Signálů bylo dost

Autor

https://www.litterate.cz/signalu-bylo-dost/

Krátký záporožský úvodník:

Podle mě z toho mráčku u záporožské jaderné elektrárny nezaprší… Areál elektrárny je ostřelován, tupí novináři už za tím vidí jadernou katastrofu srovnatelnou s Černobylem a samozřejmě za to můžou Rusové, protože si sami ostřelují elektrárnu děly a raketami v ukrajinských uniformách…

Je zajímavé, že ani od naší atomové lady Drábové nezaznělo pár technických informací. A tak se toho chopím já, i když mám jen encyklopedické znalosti o jaderné energetice:

Záporožská jaderná elektrárna má bloky typu VVER, tedy to, co je v Temelíně či Dukovanech. Jsou to tlakovodní reaktory, kolem nich je betonová obálka, která by měla odolat i pádu letadla. V reaktoru není žádných 400 tun uhlíku, který byl v Černobylu (typ reaktoru RBMK), takže tam nemůže hořet obrovský požár, který by do atmosféry vynesl takové obrovské množství jaderného materiálu. Reaktor se víceméně nemůže energeticky přetížit, protože pokud z nádoby unikne voda, jaderná reakce se zastaví.

Zbytkové teplo je samozřejmě tak velké, že se štěpný materiál může protavit nerezovou nádobou reaktoru, i betonovým podstavcem, ale nejhůř to může dopadnout jako ve Fukušimě, že se prostě protaví někam dolů (a ne nahoru) a tam postupně vychladne a bude nebezpečné k tomu místu chodit.

Musela by to být opravdu óóóhromná střela, aby prorazila betonovou skořápku kolem reaktoru a udělala fakt velký výbuch, který by skončil tzv. „špinavou bombou,“, která by byla schopna zamořit okolí. Osobně pochybuju, že by tohle kdokoliv riskoval, dokonce ani Ukrajinci ne. Nemluvě o tom, že tak velká raketa by asi neušla pozornosti radarů a družic.

Vidlácky bych si proto myslel, že žádné velké bum bum nebude, ale může se to dohnat k nevratnému odstavení reaktorů a celé jaderné elektrárny z provozu v podstatě nafurt s jadernou zátěží, jejíž řešení bude příšerně příšerně drahé. Nejsem žádný odborník, tak mě berte s velkou rezervou, ale tamní hemžení na mě dělá dojem ruské snahy odstavit elektrárnu pokud možno vratným způsobem.

 

A teď už dnešní text:

 

Už jsem tu několikrát psal, že mě neustále překvapuje, jak robustní systém nám v naší republice (a vlastně i v Evropě) naši předci zanechali. Denně se to ničí, denně se to demontuje, denně to někdo podrejvá, ale pořád to víceméně funguje. Směřování do průseru je čím dál rychlejší, každý den přibývá varovných signálů, ale pořád se nic nezhroutilo. Já osobně mám hento apokalyptiké cítění, ale poslední tři roky jsem každé ráno příjemně překvapen, že elektřina funguje, v obchodech je jídlo, vlaky jezdí a Brno se nevypařilo v atomovém výbuchu.

Nebo je to vlastnost velkých krizí? Že se to děje pozvolna? Že nám Pánbůh dává dostatek času si uvědomit, co je špatně a máme dost prostoru na nápravu? Že je Sodoma a Gomora mnohokrát varována, než ta apokalypsa opravdu přijde? Kdy naposled jsme měli tolik signálů, že jde všechno do kopru?

Ta energetická burza v Lipsku je vlastně super – dozvěděli jsme se o vysokých cenách za elektřinu s předstihem. Dokonce jsme se s předstihem dozvěděli, že tam vůbec nemusíme být. S předstihem jsme se dozvěděli o vysokých cenách plynu. Rusko stále dodávalo za smluvní ceny, ale u nás v naší drahé Jůnii se ceny začaly dotýkat nebes.

Kolik já už si přečetl článků a reportáží, jak budou firmy zavírat provozy, protože ceny energií jsou pro ně úplně likvidační. Zemědělci mnohokrát varovali před změnami v dotační politice, varovali před plošnými zákazy agrochemie a teď varují před nedostatkem hnojiv. První domácnosti začínají krachovat…

Nechci se už vracet ke kovidu, ale pamatujete, jak rychle to celé tenkrát přišlo a jak málo času bylo na nějakou reakci? Ano, výsledek byl hodně chaotický, divoký, tvořilo se to za pochodu… Dneska? Pohoda. Půl roku víme, co se bude dít a když to ví každý Jaryn z vesnice, tak to ví také náš nejušlechtilejší derniér i celá ta jeho nová politická kultura. Půl roku času… co by dal Babiš za to, aby měl ve své době také tolik času na přípravu…

Co bude dál? Především žádná milost. Signálů je víc než dost, návrhů na řešení také. Naši vládní i novinářští představitelé je zavrhli. Neudělali nic. Navíc v době, kdy byli v opozici, tak machrovali, jak lépe to budou dělat a jak strašné dědictví nám tady Babiš zanechal. Jestli něco z vládní činnosti plyne, tak především to, že měli dostatek času, dostatek zpráv i dostatek zpětné vazby od veřejnosti.

Nic to pro ně neznamenalo, jedou si své.

My naopak jsme měli dostatek času si uvědomit, jací jsou a pro koho ve skutečnosti pracují. Měli jsme dost času je sledovat, mohli jsme si je velmi dobře porovnat s předchozími vládami, mohli jsme si ujasnit, co mysleli tím vysíláním jasných signálů veřejnosti a jak si doopravdy představovali ten nový styl vládnutí.

Vidlácky bych řekl, že nemají právo na shovívavost. Málokdo měl tolik času na rozhodování. Málokdo měl budoucnost tak jasně viditelnou, jako oni. Málokdo měl k dipozici tolik návrhů řešení. V jiných případech řešení ani nemusela existovat, ale tahle vláda měla všechno jako na stříbrném podnose. Dokonce ani nemuseli být experimentátory a prosazovat je první, stačilo se rozhlédnout kolem.

Ať už jde o válku, nedostatek plynu, vysoké ceny benzínu, drahou elektřinu, zhoršující se bezpečnostní situaci, inflaci i další problémy, na všechno se ve státech kolem uplatnila nějaká řešení. Stačilo to jen napodobit. Od orbánovského nezapojování do války až po francouzské zastropování cen elektřiny pro maloodběratele. Od odchodu z lipské burzy, přes vyplacení minoritních akcionářů ČEZu, až po jednání s Ruskem o dodávkách plynu, atd, atd.

Neudělali nic, ale stále tvrdí, že je vše pod kontrolou, nikoho nenechají padnout a nemusíme se bát… Opakují to stále dokolečka, ale my už samozřejmě víme své.

Až se to všechno teď na podzim projeví, až budete nosit ty svetry a doma budete z oken utírat rosu, až zjistíte, že vás klidně nechali padnout, že sice slušně vyděláváte, ale nestačí to ani na zaplacení účtů za elektřinu, až vaše děti budou mít trvale rýmu, až se začne masově propouštět, tak hlavně nevěřte srdceryvným proslovům Signála I., že to všechno nemohl vědět. Nemají právo na shovívavost ani milost.

Teď si jen počkáme, jak to dopadne…

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.7 (41 hlas)

Komentáře

Trvalý odkaz

Dneska má svátek Bernard. Tak všechno nejlepší!

Průměrný počet slepic: 3.7 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

za přání k svátku, který ale má dnes Bernard a já jsem berrnard, ale člověka potěší, když si na něj někdo vzpomene.

Ale teď k dnešnímu článku. Ať se to tam nahoře vyvíjí, jak chce, vždy má člověk jistou šanci si sám ten život trochu vylepšit, nebo dokurvit.

Svého času mi říkal jeden kámoš, že si hodlá vzít hypotéku, chce opravit komplet barák, cca 2 mega, bude to mít hned a úroky jsou na 2 %. Já mu to rozmluvil. Jednak mu říkám, že se zadluží a já pamatuji dobu, kdy jsem byl ve dluzích až po krk a není to moc hezký pocit a taky mu říkám, že dnes sice jezdí na Rýnu za pěkné peníze, ale už mu není 20 a hypotéku si berete na hafo let a nemůže vědět, jestli třeba za 2 roky nepřijde nějaký zdravotní průšvih a už tak v poho finančně nebude. A taky nemůže tušit, co se s ekonomikou stane do budoucna. A ejhle, kdyby to tehdá udělal, zrovna dnes by mu končila fixace a ten jeho úrok 2% by se začal šplhat o dost výš.

Co tím chtěl básník říci? No, to, že můžete žít v dobré, nebo horší době, ale každopádně každý má jisté možnosti přemýšlet do budoucna a snažit se vyhýbat průserům. A pokud v dobré době si zaděláte problémy, které ve špatné už nepřežijete, nenadávejte pak na ten zlotřilý systém. Vy jste udělali rozhodnutí, špatná a až budete rýt držkou v zemi, já vím, je jednodušší z toho obvinit někoho jiného, ale v rámci předcházení stejných průserů do budoucnosti, byste si měli přiznat, že vinu na vašem nakopaném ksichtě máte do jisté míry i vy sami.

Průměrný počet slepic: 3.3 (17 hlasů)

Pry mi ukaže ten les,kde panuje pry socialismus!Dyt ho odtamtud jeho kamoši menševici brzo vyženou a tak mi je jeho zeleny uděl na nic at se cpe ponravami z lesa co mu možna zbudoun sam se svymi neomarxisty piratisty a satanisty!
Ja mu davam šanci na život ve statě kde dobři kapitalisti instalovali vedle davno Socialni stat plati dobře a ti kdo mohou tam jezdi pracovat a vi co to je teprve nyni nebot nechtěli hned do USTAVY včas Socialni stat a v tisku lžou,e u nas je,jsou to lhaři a poplantany Bernard jim to ere i navijakem!Zatim u sousedů nejen kapitalisti zbohatli,ale z občanů se stala Středni BOHATA třida,ktera NIKDY za zdejšiho republikoveho kapitaslismu bez skrupuli, nemůže vzniknout!

Uplně snad i ožraly bernarrd tu reprodukuje mantry jeho ohlupovatelske pravice,ktera za celych 33 let jen zdemolovala a vykradla republiku a bude krast dale,protože menševici svou ideologii neomarxismu ovladli podvodem vladu a moc a nyni chtěji,aby všichni ostatni,kromě našeho podpindostnickeho kaziuka zmodrali,ale pořadnou zimou!
No ni berni?

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)

U nas v republice nahrabou pod sebe miliardy ,nechtěji,aby jsme je zdanili DEVADESATI procenty ,když se o vyvar odmuaji rozdělit fifty fifty a cpou ho do danovych raaju,kde se tam a oni to nevi ,aza něko kupuji dluhy Ameru a teď brzo o vše krachem dolaru i on s nimi tim ŠCHAWBEM Velkym resetem zakonem přidou!aaaaassssss
Teda Berni takovych blbych menševiků chcete byt podpindostnik!?

Stydte se ,komu tu dělate toho ohlupeneho advokatskeho bembeka jako užitečny idiot!?
No ni berni?

Průměrný počet slepic: 2.8 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Mě děsně baví ten levičácký přístup k životu. Ti, co jsou nahoře by se měli starat o ty dole. A když hrabají pod sebe, jsou špatní. Kdybyste vy byli nahoře, hrabali byste taky.

Jo, je hezké, když Vidlák a jiní vědí, že nad nimi je Bůh a ten je spravedlivý a postará se. A toto by asi chtěli i od volených zástupců lidu. Jo, abych nezapomněl na Aničku, tahlencta solidarita je ještě důležitá.

Pokud by měl někdo zájem, můžeme se mailem zkontaktovat a já vás zavedu do lesa. Nebude to žádná jihoamerická džungle, kde jsou jedovatí hadi a pavouci, bude to hluboký severočeský sudeťácký les a já vam tam ukáži, jak v přírodě funguje flora a fauna. A předvedu vám, že v přírodě žádná solidarita neexistuje. Silnější se, aby přežil, vyšplhá po zádech slabšího, čímž má větší šanci přežít, než jemu samotnému někdo šlápne na krk.

Socialismus zde funguje kolik let? A kam šlápla noha komanče, sto let tráva neroste.

A příroda ve svém evolučním procesu kolik? Nějakej milionek let to bude, že a díky její sobeckosti a výběru silných jste zde i vy a můžete držkovat nad špatným a nespravedlivým systémem. Už mě občas tou svou naivitou unavujete.

Průměrný počet slepic: 2.4 (14 hlasů)

In reply to by berrnard

Trvalý odkaz

a proč žije ve stádu?

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Stádu vysoké vládne jelen. Jsou tam i laně a kolouši. Smečka vlků, kteří u nás už jsou, nikdy nenapadnou toho vůdčího jelena, jelikož nejsou blbí a kdyby je nabral parohy, toto zranění by nemuseli přežít. Ani na laň si netroufnou, jelikož je to jiná váhová kategorie a umí kopnout. Kolouch by šel, ale toho zase chrání to stádo. Příroda tady zařídila, že ten jeden živočišný druh se snaží ochránit svou existenci. Pochopitelně, v severní americe, kde na to stádo vlítne grizly, tak zdrhaj všichni.

Ale měl bych i jiný příklad, ohledně tlupy, roje a stáda a ten už je dost drastický. Tlupa lvů funguje tak, že jí vládne jeden samec, pak tam máme samice, které loví a starají se o mláďata a když něco uloví, první se bez svého přičinění nažere ten samec. Ale musí počítat s tím, že se občas objeví jiný a bude mu tuto smečku chtít přebrat. Dříve, nebo později se to některému povede. Starý samec odchází poražen sám a víte co v první řadě udělá ten nový? Pozabíjí všechna lvíčata. Protože samice pak po pár dnech budou ochotny se pářit. Kdyby je nezabil, tak některé je budou ještě nějaký čas piplat a on by si neštrejch. Jenomže toto není o lvím sexu a chtíči toho samce, ale takto to zařídila příroda, jelikož do té tlupy ten samec přinese novou genetickou výbavu. Jo, je to kruté, obzvlášť vůči těm několika lvím koťátkům, ale přírodě nezáleží na jedincích, ale na celku a ta tlupa tímto bude obohacena a nebude degenerovat.

Takže s tlupou, rojem a stádem na mě nechoďte. Vždy je to proto, že je to pro daný druh výhodné.

Průměrný počet slepic: 2.5 (8 hlasů)

Daný druh výhodné, to jste řekl krásně. Tak vy myslíte pro celý druh, a já myslím, že tak myslíme všichni

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)

Dva lví samci jsou stejný druh a dokáží se zabít, jeleni v říji se dokáží dost fatálně při soubojích zranit, naše kočka, když se popere se stejným druhem, sousedovic kocourem, tak občas je od krve ona, občas on.

Průměrný počet slepic: 2 (3 hlasů)

Notak dobrá. Tak jsme zase tam, kde jsme byli...

Zatím bez slepic

In reply to by berrnard

Trvalý odkaz

...a můžete držkovat nad špatným a nespravedlivým systémem....

TY SE VEZEŠ jako všichni obřezanci,,,

Průměrný počet slepic: 2.7 (3 hlasů)

Jednak moje rodina nebyla nikdy nějak nábožensky založena, takže i přez svůj původ mám furt předkožku na pinďouru a druhak, ano, vezu se. Občas je to brnkačka, když to jede z kopce, občas, když to je do kopce, musím zabejčit, zapotit se a zabrat, ale vezu se furt dál.

Pro tebe jsou fšichni blboni, nikdo nic nedělá dobře, pouze ty víš, jak na to, akorát jsi ještě nikdy konkrétně nesdělil, jak. Ale víš, že ti, co se vezou, jsou špatní. Nemáš je rád a já myslím, že jim závidíš. A to je špatně, Sasine. Víš, závist má jednu blbou vlastnost. Ona neuškodí tvému protivníku, ale tráví tebe, až tě nakonec sežere. Ale, tvoje volba.

Průměrný počet slepic: 1.8 (6 hlasů)

Mně je jen líto, že se přes blboně, co si volí pasáky, zloděje a dacany za představené, nelze dostat k rovnému volení vlastních potřeb, keré by na svých základech ubránily dobré lidi naprotivá všem protivensrvím.

Myslím si, že se lidé sjednotí až na základních životních potřebách, o které by nechtěli přijít za žádných okolností.

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

My jsme měli na vojně takové pořekadlo. "Voják se stará, voják má".

Neznamenalo to pochopitelně to, že by vám dal někdo něco zadáčo, když jste něco chtěl, musel jste si to vydobýt.

A měl jste dvě možnosti. Mohl jste sedět ublíženě a u toho říkat: "já jsem malé poupě a já sedím v koutě" a občas vám do toho kouta někdo hodil kus flaksy, nebo jste si mohl vymoci na služby dozorčího kuchyně. Tam jsem dělal nejradši a dost často. Výhodou bylo, že nejlepší kousky jste sežrali vy. Mám se snad cítit provinile, že jsem neseděl v koutě, ale užíval si výdobytků kuchyně? Oba jsme vyrazili ze stejné startovní čáry. Oba jsme měli stejné možnosti. A je snad moje chyba, že on myje nádobí a já sedím s nohama na stole a s přežraným břichem? On měl stejnou možnost jako já. Že to nedal, to už je jeho problém, ne můj.

Průměrný počet slepic: 1.9 (7 hlasů)

Každej člověk to má nalajnovany úplně jinak. Vy ty svý příklady podavate černobíle, kdežto život je pestrobarevnej, lidi žijou miliony variací. Za něco si sami mohou, za něco zase ne. Když potkáme my dva samozivitelku, Vy řeknete že byla kráva, vybrala si vola a za výsledek si může sama, kdežto já, když budu moci, pomůžu jí a okolnosti mě nezajímají. Když bude dobrej člověk. Že je třeba ekonomickej analfabet, nebo že se blbě zamilovala, to já osobně vůbec řešit nebudu.

Průměrný počet slepic: 3.6 (8 hlasů)

Já už to sice tady psal na minulých Kydech, ale dle mého dobrý příklad.

Dávali v televizi pořad "Krotitelé dluhů". Hned v prvním díle byla baba, totálně zasekaná až po uši v dluzích, nájem neplatila, takže jí hrozilo vystěhování a tak jí tam poslali nějakou finanční odbornici. Ta zjistila situaci a té babě dala tři úkoly. Zaprvé zjistit, kolik vlastně dohromady dluží, jelikož to ona taky nevěděla a dala jí přesný návod, jak na to. Druhý úkol bylo skočit na sociálku a přesně jí řekla o jakou dávku má požádat. Třetím úkolem bylo rozesílat životopisy a najít si práci.

Po dvou týdnech jí volala, jak vypadá situace a jak se to hýbe a zjistila, že ta baba v dluzích a problémech, za ty dva týdny nedokázala udělat ani jednu z těchto věcí. Seděla doma na prdeli, tesknila, jak je na ní život zlý, ale tu prdel nedokázala zvednout aby se pokusila se z těch sraček dostat. A vy jí chcete pomáhat? Ale jó, vaše věc. Když máte chuť vyhazovat prachy oknem pro lidi, kteří pouze sedí, brečí a mají nataženou dlaň, vaše věc a vaše peníze. Já bych jí nedal ani tvrdej rohlík.

Průměrný počet slepic: 2.3 (7 hlasů)

co všechno jste mi v tom jediným příspěvku podsunul? Jste otrok vlastního úhlu pohledu. Připomíná mi to jedno motto: "Proboha vás prosím o jediné. Připusťte si, že jiní lidé mohou mít myšlenky daleko lepší, než jsou ty vaše." Jinak je mi to samozřejmě jedno, jen že tady občas lidi viníte z negací, ovšem když čtu ty Vaše modelový situace, tak Vy jich máte hlavu plnou 😉

Průměrný počet slepic: 3.5 (10 hlasů)

Nahnal jste mě do kouta jako otroka vlastního úhlu pohledu, ale na můj konkrétní příklad jste mi neodpověděl. Takže zase vokecávačky.

Průměrný počet slepic: 2.3 (7 hlasů)

ten příklad je pro mě nesmysl, za druhý - na nic jste se mě neptal. Drobná otazecka tedy padla, ale na tu jste si obratem odpověděl za mě a po svým. Nic, vnímám z Vás vzrůstající podráždění a v podstatě se mi právě teď stala celá tahle debata nesmyslnou. Už Vás nechám bejt!

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Může snad za ruskou invazi na Ukrajinu NATO…?

Milí čtenáři, jelikož nepatřím k lidem, kteří by rádi utínali kontakty z ideologických důvodů, za poslední půlrok jsem se několikrát pustil do debat s lidmi, kteří tu ruskou invazi na Ukrajinu považují za zdůvodnitelnou. A to tím, že jde o válku preventivní či preemptivní, protože NATO se rozhodlo Rusko obklíčit.
Tento plánek jejich myšlenku dobře ilustruje:
..................
Suma sumárum: konvenční útočná válka NATO proti Rusku je hovadina, fikce. Ten scénář je nereálný, i kdybyste si vymysleli libovolné důvody, proč se do toho vůbec pouštět.
Byl by to šíleně obtížný logistický úkol, vyžadující masivní nábor lidí, masivní výstavbu infrastruktury a rozsáhlé přípravy, které by probíhaly dlouho a stály by snad ještě víc peněz než celý slavný Green Deal. Absolutně by se přitom nedaly utajit ani před veřejností, ani před tím nepřítelem, kterému byste víceméně lezli přímo pod rakety a provokovali jej k tomu, aby je skutečně ze strachu použil.

https://www.konzervativninoviny.cz/muze-snad-za-ruskou-invazi-na-ukraji…

Průměrný počet slepic: 1 (7 hlasů)

Čtenáři
Doporučují nechat se vyšetřit u psychologa.
Kdo tvrdí, že USA NATO chtěli vést napadnout Rusko konvenčně
Ukrajina mela postoupit na Ruské území, pak by to melo jiný postup.
Každopádně by bylo nasazeno tisíce raket a pak letadla.

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

si myslím, že ten čtenář je poněkud mimo. Možná podobně jako Berrnard, ono totiž srovnávat inteligenci, chování a život lvů s inteligencí, chováním a životem lidí se mně jeví poněkud scesné, ale budiž, každému co jeho jest!

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

In reply to by Zauber (neověřeno)

Trvalý odkaz

že daní jedinci nemají pravdu, možná akorát jsou názorově někde jinde, než vy, pane Zaubere.

A mimochodem, berrnard se píše s malým "b" na začátku a Čtenář s velkým "Č" na začátku. Jsou to naše nicky, my respektujeme ten váš, prosím, vy respektujte ty naše.

Průměrný počet slepic: 2.5 (8 hlasů)

Například považuje za samozřejmost, že Rusko chtělo dobýt Kyjev. To je ovšem přinejmenším sporné. Je možné, že spoléhali na pátou kolonu a že jim to nevyšlo. Ale nepochybně si nikdy nemohli myslet, že by Kyjev dobyli s jedním výsadkovým plukem. Pan Kechlibar je asi nejvoják. To je taková český zvyk, že je každý nejlepší epidemiolog, trenér fotbalové reprezentace a největší odborník na válčení. Jako třeba paní Černochová či pan Lipavský. Ostatně by mě zajímalo, kdo ze současné vlády byl na vojně. Nemyslím si, že by na vojně byl třeba Fiala nebo Rakušan.
Další chyba pana Kechlibara je, že si představuje útok na Rusko jako čistě konvenční. Pokud vím, tak Američané uvažovali s útokem taktickými jadernými zbraněmi. Proč asi stavěli raketové základny v Polsku a Rumunsku a proč podnikají pravidelné výlety na dohled od Sevastopolu a Kaliningradu raketovými torpedoborci třídy Arleigh Burke? Protože mají pocit, že by mohli vyhrát omezenou jadernou válku s Ruskem. Bohužel, obávám se, že my bychom prohráli v každém případě.

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

u té Drábové nikdy nevím, zda se ještě jedná o lady, či sira.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Tak zkuste Vidláku odhadnout gdy chcipl Řím...

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)