Izraelské Sarajevo

Autor

Hodnocení polských voleb přenechám manželům Kunštekovým. Nepřikládám jim takovou důležitost jako volbám na Slovensku, kde se rozhodovalo, jestli Fico otočí kormidlo směrem k národnímu státu. Polsko tímto směrem už dlouho kráčí a EU považuje za docela užitečnou dojnou krávu pro svoje záměry. Maximum, co se může v Polsku stát, že Tusk bude Brusel zneužívat trochu méně… Ale když se podíváte, jak liberálové prohrávají jedny volby za druhými a je úplně jedno, jestli jde o Slovensko nebo Německo, tak bych úplně nevěřil, že by ausgerechnet Polsko bylo výjimkou. Jestli konzervativci sestaví vládu, to je jiná věc. Navíc je docela pravděpodobné, že i v Polsku budou hlavním poraženým liberální média a agentury pro výzkum veřejného mínění.

Co se týče války do posledního Ukrajince (která se nás ohledně Polska dotýká nejvíc) tady je úplně jedno, kdo je v Polsku u moci. Proti Rusku chtějí válčit tradičně všichni a stejně jsou všichni zajedno v tom, vzít si zpátky svá ukrajinská území.

V dnešním článku se ještě jednou podíváme na události v Izraeli, i když už všechno bylo řečeno.

Liberální manýry ohledně importu muslimských jaderných inženýrů se teď právě rozpouštějí v masových propalestinských demonstracích v celé západní Evropě. Dokonce ani Šojdrová se už nehlásí k tomu, jak k nám chtěla dopravit osmnáctileté syrské sirotky a nadávala na Babiše, že jí to nedovolil. Nesekundoval jí u toho Zdechovský? Rakušan už také drží hubu ohledně každoročních třiceti tisíc migrantů v rámci povinné solidarity s Německem, které to prostě nezvládlo.

Stejně tak si mnozí až teď uvědomili, co to znamená, žít v aglomeraci, které šéfují největší militanti v oblasti, které Západ vypěstoval, aby byli protiváhou sekulárnímu palestinskému Fatahu… K tomu jsme mohli v přímém přenosu vidět nová měřítka krutosti.

Rovněž jsem už několikrát popsal Thukydidovu past, ve které se celý Západ ocitl. Není možné nereagovat, když se Hamásu ten útok tak povedl. Protože to se rovnou můžete rozpustit a odstěhovat na Sibiř. Ale pokud zareagujete, začne fakt velká válka přesně s těmi státy, kterým jsme loni ozlomkrk předali klíče od naší energetické bezpečnosti. S Putinem se prý nedá a nesmí mluvit. Teď zjišťujeme, že s Araby to nebude lepší. A všude čekají další Fírerové, aby si taky smočili. Turci, Azerbajdžánci, Íránci, Iráčani, Číňané….

Víte co je největším paradoxem? Podívejte se, co nám média referovala o Izraeli za posledního půl roku. Největším nebezpečím pro židovský stát přece byla soudní reforma. Kvůli tomu tam dělali velké demonstrace. Měli tam teď několikery předčasné volby za sebou a místní politici šli daleko za hranu toho, co je normální. Izraelská armáda hlídala osady na Západním břehu, protože osadníci za to správně volili, díky tomu méně hlídala u Gazy… a výsledkem celkového rozhádání ve společnosti bylo, že i vojáci na to už prostě kašlali.

To si tak demonstrujete proti soudní reformě, považujete to za nejdůležitější věc na světě, média z celého Západu lomí rukama nad ohrožením demokracie… až najednou zjistíte, že máte mnohem větší problém. Tak velký, že nějaký deficit demokracie, lidských práv a zabíjení dětí, už nikoho nezajímá. Máte na krku fakt velkou válku.

Ano, pak si vzpomenete, proč šly jakékoliv mírové rozhovory do kytek. Obě strany věřily, že budou schopny o problému rozhodnout silou a bez kompromisů. Vzpomenete si, co se dalo udělat jinak a lépe. Zjistíte, jak malicherné blbosti média předhazovala veřejnosti, aby se nemluvilo o tom zásadním. Byla to politická korektnost, která zabránila, aby se věci nazývaly pravými jmény…. a je to ta stejná politická korektnost, díky které teď Evropa sice stojí na straně Izraele (jen vlaječkami… nic jiného už nemáme), ale zároveň bude posílat Palestincům třikrát tolik peněz a oni je samozřejmě použijí výhradně na humanitární účely…

Ale zkuste mít na batohu písmeno Z. To na vás hned hupnou těžkooděnci. Příště běžte mávat palestinskou vlajkou. To se pořád ještě smí. Boj za rozšiřování NATO se musí vést do posledního Ukrajince a diplomacie je nežádoucí. Boj proti džihádu se má vést u stolu s notnou dávkou dobré vůle u jednacího stolu…

A takhle si tady žijeme…

Naštěstí se na včerejší demonstraci v Praze ukázalo, že těch, kteří nemají žádné pochybnosti o čistotě palestinských úmyslů, je naprostá hrstka. a kupodivu ještě menší hrstka nemá žádné pochybnosti o právu Izraele na libovolnou formu odplaty. Ještě že tak… Jeden černobílý konflikt nám úplně stačí. Nepotřebujeme mít dva. Není žádná sranda, když víte, že každý mrtvý v Palestině vygeneruje tři nové teroristy…

Já si dovolím konstatovat, že Izraelci si tento rébus uvědomují a moc se jim do té nastražené pasti nechce. Proto také nevěřím na nějaké spiknutí tajných služeb s Netanjahuem. Kdyby byl útok Hamásu Izraelem „plánovaně dovolen,“ byla by odveta připravená a došlo by na ní mnohem rychleji. Ideálně tak rychle, aby bylo hotovo dřív, než se tradičně pomalé arabské země vzpamatují a zareagují. Místo toho sledujeme, jak Izrael utahuje kolem Gazy smyčku, ale nejvíc jednotek odesílá na severní hranici. Navíc nic nevíme o tom, jak Izraelci hodlají bránit své osady na Západním břehu, které tam jsou jako ostrovy v palestinském moři. Zde může být situace zdaleka nejkrvavější.

Útok se dělá vždycky nad ránem, takže je možné, že je teď už všechno jinak, ale v době, kdy tento článek vyšel, trvala stále stejná situace. Dokonce prý Hamás nabídl, že propustí rukojmí, pokud Izrael do Gazy nevpadne, ale pochybuji, že v tom není žádný háček.

Před týdnem bych si byl jistý, že na pozemní operaci proti Gaze dojde během pár dní. Na zázrak stále nevěřím, ale přece jenom se mi v této chvíli zdá trochu reálnější.

Je to jen shromažďování sil a příprava na FAKT VELKOU a HNUSNOU válku, která ovlivní situaci Západu mnohem víc, než válka na Ukrajině?

Nebo sledujeme přiznání tristní situace, že si Izrael ani se Spojenými státy za zády nemůže dovolit boj na tolika frontách? Sledujeme přiznání stavu, že se podařilo arabské státy vehnat do neoficiální koalice proti Západu? Je to přiznání krachu západní diplomacie? Je pravda, co řekl Putin, že tam v Izraeli prostě pohořela americká zahraniční politika? Nebo ještě má dojít na výměnu zajatců? Je to reálné?

O Gazu už vlastně ani moc nejde. Ta zřejmě nesehrála roli ani izraelského Pearl harboru, ani izraelského 11. září, ale začíná to vypadat na izraelské Sarajevo. Sehrála roli rozbušky a výsledkem je situace, která se za všech okolností vlastně zhorší a nejmenší ztrátou by byla kredibilita Izraele, kterou si ale židovský stát nemůže dovolit. Proto budou nakonec ztráty ještě větší.

Aby věci zašly moc daleko, na to stačí už jen jediné – invaze do Gazy. A mám obavu, aby nakonec nevypadala stejně jako invaze Rakouska-Uherska do Srbska… a aby také stejně nedopadla.

Přátelé, pokud mě chcete podpořit v mém Vidláckém úsilí a podpořit vlastní národní občanskou společnost, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Každý kdo pošle dar alespoň 350,- Kč, může si na oplátku vyžádat knihy, trička nebo placky z nabídky.

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.5 (236 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Zásadně nesouhlasím s dnešním článkem, I když vlastně nevím, o čem byl, ale chtěl jsem hlavně být první a porazit Fčelku, která je prevní vždyx jindxy.. Tak a teď si ho jdu konečně p=řečísdt. Paredon za pár přerklepů, když chce být člověk prvcní…

Průměrný počet slepic: 2.1 (72 hlasů)

In reply to by berrnard

Trvalý odkaz

Jó když chce být člověk "prvcní",  je to jak v soutěži o zlatou tělku..., upocenej, ale "prvcní" :-))

Průměrný počet slepic: 3.9 (54 hlasů)

Co se líbí nebo nelíbí vám, tady ale nikoho nezajímá ...

Průměrný počet slepic: 3.6 (48 hlasů)

Rozhodujete tu za všechny? Jak to dělal Babiš a dělá Fiala?

Průměrný počet slepic: 2.5 (40 hlasů)

stačí pohled na slepice

Průměrný počet slepic: 3.2 (22 hlasů)

Ano.

Průměrný počet slepic: 4.2 (18 hlasů)
Trvalý odkaz

Mezi politology mám v oblibě čtyři Američany: vědce Noama Chomského, novináře Seymoura Hershe, ekonoma Michaela Hudsona a vojáka Scotta Rittera. Věrohodnost toho co napíšou považuji za vysokou, samozřejmě mohou se mýlit, ale jsem přesvědčen, že nemanipulují s fakty a že vědomě nelžou.
Když jsem si připravil včerejší článek o Izraeli, tak jsem udělal kolečko po netu a prohlédl co je kde nového. Taky jsem zabrousil na stránky Scotta Rittera a stáhl si jeho nejnovější článek. Musím, říci že mě potěšil, protože jeho článek byl také o Izraeli a promlouval mi z duše. Ten článek se jmenuje "Proč už nestojím na straně Izraele a nikdy už na jeho straně stát nebudu" a je hodně dlouhý článek. Rozdělím jej na části a postupně tady zveřejním.
Posledními událostmi v Izraeli zřejmě přetekl pohár a mnoho lidí bylo donuceno přehodnotit svůj pohled na konflikt mezi Izraelem a Palestinou. To co dříve ze sympatií k Izraeli přehlíželi dnes už fakt nemohou. Izrael se doopravdy dopouští dlouhodobé genocidy Palestinců.
Sionisté a Hamás jsou nerozlučnou dvojicí, jeden potřebuje druhého, aby zdůvodnil svoji existenci. Sionistický Izrael potřebuje útoky Hamásu, aby mohl trestat Palestinu. Čím větší masakr způsobí Hamás, tím bude i tvrdší a bezohlednější odplata na Pásmo Gazy. To by i vysvětlovalo proč poslední útok Hamásu zastihl Izrael tak "nepřipravený".
 
Zde je poslední, nejdůležitější část Ritterova článku, ty předchozí části budou následovat. Stoji to za přečtení, Scott Rietter dlouhodobě jako vojenský analytik pobýval v Izraeli a mluví z osobní zkušenosti. Krom toho je to zajímavý a čtivý text - tedy v originále :-).
 
Scott Ritter:
Po útoku Hamásu na Izrael z 8. října 2023 mi podvědomí říkalo, že musím stát na straně Izraele, když on nyní na toto zvěrstvo reaguje.
Pak jsem ale sledoval, jak izraelští generálové a politici v celostátní televizi otevřeně obhajují válečné zločiny, nazývají Palestince "zvířaty" a otevřeně se zasazují o jejich likvidaci.
Sledoval jsem, jak Izraelci lžou o povaze útoků Hamásu a jak z útoku namířeného na řadu militarizovaných osad a vojenských opěrných bodů, které obklopovaly otevřený koncentrační tábor, jímž je Gaza, dělají příběh o nekontrolované touze po krvi, kterým pak poddajná masmédia krmí západní publikum.
Sledoval jsem, jak se svět sjednotil pod vlivem šoku, který vyvolala fikce 40 uříznutých hlav izraelských dětí, zatímco svět mlčel ke skutečné smrti téměř 400 palestinských dětí zabitých - ne, zavražděných - izraelskými leteckými útoky.

A já jsem se rozhodl, že už nemohu stát na straně Izraele.
K palestinské věci jsem se připojil pozdě. Byl jsem příliš zabraný do izraelské ságy, příliš jsem investoval do izraelské fantazie, nebyl jsem schopen vidět, že ty jednotlivé stromy tvoří celý les. Byl jsem příliš zaneprázdněn nenávistí k Hamásu, než abych si uvědomil, že bych měl spíše nenávidět příčinu, která Hamásu umožňuje páchat zločiny, kterých se dopouštěl v posledních čtyřech desetiletích.
Jednoduše řečeno, byl jsem slepý k tragédii palestinského lidu.
Dnes vím, že jedinými skutečnými oběťmi izraelské ságy je palestinský lid. Tedy kromě dětí všech národností, které se ocitly v zajetí tragických událostí, jež jim vnutili dospělí, kteří tvrdí, že pracují pro světlé a zářivé zítřky, ale přinášejí jen smrt a zkázu.
Alespoň otcové zakladatelé Izraele byli natolik upřímní, že to přiznávali.

Dnešním sionistům chybí morální charakter, aby přiznali, že Izrael lze vybudovat a udržet pouze za cenu životaschopné, svobodné a nezávislé Palestiny, že ale Izrael nikdy nedovolí, aby taková Palestina vznikla, a že pokud bude existovat sionistický Izrael, nikdy nebude existovat nezávislá Palestina.
Hříchy otců jsou skutečné, zejména pokud jde o otce zakladatele Izraele a zločiny, kterých se dopustili na palestinském lidu. Tolik přiznal Moše Dyan. Stejně tak David Ben Gurion. Byli to muži - zásadně chybující ve svých ideologiích a motivacích, ale čestní.
Jenže Benjamin Netanjahu a jeho souputníci z řad současných izraelských politiků, bez ohledu na politickou příslušnost, takovou poctivost nemají. Jsou to nenapravitelní lháři, muži a ženy, kteří v otázce budoucnosti Palestiny slibují jedno a pak dělají druhé, a přitom vedou Izrael cestou permanentní války.
K palestinské věci jsem se dostal pozdě, ale teď, když jsem tady, mohu říci toto - nejlepší způsob, jak porazit Hamás i sionistický Izrael, je podpořit svobodný a nezávislý palestinský stát.
 
Nikdy jsem nestál na straně Hamásu a nikdy stát nebudu. Kdysi jsem stál na straně Izraele, ale už to nikdy neudělám!
 
Již čtyři desetiletí probíhá izraelsko-hamasovská dohoda bezvýsledně, každá strana hlásá, že chce zničit tu druhou, a přitom každá strana ví strašnou pravdu - že jedna bez druhé nemůže existovat.
Izraelsko-palestinský problém se stal nekonečným kruhem násilí, který se živí bolestí a utrpením palestinského lidu. Je načase tento koloběh ukončit.
Od této chvíle budu vždy stát na straně palestinského lidu a budu přesvědčen, že jediná cesta k míru na Blízkém východě vede přes životaschopnou palestinskou vlast s hlavním městem pevně a navždy zakotveným ve východním Jeruzalémě.
Tímto způsobem bude Hamás zbaven práva být teroristickou organizací - legitimní palestinský stát ho připraví o důvod být ve věčném konfliktu s Izraelem.  Hamás ke konfliktu přispívá a účast v něm ospravedlňuje bojem o legitimní palestinský stát, jehož existenci sionistický Izrael odmítá.
Ustavení legitimního palestinského státu ukáže škodlivost izraelské sionistické politiky, která prosperuje díky neustálému vykořisťování palestinského lidu. Benjamin Netanjahu dokázal udržet novodobou verzi sionistického izraelského státu tím, že vyvolával strach prostřednictvím nekonečného cyklu násilí vyvolaného Hamásem.
Odstraňte hrozbu, kterou představuje Hamás, a sionistický Izrael již nebude schopen skrývat před občany Izraele a světem realitu, která připomíná apartheid. Základní lidskost donutí sionistický Izrael zbavit se své sionistické ideologie, stejně jako se apartheidní Jihoafrická republika zbavila svého ošklivého dědictví bělošské nadřazenosti. Postsionistický Izrael bude nucen opustit své nadřazené postavení koloniálního apartheidu a naučit se mírovému soužití se svými nežidovskými sousedy. Aby jako rovnocenní a spolupracující partneři rozvíjeli a budovali svůj domov v oblasti, která se nazývá Svatou zemí.

Stojím na straně Palestiny, protože chci žít ve světě, kde už nebudou děti vytahovány z trosek zkrvaveného nábytku rozházeného po kibucu vypleněném ozbrojenci Hamásu nebo vytahovány mrtvolky dětí, rozsekané a zčernalé od sazí, ze zbytků domů roztrhaných izraelskými bombami.
Stojím na straně Palestiny, protože stojím za dětmi Izraele a Palestiny, protože dobře vím, že jedinou šancí pro budoucnost je, že spolu budou žít jako sousedé spojení mírem, a ne jako nepřátelé spojení válkou. Klíčem k takové budoucnosti je existence svobodné a nezávislé Palestiny!
Průměrný počet slepic: 4.6 (90 hlasů)

Plán na likvidaci Hamásu

Seymour Hersh, 15. října 2023

Zatímco se na hranicích s Egyptem tísní davy uprchlíků, Izrael se připravuje zasáhnout město Gaza raketami na ničení bunkrů dodanými z USA.
Od děsivých útoků Hamásu na Izrael uplynul týden a podoba toho, co přijde ze strany izraelských ozbrojených sil, je jasná a nekompromisní.
V uplynulém týdnu izraelská letadla prováděla nepřetržité bombardování nevojenských cílů ve městě Gaza. Bez předchozího varování a bez snahy o minimalizaci civilních obětí byly rozmetány obytné domy, nemocnice a mešity.

Koncem týdne izraelské letouny také shazovaly letáky, které občanům města Gazy a okolních oblastí na severu říkaly, že ti, kteří chtějí přežít, by měli raději začít odcházet na jih - v případě nutnosti pěšky 25 a více kilometrů - k hraničnímu přechodu Rafáh vedoucímu do Egypta. V době psaní tohoto článku nebylo jasné, zda finančně strádající Egypt dovolí milionu přistěhovalců, z nichž mnozí jsou oddáni věci Hamásu, vstoupit do země. V krátkodobém horizontu se podle informací od zasvěceného Izraelce Izrael snaží přesvědčit Katar, který na naléhání premiéra Benjamina Netanjahua dlouhodobě finančně podporoval Hamás, aby se spolu s Egyptem podílel na financování stanového městečka pro milion či více uprchlíků, kteří čekají na přechodu hranice. "Není to hotová věc," řekl mi izraelský insider. Izraelští představitelé varovali Egypt a Katar, že bez stanového tábora se uprchlíci budou muset "vrátit do Gazy".

Jedním z možných míst, řekl zasvěcenec, je dlouho opuštěný kus země v severní části Sinajského poloostrova, nedaleko hraničního přechodu z Gazy, kde se nacházela izraelská osada známá jako Jamit, když se poloostrova zmocnil Izrael po svém vítězství v šestidenní válce v roce 1967. Osadu Izrael vyklidil a srovnal se zemí ještě předtím, než byl Sinaj v roce 1982 navrácen Egyptu. Izrael doufá, že se Katar a Egypt ujmou řešení uprchlické krize.

Zjevné pohrdání Izraele životy občanů Gazy uprostřed nucené migrace více než milionu hladovějících lidských bytostí upoutalo pozornost světa a vedlo k rostoucímu mezinárodnímu odsouzení, z velké části namířenému proti premiérovi Benjaminu Netanjahuovi.

A tak musí brzy přijít další fáze. Zde je to, co mi bylo řečeno v rozhovorech, které jsem v posledních dnech vedl s představiteli Izraele i dalších zemí, včetně představitelů, s nimiž jsem jednal v Evropě a na Blízkém východě o izraelském plánu na likvidaci Hamásu.

Hlavním problémem pro izraelské válečné plánovače je neochota, navzdory mobilizaci více než 300 000 záložníků, zapojit se do pouliční bitvy s Hamásem ve městě Gaza. Jeden veterán IDF, který sloužil na vysokém postu, mi řekl, že polovina izraelské armády se v posledních deseti nebo více letech věnuje ochraně stále většího počtu malých osad roztroušených na Západním břehu Jordánu, kde je palestinské obyvatelstvo trpce nenávidí. "Izraelští plánovači nevěří své pěchotě," řekl zasvěcenec, ani její ochotě jít do války, ale co může být katastrofální, je nedostatek bojových zkušeností.

Vzhledem k tomu, že vyhladovělé civilní obyvatelstvo je nuceno odejít, izraelský operační plán počítá s tím, že letectvo zničí zbývající stavby ve městě Gaza a na dalších místech na severu. Město Gaza už nebude existovat. Poté Izrael začne shazovat dvoutunové bomby americké výroby, známé jako "bunker busters" neboli JDAM, na oblasti srovnané se zemí, o nichž je známo, že v nich bojovníci Hamásu žijí a v podzemí vyrábějí své rakety a další zbraně. Vylepšenou verzi této zbraně, známou jako GBU-43/B, kterou média líčí jako "matku všech bomb", shodily USA v dubnu 2017 na podezřelé velitelské centrum ISIS v Afghánistánu.  Raná verze této zbraně byla prodána Izraeli v roce 2005, údajně pro použití proti podezřelým íránským jaderným zařízením, a vylepšenou, laserem naváděnou verzi schválila Obamova administrativa k prodeji Izraeli před deseti lety. (V roce 2021 Izrael koupil 1 000 mnohem menších, GPS naváděných bunker busters.) Už tehdy, řekl mi izraelský zasvěcenec, Netanjahu a jeho poradci pochopili, že Netanjahuova podpora Hamásu je nebezpečná, jako "chovat tygra coby domácího mazlíčka". "V minutě vás sežere."

Současní izraelští váleční plánovači jsou přesvědčeni, řekl mi zasvěcenec, že modernizovaná verze JDAM s většími hlavicemi pronikne před výbuchem dostatečně hluboko pod zem - třicet až padesát metrů -, přičemž výbuch a následná zvuková vlna "zabijí všechny v okruhu osmiset metrů".
Zasvěcenec uvedl, že podle jeho informací chtělo vedení Hamásu, aby někteří civilisté zůstali na místě, protože potřebovali "lidské štíty". Nový izraelský plán nuceného odchodu znamená, že "alespoň nebudou všichni lidé zabiti". Ostře dodal, že tento koncept pochází z prvních let vietnamské války v Américe, kdy administrativa prezidenta Johna F. Kennedyho schválila Strategický plán Hamlet, který počítal s nuceným přesídlením vietnamských civilistů ze sporných oblastí do narychlo vybudovaných obydlí v oblastech, o nichž se předpokládalo, že je kontrolují Jižní Vietnamci. Jejich opuštěné pozemky pak byly prohlášeny za zóny volné palby, kde se všichni, kdo na nich zůstali, mohli stát terčem útoku amerických jednotek.

Systematické ničení zbývajících budov ve městě Gaza začne během několika dní, uvedl izraelský zasvěcenec. Jako další by mohly přijít na řadu střely JDAM, které ničí bunkry. Poté, jak mi bylo řečeno ve scénáři plánovačů, bude izraelská pěchota pověřena likvidačními operacemi: vyhledáváním a zabíjením těch bojovníků a pracovníků Hamásu, kterým se podařilo přežít útoky JDAM.
Na otázku, proč si izraelští plánovači myslí, že egyptská vláda bude souhlasit, i když pod tlakem Bidenovy administrativy, s přijetím více než milionu uprchlíků z Gazy, zasvěcenec odpověděl: "Máme Egypt v hrsti." Měl na mysli nedávné obvinění demokratického senátora Roberta Menendeze z New Jersey a jeho manželky z federálních obvinění z korupce, která vyplynula z jeho obchodních vztahů s vysokými egyptskými představiteli, a údajné předávání zpravodajských informací o osobách sloužících na americkém velvyslanectví v Káhiře. Egyptský prezident Abdul Fatta el-Sisi, který se chopil moci při převratu v roce 2014 a svrhl zvolené Muslimské bratrstvo, je generál ve výslužbě, který v letech 2010-2012 vedl egyptskou vojenskou zpravodajskou službu.

Ne všichni sdíleli předpoklad, že po útocích JDAM, pokud k nim dojde, bude vše v pořádku. Jeden bývalý evropský zpravodajský důstojník, který léta sloužil na Blízkém východě, mi řekl: "Egypťané nechtějí, aby Hamás přišel do Egypta, a nebudou  spolupracovat."
Když mu bylo řečeno o izraelském plánu využít JDAMS, řekl, že "město v troskách bude stejně nebezpečné jako před tím. Řeči o JDAMS jsou řeči lidí, kteří nevědí, co mají dělat.

Hamás říká: 'Tak do toho. Čekáme na to'." Použití JDAMS "jsou řeči vedení, které bylo sraženo na kolena. Byla to pečlivě naplánovaná operace a Hamás přesně věděl, jaká bude izraelská reakce. Válka ve městě je strašná."
Úředník předpovídal, že izraelské bomby na ničení bunkrů neproniknou dostatečně hluboko: Hamás podle něj operuje v tunelech vybudovaných 60 metrů pod zemí, které by měly být schopny odolat útokům JDAM.
Na tuto otázku izraelský zasvěcenec připustil, že podzemní skály a balvany by omezily schopnost raket proniknout do hloubky, ale podzemní povrch ve městě Gaza je písčitý a kladl by jen malý odpor, zejména pokud by byly JDAMy odpáleny z nejvyšší možné výšky.

Zasvěcenec rovněž uvedl, že současné plánování počítá s tím, že útok JDAMs, pokud bude povolen, přijde již v neděli nebo v pondělí, v závislosti na účinnosti nuceného vyhnání z města Gazi a jihu, přičemž pozemní invaze bude následovat okamžitě.
 

Průměrný počet slepic: 4.7 (30 hlasů)

proč stát, který se neustále jen brání, kupuje 1000 bomb proti podzemním bunkrům ??

Průměrný počet slepic: 4.5 (11 hlasů)

Proto že v těch bunkrech jsou fanatici, kteří chtějí vraždit jejich občany a pokud je Izraelci těmi bombami nezlikvidují, tak to taky udělají.

Průměrný počet slepic: 3.3 (12 hlasů)

chtějí vraždit, nebo vraždí ?

Průměrný počet slepic: 4 (5 hlasů)

In reply to by Bob

Trvalý odkaz

Obojí.

Průměrný počet slepic: 2.8 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Od té doby, co jsem viděla a vídám dodnes na kšiltovce polské tenistky Svátkové (Šwiatekové) ukrajinskou stužku, nemám o mladých Polácích jiné mínění než o našich svazácích. Před chvilkou ve zprávách se to jen potvrdilo - "mládí vpřed" (za LGBTNSDAP, jak napsal, tuším, Richard...). 

Průměrný počet slepic: 4.6 (48 hlasů)

A největší libtardí problém polských voleb? Lidé by se mohli dostavit, vyjádřit se v referendu a demokraticky rozhodnout o tom, o čem by demokraticky rozhodovat přece neměli.

Spojit volby se zásadními otázkami o budoucnosti považuji za perfektní nápad. Ať už samotné dopadnou jakkoliv, bude nad zvolenými politiky jasně viset Damoklův meč v podobě toho, co si lidé v referendu přáli. Těžko pak budou moci zaznívat výmluvy typu: My jsme nevěděli, my jsme jen tušili, a my jsme nelhali, protože jsme v to v našem časoprostoru viděli jinak.

Prostě kdo se bojí, nesmí do referenda. A protože iniciátorem je předseda strany PiS (Právo a Spravedlnost) Jarosław Kaczyński a opozice referendum kritizuje jak může, je kdo se bojí vůle lidí je více než jasné. Chcete mít opravdu silný mandát? Opřete jej o vůli lidí. Chcete si dělat, co vám velí jiní? Křičte z plných plic, že referendum je špatné, lidé nemají mít nárok o svých životech rozhodovat a celé je to stoprocentně zmanipulované Ruskem. Nebo Číňany, nebo ufony, nebo Jožinem z bažin, dosaďte si koho chcete.

A otázky jsou to zapeklité. Dokonce bych řekla nejlepší a nejzásadnější co být mohly. No posuďte sami:

Hned první otázka se drze ptá, zda Poláci podporují prodej strategického státního majetku zahraničním investorům. To by zde podle mne fialově – bruselsky v zájmu volného trhnu, který volný není a nikdy nebyl ani náhodou, nesmělo být zmíněno ani v nejdivočejších snech. Sice by potom Válek nemusel pořádat tiskovky s tím, že léky už prostě budou jen na příděl na věčné časy, ale zase by možná zkrachovaly Kajmanské ostrovy, kde ty firmy zahraniční koncerny většinově daní. To berte s nadsázkou, protože kde daní, když to není u nás, je úplně fuk.

Další se týká věku odchodu do důchodu, kdo by nechtěl jako u nás jít na hranici smrti a LDNky, má možnost to říct. U nás má možnost mlčet a platit sociální až do konce. Svého.

Třetí se týká plotu postaveného na hranicích s Běloruskem, my sice plot nemáme, ale časem by se nám třeba nějaký hodil. Zde bychom mohli otázku alternovat třeba tím, zda souhlasíme s faktickou likvidací České pošty.

Poslední dotaz se týká africké migrace, zda opravdu Poláci chtějí ty statisíce atomových inženýrů, kteří pomocí znalostí molekulárních částic zapalují polovinu západních měst, tvoří no – go zóny, které neexistují a zneužívají naše nože a své mačety, které se okamžitě po vzetí do jejich rukou chovají zcela nestandardně a přestává fungovat i to, že dotyčný zdravil sousedy a nosil nákupy babičkám.

Názory od lidí na tyto věci prostě vědět nechceme, protože co kdybychom se dozvěděli právě to, co se nehodí do našeho ideologicky uvědomělého světa, a nedejbože se tím museli řídit. A tak opozice označuje připravované lidové hlasování za pseudoreferendum a manipulaci, a ještě prý má to ošklivé referendum k urnám přilákat voliče, kteří se bojí migrantů nebo zvyšování důchodového věku. No to by tak hrálo, že?

Za sebe jsem jednoznačně pro. Pro referendum spojené s volbami, proto aby si občané měli možnost volit v referendu zásadní směřování své země a proti jakýmkoliv snahám jim toto zatrhnout. Jana Marková

Průměrný počet slepic: 4.8 (69 hlasů)

Dobrý den, paní Králová, reaguji na Vaši stížnost ohledně převlékaní na hodiny tělesné výchovy, kdy je Vaše dcera nucena se převlékat ve společném prostoru se spolužačkou Františkem Dolákem...která se narodila jako chlapec, ale identifikuje se jako dívka Pochopili jsme, že Vaší dceři je krajně nepříjemné, že spolužačka František se při převlékání zcela odhaluje a jsou vidět její genitálie, konkrétně penis. Danou situaci jsme před začátkem tohoto školního roku konzultovali na poradě, a rozhodli jsme se navýšit počet převlékacích místností na čtyři, a to takto:

První je pro dívky, které se identifikují jako dívky 

Druhá je pro žáky s mužskými pohlavními orgány, kteří se identifikují jako dívky či jinak.

Třetí je pro chlapce, kteří se identifikují jako chlapci

Čtvrtá je pro žáky se ženskými pohlavními orgány, kteří se identifikují jako chlapci či jinak. 

 Jelikož hodiny tělocviku dívek a chlapců nejsou ve třídě Vaší dcery souběžné, jsou pro třídu Vaší dcery vyhrazené pouze první dvě místnosti, zbylé dvě místnosti jsou obsazeny jiným ročníkem. Vaše dcera se převléká ve druhé místnosti společně s výše zmíněnou spolužačkou Františkem. Jak Vaše dcera Karel, tak spolužačka František mají penis, nechápeme proto pohoršení Vaší dcery Karla, když sama Vaše dcera Karel penis má. Nejsme schopni zajistit další vhodné prostory pro dívky s penisem, které mohou mít trauma z pohledu na jiný penis. 

 Dále bych potřebovala vyřešit situaci s Vaším dalším potomkem, Vladimírem. Tento se někdy identifikuje jako chlapec, jindy jako dívka. Bohužel změnu identifikace provádí i několikrát týdně, a zjistili jsme, že se tak vyhýbá hodinám tělocviku, kdy tělocvik pro dívky je v rozvrhu třídy v pondělí, a tělocvik pro chlapce ve středu. Hrozí tak, že nebude z tělesné výchovy klasifikován/a. Situaci ohledně obou Vašich potomků jsem samozřejmě konzultovala s naším panem ředitelem, který kontaktoval MŠMT pro metodický pokyn, jak v dané situaci postupovat. Bohužel stále čekáme na odpověď. Samotnou reakci pana ředitele se zde neodvažuji reprodukovat, nicméně bych to slušně shrnula tak, ať jde Vaše celá rodina do hajzlu. 

 S úctou, Jana Nováková, třídní učitelka

Průměrný počet slepic: 4.6 (57 hlasů)

Iga se svojí psychiatricko fyzicko sexuální poradkyní ??

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

" i v Polsku budou hlavním poraženým liberální média a agentury pro výzkum veřejného mínění."  Tak mě napadlo, jestli oni to nedělají schválně. Chtějí podpořit vlastně ty, kterým ubírají preference. Nebo jsou tak hloupí, že jim nedojde fakt, že uchlácholí zvýhodńované, kteří ztratí potřebu jít volit za každou cenu. A naopak zmobilizují protistranu, která se dostaví ve větším počtu, než kdyby necítili prohru.

Průměrný počet slepic: 3.8 (10 hlasů)
Trvalý odkaz

 "Člověka, který ví, že dělám chybu, a neřekne mi to, nemohu považovat za svého přítele"

Jack London

V žádném případě s Vámi nechci začít diskuzi nějakým konfrontačním tónem a také nechci abych byl paní Alicí nařčen, že se povyšuji už proto ne, že značná část názorů je u mne i u Vás stejná nebo velmi podobná.

Pokud si ale přečtu Vaše reakce na některé příspěvky, tak se nestačím divit. Tím nemyslím ty dnešní ale dřívější vztahující se například ke konfliktu, Izrael - Hamás.

Já souhlasím téměř se vším, co tu o tomto konfliktu píše Vidlák. Nesouhlasím s těmi přetištěnými články Inzy. Vy souhlasíte jak s jedním, tak s druhým, i když mnohé z nich vyjadřují opačný názor. Opravdu je pozorně čtete, a zamýšlíte se nad jejich obsahem?

Také bych velmi varoval před tím, brát za bernou minci články v https://cz24.news/. Také se na tyto stránky dívám ale bez důkladného ověření z jiných zdrojů bych je nikde neuváděl, i když i tam jsou zajímavé a pravdivé články, o značné části z nich se to říct nedá.

Doufám, že tuto moji kritiku budete brát tak jak je myšlena a že neztratím Vaši přízeň. 😊

Průměrný počet slepic: 3.6 (17 hlasů)

5 slepic, protože ta jedna slepice jistě nebyla v pořádku. Mám ale upřesnění: myslím, že Inza dělá takovou koláž, se kterou si dá práci, nejsou to jen zkopírované články. Často je to ale delší než původní Vidlákův článek a nečtu to. Myslím, že by bylo lepší, kdyby si udělal svůj blog a sem dávat jen odkazy, ale ať si to dělá jak chce.

Průměrný počet slepic: 3.3 (11 hlasů)

U Inzy mi nejde o formu ale o obsah. Mi nevadí ani odkazy ani překopírované články mi vadí že mnohé z nich jsou jednostranné a to záměrně jednostranné a jednostranná informace je lež.

Průměrný počet slepic: 2.8 (8 hlasů)

spousta zbytečného textu, který by se lépe vyřešil odkazem (jsou tam pak obrázky i diskuze), není to přehledné. A jednostranná informace nemusí být vždy lež.

Průměrný počet slepic: 3.2 (6 hlasů)

Záměrně jednostranná informace, je velmi sofistikovaná forma lži. Cokoli a kdokoli má jak kladné, tak i záporné stránky. K docela jiným závěrům dojde ten, který vytvoří článek jen z kladů něčeho, nebo někoho, a k docela jiným závěrům ten, kdo vytvoří článek jen ze záporů něčeho, nebo někoho, byť v obou případech šlo o tvrzení pravdivá.

Průměrný počet slepic: 3.4 (7 hlasů)

že Inza se nad tím potí, přemýšlí a tudíž by si jeho text zasloužil samostatný článek, pod kterým by na něj mohla navázat diskuse.

To by si ale musel založit svůj blog a chápu, že když to prdne sem, zde lidi Vidláka dost čtou, tak má hned hodně čtenářů, ale někdy se mu povede, že je uplně mimo mísu. Navrhoval jsem mu, ať to sem prdne jako samostatný článek. Jde to. Nedávno jsem Vidlákovi psal, že bych možná zase něco vypotil na neděli, kdy si potřebuje odfrknout a odpověděl, že není problém.

Když napíši článek, ve kterém upozorním, že zrovna v Perníkové chaloupce se chystá baba sežrat Jeníčka i s Mařenkou a někdo mi pod to přilepí dlouhý elaborát, že za humny je drak, tak pardon, ale není to k tématu článku. Všimněte si, že když já vás tady naseru, tak je to většinou k tématu.

Průměrný počet slepic: 2.3 (12 hlasů)

Já si myslím že toto diskuzní fórum by mělo být rozdělené na několik témat. Už jsem to tu psal dřív ale nějak se to místnímu osazenstvu nelíbilo.

Témata by mohla například být: Naše politická scéna, Slovensko, Maďarsko, Evropa, Rusko, Blízký východ, Ekonomika, atd.

Potom by totiž nebyl problém reagovat i na příspěvek týden i víc starý. Jistě že by i potom docházelo k malému míchání témat, ale v nerozděleném diskuzním fóru se tomu nedá vyhnout a je to v masivním měřítku.

Průměrný počet slepic: 2.8 (4 hlasů)

jsi ovšem i ty, freude

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

Naprosto souhlasím. Já bych byl rád kritický k Židům, pokud by tu byla vyvážená diskuze. Jenže ta diskuze proti Židům tu jednoznačně převažuje, a tak by mi bylo trapné sem přidávat jejich další kritiku. Navíc většinou nesouhlasím s tím, co u Židů kritizují, a tak se ke kritice raději nepřidávám.

Jednostranná odpověď na jednostranný článek je podle mne rozumné řešení.

Průměrný počet slepic: 3.3 (3 hlasů)

Freude, mohl by jste blíže specifikovat jaké lži jsem uváděl ve článcích o Izraelsko-Palestinském konfliktu. Včerejší článek "Sudba bohyně Erynie" byl můj autorský článek, kde jsem se snažil shrnout sionistismus od jeho počátků až k založení státu Izrael. To že během čtyřicátých let používali sionisté terorismus je bohužel nezpochybnitelná pravda. Všechna tvrzení jsem si ověřoval ve více zdrojích a mnoho z nich najdete na internetu. Právě jsem se díval jak článek obstál - průměrné hodnocení 4,8 od 122 čtenářů. To bych snad ani nepovažoval za nějaké zásadní vyjádření nesouhlasu.
Ke dnešnímu článku jsem napsal úvod, zbytek je části textu Scotta Rittera, který jsem přeložil z angličtiny. Ritter byl zpravodajským důstojníkem námořní pěchoty Spojených států, bývalým zbrojním inspektorem Zvláštní komise OSN. 
Druhý dnešní článek je překlad článku Seymoura Hershe, investigativního amerického novináře, který je pojmem již od 70 let minulého století, co zveřejnil detaily o americkém masakru v My Lai.
Můžeme se o tom, co považujete za lež pobavit.
Průměrný počet slepic: 5 (12 hlasů)

Inzo, jestli tedy mohu zkusit vzít rukavici a vyčíst vám některé nepřesnosti či řekněme „nedořečené“ zasadní skutečnosti. Vcelku si ale jinak myslím, že jste odvedl dobrou práci, jenže právě to neřečené dost posouvá názor čtenářů.

Předně nesouhlasím s vaším tvrzením, že Hagana byla teroristická organizace. Už název znamená „Obrana“ a byla vytvořena za primárním účelem obrany proti arabským bojůvkám. Tím neříkám, že se to občas nezvrhl, ale primárním účelem byla obrana. Ve svém článku totiž vůbec nezmiňujete vznik násilí vůči Židům ze strany Palestinců, ba dokonce ani velké arabské povstání proti Britům ve třicátých letech, které také vedlo k násilnostem proti Židům.

Dále naprosto zamlčujete úlohu jeruzalémského muftího, včetně jeho cesty za Hitlerem atd.

Pak bych lehce zmínil, že Herzl si zprvu vůbec nebyl vědom komplikací s domorodým obyvatelstvem. Až když ke svému překvapení zjistil, že Palestina není liduprázdná země, tak do závěru 3.židovského kongresu prosadil tvrzení, že „židovský stát nesmí být vybudován na úkor místního obyvatelstva“. To samozřejmě nevyšlo, ale je vidět, že zakladatelé sionismu nebyli nějaké hyeny, uvědomovali si problém. Dále nezmiňujete, že první vlny (alije) byly místními vítány, problém nastal až po Balfourově deklaraci a ve dvacátých létech, kdy místním začalo docházet, k čemu to směřuje, a to se jim nelíbilo.

K tomu vykupování půdy bych dodal, že židé půdu vykupovali od bohatých vlastníků z Damašku atd, kteří v Palestině obvykle vůbec nežili. Následně vyháněli místní nájemce z této odkoupené půdy, kteří ovšem za svůj nucený odchod vinili židy, nikoliv ty nájemce. Co se těch 6% půdy, já teda četl vyšší čísla a domnívám se, že vy do toho počítáte 6% celé Palestiny včetně pouště Negev a vrchoviny i dalších neúrodných oblastí, kde se pochopitelně žádná půda nevykupovala.

Opakujete klasický podiv nad tím, že OSN přislíbila židovskému státu 55% území, když bylo Židů výrazně méně, ale už nezmiňujete, že z toho byla zásadní část neobydlená Negevská poušť, kdyby se vzaly úrodné oblasti, tak ty měly většinově připadnout Palestincům. Dále nezmiňujete, že tento plán byl Izraelci přijat (i když chtěli víc), zatímco Arabové ho nepřijali, takže vlastní stát dodnes nemají.

Dále správně líčíte začátek židovského terorismu atd, ovšem nesouhlasím s vaším tvrzením, že Palestinci opouštěli Palestinu primárně kvůli masakrům v Dér Jásin a dalším. Nezmiňujete totiž to zcela zásadní - že vůdci Arabské legie a arabských států vyzývali Araby, aby Palestinu opustili, protože pak se nebudou muset ohlížet na civilní obyvatelstvo a zaženou židy do moře. Takže co vím, většina Arabů utekla kvůli těmto výzvám, očekávali, že se následně vítězně vrátí, což nevyšlo. Vůbec přitom nezmiňujete, že ve stejné době došlo k vyhnání židů z arabských zemí, přičemž jejich počet byl jen o něco málo nižší, než počet Palestinců vyhnaných z Palestiny. A zatímco Izraelci se o své soukmenovce postarali, Arabové ty své nahnali do táborů a po 80 let jim nedovolili žádnou integraci. Respektive nejblíže integraci měli v Jordánsku, dokud tam OOP neplánovala atentát na krále a nebyla vyhnána.

Mimochodem, nezmiňujete zajímavý detail, že Británie byla v roce 1948 těžce na straně Arabů, takže při předání území prioritně předávala svá vojenská zařízení právě Arabům, nikoliv Židům. Arabská legie byla Brity vyzbrojena i vycvičena, přesto to nakonec dopadlo jinak, než si Arabové představovali.

To je asi z mé strany teď v rychlosti vše. Tímto vůbec neříkám, že jsem bezvýhradně na straně Izraelců, naopak, myslím, že to, co bylo provedeno, byla těžká nespravedlnost, chucpe, stát Izrael neměl vzniknout. Jenže je to 80 let, je to evidentně nejúspěšnější stát v oblasti a myslet si, že Izraelci spáchaji kolektivní sebevraždu je nesmysl. Palestinci by se po 80 letech měli konečně smířit se skutečností a pokusit se nějak dohodnout. Jenže to je právě to, co nedokáží.

Omlouvám se za případné chyby, píšu to v rychlosti na letišti, ale zhruba takovéto výhrady bych k vašemu textu měl.

Průměrný počet slepic: 4.2 (13 hlasů)

Velmi podobná by byla ta další část mého elaborátu a jsem rád že jste ji napsasal za mě. 😊

Průměrný počet slepic: 2.5 (2 hlasů)

Pavte, článek jsem nepsal jako nějaké dějiny Izraele, ale mapoval terorismus, který byl ve vztahu Mezi Židy a Palestinci přítomen minimálně od počátku 40. let. A je přítomen a eskaluje i v současnosti. Proto i ten název "Suddba bohyně Erynie". 
Teror plodí další teror. A ten počáteční teror byl na straně Sionistů.
Teď k několika Vašim bodům:
 
Myslíte, že potopení lodí Patria se 1700 deportovanými Židy v haifské zátoce Haganou (kdy se jich 250 utopilo) nebyl teroristický čin?
Netvrdím, že jediným cílem Hagany byl terorismus, ale dopuštela se ho.
 
Ano, cílem Britanie nebylo vytvoření Židovského státu, Británie potřebovala především udržet dobré vztahy s Arabskými státy a chtěla taky mít kontrolu nad ropovod vedoucí do Haify, to bylo pro jejich poválečné oslabé hospodářství nejdůležitější. Když problémy se Sionisty byly tak velké, že by musela posílit vojenskou přítomnost, radši předala celou agendu OSN.
 
V roce 1946 plán OSN na rozdělení britského palestinského mandátu na arabskou a židovskou část přidělil oblast Negev Arabům. Sionističtí vůdci budoucího státu Izrael v čele s Davidem Ben Gurionem, Moše Šarettem a dalšími lidmi oddanými zásadám sionismu vypracovali "plán 11 stanovišť", který měl změnit tehdejší status quo v Negevu, kde žilo 500 Židů ve třech osadách mezi 250 000 Araby žijícími ve 247 vesnicích a městech. Těchto 11 nových základen  posílilo izraelskou přítomnost v Negevu a vytvořilo stav, kdy domorodá většina žijící na půdě svých předků" "přes noc změnila v menšinu a tak se Negav dostal pod vládou Izraele".
 
Teď nemám čas to rozebírat bod po bodu, zabýval jsem se jen body, na které můžu argumentovat "z fleku" bez nějakého dohledávání informací.
 
Diskuzi se nebráním, tato historie není u nás (v Česku) v přílišném povědomí, k orientaci v současném konfliktu je to však důležité. Historie se nedá vymazat. Znovu a znovu se bude ozývat a ovlivňovat současnost, víc než by si lidé přáli.
Já nesouhlasím s Hamásem, ale taky nesouhlasím se sionistickým Izraelem. Tím sionismem myslím bezohledné budování Izraelského státu na úkor Palestinců, za cenu jejich vyhnání z vlasti nebo za cenu genocidy. Palestinci nejsou zvířata! Smír může nastat až po férovém vyrovnání obou národů.
Průměrný počet slepic: 4.7 (7 hlasů)

Já vás Inzo sice chápu, jenže přesto si myslím, že nelze sepsat jen článek o izraelském terorismu bez toho, že by byl zasazen do kontextu. Proto tam jsou ty mé poznámky. Ještě malou poznámku - on ten terorismus byl zprvu namířen ani ne tak na Araby, jako spíše na Brity, kteří té židovské imigraci bránili. Proto útok na hotel Král David atd. Druhá otázka je, zda protižidovské pogromy a násilnosti, které tomu izraelskému terorismu předcházely, nelze také v jistém smyslu považovat za terorismus. Ano, souhlasím, to bylo živelné (i když přiživované fanatickým antisemitou muftím), nikoliv organizované, jak to měli Izraelci, ale také to nebylo nic, na co by mohli být Palestinci hrdí.

Já neobhajuji potápění lodí atd, to s tou Patriou vám vysvětlil níže Freud, ale opět, to nebyl teror proti židům, tam šlo o to prosadit se proti Britům. V podstatě se to nakonec obrátilo proti Židům samým, ostatně tak byl kritizován i výbuch v Králi Davidovi.

Co se týče situaci v Negevu, netuším, ale nezdá se mi, že by tam žilo 250 000 Arabů, podle cenzu z roku 1922 tam žilo 72828 a dnes je celková poulace v Negevu nějakých 630000 (Z toho asi 160 000 arabských beduinů). V Izraeli mělo po rozdělení zůstat nějakých 400 000 Arabů, silně pochybuji, že by jich polovina byla v Negevu. Kromě toho, největší město této oblasti - Beersheba - měla zůstat Arabům. Takže nevím, jaká byla tehdy čísla, je to zajímavá otázka, rád se nechám poučit, jestli máte nějaký odkaz. Kromě toho je třeba zdůraznit, že základní snahou celého toho rozdělení bylo spojit různé židovské enklávy do jakž takž souvislého území aby pokud možno ve výsledném židovském státě tvořili Židé většinu a přitom v tom Arabském státě jich tam zůstalo naprosté minimum. Ano, bylo to za cenu velkých kompromisů, nemyslím si ale, že by OSN tehdy nějak zásadně nadržovalo Židům, prostě se snažili nějak ten problém rozseknout. Chybou Arabů bylo, že se nesnažili s OSN spolupracovat, já to do jisté míry chápu, protože tehdy to bylo z jejich strany viděno jako veliká nespravedlnost. Oni si prostě mysleli, že jich je víc, mají na tu zem právo a Židé jsou slabí, tak se s nimi nemusí bavit. V tom posledním se fatálně mýlili.

Já myslím, že se shodneme v tom, že ten původní nápad - vytvořit židovský stát v Palestině na základě „práva“, že tam byl kdysi před 2000 lety - byl nesmyslem a vedl ke spoustě nespravedlností. To je sice fakt, jenže v současné době už v Izraeli žije X generací lidí, kteří se tam narodili, za tuto zemi bojovali a mají na ni rozhodně nějaké právo. Problém je, že palestinská pozice je v podstatě konstantní, zahnat Židy do moře. Případně naprosto neakceptovatelné právo na návrat, tedy aby se uprchlíci (kteří ale - jak jsem psal výše - z velké části uprchli dobrovolně, protože věřili svým vůdcům) měli právo vrátit se do Izraele a byl jim navrácen majetek. Jistě chápete i v kontextu posledních událostí, že tohle Izrael nikdy nepřijme, to by byl jeho konec. Samozřejmě, i v Izraeli jsou blázni, například někdy v osmdesátých létech to byl jakýsi pošahaný rabín, který chtěl „naložit Araby na západním břehu na náklaďáky a odvézt je do Jordánska, dokud to jde“, ale tato pozice je menšinová. Arabové měli šanci založit vlastní stát, ovšem samozřejmě s určitými kompromisy. Begin byl v Camp Davidu zatlačen do naprosté defenzivy a ochoten jim dát 97% Západního břehu a celou Gazu. Stejně to Arafat neakceptoval. Víc Palestinci nikdy nedostanou.

Palestinci dostali Gazu a měli historickou šanci ukázat světu, že si umí vládnout, že umí něco smysluplného vytvořit. Jediný výsledek je vzestup zdejšího raketového průmyslu, jinak žádné vybudované hodnoty nějak nevidím. Samozřejmě, v prvních létech nebyla Gaza ani žádným uzavřeným ghetem, všechny ty zdi atd vznikly na základě trpkých zkušeností (a mimochodem, ze strany Egypta panuje daleko tvrdší blokáda, než ze strany Izraele, ale zajímavé je, že o té se nemluví).

Takže nezlobte se, já sice souhlasím, že Palestinci nejsou zvířata a Izraelci to leckdy přehánějí, jenže nějak netuším, jak byste tedy chtěl v této oblasti zajistit mír. Protože Izrael se nikdy nestáhne za hranice z r.1967, pokud nedostane záruky míru. A ty mu Palestinci odmítají dát. Opravdu by mne zajímalo, jak byste tu situaci chtěl vyřešit vy.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

Ač nerad odpovídám na Tvou výzvu abych Ti ukázal, v čem lžeš. Nerad proto že reagovat na všechno co v článcích píšeš by zabralo hodně času a ten bohužel nemám. Ale aby sis nemyslel že se odpovědi vyhýbám, tak píši i když jen zlomeček toho, co bych napsat chtěl. Podotýkám, že za lež považuji jednostrannou, nebo neúplnou informaci.

Pokud bych měl psát proč a jak vznikl stát Izrael, tak začnu Židovskými pogromy. Bez nich by se většině Židů do zakládání nového Izraele na začátku 20. století vůbec nechtělo.

https://medium.seznam.cz/clanek/jan-hrdina-chamtivost-fanatismus-i-nevedomost-stredoveke-zidovske-pogromy-si-nevybiraly-2760

https://www.holocaust.cz/dejiny/holocaust/historicky-kontext/antisemitismus-po-roce-1945/pogromy-v-povalecnem-polsku/

https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/hruzy-se-vratily-slovaci-po-valce-rozpoutali-hon-na-zidy-bil/r~0ab3cc58fd8311ea8972ac1f6b220ee8/

Ty odkazy to je jen nepatrná část všech Židovských pogromů. Vynechal jsem Rusko za cara, za revoluce, po revoluci. Vynechal jsem pogromy v ostatních státech Evropy včetně Československa, ten poslední v Holešově

https://www.stoplusjednicka.cz/pred-100-lety-vypuklo-v-holesove-ostudne-rabovani-zidovsky-pogrom

A jako ten poslední to byl nacistický holokaust. Tehdejší události nebudu popisovat jsou myslím dostatečně známy.

Tady bych pouze připomněl to, že když se v Německu blížil holokaust, tak většina států odmítla židy na své území vpustit, nebo jejich počet omezovala na minimum.

https://romove.radio.cz/cz/clanek/22559/limit

 

No a ještě něco k tomu tehdejšímu předválečnému stěhování židů do Palestiny:

Například nezasvěcenému čtenáři přijde podivné, že Židovští teroristé potopili loď Patria a způsobili tak smrt svých souvěrců. Bez vysvětlení, proč se tak stalo je taková „informace“ značně pokřivená.

Na podzim roku 1940 kotvila u palestinského přístavu Haifa loď Patria, jejíž osazenstvo tvořily stovky Židů prchajících před nacismem. Britské úřady však odmítaly uprchlíky pustit na pevninu, aby nebyla narušena křehká rovnováha v Palestině. Židé z lodi Patria měli být deportováni do koncentračních táborů na ostrově Mauritius. Dle mezinárodní konvence byly úřady povinny vpustit na pevninu trosečníky, proto se ilegální organizace, která na palubě vznikla, rozhodla k zoufalému činu - poškodit loď Patria výbuchem. Exploze, ke které opravdu 25. listopadu došlo, však plavidlo poškodila více, než se čekalo. Do lodi natekla voda a převrátila se na bok. V nastalé panice během několika minut zahynulo 270 osob. Přeživší trosečníci byli britskou správou internováni v táboře Atlith, po roce pak propuštěni a většina pak vstoupila do armád protihitlerovské koalice.

https://www.pametnaroda.cz/cs/magazin/stalo-se/prchali-pred-hitlerem-zahynuli-u-brehu-palestiny-pred-80-lety-se-potopila-lod

 

 

https://www.idnes.cz/technet/reportaze/izrael-vznikl-pred-70-lety.A180510_235408_tec_reportaze_erp

 

 

Z odkazu:

    Ve třicátých letech přicestovalo do Palestiny 145 tisíc lidí, z toho 15 tisíc tajně. Ovšem právě uprchlíci z Německa, Československa, Polska a zemí západní Evropy byli vzdělaní a zemědělství, obchod a průmysl v Palestině pozvedávali na vyšší úroveň. Zaostávání Arabů se ve srovnání s židovským obyvatelstvem prohlubovalo. A tím i nenávist starousedlíků vůči nově příchozím.

 

    Budeme bojovat s Brity proti Hitlerovi, jako kdyby Bílá kniha neexistovala,“ prohlásil David Ben Gurion, předseda Židovské agentury. „A budeme bojovat proti Bílé knize, jako kdyby nebyla žádná válka.“

    Většina Židů obývajících Palestinu s ním souhlasila. Začali se hlásit do britské armády, zvláště pak v době, kdy německo-italská vojska vedená maršálem Erwinem Rommelem ohrožovala Egypt. V roce 1943 dokonce vznikla Židovská brigáda s pěti tisíci vojáky. V září 1944 ji Spojenci nasadili v Itálii. Další Židé pracovali v tajných službách a seskakovali v hlubokém týlu zemí okupovaných Němci. Celkem sloužilo v britských ozbrojených silách přes 30 tisíc palestinských Židů.

 

Opravdu se divíte že po těchto zkušenostech, které provázejí Židy po mnoho staletí a na většině Evropských států po skončení druhé světové války chtěli mít židé vlastní stát a že jej chtěli na území které jim kdysi patřilo byť to bylo před 2000 lety kdy je odtud vyhnali Římané protože se jim nechtěli podrobit.

Tak tolik na úvod, proč novodobý stát Izrael vznikl.

Pokud se k tomu někdy dostanu, tak by bylo dobré popsat, jak to všechno vnik státu probíhal, ne na stolech diplomatů ale v reálu, a hlavně proč tomu tak bylo ale k tomu se asi tak hned nedostanu.

Snad bych ještě mohl „upřesnit“ tvoji Pasáž o bourání palestinských domů.

Píšeš:

Sebevražedný atentát je pouze aktem zoufalství. Nástrojem izraelské vlády v boji proti sebevražedným atentátům je demolice domu atentátníka bez ohledu na to, kdo v něm bydlí. Pokud se šestnáctiletý chlapec rozhodne, že chce sebe a ostatní vyhodit do povětří, dům jeho rodiny bude zdemolován. Je to prostředek, který by měl atentátníka odradit, ale proč jsou za jeho činy trestáni jeho rodiče a sourozenci. Tím se jen tato nenávist šíří geometrickou řadou dál.

Ve skutečnosti je to tak že mladý sebevrah provede sebevražedný atentát protože je přesvědčený, že jej jako mučedníka vezme za tento čin Alláh do nebe, a jeho rodině vyplatí Hamás, tučné odškodné (které nepřímo platí EU a jiné dobročinné organizace) a z těch si rodina zvýší životní úroveň případně postaví dům. Následně přijedou Izraelci s buldozerem a dům srovnají se zemí.

Průměrný počet slepic: 2.8 (9 hlasů)

Freude, já ti odpovím slovy Davida Ben Guriona, prvního izraelského prezidenta, který prohlásil:

"Kdybych byl arabským vůdcem, nikdy bych s Izraelem nepodepsal žádnou dohodu. Je to normální, zabrali jsme jejich zemi. Je pravda, že nám ji Bůh zaslíbil, ale jak by je to mohlo zajímat? Náš Bůh není jejich. Byl tu antisemitismus, nacisté, Hitler, Osvětim, ale byla to jejich vina? Oni vidí jen jedno: přišli jsme a ukradli jsme jim jejich zemi. Proč by to měli přijmout?
Nepřehlížejme pravdu mezi sebou ... politicky jsme my agresoři a oni se brání. Země je jejich, protože ji obývají, zatímco my sem chceme přijít a usadit se, a podle jejich názoru jim chceme jejich zemi vzít."

Průměrný počet slepic: 4.8 (6 hlasů)

Přiznám se, že nevím, zda něco takového Ben Gurion řekl, pokud ano, tak to svědčí o jeho velikosti a že vidí také oprávněné zájmy Palestinců, také o tom že v případě ochoty Arabů, by se určitě našlo řešení, přijatelné pro obě strany a že by na takovém řešení Palestinci z dlouhodobého hlediska nejen neprodělali ale bohatě vydělali.

Jenže při řešení tohoto problému tu hlavní roli hrála náboženská nenávist a Arabové, místo vyjednávání o co nejlepších podmínkách pro Palestince zvolili boj. A Řešení tu bylo. Půda, na které Palestinci pracovali, většinou nebyla jejich, ale bohatých Libanonských obchodníků, za kterou platili nájem. Část Palestinců by určitě přivítala, pokud by v případě, že s odstěhují, dostali jinou půdu, v jiném státu ale ta už by byla jejich z té by žádný nájem neplatili. Taky mohli dostat vysoký finanční příspěvek na nový dům.

Kdo by to platil a kdo by půdu poskytl? Platili by všichni, kdo by o takové řešení měli zájem. Evropa a USA proto, aby v dané oblasti byl klid, bohatí Židé z celého světa proto, že by si uvědomovali že je to nejjednodušší způsob, jak svůj vysněný stát získají, a Arabští souvěrci proto že je přece jejich povinnost pomáhat svým bratrům v těžkých dobách.

Stát, který by půdu poskytl by ji dostal zaplacenou a získal by na dané poměry zámožné osídlence, kteří by po čase platili daně.

Já vím že to, co tu píšu je v tomto případě fantasmagorie, protože by to šlo uskutečnit jen mezi rozumně uvažujícími lidmi. Mezi hlupáky a fanatiky je to neuskutečnitelné, což ovšem není moje vina.

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)

Proč by to Palestinci, proboha, dělali. Kdyby za mnou někdo z venku přišel, ať se za úplatu odstěhuju někam jinam, do jiné země. Že se přestěhuje na můj pozemek, tak ho pošlu do prdele!

Tady žili moji prarodiče, rodiče, tady jsem se narodil já. Tady jsem doma a tady chci umřít!  Tady mám místečko na hřbitově mezi jejich urnami. Tak to má být a tak to taky bude. Howgh!

Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)

Část Palestinců by to jistě řekla a zůstali by raději chudí bez půdy, protože by jim její majitelé neprodloužili nájem, a půdu by prodali bohatším Židům ale část by přistoupila na to že se přestěhují a zvýší sobě i svým dětem životní úroveň.

Po čase by další část po zkušenosti těch, kteří se přestěhovali ráda přijala takovou nabídku. Ti kteří by i potom odmítli, by žili v Izraeli, jsou i jiné možnosti jak se uživit než jen zemědělství, ostatně Arabové v Izraeli žijí i teď a mají svou stranu a v 120 členném  Knesetu, mají 13 poslanců.

Průměrný počet slepic: 1.5 (2 hlasů)

Jak jsem řekla hned na začátku - ta oblast je pro mě španělskou vesnicí. Čtu vás, čtu Inzu i ostatní, kteří o konfliktu píší. Je ale pár lidí (Escobar, Ritter.., nebo i ten izraelský důstojník), kterým mi to "důvěřuje" tak nějak víc, stejně jako když srovnávám Putina a Bidena nebo Vidláka a naše vládní loutky. Nehrotila bych to, dávám pouze v plén názory, protože těch protinázorů je v našem mainstreamu víc než dost. Moji přízeň kvůli tomu neztratíte, protože jsem s vámi už mnohokrát souhlasila. (Na rozdíl od Rada, který mi připomíná ty nepříjemné jednoduché děti ve školce, o kterých jsem psala, a se kterými ty jejich vlastnosti rostou celý život. Zřejmě nevyvážený vztah s matkou, partnerkou...) Ale to se vás, Freude, netýká :-)

Průměrný počet slepic: 4.3 (9 hlasů)

In reply to by včelka Mája

Trvalý odkaz

Hned zavolám mamince, partnerce jsem už volal...

A ... ukázalo se, že asi máte pravdu, maminka je o hodně starší :-)

Průměrný počet slepic: 2.7 (7 hlasů)

psychologa ?

Průměrný počet slepic: 4.1 (7 hlasů)

Tipla bych si, že žádnou partnerku nemáte. Jste v důchodu, a hlavně jste zapšklý člověk, který jen nadává a nemá smysl pro humor... Ti jsou nejhorší :-).

Průměrný počet slepic: 3 (3 hlasů)

ale děkuji, nemusíte to dělat, na to mám jiné. V důchodu nejsem, kdybych byl ta vaše kámoška, napsal bych že lžete, ale já jen doufám, že jste jen v nějaké dočasné indispozici, už se totiž nedá věřit tomu, že byste to myslela dobře..

Průměrný počet slepic: 2.3 (4 hlasů)

Vy jste ten, kdo šťourá a říká, co a jak by kdo měl psát, takže jednoznačně ta vaše starost o mne je dojemná... , kdybyste nešťoural, ani bych si vás nevšimla a přeskočila, pane "Radile". Ale vidím, že korespondence se mnou vám dělá dobře, protože tak alespoň někdo na ty vaše cancy reaguje. Howgh. 

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

Tak to žijete někde v minulém století po 2. světové válce.

Ačkoliv, už i tehdy se lhalo, až se všem zprávařům od huby prášilo.

Považoval jste reakce našich ústavních činitelů  útok raketou na sklad průmyslových hnojiv v Polsku za pravdomluvné ověřené z několika zdrojů?

Ale, co když většina jejich reakcí jsou na stejné bázi. Co nevím, to dohoním citem politika nebo zprávaře?

Zatímco to Čapí hnízdo i s utracenými 50 miliony stojí, nikdo nikde neviděl 49 milionů utracené Fialovo company pro demokratizaci barmských žen.

Věříte, že ty peníze viděly barmské ženy? 

Barma už přes třicet let ani neexistuje. 

 

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

https://neviditelnypes.lidovky.cz/zahranici/izrael-chcete-li-vyhrat-valku-musite-valcit.A231015_151817_p_zahranici_nef

Průměrný počet slepic: 3.3 (10 hlasů)

A stále mně udivuje, jak si židi zamilovali Hitlera, nacisty a hlavně jejich metody.

Ten Nefův článek o konečném řešení palestinské otázky je kouzelný.

Vůbec by mně nepřekvapilo, kdyby měl Nef doma na zdi obraz s portrétem Jürgena Stroopa. ;o)

Průměrný počet slepic: 4.4 (11 hlasů)