Překvapení se nekoná - doplněno

Autor

... A Topolánek mě pěkně vytočil... 

Vsadil jsem se s Manecou, že do druhého kola postoupí Topol a on si to i s těmi tisíci bilbórdů dovolil projet na plné čáře. K Drahošovi se ani nepřiblížil. Maneco, máš u mě slíbenou výhru. Ani už nevím, co jsem ti slíbil.... ale dodržím to. :-)

Každopádně moje první překvapení těchto voleb je, že průměrný volič tentokrát nezapomněl na Topolánkovy minulé hříchy ani na jeho ztopořené mužství, dobře si pamatoval, že Topolánek je korunovanej vůl. Potenciálních blbců je v republice jen 4%. Možná ho volili gayové, kteří mu se svým časopisem minule tak pěkně namydlili schody. Čtyři procenta by tomu odpovídala. Na druhou stranu průměrnému českému voliči ze čtvrtiny nevadil Drahoš o kterém nikdo vlastně neví, jaký je. 

Jinak se překvapení nekoná. Zeman první, ale ne tak první, aby vyhrál rovnou, Drahoš je druhý. Rozdíl zhruba patnáct procent. V minulých volbách měl Zeman zhruba 25% a Schwarzenberg asi o dvě procenta míň.  Je jasné, že Zemanovo voličské jádro se rozšířilo a to dost značně. Skoro čtyřicet procent voličů si nemyslí, že je nečitelný, dělá ostudu a vede nás do záhuby. Ovšem zhruba stejné procento (Drahoš+ Horáček+ Hilšer) si myslí, že to hulvát je. 

Docela zajímavé je, že s výjimkou Prahy  jsou výsledky voleb pro Drahoše všude zhruba 25%. V Praze Drahoš vyhrál. 

Velkou neznámou jsou pro mě voliči Pavla Fischera. Fischer se profiloval tak zajímavě, že si vlastně nedovedu moc představit, kdo ho vlastně volil. Ovšem zdá se, že právě tito voliči budou rozhodovat druhé kolo. Fischer byl v debatách jaksi racionálně protimigrační (tedy alespoň si dával pozor,aby neřekl něco, co by ho srazilo), měl v programu hlavně domácí témata, ale s Drahošem si troufal nesouhlasit. Drahoš teď při tiskovce byl velmi opatrný, aby si řekl o podporu právě Pavla Fischera. Těžko říci, ke komu se jeho voliči přikloní.  

Ostatní kandidáti toho se svým elektorátem moc neudělají ani tak ani naopak. 

Každopádně bych řekl že uvedená čísla nasvědčují, že Zeman nebude moci teď před druhým kolem zůstat stranou. Drahoš s podporou dalších neúspěšných kandidátů je rozhodně minimálně stejně důstojným soupeřem jako byl před pěti roky Kníža. Nejsem samozřejmě kovaný v žádných analýzách, ale kdybych byl Drahošem, stál bych o to, aby Zeman zůstal noblesně na Hradě a do žádné debaty nešel. Drahošovi se po celou dobu kampaně celkem dařilo nic neříct. Byl velmi velmi opatrný v jakýchkoliv jasných vyjádřeních. Pokud se už někde užvejknul, zpravidla mu to uškodilo. Být jím, dělal bych všechno pro to, aby to tak zůstalo. Pokud má Drahoš vyhrát, musí se vyhnout politických otázkám a nesmí se nechat vyprovokovat. 

Být Zemanem, asi bych se se svým soupeřem potřeboval střetnout a pár procent hlasů mu sebrat. Udělat něco podobného jako s Kchárlem - donutit ho, aby plácnul nějakou hovadinu. Drahoš dostal všude svojí čtvrtinu voličů. Města nebo vesnice, Karlovy Vary nebo Zlín... všude stejně. Je odvážné si myslet, že ho volili opravdu především ti, kteří v něm viděli tu elementární slušnost? Kteří si Drahoše představují především jako někoho, kdo slušně pozdraví a nemluví sprostě? Třeba že ho významněji volily ženy? Přece jenom, doba domácích putěk je za námi a velký Macho už není tolik v kurzu. Docela přesně to v diskusi trefil Alex, že letošní volby jsou hodně o Zemanově chování. Volili Drahoše především ti, kteří se nezajímají o politiku, ale prostě kunda sem, kunda tam jim od tatíčka prezidenta vadila? Pokud má Zeman vyhrát, bude muset Drahoše donutit, aby se odkopal. aby řekl, jaký bude politicky. Strhnout mu tu předvolební kampaň a odhalit skutečnou kůži. 

Druhé kolo bude stejně vypjaté jako před pěti roky. 

 

Doplnění: 

Čím déle o tom přemýšlím, tím spíše bych Drahošovi poradil, aby se Zemanem do žádné debaty nešel a prostě si s ním teď vyměnil role. Ať mu jeho kolegové vědci naočkují pořádnou chřipajznu a ať se ukáže v televizi s červeným nosem a selhávajícími hlasivkami. K prezidentské funkci se Drahoš může promlčet. Na své tiskovce Drahoš řekl, že se na debatu se Zemanem těší. Nevím jestli se Zemanem někdy mluvil a mám pocit, že ho prostě podceňuje. Pokud už tu debatu chce nebo musí absolvovat, budou jeho šance záležet na tom, aby se nenechal vyprovokovat a neřekl nějakou blbost.

Zeman už naopak při tiskovce řekl, že do debaty půjde a vlastně už vykolíkoval pole. Jednak prý vyhoví Drahošovi - a je to tak, Drahoš se několikrát ozýval, že Zeman pohrdá debatami a že on sám Drahoš se ho nebojí. Tak mu Zeman velkomyslně vyhoví - je to maličkost, ale důležitá. Už řekl, že půjde o dvě debaty (prezident víc času nemá...)  Bude to jako s Karlem - v první ho vyprovokuje k nějaké nepředloženosti a v druhé mu to bude všemi způsoby otloukat o hlavu. Když Drahoše poslouchám, jak se do Zemana opírá, zřejmě to ani nebude zvlášť těžké. 

Pokud Drahoš prohraje, udělá to svojí vlastní blbostí. Jeho největší šance je v tom nedělat nic. 

 

 

 

 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

Také jsem překvapen,jak propadl Topolánek,ale dobře tak,tuto facku potřeboval.
Nějak to napovídá situaci ve Francii,všichni proti Le Penové,tak to čekám i tady,všichni proti Zemanovi.
Drahoš už má na své straně ,média,pražskou kavárnu a Washingtonskou kavárnu,také určitě dostane podporu Merkelové a s EU a na toto by měl Drahoš pohořet při debatě s Drahošem.Když vezmu do té Drahošově podpory i Kalouska s demokratickým blokem,dostávám husí kůži.

Zatím bez slepic

Pochopitelně mělo být,Drahoš by měl pohořet při debatě s prezidentem Zemanem,děkuji za pochopení.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Takže, Vidláku, mám u tebe hroudu masa z nějakého tvého čuníka v ceně 6-packu Coca-Coly, ok? To vychází tak na cca 1 kg výkupní ceny domácího vepřového, ne? Beru klidně i kombinaci 0,5 kg naloženého a zamrazeného živého masa + 0,5 kg uzeného... nebo tak nějak. Výhru si vyberu, až si k vám na začátku léta přijedu otrhat nějaké meruňky, k?. :-)

Jinak...
1) Drahoš bude pro Zemana ve druhém kole snadnější soupeř než by byl třeba Horáček, Fischer nebo Topolánek. Pohraje si s ním jak lev s malým roztomilým králíčkem.
2) Drahoš má naději vyhrát druhé kolo jen když bude mlčet.
3) Drahoše volili převážně voliči, kteří upřednostňují formu nad obsahem, tedy nejprve je důležité, jak se něco říká a teprve potom, co se říká. Mnoho těchto voličů ale souhlasí s tím, co říká Zeman, protože Drahoš neříká nic.
4) Část voličů Fischera, Horáčka a Topolánka podpoří Zemana, část Drahoše a část do ruhého kola volit už nepůjde.
5) Hilšerovi voliči tupě podpoří Drahoše (jsou to voliči především Zelených a Pirátů).
6) Hannig a možná i Hynek doporučí svým voličům volit ve druhém kole Zemana.
7) ČT povede brutální kampaň na podporu Drahoše a naopak TV Barrandov udělá vše pro podporu Zemana.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Ještě bych dodal, že část voličů, co nešli volit se vyburcuje a půjde v druhém kole volit Zemana. Jestli jsem zaregistroval účast, tak byla někde kolem 60% a řekl bych, že na to spíš Zemanovi voliči hodili bobka, protože vypadal jak favorit, kdežto svazáci se už vybičovali na maximum, protože chtějí Zemana pryč a těch 5 let byli nadržení, aby se ho už už zbavili.

Drahoš začal mluvit sám za sebe a není to žádný ohňostroj, není to žádný ohňostroj, není to žádný ohňostroj.

Zatím bez slepic

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

Buďte v klidu, nezáleží na tom, jak kdo hlasuje, ale jak se to spočítá. V pražských Bohnicích to šikulové krapet přehnali:
http://domaci.eurozpravy.cz/politika/212636-v-praze-bohnicich-bylo-100-…

Zatím bez slepic

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

Myslim si pravy opak. Zeman uz ma takmer nulovy potencial prirastku volicov. Uz vcera, hodinu po volbach, som inde pisal, ze Zemanov stab a Zeman osobne urobil vsetko!!! pre to, aby bol zvoleny uz v prvom kole. Mobilizoval v KUSE par mesiacov. Ked som videl vysledky z prvych 5 % okrskov, videl som, ze sa mu to nepodarilo. Z volicov kandidatov na 3-5 mieste moze teoreticky podporit max. kazdy treti az stvrty, pokial sa dostavi. T. j. cca 300-400 tis. Teraz ma Zeman naskok cca 600 tis. To by bolo spolu o 900-1 000 tis. naskoku. ALE - z cca 1 450 tis. pre 3-5 miesto takto zostava nieco vyse milona hlasov. A uz by to bolo tesne. No a nezabudnime na Topolankovych cca 200 tis. Pokial bude mat Zeman po prvych 5 % scitanych okrskov mensi naskok ako 10 %, prehra.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Když jsem přicházel k volbám, míjel jsem dvě důchodkyně.
“Doufám, Věro, že jsi volila srdcem! Sedmičku, Zemana!” zaslechl jsem.
Dost mne to u nás, jedné z nejlepších čtvrtí v Brně, překvapilo. Dodal jsem pro sebe, že já tedy budu volit rozumem…
Přiznám se, že po diskusích zde jsem byl velmi pesimisticky naladěn a očekával jsem vítězství MZ v prvním kole. Velmi mne potěšilo, že je v tomto národě cca 60% lidí, kterým politický styl MZ nevyhovuje. Dokonce bych si troufal tvrdit, že jsme prošli jistou zkouškou slušnosti.
Samozřejmě, jak správně Vidlák píše, kostky jsou vrženy a nic není jasné. Je nepochybné, že MZ je mnohem lepší rétor, takže debata (pokud u ní tedy nevypustí duši) je pro něj velkou šancí. S ohledem na Vidlákův útok na Topolánka mám přímo na jazyku sarkastickou poznámku - potenciálních blbců je v republice téměř 40% (tedy těch, kdo zapomněli na MZ minulé hříchy, opoziční smlouvu, Melčáka s Pohankou atd.) . Ale ne, já jakéhokoliv voliče nechci urážet (Topolánka jsem samozřejmě nevolil). Takže zdůrazňuji, že něco takového neříkám ani si nemyslím. Jen to stále nechápu.
Situace je zcela jiná, než před 5 lety. Tehdy byl v 1.kole MZ jedním z kandidátů, nyní šlo v podstatě vše proti němu. Jeho procenta jsou jeho tvrdé voličské jádro a vše další bude získávat jen velice těžce. 2.kolo pak bude něco zcela jiného, Drahoš daleko méně lidí odpuzuje, než kníže. Samozřejmě, dá se ze strany MZ očekávat snaha Drahoše zdiskreditovat, stejně jako kdysi knížete, klidně třeba i lží - ostatně, v tom má bohatou praxi (připomínám - 6x soudně odsouzen za lhaní, solidní skóre…) Na druhé straně, většina kandidátů podpoří Drahoše a jejich voliči nebudou mít problém jej volit - týká se to i voličů Fischera, Vidláku.
Ano, máte pravdu - snad mohu mluvit i za ostatní nevoliče MZ, těm 60% prostě vadí jeho charakter, mluva atd, a klidně upřednostňují formu před obsahem. Nehledě na to, že ta forma v případ MZ je z mého pohledu naprosto tragická:-) Asi jediné, co na něm já osobně oceňuji, je jeho konsistentní postoj proti imigrantům.
S Manecou se dá souhlasit, ale troufám si, říct, že drtivá většina voličů Fischera, Horáčka a Topolánka Drahoše podpoří. Hynek a Hanning v absolutních počtech nic neznamenají. Celkově lze říci s Vidlákem - bude to ještě stejně vypjaté!

Zatím bez slepic

pavte, 60% z 61% se nerovná 60% ze 100% ...

Zatím bez slepic

In reply to by Vlastimil (neověřeno)

Trvalý odkaz

Měl jsem napsat 60% zúčastněných voličů. Na principu to ovšem nic nemění, co chtějí ti ostatní se můžeme pouze domnívat.

Zatím bez slepic

In reply to by pavt (neověřeno)

Trvalý odkaz

Naopak, velmi zásadně to mění smysl vašeho vašeho tvrzení. Právě proto, že do hlav těch, kdo k volbám nešel, nevidíte. A přesto máte odvahu "naznačovat", že i oni stávajícího prezidenta odmítají.

Zatím bez slepic

Či abych byl přesnější, že jim "politický styl MZ nevyhovuje".

Zatím bez slepic

Ano, máte pravdu. Přesto mám odvahu to naznačovat (jsem asi odvážný člověk, nevím,.). Zbytek národa to asi nezajímá. Napsal jsem sice jistou zkratku, ale přesto mám tu odvahu to naznačovat.

Zatím bez slepic

In reply to by pavt (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jste bezesporu odvážný a hrdinný a vzácný exemplář.

Zatím bez slepic

In reply to by pavt (neověřeno)

Trvalý odkaz

odvážný nejste. Vždyť se stavíte na stranu mocných proti slabým. Odvážní lidé dělají přesný opak.

Ale jak jste napsal, bydlíte v bohaté čtvrti a to vysvětluje beze zbytku vaše názory.

Až vás nějaký imigrant bude mlátit nebo vám znásilňovat partnerku nebo dceru, tak si vzpomeňte, že jste dával přednost formě před obsahem a volil politicky nezkušenýho slušňáčka, který se bojí říct kunda o kundě, určitě si nedává lokty na stůl a určitě neodepře Merkelové vůbec nic, protože nechce být kontroverzní. Vaše milá či dcera se na vás jistě podívá s tichou prosbou v očích, že to znásilnění pak pro ni nějak hezky pojmenujete.

Zatím bez slepic

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

Už to název má, multikulturní obohacení. Doporučeno je očkování proti žloutenkám typu A a B a modlit se, aby multikulturní obohacovatel neměl AIDS. Věk ženy v tom nehraje roli, v Německu už takto obohatili i důchodkyně.

Zatím bez slepic

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

"Až vás nějaký imigrant bude mlátit nebo vám znásilňovat partnerku nebo dceru, tak si vzpomeňte,..."

Aha! A chudobni kapitani kormorani Babis so Zemanom ho zachrania...:-).

Zatím bez slepic

In reply to by JAHA (neověřeno)

Trvalý odkaz

Zeman je sem aspoň nezval a nahlas byl proti.

Drahoš je vítací bestie. Všechno ostatní je vedlejší.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Právě jsem zaslechl Zemanův výrok, že se rád utká s Drahošem v předvolební debatě - prý “rád jeho prosbě vyhovím”. No, opět MZ, tradiční lehká podpásovka, tradiční otočení (Drahoš se nikde neprosil atd.). Jen bych všem zapřisáhlým voličům MZ připomněl - v mnoha jiných státech by neochota kandidáta na prezidenta účastnit se předvolebních debat znamenala zcela jasnou diskreditaci a totálně by se znemožnil.
Myslím, že Drahoš bude tahat za hodně krátký provaz. Účastnil se debat, už jsou známy jeho (často mlhavé) odpovědi, předpokládám, že tým MZ už vše analyzuje a připravuje svého favorita do ringu. Drahoš to bude mít těžké… Na druhé straně, my “antiMZ” na debaty a často trapné bonmoty moc nedáme. Bude to zajímavé.

Zatím bez slepic

In reply to by pavt (neověřeno)

Trvalý odkaz

Kolik takových debat absolvoval Klaus? Jako prezident zdůrazňuji! A kolikrát šel do jakékoliv _debaty_ (nikoliv prostoru pro kázání) Havel? Asi jsme vážně divná země, Zeman akorát drží tradici.

Zatím bez slepic

Tak ti dva to nepotřebovali. Tady se ta tradice fakt teprve vytváří a osobně si myslím, že Zemanovo pojetí je asi nejférovější vůči voličům. Je to jako v boxu - jeden drží pás a soupeři se nejdřív musí pobít mezi sebou o právo ho vyzvat. Je nesmysl aby stávající prezident musel čelit osmi soupeřům, kteří do něj pojedou ze všech stran, když on jediný má za sebou reálnou práci v úřadě a ostatní můžou jen plkat. Pokud by svůj úřad zastával tak, že by s ním byli lidé nespokojeni, do druhého kola by se nedostal. Pokud ale dostatečnou důvěru dostane, má smysl čelit právě tomu vyzyvateli.

Zatím bez slepic

Ten anonym jsem já

Zatím bez slepic

Klaus nebyl přímo volený občany. Havel to samé. Neobhajuji ani jednoho, je to prostě něco jiného..

Zatím bez slepic

"Kolik takových debat absolvoval Klaus? Jako prezident zdůrazňuji! A kolikrát šel do jakékoliv _debaty_ (nikoliv prostoru pro kázání) Havel?"

Debat S KYM??? mali absolvovat? Tu ide o ignorovanie debaty KANDIDATOV na jeden post pri priamej volbe prezidenta

Zatím bez slepic

In reply to by pavt (neověřeno)

Trvalý odkaz

No, s tou podpásovkou bych to viděl spíš naopak, z vaší strany:
Tady máte časovou osu: https://www.novinky.cz/domaci/460392-on-line-zeman-opanoval-prvni-kolo-…

16:00 - „Rád bych se s Milošem Zemanem setkal tváří v tvář,” uvedl Drahoš k soupeření se Zemanem, který „kampaň nevede”. Následujících 14 dní bude podle něj „grande finale”.

16:08 - Drahoš se domnívá, že u prvního kola byla drtivá většina Zemanových voličů. Věří proto, že se mu podaří oslovit voliče dalších kandidátů. Do případné debaty se Zemanovým mluvčím Jiřím Ovčáčkem rozhodně nepůjde.

16:35 - „Nikdy jsem se nebál jít do nejrůznějších diskusí,” uvedl prezident. Zeman uvedl, že vyhoví Drahošově „prosbě” setkat se tváří v tvář.

Za mě snad jen tolik, že nevědět není ostuda. Ostuda je vydávat svou nevědomost za fakt. A ještě větší hodnotit na základě vlastní nevědomosti někoho jiného.

Zatím bez slepic

MZ se nebál nikdy jít do nejrůznějších diskusí, ale do těch aktuálních prostě nešel. Nevím, zda se jich bál, zda nevěřil svému zdravotnímu stavu, prostě do nich nešel. Možná jsem se mýlil a máte pravdu, bohužel jsem nyní na horách a těžko hledám na dost špatném internetu co konkrétně Drahoš prohlásil (a ne výtah z Novinek). Každopádně fakt, že doposud MZ nikam chodit nechtěl - najednou se tam hrne - je zajímavé,. Každopádně mě takové jeho prohlášení nepřipadá zdvořilé (zvláště v kontextu s tím, že předtím na diskuse posílal svého hradního šaška, pardon, mluvčího:-)

Zatím bez slepic

In reply to by pavt (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pavte, kličkujete jako zajíc. Větu: "No, opět MZ, tradiční lehká podpásovka, tradiční otočení (Drahoš se nikde neprosil atd.). " jste napsal vy, ne já. Prostě by stačilo méně svatého nadšení při rozdávání nálepek.

Zatím bez slepic

Stando, problém je asi v našem pochopení, jak jednat s druhými. Já zkrátka, pokud by někdo řekl, že by se se mnou rád setkal, tak na to nebudu reagovat “že jeho prosbě vyhovím”. To je taková elementární diplomacie a snaha nesrážet druhého. Ale asi si nerozumíme a nemá smysl pokračovat. Opravdu nekličkuji, jen jsem lehce společensky unaven - s přáteli na horách, s dobrým vínem a přípitky na to, že to nakonec nedopadlo tak špatně, jak jsem se bál. Hezký večer!

Zatím bez slepic

Takže Drahošova výzva k debatě, kterou doprovodil slovy " pokud tedy Zeman sleze z Hradu", byla zřejmě elementární slušností, která je mu dle médií tak vlastní a snahou nesrážet.Ach jo.

Zatím bez slepic

Tak to by mě zajímalo, jak by podle vás taková nevulgární a nepodpásová a diplomatická odpověď měla vypadat. Víte, zdá se, že jste právě vytyčil novou a dosud nepoznanou hladinu "zemanových vulgarit". Předpokládám, že jeho potenciální "Dobrý den" ve vás bude vzbuzovat podobně odmítavé postoje.

Je-li v Zemanově vyjádření cosi nediplomatického (mimochodem, chápete, že si ti dva pánové přes média nedomlouvali schůzku na kafe k přátelskému poklábosení?), pak to tam vkládáte vy, protože to tam vidět chcete. A dokonce jsem přesvědčený, že spíš kvůli sobě a kvůli tomu, že vás někdo nachytal na hruškách, než kvůli Zemanovi či obecné slušnosti, ale mýlit se samozřejmě mohu. Přeji také hezký zbytek večera.

Zatím bez slepic

diplomata, ale prezidenta. To je jiné povolání a prezident potřebuje trochu méně diplomatičnosti. Beneš nám ukázal jak se diplomat na prezidentování nehodí.

A ke svému majetku jste přišel také diplomaticky? Asi ne, že.

Zatím bez slepic

Nemá valného smyslu se s Vámi dohadovat pane pavt. Opravdu Vaše kritika Zemana je velice na slabé úrovni a navíc vždy, když jste prokazatelně usvědčen z nepravdy se nějakým způsobem snažíte z maléru vykličkovat. Pozdě, nedaří se Vám . Víte pane pavt, před malou chvilkou jsem přišel z jedné oslavy, oslava byla poznamenaná militantním chováním několika voličů Drahošů. Píšu Drahošů, protože opravdu nevím zda volili Drahoše, Horáčka , nebo Fischera Dospělo to tak daleko, že když jsem se jim snažil vysvětlit, že ne Zeman rozděluje národ, ale, že jsou to právě oni svou agresí vůči všem jenž si dovolují volit a podporovat Zemana, rozhodl se jeden z nich vyvrátit mi moje názory už ne jen slovy ale rovnou rukama. Radši jsem odešel, nemělo smysl čekat na linč. Prostě ubohost. Jsem rád, že zatím se Vy chováte slušně a nikoho nenapadáte, přál bych si, aby Vám to dlouho vydrželo. Jinak prosím, aby jste nepochyboval o tom, zda se to, o čem napsal stalo , či ne. Skutečně se to odehrálo.

Zatím bez slepic

Takhle vypadá nacismus.

Ne nějakej fakeDaliborek, co odříkával Klusákovi předepsanej text a ten to pak vydává za dokument.

Čím míň argumentů tím větší chuť mlátit. Všechny důvod co říkají jsou lži.

Hlavní důvod většiny z nich je říkat, to co parta a pár z těch vrchních je na cizí výplatní listině.

Když se podíváte na korunovaci knížepána, tak kolik z nich bude mít, sami za sebe, nějakej skutečnej názor. Kolik z nich si ho bude schopno vytvořit na nějaké nové téma.

Zatím bez slepic

In reply to by pavt (neověřeno)

Trvalý odkaz

Viděl jste Monty Python? Tu scénku s černým rytířem na cestě? Usekali mu ruce, nohy a když odjížděli, tak za nima volal, kam jedou, že jsou zbabělci, on, že chce s nima bojovat.

Bez kampaně 40 procent, to je přeci dobrej výsledek, co by zato dal Topolánek.

Zatím bez slepic

"Rád bych se s Milošem Zemanem setkal tváří v tvář"-

Kde tam citate slovo PROSIM, alebo ZIADAM? Comu teda chce Zeman vyhoviet. Akej ziadosti?

Zatím bez slepic

Vyjádřit své přání směrem k tomu jedinému, kdo mu toto přání může splnit - a doplnit to poznámkou, že kdyby ten druhý tak neučinil, bude ten druhý dle vlastních slov blbec, je buď žádostí, nebo jedovatým plivancem. Vyberte si, co vám k Drahošovi sedí víc. Pokud se chtěl Drahoš vyjádřit neutrálně, je čeština dostatečně bohatá na to, aby mu to umožnila. Víte, čistě za mě a i když mi to neuvěříte, Zeman není můj člověk, je podle mě jen nejlepší ze stávajících nejhorších. Ale osoby protikandidátů a argumentace lidí jako pavt či vy mne prostě spolehlivě nutí dát to nakonec jemu.

Zatím bez slepic

Ja Vam nechcem "vymlouvat" Vasu volbu. Snazim sa iba byt presny pri narabani so slovami. Tak ako Vas kandidat na prezidenta. Ked povedal "vyhovim zadosti", vedel, preco to povedal. Ako tvrdite vyssie, cestina ma dost vyrazov na to, aby odpovedal PRIMERANE na vyjadrenie Drahosa. Ked odpovedal inac - ked ho obdivujeme za bonmoty a vtipne a presne poznamky, ked sa vyslovi voci inym, ci voci inemu - tak musime potom aj respektovat fakt, ze uz v tejto vete sa snazil podryvat. Ja som to LEN konstatoval, aby ste pozerali na veci objektivne, pokial sa da. Koho budete mat za prezidenta ma v podstate nezaujima. Ja sa skor bavim na tom folklore okolo. Tak pred piatimi rokmi, ako teraz, ci pri parlamentnych volbach. A to snad mozem, ci?

Zatím bez slepic

In reply to by JAHA (neověřeno)

Trvalý odkaz

Viz mé už dříve napsané doplnění níže. Vychází mi z toho, že jsme se oba dopustili vzájemně apriorního předpokladu o motivacích toho druhého, který byl z části mylný. Jak píši jinde - Zeman je pro mě už od minulých voleb jen nejlepším z nejhorších. Který má své klady i zápory. Ve srovnání se zbylou osmičkou je však pro mě čitelný a srozumitelný (nezaměňovat s tím, že s tím vždy souhlasím) a to i ve věcně závažných otázkách, kde jsem mu ochotný odpustit formální prohřešky ne proto, že je Zeman, ale proto, že jde o důležitou věc.

A proto, že ti "nesmíření" z předchozích voleb do něj koupu v daleko větší míře, než on do nich. Ještě hulvátštěji než on do nich. A pokrytečtěji než on sám. Vadí mi dlouhodobá kampaň postavená na vytrhávání z kontextů a zcela účelově obracená proti němu. Vadí mi výtky, že nereprezentuje úřad s dostatečnou noblesou od lidí, kteří obratem ruky nemají problém na představitele tohoto úřadu házet vajíčka, vytvářet lejna, vyvěšovat trenýrky, rozstřihávat standardu. Naprosté překroucení smyslu Zemanových slov o Pussy Riot v jejich pravý opak mne, přiznám se, do určité míry zatvrdilo - cítil jsem to tehdy víc jako urážku obyčejného rozumu, kterým se přitom neváhají zašťiťovat, než urážku Zemana.
Víte, ony i ty výtky o "rozdělování společnosti" mají vždy dvě strany - toho, který "rozděluje" tím, že je jaký je (a Zeman je stále stejný) a toho, kdo se nechá rozdělovat. V podstatě si Zeman určitý obdiv zaslouží - já bych na jeho místě s tím vším už dávno seknl, protože bych neměl zapotřebí čelit v podstatě soustavnému napadání za - zcela na rovinu - často totální kraviny, často věci zcela překroucené. Zeman na podobné ataky přestal reagovat a začal s nimi pracovat. Často přes čáru. Ale pravdou je, že mu nikdo tu šanci "stmelovat" jednoduše nedal.
Žili jsme pět let v situaci (berte to jako obrazný příklad), kdy rozmazlené děcko vyčítá učiteli, že je samé nedokázal donutit odložit mobil, vyndat cigaretu z úst a sundat nohu ze stolu a následně k tomu naučit ještě integrály. A požaduje pro učitele exemplární trest, zatímco v lepším případě jen zesměšňuje každou učitelovu snahu o fungující vzdělávací proces.
Zeman si své odsloužil. Věk také nezastavíš. Být po mém a jít jenom o něj, taktně jej pošlu objímat stromy a číst si do důchodu. Ale letošní prezidentské volby přinesly snad ještě otřesnější nabídku než ty 2013, když jediným tématem je FORMA, nikoliv obsah. A dostatečné antizemanovství. A to mi připadá na NEJVYŠŠÍ POLITICKÝ POST V ZEMI zatraceně málo. Úloha našeho prezidenta v našem systému prostě není jen klást věnce a vypadat sošně. A v tomto světle mě sbírka politických laiků (s výjimkou Topolánka) zúžená nyní do jednoho Drahoše - upřímně děsí. A predikce, kdy politické strany s výjimkou těch nejnicotnějších nedokáží předložit vlastního kandidáta mě děsí ještě víc, protože dává jasně tušit jejich personální vyprahlost s důsledky do budoucna. A nebo zbabělost.

A tak dávám letos přednost tomu z kandidátů, kdo v daném oboru už prokázal schopnosti, stejně jako musel řešit nejednu krizovou situaci. Se vším respektem k ostatním (a mému ještě většímu zděšení) - jediný, kdo je v tomto směru schopen Zemanovi konkurovat, byl Topolánek. Žádný z dalších kandidátů podobné kompetence nemá. Není-li tedy největší kompetencí "vypadat hezky", říkat najednou něco i nic a hlavně poslouchat poradce a (samo)zvané rádce a hlavně, prosím, hlavně, nenaštvat nějaké lidi...

Asi jsem se rozepsal víc než jsem chtěl. Cítil jsem ovšem potřebu jasně vyjádřit, že existují i různé odstíny barev, byť se vám na první pohled můžou zdát zde prezentované názory veskrze jednobarevné. Nemohu hovořit za ostatní diskutující, ale minimálně u části z nich to vnímám podobně.

Zatím bez slepic

In reply to by standa.e (neověřeno)

Trvalý odkaz

Zaiste sa v mnohom nezhodneme. Ale mne sa celkom pacia bonmoty, dobre sa na nich bavim (bavil som sa, skor, lepsie povedane). Bavil som sa, ako dokazal ihned vyuzit slovo, presmycku, situaciu...k niecomu vtipnemu. Ale to uz BOLO. Uz sa opakuje. Tiez ma celkom bavi, ako si robi "prdel" z toho, ked sa vyjadri proti hlavnemu prudu (napr. Putin, Cina, utecenci...a ako ostatni omdlievaju od rozhorcenia. Bavilo ma, ako si pohraval so Sobotkom, atd., atd.

No ale "ceske luhy a haje" by urcite viac ocenili, a tiez by si zasluzili , keby sa ku svojim mnohym preslapom postavil ako chlap, nie aby ho niekto musel do toho tlacit a aj tak sa nedokaze PRIAMO a jasne, bez vykrucaciek, vyjadrit. Vid podpasovky pred 2. kolom pred piatimi rokmi, vid Peroutka, vid "viroza" pri klenotoch, atd., atd. Naposledy uplna trapnost na adresu Dubceka. (Podotykam, ze svojho casu, uz asi 8-10? rokov dozadu, som uverejnil v denniku Pravda clanok podobneho charakteru o Dubcekovi, ale SLUSNE a s UCTOU k tomu cloveku!!!, nie ako hulvat).

Co sa tyka ponuky kandidatov na vyber, tak v tom sa zhodneme, ze pred piatimi rokmi bola ponuka ovela kvalitnejsia. Teraz to boli skor nezname a malo vyrazne osoby. Ale nakoniec sa mi z nich (vratane Zemana) najviac pacili byvaly diplomat (Fischer) a odhliadnuc od niektorych aktivit v minulosti, teda teraz, Hilsner. iSlusne, rozvazne, diplomaticky, nenamyslene, neproducirovali sa...Velka skoda, ze sa nepokusili kandidovat aspon jedna-dve kultivovane zeny. Vo verejnom zivote sa urcite zopar kvalitnych najde, len sa nepretrcaju do popredia.

Toz tak:-).

Zatím bez slepic

In reply to by JAHA (neověřeno)

Trvalý odkaz

Upřímně, mě Zemanovy bonmoty nebavily nikdy. Až příliš často z nich čouhala sebestřednost. Být krátký, jasný a stručný, líbil by se mi víc. Pokud jde o zmiňované podpásovky, tam si v tom střetávání a potýkání se soupeři nemají navzájem co vyčítat (viz naposledy "státní pohřeb", "rakovina", "není třeba chodit k volbám, prezident postupuje automaticky" atc etc.). Českým luhům a hájům by prospěla sebereflexe na nejednom místě, leč obávám se, že ta není možná. Požadovat do té doby veřejnou sepuku jednoho je pokrytecké. Zvláště, když by bezesporu nebyla dost sepukoidní a jistě i vulgární.

Zatím bez slepic

In reply to by JAHA (neověřeno)

Trvalý odkaz

To je pořád nějakejch unohejch záminek. Že je vlastenec vás sere, to je to.

Zatím bez slepic

Nedá mi to nedoplnit: Drahoš svůj výrok samozřejmě mínil jako dloubnutí do žeber nepřítomného, při kterém může bezpečně ukázat své svaly. Jednoduše udělal naprosto totéž, co udělal Zeman, když konstatoval, že vyhoví Drahošově PROSBĚ, byť ta by se dala klidně nazvat VÝZVOU, jak nakonec interpretoval i Drahoš.

Co tím chci říct - sledujeme politické klání o úřad prezidenta republiky. Ne akademickou disputaci. Normální člověk to chápe a nedělá vědu z prkotin - natož pak výběrovou. Oba mohli volit jiná slova, oba si neodpustili říct to, co řekli. Drahoš jimi jen nahrál Zemanovi. Zeman byl šťastný za tuhle možnost, protože jinak by musel záminku hledat složitě sám.

Mimochodem, pokud jsme u té slušnosti u pana Drahoše, slušné je třeba nemluvit o nepřítomném, když už jsme u toho. To vás doma neučili? ;) Že sledujeme volbu prezidenta a ne soutěž v etiketě? No vidíte. Vždyť vám to celou dobu říkám. (U těch protikandidátů je vůbec pikantní fakt, že se při vstupu do kampaně dušovali, jak moc nechtějí vést kampaň proti Zemanovi, ale za "něco", aby nakonec stejně skončili u toho Zemana... To když jsme u těch výtek k nekampani...)

Zatím bez slepic

In reply to by pavt (neověřeno)

Trvalý odkaz

o to prosil. Sám jsem to v TV slyšel. Pak ještě řekl pár vět bez přípravy a schválení PR týmu a fasáda se už začala rozpadat.

V mnoha jiných státech nemají tak neobyčejně tendenční televizi a debaty se tam nevedou ve stylu 5 proti 1. V mnoha jiných státech se takovéto debaty nevedou vůbec, protože se tam hlava státu nevolí, ale určuje narozením. Tak zaostalé ty státy jako Saudská Arábie, Velká Británie, Severní Korea, Jordánsko, Holandsko, Maroko či Švédsko jsou.

Když šašci na staromáku počínali být neklidní, tak Zeman taky neudělal nic, odjel na Lány a neklidní se ztrapnili sami.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Topolánek je i pro mě velké překvapení a mám radost, že mí spoluobčané ho poslali do kopru. Je v tom skrytá naděje a symbol nenávratné cesty staré ODS do zapomění.

Drahoš dostal víc hlasů, než jsem čekal a než jsem si přál. Jsou to vlastně ty hlasy, o kterých jsem si myslel, že mu přetáhne Topol. Voliči Drahoše jsou ti, kteří sledují ze zvyku ČT a nevěnují politice pozornost. Na ty manipulace médií funguje nejlépe.

Jak jsem správně tušil, Zeman půjde s Drahošem dvakrát do osobní konfrontace. Myslím si, že jedna debata proběhne u Soukupa a pro druhou nechá vybrat místo Drahošovi. Bude to každopádně stejně veselé a poučné jako onehdá s knížetem. Výsledek druhého kola si zatím netroufnu tipovat, protože se může ještě hodně věcí stát. Příkladem budiž lithium před sněmovními volbami. Kdyby se nestalo nic mimořádného, můj tip by byl 52:48 pro Zemana.

Zatím bez slepic

Stane se jen to, že se konečně Jiří Drahoš bude muset jasně vyjádřit k jednotlivým otázkám. A to mu více hlasů sebere než přidá. Debaty drtivě prohraje, proti Zemanovi nemá žádnou šanci. Své rétorické schopnosti Jiří Drahoš ukázal už v debatách s ostatními protikandidáty - a výsledek byl žalostný.

Zatím bez slepic

Víte, Gerde, otázka je, kolik antiMZ dá na diskuse a rádobyvtipné bonmoty MZ. Co já vím široko, daleko, tak nikdo… Je opravdu velkou (ba zásadní) otázkou, jak velký je podíl “nerozhodnutých voličů”, které něco takového může ovlivnit. Čímž neobhajuji Drahoše a jeho “beznázorovost”. Bohužel, česká společnost je těžce polarizovaná a tady už neplatí žádné logické argumenty, platí pouze víra...

Zatím bez slepic

In reply to by pavt (neověřeno)

Trvalý odkaz

Já jsem zde už několikrát napsala, že rozděluju lidi na autentické a umělohmotné.
Zeman je autentický, Drahoš je umělohmotný.
Pak také rozděluju lidi na autory a interprety.
Zeman je autor, Drahoš je (něčí) interpret.

Zeman na Drahoše žádné bonmoty nebude potřebovat a ani to nebude zkoušet, nebude ho trápit. Zemanovi postačí ten jeho základní selský rozum, s tím dostane Drahoše velmi rychle do míst, kde to nemá ani naprogramované ani naučené. A nerozhodnutí voliči se pak zvednou ze svých gaučů a půjdou to hodit Zemanovi, aby se u nás nestal prezidentem hodný a slušný akademický úředník, který se rychle naučil základní rozdíl mezi ústavem a ústavou.

Zatím bez slepic

Víte, Maneco, bohužel se v něčem neshodneme. Že je Drahoš umělohmotný - ano, naprosto souhlasím. Ale Zeman není autentický - především je lhář a zcela nedůvěryhodný. Dosaďte si co chcete, takový bude.
Zeman mnohokrát prokázal, že mu nelze věřit. Že vy si nepamatujete na opoziční smlouvu, na Melčáka a Pohanku, na puč v ČSSD - no, to je vaše věc. Mohlo by se argumentovat 100x dalšími Zemanovými aférami, ale dokládá to, že důvěryhodný není. Ale klidně si mu věřte.
Drahoš proti Zemanovi nemá moc šanci, protože je MZ jednak rozhodně lepší rétor, kromě toho je prvotřídní demagog. Dialog s takovým člověkem je pro normální lidi bez šance. Co budou dělat nerozhodnutí voliči, to nevím. Myslím, že budou mít rozhodně lepší povyražení, než čumět na nějakou debatu…
Asi vlastně máte pravdu. Zeman to má jisté. Vlastně ani nemá smysl chodit k volbám!:-))

Zatím bez slepic

In reply to by pavt (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pavte, nemanipulujte s tím, co Maneca doopravdy napsala. Maneca jasně psala o nutnosti zvednout zadky a jít k volbám. Zaklínáte se diplomacií a slušností, tak se toho držte. Smajlík to nezachrání. Ani řeči o tom, že zrovna popíjíte na horách.

Zatím bez slepic

In reply to by pavt (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pavte i vy jste nedůvěryhodný. Vytahujete staré aféry Zemanovi k tíži a jemu k tíži přičtete i puč proti jemu samotnému. Svoji důvěryhodnost předvedl daleko víckrát.

Drahoš se předvedl jen jednou a rovnou vlastizradou, dalším zvacím dopisem.

Jedna jediná vražda z vás dělá vraha, jedna jediná nevěra z vás dělá nevěrnici, jedna jediná vlastizrada z vás dělá vlastizrádce.

Na rozdíl třeba od lži, protože sem tam drobná lež ještě nedělá lháře.

..........

Dialog s takovým člověkem je pro normální lidi bez šance. - Tak na co se ten normální šlověk cpe do politiky, když pak bude s takovými lidmi jednat denně, protože co jiného jsou hlavy jiných států.

Zatím bez slepic