Setkání s ještěrem

Autor

Sedím u klávesnice a stále ještě přemýšlím, co jsem vlastně v dnešní debatě Zeman vs. Drahoš vlastně slyšel. Kdo jste to neviděli a měli byste na to chuť, videa budou všude dostupná. Jistě se zítra dočteme, jak byl Zeman útočný (a on byl). Že docela fest provokoval (fakt jo), pak se na serveru Demagog.cz dočteme, jak moc Zeman zase lhal, připojí se novináři Respektu,Reflexu i Parlamentních listů, budou dotázány slavné osoby, které se proslavily tím, že někdy něco kvákly na kameru, jistě se dozvíme, že Zeman Drahoše školil, že Drahoš chvílemi nevěděl, co říci a pak samozřejmě ten opak, jaké to od Zemana byly podpásovky. Vy, co jste se ještě nerozhodli a chtěli jste si pomoci touto debatou, vůbec vám to nepřeju. Zkusím proto vytipovat pár drobností, kterých si snad jiní nevšimli... 

1. Drahoš se potkal s varanem. Poněkud starým, opelichaným, ale stále smrtelně nebezpečným. Když o tom přemýšlím, tak se Drahoš dostal do opravdového souboje vlastně poprvé. Doteď se setkával s těmi svými. Doteď měl na setkáních s občany potlesk. Doteď se ho ptali s ohledem na jeho erudici, vzdělání a věk. Dneska poprvé potkal nepřítele v přímém souboji. Hodně mě zajímalo, jak obstojí. Dost možná to bude náš budoucí prezident a s podobnými ještěry se bude potkávat dnes a denně. Takoví jako Zeman, těmi bude obklopen, s těmi bude svádět souboje a s nimi se bude muset i spojovat proti jiným. 

2. Byl to nerovný duel. Proti Zemanovi, který podobných soubojů svedl desítky, či stovky a který je zvyklý dostávat ty nejnepříjemnější otázky a dávno se vyučil i těm nejmenším soubojovým záludnostem, nastoupil nováček, kterému sice nechybělo odhodlání i postřeh, který tu a tam zvládl zakontrovat a odrazit útok, ale doopravdy zaútočit se mu vlastně ani jednou nepodařilo. Prvních deset minut byla na Zemanovi vidět jistá nervozita... také nevěděl, do čeho jde. Ale jakmile si soupeře osahal, uklidnil se a pak už šermoval jako rétorický labužník.

3. Je vidět, že se Zeman dávno naučil, že moderátor je jen křoví. Žádný rozhodčí.  Ať mu Voříšek říkal co chtěl, Zeman si jel svojí vlastní hru. Drahoš měl před moderátorem ještě respekt. Až ke konci zjistil, že moderátor nemá na place žádnou moc a zkusil si hrát také po svém. Jsem zvědavý, jak to zúročí ve čtvrtek na ČT1. Tam by měl mít moderátora víc na své straně. 

4. Bylo nad slunce jasnější, že Zeman vyzkouší všechny díry v brnění. Ty skutečné i ty domnělé.  Na to nemusím být analytik, aby mi bylo jasné, že se Zeman sveze po migračních kvótách a Drahošových výrocích o ovlivnění voleb. Drahoš to musel vědět také.  A stejně si nepřipravil nic jiného, než výtku,  co pro danou věc udělal prezident během své funkce. Bude toho muset vymyslet víc, tohle nebylo ani obyčejné šermířské paré. Jestli má takhle udělaný i zbytek kampaně, tak to na funkci stačit nebude. 

5. Zeman jede svou osvědčenou taktiku. Vyvést soupeře z rovnováhy nějakou provokací a pak ho nechat bojovat sám se sebou. Je nutné říci k Drahošově cti, že to zvládl lépe než kníže Kchárl před pěti roky. Nenechal se chytit na žádnou vějičku i když s Putinovými tajnými službami měl fakt namále. Je dost možné, že se Zeman nějakého jeho výroku ve čtvrtek chytne, ale spíš bych řekl, že si Zeman nachystá novou nepoužitou munici. Ještě má v záloze minimálně Mašíny a Sorosovu univerzitu. Navíc, Zeman to dělá velmi rafinovaně. Pokud Drahoš zůstane slušný a hodný, tak toho moc neřekne. Pokud bouchne pěstí do stolu a bude razantní, aby mohl něco říci, tak už nebude slušný a hodný. Doufám, že si z toho Kavárna vezme ponaučení a až bude profilovat příštího kandidáta, tak začne zvelebovat i jiné klady než jen slušnost. Třeba bojovnost, razantnost a trochu té drzosti. Slušný Drahoš vlastně ani neměl šanci. Měl šanci tvrdý Drahoš, ale to v jeho životopise nebylo a veřejnost si na takového kandidáta jaksi už nestihne zvyknout. 

6.  Nejhorší pocit jsem měl z těch diváků. Nevím, jestli se to dělá kvůli té šou, ale co do klaky si oba dva nemají co vyčítat. Chvílemi mi to neznělo jako volba prezidenta, ale volba mesiáše. To nebyl potlesk, to bylo bubnování do útoku. Rozhodně se hlásím k včerejšímu článku, kde konstatuji, že žádné příkopy zasypány nebudou, naopak zákopy se ještě vyztuží a bude se zbrojit na příští volbu. 

Tož tak... Moje žena (Drahošova volička) se mě ptala, podle toho, co jsem viděl, jestli bych měl s Drahošem na Hradě nějaký zásadní problém. Musím za sebe konstatovat, že vlastně neměl. Souboj přežil jen s pár povrchními jizvami, pokud si z něj dokáže vzít ponaučení na čtvrtek, může příště vyváznout bez zranění. Ale pochybuji, že dokáže Zemana citelně zasáhnout.

Ale bude to pro nerozhodnutého voliče stačit? 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

Drahoš nebude protestovat proti zákazu zbraní a kouření. Drahoš nedá sáhnout na církevní restituce. Drahoš nebude odmlouvat, až dojde na kvóty. Drahoš nebude respektovat vítěze voleb Babiše a bude prosazovat zájmy Kalousků ze všech tradičních stran. Ostatní témata si teď nevybavím, ale odpovědi jsem hodnotil stejně. Zeman OK, Drahoš špatně. Já tedy problém s Drahošem mám.

Formát debaty byl divoký až bulvární, ale na druhou stranu musím říct, že zážitek to byl velmi intenzivní. Za mě pro Primu za jedna mínus.

Zeman dnes sebral Drahošovi minimálně 3% a vede 54:46. Očekávám, že ve čtvrtek to dotáhne na 55:45. Ještě nedávno jsem tipoval 52:48, ale dnešní Zemanova převaha byla zdrcující. Jako důkaz budiž k shlédnutí zoufalé pohledy do prázdna v závěru pořadu u Drahošových spoluprotikandidátů Horáčka a Hilšera a v neposlední řadě težko skrývané zděšení Drahošovy manželky.

Zatím bez slepic

Horáček a Pažout po 1. kole doprovázejí Drahoše všude na každém kroku jako by byli asistenti při inkluzi nejméně povedeného kandidáta z prvního kola na Hrad.

Ti dva by tu debatu se Zemanem zvládli mnohem lépe, obzvlášť Horáček by se jen tak nedal.

Zatím bez slepic

Jo. Hlavně u Hilšera to bylo občas dost vyděšené...

Zatím bez slepic

Formát diskuse naprosto nevhodný pro tak důležité téma. Kotel Michaely Jílkové už jsme viděli a oba tábory ubraly minimálně pětinu času ve kterém se oba kandidáti mohli vyjádřit k více tématům.
Moderátor to s odřenýma ušima tak nějak zvládnul. Až na poslední nepravdu řečenou p. Drahošem po které reakce prezidenta zanikla v řevu davu a závěrečné řeči moderátora.
S Vidlákem si pro tentokrát dovolím v několika bodech nesouhlasit. Kupříkladu bych dokázal odpovědět na to, v čem byl přínos a práce současného prezidenta. (I když mám své výhrady).
Na oba jsem byl zvědavý. Upřímně ale musím napsat, že i po několika hodinách nedokážu pochopit, jakým způsobem se mohl p. Drahoš dostat do druhého kola. A to není myšleno zle. Spíše povzdech nad tím, koho si vybrala "intelektuální" elita...
Ten člověk nebyl schopen udržet myšlenku, vycházel z nějakých not, které mu někdo připravil, ztrácel se v terminologii, čase a prostoru.
Nevím, co by dokázal předvést za výkon na mezinárodní ůrovni, když mu chybí triviální znalosti z domova.
A řečmi o tom, jak jezdí na chatu mě opravdu nepřesvědčily.
A marketingový trik schovávat neschopnost p. Drahoše za "slušnost" - to je pro mě trochu za hranou.
Uvidíme.
Před pár měsíci jeho jméno a názory většina lidí neznala. Dosáhl toho, že dnes známe jeho jméno.
Čekal jsem od něho důstojnější vystoupení. Včetně příznivců obou kandidátů.
Holt bude ještě veselo. A nejen na Starém bělidle. ;-)
Ale určitě je to dobrý chemik.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Bylo to vyrovnané.

Drahoš rozumí politice a ekonomii stejně jako Zeman fyzikální chemii.

Já mám zásadní problém s Drahošem na Hradě, stejně jako bych měla zásadní problém se Zemanem v čele nějakého Ústavu fyzikální chemie Akademie věd.

Tady už přece přestává sranda. Nikdo odpovědný by za pár týdnů nenechal Drahoše řídit ČNB nebo ho nechal jako pilota létat zaoceánské lety v Boeingu... tak proč si sakra někdo myslí, že může za pár týdnů obeznamování se s politikou a ekonomií dělat prezidenta???

Zatím bez slepic

Přistihl jsem se při myšlence, když Zeman zmínil "chemika", zda je nebo není v tom skrytý odkaz na Kalouska...

Zatím bez slepic

No tak to bylo jasně mířeno tímto směrem.

Zatím bez slepic

Deset slepic. :-)

Zatím bez slepic

Maneco, co Vás vede k úvaze, že Zeman by nemohl zvládnout vedoucí funkci v nějakém Ústavu fyzikální chemie Akademie věd? Já si myslím, že klidně, jde především o manažerskou pozici, určování směrů, získávání peněz a propagace. Já bych v tom skutečně problém neviděl a alespoň by se nemohl podepisovat pod spoluautorství. Jiné by to bylo kdyby chtěl být výzkumníkem. Jinak ale naprosto souhlasím s Vašimi obavami ohledně Drahoše.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Přiznám se, že mi Zemanův výkon nepřišel dnes nijak excelentní. O to víc jsem byl zděšený Drahošem. Mně přišel vážně hodně slabý a až mne překvapilo, jak chabě Zeman odrážel některé jeho ataky a i to stačilo.

Nejvíc mne nakonec pobavilo, že sám Drahoš připustil, že skutečně "požádal" o televizní duely, ne jak se zde někteří snažili dokazovat (a Drahoš sám), že o žádnou žádost, jíž by Zeman měl co vyhovovat, nešlo.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Ale mně to spíše připadalo, že to bylo úrovní argumentace p.Drahoše.
(Také nestartuji auto, když zatím není třeba vyjet). :-)
Uvidíme.

Zatím bez slepic

Drahoš mě odboural tím, jak prohlásil, že na rozdíl od Zemana by jmenoval ministerským předsedou vítěze voleb. A na to Zeman škodolibě reagoval, se svou typickou jízlivostí. Opravdu, chce někdo zcela při smyslech, Drahoše ve funkci prezidenta? Drahoš by zvojtil i to typické prezidentské zaměstnání - kladení věnců. Dál už jsem se na to nemohl dívat, byl to Drahošův ohňostroj trapnosti.
Pro masochisty, cyniky a Drahošovy voliče:
https://www.youtube.com/watch?v=ZKxBrpVdbR0
Spin doktoři už pracují na tom jediném správném výkladu, co bylo na Primě k vidění, v odkazu si to můžete osvěžit, než to aktivisté nahlásí jako závadné video a bude to smazáno.

Zatím bez slepic

Tak to bylo velmi rychlé :D Příště si budu muset přivstat...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Drazí noční ptáci a ptákyně,
když jsem koukal na ten dryáčnickej primáckej formát, říkal jsem si, kolik asi času vyplní vata, aby prostor pro vyjádření obou byl co nejmenší. Čím víc Voříška a dámy ve studiu, tím míň ostudy pro Drahoše. Nakonec jsem to neřešil, i tak to bylo i na Zemana dlouhý, byl bez páry. Nakonec pohled do přední řady byl jako hodnocení plně dostačující.
Vnučka terciánka, ze školy masírovaná Drahošem, se o tomto pánovi vyjádřila, že potom co viděla si ho jako prezidenta představit nedovede (nejspíš se ve svém věku spíš než jeho politickým (ne)postojem nechala inspirovat řečí těla a mimikou, má totiž spadeno na psychologii -)))

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

"Vojenská kancelář prezidenta republiky plní úkoly související s výkonem pravomocí prezidenta jako vrchního velitele ozbrojených sil ... "

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Já na to ani nekoukal.

Drahoš je produktem hledání antizemana a jako takový nemůže překročit svůj stín. Přece by si nevybrali neposlušnou, samostatnou osobnost, která se bude rozhodovat a myslet samostatně. Tu už tam maj a nechtěj ji.

Když Drahoš vyhrál první kolo, tak jsem viděl pár jeho reakcí, které měl sám za sebe. Žádné překvapení se nekonalo. Byl slabý, tam kde měl být silný.

Je jak partner/partnerka, kterou se vám snaží někdo dohodit. Tak nějak tušíte, že to bude chudinka, připravenej, vyškolenej, ale nezvládající úplně svou roli.

Poznal jsem to už z toho, jak třikrát po sobě opakoval to samé. Byla to rádoby komická narážka na film Jáchyme hoď to do stroje, jenže mimo mísu. Vypadl z role, tohle lídři nedělaj, protože to je ve skutečnosti znakem slabosti a podřízenosti.

Vy, kdo jste se dívali, víte líp než já, jak moc jsem se mýlil nebo trefil.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Napíšu to takto. Rozhodující je jak ta debata zapůsobí na voliče - ty nerozhodnuté. Je naprosto lhostejné jak se nám každému jednotlivě ta debata jeví. V tom smyslu je i má reakce u věštce 2x včera. Naše vidění je o ničem. Někomu se jeví ten či onen bílý, jinému černý. A myslím si, že se to prakticky nedá odhadnout k jakému výsledku to povede. Je to o dojmu, nikoli o pravdě či nepravdě tvrzení aktérů. A na kterou stranu se přikloní ten většinový dojem. A jen si myslím, že Zeman ten deficit potenciálu z průzkumů dostatečně nezmění. Tak jak byly dle mého soudu karty nastavené, stačí Drahošovi udržet dekorum neprohrávajícího v mimice. A Zeman zdaleka není tak jiskrný jako před lety. Takže věštec měl asi plnou pravdu - ten jeho pohledv dojmech asi převáží.

Zatím bez slepic

In reply to by Alex (neověřeno)

Trvalý odkaz

Podle mě je spousta lidí, kterým už MZ leze krkem a tak nějak se srovnávají s tím, že teda jako asi půjdou volit toho Drahoše, i když jim přijde, že tam tak nějak nepatří. A debaty spoustu z nich můžou udržet o víkendu doma. Protože jestli se kandidát na prezidenta psychicky rozsype v debatě před publikem, jak moc asi lze očekávat, že se nerozsype, až opravdu o něco půjde?

Zatím bez slepic

Ondřej Neff už napsal něco v tom smyslu, že Drahoš je hňup. Pouze ne tak doslovně. Ale protože není jiná cesta, jak dostat současného prezidenta z Hradu, musí se všichni lepší lidé semknout, dojít k volbám a zvolit prof. Drahoše.
http://neviditelnypes.lidovky.cz/fake-news-fake-television-0y2-/p_cirku…

Zatím bez slepic

Chlap, co vychoval dceru tak dobře, že si vzala chlapa, co ji zabil.

Tak podle něj teď máme volit Drahoše, i kdyby nás to mělo stát přežití. Jen

Zatím bez slepic

Chlap, co vychoval dceru tak dobře, že si vzala chlapa, co ji zabil.

Tak podle něj teď máme volit Drahoše, i kdyby nás to mělo stát přežití. Jen abychom

Zatím bez slepic

Chlap, co vychoval dceru tak dobře, že si vzala chlapa, co ji zabil.

Tak podle něj teď máme volit Drahoše, i kdyby nás to mělo stát přežití. Jen abychom se

Zatím bez slepic

Chlap, co vychoval dceru tak dobře, že si vzala chlapa, co ji zabil.

Tak podle něj teď máme volit Drahoše, i kdyby nás to mělo stát přežití. Jen abychom se neměli

Zatím bez slepic

Chlap, co vychoval dceru tak dobře, že si vzala chlapa, co ji zabil.

Tak podle něj teď máme volit Drahoše, i kdyby nás to mělo stát přežití. Jen abychom se neměli tak, jako

Zatím bez slepic

Chlap, co vychoval dceru tak dobře, že si vzala chlapa, co ji zabil.

Tak podle něj teď máme volit Drahoše, i kdyby nás to mělo stát přežití. Jen abychom se neměli tak, jako doteď.

Zatím bez slepic

Chlap, co vychoval dceru tak dobře, že si vzala chlapa, co ji zabil.

Tak podle něj teď máme volit Drahoše, i kdyby nás to mělo stát přežití. Jen abychom se neměli tak, jako doteď. Marně

Zatím bez slepic

marně dumám, jak soudruh Ondřej Neff musel za těch 5 let trpět za svým PC.

Asi mu chybí nějaká Mladá Fronta na vytunelování.

(sorry že to odlítlo 3x)

Zatím bez slepic

In reply to by Alex (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ježe on tu mimiku neustál.

Zatím bez slepic

Souhlasím, párkrát byl skutečně rozhozený a jeho úsměv se zvednutým levým koutkem (chápu, že za některé věci člověk nemůže) vyzníval dost křečovitě, občas poměrně arogantně. Nedával tomu ani posezem. Já si také okamžitě vzpomněl, jak jsem dělal zkoušku u mírně znuděného docenta, co si do mne párkrát rýpnul, aby se alespoň pobavil, když už jen zadrhávajícím se hlasem opakuji skripta, která profesor slyšel mockrát.

Přesvědčené ty debaty nepřesvědčí. Nepřesvědčené mohou ovlivnit. A při vědomí, že já svůj názor mám, jsem prostě přesvědčený, že Drahoš opravdu ukázal jen tolik, že může být KÝMKOLIV. Že jediná jeho přednost je nezemanství. A tak jde vlastně o to, zda to těm nerozhodnutým opravdu stačí. Ten výkon byl prostě hrozně slabý. Zvlášť s přihlédnutím k faktu, že se na tenhle souboj připravuje téměř rok.

Zatím bez slepic

Drahoš byl nějak blbě nabrífovaný... zapomněli na trénování plynulého proslovu, což si myslím, že mu opravdu nepomohlo. Protože když se na chvíli odmlčel, aby doformuloval větu, tak ho JEHO VLASTNÍ PUBLIKUM nenechalo tu větu dokončit, páč začalo fandit. A tak jak jeho publikum, tak Drahoš vypadali trochu blbě, protože "Drahoš ani nedokončí myšlenku" a "jeho fanoušci tleskají, ještě než se dozví, čemu že to tleskají". UF.

(Krom toho, že má asi stejné americké poradce jako ČSSD. Kteří ho nutí do útočení na Zemana, protože kampaň "přece musí být konfrontační", což mu není vlastní a nad Zemanem v tomhle stylu fakt nemůže vyhrát.)

Zatím bez slepic

a všiml si toho i MZ, když kolem 44 minuty říká " zdá se, že pro mne je určitou výhodou opravdu Vás nechat dokončit..."

Zatím bez slepic

Zeman ukázal, že myslí In Real Time a ne jen když má reload během briefingu.

Zatím bez slepic

In reply to by Alex (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ano, Alexi, naprosto souhlasím, rozhodující je, jak budou diskuse působit na nerozhodnuté voliče. Já se na to ostatně nedívám, nemá to pro mě cenu, moc by mne překvapilo, kdyby Drahoš uspěl. Souhlasím taky, že nyní už je to spíše o dojmech, než o nějakých pravdách.
Nesouhlasil bych ale s vaším závěrem - osobně si myslím, že Drahoš nemá šanci. Jak to tak sleduji kolem, znám hodně lidí, pro které je MZ …(doplňte jakékoliv sprosté slovo), ale Drahoše volit nepůjdou. To by musel MZ udělat nějakou zásadní chybu, třeba použít nějakou neetickou podpásovku. Podle mého Drahoš nezmobilizuje dostatečný počet voličů, protože spousta prostě rezignuje. Ostatně, tendence v sázkařských kurzech jsou evidentní…

Zatím bez slepic

In reply to by pavt (neověřeno)

Trvalý odkaz

Debata může mít vliv na nerozhodnuté. Já se počítám k těm, kteří se rozhodli už tak před půl rokem. Zemana bych znovu volil jen kdyby ten druhý byl Topolánek a nebo kdyby Drahoš udělal teď nějakou totální kravinu, což zatím neudělal. Hlavní dojem na mě ale udělal zjev Miloše Zemana, když si ještě domyslím, jak musí vypadat ve všední situaci a ne vystajlovanej na max do televizního duelu. Nejvíc mi připomínal to mluvící oko v lahvi z pohádky Kdyby byly ryby. Chápete, že náš prezident by měl vydržet 5 let? Zdraví a věk nejde okecat.

Zatím bez slepic

In reply to by Kadlas (neověřeno)

Trvalý odkaz

i kdyby umřel, tak budou jiný volby a tam vedle absolutní nuly 0 K a la Drahoš bude i nějaká osobnost.

Snad si nemyslíte. že lidi co nemaj ani při takovýhle masáži rádi Drahoše, si ho zamilujou, až začne multikulturně řádit.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Sledoval jsem duel.
Vcelku bych dal o několik bodů více Zemanovi,než Drahošovi.
Jen bych k Zemanovi dodal,že to řádně nepodal kolem toho bonmotu s p.Merkelovou.
Měl říci,že při zdvořilostní návštěvě hradu paní Merkelovou (nejsem partnerem pro jednání s premiérkou p.Merkelovou,tím je náš premiér)Tak jsem se neformálně dotkl i utečenců a přitom jsem ji to takto naznačil.
Jinak souhlasím s Vlastimilem.
Také jsem psal už dříve,proč katolíci vyzývají volit Drahoše,který by ponechal cirkevní restituce tak jak dějí doposud,když ale víme jak si nárokují kde co,co dodal Zeman jako nehorázné.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

...přijal tu debatu na Nově, tak bejval mohl mít normální debatu kandidát-moderátor-kandidát. Takhle se poprvé potkal tváří v tvář se Zemanem a ještě se sálem plným lidí. I kdyby to publikum nebylo jako kotel na fotbale, tak je to pořádnej emocionální tanec, než si člověk zvykne. Jeho volební tým je fakt banda amatérů.

Zatím bez slepic

Jen ukázalo,že je Drahoš produktem médii a propagandy,kdo to ovládá také víme.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Nejdříve chci napsat, že nesleduji ani rádio, ani televizi a internet čtu minimálně. Chci si zachovat duševní klid. Takže čtu Vidláka, tu a tam Vlka, tu a tam Zvědavce, D-Fense a to je tak vše.

Již dříve jsem chtěl reagovat na komentář pana Pucka, který zněl:
Pokud Zeman vyjel diskutovat za občany ven z Prahy, kovaní demokraté se správným smýšlením, morální integritou a slušností mu do projevů pouštěli hlasitou hudbu, mávali červenými kartami, pískali, skandovali a házeli vajíčka Při jiných vhodných příležitostech mu nosili na hrad lejno s prezidentovou podobiznou a připínali si placky Miloš mi prdel. Když vyjel Drahoš diskutovat za občany z Prahy, xenofobní burani smrdící pivem, co nevychodili ani základku, ho nechali na pokoji, ať si klidně diskutuje a povídá, jak uzná za vhodné.

Chtěl jsem totiž napsat to, co se již včera stalo realitou. I Zemanovi zastánci se začínají ozývat. Divíte se? Já ne. Neustále se po nich šlape. A když vám bude někdo neustále zašlapávat obličej do bláta, tak to časem začne docela lézt na nervy i těm nejklidnějším povahám.

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Akce-s-Evou-Drahosovou-a-…

Toto je zjednodušený úryvek Grygarova prohlášení, který jsem opsal ze serveru Zvědavec:
Grygar se snažil spojovat společnost prohlášením, že:
- Drahoše kritizovali nýmandi,
- lidé, kteří se smějí heslu "pravda a láska vítězí nad lží a nenávistí" jsou pokleslí
- pokud vyhraje Zeman, budou opakovat divadelní večery tak dlouho, dokud se to nezmění - že mají know-how z roku 1989.

Osobně se domnívám, že:
- v demokratickém systému si mohu dovolit kritizovat KOHOKOLI, protože je to (promiňte mi ten výraz) - kurva už - jednou mé PRÁVO
- když slyším pravda a láska, mám někdy chuť si odplivnout, protože se tyto naprosto čisté pojmy podařilo zmrzačit a otočit jejich polaritu téměř tak, jako se to povedlo Hitlerovi se svastikou
- poslední výrok je pak již jen zavřeštěním toho správného „démon-krata“, který bude dělat cokoli, dokud nebude po jeho. Vyhrožuje opakováním dehonestujících představení, vyhrožuje rokem 1989. Čím bude vyhrožovat příště? Majdanem? Doporučil bych mnohem pečlivěji volit slova.

Z toho všeho pak pomaličku a nenápadně, zato ve skutečnosti mnohem silněji, vyrůstá něco, co bych mohl nazvat „Syndrom tiché bouře“. Spousta lidí – jedinců – snese děsivě mnoho. Nicméně je to jako s příslovečným pohárem, který jednou přeteče. A já se obávám, že přetečení se blíží. A ti vysmívaní, urážení, odstrkovaní a ponižovaní toho jednou můžou začít mít dost. A musím, ač nechci, napsat jeden známý výrok, že i slušní lidé si mohou jednou rozvzpomenout na to, že umí taky kousat (ve skutečnosti je tam zabíjet). Nechci teď rozdělovat společnost dle volby prezidenta. Slušní lidé jsou na obou stranách bez ohledu na to, kdo se jim jeví jako jejich ideální (či třeba jen méně špatný) kandidát. Jenže někdo se je snaží postavit proti sobě. A to platí i pro pana Grygara. A mohl bych se těch skutečných rozdělovačů zeptat na jediné: Opravdu chcete, aby se slušní lidé naučili kousat (doplňte si, kam by to mohl dojít)?

Zatím bez slepic

In reply to by L.C. (z Kosy) (neověřeno)

Trvalý odkaz

To přirovnání se svastikou je přesný, že mně to nenapadlo.

Grygar je pro mne jedno z největších porevolučních zklamání. Že je vědec a k tomu fyzik a kovaný skeptik a bojovník proti iracionalitě, současně věřící - no, moc to nejde dohromady, ale zas tak výjimečný to není, ale jeho politický aktivity na úrovni hošíka z neziskovky, to je teda vizitka.

Zatím bez slepic

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

Mám teorii (spíše zárodek), jejíž hrubý koncept jsem tu chtěl hodit. Pracovně jsem si ji nazval Teorie energetických polí a Vidlákovi by se to třeba líbilo, ale netuším, jestli by se to líbilo i ostatním. Symboly a jejich moc je jednou z jejích součástí. Myslím, že pokud bychom si uvědomili, jakou mají nejen symboly moc, začali bychom chápat spoustu věcí jinak.

Co se věřících týká, tak je to zajímavé, ale spousta věřících je i mezi vědci v CERNu. Ono se to vzájemně nevylučuje. Navíc je třeba si uvědomit, čemu, či v co, vlastně dotyčný věří.

Co se Grygara (jej osobně se mi skutečně hodnotit nechce, protože bez ohledu na to, co dokázal, mi to nestojí za to) týká a třeba spolku Sysyfos, kterého je členem, tak to už je úplná šaškárna, protože tam seriózní vědci v podstatě zdegenerovali na spolek středověkých tmářů, kteří si chrání své jako zlaté tele a plivou na vše, co se jim nehodí do jejich omezeného vnímání světa.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Narozdíl od většiny lidí, jsem duel včera nesledoval (jel jsem z práce), ale četl prvně komentáře a články na netu od Mitrofanova, až po parlamentní listy. Až nakonec po Vydláka.

Teprve pak jsem si pustil debatu. A pak teprve pochopil, že i největší zastánci Drahoše přešli do argumentace Vidlákovi ženy, která řekla

"Tož tak... Moje žena (Drahošova volička) se mě ptala, podle toho, co jsem viděl, jestli bych měl s Drahošem na Hradě nějaký zásadní problém."

A pro mě přesně ilustruje výsledek debaty, skoro dokonale, tedy že argumentace přešla na "jestli bych měl s Drahošem na Hradě nějaký zásadní problém" z argumentace "je lepší, slušnější, zdravější, chytřejší" atd.
I když volím Zemana a přesto jsem napsal, že vyhraje drahoš 55vs45, tak dnes poprvé jsem dostal pocit zaváhání nad mojím odhadem.

Proč? Já si z debaty odnesl, že ti kdo mu připravovali podklady museli byt pod drogama a nedokážu uvěřit, že Drahoše netrénovali v diskutování. Příklad prvního, kdy na tvrdo řekl, že Zeman přijal výzvu a druhá jak sdělil informaci o studii "procent debilních", kdy to řekl jako student prvního ročníku vysoké na první zkoušce, tedy zmateně jako Goro před Tokiem.

I když stále sázím na Drahoše, tak přesto jsem překvapený Drahošovou neschopností debatovat. I když jsem viděl debaty, kteér vedl s ostatníma, tak jsem nečekal, že takto selže. Zpětně si říkám jeslti to nebylo tím, že si vlastně notovali a debata byla spíše o tom, jestli odstín šedé je 51/52/53/54 proncet a ne jeslti to není náhodou odstín zelené :-o

Pro mě Vidlák vše zhrnul krásně tím, že napsal co řekla jeho manželka "fakt by to vadil"?, kdy po shlédnutí debaty v té větě vidím "fakt by ti vadil i když předvedl co předvedl"?

Po debatě jsem čekal spíše +-stagnaci rozdílu, ale jestli Drahoš náhodou prohraje (i když tomu nevěřím), tak fakt to nebyl rusák co za to může, ale profesor sám, protože u někoho kdo vedl vělkou organizaci a musí být zvyklí debatovat i na podpásové argumentace mi spíše přišlo, že profesor je někdo, kdo je spíše zvyklí druhou stranu si vyslechnout, argumenty "obkecat" a pak rozhodnout tak jak by druhej neřekl žádný argument... Takovej Cvach(drahoš) vs Štrosmajer(zeman), takže třeba Nemocnice na kraji měla pravdu a jako v ní to skončí, že přestože prokázal svoji neschopnost, prokázal, že právě to je co určuje, že má sedět na hradě a zeman v okresní nemocnici na vysočině... :D

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Uvidíme, jaký bude dopad televizní diskuze na ty, na které měl být od kandidátu hlavně zaměřen.
Sledoval jsem v hospodě, podle reakcí bylo vidět, že Zeman přesně věděl kam míří (skupina nerozhodnutých) přispůsobil tomu výtrazivo a uplatnil svoje rétorické a argumentační schopnosti.

Může to být jen můj dojem, jaký to bude mít vliv na nerozhodnuté, se ukáže.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

http://neviditelnypes.lidovky.cz/fake-news-fake-television-0y2-/p_cirku…

Nefa dlouhodobě můžu. Psal pěkné knížky. Mužu ho i přes to, že mám na spoustu věcí rozdílný názor a že bude podle toho, co píše, volit i jiného prezidentského kandidáta než já.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Hodně se všude kritizuje, že Zeman Drahošovi skákal do řeči. Pochybuju, že to Zeman tak chtěl, ale Drahoš tím velmi odkopal svou submisivitu. Nedokázal si ani dominantně vzít slovo zpět, ani kvalitně kontrovat takový "prohřešek", jen mával prstíčkem a nic. Ani to nedokázal prodat stylem "podívejte se, jak mi to prase ubližuje". Obávám se, že tady vyplaval Freud a volič vidí, jak slabý Drahoš je jako osobnost. Když se nedokáže prosadit ani proti staříkovi nad hrobem, jak pak bude fungovat a prosazovat zájmy mezi ostatními státníky i profesionálními politickými šíbry?

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Debata mohla být překvapením pro významnou část lidí, kteří dlouhou nedostali příležitost vidět Zemana bezprostředně reagovat na protivníka - ať už primitivního nebo kultivovaného.

Nesestříhané záběry Zemanových diskusí s lidmi všeho vzdělání a všech věkových kategorií jsou sice tu a tam na internetu dostupné, ale je třeba je velmi složitě hledat. Přitom by nebyl problém soustředit je na jednom místě a umožnit nám udělat si vlastní názor. Osobně si proto myslím, že i v Zemanově štábu je záškodník, který sype písek do soukolí.
***********

Srandovní je, co za jelita se dnes vydává za politology:

"Bylo to zřejmě POPRVÉ PO PĚTI LETECH, kdy s prezidentem někdo polemizoval. Jiří Drahoš se snažil o věcnost, Miloš Zeman pokračoval ve svém volnějším stylu," doplňuje debatu politolog Pavel Šaradín."

Přitom je Zemanovi vyčítáno, že si jezdil léta diskutovat s občany i regionálními politiky.
Na náměstí vždy vyzval velmi úslužně dovozce červených karet, aby PŘEDNOSTNĚ položili otázky oni. Přestože věděl, že tyto "jejich"otázky byly párkrát připravené profesionálními propagandisty...

Takže - věřím, že tito "politologové" včera dost možná poprvé po pěti letech opravdu viděli a slyšeli Zemana diskutovat....protože pět let jen bez zpětné vazby vymýšleli, jak znemožnit Zemanovi ukázat se nesestříhaně a nevystříhaně v médiích...
....s odůvodněním, že by přece mohl ohrozit mravní výchovu čtrnáctiletých tím, že by třeba před desátou večer slyšeli - jim do dnešního dne neznámé slovo "prdel"
či jiný šrapnel z jiných úst než intelektuálně-elitních.
*******

S nostalgickou slzou v oku vzpomínám, jak technicky jednoduché bylo v dobách ošklivého housátka Husáka překonat rušení Hlasu Ameriky či Svobodné Evropy a odcedit propagandistické kydy z obou stran.
Dnes trávím na internetu cca pět hodin denně a pracně hledám rozlámané jehly informací ve kupách informačního sena.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Jde o migraci. Jde o to, kdo má právo rozhodnout, s kým budeme v naší zemi žít.

"Změnil by Drahoš svůj názor, kdyby většina veřejnosti byla pro přijímání uprchlíků ?"

K této otázce není Drahoš lhostejný. Podle jeho slov : "Když se ke mně dostala výzva Vědci proti strachu a lhostejnosti, okamžitě jsem ji podepsal." Ke kvótám se vyjádřil ve smyslu, že pro desetimiliónovou zemi nemůže být přijetí 2.600 uprchlíků problém.
Dnes tvrdí : "Kvóty ne !"

Porovnejme s Masarykem a s Rukopisy. Nešlo o tak zásadní věc, šlo jen o to, aby se nefalšovaly dějiny. Přesto si Masaryk trval na svém, i když kolegové, vědci, smýšleli jinak. Bez ohledu na to, jaké mu to přinese důsledky.

Zatím bez slepic

Ten synovec mi tam napsal, že stran migrace jen ví, že jich je u nás 13 a že když byl v Zanzibaru, kde žije 90% muslimů, strašně hezky si s nimi pokecal. Jsou to milí normální lidé jako my. A to o tom rozsévání strachu a nenávisti.
Jak myslíte, že Vám Pucku ti nerozhodnutí odpoví?

Zatím bez slepic

In reply to by Alex (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ale neočekávám, že by odpověděli. Vlk rozebral problém dokonale.
Chtěl jsem si jen trochu zalaškovat, to nemůže nikdy škodit.

Zatím bez slepic