Nejdelší válka a další prokleté otázky

Autor

Já vím, v posledních dnech se toho dost odehrává v našem nejbližším okolí, ale stíháte sledovat situaci okolo Izraele? Oni tam totiž mají vlastně nejdelší válku ve své existenci (když nepočítám válku za nezávislost v roce 1948). Šetidenní válka trvala opravdu šest dní a Jomkipurská válka trvala dvacet dní. Válka s Hamásem trvá už čtvrtý měsíc…

V předchozích válkách se Izraelci střetli s impozantní vojenskou silou o mnoha stech tancích a statisících vojáků. Byl to plnotučný konflikt plný kanónů, raket, obrněných vehiklů všeho druhu, obojživelných operací a dalších vojenských legrácek. Odehrály se tankové bitvy, v jedné válce zvítězila tanková škola ve druhé spíše ta protitanková. Překračoval se Suezský průplav a celé divize se přemísťovaly na relativně veliké vzdálenosti. Obě předchozí války Izraelci vyhráli a v obou byli zastaveni mezinárodním tlakem. Kdyby nebyli, jejich vítězství by bylo ještě impozantnější.

Hele, já vím, že jsem jen Vidlák z vesnice a vůbec tomu nerozumím. Vím, že jsem se ve vojenských věcech už mockrát spletl a nikdy jsem si nehrál na znalce, ale nemohu si pomoci, musím opět klást prokleté otázky.

Už minule jsem se pozastavoval nad skutečností, že se bojuje na území o rozměrech cca 20x10km. Nepřítel Izraele nedisponuje žádnými těžkými zbraněmi, nemá leteckou převahu, nemá žádné protiletadlové komplety Patriot, má jen ruční zbraně, drony a znalost svého prostředí. Přesto je z toho už nejdelší izraelská válka, která začíná hospodářství malého státu docela zatěžovat. Izrael zmobilizoval blíže neurčené, ale obrovské množství vojáků, kteří chybějí ve výrobě i ve službách. V Izraeli začíná být drahota a to tam nikdy nebylo levně.

Fronta se už několik týdnů prakticky nehýbe. V posledních dnech se objevuje docela dost videí Hamásu, že se jim proti izraelské armádě nějak daří. Zajali dokonce nějaké izraelské vojačky.

Hele, to není sranda… Jedna věc je, že se Hamásu podařil překvapivý útok, při kterém zajali nepřipravené Izraelce, ale něco jiného je, že se vám podaří zajmout vojačky přímo na bitevním poli, které by teoreticky měly být ve střehu a připravené. Vždyť mají veškeré vybavení, mají letecké krytí, mají průzkumné drony, umělou inteligenci… mají všechno. A přesto se nemohou pohnout kupředu a rukojmích v tunelech Gazy spíš přibývá než ubývá.

Jako kdyby i v tomto konfliktu stačilo, aby si někdo na henty západní hodnoty troufnul. Já se vlastně až děsím, jak přesně se opakuje válka na Ukrajině. Tam také byl Rus slabý, na kolenou a brzy bude zničen silným Západem. Putin byl blázen a šílenec, že se do takového dobrodružství pustil… uběhly dva roky a situace vypadá poněkud jinak. Tam v Gaze si blázni a šílenci troufli na silný Izrael, který svojí bezpečnost rozhodně nepodceňuje… a ejhle, na Izrael stále dopadají rakety Hamásu a Gaza rozhodně není dobyta.

O tom, že v Gaze zahynulo za tři měsíce o dost víc civilistů než na Ukrajině za dva roky, to snad raději ani nebudu rozebírat. Promiňte mi, už jsem cynický, ale sakra, Izrael má rukavice mnohem víc dole než Rusko a jeho převaha je mnohem větší než ruská převaha, ale výsledek se nedostavuje.

Jako kdyby tam na východě někdo stanovil novou vojenskou doktrínu, že Západ je možné zničit výdrží. Není třeba mít efektivnější a inovativnější ekonomiku, která umí vyprodukovat letadla páté generace a hi-tech zbraně. Stačí mít ekonomiku robustní, odolnou… stačí prostě zatnout zuby a všechno západní se rozklíží samo, protože to je sice hrozně smart a clever, ale bohužel je to tak šíleně drahé, že se to nedá delší dobu uživit. Už jen proto, že západní továrny jaksi už nejsou na Západě, ale v Číně.

Jako by Hizballáh čekal, až Izraelci vystřílí svojí munici v Gaze a pak teprve začnou pořádně ostřelovat sever Izraele.

Írán najednou kontroluje dvě nejdůležitější námořní trasy na světě. Hormuzský průliv i vstup do Rudého moře. Pomocí zásoby raketek a dronů, které shromažďoval posledních třicet let. Všichni se zaměřovali na poznatky, že ajatoláhové vyvíjejí atomovou bombu, pod svícnem byla největší tma a oni se zatím věnovali vytvářením nestátních milicí. Asi to nebyla špatná strategie… v Gaze to Hamásu funguje zřejmě docela dobře.

Neměli bychom začít toho nepřítele respektovat? Jako tohle fakt nevyhrajeme požadováním morálního odsudku. Tohle se dá vyhrát jedině zdravým rozumem, který začíná být nedostatkovým zbožím zdá se i v Izraeli. Morální odsudek o zlém Rusku a zlém Hamásu jaksi jejich porážku nezařídí a liberální úderky na twitteru navíc svojí aktivitou brání jakékoliv diskusi o tom, jak to dělat lépe. Je hrozně hezké, že ti mladí, krásní a chytří jsou připraveni mrznout pro Ukrajinu, ale bohužel si nevšimli, že jejich mrznutí a osobní omezení žádnou novou muniční továrnu nepostavilo a ani se s tím nepočítá.

Kim Čong Un má v poslední době hodně silné a radikální proslovy… Asi už tam v KLDR nemají hladomor. Dodali do Ruska hodně granátů i střel a dostali za to hodně obilí.

Včera jsem psal o tom, že Řehka není jediný, kdo má pořád řečičky o válce proti jaderné velmoci. V poslední době to říkají v Evropě skoro všichni a tak podobnými výrazy, že to asi pochytili na společném školení. Jako kdyby kolektivní Biden cítil, že je s Amerikou opravdu zle. Jako kdyby ti nahoře už věděli něco, co my teprve tušíme.

Nechci malovat čerta na zeď, ale nechystá se v té Gaze nějaký atom? Válka trvá moc dlouho, žere příliš mnoho zdrojů, konvenčně Izrael nevyhrává o nic víc než Ukrajina a prohru si opravdu nemohou dovolit. Obzvlášť, když se do nich z druhé strany pustí Hizballáh, který je takový Hamás na druhou nebo na třetí.

Naše ekonomiky jsou tak efektivní, že věci vydrží přesně do konce záruční lhůty, továrny jsou na druhém konci světa, námořní trasy kontrolují jacísi vousáči v sandálech, nemáme suroviny, harašíme zbraněmi, které už dávno shořely na Ukrajině… veřejné mínění se obrací přesně tak, jak už rok popisuju (a platí to i pro Německo) a Západ má pocit, že vyhraje tím, když sám sebe označí za dobro a ten pětkrát lidnatější zbytek světa označí za zlo. Schopnosti všech armád jsou nečekaně malé, ale o to je ta válka dražší… už brzy zvítězíme, co by se na tom mohlo pokazit…?

Vyhraje ten, kdo prostě vydrží. Hi-tech zbraně, platební systémy, sankce a evropské hodnoty už na to, zdá se, nemají vliv.

Přátelé, pokud mě chcete podpořit v mém Vidláckém úsilí a podpořit vlastní národní občanskou společnost, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Každý, kdo pošle alespoň 350,- Kč, může si na oplátku vyžádat knihy, trička, samolepky a odznaky z nabídky.

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.7 (338 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Hrdinství libtardů vypadá tak, že, zaraženi celým tělem v západních zadnicích, hrozí pěstičkami směrem k Rusku a Číně. Nějaký libtardovaný idiot v diskuzi na iDnes k článku Patnáctiletý Čech vyrazil bojovat na Ukrajinu. Jeho polohu vyzradil telefon píše: "Větší koule, než celá dezoscéna dohromady." A není ta "dezoscéna" náhodou plná "chcimírů"? Tenhle libtardovaný lidský odpad tak hoří pro válku a Ukrajině nejvíc chybí živá síla, tak proč nám internetoví hrdinové tohohle typu nepředvedou svou odvahu a nejdou bojovat do první linie?

Průměrný počet slepic: 4.8 (125 hlasů)
Trvalý odkaz

ČESKO / USA / NĚMECKO: Naše média jaksi pozapomněla informovat o protestech německých nespokojených zemědělců, kteří na tisících traktorů a jiné techniky zaplavili celé Německo, přičemž až o den později se k nim přidali i další obory včetně železničních dopravců. To způsobilo kolaps po celé zemi a zároveň jde o největší protivládní akci proti vládě. Podobně se novináři stavili k ,,povstání“ kanadských truckerů v době covidové, které však bylo vcelku tvrdě potlačeno a hlavní aktéři finančně potrestáni, zatímco Trudeau se udržel u vlády. Co přinese současná akce Němcům, to se teprve uvidí.

Čeho si však novináři přeci jenom povšimnuli? Celkem bez zájmu předali informaci o pádu francouzské vlády, která podala demisi a do čela nové se postaví blízký přítel Macrona a první gay-premiér v historii Francie. Opravdu má svět zapotřebí, aby se zvrácenost dostávala k moci? Nestačí, že ministry obrany jsou místo vojáků převážně ženy, které tak místo péče o rodinu často burcují k válce či aspoň velí generálům? Zvrácenost současné doby dostává nové rozměry a zdá se nám, že často vynucená tolerance nás heterosexuálů má své hranice. Média ještě zaregistrovala dění kolem možné demise ministra Jurečky, ale komedie naoko připravená tak, aby Jurečka zůstal a lidovci neostrouhali, byla ukázkou hlouposti pětikoaličního uskupení. Společně s policejní tiskovou konferencí vracející se k střelbě na Karlově univerzitě tak šlo o dvě nepovedené taškařice zanechávající hořkou pachuť.

Daleko halasněji však byla přinesena jiná informace. Spojené státy se ohradili vůči poskytování zbraní Severní Koreou Rusku a jejich používání na Ukrajině. K Američanům se přidaly všechny státy z EU s výjimkou Maďarska a Slovenska. Orbán s Ficem si tak zachovali tvář a můžeme je v tomto našim sousedům závidět. Ve vzduchu tak zůstává otázka, kde se ve státech zásobujících režim představovaný Zelenským zbraněmi a střelivem bere ta drzost odsuzovat kohokoliv za stejný přístup, navíc v případu samostatných a svrchovaných zemí na opačné straně? Jestliže USA nejen přes Kyjev dlouho provokovaly ruského souseda a v podstatě od Američany zinscenovaného převratu-Majdanu v roce 2014 systematicky vedly Ukrajinu do války, respektive dělaly vše proto, aby vznikla, aby nakonec hrnuly společně se zeměmi EU na bojiště své zbraně vrchem i dolem, navíc pod dohledem vlastních ,,poradců“ a žoldnéřů, pak se ptáme, jak mohou cokoliv namítat proti tomu, aby Rusové používali korejské, čínské a íránské zbraňové systémy? Nebo si snad myslí, že mají světový monopol na výrobu a distribuci zbrojního arzenálu? Drzost Washingtonu a Pentagonu nemá hranic a Rusové i Korejci se musí popadat za břicho při vnímání projevu jakési americké mocenské schizofrenie.

Americký zbrojní průmysl potřebuje pro svou existenci stálý přísun potravy. Ta přichází v několika podobách. Vyzbrojováním států NATO vlastní technikou to začíná a vedením ozbrojených konfliktů pokračuje. Třetím způsobem, jak vydělávat, je poskytování svých zbraní státům 3.světa. Na lep Američanům sedla i naše vláda a nákup předraženého šrotu z názvem F-35 nás zadluží na mnoho let. Nevíme, co Černochové při její návštěvě Spojených států namíchali, ale její vehementní obhajoba nepříliš oblíbených a finančně nákladných letadel je natolik agresivní, že se nenajde nikdo, kdo by se proti nákupu tvrdě postavil. Přestože se nabízela další a mnohem levnější řešení ,,ochrany“ našeho nebe, vláda Petra Fialy si vybrala bez jakýchkoliv pochyb tu nejdražší variantu. Navíc, aniž by vyjednala stejně příznivou cenu, jako jiné státy. Opět jsme všeobecně za úplné voly či idioty. Nejhorší je, že stát na to vše musí sehnat peníze a vybere je kde? Přeci z našich kapes, peněženek a účtů.

Že se k Amíkům přidala naše vláda a opět stáhla ocas není ničím překvapivým, zvláště když se naše zbraně zúčastnily ostřelování ruských civilistů v blízkosti ukrajinsko-ruských hranic. Rusové na to zareagovali vcelku rychle a nezůstalo to bez povšimnutí. Nabubřelý diplomatický primitiv Lipavský Moskvě vzkázal, že se s ní bude bavit až po ukončení války na Ukrajině a vrácení všech území včetně Krymu zpět Kyjevu. Absolutní ignorace podstaty celého konfliktu a arogance mladého nedozrálého Piráta nás bude jednou moc trápit a bude to stát hodně práce skutečných diplomatů, aby se vztahy obou slovanských národů narovnaly. Pokud si tu naivně myslíme, že se lze v Evropě vrátit k prosperitě bez ruského nerostného bohatství a jeho nákupu za solidní peníze, pak dotyčný patří k liberálně uvažujícím fantastům.

Bude li náš kontinent pokračovat dále v současném zelenorudém a protiruském tažení, brzy se stane trhem především pro čínské výrobce a dodavatele technologií, které časem stoupnou na ceně. Předtím však stačí zašlapat do země celý vyspělý evropský průmysl. A naše kolonie vysávaná západními koncerny na tom bude ještě mnohem hůře. Zemi už nyní kvůli vysokým cenám energií a daním opouští jedna firma za druhou, investoři ztratili o ČR zájem. A věřit, že nás zachrání nakonec Američané je stejné, jako byste při otravě krve doufali, že Vás vyléčí na krku přisáté klíště. Ne, dokonce si ani nemyslíme, že by se pro vzkvět České republiky v blízké době obětovali Rusové. Chceme li se vrátit mezi vyspělé ekonomiky, byť malého významu, čeká nás těžká cesta. Budeme muset začít od začátku a s čistým stolem. Tedy bez Pětikoalice, nenávisti ke komukoliv, s pokorou, a hlavně s kvalitními politiky. Nezačneme li se spoléhat sami na sebe, nečeká nás nic dobrého. Jen sezením doma a hltáním polopravd a lží předkládaných prolhanými médii ničeho nedosáhneme.

AUTOR: Jindřich Kulhavý 11. ledna 2024 👉 @cz24news

Průměrný počet slepic: 4.9 (202 hlasů)

Ve svém životě v obzvlášť krušných chvílích jsem nebyl nikdy pesimista, vždy jsem věřil že vše bude zase dobré, vše se vyřeší. Bohužel v dnešní době celosvětových válečných konfliktů jak na Ukrajině, tak na blízkém Východě v Gaze a pravděpodobně letos i ve východní Asii na Taiwanu kde se téže shromažďují mraky budoucí války, takový optimista již nejsem.

Na Ukrajině bojuje Rusko proti 50 států NATO v boji ve kterém fanatičtí nacionalisté Ukrajinci hrají jen roli užitečných idiotů pro KOZA. Na Ukrajině šílený válečný nácek Zelenáč který připomíná Hitlera v posledním tažení chce letos zmobilizovat a poslat na jatka dalších 500.000 Ukrajinců. V Gaze válečný šílenec Netanjahu pokračuje v genocidě Palestinců. Na blízkém Východě se chystají USA a V.Británie zaútočit a bombardovat povstalce Houthi v Jemenu, aby ochránily lodní dopravu v Rudém moři. Polsko bije na poplach NATO na přípravu války s Ruskem. V Německu šéf Bundeswehru varuje že "Rusko zbrojí, musíme se připravit na obrannou válku". Ve Švédsku v této tradičně mírumilovné země švédský ministr civilní obrany Carl-Oskar Bohlin téže ječí "Hrozí nám válka s Ruskem, měli bychom se začít připravovat". U nás v naší pidizemi válečný jekot vyjadřuje generál Řehka a statečná válečnice ministryně války madam Černochová, poslali české zbraně Ukronáckům kteří  s těmito zbraněmi zabijí ruské civilisty v Belgorodu v Rusku.

Mám obavu že tohle řinčení zbraní za celosvětového válečného jekotu nedopadne dobře a třetí světová válka je již letos 2024 na spadnutí. Vše záleží na postoji Ruska. Rusové prozatím vůbec nepoužili své zásadní bojové systémy a pokročilé zbraně. Kindžál který sem tam posílají, je jen proto aby vyslali jasný signál své převahy ale i tento Kinžál je v podstatě už v jejich vlastní výzbroji překonaná zbraň minulé generace. Rusko má ještě účinnější zbraně a nyní čeká a je připraveno k tomu co je v podstatě nevyhnutelné a to je konfrontace s vojsky NATO. Rusko šetří své skutečné síly a v současné situaci kumuluje svou drtivou sílu v očekávání útoku. Teď jde jen o to, kterou ze dvou variant Rusko zvolí. Tedy zaútočí jako první ze své strany a nebo vyčká až na útok ze strany NATO. Jen Bůh může ochránit lidstvo od šílených válečných štváčů na západním břehu Atlantiku a jejich lokajů v Evropě kteří nás chtějí zatáhnout do třetí světové války a do atomového holocaustu naší planety.
 

Průměrný počet slepic: 4.7 (92 hlasů)

.. svým bývalým svalům, co se začaly vydávat za šedou kůru mozkovou, rozpoutat jaderný armagedon.

Jednoduše proto, že Mars je neobyvatelný, a ještě není jak tam odletět, Země je kulatá a za roh se na ní nikde neschováte..

Průměrný počet slepic: 4.8 (59 hlasů)

že ti globální lichváři si jsou natolik jistí svojí neotřesitelnou mocí, že jsou přesvědčeni, že jich se třetí světová nedotkne. Speciálně myšlení Američanů, jejich vzdělání a inteligence jsou až na výjimky srovnatelné s mozkovou kapacitou absolventek britských internátních dívčích škol počátku 20. století. Já bych se na moudrost a prozíravost mocenských špiček nespoléhal. Příkladem budiž politické špičky na českém zaprděném dvorečku. Věřili byste, že zaujmou takové zvrácené názory a sociopatické postoje? Oni ti pitomci a ty pitomkyně (abych byl genderově vyvážený) doopravdy věří, že lze vyhrát válku s Ruskem bez ztráty kytičky. Zatím to napadlo jen Napoleona a Hitlera. V podstatě ale nejde vůbec o to takovou válku vyhrát nebo prohrát, ale o vedení války jako takové!

Průměrný počet slepic: 4.7 (47 hlasů)

Bylo by dobré, kdyby Němci vykmitli svou vládu a "nakazili" tím i nás a Rakušany. Pokud se tak nestane, nehne s nimi už vůbec nic a udělají si, co budou chtít hlavní vodiči těchto loutek už definitivně, protože by to znamenalo, že na ně neexistuje páka. Čas běží a každý rok (i měsíc) těchto demoličních vlád se podepisuje na devastaci Evropy. Kolik evropských vládních magorů chce na rozdíl od jejich obyvatel válku, je až nepochopitelné. 

Amerika vznikla válkou, žije válkou a svoji budoucnost vidí ve válkách.“  George Friedman americký podnikatel a politolog 1949

Bůh stvořil válku, aby se Američané naučili zeměpis.Mark Twain


 

Průměrný počet slepic: 4.8 (41 hlas)
Trvalý odkaz

Jihoafrická republika, člen BRICS, žaluje sionismus u soudu


Žaloba Pretorie proti Izraeli za genocidu má zásadní význam nejen pro zastavení krveprolití páchaného Tel Avivem v Gaze, ale i pro vyvěšení prvního praporu multipolarismu v soudních síních světa: jde o první z mnoha případů, které budou usilovat o zastavení západní beztrestnosti a obnovení mezinárodního práva, jak je stanoveno v Chartě OSN.

Pepe Escobar, 10. ledna 2024

Tento týden se v Haagu nebude soudit nic menšího než celý koncept mezinárodního práva. Sledovat ho bude celý svět.
Bylo zapotřebí, aby se africký národ, nikoli arabský nebo muslimský, ale významný člen BRICS, pokusil zlomit železné okovy nasazené sionismem prostřednictvím strachu, finanční síly a neustálých hrozeb, zotročujících nejen Palestinu, ale i značné části planety.    
Poetickým zvratem historické spravedlnosti musela Jihoafrická republika, národ, který o apartheidu ví své, zaujmout morální pozici a jako první podat žalobu proti apartheidnímu Izraeli u Mezinárodního soudního dvora (ICJ).  

Žaloba o 84 stranách, vyčerpávajícím způsobem vyargumentovaná, plně zdokumentovaná byla podána 29. prosince 2023 a podrobně popisuje všechny pokračující hrůzy páchané v okupovaném pásmu Gazy, které sleduje každý, kdo má chytrý telefon na celé planetě.
Jihoafrická republika žádá Mezinárodní soudní dvůr - mechanismus OSN - o něco zcela prostého: Stát Izrael od 7. října porušil všechny své povinnosti vyplývající z mezinárodního práva.
A to, což je zásadní, zahrnuje porušení Úmluvy o genocidě z roku 1948, podle níž genocida spočívá v "činech spáchaných s úmyslem zcela nebo zčásti zničit národnostní, etnickou, rasovou nebo náboženskou skupinu".
Jihoafrickou republiku podporují Jordánsko, Bolívie, Turecko, Malajsie a významně také Organizace islámské spolupráce (OIC), která sdružuje země islámu a tvoří 57 členských států, z nichž 48 má muslimskou většinu. Jako by tyto země zastupovaly drtivou většinu zemí globálního Jihu.

Ať už se v Haagu stane cokoli, může to jít daleko za případné odsouzení Izraele za genocidu. Pretorie i Tel Aviv jsou členy Mezinárodního soudního dvora - takže rozsudky jsou pro ně závazné. MTS má teoreticky větší váhu než Rada bezpečnosti OSN, kde USA vetují jakákoli tvrdá fakta, která by pošpinila pečlivě budovaný obraz Izraele.

Jediným problémem je, že MTS nemá donucovací pravomoc.
Jihoafrická republika prakticky usiluje o to, aby Mezinárodní soudní dvůr vydal Izraeli příkaz k okamžitému zastavení invaze - a genocidy. To by mělo být první prioritou.   

Konkrétní záměr zničit
Přečíst si celou jihoafrickou žádost je děsivé. Je to doslova historie v procesu tvorby, přímo před námi, kteří žijeme v mladém, na technologiích závislém 21. století, a ne sci-fi popis genocidy odehrávající se v nějakém vzdáleném vesmíru.    
Zásluhou žádosti Pretorie je, že vykresluje Velký obraz "v širším kontextu chování Izraele vůči Palestincům během 75 let trvajícího apartheidu, 56 let trvající válečné okupace palestinského území a 16 let trvající blokády Gazy".  
Příčina, důsledek a záměr jsou jasně vymezeny a přesahují hrůzy, které byly spáchány od 7. října 2023, kdy palestinský odboj provedl operaci Potopa Al-Aksá.

Dále jsou zde uvedeny "činy a přehmaty Izraele, které se mohou rovnat dalším porušením mezinárodního práva". Jihoafrická republika je uvádí jako "genocidní povahy, neboť jsou páchány s nezbytným konkrétním záměrem (dolus specialis) zničit Palestince v Gaze jako součást širší palestinské národní, rasové a etnické skupiny".
'Fakta', představená od strany 9 žádosti, jsou brutální - od masového masakru civilistů až po hromadné vyhánění: "Odhaduje se, že více než 1,9 milionu Palestinců z 2,3 milionu obyvatel Gazy, tedy přibližně 85 procent obyvatelstva, bylo nuceno opustit své domovy. Nemají kam bezpečně utéct, ti, kteří nemohou odejít nebo se odmítají nechat vysídlit, byli zabiti nebo jim hrozí extrémní riziko, že budou zabiti ve svých domovech."
A už nebude cesty zpět: "Jak poznamenal zvláštní zpravodaj pro lidská práva vnitřně vysídlených osob, obytné domy a civilní infrastruktura v Gaze byly srovnány se zemí, což zmařilo jakékoli reálné vyhlídky vysídlených Gazanů na návrat domů a zopakovalo dlouhou historii masového nuceného vysídlování Palestinců ze strany Izraele."

Spoluviník - hegemon
Bod 142 žádosti možná vystihuje celé drama: "Celé obyvatelstvo čelí hladu: 93 procent obyvatel Gazy čelí krizové úrovni hladu, přičemž více než jeden ze čtyř obyvatel čelí katastrofálnímu stavu" - s hrozící smrtí.
Na pozadí těchto událostí zdvojnásobil 25. prosince - na Vánoce - izraelský premiér Benjamin Netanjahu svou genocidní rétoriku a slíbil: "Nepřestáváme, pokračujeme v boji a v příštích dnech boje prohloubíme, bude to dlouhá bitva, která ještě zdaleka neskončila."
Jihoafrická republika tedy "z důvodu mimořádné naléhavosti" a "do doby, než Soudní dvůr rozhodne o tomto případu ve věci samé", žádá o předběžná opatření, z nichž první bude, aby "stát Izrael okamžitě pozastavil své vojenské operace v Gaze a proti ní".
To se rovná trvalému příměří. Každé zrnko písku od Negevu po Arábii ví, že neokonští psychopati, kteří řídí zahraniční politiku USA, včetně jejich mazlíčka, dálkově ovládaného senilního obyvatele Bílého domu, se nejen podílejí na izraelské genocidě, ale jsou proti jakékoli možnosti příměří.

Mimochodem, taková spoluvina je podle Úmluvy o genocidě rovněž trestná.   

Je tedy samozřejmé, že Washington a Tel Aviv budou bez jakýchkoli zábran bránit spravedlivému procesu před Mezinárodním soudním dvorem, a to za použití všech dostupných prostředků nátlaku a výhrůžek. To je v souladu s extrémně omezenou pravomocí, kterou má jakýkoli mezinárodní soud, aby vnutil výjimečnému spojení Washingtonu a Tel Avivu vládu mezinárodního práva.
Zatímco znepokojený globální Jih je pohnut k akci proti bezprecedentnímu vojenskému útoku Izraele na Gazu, kde bylo za necelé tři měsíce vyvražděno více než 1 % obyvatelstva, izraelské ministerstvo zahraničí nařídilo svým velvyslanectvím, aby přesvědčilo diplomaty a politiky hostitelských zemí k rychlému vydání "okamžitého a jednoznačného prohlášení v následujícím duchu: Veřejně a jasně prohlásit, že vaše země odmítá pobuřující, absurdní a nepodložená obvinění vznesená proti Izraeli."

Bude docela poučné sledovat, které země se tímto příkazem budou řídit.

Ať už současné snahy Pretorie uspějí, nebo ne, tento případ bude pravděpodobně jen prvním svého druhu podaným u soudů po celém světě v následujících měsících a dokonce i letech. BRICS - jehož je Jihoafrická republika klíčovým členským státem - je součástí nové vlny mezinárodních organizací, které zpochybňují hegemonii Západu a jeho "řád založený na pravidlech". Tato pravidla nic neznamenají; nikdo je ani neviděl.
Částečně se objevil multipolarismus, aby napravil desetiletí trvající odklon od Charty OSN a příklon k bezpráví, které tato iluzorní "pravidla" ztělesňují. Systém národních států, který je základem globálního řádu, nemůže fungovat bez mezinárodního práva, které jej zajišťuje. Bez práva nám hrozí válka, válka a ještě větší válka; vlastně ideální vesmír hegemona, který je nekonečnou válkou.

Jihoafrická žaloba proti Izraeli za genocidu je zjevně nutná ke zvrácení tohoto flagrantního porušování mezinárodního systému a téměř jistě bude první z mnoha takových žalob proti Izraeli i jeho spojencům, které mají posunout svět zpět ke stabilitě, bezpečnosti a zdravému rozumu.
 

Průměrný počet slepic: 4.7 (88 hlasů)

Dobrý článek. 

"Každé zrnko písku od Negevu po Arábii ví, že neokonští psychopati, kteří řídí zahraniční politiku USA, včetně jejich mazlíčka, dálkově ovládaného senilního obyvatele Bílého domu, se nejen podílejí na izraelské genocidě, ale jsou proti jakékoli možnosti příměří."


Tak to sedí! Neoconští psychopati se nejspíš zhlídli v Hilterovi a chovají se jako on. Jakápak demokracie, diktát je to.

Průměrný počet slepic: 4.6 (29 hlasů)

ohánějí holocaustem. Souvislost s genocidou Gazy nechápu

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)

dobře dělá... pak přijdou na řadu USA a  patrně, ale až na konci, i Rusko s Ukrajinou.... to vše bude OK. a my bude v bandě  spoluracovníků lumpů

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Izrael chce (pro dnešek) všechna palestinská území. Takže je dostane.

Eurosajuz nechce vysídlené Palestince. Takže je dostane.

Usrael okupaci, genocidu a etnické čistky již nemá čím zaplatit. Takže je zaplatí.

Můžeme o tom vést spory, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je asi tak všechno, co se s tím dá dělat. ;o)

Průměrný počet slepic: 4 (21 hlas)
Trvalý odkaz

válečný specialista, ale specialisty poslouchám a utvářím si svůj názor pomocí historie. Vidlák by se opravdu neměl pouštět do svých válečných hodnocení a měl se držet svého kopyta-tedy pluhu. Bylo by dobré si poslechnout V.V.Pjakina, který je na tyto situace specialista a potom by vyšlo najevo, že je to právě naopak. Izrael v obou válkách prohrál a pouze americká média to prezentovali jako velkou výhru. Izrael nemá tak jako my žádné zdroje a jako pidistát nemá šanci jakoukoliv válku vyhrát, pokud za ním nestojí nosatí jestřáby. Po WWII byl Izrael jako stát uměle vytvořen ( má nadnárodní řízení, takže to žádný stát není-stejně jako Český stát) a jeho životnost určil GP do roku 2022, takže 2 rokem přesluhuje. Je určen k zániku a pokud se tak stane, všechny řeči o jeho vítězstvích jsou jen bublinou, která co nevidět praskne. 

Průměrný počet slepic: 2.9 (31 hlas)

Mohla byste mi sdělit podrobnosti o tom, že Izrael války prohrál, a přitom po každé válce zvětšil své území? To nezní zrovna logicky.

Průměrný počet slepic: 4.3 (17 hlasů)

Aby Izrael mohl úspěšně válčit, musí vždy připlout americká válečná plavidla, aby to jistila a držela na uzdě protivníky Izralele. Je to jako když bachaři v base vyzvou mukla na férovku. Výsledek je vždy předem jasný.

Ale také to není vždy tak jednoznačné.

1973, tzv. "Jomkipurská válka", kdy Izrael dostával celkem slušně na prdel, vyhrožoval Izrael USA (a prakticky všem sousedům) použitím jaderných zbraní, a naléhal tím na USA k zásadnímu zásahu do konfliktu. Sice očekával válečné zapojení, ale USA naštěstí zvolilo diplomacii spolu výhružkami Arabům, aby uzavřeli příměří.

2006, tzv. "Druhá libanonská válka", kde se sice politické vedení Izraele kasalo údajným vítězstvím, ale následný politický otřes v Izraeli dokazoval opak.

Průměrný počet slepic: 3.8 (22 hlasů)

Píšeš:

Aby Izrael mohl úspěšně válčit, musí vždy připlout americká válečná plavidla, aby to jistila a držela na uzdě protivníky Izralele.

Samozřejmě že Izrael byl podporovaný USA ale na druhé straně Egypt a Sýrie byly vyzbrojené Sovětským svazem a ne špatně. Jejich tanky měly na rozdíl od těch Izraelských přístroje pro noční vidění a jejich protiletadlové rakety si dokázaly poradit s izraelskými letouny.

 

Píšeš:

Sice očekával válečné zapojení, ale USA naštěstí zvolilo diplomacii spolu výhružkami Arabům, aby uzavřeli příměří.

 

USA nedrželo na uzdě Araby ale Izrael. Ten sice z počátku proti mnohonásobné přesile Egypta, Sýrie, Iráku a dalších arabských států prohrával, ale nakonec byly jeho jednotky 100 km od Káhiry a 40 km od Damašku. To že ztráty Arabů byly víc než trojnásobné než Izraelců, taky něco znamená.

 

V Libanonu to bylo něco docela jiného. Pro Izrael nebylo problém Libanon dobýt ale problém byl co potom s ním.

Průměrný počet slepic: 3.2 (11 hlasů)

Podporovat a vyzbrojovat.

Izrael je amerikou podporovaný finančně, materiálně i vojensky (přímou vojenskou podporou, viz. třeba dnešní útoky v Jemenu).

SSSR Araby vyzbrojoval, ale za peníze. Prodával a inkasoval. Zadarmo (tak jako USA Izraeli) jim nic nedával , a do arabských válečných akcí proti Izraeli se přímo nikdy nezapojoval.

Průměrný počet slepic: 4.4 (17 hlasů)

nikdo to veřejně neuznal a Izrael musí každou osadu na cizí půdě, jak se dočítám, hlídat extra vojenskou posádkou a jak jsme viděli při prvním útoku Hizballáho, stejně jim to není nic platné, protože kdo chce zabíjet, bojovat, ten to udělá.. Hamás  opustil v ten den Gazu, ale do Izraele nevstoupil, jen na okupované území. to nemá budoucnost, buď tam vznikne stát občanský nikoliv židovský ale občanský a že tam bude Palestinců arabského původu nejvíce, je jasné, nebo se bude vraždit dál, ale on to neumí nikdo zařídit,, aby nenávist ustala a zavládla shoda.....byl to vůbec dobrý nápad: a proč se Izrael neustanovil na německé půdě? to Němci je zabíjeli.....snad je lépe si příhodné otázky vůbec neklást

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)

Vidlák  má jasno a nejspíš nepotřebuje, aby mu někdo radil do čeho se má s do čeho se nemá pouštět ;-)

Průměrný počet slepic: 3.8 (37 hlasů)
Trvalý odkaz

Vyjádřím se ještě ke včerejšímu tématu ohledně TV.

Zrušení TV poplatku nepovažuji za správné řešení. Hodně lidí, kteří říkají, proč platit poplatek za TV když tu máme tolik televizních kanálů které můžeme sledovat zadarmo.

To je velký omyl. Nikdo nám zadarmo nic nedá, ty zdánlivě neplacené kanály si platíme do poslední koruny. Ty kanály žijí z reklam a výrobci kteří tyto reklamy zadávají, si tyto náklady odepisují z daňového základu, takže o to méně odvádějí na daních a ten zbytek nákladů promítnou do ceny zboží a služeb. Navíc si tam promítnou i natočení všech těch inteligentních a všemi milovaných reklam které mnohokrát přeruší vysílání filmu, aby nám už po stodvacáté třetí sdělili, která dámská vložka s křidélky, nebo bez, je ta nejlepší.

Z veřejnoprávní TV bych udělal státní, měla by pouze dva kanály, jeden by patřil vládním stranám a ten druhý parlamentním opozičním stranám. Mohly by si vysílat co by chtěly, včetně zábavních pořadů, televizní poplatky by samozřejmě byly menší a mezi tyto dvě stanice by se dělily v poměru jejich sledovanosti.

A co s ostatními kanály? Nejsem v tomto směru odborník, ale při nynějším stavu techniky by myslím si, nebyl problém, aby si každý kdo TV sleduje, mohl v reálném čase zaplatit určitý film, nebo sportovní přenos, nebo cokoli jiného, pomocí mobilního telefonu. Každý TV kanál by měl dopředu zveřejněnou cenu za určitý film, a kdo by si jej koupil, ten by se díval. Reklamy by mohly zabírat jen určitou malou část vysílání, například 10%.

Průměrný počet slepic: 3.8 (24 hlasů)

" Ty kanály žijí z reklam a výrobci kteří tyto reklamy zadávají, si tyto náklady odepisují z daňového základu, takže o to méně odvádějí na daních".

Kouzelné napsat "A" a vynechat "B". To, co si totiž "A" odepíše z daní, přirozeně "B" na stejných daních odvede. ;o)

Průměrný počet slepic: 3.3 (11 hlasů)

Neuváděl jsem to, protože předpokládám že to co uvádíš, každý ví. Jenže když už mne obviňuješ z toho, že neuvádím další osud peněz zaplacených, nebo nezaplacených na dani, tak Ty bys měl uvést že subjekt „B“ neodvede na daních celou částku ale jen její zlomek.

Průměrný počet slepic: 3.4 (9 hlasů)

Pouštíš se do argumentace, která zpochybňuje daně jako celek. ;o)

Průměrný počet slepic: 3 (10 hlasů)

Nic takového, jen připomínám že Tebou jmenovaný subjekt „B“ má také nějaké náklady a nějaký zisk a tak je to i u jiných ekonomických subjektů.

Průměrný počet slepic: 2.7 (6 hlasů)

A operovat údajnými náklady, které prý nejsou zdaněny (ony ale vždy zdaněny jsou, jen jinými), je buď podpásovka, nebo neznalost daňové evidence. ;o)

Průměrný počet slepic: 3 (9 hlasů)

Řekl bych že Tvé a mé argumenty se nějak míjejí. Já jsem argumentoval tím, že to, co si jednotlivé TV odepíšou z daní na reklamu je ztráta pro státní rozpočet a trvám na tom. Argumentovat tím že to zdanění neunikne, protože ten, kdo ty peníze inkasuje z nich zaplatí daně, je zcestné.

Představ si že bych se vyhnul placení daní, a při následné finanční kontrole bych jim řekl že ty peníze co jsem nezdanil, jsem utratil, a že ty peníze zdaní ti u kterých jsem je utratil. Myslíš, že by mi to finanční úřad uznal? 😊

Aby přece jen nedošlo k mýlce, já netvrdím že jednotlivé TV postupují nezákonně jen říkám že poskytují něco co spotřebitel nechce a že jim zákon umožňuje náklady na tuto nechtěnou službu odečíst z daní.

Průměrný počet slepic: 3.9 (9 hlasů)

Proč by si kontrole F.Ú. něco vykládal? F.Ú. má skrz kontrolní hlášení vše zdokumentováno a na řeči není zvědavé.

Máš přijaté faktury a vydané faktury - náklady a příjmy. Rozdíl je zisk (vždy zdaněný) nebo ztráta (dříve nebo později konec podnikání, výjimka jsou klíčové investice). A tvoje přijatá faktura je VŽDY A KAŽDÁ něčí vydaná faktura. A i u těch ostatních platí pravidlo přijaté faktury a vydané faktury - náklady a příjmy - rozdíl = zdaněný zisk. Výsledekem tohoto procesu je, že že stát svoje dostane vždy. ;o)

Průměrný počet slepic: 3.4 (9 hlasů)

To samé Ti zkusím vysvětlit jinak.

Já netvrdím, že stát nedostane to co mu podle zákona náleží. Já tvrdím to, že zákony mají být výhodné pro občany, a ne pro reklamní agentury. Stávající zákony umožňují televizním stanicím v součinnosti s reklamními agenturami vytvořit z televizního vysílání nástroj který otravuje diváky, a ještě na tom vydělává navíc se tváří, že je to zadarmo což není.

Já neříkám že finanční úřad má na TV lépe dohlížet, ale že zákonodárci mají změnit zákon. Co je na tom nepochopitelného? Pokud máš zálibu ve sledování reklam, tak to jsi naprostá výjimka. Pokud nemáš, tak to už Tvé názory teprve nechápu.

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

Mám to chápat tak, že tvůj původní příspěvek neplatí, protože jsme se nakonec shodli že stát své vždy dostane?

" Ty kanály žijí z reklam a výrobci kteří tyto reklamy zadávají, si tyto náklady odepisují z daňového základu, takže o to méně odvádějí na daních"

A dále k tvé konstrukci že se někdo tváří že je něco zadarmo.

Která stanice či jiné médium kdy tvrdilo že je zadarmo? Kterou stanici musíš povinně poslouchat či na ni koukat?

Jak televizní stanice, tak jiná média, a taky reklamní agentury jsou firmy které chtějí vydělávat. Netají se tím a každoroční výroční zprávy těchto firem to potvrzují. Naopak to stále připomínají. Nainstaluj si do prohlížeče doplněk AdBlock, uBlock apod. které blokují reklamy, a sám uvidíš jak tě většina mediálních portálů bude přes celou obrazovku upozorňovat že žijí z reklam a blokováním reklamy je omezuješ na jejich obživě.

Ale celá tato debata je zbytečná, protože tě přece nikdo nenutí na ně koukat, natož je živit aktivně koncesionařskými poplatky (prozatím), nebo pasivně sledováním jejich reklam.

A jak mají podle tebe zákonodárci změnit zákon? Zakázat jim reklamu? Proč? Znemožnit jim existenci???  Ať si existují. Pro své diváky. Když je nechceš, tak vyhoď bednu.

My jsme televizi zrušili již drahně let nazpět a jsme plně spokojení. Rozhodnutí bylo na nás a ne na nějakých zákonodárcích. ;o)

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

Můj první příspěvek platí.

To že po zaplacení reklam platí TV stanice o to méně na daních platí také.

To že jsou TV kanály placené z reklamy zadarmo, říká většina lidí, kteří nechtějí platit TV poplatky.

Na TV placenou z reklamy se nikdo dívat nemusí ale náklady na reklamu stejně platí i když skrytě, v ceně výrobků a menším státním rozpočtu.

Ano TV stanice chtějí vydělávat nic proti tomu, ale současný stav v množství reklam a upoutávek je neúnosný.

Jak by se měl změnit zákon, to už jsem tu napsal.

Nesnažit se změnit zákon ale vyhodit TV je sice možné ale budeme, li všechny problémy řešit tímto způsobem budeme postupně zrychlovat svou cestu z kopce dolů. Například nemusíme řešit jaká vláda je u moci a nechodit k volbám. A se spoustou problémů ve společnosti se můžeme smířit a neřešit je, to je Tvůj názor, já jsem přesvědčený že problémy by se řešit měly.

Zatím bez slepic

Další diskuse je zbytečná.

Ty tomu nejen nerozumíš, ale také si se zablokoval a nehodláš ani nic pochopit. ;o)

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)

 

Mám mnoho nectností ale to, že bych nedovedl uznat chybu nebo se zablokoval v určitém přesvědčení a nebyl je pod tíhou argumentů ochoten změnit, mezi ně nepatří.

V tomto případě mi chybí od Tebe ty argumenty.

Píšeš, že televizi nemáš, tak se schválně podívej na současné vysílání některé z komerčních TV, nejlépe shlédni některý film. Pokud po shlédnutí filmu proloženého každou chvíli reklamou a upoutávkou někdy dokonce upoutávkou na film na který se zrovna díváš nedojdeš k názoru, že by se zákony vztahující se k TV vysílání měly změnit, tak si znovu kup TV, proč bys se nedíval, když je vše v pořádku. 😊

Zatím bez slepic

placené kanály už dávno existují :-)) I bez reklam.

Průměrný počet slepic: 3.7 (17 hlasů)

Ano, existují placené kanály, ale já nepsal o placených kanálech, ale o placených jednotlivých programech. Něco jiného je předplatit si na měsíc program jednoho kanálu, a nebo předplatit si například film, nebo sportovní přenos, v délce dvou hodin a další dvě hodiny na jiném kanálu něco docela jiného.

Průměrný počet slepic: 4.7 (15 hlasů)

Ano, toto je krok správným směrem. Jde jen o to, jaká bude nabídka a jaké budou ceny. Další problém je v tom že za současného stavu bude běžný TV divák, i když se nebude na stávající TV program dívat, platit TV poplatek, i náklady které vzniknou z TV reklam, to je cena reklamy se promítne do zboží, které kupuje, cena reklamy, která se odečte z daní zmenší příjem státního rozpočtu, a ještě si bude platit za YouTube nebo na Google TV.

Další nevýhoda zřejmě bude že k mání budou jen hrané filmy a ne například sportovní přenosy,  zprávy a další program obvyklý v TV.

Průměrný počet slepic: 3.5 (2 hlasů)

jsou anachronismem. Nikdy nebyly, nejsou a nebudou objektivní, nikdy "nesloužily svým koncesionářům". Jsou ve své podstatě naprosto nefunkční, nesmyslné. Pokud pomineme jejich propagandistickou úlohu (kterou de facto také aktivně plní). Je absurdní, aby si občané platili ideologickou hlásnou troubu vlády. Státní nelichvářský peněžní ústav, který by konkuroval soukromým vydřidušským bankám nepotřebujeme a státní masmédia ano?

Průměrný počet slepic: 5 (21 hlas)

Myslíte že soukromá média jsou objektivnější? A propagandistická provládní úloha by se změnila druhým kanálem které by vládla opozice.

Průměrný počet slepic: 4.6 (5 hlasů)

Je reklama, kterou nemůžu ani přetrpět a to je, že ..."Na Favi máme hoooodně nábytku, opravdu hooodně nábytku..." (příšerný slogan, asi pro školky) 

Průměrný počet slepic: 4.7 (12 hlasů)

v Penny ?

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)

No právě, že mnoho reklam vyjadřuje přímo pohrdání inteligencí diváka. Navíc upoutávky na programy omílané pořád dokola uprostřed filmu prodlužují celý film.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

reklamy ????

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)

ČT je financovaná z TV poplatků, které platí každý majitel televizoru. Reklamu by mít neměla ale obchází to formou sponzorů.

Průměrný počet slepic: 4.8 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

význam, jsem za ně rád, mohu si mnohé ujasnit bez velkého dohledávání. Ať už s obsahem souhlasím, nebo mohu polemizovat, umožňuje mi to pro mě nahradit to co už svým způsobem sám nezvládám. Dát do kupy ucelenější myšlenku v širších souvislostech. 

Zejména dnešní Jindřich Kulhavý je pro mě čtivý.

K tomu, co dneska hodil na obrazovku Vidlák mám co dodat. Snad to někomu něco připomene, snad to při vší popsané hrůze nabídne naději.

Ne každý, byť snímky a filmové šoty z míst bojů jsou hodně plastické, má představu co to znamená vybombardovaný prostor.

Nebylo nás málo, kdo jsme v dobách kdy Československo mělo na svou rozlohu velmi rozsáhlé vojenské letectvo, účelně vybavené stroji určenými pro stíhání a kontrolu vzdušného prostoru a pro podporu pozemních vojsk, prošlo právě tím letectvem. Impozantní byly přesuny leteckého pluku, kde letová část šla po letkách, při leteckém přesunu plnili předepsané cvičné úkoly a pozemní sledy složené z radiolokátorů, cisteren, velitelských vozidel a celého týlového zabezpečení, dost dokázaly otrávit tehdy ještě minimální civilní silniční dopravu. Vozidla řídili převážně hodně mladí adolescentní chlapci, občas někde neprojeli, nebo "zavadili" tu o civilní vozidlo, jindy o roh baráku nebo plot v úzkých uličkách na trase, ale vždycky do cíle dojeli, na záložním letišti rozvinuli vše, co potřeboval letící sled, aby mohl vůbec přistát. To byl "jen" přesun na záložní letiště a při větších cvičeních se míjelo často těch pluků několik.

Nesloužil jsem u pozemních vojsk, ani u protivzdušné obrany státu, ale jejich přesuny nebyly o mnoho rozdílné. Ten pohyb pro dotčené civilní obce byl rozhodně něčím, při čem mrazilo ale nikdo, ani ti vojáci tehdy nezažili ostré boje. 

To pomyšlení, že s přesuny souvisí neodvratně střelba a bombardování nejen na trasách přesouvajících se vojsk je docela hrozné.

K bombardování.

Už jsem u letectva nezažil používání čistých bombardérů IL 28. Viděl jsem bombardování jednotlivých letounů i skupin na střelnici v Kuchyni/Malackách jinými stroji. "Obyčejný" stíhací bombardovací letoun SU 25 (hrábě podle závěsů na zbraňové systémy) dokázal při plném zavěšení udělat na zemi pěkný binec. Jeho zařazení do výzbroje u stíhací bombardovací divize jsem zažil a bombardování viděl. Bydlím na sídlišti a při pohledu na vybombardovaná města ať už na Ukrajině, nebo v Izraeli a v pásmu Gazy si dost plasticky dovedu představit, jak by vypadala (podle Havla) králíkárna, která mi poskytuje pohodlné bydlení víc než třicet let. V té králíkárně nemáme sklep, ani kryt, kam by se civilisté mohli ukrýt. Se současnými pumami a raketami by nejspíš i to bylo marné. Ve válce se sice kritizuje, podle mezinárodních dohod útok na civilní cíle, ale... válka je válka a účel světí prostředky. Je problém při útoku např. na letiště v Praze Kbelích - vojenský cíl a "splést se o jeden kopec, nebo údolí a zlikvidovat Bohnice, Prosek, nebo přímo Kbely sousedící přímo s letištěm? Mám se dál rozepisovat?

Naši politici hrají hru, jejíž závěr neumí předpovědět. Nejspíš většina z nich, možná nikdo neměl šanci vidět to, co viděli a zažili piloti i letecký pozemní personál, byť na cvičeních. Jinak by sebevědomé vyzbrojování útočnými systémy, bez zajištění obrany své, jim země svěřené do opatrování, neřešili. Jak trapné je to u žen, jako je Pekarová Adamová, nebo Černochová. Těm evidentně chybí mateřský cit.

Vítězná i prohraná hra je tragédií, ze které se však lidé po každé válce vzpamatovali, svou zem, svá obydlí a pracoviště po válkách neúnavně vraceli a vracejí k mírovému využití.

Je to ale nutné?

Ještě ke statečnému boji, který se zdá být nekonečný lidmi bez adekvátní nejmodernější a nejdražší výzbroje kdekoliv na světě. Ani to není nic mimořádného. Nejen naši husité šli v bojích dlouhodobě a vítězně proti neskutečně bohatším a vyzbrojenějším vojskům. Samotní Ukrajinci mají ne tak starou zkušenost s průchodem fašistických vojsk, doplňovaných jejich vlastními spoluobčany, v partyzánských bojích a v následném zařazení do jednotek rudé armády.

Většinou ti chudí odhodlaní, i když byli stateční a dlouho vzdorovali a zpravidla nakonec prohráli, ale zdánlivě, byli těmi, na kterých závisel další život v regionech. Přeživší vraceli svá bydliště v majetku jejich pánů k mírovému životu, v moderních dějinách po druhé světové válce v části světa na desetiletí nevrátili své země do mírového využití SVÝM pánům. Nezkušeností a zradou i ze svých řad se zdá, že ti obyčejní, na kterých stojí vždy obnova mírového života a organizace obnovy na politicích, prohráli.

V našich končinách máme zkušenost s porážkami i výhrami, ta zkušenost tu je. Obnova by měla být mírová a rozhodně bez předchozí zkušenosti s válkou.

STAČILO?

Průměrný počet slepic: 4.6 (31 hlas)

se výborně vyjímají na malé obrazovce mobilu :-(. Inza ale kopie nedělá, i když jsou to dlouhé elaboráty, jen Mája. Kvůli tomu nečtu kydy na mobilu, jen v PC, kde se to dá snadněji přeskočit.

Průměrný počet slepic: 3.6 (21 hlas)

Inza si opravdu dává práci překladem z originálu, možná dokládá přímo svým komentářem. Cením oboje.

Průměrný počet slepic: 4.7 (26 hlasů)

Počet slepic u komentářů těchto  lidí  přece hovoří jasně. A to i přes nálety jednoslepicové  libtardí  letky :-D  jak včera  vtipně   napsal Antonín.  Spousta lidí nemá čas a ani chuť  prohledávat web, takže si velice rádi přečteme různé články od významných komentátorů, které nám zprostředkují Mája, INZA a další. Díky vám za tyto příspěvky. A koho to nezajímá, může přese snadno přeskočit a nečíst.

A ještě rozvedu myšlenku od Vladimíra H.  ohledně ministrů obrany. Na světě bude  výrazně méně válek, když každý úřadující ministr obrany  ( v současné době spíše ministři  války )  si povinně odkroutí pár měsíců na frontě, v první linii. Protože je velký rozdíl zažít skutečnou válku, kde jsou urvané ruce, urvané nohy a spousty mrtvých  každodenní realita a něco úplně jiného je zajít si občas na civilní střelnici a kontakt s frontou mít  v kabelce, která skrývá  hračku v podobě  tanku.   Nemyslím to teď nijak zle, ale Pipina, která nedokáže uběhnout ani dva kilometry,  sedí  v teplíčku  v zaprděném kanclíku  přece z principu nemůže vědět o válce vůbec nic.  Ale rozhoduje,  v mnoha případech na desítky let dopředu ( F-35).   A podle toto to tak vypadá u nás, v Německu ( Ursula von der Leyenová )   a vlastě v celé Evropě.   Pokud by adept na ministra obrany  zažil  hrůzy války na vlastní kůži, vsadím se o basu šampaňského, že tento ministr by udělal vše pro to, aby už žádné války nebyly.

Proboha, co se to se světem děje, že o nás rozhodují takovíto  mimoni? Co se to děje s námi, že někdo z nás volí takovéto zástupce ???

Něco málo z nedávné historie, 2017: "Nastupující ministryně obrany v Událostech na ČT s plnou vážností řekla, že se s problematikou resortu obrany, o kterém nic nevěděla, plně seznámila během 14 denního intenzivního samostudia na internetu a že si sebou ani na  ministerstvo nebere nikoho, kdo by jí radil a pomáhal, protože má přeci svoji hlavu!"

Když se podíváme, kdo byli ministři obrany  ( Karolína Peake, Nečas, Picek, Stropnický, Karla Šlechtová, Metnar a Černochová )  za poslední roky , je div že ČR už dávno není  obsazena cizími vojsky. No, není .... víme jak to je :-(.  

Průměrný počet slepic: 4.8 (34 hlasů)

Proč náš generalissimus Řehka není na ukrajinské frontě a nesbírá zkušenosti s potencionálním nepřítelem č. 1? Namísto toho kafíčkuje se stranickou funkcionářkou ODS na generálním štábu. Za CO ho platíme? Za kecy o válce? Na frontu bych poslal celý generální štáb (i s Černochovou ať vidí co připravuje pro ČR), zvláště struktura ruských minových polí by byla cennou zkušeností našich kafíčkových generálů...

Průměrný počet slepic: 4.9 (35 hlasů)

že posledním panstvem, které na vlastní kůži zažilo hrůzy bitevních polí, byli středověcí rytíři. Pak už do bitev šel jen plebs a panstvo v týlu bránilo svůj majetek, popřípadě v Londýně nebo Moskvě kulo pikle. Pekař, učitel nebo zahradník válku k životu nepotřebovali. Přesto to byli oni, kdo v ní umírali. Lidé bděte!

Průměrný počet slepic: 4.7 (32 hlasů)

je jistě velmi objektivní :-) Včera mi dalo několik slepičářů jednu slepici za to, že jsem na domněnku, že jsem husákovo dítě pravdivě odpověděl, že nejsem (pamatuji i prezidenta Svobodu). Domněnka sama ovšem sklidila několikrát 5 slepic. Často tu vídám jasnou blbost s 5 slepicemi. Nene, slepice jako důkaz neberu. A odkaz by jistě taky stačil, ovšem to jsme tu již řešili a toleruji, že se to někomu líbí, tak ani proti tomu neprotestuji.

Průměrný počet slepic: 2.8 (16 hlasů)

žádný z těch servilních mimoňů, netáhlů, diletantů a farizejů není brán k odpovědnosti za výkon své funkce! Proto jsou nevýkonní, zpovykaní, ovlivnitelní, samolibí, nesebekritičtí a jsou víc škodící než prospěšní. Jen ve světě politiky se může stát něco tak absurdního jako je jmenování Jany Černochové do funkce MO ČR nebo Jana Lipavského udělat MZV! Nedokázali by řídit ani nádražní úschovnu zavazadel a přitom je nechají řídit stovky podřízených a rozhodovat o věcech s dopadem na osudy a životy milionů lidí, rozhodují o podobě celého státu a disponují desítkami a stovkami miliard korun! Kdyby byl soukromý podnikatelský sektor řízen stejným způsobem, nepřežil by pětiletku!

Jana Černochová: V roce 1992 odmaturovala. Poté pracovala v bance na přepážce. V roce 1996 absolvovala kurz v oboru bankovnictví a peněžní ekonomie na Fakultě financí a účetnictví VŠE v Praze. V roce 2009 získala titul bakaláře na Vysoké škole aplikovaného práva. Roku 2011 dokončila magisterský obor mezinárodní vztahy na Metropolitní univerzitě Praha. Je rozvedená, bezdětná.

Jan Lipavský: Vystudoval bakalářský obor teritoriální studia na Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze. Během studia absolvoval dvousemestrální pobyt na University of Kent ve Spojeném království v rámci studijního programu Erasmus. Pracoval ve společnostech McKinsey & Company, Euro RSCG, ZOOT, Total Solutions a MoroSystems. Postupně se vypracoval na analytika a manažera projektů v oblasti informačních technologií v bankovnictví (např. obchodování na burze, FX). Má též praktické zkušenosti s marketingem.

Dodatečně doplním o názor, který jsem dostal emailem: Je zajímavé, že co se týká neukončeného vánočního večírku, řeší se Jurečka (poprávu, protože jako člen koalice „slušnost především“ si nic jiného nezaslouží). Nikdo ale nezmiňuje 400 „špičkových“ pracovníků státní správy, kteří tam do noci juchali. Jsou to bezmozci nebo špičkoví úředníci? Patrně od každého část. Hlavně jsou ale „za vodou“. Této části společnosti totiž v dnešní době nic nehrozí. Nemusí se bát o místo, pokud je zrovna někdo nechytne při krádeži v supermarketu. Jejich výkon se nedá měřit a jejich platy jsou v průměru vyšší než v podnikatelské sféře. Stvořili jsme neodvolatelnou kastu, která v podstatě vládne, protože ti ministerští panáčci, kteří se tam sem tam vystřídají, je nejsou schopni řídit. Podobná situace je i na radnicích velkých měst. Politici se tváří, že vládnou a úředníci si je vodí jako loutky…

 

 

Průměrný počet slepic: 4.7 (25 hlasů)