Jidášská odměna

Autor

Dnes se krátce vrátíme znovu do Afghanistánu, kde padla poslední bašta odporu proti Tálibánu - údolí Pandžšír. Padlo i přes údajně statečné a hrdé bojovníky a afghánské lvy, kteří údajně jediní chtěli ženám zachovat volnost. Padlo i přes historické neúspěšné pokusy od Sovětů toto údolí obsadit a vnutit tam svoje pořádky. Padlo i přes zbožná přání západních novinářů, kteří neopomněli zdůraznit morální převahu dávných mudžahedínů oproti současným Tálibáncům. Padlo, i když nás média přesvědčovala, že nepadlo. 

Jak vidno, co se nepovědlo Sovětům, to se novému Tálibánu poměrně hladce podařilo, protože nejde o leteckou převahu nahoře, ale spíš o znalosti, koho podplatit, koho přesvědčit a na koho střílet. Takže mi dovolte konstatovat, že Afghanistán má od včerejška jedinou vládu, která si vynucuje vůli na celém území, má pod kontrolou svoje hranice a troufám si tvrdit, že Islámský stát a jeho stoupenci budou brzy na jůtubu, kde Tálibán vyvěsí videa z jejich poprav. 

Všimněte si, v jak paradoxním světě žijeme... Tálibán proti USA vedl dvacetiletou gerilovou válku. Proti největší vojenské velmoci na světě. Stálo to životy desítek tisíc jejich stoupenců, stalo to životy statisíců civilistů, stálo to nějakou desítku tisíc amerických životů, protože na oficiální americké statistiky fakt nevěřím. A na konci toho všeho je Tálibán silnější než kdy dřív, má pod svojí kontrolou celé území, osvojil si znalosti moderních technologií a zřejmě si také osvojil znalosti, jak vládnout.  A nakonec dostal od okupantů hezkou odměnu. Výzbroj o hodnotě větší než je český státní rozpočet. 

Také nějak utichly novinářské kecy o tom, jak se rozpadá afghánská měna, jak jim tam hrozí katastrofa, jak se nedají vybírat peníze z bankomatů. Mezi námi děvčaty - Afghanistán je zrovna jedna z těch zemí, kde je soběstačnost rozvinutá na nejvyšší úrovni. Tam se ještě lidi uživí sami, umějí to, vyžijí s málem a jejich místní a rodinné vazby jsou asi tak stokrát vymakanější než naše úřady práce a sociální péče dohromady. Kupodivu jsou schopní se postarat o člověka s ustřelenýma nohama  a dovedou svoje nemakačenky poslat do frontálního útoku za Alláha. Což řeší celou řadu problémů naráz. 

Takže to první na co chci upozornit - dvacetiletý boj proti okupantovi zajistil Tálibánu celé území, žádné podstatné nepřátele uvnitř svého perimetru a výzbroj o jaké se naší armádě ani nesnilo a na kterou se Česká republika nikdy nevzmůže.  No řekněte, není Alláh štědrý? Za dvacetiletou svatou válku proti nevěřícím přišlo konečně vyúčtování a sám Velký satan se musel sklonit, vypadnout pryč a všechno tam nechat. 

A teď se podívejte na druhu stránku věci. Naše slavná vojska na poslední chvíli evakuovala z Kábulu nějakou stovku tisíc lidí. Zhruba dvě stě nich máme i u nás v republice.

Za ostnatým drátem... 

Ve stanech... 

A pobudou si tam mnohem déle než se teď říká. On je totiž nikdo u nás nechce a nejméně ze všech je chtějí politici, protože mluvit nahlas o tom, jak jsou milí tlumočníčci skvělí, znamená prohrát volby. A na každého jednoho afghánečka už existuje český posudek a generál Opata se už teď děsí, co by se stalo, kdyby je pustil mezi lidi. 

Nejsme v tom sami. Jak jsme již slyšeli z médií, tisíce a tisíce Afghnánsů američené evakuovali nikoliv do země svobody, ale do Německa na základnu Ramstein. Další přistáli v kosovském Bondsteelu a počítá se s nimi v Albánii. Také za ostnatým drátem. Také v nesvobodě. 

Vlastně to bude vypadat přesně jako v palestinských uprchlických táborech. Ty na začátku byly také nové, také tam byly kvalitní budovy, také tam udělali silnice. Ale poměrně brzy to pohltila arabská džungle. Tohle bude totéž. 

A takto vypadá milé děti odměna za práci pro Západ. Takto vypadá americký i český vděk za kolaborantské a jidášské služby. Doživotní vězení, kterému se nebude říkat vězení. Doživotní stigma, doživotní využívání pro různé politické cíle podle velmocenské nálady. Ostnatý drát, dohled tajných služeb, podezíravé pohledy místních a každý z těchto Afghánců bude venku zářit jako lejno na oltáři.

Ten Alláh je ale spravedlivý že? Za boj proti nevěřícím zbraně, munice a vybavení na dlouhé roky dopředu. Za spolupráci s nevěřícími vytržení z kořenů, zavření za ostnatý drát v zemi, kde všechno funguje jinak a kde si nikdy nezařídí ani desetinu té existence, kterou měli u sebe doma pod Hindukůšem. Bývalý afghánský ministr informatiky rozváží v Německu pizzu. A to ještě dopadl dobře. Drtivá většina nebude mít žádnou práci a nebudou nikam smět. Protože na ně budou sáhodlouhé složky, že se radikalizují a že jsou naštvaní. Aby nebyli. Zbytek jejich hrdosti pak požere dlouholetá nečinnost, drogy, chlast a rozvrácené rodiny. 

A nebojte se - žádné spojování rodin z Afghanistánu nebude. Ti co zůstali doma, ti už se rádi a veřejně zřekli svých pomýlených příslušníků, co pomáhali velkému Satanovi. Nepřijede nikdo. To bude lepší se pokořit, přihlásit se do medresy a osvědčovat co nejhlasitějíi a nejupřímněji věrnost Tálibánu. Protože Alláh jim přeje. A těm co utekli, Alláh slušně zavařil. 

Všichni naši věrní přátelé USA a nikdy jinak by se teď měli pořádně dívat. Aby viděli, jaký osud pro své pomocníky velmoc chystá. Měli by se dívat, co se jim stane nakonec, až si tam někde v hlubokých kancelářích pod Kapitolem někdo řekne, že všechno bude jinak. Měli by se dívat, jak dopadla operace Trvalá svoboda pro ty, co tomu uvěřili. Nakonec z toho vznikla svoboda pro Tálibán a trvalá nesvoboda pro všechny, kteří proti Tálibánu bojovali v amerických barvách. 

Když se člověk dívá, jak to teď Tálibán vede, tak to tam v Afghánu samozřejmě nebude žádná líbeznost na úrovni evropského pojetí svobody, ale zřejmě to tam bude větší pohoda, než žít v Kosovu a dost možná to bude i větší pohoda, než být afghánským tlumočníkem v České republice. 

Jidáš za Ježišovu zradu dostal třicet stříbrných. Ale neužil si je... 

 

 

 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.5 (121 hlas)

Komentáře

Znám tu scénu. Po tom, co se děje v USA i v jejich zahraniční politice poslední 2 roky to sakra hodně sedí.

Průměrný počet slepic: 4.4 (14 hlasů)
Trvalý odkaz

Autora fakt vůbec nezajímá, proč ti lidé nešli přímo do USA, ale dočasně na vojenskou základnu?

Průměrný počet slepic: 2.9 (12 hlasů)

v narvaným herkulesu.

Průměrný počet slepic: 4.5 (25 hlasů)

To je analytická práce hodná vykřičníka :-)

Průměrný počet slepic: 1.9 (21 hlas)

je jasné každému otazníkovi.

Průměrný počet slepic: 4 (20 hlasů)

Když je to jasné každému, netřeba se namáhat a zjistit si informace. Vykřičník!!!

Průměrný počet slepic: 2.9 (20 hlasů)

3 vykřičníky jsou v logu Ostravy, proto je tam mám. Aby si někdo nemyslel, že jsem bůhvíodkud.

Průměrný počet slepic: 4.3 (15 hlasů)

Je mi srdečně jedno, odkud jste. Nezájem o fakta na to nijak nezávisí.

Průměrný počet slepic: 1 (4 hlasů)

Ale puvod vykricniku=fakta, a ty je odmitas?

Nedovolavej neceho co sam absolutne odmitas, ukazuje to farizejstvi, zde nejsi ve sve bubline, kde voji metr ;)
Sam zadna fakta nedavas, pouze nazory a dojmy, to same ladik, ale ty si sve "myslim" pasujes an fakta, jak to rikal klasu o lidech jako ty "myslim=fakta a ostatni drzte huby" ;)

Průměrný počet slepic: 4.3 (4 hlasů)

A co má Ostrava společného s uprchlíky?

To ubytování ve stanech je samozřejmě jen dočasné než se vyřídí papírování a cesta do USA - ale o tom už pan vidlák psát nebude.

Zatím bez slepic

Budu chtít auto dobít
Greta se bude zlobit.
V muzeu válce a písty
na vlajce dubové listy
červená žlutá černá
kdo cekne, taky zčerná
jak ten, co vypil blín.
Včera nám pustili plyn.
Pozítří večer je elektrika
vypereme si gatě, trika…
jenže voda bude až v sobotu
až dokončíme robotu.
Takhle je u nás v kotlině,
jak si přál protektor v Berlíně.

Průměrný počet slepic: 4.8 (48 hlasů)

...chybí mi básnička, která by vyjasnila, jak se afghanci dostali do herkulesu, jakože salámu, lepidla nebo letadla či do bájné antické postavy?

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

Zradil jsem a cejch si nesu
proto běžím k herkulesu
armády Spojených států.
Zradil jsem mámu, tátu,
sousedy i vlast,
dolary mi byly slast.
Teď poletím, kam mě pošlou
občanku mám dávno prošlou
srát už budu vždycky tence
jsem ztracená existence.

Průměrný počet slepic: 4.7 (14 hlasů)

Sedí Afghánec v Herkulesu,
cítí se být Herkulem,
k jídlu mu daj Herkules,
salám se mu přilepí k patru, jako Herkulesem,
oh, vepřový Herkules,
polil ho pot, který našeho Herkula, přilepil jak Herkulesem k Herkulesu.
Ať už vzlétne Herkules, do země, odkud pochází Herkules.

Průměrný počet slepic: 3 (6 hlasů)

Bude to stačit?

***
excelentní!!!
:-)

Zatím bez slepic

No ty ve, Vy bejt mladej před sto lety, tak se řehtáte jak blázen nad frontou Židů do plynu.

Průměrný počet slepic: 1 (4 hlasů)

Co se stalo, ze jsipadl to pouhych urazek, flustrace, ze jsi nekolik let stale k smichu :D

Je vtipne videt, ze si selhal, co tvuj vedouci v troli farmě, asi tee nepochvalil, ze si nervove selhal :D

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

I nejlepsi autori vyplodi obcas malo stravitelne texty. Dneska takove... takove zbytecne tohle...Vse napsane se nas nijak netyka, dokud si slimaky udrzime od tela. A oni sami tady nebudou chtit byt. Jsme pro ne neprivetiva zeme a takovou i zustaneme, at se Pirati ci TOP09 treba postavi na hlavu...

Průměrný počet slepic: 2.6 (24 hlasů)

a požírači dávek nepřijdou, pokud budem chudá a vyžraná kolonie. Což opodemblok zaručuje.

Průměrný počet slepic: 4.7 (29 hlasů)

A

Průměrný počet slepic: 1.5 (16 hlasů)

In reply to by scallop (neověřeno)

Trvalý odkaz

Vy byste skutečně chtěl být nezávislý na CIA? Skutečně si to dokážete představit? Co si pod takovou nezávislostí představujete? Máte v hlavě nějaký obraz? Jak by to vypadalo? Co si představujete pod CIA?

Průměrný počet slepic: 4.1 (14 hlasů)

ak jsem se dnes koukala na SPY GAME, ten proces už nastal a asi včil by se nesměl natočit. Ale taky mi to ledacos připomělo k Agfu

Průměrný počet slepic: 3.3 (7 hlasů)

S

Průměrný počet slepic: 2.2 (9 hlasů)

Dnes Vidlák bohužel vyplodil poměrně slušný blábol. Především jeho představy o pobytu afgánců u nás jsou zcela mimo realitu.
Ve skutečnoti nejsou žadatelé o některý z druhů azylu umístěni v žádném hlídaném detenčním centru (jako je tomu u osob kde se rozhoduje o jejich vyhoštění), ale jsou ubytováni v Pobytovém středisku nebo v Integračním azylovém středisku : v obou těchto případech je pobyt ve středisku dobrovolný, ti lidé po vstupních procedurách normálně chodí sami na procházky ven - zařízení je otevřené. Vidlákava představa o tom že afgánci jsou u nás ubytováni ve stanech je rovněž kokotina. 10 km daleko v sousedním městě je jedno z Integračních asylových středisek, ti lidé normálně chodí ven, i když ženy pro tyto účely vycházejí ve vlastním ministanu - vidíte jen oči.
Pokud se nám podaří udržet počty migrantů na našem území v řádu stovek ročně, je tu reálná šance na asimilaci. Afgánci jsou zvyklí dělat - na rozdíl od našich tmavočechů a bílého odpadu.

Průměrný počet slepic: 3.2 (29 hlasů)

In reply to by Zapadlo (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jako v těch Emirátech či Kosovu

Průměrný počet slepic: 2.3 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

Afghánistán má dva velké vzory, Írán a Pákistán. Obě země jsou fundamentalistické ale dá se v nich docela služně žít. Když se chce. Pákistán to dotáhl i na atomovou bombu a Írán potřebné technologie také má. To znamená vysokou technologickou úroveň. Nejsou to žádné zapadáky, jen jsou jiní, ale sví.
Tyto země - a i jiné - vědí, že přežít mohou jen při svém technologickém rozvoji. Tehdy, kdy si na ně Západ netroufne. Vzorem je jim Korejská LDR. To vše jsou atributy doby změny hegemona a přechodu k multipolárnímu světu. V něm bude mít místo Česko i Kuba, Afghánistán i Nový Zéland. Čína bude vzorem a EU a USA budou ve vnitřních problémech hledat své nové místo na světě.
Česko s pověstnou bídnou kvalitou svých politiků na tom bude špatně. Třeba se z toho vyhrabe, třeba ne. To teď nevíme, ale mnozí z nás to poznají. Svět se na čas zrychlil.

Průměrný počet slepic: 4.9 (25 hlasů)

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

Írán byl vždy specifický, šíitský a hodně si vážící vzdělání. Mezi samými kmeny v oblasti je to výjimka, kde se lidé identifikují s celou zemí a ne jen svým údolím. Země, kde ještě nezapomněli ani na předislámskou minulost.

Pákistán tam tu techniku udržuje malá elita uprostřed chudé masy a která to hraje na obě strany mezi Západem a džihádem. Je tam snad 220 milionů lidí. Brzo bude 300. Snad se jaderné zbraně nedostanou z více rozumných do méně rozumných rukou.

U Afghánistánu se nedá čekat, že by moudře využili nerosty a lithium a zbohatly, šli íránskou cestou rozvoje. Tam bude stále chudoba a nestabilita ať už tam nějaká cizí vojska budou nebo nebudou. Peníze se rozkradou a koupí se další zbraně. Obyčejní lidé budou víc a víc odcházet. Přibude tam víc než milion lidí ročně.

Svět je dnes natolik globalizován, že se těžko může existovat tolik modelů vedle sebe, aby se nerušily. Liberální demokracie i politický islám mají tendence se stále šířit. Není každý jako Čína, která obchoduje se všemi a nekárá jejich politiku.

Průměrný počet slepic: 4.6 (25 hlasů)

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

Írán byl vždy specifický, šíitský a hodně si vážící vzdělání. Mezi samými kmeny v oblasti je to výjimka, kde se lidé identifikují s celou zemí a ne jen svým údolím. Země, kde ještě nezapomněli ani na předislámskou minulost.

Pákistán tam tu techniku udržuje malá elita uprostřed chudé masy a která to hraje na obě strany mezi Západem a džihádem. Je tam snad 220 milionů lidí. Brzo bude 300. Snad se jaderné zbraně nedostanou z více rozumných do méně rozumných rukou.

U Afghánistánu se nedá čekat, že by moudře využili nerosty a lithium a zbohatly, šli íránskou cestou rozvoje. Tam bude stále chudoba a nestabilita ať už tam nějaká cizí vojska budou nebo nebudou. Peníze se rozkradou a koupí se další zbraně. Obyčejní lidé budou víc a víc odcházet. Přibude tam víc než milion lidí ročně.

Svět je dnes natolik globalizován, že se těžko může existovat tolik modelů vedle sebe, aby se nerušily. Liberální demokracie i politický islám mají tendence se stále šířit. Není každý jako Čína, která obchoduje se všemi a nekárá jejich politiku.

Průměrný počet slepic: 4.4 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

O situací v Pandžšíru ještě nevíme vše. Ještě všichni z odporu nepadli nebo nebyli zajati, těžko ,říct, jestli bude trváno vítězi na bezpodmínečné kapitulaci. Dokonce ani na Twitteru aktuální příspěvky lidí z údolí jsou nejasné, co bude. Talibanci dokázali projít soutěskou rychleji než jsem myslel do Bazaraku od jihu, ale bylo jasné, že bez pomoci zvenčí se nemohli udržet věčně proti americky vyzbrojeným talibancům. Na rozdíl od 90. let část afghánských Tádžiků přešla k Talibanu, takže přerušili cesty mezi údolím a Tádžikistánem. Podplaceni byli Tádžikové z Badachšánu a ne z Pandžšíru. Navíc se objevily informace o dronech ovládaných Pákistánci.

Je to pořád znovu a znovu, jedna strana si přitáhne pomoc od spojenců s vyspělejší technikou a druhíé straně nedá skoro nikdo nic protože oportunismus a zbabělost. Kurská Rojava v Sýrii vs. Turecko a jeho mezinárodní banda džihádistů, Armémi v Karabchu vs. Azerové s tureckými a izraelskými drony atd. Prostě taková nová 30. léta, ještě se nebojuje u nás, ale s každou další porážkou těch lepších zvoní hrana všem. Tehdy to byla zase japonská invaze do Madžuska, italská do Habeše a Číny a osud Španělska připomínal dneší Sýrii.

Habeš byla členem Společnosti národů, lae nikdo si nechtěl pálit prsty. Britové nezavřel Italům Suez. Společnost národů jen zdlouhavě rokovala o sankcích na Itálii, než něco rozhodla, už bylo dobojováno.

Je vidět, že Rusko nepomůže každému, nemůže se stát světovým četníkem. Ostatně s Karabachem ani Pandžšírem smlouvu nemělo, ale tam, kde se smlouvou zavázalo, přijde na pomoc. NATO a USA nepomůžou ani tam, kde to slíbily. Jako osud toho jednoho arabského kmene v severním Iráku, který na výzvu těchto mocností povstal proti ISIS a potom se jejich válečníci dívali, jak letadla letí nad jejich vesnicí dál a nikdo jim nepomohl.

Průměrný počet slepic: 4.5 (24 hlasů)

Já jsem v Pandžšíru neviděl ani odhodlání. Myslím, že nemají motivaci bojovat proti Talibánu. Talibán pro ně žádná hrůza nebude. Spíš to vypadá, že Ahmad Massoud chtěl udržet nějakou prestiž po otci, ale absolutně na to neměl nikoho motivovat. Moc to nesleduju, ale pandžšírská "Resistance 2.0" mi začíná připomínat zase nějakou prozápadní neudržitelnou potěmkinovu vesnici, kde si promítáme svoje sny a místní "prozápadní" od nás inkasují peníze, dokud to jde. Nic z toho nebude. Jestli není blbej, tak se s Tálibánem nějak dohodne. Ale možná je blbej a nakonec někam emigruje.

Průměrný počet slepic: 4.8 (21 hlas)

In reply to by obbh (neověřeno)

Trvalý odkaz

Odhodlání měli, ale co mohli dělat, když údolí je obklíčené a žádná země nechtěla udělat zásobování vzduchem? I kdyby přežili zimu, časem by byli donuceni k nějakému druhu kapitulace. Tam se bojovalo o čest a ne o velké vítězství, aby svět viděl, že aspoň někdo měl odvahu. Asi jako Poláci roku 1939.

Masúd senior měl zásobovací cestu přes hory z Tádžikistánu, větší území a víc lidí. Vina leží pravděpodobně na těch šéfech kmenů na severu v tom Badachšánu a v Kunduzu, kteří se dali k talibancům tak rychle, že museli být podplaceni. Tam je většina Tádžiků a Paštunů poměrně málo.

Dnes měli jen 7 okresů proti asi 390. A 150 000 obyvatel proti území se skro 40 miliony. Údolí šlo bránit proti AK47, ale dnes talibanci mají už noktovizory a zbraně s moderní optikou i helikoptéry. Bohužel. Navíc předchozí demokratické vlády sázely se zahraniční pomocí na výstavbu občanské jednotné armády závislé na letectvu bojovém a zásobovacím na úkor kmenových milicí. Naopak byly snahy zabránit vzniku určité teritoriální obrany, kde by bránili své údolí a sklady zbraní a zásoby měli po ruce k omezení závislosti na zásobování vzduchem.

Průměrný počet slepic: 5 (14 hlasů)

Ale jak víte, že měli odhodlání kromě velkých řečí? Ani já nevím, že neměli, je to jen můj pocit. A jestli byl někdo podplacen? Proč ne. Oni nemají povinnost pomáhat Pandžšíru. Každý se zařídí podle sebe, svých možností a preferencí. Jinak máte pravdu, nebylo by jak to jak zásobovat asi.

"Naopak byly snahy zabránit vzniku určité teritoriální obrany"
To je ten náš západní způsob. Znefunkčníme to a začneme budovat něco nefunkčního. Zatímco do r. 2001 existovalo ne-tálibánské území v severovýchodním Afghánistánu, nyní už se to rozpadlo a nejde to jen tak vrátit.

Jinak velké řeči měl i Dostum, u kterého taky ze všeho sešlo a nakonec uprchl do Uzbekistánu.

Je prostě vidět, že Talibán si "sedl" a ti, kteří jdou do přímé otevřené konfrontace, jsou zpozdilí.

Průměrný počet slepic: 4.7 (14 hlasů)

Vydrželi o 3 týdny déle než všichni ostatní. Podle afghánské ústavy je prozatimním prezidentem A. Saleh, když Ghani uprchl letadlem. Bylo možné pomoc jemu. Pořád by bylo levnější podporovat nějaký odpor než tam za pár let zase poslat 100 000 vojáků. Možná toho už brzo budem litovat, že tam nezůstalo pár tisíc vojáků na misi klidně na velké základně Bagrám. Při zajišťování vzdušné podpory by ztráty skoro neměli a poměrně levně by tam šlo udržovat přítomnost klidně dalších 30 let. V poslední fázi mise minulý rok Američané už ztráty na životech neměli, ale k zadržování talibů to stačilo. Teď se budou šířit vlny krize mnohem víc a bude to drahé hasit požár. Asi 5 milionů lidí se asi dá na pochod, naroste vývoz opia i sponzoring terorismu. Stačí dát část peněz z prodeje těžebních koncesí Číně síti Hakání, ta to dá Alkajdě a kdo Talibanu dokáže, že má kontakty s Alkajdou? Nenápadně přes r´prostředníky.

V Jižní Korei je taky přítomnost US vojsk 70 let. Britové v Indii před 200 lety přicházeli s pevnou vůlí, že to bude nafurt. A místní lidi to tam věděli, že je snadno nezaženou. Jasně je to lákavé nezasahovat a izolovat se, ale ve zmenšujícím se globálním světě nám Afghánistán pokoj nedá. Mít tam 100 000 vojáků a budovat demokracii za obrovských nákladů to asi fakt už ne, ale šlo by tam udržovat tu přítomnost na nízké úrovni. Jako tomu bylo v letech 2017-2019. Nestačilo by to k potření Talibanu, ale byla by to překážka k jeho konečnému triumfu. Strategie blokování.

Průměrný počet slepic: 3 (16 hlasů)

vystudoval tam vojenskou akademii a politologii a v Afghu vlastně nikdy nežil.
Sice je potomkem významného warlorda, ale nikde není psáno, že je sám válečníkem. To se na britských školách nenaučí; na to by musel v Afghu žít a SKUTEČNĚ bojovat v údolích a na kopcích.
Navíc - v případě "Severní aliance" nebo jak se ta parta Massouda seniora jmenovala, šlo o boj o moc nad zemí, nikoli o kmenovou válku. Ale i on byl v menšině. Mladej velí ještě menší menšině a vypadá to, že nemá podporu od nikoho. Možná si to už uvědomil, protože následující jeho projev je sice plný řečiček o odhodlanosti, ale je z něj patrné pochopení reality: https://www.youtube.com/watch?v=Hfk8rDlMa8o

Podle zpráv z okolí regionu na rouře to navíc vypadá, že se do bojů vložil i Pakistan a přispěl k porážce Massouda.
Írán pakošské engagement odsoudil, takže tam jde asi o víc, než jen o přetahovačku dvou hnutí o moc.

Osobně si stále myslím, že za bleskovým nástupem talibů k moci je zase nějaká západní všivárna a že tentokrát půjde o Írán.

Průměrný počet slepic: 4.7 (31 hlas)

(cit.) "Osobně si stále myslím, že za bleskovým nástupem talibů k moci je zase nějaká západní všivárna a že tentokrát půjde o Írán."
----------
Taky si to myslím a dodávám - nejen o Írán.

Průměrný počet slepic: 4.4 (11 hlasů)

Velitelé všech stran jezdí za vzděláním a vojenským výcvikem za hranice. Vzhledem ke stavu Afghánistánu je to normální. Masud využil období relativního klidu, když bojovali jiní a svého mladí, aby se vydělal. Když mu bylo nějakých 20, byl moc mlady ma politiku. Vrátil se až před 5 lety ve 27.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

dle mého názoru byl (je) jenom takové pískoviště, kde si Bětka spolu s MI6&Co. chtěla hrát hry, nezávislé od velkého bratra, ale USA do toho hodili vidle (via "vyzbrojení" Talibanu). Mladej Masud je jasný kádr kdysi velké británie, absolvoval Sandhurst a má snad dokonce nějakou hodnost v britské armádě.

Průměrný počet slepic: 4.9 (10 hlasů)

Tam byl odpor vůči vnějším zásahům různých dodavatelů už odedávna. A případný pomoc že zahraničí je nezná. Palivové mají zbraně z Pákistánu a peníze od Soudu. A vzhledem ke stavu Afghánistánu je přirozené, že velitelé všech stran jezdí do ciziny. Tslibove studovat teologii do Pákistánu. Dostum na vojenské vzdělání do Turecka. Měsíc do Anglie. Dostal politiku studovali v Indii. Myslím že i Kratší v mladí.

Průměrný počet slepic: 1.5 (2 hlasů)

Talibove. Automaticky korekce.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Za sedmero horami
závorami a norami,
tam v dalekém Hindukúši
napínali talibanci kuši.
Napínali, napínali, střelili
strýčka Sama zabili.
Strýček Sam se svíjí v křeči
talibanec na něm klečí
nožem se mu v oku šťourá
mlčí k tomu každá Joura.
To je konec pohádky
nemám chutě na hádky.

Průměrný počet slepic: 4.5 (18 hlasů)
Trvalý odkaz

Nemá to souvislost s vakcínou?

Průměrný počet slepic: 3.9 (15 hlasů)

Nárůst v desítkách procent může být třetina, t.j. 10000 - kdyby to byli jen důchodci, ušetří erár 2 mld ročně. Nadúmrť z kovidu byla “úspora” 6 mld…. To jsou pořád malá čísla vzhledem k dluhu šilerové.

Průměrný počet slepic: 4.1 (17 hlasů)

Aneb vše hodit na vakcinu. Souvisí to se zanedbanim kontrol. Když se místo toho nechal šířit kovidu a nenocnice pak řešili kovidu na úkor jiných nemocí.

Průměrný počet slepic: 2.8 (5 hlasů)

je dostatečně průkazná.

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Jste si opravdu jist pravdivostí té věty, že USA vedlo válku proti Afghánistánu?

Možná věci nejsou tím, čím se zdají.

A tak je ložená nápověda, možná klíč.

A už víc nenapíši.

Průměrný počet slepic: 4.3 (12 hlasů)

...myslíte to schéma, které stvořili Američani (i s Evropany, tu známou neznámou "transnational security elite") a o kterém zlé jazyky tvrdí, že Američanům (a Evropanům) v případě Afghanistánu skutečně šlo?

Že šlo schéma jak vytáhnout z kapes daňových poplatníků stovky miliard dolarů a ty buď "rozdat" kámošům na výrobu věcí pro armádu nebo pouze "proprat" přes nějaké kvazi-humanitární pomoci afghánské vládě a lidu, takže i poslední afghánský (uprchlý) pan prezident si našpóroval nějaký ten milión dolarů v hotovosti?

Kolik si "našpórovali" ti američtí donátoři, Julian Assange neříkal, eeech, zlý jazyk neříkal, takže je to jen hnusná pomluva a tudíž co nejrozhodněji, po seznámení s touto odpornou pomluvou, musíme ji zavrhnout!!!

Průměrný počet slepic: 3.2 (10 hlasů)

Tak jste to myslel ?
Aji ropa není smradlavá (kdo podceňuje roli OPEC, nevidí co se děje v posledních měsících).

Průměrný počet slepic: 2.6 (9 hlasů)