Der dojče brůdr

Autor
Štítky

Kdo mě čtete dlouhodobě tak víte, že můj dědeček byl z půlky Němec a druhý zase Ukrajinec. A také o mně víte, že rád píšu postřehy z různých končin světa. Já osobně vytáhnu paty z domu málokdy, ale celkem se mi daří zvát celý svět k sobě domů. Psal jsem o kamarádovi v ruském Permu, vypisoval jsem se z výletu z Francie, lehce jsem zabrousil do Kolumbie a nemohl jsem vynechat Ukrajinu.  Dnes bych to rád zkusil s Německem. 

Moc se mi do toho nechtělo. Především proto, že tam mám spoustu známých i příbuzných. Můj kmotr sídlí v Augsburgu a dodnes nikdy nezapomene na moje narozeniny. Bratr mého Ópy a jeho rodina mají rezidenci v Hamburku, několik rodinných přátel jsme měli i v Dederónii v Lipsku. Můj bratránek má domeček uprostřed Porůří a můj strejda sice bydlí na české straně hranic, ale svým přístupem k životu je Němec jak poleno. Já sám jsem v první třídě ještě mluvil lépe německy jak česky a až někdy ve třetí nebo čtvrté třídě jsem si přestal v duchu překládat česká čísla do němčiny, německy jsem to sečetl nebo vynásobil a pak jsem to zase přeložil do češtiny. Mám dokonce i německý přízvuk pro dnešního mladého Němce hovořím trochu archaicky a tak zpravidla tipují, že jsem rodilý německý Holanďan. 

Tož odkud začít... Možná tím, že Češi a Němci se zase tak moc neliší. Troufám si tvrdit, že jsme si podobnější než s bratia Slováky i přesto že jsme s nimi měli společný stát, vlastně i společný jazyk a společný kousek historie. Jenže tisíc let jsme měli blíž do Řezna či Passova než do Prešpurku. To se někde muselo projevit. Se Slováky máme hodně společného, je to jako objevit dávno ztraceného bratra a zjistit, že jsme si sympatičtí a mít se rádi. Ale jinak my nepřemýšlíme slovensky, ani Slováci nepřemýšlí česky. My Češi přemýšlíme německy. 

Jednak jsme si podle vzoru Němčiny udělali prakticky stejná pravidla pro český pravopis i českou tvorbu slov. Naše továrny měly vždycky svůj vzor v Německu a jen málo průmyslových i vědních oborů u nás nezačínalo někde na druhé straně Šumavy. Prostě tisíc let je máme za plotem a ti Germáni vždycky byli o něco vyspělejší než my. Ale vždycky jen o kousek a tu a tam jsme ten kousek skoro dohnali. A dokonce tu a tam jsme k německému začátku přidali české zlepšováky. Palnými zbraněmi husitů počínaje a vodními turbínami konče. A protože jsme vždycky byli kousek pozadu (a znovu podotýkám, že jen kousek) tu a tam jsme neudělali stejnou blbost jako oni. Například jsme se nezbavili jaderných elektráren, nevzali jsme si do země skoro deset procent obyvatel z islámských zemí  a nepřeháněli jsme to tolik se zákony o soukromých pozemcích a lesích. 

Maličko to zjednoduším, ale Němec je vlastně Čech, který měl tisíc let štěstí na dobrou vládu. Němec prostě uctívá stát s velkým S. To nevzniklo samo. dlouhé generace se Němec mohl na svého Herzoga či Kurfiřta celkem spolehnout a tak celkem nerebeluje a uznává, že jeho město, stát i Angela Merkelová k něčemu jsou. Nečeká, že jeho reprezentanti jenom kradou a hrabou do vlastní kapsy. Jistě, také tam mají korupci, ale běžný volič nemá pocit, že by ho jeho politik vysloveně zrazoval. Ostatně komu také? Kdo je větší země v Evropě? Kdo je víc lídr? Je-li Německo na špici pokroku, těžko politiky kritizovat za to, že by mohlo být líp, kdyby méně kradli. To my to máme jinak. My od začátku nečekáme ze Strakovky nic dobrého a víme, že svět jen čeká, až stáhneme kalhoty a pak nás rafne za prdel.

O to víc jsou pak Němci překvapeni, když to tak nefunguje. Stát je zradil, je hyperinflace, císař zdrhl do Holandska a oni za něj čtyři roky cedili krev, Výmarská republika je konglomerát zlodějů a zrádců... ejhle Hitler. Tohle Němci předvedou zas... jakmile se začne o něco víc střílet po ulicích a nebo dojde na opravdu vážný teroristický čin se stovkami mrtvých, tak bude prudká změna. Ze dne na den. Pak ty staré bodré strýce s Merkelovou nepoznáme. Najednou z nich budou drsňáci (a hajzlíci) první kategorie. Jakmile Němec přijde o svůj spořádaný stát s velkým S a dobrou vládou, ejhle Hitler. To my budeme pořád stejní. Tisíc let nás furt někdo zrazuje, okupuje, naše elity jsou vysloveně protinárodní a rozhoduje se o nás v Berlíně nebo Mnichově. Od Němců nás nic nepřekvapí... a Francie s Anglií nás mohla překvapit (a zradit) jen jednou.  Ano, zradí nás zase znovu, ale už to nebude překvapení. 

Mimochodem... když pojedete přes Boršice, Čejkovice nebo Hustopeče a projdete se tam po návsích... vlastně už skoro nepoznáte, že nejste v Bavorsku. Čisto, upraveno, místní lidi se všichni znají, každý cizinec vyčnívá jak bílá vrána... jako Bavorsko. Trochu míň peněz, ale jinak totéž. A když se projdete po Berlíně nebo Praze a půjdete někam na předměstí, také to bude skoro stejné. Také tam bude nebezpečno. Jinak Němci stejně jako my pijí pivo ve velkém, na našich silnicích jezdí jak hovada a my na jejich jak beránci, radují se ze stejných věcí jako my a žijí stejně nezdravě jako my. Jen holky nemají tak pěkné. V tom se jim to prostě nepovedlo. 

Němectví spočívá podle mě v jedné jediné odlišnosti. Když Němci řeknete, že je perfekcionista, je to pro něj samozřejmost. Je to stejná pochvala, jako říci Čechovi, že umí česky a nebo že myslivce pochválíte, že umí střílet. "Samozřejmě!" řeknou vám na to všichni. Je to jejich druhá přirozenost. Němec je přirozeně naučeně a vychovaně perfekcionista a je zbytečné mu to zdůrazňovat. Pokud za perfekcionismus pochválíte Čecha, je to nadstandartní pochvala. Není běžné, že by Čech takový byl.  Za perfekcionismus je u nás možné pochválit i ironicky. V Německu nikdy. 

Myslím, že právě z tohoto vyrůstá kus české malosti... prostě nejsme tak perfektní. Nemáme tak uklizené ulice ale ani domácnosti. Nemáme tak srovnané úřady, ale ani dílny. Nemáme na všechno metodu a nesnažíme se všechno zvládnout. Ale zase nás hned tak něco nepřekvapí. Jsme možná poslední průmyslový národ na světě se schopností improvizace. Umíme žít v bordelu a hned tak něco se nám neekluje. Chtěli bychom perfektní servis, ale nikdy ho nečekáme a málokdy ho dostaneme. Umíme plavat i tam, kde jde Němec ke dnu. Nečekáme od svých elit nic dobrého a nečekáme to zcela oprávněně. Byli jsme tu před Rakouskem a jsme tu i po něm a budeme tu i po Německu. Jsme si sice podobní, ale my jsme jim podobní trochu míň. 

 

 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

Jenom dodám maličkost (článek plně vystihuje moji zkušenost), v německu ve firmě, když dělník u soustruhu stojí a má prostoje je vinen mistr, že špatně organizoval práci není jako flákač obviněn soustružník A HLAVNĚ, co souvisí s tím perfekcionismem a poslušností, je na práci třeba nastaven čas 1 hodina a němec to pamalu perfekcionisticky dělá tu hodinu, nikdo si jako u nás nedovolí to udělat rychle(třebas i většinou stejně dobře jako němec za tu hodinku), protože automaticky je to bráno jako, že fláká práci a má za to trest.

Zatím bez slepic

..a dobře je za trest všude. To musíte tajit, poněvadž jinak vám nepřidají ani volno, ani peníze, ale pouze další práci. A koukám, že v Německu nejinak, ovšem mě by kleplo, kdybych to musela dělat pomalu.
Vidlákovi děkuji za pěkné shrnutí a dodávám, že naše bordelářská mentalita mi přece jen přijde životu příjemnější. Jednak mě tráva v řádku nikdy nijak nebrala - je to sterilní......jednou jsem se autobusem vracela z jakéhosi zájezdu; busík zastavil, spící paní se probrala a povídá "jé hele, my už jsme v Čechách!" Její spolusedící na to "Z čehos to poznala? Bordel všady, co?" a paní na to "Ale prd bordel - kopretiny v příkopě." Nakonec - nechte binec přírodě a do pár let tam nebude.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Pane Vidlák.
Docela dobře jste vystihl tu Německou mentalitu.
Jen taková poznámka,také si nechají dlouze házet na hlavu špínu a pak na poslední chvíli hledají záchranu a bez rozmyslu.
Doufám,že si vztek nevylijí na sousedovi,ale na tom kdo jim to zavinil.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Ještě bych k Němcům dodal, že se permanentně ohlížejí, co na ně říká okolí. takové to klasické: "Co by tomu řekli sousedé!" Funguje to v Německu na úrovni vesnice a funguje to i na nejvyšší úrovni vedení státu. Merkelová se bude pořád ptát, co na to říkají Francouzi, Angličané, Američané, Brusel ... V ČR to platí jen pro nejvyšší politické představitele. Stále mají potřebu se někomu klanět . Moskvě, Washingtonu, Bruselu, Berlínu. Místo klanění se mění, jen ta touha podlézat zůstává. Ale pro české politiky nebude problém přijmout islám a klanět se k Mekce.
Německou povahu popsal to už Jerome Klapka Jerome ve svých třech mužích na toulkách. Německý kluk jde dva kilometry do vedlejší vesnice, aby si koupil hrušku, pak se vrátí ke stromu a utrhne ji.

Ona loajalita Němců ke státu je dána tím, že ani stát se na své Němce nemůže úplně vykašlat a jejich názory musí aspoň někdy a v něčem respektovat. Zatímco v ČR stát na své občany kálí, a občané mu to s chutí oplácí. Náprava začíná u státu a politiků. Až začnou naslouchat více občanům, lidé začnou více respektovat a podporovat stát. Dnes nemají žádný důvod.

Vtipně se na německou povahu dívají Francouzi v tříminutovém videu Hans aneb proč Němci prohráli válku https://www.youtube.com/watch?v=F0f1jcBM7mo .

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Pokusím se také přispět svou trochou do mlýna.
S mladými Němci z východu i západu jsem měl možnost komunikovat na studiích a následně spolupracovat ve výzkumu před revolucí. Vždy mně zarážela jejich, až nekritická zaujatost, pro cílové řešení, jejich propojení rozum x emoce do jednoho celku. V našich končinách se mi zdá tato vazba méně pevná a stabilní. Tím je také dán prostor k oné zmiňované naší schopnosti improvizace, ale na druhé straně sebestřednosti, vedoucí ke zpochybňování všeho.
V chování a myšlení Němců často (ač technik) nacházím odrazy filosofie Georga W.F.Hegela – absolutní idea - svět není neměnné, stálé uspořádání, nýbrž jedno nesmírné dějství, v němž světový duch hledá cestu sám k sobě. V lidstvu se uskutečňuje svoboda a rozum vesmíru tím, že roste lidské uvědomění a schopnost přetvářet svět.(Wik) v kombinaci s Karlem H.Marxem a jeho víře v pochopení vývoje v reálném světě - dějiny všech dosavadních společností jsou dějinami třídních bojů. — Svobodný a otrok, patricij a plebejec, baron a nevolník, cechovní mistr a tovaryš, vedli nepřetržitý boj, tu skrytý, tu otevřený, boj, který pokaždé skončil revolučním přetvořením celé společnosti nebo společným zánikem bojujících tříd.(Wik). ….. a z toho všeho pramení můj obdiv, ale také ostražitost k jejich chování a reálné politice.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

když už, tak der dojče brůdr!
:-)))
Jinak dobrý. Tedy viděno z jižní Moravy, lépe řečeno ze západních Čech. Podobný traktát lze sesmolit o všech našich sousedech. A můžeme do nekonečna pitvat, kdo je nám více nebo méně podobný.
Vlastně když si to tak promítnu a doženu téma na hranici absurdity, dá se říct, že my - obyvatelé prostoru ČR jsme jakýmsi odpadem nebo nezdařenými varietami všech okolních národů.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Nevím, jestli myslíme německy. Podle toho, s kým se asi porovnáváme.

Na jednu stranu jsem neviděl žádný speciální rozdíly ve výkonnosti, mezi mejma německejma spolužákama (čechama s německejma jménama) a ostatníma. Ani na základce, ani na střední, ani v generaci mých rodičů.
Stejně tak, když jsem přijel z ciziny do Německa, tak jsem měl pocit, že už jsem doma.

Na druhou stranu my nemáme žádný nutkání něco někde dobývat a někoho dominovat. Němci jsou rozlezlí jako šlechta všude po Evropě.
Staroněmecký názor "Ten jde pracovat, protože je línej si to ukrást", mi je naprosto cizí".
Naše německá známá, co před minulejma presidentskejma volbama se už viděla, jako místní představitelka knížepána a už se nosila s nosem nahoru mi přišla jen vypatlaná. Její výkony za celej život nic moc a najednou nosí nos nahoru, jen proto, že je němka? WTF. - To je tak zakomplexovaný.

Taky německá důvěra v autority mě přijde naprosto mimo a totálně uhozená a vůbec ji nechápu. Nebo chápu, jak se k tomu dostali, ale kurva, autoritám se nemá důvěřovat už z principu a musí se vše ověřovat. To se jako někdo stane šéfem a rázem je vševědoucí a jeho mozek je najednou řádově lepší? Vždyď to nemá ani hlavu, ani patu.

Autority pro nás byly vždycky nedůvěryhodný. Třista let katolický kolaborantský církve. Rakušáci, co se k nám chovali svrchu a kdyby nebyli hloupí, tak by nás nejradši poněmčili. Pak repete s náckama.

Potom za socialismu nedůvěryhodný tisk, nedůvěryhodná TV, nedůvěryhodní učitelé, nedůvěryhodní politici, nedůvěryhodní šéfové, policisté, soudci, doktoři a atd.

Aspoň moji generaci to naučilo nedůvěřivosti. - Co řekne "autorita", to je k ověření z neformální zdrojů a ověřuje se každý detajl.

Když vidím kolik procent němců znovu volilo Merkelovou, tak nemůžu jinak, než z toho vyvodit, že jsou národ retardů a nikdy v tom nezklamou. Ne, že by němci neměli plno kvalit, ale přeceňujou se a pak si rozbijou hubu. Míň sebedůvěry by jim jen prospělo.

Američané se do všeho vrhaj po hlavě hned po prvním nápadu, machrujou a myslet začnou až když přijdou problémy. Angličani potichu prošpekulujou všechno desetkrát ze všech stran a serou na to, co si o nich kdo myslí, na ty je třeba si dát pozor. Francouzi jsou elegáni, co pořád ještě žijou v tom, že tisíc let byli světová velmoc číslo jedna. Jsou jak podnikatel junior, co dobře udržuje firmu otce zakladatele, ale už nevidí nové příležitosti na každém kroku jako táta.

Němci jsou jak stroj, kde každej plní řádně své úkoly a v momentě, kdy jeden ne, tak se všechno zasekne.

V podstatě jsou nedospělí. Jen děti bezmezně věří autoritě rodičů.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Nevím, jestli myslíme německy. Podle toho, s kým se asi porovnáváme.

Na jednu stranu jsem neviděl žádný speciální rozdíly ve výkonnosti, mezi mejma německejma spolužákama (čechama s německejma jménama) a ostatníma. Ani na základce, ani na střední, ani v generaci mých rodičů.
Stejně tak, když jsem přijel z ciziny do Německa, tak jsem měl pocit, že už jsem doma.

Na druhou stranu my nemáme žádný nutkání něco někde dobývat a někoho dominovat. Němci jsou rozlezlí jako šlechta všude po Evropě.
Staroněmecký názor "Ten jde pracovat, protože je línej si to ukrást", mi je naprosto cizí".
Naše německá známá, co před minulejma presidentskejma volbama se už viděla, jako místní představitelka knížepána a už se nosila s nosem nahoru mi přišla jen vypatlaná. Její výkony za celej život nic moc a najednou nosí nos nahoru, jen proto, že je němka? WTF. - To je tak zakomplexovaný.

Taky německá důvěra v autority mě přijde naprosto mimo a totálně uhozená a vůbec ji nechápu. Nebo chápu, jak se k tomu dostali, ale kurva, autoritám se nemá důvěřovat už z principu a musí se vše ověřovat. To se jako někdo stane šéfem a rázem je vševědoucí a jeho mozek je najednou řádově lepší? Vždyď to nemá ani hlavu, ani patu.

Autority pro nás byly vždycky nedůvěryhodný. Třista let katolický kolaborantský církve. Rakušáci, co se k nám chovali svrchu a kdyby nebyli hloupí, tak by nás nejradši poněmčili. Pak repete s náckama.

Potom za socialismu nedůvěryhodný tisk, nedůvěryhodná TV, nedůvěryhodní učitelé, nedůvěryhodní politici, nedůvěryhodní šéfové, policisté, soudci, doktoři a atd.

Aspoň moji generaci to naučilo nedůvěřivosti. - Co řekne "autorita", to je k ověření z neformální zdrojů a ověřuje se každý detajl.

Když vidím kolik procent němců znovu volilo Merkelovou, tak nemůžu jinak, než z toho vyvodit, že jsou národ retardů a nikdy v tom nezklamou. Ne, že by němci neměli plno kvalit, ale přeceňujou se a pak si rozbijou hubu. Míň sebedůvěry by jim jen prospělo.

Američané se do všeho vrhaj po hlavě hned po prvním nápadu, machrujou a myslet začnou až když přijdou problémy. Angličani potichu prošpekulujou všechno desetkrát ze všech stran a serou na to, co si o nich kdo myslí, na ty je třeba si dát pozor. Francouzi jsou elegáni, co pořád ještě žijou v tom, že tisíc let byli světová velmoc číslo jedna. Jsou jak podnikatel junior, co dobře udržuje firmu otce zakladatele, ale už nevidí nové příležitosti na každém kroku jako táta.

Němci jsou jak stroj, kde každej plní řádně své úkoly a v momentě, kdy jeden ne, tak se všechno zasekne.

V podstatě jsou nedospělí. Jen děti bezmezně věří autoritě rodičů.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Nevím, jestli myslíme německy. Podle toho, s kým se asi porovnáváme.

Na jednu stranu jsem neviděl žádný speciální rozdíly ve výkonnosti, mezi mejma německejma spolužákama (čechama s německejma jménama) a ostatníma. Ani na základce, ani na střední, ani v generaci mých rodičů.
Stejně tak, když jsem přijel z ciziny do Německa, tak jsem měl pocit, že už jsem doma.

Na druhou stranu my nemáme žádný nutkání něco někde dobývat a někoho dominovat. Němci jsou rozlezlí jako šlechta všude po Evropě.
Staroněmecký názor "Ten jde pracovat, protože je línej si to ukrást", mi je naprosto cizí".
Naše německá známá, co před minulejma presidentskejma volbama se už viděla, jako místní představitelka knížepána a už se nosila s nosem nahoru mi přišla jen vypatlaná. Její výkony za celej život nic moc a najednou nosí nos nahoru, jen proto, že je němka? WTF. - To je tak zakomplexovaný.

Taky německá důvěra v autority mě přijde naprosto mimo a totálně uhozená a vůbec ji nechápu. Nebo chápu, jak se k tomu dostali, ale kurva, autoritám se nemá důvěřovat už z principu a musí se vše ověřovat. To se jako někdo stane šéfem a rázem je vševědoucí a jeho mozek je najednou řádově lepší? Vždyď to nemá ani hlavu, ani patu.

Autority pro nás byly vždycky nedůvěryhodný. Třista let katolický kolaborantský církve. Rakušáci, co se k nám chovali svrchu a kdyby nebyli hloupí, tak by nás nejradši poněmčili. Pak repete s náckama.

Potom za socialismu nedůvěryhodný tisk, nedůvěryhodná TV, nedůvěryhodní učitelé, nedůvěryhodní politici, nedůvěryhodní šéfové, policisté, soudci, doktoři a atd.

Aspoň moji generaci to naučilo nedůvěřivosti. - Co řekne "autorita", to je k ověření z neformální zdrojů a ověřuje se každý detajl.

Když vidím kolik procent němců znovu volilo Merkelovou, tak nemůžu jinak, než z toho vyvodit, že jsou národ retardů a nikdy v tom nezklamou. Ne, že by němci neměli plno kvalit, ale přeceňujou se a pak si rozbijou hubu. Míň sebedůvěry by jim jen prospělo.

Američané se do všeho vrhaj po hlavě hned po prvním nápadu, machrujou a myslet začnou až když přijdou problémy. Angličani potichu prošpekulujou všechno desetkrát ze všech stran a serou na to, co si o nich kdo myslí, na ty je třeba si dát pozor. Francouzi jsou elegáni, co pořád ještě žijou v tom, že tisíc let byli světová velmoc číslo jedna. Jsou jak podnikatel junior, co dobře udržuje firmu otce zakladatele, ale už nevidí nové příležitosti na každém kroku jako táta.

Němci jsou jak stroj, kde každej plní řádně své úkoly a v momentě, kdy jeden ne, tak se všechno zasekne.

V podstatě jsou nedospělí. Jen děti bezmezně věří autoritě rodičů.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

vcera to vypadalo, ze se to seklo a neodlitlo to ani jednou

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Když je něco dobrého,tak to může být i vícekrát.
Já jen přidám,pořád se říkalo,jak je demokracie na západě rozvinuta,voliči inteligentní a najednou zjišťujeme,že je to jinak,nějak se zasekli v určité době,budou si muset zase prožít katarzi.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

jen snad k těm rozdílům a shodám mezi Němci a námi či námi a Slováky...
Zdá se, že mezi obyvateli jednotlivých spolkových zemí jsou větší rozdíly než kupříkladu mezi námi a Slováky - nebo Poláky a námi.

Jinak ovšem struktura a gramatika jazyků silně určuje abstraktní myšlení - a tím pochopitelně i to, čemu říkáme národní povaha.
No a moderní čeština byla do značné míry konstruována (Jungman) podle německého vzoru...což určuje asociace, metafory,to, co chápeme jako související a co nikoli ...je to složité a rozhodně mateřský jazyk utváří naši duši - možná víc než genetika.
Psycholingvistika by rozhodně stála alespoň za zběžné prostudování, ale život je krátký a už to nestihnu.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Very well written information. It will be valuable to everyone who usess it, as well as yours truly :). Keep up the good work - can'r wait to read more posts.
Fake Ray Ban Wayfarers https://www.pinterest.com/fakeraybanwayfarers

Zatím bez slepic