hnůj vs. hnojivo - domácí chovy

Autor
Štítky

Gerd v předchozím článku vznesl dotaz, co nejlépe chovat jako záhumenkář. Myslím, že to stojí za obšírnější odpověd: 

Pokud jste člověk mající k dispozici zahradu od tisíce do pěti tisíc čtverečních metrů, tak svépomocným pěstováním krmiva uživíte maximálně slepice a pár králíků. Vůbec nezáleží na tom, zda se oháníte rýčem, či jste součástí většího spolku, kterému pozemky obdělá traktorista z místního bývalého JZD. Půl hektaru, to je v průměru tak 15 metráků obilí (nehnojíme na výnos 10 tun) nebo energetický ekvivalent v jiné plodině. Je hodně záhumenkářů, kteří na takové ploše mají pár stromů, pod nimi trávu na seno, nějaký pruh na obilí a brambory, pár záhonků zeleniny do kuchyně a kus výběhu pro zvířata. Takový člověk pak může mít třeba dvacet slepic, ročně vyprodukovat dvacet třicet králíků a třeba si na jaře vzít jednu dvě krůty či husu na vykrmení. 

Málokdo to tak ale dělá. Je to dost dřina, králíci člověku začnou brzy lézt krkem a vajíčka jsou sice fajn, ale té práce kolem... Nicméně je to ten nejvíc bio chov který může být. Člověk má kontrolu nad celou produkcí od začátku do konce, pokud má čas zvládne to jedním rýčem, hráběmi a kosou... Práce s rýčem protahuje prakticky všechny svaly, málokdo u toho ztloustne a bude masíčko i zeleninka. Všechno čistě přírodní, náklady prakticky žádné, maximálně prvotní investice do prvního hejna, dvou králičích samic a jednoho pořádného samce. Manželčin dědeček to takhle dělal celý život. Ještě v pětaosmdesáti zryl svých tisíc čtverečních metrů pěkně ručně. Já už na stejnou plochu používám jedoosý malotraktor...

Častěji se chovy dělají tak, že máte správného známého... kamaráda někde na sile, soukromého zemědělce, nebo dobrý zahrádkářský spolek. Pak máte možnost obstarávat část krmiva normálně nákupem za prvovýrobní ceny. Kilo krmného obilí do čtyř korun. Kdo to zná a ví, kam se obrátit, tak se dostane k obilí, které je třeba zamořené brouky, ale krmení to samozřejmě nevadí. Jen se to musí zkrmit poměrně rychle. Podobně se dají obstarat krmné brambory za dvě koruny kilo. Pokud máte záhumenek v zemědělské oblasti, dají se navázat výhodné výměnné vztahy mezi zemědělským sektorem a vámi. Takhle to mám i já. 

Na zahrádce pěstuju jen malou část krmiva. Především krmnou řepu, hodně ranné brambory, ale jinak ji využívám spíš pro naší domácí kuchyni než pro prasečí koryto. Pokud jste ochotní koupit pět metráků obilí a pět metráků brambor a máte vyřídilku, že to bude stát dohromady tak tři tisíce korun a doma si vypěstujete tu řepu, nakrmíte z toho slepice, králíky i prase.  Případně si můžete pozemek nechat zarůst travou a místo prasete chovat dvě kozy nebo tři ovce. Investiční náklady jsou o něco vyšší, sele či kůzle musíte koupit, něco dáte za krmivo, potřebujete šrotovník a trochu vybavení, ale ještě to není úděl, ale koníček. 

Takhle to dneska dělá většina záhumenkářské veřejnosti. U nás ve Vidlákově je takových docela dost, jen se zpravidla spokojí s těmi slepicemi a králíky. Prase od selete tu děláme asi jen tři. Jedna promile zdejší populace... Ostatní raději připlatí a koupí si stokilové prase za čtyři tisíce někdy v létě a do zimy ho přikrmí, vyčistí od průmyslového krmení a pak si udělají vepřové hody. 

Kdyby se někdo rozhodoval pro chov, radil bych asi takto: 

1. Máte někde blízko soukromého zemědělce? Pusťte se do toho. I kdybyste byli smolaři, vždycky tam nějaké krmení koupíte. Ale pokud nemáte šanci koupit obilí přímo u pěstitele, dobře si svoji kariéru chovatele rozmyslete. Můžete být dobří, ale stejně se nadřete. Dělat všechno na svém chce celého člověka. 

2. Máte zahrádku jako dlaň? Pořiďte si pět slepic. Slepice je jediné zvíře, které si na sebe i v dnešní době v podstatě vydělá. Dejte si stranou tři koruny za každé vajíčko a budete mít dost peněz na krmivo, pokud té slepici budete moci přilepšit nějakou tou pampeliškou, spadlým jablkem nebo bramborou.  Ve vajíčku je všechno. Když přijde hladomor, dejte si každý den jedno vejce  a můžete klidně hryzat kůru ze stromů. Ve vajíčku máte všechny důležité látky na jeden den. 

2. Máte zahrádku kolem celého domu? Pořiďte si deset slepic a pokud vám to půjde, klidně dvacet. Už si nebudete muset odkládat korunky stranou, pokud odprodáte přebytky, pokryje vám to náklady na krmivo a ještě se moc nenadřete. 

3. Máte pět set metrů na obdělání? Blahopřeji, máte totéž co Vidlák. Pokud jste ochotni pracovat a dát ročně šest tisíc za prase, budete mít v průměru sedmdesát kilo masa zdarma. Pokud se vykašlete na prase, můžete mít ke slepicím ještě chov králíků. Práce s tím už je, ale pořád budete mít čas na hospodu, divadlo i dovolenou. 

4.   Máte tisíc metrů? Můžete to zdvojnásobit. Třicet slepic, králíci se čtyřmi samicemi, krůta, husa. Nebo prase s nižšími náklady. Práce je víc, ale jen kvůli té ploše. Na zvířatech se to zase tak moc nepozná.

5. Máte pět tisíc metrů? Máte alespoň malotraktůrek? Můžete mít jehně na vykrmení a grilovačku, slepice, husy, krůty a pár králíků. Prase je už skoro povinnost. Případně se dá kombinovat prase s kozou. 

6. Máte hektar? Pokud se toho nebojíte, jste už v podstatě chalupník a můžete mít i krávu. Pokud s hektarem nezvládnete mít veškeré domácí zvířectvo od slepic přes další ptáky, prase a kozu, případně tu pastvinu a louku pro krávu, tak jste břídil. Odstěhujte se do Prahy, tam vám bude líp.   

A ještě jedno mravní ponaučení na závěr:

Když máte zahrádku a na ní trávu, musíte ji sekat v sezóně vlastně každou sobotu. Pokud má ten trávník za něco stát, potřebujete sekačku, vyžínač, provzdušňovač, prořezávač, musíte trávu někde kompostovat,musíte mít kůlnu na nářadí, musíte hnojit i kropit. Velikost a cena strojů se odvíjí od velikosti zahrady. Pokud peníze investované do zmíněného vybavení věnujete na vybavení pro drobný chov a budete zmíněný trávníkový pozemek normálně obdělávat, bude vás to stát asi tak stejný čas i stejné peníze. Jestli si někdo myslí, že zatravnění ho zbaví těžké zemědělské práce, je na omylu. Kdo je ochoten slušně a kvalitně udržovat trávník, tak může za stejné peníze pozemek obdělat, něco chovat a mít z toho alespoň užitek. 

 

 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

Jak to máte s oplocením, aby vám tam sousedi nechodili krást ?

Jak to děláte s dravými ptáky, aby vám slepice nesebralo káně? Co děláte s liškama, aby vám nevybraly kurník a záhumenkář znamená, že k tomu máte další práci, která vás živí a tohle je jen samovýroba potravin ?

Zatím bez slepic

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jestli má vidlák do 1000m2, pak plot není problém, dyť i v satelitech maj pozemky 600-800m2 a oplotit to dokázal každej.

Vidlák zatím vždy řekl, že samovýroba=práce=není čas na TV ;) Hele je to o životním stylu, pokud veškerej volnej čas věnuješ na sport, televizu návštěvy kin apod. pak záhumenkaření není pro tebe, pokud něco z toho vypustíš nebo omezíš, čas budeš mít. A za svoje děství můžu říci, že sem strašne nadával, že musím na sena, že musím zbírat jabka, jablóška, na řepu, louskat ořechy atd. Ale teď na to vzpomínán... A vzpomínek na tábory a zážitky mimo "záhumenkaření", když někdy sedím v hospe mám doli, že když poslouchám kamoše z města, tak mám pocit, že v mládí prakticky nežili...

Čmoude, osobně si myslím, že ti toto dá schopnost organizovat si čas, a že se dá udělat hodně věcí. Ono, když sedíš před TV a díváš se na seriál, nebo sjíždíš internet, máš pocit, že čas na nic není, ale...

Zatím bez slepic

Oplotit 1000m2 není problém, to je fakt. Vždyť je to jen něco přes 30 na 30 a satelity jsou většinou obdélníčky na rovině, většinou bejvalá pole.

Problém je, když je to něco přes hektar, ve svahu, kousek je les, kousek sad, kousek pole, kousek mez, kousek strž, stromy nepravidelně tak trochu všude, teče vám tam potůček a vede vám tam cesta, kde sice nikdo nechodí, ale když ji chcete nechat zrušit, tak se vám začnou bouřit sousedi, protože tam projdou dvakrát do roka a tak maj pocit, že je připravujete o jejich práva.

Jasně, můžete oplotit jen kousek, ale kterej, když stromy jsou tak trochu všude a když tam nejste pořád tak se při sklizni přijdou obsloužit jak sousedi, i ti prachatí, i ti burani, co maj o kus dál vlastní hospodářství, místní hajnej a dokonce si tam přijede někdo na zlodějský výlet bůhví odkud, protože vám tam jezdí krást jablka tradičně už desítky let.

Protože to není vesnice českého typu, ale německého, tak jsou baráky rozházený podél cesty, takže k vám jen tak není vidět, takže ti slušní sousedi vám nic nepohlídaj.

Samozřejmě páni ekolo/zastupitelé hlásají, krajina musí zůstat průchozí.

Bylo by fajn tam bydlet trvale, ale není tam moc práce po okolí. Potřebujete definitivně auto, protože cesta pěšky k autobusu je asi tak na hodinu. Dneska mi tam cesta vyjde na pět hodin tam a zpět, takže má smysl tam jet přinejmenším na víkend a za ty prachy na cestu se nevyplatí ani to bio, co tam roste. Jezdit tam autem by vyšlo tak na 500kč tam a zpět.

Zatím bez slepic

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

Moc přemýšlíš proč to nejde a našel jsi si ideál, který mít nebudeš... Na ideál se vykašli a najdi něco v okolí v dojezdu 40-45minut od místa kde je práce, a ty zloděje až tolik řešit nemusíš. Musíš si uvědomit, že aby ti obrali strom musí donést žebřík a to hrozí mozoloma. A zeleninu můžeš mít za plotem, kde to ochráníš, on ti zloděj radě vezme techniku, nebude zbírat rajčata...
A dotatek ke stromům, ony musejí být od posledního domu dál jak 800 metrů, pak se nepřijdou obsloužit... Vlastní zkušenost, ze sousedama, kdy přišel jestli nemůže obrat švetsky u stromu u mýho domu, když sem řekl ne, ale že 800metrů v sadě mám 10 stromů, které si obrat může, tak se usmál, že to až tak nepotřebuje :D

Zatím bez slepic

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

dodává záhumenkaření adrenalín. Nutí člověka k tvůrčí činnosti - vymýšlení slkopců, strašáků plašičů. Můj děda a babi měli hospodářství na samotě bez elektriky na kraji Brd. Boj se škodnou byl součástí jejich živobytí a nešlo ho vzdát.

Záhumenkář se může necht znechutit a vzdát to. Člověk na výsledku hospodaření plně závislý nikdy.

Zatím bez slepic

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

cost of stromectol medication <a href=" https://stromectolgnr.com/# ">ivermectin tablets for humans for sale</a> - stromectol 3mg

Zatím bez slepic

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

lipitor australia <a href=" https://lipitorgnr.com/# ">lipitor</a> - can you buy lipitor over the counter

Zatím bez slepic

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

stromectol price in india <a href=" http://stromectolgnr.com/# ">stromectol tablets</a> - stromectol 6 mg tablet

Zatím bez slepic

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

lipitor prescription prices <a href=" http://lipitorgnr.online# ">lipitor generic</a> - buy lipitor with mastercard

Zatím bez slepic

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

clomid <a href=" http://clomidgtr.online# ">clomid</a> - generic for clomid

Zatím bez slepic

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

clomid <a href=" http://clomidgtr.com/# ">generic clomid</a> - buy clomid 50mg

Zatím bez slepic

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

purchase cialis online canadian <a href=" http://cialisgtr.online# ">cialis superactive</a> - cialis funny

Zatím bez slepic

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

viagra without a doctor prescription usa <a href=" http://viagragtr.com/# ">sildenafil</a> - buy viagra online canada

Zatím bez slepic

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

viagra online usa <a href=" http://viagragtr.com/# ">sildenafil</a> - viagra discount

Zatím bez slepic

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

ed meds online pharmacy <a href=" http://pillgtr.com/# ">ed meds pills drugs</a> - ed medicine

Zatím bez slepic

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

<a href=https://buytadalafshop.com/>cheap cialis online canadian pharmacy</a>

Zatím bez slepic

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

buy clomiphene online <a href=" http://clomidgtr.online# ">clomid</a> - buy clomid

Zatím bez slepic

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

buy prednisone 10mg <a href=" http://prednisoneizi.online/# ">prednisone 40mg</a> - prednisone 54899

Zatím bez slepic

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

buy finasteride online <a href=" https://propeciaizi.com/# ">propecia</a> - cheap propecia pills

Zatím bez slepic

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

Zatím bez slepic

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

pharmacy cost of prednisone <a href=" http://prednisoneizi.online/# ">buy prednisone</a> - prednisone 300mg

Zatím bez slepic

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

ivermectin 10 ml <a href=" http://ivermectinizi.com/# ">ivermectin for sale</a> - buy stromectol

Zatím bez slepic

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

cheapest propecia for sale <a href=" https://propeciaizi.com/# ">propecia for sale</a> - propecia 5mga

Zatím bez slepic

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

where to buy viagra online <a href=" http://viagramgz.com/# ">viagra without a doctor prescription usa</a> - buying viagra online

Zatím bez slepic

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

overnight cialis delivery <a href=" http://cialismgz.online# ">cialis pills</a> - where to buy generic cialis?

Zatím bez slepic

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

cialis soft tabs canadian pharmacy <a href=" http://cialismgz.online# ">online pharmacy cialis comparison</a> - purchase cialis online

Zatím bez slepic

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

buy generic cialis online overnight <a href=" http://cialismgz.com/# ">how to get doctor to prescribe cialis</a> - cialis 20 mg price

Zatím bez slepic

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

ed medicines <a href=" https://indiarxmgz.com/# ">india drugstore online</a> - prescription drugs online

Zatím bez slepic

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

ed in men <a href=" http://canadarxmgz.com/# ">canadian approved online pharmacies</a> - natural cure for ed

Zatím bez slepic

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

http://buysildenshop.com/ - how long will viagra last

Zatím bez slepic

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

http://buytadalafshop.com/ - buy cialis online

Zatím bez slepic

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

ways to treat erectile dysfunction <a href=" https://canadarxmgz.com/# ">ed pills from canada</a> - supplements for ed

Zatím bez slepic

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

buy cialis online with paypal <a href=" https://cialismgz.com/# ">cialis discounts</a> - cialis black uk

Zatím bez slepic

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

ivermectin price usa <a href=" https://ivermectincovi.com/# ">buy ivermectin</a> - ivermectin buy australia

Zatím bez slepic

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

ivermectin price uk <a href=" http://ivermectincovi.online# ">cheap ivermectin</a> - ivermectin where to buy

Zatím bez slepic

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

cost of ivermectin cream <a href=" http://ivermectincovi.online# ">ivermectin for humans</a> - ivermectin humans

Zatím bez slepic

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

ivermectin online <a href=" http://ivermectincovi.online# ">ivermectin for sale</a> - generic ivermectin for humans

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Jak chráníte brambory před srnkama, třešně před špačkama, lískové oříšky před dlaskama a skoro všechnu zeleninu před slimákama?

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Pane Vidlák.
Výborně napsáno.
Jenže i sám víte,co se děje na vesnicích.Ze stájí garáže,stodoly zbourané,anglický trávník sekat každých 14 dní,bazén,okrasné stromky apd,přece všechno mají marketu.Také víte,když chcete mít kvalitní seno,tráva musí dorůst,dozrát.pak sekat a sušit,prostor na uskladnění.
Každopádně je to náročné na čas a práci,ale i takto se zapojila mládež do práce a něčemu se naučila.V současnosti už ani děti na vesnici neznají domácí zvířata,polní plodiny,natož práci kolem toho.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Bydlím v ulici, kde jsou domky sražené jeden na druhý a zahrádky jsou takové ty dlouhé nudle. Do takového bloku domů zloději ani srnky nechodí, protože není kudy a navíc na sebe všichni vidíme a pořád je někdo někde doma. Ploty mezi zahrádkami jsou hlavně ale kvůli zvířectvu, aby někde nedělaly škodu. Sousedi u nás nekradou, proti lišce či kuně mám na dvorku jezevčíka, proti potkanům a myším mám několik koček. Samozřejmě jak pes tak kočky musejí být draví a tím pádem nesmějí být překrmení.
Třešně i ořechy mi chrání soused, který má husy. To stačí. Kde jsou husy, tam nelítají špačci. Nevím čím to je, myslel jsem kejháním, ale ty potvory skoro nekejhají. Každopádně to funguje. Máte-li třešňový sad, nechte dole pod stromy chodit husy a je vystaráno.
Až toho soused nechá, pořídím si dvě husy sám.
Slepice mají výběh oplocený a nad nimi se táhne víno, tím žádné káně neproletí.
A na slimáky mám univerzální trik - mezi záhony na ty cestičky pokládám stará prkna. Slimáci se přes den schovávají pod ta prkna a já je odpoledne vždycky otočím, slimáky posbírám a hodím slepicím. Loni jsem celou sezónu v podstatě slepice nekrmil, stačili ti slimáci. Kýbl denně. :-)
Jinak větší záhumenky i u nás nejsou oplocené, ale ve Vidlákově mají i bezdomovci baráky a krást na poli je příliš náročné, tak to nikdo nedělá. A proti srnkám či divočákům je třeba dávat kolem stromů drátěnky a divočákům udělat na okraji prostor pro vysypávání nahnilého ovoce a až to skoro všechno sežerou, pozvat souseda myslivce, který mezi ně střelí, nějakého zabije a máte půl roku pokoj. Stačí prase vyvrhnout a vykrvit hned na místě a vnitřnosti tam zakopat.
A ano, chodím normálně do práce... dělám u Andreje... v jedné z jeho firem. A do obchodu chodím jen pro pivo, Coca-Colu a pečivo... zbytek si udělám sám.

Zatím bez slepic

Chybí už jen nějaký ten úl, což vám vedle dobrého medu dá bohatší sklizeň. Navíc vosy a sršně, které se tam také budou objevovat, se postarají o mšice a jiné drobné škůdce.

Zatím bez slepic

jsou dobře, jen rozhodnutí je chovat musí byt uděláno pečlivě - pořízení periferií je poměrně ne úplně malá investice, je třeba toho dost naštudovat. Ne každé místo je pro včely/lidi vhodné.

Pokud to ale klapne, je z toho velká láska.

Zatím bez slepic

In reply to by Admirál (neověřeno)

Trvalý odkaz

To studium bez včelstev netřeba hrotit: část věcí nebude dávat moc smysl, část si člověk představí mylně a zbytek zapomene. Takže při prvním otevření úlu bude stejně koukat jako zjara a třást se, jestli nemá alergii. Do začátku stačí nějaká ta srozumitelně napsaná kniha s hromadou obrázků a hlavně návštěva nějakého vlídného včelaře v okolí, který rád poradí a pomůže.

Zatím bez slepic

Tak, jak popisujete jsem začal. Pomohl mi radou i prakticky soused, koupil jsem si o Weise Víkendového včelaře a bylo to. Dnes mám čtyřicatery.

Zatím bez slepic