Ruská slabina

Autor

Dneska budeme pokračovat v pátečním tématu a tím je přikládání pod kotlem na ukrajinsko - ruské hranici. Zařídíme všem referentům řádně pokaženou velikonoční neděli, protože budou muset sedět na Kydech a reagovat na všechno co se šustne... Ale ono jim to moc vadit nebude, stejně žádný soukromý život nemají, takže budou mít alespoň pocit smysluplně stráveného času. Scallopové - nástup na šestnáctihodinovou směnu... 

Moji pravidelní čtenáři vědí, že mám maminku z Ukrajiny a mám tam velmi rozvětvené příbuzenstvo, které je personifikací všech východních proudů. Když chci, pomu si pokecat s naprostými banderovci, ale i s ruskojazyčnými ukrajinci. Některé bratránky mám přímo v Rusku řádně proputinovsky naladěné a jiní už dávno emigrovali do USA. Takže jsem o víkendu žhavil e-maily, teelfony, skajpy a vůbec všechno možné, abych se trochu poinformoval. 

Začnu jednou specialitkou... Chtěl jsem dát mamince přeložit onen slavný dekret, kterým Zelenský "aktivoval armádu" pro znovudobytí Krymu. Maminka mi to vrátila s tím, že jsou to kecy a odpovídají klasické ruské bajce o sabáce, která štěkala na slona.  Zdá se, že dneska se takhle i válčí - místo aby se vytáhly tanky, aby se připravily rakety a podobně, tak se především musí napsat lejstro. Kterého se Putin asi lekne... 

Následující text je mixem různých rozhovorů s lidmi, kteří jsou mnohem blíž frontě než my kdy budeme a pro leckteré z nich válka znamená přerušené kontakty, rozhádané rodiny a syny odvedené do armády. Zároveň si dovoluji také přemýšlet a dívat se na celou věc z dálky nezatížen žádnými hříchy minulosti, které si tam v těch stepích všichni navzájem udělali za posledních 800 let. 

V případě skutečného konfliktu nemá Ukrajina nejmenší šanci. Stejně jako ukrajinci přivážení k hranicím všechno co mají, stejně tak to samé dělají Rusové na opačné straně. Jen mají všeho mnohem víc. V tuto chvíli jezdí transport za transportem na obě strany krymské úžiny a na obě strany Doněcké a Luhanské republiky.  

V této chvíli by mě asi nejvíc zajímalo, co dělá ukrajinská armáda. Podle Zelenského a všech našich pravdomluvných presstitutů je připravena k obraně před ruskou agresí. Takže se zakopává? Podminovala před sebou všechny mosty, silniční a železniční uzly?  Umístila do okopů co nejvíc protiletadlových prostředků? Nebo je naopak připravená vyrazit a její ženisté teď horečně mosty zpevňují a připravují všechny cesty k tomu, aby mohli na frontu chrlit co nejvíc materiálu? To se samozřejmě nedozvíme. Ale řeklo by nám to asi všechno. 

Svým způsobem nejde o to porazit Rusko. Ale zařídit, aby vypadalo jako agresor. Protože tím je konec Nord Streamu, konec dostavby Dukovan Rosatomem, konec mnoha dalších byznysových projektů mezi Ruskem a Evropou.  Pro tuto věc není žádná ukrajinská oběť dost velká. To stojí za deset tisíc mrtvých ukrajinských vojáčků. 

Na druhou stranu, Putin potřebuje nevypadat jako agresor. Potřebuje se nenechat vyprovokovat, leda až po nějakém čase, až se ukrajinská armáda pohne kupředu, až budou vraždit, ostřelovat co se pohne, až budou jednoznačně vpředu. Až začně Míra Karas radostně vysílat o velkém ukrajinském vítězství na hlavním doněckém náměstí.  Pak teprve může Putin zaútočit. A pro tuto věc klidně může umřít pár set či tisíc civilistů v Doněcku nebo na Krymu. 

Kdybych byl já Bidenem a měl s Putinem osobní nevyřízený účet, protože to on mě tenkrát přechcal... tak bych postupoval asi následovně... Nechal bych ukrajinskou armádu tajtrlíkovat na hranicích, střílet přes ni, prostě roztáhnout ruskou pozornost na maximální délku hranice. A pak bych poslal všechny použitelné síly, aby sestřelily ten krymský most. 

To je totiž podle mě největší ruská slabina. Ten most je symbol nových časů.  Je to strategická věc, ale neméně významná věc národní cti a hrdosti. Ten most se nedá nikam odstěhovat, sbalit, složit, schovat. Ten tam prostě je, je obrovský a i když nepochybuji o silné protivzdušné obraně, dovedu si představit, že by Ukrajina mohla tuto obranu zahltit a most zničit. 

Pokud by se jim to podařilo, dovedu si představit, že by Putin vyrazit do útoku musel. Ze svých domácích důvodů. Těžko by mohl národu vysvětlovat, že most je na dně kerčské úžiny, ale Rusko do boje nepůjde.  Ano milí ruští občané, začíná sice Vojna Narodnaja, ale zůstaneme doma a postavíme si nový most... To by tak trochu nešlo. 

Předpokládám, že Putin si tuto slabinu uvědomuje a kolem mostu je v současné době nejlepší protivzdušná obrana na světě včetně systému S500. 

Jinou provokaci Ukrajina k dispozici nemá. Všechno ostatní se snadno obrátí proti nim. Mohou střílet přes hranici a tvrdit, že se střílí na ně, ale to se děje už dlouho a nikoho to nebere. Pokud se pohnou kupředu, dopadnou jako Gruzínci. Jsem si také jistý, že Doněck a Luhansk jsou plné techniky, kterou místní koupili od Rusů včera a ve všech tancích sedí ruští vojáci na dovolené. Mezitím se pohybují instruktoři a všechny místní síly mají k dispozici prvotřídní průzkum. 

Ten most je klíč ke všemu. 

Putin je samozřejmě známý tím, že umí reagovat nečekaně a dělá věci, které by od něj nikdo nečekal. Dovedl bych si v této chvíli představit dvě takové nečekané finty... 

Jednak by mohl nějaký ukrajinský pluk náhle přejet hranice a komplet se vzdát Rusům a požádat o azyl. Protože nebudou sloužit fašistům, atd atd. Nemuselo by jít ani o nijak velkou jednotku. Na paranoiu by to stačilo. 

A nebo by mohl povstat nějaký další ruskojazyčný region. Z ničeho nic by Ukrajina musela řešit další horký brambor na nečekaném místě. Ne, nejde o vítězství, jen o rozptýlení pozornosti. 

Nejspíš ale se stane něco, co nikdo nečekáme, protože proto se to jmenuje nečekaná akce. 

A pokud by Putin fakt zaútočil první, znamená to především, že svoje evropské zájmy definitivně odpískal. Že je pro něj národní bezpečnost důležitější a ať si evropané zkusí, jaké to je bez plynu a ropy. A pokud by to tak bylo, přijde útok z nečekaného směru - třeba z Běloruska přímo k jihu na Kyjev. Ruská armáda se nebude prorážet koncentrovanou technikou nepřítele. Obejde si je. 

Budoucí podoba války ale podle mě bude určena tou jedinou ruskou slabinou - jak dopadne bitva o most. Tohle bude alfa i omega. Rozsah, průběh i vliv na mezinárodní vztahy budou určeny tím, jestli se Zelenskému podaří most zbořit nebo jestli ho Putin ubrání. 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.5 (98 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Taky vás už nebaví hromada, navíc někdy i úplně stupidních příspěvků místního trolla scallopa?
Není to sice žádný genius, ale přišel (nebo v centrále přišli), na celkem jednoduchý způsob, jak čůrat domácímu pánovi Vidlákovi na nohu. Podle jeho vlastního vyjádření používá nejméně 3 stroje (2x PC + mobil) = nejméně 3 různé IP adresy. Pokud tyhle mašinky vtipně střídá (navíc někdy s diakritikou, někdy bez), je pro Vidlákova spambota nezachytitelný. Navíc má určitě přesně spočítaný, maximálně kolik příspěvků na každou jednu IP může pustit, aby jej spambot nesejmul.
Vnucuje se otázka, proč to dělá? Provozovat 2 kompy a navíc mobil jenom proto abych ve svém volném čase někoho spamoval a vysíral, nebo je to pro toho chudáka opravdu "práce", nebo lépe řečeno "zaměstnání"?
Tímto způsobem ale může nejméně 3x(!) efektivněji znepřehlednit a rozbít každou diskuzi, ať už tak činí z jakýchkoliv důvodů.
Pokud to Vidlákovi nevadí, můžu dát pouze jedno doporučení nám ostatním, nechat scallopa ideově nebo i finančně vyhladovět tím, že na jeho provokace nebude NIKDO reagovat!

Zlaté pravidlo budoucích diskuzí: uživatel SCALLOP = NEREAGOVAT!!

Průměrný počet slepic: 4.7 (77 hlasů)

In reply to by Iroot (neověřeno)

Trvalý odkaz

hehe ... posedlost scallopem nabira novych vysin :-) Jen ziram, jak dukladna je hnojnicka paranoia.

A pritom me tady peknych par lidi pamatuje jeste od stejskala na aktualne ... moc dobre vedi, ze me proste internetove diskuze bavi. Blahe pameti jsem se treba Pepou Repou stretl stejne tvrde jako s hnojnikem, ale on nebyl takovy magor, aby za tim hledal pangalakticke spiknuti tajemnych elfu se stovkami IP adres nebo podobne hovadiny.

A pritom uz na aktualne mnozi postrehli, jak jednoduche je zarazit toho otravneho scallopa - uplne staci o problemu vedet vic nez on nebo si proste vic informaci dohledat. Kdyz poznam, ze jsem narazil na cloveka, jehoz znalosti v nejakem oboru neprebiju googlovanim, tak ustoupim a diskuzi vzdam. Ale take nesetrim nikoho, kdo je hloupy nebo liny si dohledat fakta - sebevedomy ignorant nebo lhar to ode mne vzdy schyta.

Průměrný počet slepic: 1.4 (27 hlasů)

Logistika být tvůj kobyla...

Průměrný počet slepic: 3.9 (7 hlasů)

Ignorovat.

Průměrný počet slepic: 4.8 (16 hlasů)

In reply to by Iroot (neověřeno)

Trvalý odkaz

scallop níže psal, že nešetří nikoho, kdo je hloupý a líný. Tedy hloupější a línější než on. Marně přemýšlím, kdo je takový?

Průměrný počet slepic: 4.8 (17 hlasů)

Tohle o něm něco vypovídá: "Kdyz poznam, ze jsem narazil na cloveka, jehoz znalosti v nejakem oboru neprebiju googlovanim, tak ustoupim a diskuzi vzdam." 1: Takže neuzná argumenty oponenta, ale stáhne se jak smrad. 2: Spoléhá se na googlování. Když pominu to že Google podává stále více selektivní výsledky hledání, a proto je nutno použít alternativní vyhledávače, je taková forma shromažďování informací poněkud podřadná.

Průměrný počet slepic: 4.9 (13 hlasů)

Je hezké, že si dovede vyhledat informace, které neví, na Googlu. A proto je internetu přilepený od rána do večera?

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

In reply to by Iroot (neověřeno)

Trvalý odkaz

Iroote, to je omyl. Nejméně polovině diskutujících zdejší přítomnost mlže vyhovuje. Mají se díky němu o čem bavit a vyvracet jeho bláboly je tak jednoduché. Takže je pořád o čem psát. Proto nehrozí, že by na něj nikdo nereagoval. Vždycky se někdo najde.

Průměrný počet slepic: 2.7 (9 hlasů)

In reply to by Iroot (neověřeno)

Trvalý odkaz

S kým bychom polemizovali, když se většinou vcelku shodnem. Scallop určitě není jeden člověk. Podobní trollové byli v diskuzích na Aktuálně a zcela zřetelně to bylo více lidí, kteří se střídali pod stejným nickem. Stejné to je se scallopem, někdy mají jeho příspěvky úroveň, ale často jsou žalostné. Určitě to je více lidí s více PC. Patrně partička od Boba Kartouze. Občas je příspěvek scallopa tak ubohý, že bych to hádal na Cempera.
Ale souhlas, ignorujme ho.

Průměrný počet slepic: 4 (13 hlasů)

Shoda, o které píšete, je konsens bezcenný, protože je trollem indukovaný: většinově se totiž snadno shodneme na tom, co ne. Většina diskutujících se snadno shodne na názoru, že troll škodí a že je jeho přítomnost nežádoucí. Na tom ale není nic dobrého, poněvadž to debatu polarizuje do krajnosti. Dovolím si odhad: polovinu diskuse zabírá naprosto nezajímavý obsah, v němž se diskutující vymezují proti trollovi. Troll je samozřejmě spokojen: jeho cílem není dobrat se v debatě nových pohledů na věc, nýbrž debatu znehodnotit.

Nepíšu to poprvé: kdybych tu byl pánem, trolla bych bez pardonu smazal. Pan domácí je demokrat, a je jím do krajnosti, protože se vlídně chová i k těm, kdo otevřeně škodí. Trochu teroru vůči hajzlovi neuškodí. - Víme, jak Vidlák, když přeteče pohár, umí zatočit s Chlórem; jenže pohár s Chlórem pravidelně přetékal proto, že to bylo (z Vidlákova pohledu) osobní. To je ode mne směrem k Vidlákovi taková dobře míněná výtka: škebloň je chytřejší než Chlór, je neosobní, a daří se mu Vidláka nenasrat. Ale bordel tady dělá úplně stejný jako Chlór, ne-li horší. Již staří Řekové věděli, že příliš demokracie tu demokracii nakonec zničí; již staří Číňané věděli, že každý extrém se obrátí ve svůj opak... ale kdo jsem já, abych radil.

Průměrný počet slepic: 4.4 (14 hlasů)

Malí lidé nezapomínají, pořád to břímě vlečou sebou. A čekají na vhodný okamžik, šup, bum, bác...a pak zase se trmácí se dál a dál.... aby nakonec došli zpět.

Ale máš trefný nick.:-)

Průměrný počet slepic: 1 (7 hlasů)

A pročpak pan vidlák nechce zveřejnit IP adresy, ze kterých píše scallop? Kdybych jich bylo tolik, jistě by to dávno udělal.

Jenže není.

Průměrný počet slepic: 1 (3 hlasů)

In reply to by Iroot (neověřeno)

Trvalý odkaz

Proč ? Můžu nesouhlasit, můžu odsuzovat....samozřejmě že můžu i ignorovat. Ale proč z toho dělat nějaké " pravidlo" ?
Já bych to bral příspěvek od příspěvku, ostatně i disidenství má svůj kulturní význam, samozřejmě že záleží na jeho kvalitě.

Stejně tak může být za trolla ten, který sem nepíše nic jiného, než že mají ostatní toho či onoho ignorovat.
Ostatně obdobné metody zřejmě užívají i oni banderovci, vrhnou se jak smečka po někom nepohodlném, byť ten ale k násilí či k organizování se za účelem páchání násilí nevyzýval (ono ale zřejmě může být v brzké době více nebezpečným vyzývat k pokoji, klidu a míru....). Noa končit to může právě že tou trestnou výpravou (často exkomouš Dvořák a jeho smečka zapomínají na onen fakt, že nikolivěk Donbasané přikvačili ke Kyjevu a ten bombardují - a to bych stál pak na ideových pozicích Kyjeva ....ale že je tomu naopak, ale co od nich čekat, i oni platí složenky nebo složenky svých děvek).

Průměrný počet slepic: 2.9 (8 hlasů)

In reply to by Iroot (neověřeno)

Trvalý odkaz

Asi to je sofistikovaný troll. Ale až doslouží, tak si ho jeho páníček sejme sám.

Průměrný počet slepic: 2.8 (4 hlasů)

In reply to by Iroot (neověřeno)

Trvalý odkaz

viagra side effects for young men <a href=" https://viagracnd.com/# ">buy viagra online mastercard ponahio</a> - buy viagra online canadian
https://viagracnd.com/# viagra buy online overnight
viagra clone <a href=https://viagracnd.online#>purchase viagra online</a> lemonaid health viagra

Zatím bez slepic

In reply to by Iroot (neověřeno)

Trvalý odkaz

ivermectin cost canada <a href=" https://ivermectinon.com/# ">best price on ivermectin pills</a> - buy stromectol online

Zatím bez slepic

In reply to by Iroot (neověřeno)

Trvalý odkaz

stromectol usa <a href=" http://ivermectinon.com/# ">stromectol nz</a> - ivermectin 250ml

Zatím bez slepic

In reply to by Iroot (neověřeno)

Trvalý odkaz

ivermectin cream <a href=" http://stromectolgnr.online# ">stromectol</a> - ivermectin generic cream

Zatím bez slepic

In reply to by Iroot (neověřeno)

Trvalý odkaz

clomid <a href=" http://clomidgtr.online# ">clomiphene for sale</a> - clomid uk

Zatím bez slepic

In reply to by Iroot (neověřeno)

Trvalý odkaz

cheap viagra online <a href=" https://viagragtr.com/# ">viagra without a doctor prescription usa</a> - when will viagra be generic

Zatím bez slepic

In reply to by Iroot (neověřeno)

Trvalý odkaz

https://buysildenshop.com/ - viagra order online uk

Zatím bez slepic

In reply to by Iroot (neověřeno)

Trvalý odkaz

viagra amazon <a href=" https://viagragtr.com/# ">viagra cost per pill</a> - price of viagra

Zatím bez slepic

In reply to by Iroot (neověřeno)

Trvalý odkaz

ivermectin 8000 <a href=" https://ivermectinizi.com/# ">ivermectin</a> - stromectol 3 mg tablets price

Zatím bez slepic

In reply to by Iroot (neověřeno)

Trvalý odkaz

prednisone pills cost <a href=" http://prednisoneizi.online/# ">prednisone generic</a> - prednisone 54899

Zatím bez slepic

In reply to by Iroot (neověřeno)

Trvalý odkaz

buy stromectol <a href=" http://ivermectinizi.com/# ">ivermectin tablets</a> - ivermectin price usa

Zatím bez slepic

In reply to by Iroot (neověřeno)

Trvalý odkaz

buy viagra online canada <a href=" https://viagramgz.com/# ">viagra pills</a> - viagra 100mg price

Zatím bez slepic

In reply to by Iroot (neověřeno)

Trvalý odkaz

cheap viagra online <a href=" http://viagramgz.online/# ">viagra without a doctor prescription usa</a> - best place to buy generic viagra online

Zatím bez slepic

In reply to by Iroot (neověřeno)

Trvalý odkaz

sildenafil without a doctor's prescription <a href=" http://canadarxmgz.com/# ">legitimate canadian pharmaceuticals online</a> - ed pills that work

Zatím bez slepic

In reply to by Iroot (neověřeno)

Trvalý odkaz

where can i buy viagra over the counter <a href=" http://viagramgz.com/# ">viagra pills</a> - viagra price

Zatím bez slepic

In reply to by Iroot (neověřeno)

Trvalý odkaz

https://buylasixshop.com/ - furosemide used for

Zatím bez slepic

In reply to by Iroot (neověřeno)

Trvalý odkaz

Zatím bez slepic

In reply to by Iroot (neověřeno)

Trvalý odkaz

Zatím bez slepic

In reply to by Iroot (neověřeno)

Trvalý odkaz

Zatím bez slepic

In reply to by Iroot (neověřeno)

Trvalý odkaz

<a href=http://buyzithromaxinf.com/>z pack steroids</a>

Zatím bez slepic

In reply to by Iroot (neověřeno)

Trvalý odkaz

http://buyneurontine.com/ - gabapentin prescription

Zatím bez slepic

In reply to by Iroot (neověřeno)

Trvalý odkaz

<a href=https://astromectoli.com/>buy ivermectin 3mg tablets</a>

Zatím bez slepic

In reply to by Iroot (neověřeno)

Trvalý odkaz

<a href=https://stadalafilop.com />buy real cialis online</a>

Zatím bez slepic

In reply to by Iroot (neověřeno)

Trvalý odkaz

Zatím bez slepic