O zemědělských dotacích podrobněji, ale stále nedostatečně

Autor

 

 

A teď už dnešní text: 

V minulém týdnu, když jsem psal o nové strategii vlády, aby z našeho starého, hloupého a ošklivého zemědělství udělala ten mladý, krásný a chytrý svět, tak jsem se dotkl nepoměru dotací mezi malými farmami do padesáti hektarů a většími zemědělci, kteří skutečně produkují, ale jsou nově považováni za agrobarony, kteří jen ničí naší půdu a v deagrofertizovaném světě se s nimi už nepočítá, protože naší produkci zachrání šťastní farmáři se svými padesáti hektary. 

Vláda pak trochu ustoupila a řekla, že malý farmář je do sto padesáti hektarů... Což je v naší zemědělské realitě to samé. 

V diskusi tenkrát zaznělo, že kecám. Že dotace nejsou nastavené tak jak říkám, že malý zemědělec si nesáhne na dotace přes 20 tis. Kč/ha  že je třeba Vidlákova tvrzení podrobit důkladnějšímu rozboru. Sliboval jsem tehdy, že kolem toho sepíšu navýsost odborný článek.

Vytáhl jsem si všechny podklady, popovídal si s kolegy, kteří se získáváním dotací živí a už víc než týden píšu tento článek a nemohu se dopsat. Buď je to dlouhé a nezáživné, nebo nepřesné. Tvrdil jsem, že zemědělské dotace jsou svinsky složitá věc, ale ono je to ještě mnohem horší. Výsledný článek je nakonec dlouhý, nezáživný a ještě nepřesný. 

Takže: 

Základní dotace jsou dotace na plochu tzv. SAPS. Žádá se o ně u zemědělského intervenčního fondu. (SZIF). Skládají se ze dvou položek a cifra se každý rok trochu mění, protože právě tohle jsou dotace přicházející z EU, ke kterým náš stát může a nebo nemusí něco přidat. U nás se moc nepřidává, bo musíme šetřit a tak pro rok 2021 byla základní sazba na hektar výměry cca 3300 Kč/ha a sazba za greening cca 1800 Kč/ha. Pokud jste mladý zemědělec do čtyřiceti let, dostanete ještě navíc 1600 Kč/ha. 

O greeningu jsme už mluvili - musíte na obhospodařované výměře splnit jisté podmínky, abyste ho dostali. To znamená nechat něco ležet ladem, pěstovat nějakou plodinu, která dodá do půdy dusík, apod apod. Ale není to zase až tak složité, tohle splní u nás vlastně každý. To jsou ty dotace, na které si doteď sáhli všichni stejně - malý i velký, Franta Vomáčka i zemědělské prvovýroby Agrofertu. O dotaci nežádá majitel pozemku, ale ten, kdo pozemek obdělává. 

Tohle byl doteď základ našich zemědělských dotací.

Kdo dělá živočišnou výrobu, žádá o dotace na tzv "dobytčí jednotku". Teď mě neberte úplně za slovo, protože tohle se také každý rok mění, ale je možné ročně dostat zhruba 3.500,- Kč na mléčnou krávu a 8.000,- Kč za masnou krávu. Přepočet je ovšem složitější, protože krávy mají různou váhu i různý věk a během roku se rodí i hynou. Takže na to existuje poměrně složitý výpočet, který zhodnotí jakýsi dobytčí průměr pro daný rok. Zároveň si nemůžete koupit milion krav a brát na ně dotace. Musíte jich mít přiměřeně. Dotace je postavená na tom, aby kravičky odpovídaly pastvinám a polím. Pokud máte velký kravín a málo obhospodařovaných ploch, tak dostanete méně. 

Tohle je gró dotací živočišných.  Žádá se o ně do května příslušného roku, úředníci žádosti převezmou, vyřadí chybně provedené, zkontrolují, jestli v žádostech říkáte pravdu a pokud je všechno v pořádku, pošlou vám v listopadu peníze, což je pro každého zemědělce super, protože se blíží konec roku, najednou máte fůru peněz a účetní uzávěrka s daňovým přiznáním je za dveřmi. Proto mají dodavatelé zemědělských technologií největší tržby v prosinci... 

Dále pak existují doplňující dotace, které vypisuje přímo ministerstvo zemědělství, podpůrný garanční a lesnický fond, program rozvoje venkova,  státní zemědělský intervenční fond a dneska do toho patří i programy Antivirus.  Jejich podmínky jsou každý rok trochu jiné, podle toho jak se který ministr vyspí a co se odhlasuje mezi hromadou jiných vyhlášek. 

Vezmu to jen namátkou, protože toho je tři objemové jednotky... 

- Je možné získat 1900Kč/ha, pokud na nich pěstujete bílkovinové plodiny jako jetel nebo vojtěšku. Příprava sena či senáže je prostě dražší, zájem je malý, tak to stát v některých letech trochu kompenzuje. 

- Podpora pěstování některých plodin. Například na chmel nebo  škrobové brambory je možné dostat okolo   14.000,- Kč/ha.  Podobné je to třeba pro ovoce s vysokou pracností, zeleninu s vysokou pracností, apod apod. Toto hodně využívají zelináři, kteří musejí platit lidi, co i dneska chodí po poli s motyčkou. Využívají toho i sadaři nebo pěstitelé třeba papriky. Podmínky jsou docela přísné - Tyto peníze sice dostáváte na hektar, ale nemůžete si prostě zasadit tisíc hektarů škrobových brambor, vzít si na to dotaci a pak je zaorat. Musíte mít smlouvu na jejich odkup a musíte odkup doložit.  Výpočet, jak se z tun brambor dělají hektary brambor, je opět velmi velmi komplikovaný. 

Dále můžete mít dotace třeba na biopásy. Každý rok je ten výpočet jiný. 

Dotace PGRCF - to je dotace na úrok z úvěru - zemědělec má při půjčce na stroj menší úrok, protože stát dá garanci bance.  

EKO dotace na vzácné druhy - při splnění podmínek dostane zemědělec peníze za pozemek, který nechá ležet ladem. Tohle se dělá v blízkosti rybníků - je tam příliš mokro, traktor se tam boří, tož tam najdeme čejku chocholatou. Normálně tam toho moc nevyrostlo, tak se to neobdělává, ale nějakou tisícovku za hektar to hodí. 

Zelený bonus - zemědělci si postavili bioplynky - taková větší bioplynka přinese na této dotaci klidně i 30 mega ročně.  

Dále pak existují  investiční dotace pro zemědělce, mladého zemědělce nebo začínajícícho zemědělce, kdy se stroje a zařízení kupují s 30ti - 50ti procentní slevou. 

Velké dotace jsou na znevýhodněnou nebo horskou krajinu, případně na suché oblasti. Tohle ale není pro každého - ty oblasti jsou definované předem v LPIS a zemědělec si nemůže prosadit, aby se právě jeho výměra stala znevýhodněnou. Ale pokud takové pozemky má, hodí mu to slušné peníze. 

Další velké dotace jsou na ekologickou produkci. V kombinaci se znevýhodněnými výměrami se dostanete na cenu kolem deseti tisíc na hektar. 

Tolik teorie. A teď praxe: 

Běžný český zemědělec, který má těch 500 hektarů a jeho manželka oběhává dotace, tak si dokáží dát dohromady ty základní dotace na plochu SAPS a když má nějaké ty krávy, nějakou mokrou louku a dostane smlouvu na brambory nebo cukrovou řepu, tak mu SAPS tvoří dvě třetiny dotací a ten zbytek asi třetinu. Některý rok je to třeba i víc.  Ale protože se každý dotační titul žádá zvlášť a je to poměrně komplikované,  tak to dělají  především družstva a větší hráči, protože ti  si na to mohou vyčlenit lidi. Pětisethektarový produkční zemědělec si tu tam ještě sáhne na investiční dotaci na nový traktor, a když sem tam dostane smlouvu na nějakou zvýhodněnou plodinu a tak si o dotaci samozřejmě zažádá, ale jinak žije z těch zhruba 8000 Kč, co dostane na hektar. To platí i pro koncerny. Reálně pak dotace tvoří cca 40 - 70% marže a pokud to zprůměrujeme, po odečtení nákladů má běžný produkční zemědělec cca 10 tis. Kč z hektaru. Půlka jsou příjmy z dotací, druhá půlka jsou příjmy z prodeje.  Do letoška také platilo, že zemědělec na jeden hektar průměrně vysype za 20 tis. Kč hnojiva, nafty, chemie a práce. Teď ceny za hnojiva stouply a nikdo zatím neví, co to udělá. Můj vlastní názor jsem vám řekl. 

Ovšem dá se to dělat i velmi kreativně. Řekněme, že jsem vysoký manažer  nadnárodní korporace a po deseti letech intrik v pražské kanceláři už toho mám plné zuby. Ale jsem při penězích. Tož koupím někde u Horažďovic v podhůří zkrachovalé družstvo. O pronajaté pozemky nemám zájem, ale s družstvem koupil sto hektarů, které teď vlastním.  Stálo mě to dvacet milionů a za dalších deset jsem si koupil vilu po doktorovi ze třicátých let. 

Sto hektarů rozdělím mezi dva zemědělce. Sebe a svojí manželku. Všechny pole proměním na pastviny, protože tam v horách stejně nic neroste. (koneckonců proto zkrachovalo to družstvo).  Dostanu svých 6000,- Kč na hektar. K tomu dostanu dalších 3000,- Kč/ha za znevýhodněné pozemky, bo jsem v horách.  Na pozemcích se najde modrásek nebo jiná havěť, což mi podepíše kamarád pražský ekolog. (On tam ten modrásek doopravdy je) Splnit podmínku dotačního titulu, že nesmí louky kosit, jen spásat, tu splním snadno a rád. Další 2000,- Kč/ha. Stačí jen najít toho správného brouka. Posudek říká, že motýlkovi vyhovuje pastva na jeteli a vojtěšce. Tož se zaseje jetel a vojtěška - bílkovinná plodina.  Dalších 2.000,- Kč doma.   Sto hektarů = sto krav. Koupím si masné kravičky a za každou inkasuju 8000 Kč. Protože krávy se čistě pasou, nedostávají antibiotika, nijak se nepřikrmují, nepoužívá se žádný postřik ani nic podobného, tak je z toho rázem ekologické zemědělství. Další tři tisíce na hektar. K tomu si ještě něco zařídím, že jsem mladý a začínající zemědělec... a peníze jsou doma. 

Za tyhle peníze uvidíte vy ostatní krásných sto hektarů lučin, kde se i v zimě pastou chlupatí Highlandi, nebo pokud je to níž, tak Charolaisové či Aberdeeni.  Hezky se na to kouká, když se jde kolem, v létě tam lítají ti modrásci... a jednou za tři roky dodám na jatka sto krav.  Stát mi za to zaplatí něco kolem sedmi milionů na dotacích. Sto krav v jateční váze má zhruba stejnou hodnotu. Náklady velmi nízké. Když jsem proměňoval pole na pastviny, zasel jsem tam jetel. Potřeboval jsem si koupit elektrické ohradníky  a dobytek jsem občas musel přemístit mezi pastvinami.  Bylo levnější si na to najmout dopravu od některého z Babišových podniků, kteří dělají krávy ve velkém a mají na to techniku. 

Zemědělec, který někde na Vysočině pěstuje brambory, dostane za sto hektarů brambořiště na dotacích zhruba 800.000,- Kč. (základní dotace + něco k tomu, bo Vysočina)  Vypěstuje tam cca 4000 tun brambor v hodnotě cca 2 mil. Kč. (5Kč/kg ve výkupu).  Vynásobte třemi roky.... Produkční zemědělec dostal 2,4 milionu na dotacích a za brambory dostal 6 milionů korun. Náklady na pěstování brambor nejsou nijak vysoké - je třeba pořádně nahnojit a postříkat proti plísni a mandelince. 

Na jižní Moravě zasel zemědělec sto hektarů řepky. Dostal za tři roky základní dotaci kolem 6000,- Kč/ha ročně na dotacích, což za tři zprůměrované roky dělá 1,8 milionů, přičemž řepku prodal za cca 9 milionů korun. Náklady na pěstování řepky jsou ale poměrně vysoké. Dělá se přes deset postřiků, hnojí se drahým fosforovým hnojivem atd, atd. 

Hele, ty dotace jsou prostě strašně komplikované. Ale když se v tom vyznáte a ekologicky chováte kravičky takřka bez práce nebo nepěstujete biokmín, tak můžete zcela zákonně předstírat zemědělství a velký úspěch, kdy vás dotace skoro uživí. Pokud začnete normálně produkovat, z dotací bude slušný bonus, který vám pomůže přežít neúspěšné roky sucha a jiných zemědělských katastrof.  Pokud máte kravín a vepřín, tak jsou dotace jediný způsob jak udržet ztrátový chov alespoň do doby, než se vám rozpadne (za komunistů postavená budova a technologie). Pokud jste koncern, tak díky dotacím dokážete konkurovat západní lépe dotované produkci.  

Jinak... pokud to chcete pochopit ještě lépe, podívejte se na stránky ZSIFu. Tam najdete veškerou metodiku a formuláře. Při čtení přeji příjemné křeče. 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.7 (98 hlasů)

Komentáře

„ …. V určité chvíli totiž nastala možnost, aby se projednávání zákona odsunulo až na podzim. Tak to navrhl poslanec SPD Radim Fiala, chtěje využít situace, kdy ve sněmovně chyběli vládní poslanci. Stačilo, aby „opoziční“ ANO dostálo své role. To se však nestalo, také Babišovcům chyběla téměř polovina týmu. Chyba, nebo záměr? Spíše se opakovaně ukazuje, že v klíčových okamžicích bude Babiš s vládou spolupracovat. …“
https://www.protiproud.cz/politika/6286-nemozne-se-opet-stava-skutecnos…

Průměrný počet slepic: 4.5 (31 hlas)

In reply to by Petrpavel (neověřeno)

Trvalý odkaz

zastupovat většinu národa a debilizovaný dav bude volit své katy. 

Průměrný počet slepic: 4.6 (52 hlasů)

Č

Průměrný počet slepic: 2.2 (16 hlasů)

In reply to by ANNA husita z KSH (neověřeno)

Trvalý odkaz

Kdybyste nepindala picoviny, tak by vas nikdo nemazal. Byste spis mela dostat po drsce za saboterstvi... tak budte rada, ze vas jen obcas mazou.

Průměrný počet slepic: 4.4 (24 hlasů)

In reply to by vevča (neověřeno)

Trvalý odkaz

N

Průměrný počet slepic: 2.3 (12 hlasů)

Ta kurva tu chce,aby ctenim protiproudu plneho fejku a jakychchi nepratel vlady a piratu vybulili rezim a propaguje PNZ FAKE nejhoriho zrna.

Zabit cenzurou ji je malo pane Vidlaku autore dopiu Putinovi.
-Valka je mir!

Budte vdecni, nove vlade pravdy!

Průměrný počet slepic: 1.9 (18 hlasů)

T

Průměrný počet slepic: 2.5 (13 hlasů)

Proč tu neda članky profesora Katasonova z Protiproudu,aby jste se dozvěděli jakymzpsobem přijdetete o vaše aktiva,proč musite pozabjet své
prasatka a kravičky a dava tu k odvraceni pozornosti náhradni članky aniž by se snazil vysvětlit ,že Velky reset učini vaše snahy zbytečné ,to pry jsou "pičoviny",vlkodlak mě zabil cenzurou a uskutečnuje před vasim nosem zakaz toho,aby jste se dozvěděli včas o přerozděleni vaseho komplet majetku pod velka koncerny a exekutory a to s dotacemi nebo bez nich a jak to bude provedeno po etapach přesně a s pomoci vami zvolene vlady pry do 8 let.
Zaroven se vam tu podstrkuje dopis Putinovi,beze zminky o Minskych dohodch bez pravniho rozboru a je tu tedy podezřeni,že jedinam cilem je ziskáni vašich osobnich dat pro pozdějši nasazeni v ramci POLICEJNIHO STATU.
Tak o tomto ohroeni vašich rodin a existence tady pišse babka vevča že to jsou "pindy?"
No to nikomu nevadi,že jste se ocitli mimo demokracii pod vladou menšiny podpindostniků majitelů velkych peněz a skaete jim hezky na špek a to komplet jako cely národ?
http://www.zvedavec.org/komentare/2022/01/8 planem na převzeti komplet cele prirody a hlavn3 vasich poličcek a obživy?

Proto lhostejně pozorujete ,e nejprve upali ANNU a těšite se ,že vy a vaše rodiny přijdou na řadu až později hned po C19 teroru,ktery jen tak brzy nepomine,ale zesili?
No objevuje se mi tu upozorněni vnitraků,že pry to nepochopite a jste tak blbi,že vam je zbytečné něco psat,stejně nebudete věřit ANNE,ale zločincům,ti vas fakt nepodvedou!
No ni?

Průměrný počet slepic: 3.5 (13 hlasů)

Piše se o tom přesně na www.protiproud.cz a nebudete tomu věřit.
Chov zviřat vyžaduje velké plochy půdy.Je potřeby tři čtvrtin tj 40 milionů kilometrů.
Zbytek tj 11 milionů km slouži k pěstovani rostlin pro lidskou spotřebu.

Pravě tady si to uvědomili podvodnici typu Gates a osttni majitelé velkych penez1
PROTO DALI HESLO .PRYČ S MASEM a ohlupuji lidi,že svym vymyslem pro stado,že zachanuji uhlikovou stopu.

Na to skočily masy podpindotniků ale ve skutečcnosti se jedná o nesmirnou chamtivost vyvolených a jejich rodin co nejrychleji ovládnout cele použitelné územi planety .

Velky reset a nasilné perozděleni majetku !Covid je pouhá pedehra!Pry do 8 let by jste neměli vlastnit nic!Vše bude sdilené .Cenna aktiva připadnou světovym korporacim Pod obludnym podvodem s dekarbonizaci lidem zakažou i maso!

Jsem proto terorizována nebot vám piši pravdu a vy se ji nesmite dozvědet a včas protestova?

Průměrný počet slepic: 3.6 (12 hlasů)

Proč tu neda članky profesora Katasonova z Protiproudu,aby jste se dozvěděli jakymzpsobem přijdetete o vaše aktiva,proč musite pozabjet své
prasatka a kravičky a dava tu k odvraceni pozornosti náhradni članky aniž by se snazil vysvětlit ,že Velky reset učini vaše snahy zbytečné ,to pry jsou "pičoviny",vlkodlak mě zabil cenzurou a uskutečnuje před vasim nosem zakaz toho,aby jste se dozvěděli včas o přerozděleni vaseho komplet majetku pod velka koncerny a exekutory a to s dotacemi nebo bez nich a jak to bude provedeno po etapach přesně a s pomoci vami zvolene vlady pry do 8 let.
Zaroven se vam tu podstrkuje dopis Putinovi,beze zminky o Minskych dohodch bez pravniho rozboru a je tu tedy podezřeni,že jedinam cilem je ziskáni vašich osobnich dat pro pozdějši nasazeni v ramci POLICEJNIHO STATU.
Tak o tomto ohroeni vašich rodin a existence tady pišse babka vevča že to jsou "pindy?"
No to nikomu nevadi,že jste se ocitli mimo demokracii pod vladou menšiny podpindostniků majitelů velkych peněz a skaete jim hezky na špek a to komplet jako cely národ?
http://www.zvedavec.org/komentare/2022/01/8 planem na převzeti komplet cele prirody a hlavn3 vasich poličcek a obživy?

Proto lhostejně pozorujete ,e nejprve upali ANNU a těšite se ,že vy a vaše rodiny přijdou na řadu až později hned po C19 teroru,ktery jen tak brzy nepomine,ale zesili?
No objevuje se mi tu upozorněni vnitraků,že pry to nepochopite a jste tak blbi,že vam je zbytečné něco psat,stejně nebudete věřit ANNE,ale zločincům,ti vas fakt nepodvedou!
No ni?

Průměrný počet slepic: 2.6 (9 hlasů)

In reply to by Petrpavel (neověřeno)

Trvalý odkaz

A co jste proboha od koblihare cekali?
Nebo uz bylo zapomenuto, kdo naridil zakonem povinne ockovani?

Průměrný počet slepic: 4.5 (21 hlas)

In reply to by Petrpavel (neověřeno)

Trvalý odkaz

"Opoziční" ANO je protimluv, ale to Petrpavel ví. ANO má stejný zájem jako 5K - pandemický zákon musí platit. Dílo bylo ve středu v české kotlině dokonáno. Už nikdy nebudeme žít svobodně, dokud tento zákon bude platit. Všechna varování byla marná. Občané ve volbách tento nový svět zvolili a posvětili. Kdyby byly ve sněmovně další dvě opoziční strany - Volný blok a Trikolora, pandemický zákon by schválen nebyl. Tři poslanecké kluby v součinnosti by to nedovolily. Okamura sám neměl šanci. Vím, že se opakuji, ale musí to být jasně řečeno.

Nyní se tedy rozhodování o nás přenáší z parlamentu na nevolené exekutivní složky státní moci. Stejně jako za Hitlera.

Jako v poslední době obvykle, nejpřesnější text o tématu si můžeme přečíst na Aeronetu:
https://aeronet.cz/news/nejvyssi-spravni-soud-to-praskl-a-je-to-venku-p…

V průběhu loňského roku před volbami jsem se snažil hodně psát a diskutovat. Teď už je to zbytečné. Je dobojováno. Status quo bude zpečetěn korespondenční volbou.

Průměrný počet slepic: 4.2 (36 hlasů)

teď už nemá smysl varovat, teď už jen zbývá hlupákům co volili jak volili (5K + ANO) nastavovat posměšně zrcadla.
Ale ono jim to stejně v jejich zaslepenosti nedojde.

Průměrný počet slepic: 3.9 (16 hlasů)

In reply to by Petrpavel (neověřeno)

Trvalý odkaz

si pamatovat.

Průměrný počet slepic: 4.3 (11 hlasů)

In reply to by MANDALADAN

Trvalý odkaz

davu je cca 7-14 dní. Obávám se, že volby v tomto intervalu nebudou...

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

In reply to by Petrpavel (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pokud dojde ke změně tam, začnou přebíhat poslanci a poslankyně z jedné mafie do druhé nebo třetí i tady. Krom takových jak Vyskoč a Vystrč či Milky krávy..
Pokud ne, tak bude pokračovat zdejší divadelní představení , hra s názvem " Opozice a opozice , hejbejte se". Kdy spadne opona - to nikdo neví, ani se neví kdo ji ovládá, říkají nám že " lid".
Ale zřejmě to bude čaroděj ze země Unce..........
:-D
Možná měli důležitou poradu - o tom jak ještě lépe a efektivněji zastupovat lid * v parlamentu, jeho zájmy.

* Seznam jmen , která představují tento " lid" a jeho zájmy je zatím tajný, až po úspěšné revoluci bude zveřejněn.. Troufám si tipnout že tam nebude ani jméno Laca. A on se vám přitom tak snažil !!! A stále snaží....

Průměrný počet slepic: 3.3 (3 hlasů)

In reply to by Petrpavel (neověřeno)

Trvalý odkaz

To jasně ukazuje, že Babiš narozdíl od eurohujerů SPOLU a Pirátostán není bezcharakterní svině a v krizi nepodkopává vládě nohy v boji proti pandemii. Spolu a Pirátostán ve spolupráci s nikým nevolenými soudci zakazovaly národu se bránit hrozbě a zabili nás 40 000. Babiš v roli opozice evidentně není takový.

Zatím bez slepic

...diskriminaci, segregaci a částečný apertheid s vědomím si toho, že na ně soudy nemohou (Válek : " nenapadnutelné") ? Přičemž jsou i za toto placeni z veřejných peněz ?
Takovýto nebezpečný precedent by mohl sloužit těmto zločincům jako odrazový můstek k páchání mnohem větších zvěrstev.
Co na to ten hezoun z vedení ODS, který to celé zaštiťuje svým právdoláskařským žvaněním a svou exekutivně-poslaneckou pseudofunkcí ? Má vůbec svědomí, když už postrádá charakter i mužnost ?

Průměrný počet slepic: 4.6 (21 hlas)
Trvalý odkaz

Takže jestli to dobře chápu, Vidlák zburcoval národ a osmdesát lidí podepsalo, že nechce válku? Stačí to na úspěch?

Průměrný počet slepic: 2.9 (20 hlasů)

In reply to by DonBohemian (neověřeno)

Trvalý odkaz

????

Průměrný počet slepic: 4.3 (17 hlasů)

In reply to by DonBohemian (neověřeno)

Trvalý odkaz

v tuto chvíli (3.2.2022 v 17:28) Vidlákovu petici podepsalo 3899 lidí.
Většina elektronicky, což je také platný podpis.

Moc, nebo málo?
Na Václavským Václavaku by to už byl docela slušný hlouček lidí, který by nešlo přehlédnout.

A co na Malostranském náměstí? Tam už by to vůbec nešlo přehlédnout. Nebo na Kavčích Horách.

Průměrný počet slepic: 4 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Království křivých zrcadel. 

Průměrný počet slepic: 4.6 (18 hlasů)
Trvalý odkaz

Vidlák skvěle popisuje stav dotací v našem zemědělství. Má ovšem pravdu, že je to mnohem složitější. Dobře to dokumentuje současný stav, který je velmi, ale velmi  mírně řečeno neutěšený. Prostě je to neradostné a i Targus  určo popíše situaci nějakým gorolským synonymem typu vše je v 3.14.

Průměrný počet slepic: 4.5 (19 hlasů)

In reply to by pragmatik

Trvalý odkaz

Momentálně je váš pragmatic-ký komentář jediný (1 z celk. 28) k věci, zkusím se tedy přidat s druhým: 

Ty brambory na Vysočině si malujete Vidláku moc optimisticky. Těch 5 Kč/kg dostanete jen při souhře šťastných náhod (nebo možná při konjunkci Jupitera se Saturnem, nevím), kdy se neurodí v Egyptě či Polsku či bůhvíkde jinde, a v obchodě jsou pak přes 10 Kč/kg. Jinak spíš méně, a když se (docela často) nepovedou, či se vám do nich dá háďátko či jiné oné, tak dostanete korunu za kilo za krmné, což se pak sotva vyplatí sklízet a uvažujete, že je snad radši levněji zaoráte.

Taky tvrzení, že "Náklady na pěstování brambor nejsou nijak vysoké" je dost odvážné - ona příprava, sadba a proorávání jsou dost energeticky náročné (nafta) a pracné (pomalé-čas), o drahé a pomalé sklizni snad radši ani nemluvě. Takže brambory jsou i na té Vysočině považovány za riskantní plodinu - družstevníci pak radši nasážou jen tak akorát, aby měli na deputát pro členy a nájemce, plus příp. krmmné pro živočišnou, a na zbytek radši nasejou pšenici (ona i na té Vysočině dá přes 50 q/ha) či řepku, kukuřici na siláž, apod., tj. méně riskantní a více vynášející plodiny. A ve výsledku pak nejsme v jednadvacátém století soběstační ani v těch blbých bramborách.

Průměrný počet slepic: 4.5 (22 hlasů)

Když porovnám náklady na brambory a náklady na řepku, tak je řepka rozhodně náročnější. Brambory mohou mít v dobré roce výnos i 40t/ha. Ale jinak jo - brambory mohou nevyjít a pak je ztráta poměrně značná. Zemědělci na Vysočině skutečně raději seli pšenici a kukuřici, ale to platilo pro nedávné suché a teplé roky. Teď, co už zase prší, tak ve vyšších oblastech kukuřice nejde a pšenice je slabá. 

Ale můj příklad byl jen ilustrativní. Žádný zemědělec nezaseje na své výměře jednu plodinu. Brambory v tom budou vždycky tvořit jen část. 

Průměrný počet slepic: 4.1 (11 hlasů)

Ve výčtu škod mně nějak chybí škody způsobené přemnoženou černou a spárkatou zvěří. Asi ne až tolik tím, co zkonzumují, ale tím, co zničí, když se válí po poli. A ponechání krmných brambor na poli bude hodovní tabule pro černou zvěř.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

nájemce nebo vlastník honitby, pokud vykonává právo myslivosti.

Průměrný počet slepic: 3.7 (6 hlasů)

Ale zelený je strom života. Zahradu cca 1700 m2 nám letos v zimě dokonale přeorali divočáci, přitom samozřejmě poškodili na více místech plot (klasický drátěný bez podezdívky). Zahrada je v katastru nem. vedená jako honitba, vlastníka honitby známe. Odpovědnost / náhrada škody? Ani omylem. A soudit se? To určitě :-(
Tak asi tak.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Myslivecká místní mafie.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

To je, v našem státě, právní skutečnost.
Stejně, jako že v krajině jsou honitby a vlastník pozemků na hospodaření se zvěří nemá vliv, ledaže by ho vzali k sobě do honebního společenstva. Velkým vlastníkům se to podaří, ale malé většinou neberou. To, že nájemce nebo vlastník honitby škody neplatí, je věc jiná.

Máte oplocenou zahradu. Tedy neprůchozí pozemek. Záleží na tom, v jaké kategorii je zapsán v katastru. Nevím teď z hlavy, jestli je to možné, ale možná byste mohl požádat o vyjmutí z honitby.

Možná vas bude zajímat, že myslivci nemají na vašem oploceném pozemku právo zvěř lovit, ale mají právo tam pronásledovat zraněnou zvěř.

Jestli mohu něco doporučit, škody černou zvěří, řešte! Jakmile vzniknou škody, okamžitě se obraťte na soudního znalce, seznam znalců naleznete u soudu a zdokumentuje s ním škody. Zeptejte se, podle predbezne své dokumentace znalce, jestli vám nahradí více peněz, než vás bude stát znalec. Pak se můžete soudit s tím, kdo vykonává právo myslivosti. Nečekejte, že dostanete plnou náhradu škod, ale pokud škoda bude prokazatelná, aspoň něco. Můžete se ve sporu spojit se sousedy nebo zemědělci. Můžete podat stížnost na úřad na odbor myslivosti, pak třeba až na kraj. Když se půjdete poradit na kraj, jak postupovat, určitě vám poradí, jsou tam od toho.
Můžete, pokud vás bude víc, dosáhnout snížení normovaného stavu prasat (pokud v honitbě mají normované stavy prasat a nejednalo se o zvěř protahující územím), otázka je, jestli to pomůže. Ani myslivci nemají rádi problémy.

Anebo můžete zkusit se s nimi přímo domluvit. Zvláště, když ke škodám dochází opakovaně. Pokud tam nejsou všichni blbci (bohužel, často jsou) odškodní vás neformálně. Třeba kančí zvěřinou. Vždy nějaké kusy nepřiznávají a střelí pro vlastní spotřebu. Takže by je to nic nestálo. Plnou náhradu škody nejspíš nedostanete nikdy, to by musela platit jiná pravidla a v místních sdruženích bývají i zbohatlíci z měst, často JUDr. apod. Je dobré mít kontakty a zbohatlíci mají požitky. A politiky. Hodně myslivců jsou pravičáci z ODS. Kteří převzali moresy komunistických funkcionářů. Hodně je jich u Lidovců, páč jsou z venkova (obdobně to bylo u starých venkovských socdemaku) a u TOP se to míchá. U starostů nejspíš také nějaké najdete, u Pirátů snad nejsou. To znamená nitky, napříč stranami, až do sněmovny.

Pokud na škody rezignujete, odškodněn nebudete.
Každopádně, lepší je dostat aspoň něco, což při prokázané škodě dostanete, než nic.

Průměrný počet slepic: 4.3 (4 hlasů)

za snahu. Posoudíme, uvidíme.
Zaujala mne myšlenka kompenzace kančí pečínkou :-) Chutnala by v každém případě; a úplně nejvíc, pokud bych věděl, že přesně tohle prase nám na zahradě řádilo.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Dexxi,
o škodách způsobených přemnoženou zvěří se dohadoval majitel lesní školky (dva ploty) s místní mysliveckou organizací. U soudu se ukázalo, že myslivecký zákon je neprůstřelný, a jedinou šancí je až podnikatelský zákon, kdy jeden podnikatel (honební společenství) svou činností působí škody jinému podnikateli. Na soukromé zahradě mysliveckou mafii nepřemůžete.

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

V některých věcech bych Vás opravil. Zahrada je ze zákona nehonební pozemek podle § 2, písm. e) zák. č. 449/2001 Sb. o myslivosti, tudíž žádat o prohlášení za nehonební je zbytečné. Ano, záleží na tom, jak je pozemek zapsán v katastru. Pokud skutečně jako zahrada, tak platí uvedené. Lov na nehonebních pozemcích je řešen v § 41 zák. 449/2001 Sb. o myslivosti. Myslivec sám tam iniciativně lovit nesmí. Domluva, jak to zorganizovat, by jistě měla být možná, ale neznám poměry - u nás je to bez problémů. Ohledně nakládání s černou zvěří, tedy že si myslivci střelí pro sebe a mohli by se rozdělit - to si dnes asi nikdo nedovolí. Každý ulovený kus musí být nejen opatřen plombou, ale KAŽDÝ musí být povinně vyšetřen veterinou na přítomnost svalovce. Dost dobře si neumím představit, že by Vám dal myslivec v podstatě upytlačenou zvěř bez vyšetření, leda by byl idiot. Z problémů by se v případě přítomnosti svalovce nedostal. Je možné, že ji uloví načerno a zkonzumuje sám, to je možné a je to čistě jeho boj, ale rozdávat ji určitě nebude, pokud je při smyslech. Lepší by bylo se dohodnout na darování řádně uloveného a hlavně vyšetřeného kusu/kusů a to i ve vlastním zájmu. U nás je to běžná praxe.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Jo, přesně tak. Záleží na tom, jak je pozemek zapsán v katastru. Tak jsem to myslel. A pokud by pozemek honební byl, může se majitel snažit o změnu kategorie pozemku v katastru.

Když vám dá myslivec nějakou zvěřinu, nepoznáte, z jakého je to kusu, hlášeného nebo ne. Máte pravdu, u černé musí být veterinární kontroly. A u černé stejně maso musíte pořádně tepelně zpracovat, kontrola nekontrola. Dobrá. I černé jsem se s tím nesetkal.
Vím ale z první ruky, jak se "hospodaří" v několika sdruženích se zvěří srnčí a občas i mladou jelení. Každý ve sdružení si něco picne pro sebe. Hospodaří šulnul. Jak to vím? Jednak mám zkoušky a věnoval jsem se tomu, když byl čas a jednak od spolužáků každý rok kupuju lacino srnčí 😉 A, upřímně, jako protislužbu bych bral raději srnčí, než kančí nebo jakékoliv jiné. 😋

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

"Zahrada je v katastru nem. vedená jako honitba,..".
To není možné, protože v katastru se honební/nehonební pozemky nerozlišují a katastr nemovitostí s tímto pojmem vůbec nepracuje. Naopak zákon vyjmenovává druhy pozemku, které nemohou být honební, tedy ani nemohou být součástí honitby - §2/e zák. č. 449/2001 Sb. o myslivosti: "nehonebními pozemky pozemky uvnitř hranice současně zastavěného území obce,jako náměstí, návsi, tržiště, ulice, nádvoří, cesty, hřiště a parky, pokud nejde o zemědělské nebo lesní pozemky mimo toto území, dále pozemky zastavěné, sady, zahrady a školky řádně ohrazené, ...".

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Protože má tolik krmení, jako nikdy v historii. Je to největší škůdce na polní je plodinách, proto se, od 18 století do doby ještě před druhou světovou, u nás chovala jen v oborách.
Jinak, u nás dělají větší škody i zajíci, když mají svůj rok.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

už dříve. A je to tam, aspoň pro mne, strašně nepřehledné. Těch dotací je spousta, kromě toho, co bylo uvedeno v článku, třeba i na hospodaření s rybami a na rybníky, zeleninu. Nejsem schopen to nějak přehledně, uchopit...

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

tabulky, grafy, apod. Možná jsem se díval špatně.
Je na SZIF nějaký odkaz, ze kterého se to si pochopit??

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

jste mi velmi sympatický, ale opět vám musím vynadat.

Vy jste prostě úplně pitomý dexx, který by chtěl furt jenom něco chápat a něčemu rozumět.

TAK TO NENÍ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

VY MÁTE JENOM PLATIT A NA NIC SE NEPTAT !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)

něco je...:-)

Průměrný počet slepic: 4.2 (6 hlasů)

a proto tady máme firmy, které se pasou jen na vyplňování dotací..říká se tomu kvintetní ekonomika

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

In reply to by Johan Pohan

Trvalý odkaz

tak co mám psát k věci?

Snad jen : dotace jsou zhovadilost která ničí zemědělství stejně jako ostatní odvětví národního hospodářství. Jo, zajištěný odbyt za předem sjednané ceny, to by byla jiná. A "ceny jsou stálý" už zpíval Matuška, v dávnověku.

https://www.youtube.com/watch?v=4-VT87m-Fek

Průměrný počet slepic: 4.7 (18 hlasů)

předem sjednané ceny a předem sjednaný zajištěný odběr. To by byla podpora zemědělců. Zemědělců, ne kšeftařů s zemědělskou půdou.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

To by ale musely být vysoké pokuty za nesplnění dodávky. Protože každý zemědělec si jednoduše spočítá, jestli se mu vyplatí dodat nasmlouvané za dohodnutou cenu, nebo raději prodat tomu, kdo dá víc.

Průměrný počet slepic: 3.6 (5 hlasů)

Nebýt v ČR dotace, tak tu již není žádný zemědělec a máte zarostlá pole bodláčím.
Clo nám nikdo nepovolí, resp. uvalí proticlo a exportní ČR to položí.

Průměrný počet slepic: 2 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

ale to s temi agro dotacemi mi pripomina v celospolecenskem pohledu podobny uspech, jako kdyz se baron Prasil dokazal vytahnout za ouska vlastnich holinek z mocalu... Nebo kdyz se ekonomika v USA snazi uzivit tim ze si budou vsichni navzajem poskytovat sluzby a zalovat se...Jaky by tedy mel byt ten optimalni, rovnovazni stav ? Zadne dotace ?

Průměrný počet slepic: 4.8 (21 hlas)

Jde o to, že zemědělství mírného pásu nikdy nebude schopné konkurovat zemědělství subtropickému a tropickému, kde mají 2 - 3 sklizně do roka. Stejně tak bude těžko konkurenceschopné zemědělství stepnímu v USA, Rusku nebo Argentině, protože stamiliony hektarů se dá nahradit menší výnos. 

Dotace se dělají proto, aby to odpovídalo pravidlům WTO. Ale jinak samozřejmě existují i jiné nástroje - cla, aby dovážené produkty z výhodněji položených míst nezničily vlastní produkci, nebo podpora zemědělské supervelkovýroby, která realizuje úspory z velikosti (velké stroje, velká pole, velké kravíny), snížení daní na zemědělské vstupy (Polsko), nebo rezignací na zemědělství a upřednostnění dovozu. 

Já osobně bych postupnými kroky zjednodušil dotační pravidla, aby v tom nebyl takový hokej a neživily se na tom tisíce neprodukčních lidí, co jen dělají papíry a jiní je po nich zase kontrolují a zavedl netarifní překážky pro dovozy -  když povezete kamion masa do Rakouska, tak vás celníci někde na dálnici odchytnou, zavezou na záchytné parkoviště, povolají veterinu, ta udělá rozbory a řekne, že do výsledku testů se kamion nesmí vyložit... výsledky budou za týden. A je vymalováno. Tohle bychom měli dělat i u nás. 

A pak bych se soustředil na tlak proti obchodním řetězcům, které si berou největší marže. 

 

 

Průměrný počet slepic: 4.6 (15 hlasů)

A byl by řešením státní výkup za garantované ceny, kdy by stát prostě vykoupil veškerou zemědělskou produkci vypěstovanou českými, moravskými a slezskými zemědělci? A pak by ji se ztrátou prodával na burze. Jako řešením náhrady místo dotací. Tím by si zároveň určoval, co se bude v ČR pěstovat.

Průměrný počet slepic: 4.9 (13 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

To zní dobře, určitě se na tom ale najdou, jak už to tak bývá, "háčky", když by se do toho člověk ponořil.

Průměrný počet slepic: 4.6 (9 hlasů)