Test připosranosti a Andrejův majstrštyk

Autor
Štítky

Když se Koroňák v Ojrópě rozjížděl, byly denní přírůstky okolo 20%. Teď když se rozlejzá celosvětově, jsou denní přírůstky okolo 10%. Pořád je to pěkně strmá křivka, ale dynamika breberky je už úplně někde jinde. Má to poměrně jednoduché vysvětlení... 

Všichni si už prostě dost nadělali do gatí. 

Dokud byl koroňák v Číně, celý náš západ (Vidláka nevyjímaje) z toho měl vlastně jen divadlo. Mnohem víc jsme řešili, jestli se tomu dá vůbec věřit, jestli to není zase jen habaďůra na veřejnost, aby držela hubu a platila. Ale... i zde na Kydech jsme měli čtenáře, kteří poměrně brzy (rozhodně dříve než já) viděli potenciální problém a upozorňovali na něj. 

Ve stejné době naše veřejnoprávní a vždy pravdomluvná média vydávala články a rozhovory o tom, jak se u nás na slavném a dokonalém Západě nikdy nemůže stát nic podobného jako v Číně, že Koroňák je jen taková chřipečka, která nás nemůže rozhodit.

Pak to přišlo k nám... 

Naše vláda zareagovala jako jedna z prvních a stejně tak jako jedna z prvních chodila před kamery v rouškách. A celá naše společnost plynule přešla od švejkování a zlehčování situace k disciplinovanému plnění během jednoho týdne. Ono jaksi nejde o to, co vláda zavede, ale co občanstvo dodržuje, že ano...

Když pak začaly počty mrtvých nakakovat po stovkách a začaly se objevovat obrázky z nemocnic a márnic, začalo to něco dělat i s frajírky co byli původně nad věcí. Začalo to působit i na lehkomyslnější národy a dnes - po čtyřech týdnech už leckdo dodržuje spoustu opatření dobrovolně a vůbec nečeká na svoji vládu, až mu něco nařídí. 

Svým způsobem se zatím těmto datům vymykají jen Spojené státy... Oni to asi budou mít stejně jako my v Ojrópě. Virus byl daleko, obrázky z nemocnic také, to se přece ve vyspělé a nejlepší zemi světa stát nemůže. Pak to začalo kosit lidi v New Yorku. Teď to tam mají jako v Itálii. 

Jsem si ale celkem jistý, že obrázky z Manhattanu a Bronxu umravní lecjakého namachrovaného amíka a během nějaké doby si i tam uvědomí všichni vo co gou a také začnou dodržovat kupu opatření možná i bez jakéhokoliv nařízení. Prostě si také brzy cvrknou do gatí a začnou se té neškodné chřipečky adekvátně bát. 

Takže Švédsko zřejmě nedopadne jako Španělsko. Jednoduše proto, že se tam lidi už bojí, aniž by jim vláda musela něco říkat  a dobrovolně si drží distanc a nedělají fóry. 

Ale na začátku musela být podceněná situace. Na začátku musela být ta Itálie, aby to všem došlo. Vlastně každý mrtvý Ital zachránil v každé zemi několik lidí. Díky obrázkům z márnic a nemocnic. Díky hrůzným příběhům. 

U nás musel být na začátku Prymula s Babišem, kteří v podstatě pošťouchli národ, aby si uvědomil dřív než byly v Bergamu ty stovky mrtvých, že to nebude žádná legrace. 

Jiných prostředků k boji možná ani nebylo potřeba.  Jen pošťouchnout veřejnost, aby to nebrala na lehkou váhu a u nás na to ty zavřené školy a zrušené veřejné akce stačily. Nepotřebovali jsme k tomu to, co potřebovala Západní Evropa - stovky mrtvých. My jsme neměli ještě ani jednoho mrtvého, ale všichni jsme už dobrovolně nosili roušky na hubě a nechodili na hokej. 

Pokud se neschyluje k nějakému průseru v pozadí, tak se zdá, že všechny země v Evropě už jsou za epidemickým vrcholem, nebo těsně kolem něj. Virus už zřejmě nepodceňují na našem kontinentě nikde. Myslím občané. Vlády ještě možná ano, ale občané už ne. 

Čím byla Evropě Itálie, tím bude Americe New York. 

Pomalu je čas bavit se víc o včerejším tématu... co bude až odezní ty hororové chvíle v nemocnicích a začne trvalé a dlouhodobé soužití s virem.  Akutní boj pomalu končí, je na čase začít sčítat ztráty, poučit se z chyb a nějak vymyslet, jak s breberkou žít, případně jak se jí zbavit. 

Výše uvedený článek až sem jsem měl napsaný už v neděli s tím, že dnes tj. v úterý půjde na sklo. Mezitím se ale stalo něco, co právě tomuto textu dodalo nový rozměr. 

Objevil se totiž nový rozhovor s Prymulou na DVTV o řízeném promořování populace a hned začalo tóčo. Že je Prymula zaplacenej, že dělá z lidí pokusné králíky, že nám EU poslala nové notičky, protože přece nejde, aby šajse čechen měli lepší výsledky než ýbrmenšové v Dojčlandu a podobně. Můj bratr kdesi na fejsbůku napsal názor, že Prymulův nástin je možná jediný způsob jak kornáka dostat ze hry... a hned dostal ban. 

Já si ten rozhovor poslechl celý a můj osobní vidlácký dojem je, že Prymula to říci chtěl. Nebylo to žádné užblebtnutí, měl to rozmyšlené, vyargumentované, nebylo to něco, co mu uniklo náhodou. On to v rozhovoru říci chtěl = on to v rozhovoru říci měl. 

Uvědomme si, že ten chlap měl koule na začátku přijít na Andrejka a přesvědčit ho, aby spustil největší divočárnu v našich třicetiletých dějinách. To sbližuje.  Ti dva teď spolu kolíkují největší claim svého života, protože to na co si troufli, to je buď spolu vynese do nebes, nebo je to zničí. Ty dva spřátelila nejhorší krize které kdy u nás v posledních dvaceti letech někdo čelil. 

Vidlácky pochybuju, že hoši nebyli domluvení dopředu. Prymula to řekl, protože to tak mělo být. A ještě více pochybuju, že bylo myšlené vážně. Ale z uvedeného rozhovoru a následné reakce médií i "odborné veřejnosti" jsem měl poprvé pocit, že se Veĺký Bocian jistí pro budoucnost a dělá to neskonale chytřeji než třeba Orbán. 

Nejprve pár poznámek... Kdybychom měli opravdu řízeně promořit populaci, víte jak dlouho by to trvalo? Řekněme, že jsme tak zdatní sociální inženýři, že umíme opatření dávkovat tak přesně, že jsme schopní udržet konstatntní denní počet nakažených. Samozřejmě je to blbost, ale řekněme, že to umíme. Kolik denních nakažených je tak akorát, aby nám všechno fungovalo a nesesypalo se to tady? Já osobně bych si myslel že maximálně tak 500. A to nejspíš ještě přeháním. Při 500 případech denně se za rok dopracujeme k číslu cca 200 tisíc. Za deset let se dopracujeme ke dvěma milionům, což bych považoval tak za minimum potřebného promoření, abychom víceméně zvítězili. Desetileté lhůta  na promoření, jak se to liší od dnešního nouzového stavu? Prakticky nijak... Silně pochybuju, že to Prymula neví. Kdyby doopravdy chtěl promořovat, nemusel nic říkat a jen to nechat jako to je. 

Samozřejmě se mohu mýlit, nicméněa celkový průzkum promořenosti populace Koroňákem nám to brzy poví. Možná jsme už v podstatě skoro promoření, jen o tom nevíme. Ale spíš bych si vsadil na ta původně prezentovaná čísla - máme cca 5000 oficiálně nakažených a kromě nich nám tu běhá ještě tak 2000 neoficiálních, kteří to o sobě nevědí a polovina z nich to ani nikdy nezjistí.

Scénář ala Lombardie - tedy masivní a urychlené promořování plebsu a likvidace důchodců - to by také Andreje mohlo pověsit na pouliční lampu a s ním i všechny ostatní z vlády. Což možná ještě možná z té skutečné Lombardie uvidíme. 

A druhá poznámka... i kdyby byli všichni na vládě zaplacení z Dojčlandu a chtěli nám tady naordinovat Lombardii, jak by to asi udělali? Přijde naše slavná armáda co nemá kapacitu ani na jeden domov důchodců a pod bodáky nám píchnou koroňáka? Tomu přece nikdo nevěří... Maximálně může vláda uvolnit opatření. Kde je ale řečeno, že se naše ovčanstvo zachová idiotsky podle přání vlády?  My Češi jsme byli první v Ojrópě, kdo si opatření vzali k srdci a dodržovali jsme je velmi důsledně a dobrovolně. Kde je řečeno, že je nebudem dodržovat dál i když je vláda po nás nebude chtít? Kde je řečeno, že nezačneme švejkovat obráceně? Běž do práce ovčane.  Nemohu, mám teplotu a tak raději zůstanu v karanténě. Běž na fotbal ovčane... Nepůjdu, mohl bych se nakazit. Musíš ovčane... Mám tě u prdele Andreji. Měl jsem u prdele Havla, Husáka, Dubčeka, Zápotockého, Beneše i Hitlera... 

A teď z druhé strany.... Veselovský tomu rozhovoru s Prymulou dal patřičný bombastický titulek a celý mediální svět začal šílet, že Andrej zkouší nějaké sociální inženýrství, že přece nebudeme pokusní králíci a podobně. Výsledek se brzy dostavil... ti, kteří ještě včera bojovali urputně za odblokování ekonomiky a uvolnění totalitních a bolševických opatření našeho oligarchického premiéra, ti dneska stejně urputně bojují za to, aby žádné řízené promoření nebylo. Tj, aby Andrej republiku zadrátovanou nechati ráčil. 

Úplně vidím notora Kalouska, jak mu pomalu dochází, že i on by mohl být řízeně promořen (jako první)  a s ním jeho kamarádi a z nich už by leckdo zaklepal bačkorami. Celý senát je plný gerontů. Poslanecká sněmovna vlastně také. Vládní úřady jakbysmet. Těch nakradených peněz a teď skutečná hrozba smrti udušením. Andrej má hodně důvodů se mstít a nakazit senát, to by mu většina národa ještě přičetla k dobrému. 

Ti, kteří včera bránili demokracii před babišovskou dikaturou dneska urputně bojují za pokračování mimořádných opatření, jen žádné promořování, jen žádné pokusy na lidech. A Andrej už v dalších rozhovorech uklidňuje rozčilenou veřejnost, že epidemiolog Prymula je moc odborný, že on nic podobného nepřipustí, že je to příliš velké riziko, že on si to na svědomí nevezme, chytrá karanténa a podobně. 

Řekl A a já dodám to B. Když tedy nebudeme promořovat a lék je v nedohlednu, budou pokračovat dočasná opatření, která se hladce promění v opatření trvalá. Proč také ne že? Nikdo nechce být laboratorní myší. Ti, kteří vyzývali Andreje, aby přestal se zaváděním dikatutry ho teď budou vlastně prosit, aby v tom pokračoval. Nejhalasnější opozičníci nyní halasně vyzývají k jednotnému šiku. Tak moc jednotnému, že dostatete ban, když máte jiný názor. Nikdo z TOPky, Pirátů i milionu chvilek si nemůže dovolit být proti fejsbůkové veřejnosti pražských liberálů.  

Jestli měl tohle Andrej vypočítané od svého guru Máry, tak to byl fakt majstrštyk. Během jednoho odpoledne si zajistit takřka neprůstřelnou podporu pro pokračování mimořádných opatření = víc vlivu = víc moci = převzetí ekonomiky = převzetí bankovnictví = státi se Putinem. Veřejnost je pro, opozice je pro, všichni jsou pro a Andrej tomuto přání velkomyslně vyhoví. Stejně tak velkomyslně v souladu s přáním národa převezme za čas krachující firmy, krachující banky, krachující živnostníky a spolu s Kelnerem a čínskými penězi bude skutečně řídit stát jako (svojí) firmu. 

A pokud to Andrej nevymyslel, tak mu ďábel (nebo Pánbůh) přihrává trumfy do ruky jak na běžícím pásu. 

A pokud Prymula ví, že jsme už skoro promoření a moc toho nechybí, tak se nic neděje a dobře to dopadne. 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.6 (107 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

U Petříčka na bránu
klovaj hejna havranů;
tolik černé havěti!
Notář píše závěti.
Smrtka opět kosu tasí
kremačka má zlaté časy
hrobník koupil malý bagr
špitál stal se mrtvých lágr.
Černý globín černá šlajfka
na rakvi je dědy fajfka.
Všude zvoní věžička
všude dědic, dědička.
Mnoho už se promořilo,
2 metry se ponořilo.

Průměrný počet slepic: 4.4 (38 hlasů)
Trvalý odkaz

když opozice je kompletně obsazena blbci.

Průměrný počet slepic: 4.4 (29 hlasů)
Trvalý odkaz

a 1 kura.

Průměrný počet slepic: 3.9 (14 hlasů)

To se dost flákají, lemplové. Potřebovali by postavit do haptáku. Nebo šetří, zlaté nugety docházejí.

Průměrný počet slepic: 4.2 (10 hlasů)
Trvalý odkaz

No Vidláku, hodně dobré!

Průměrný počet slepic: 4.2 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

S článkem nesouhlasím, protože Prymula ví stejné kulové jako já. Víme vlastně jen to, že na koronavirus nemusíme získat imunitu ani promořením, když ji i vyléčený pacient dostane kdykoliv znovu.
Také jsme zrovna včera (v pondělí) zaváděli a zkoumali prý chytrou karanténu. https://www.novinky.cz/stalo-se/clanek/prymula-chytra-karantena-se-rozs…
Zatím to ale vypadá tak, že se vláda opravdu rozhodla snížit vládní výdaje a vyčká, kolik důchodců si po tom promoření nepřijde pro důchod.

Prymula rozhodně žádný génius není a ocenění od Zemana si zaslouží jedině v případě, že ten řád bude poplivaný pacientem s koronavirem. Buď jsme měli rezignovat už od začátku a nechat tedy promořit populaci a la model Velká Británie. od toho všechny státy postupně utekly k modelu tvrdých opatření. Ty jsme dodržovali, abychom od nich nyní odstoupili.
Podle mého odhadu celý krizový štáb spoléhá, že vysoké jarní teploty koronavirus zaženou, až vymizí. Ale co když se ten předpoklad nepotvrdí, stejně jako se nepotvrdil předpoklad, že se populace koronavirem postupně promoří.
Měli jsme na výběr dvě řešení. Jedno přinášelo oběti a druhé ekonomické ztráty. Vybrali jsme si ztráty v ekonomice. Teď ten směr opustíme, abychom ty ekonomické ztráty měli úplně zbytečně.
Nejdříve jsme chválili Jižní Koreu a Tchajwan za karanténu a nošení roušek. Pak jsme s gustem četli zprávy, jak jednotlivé evropské státy opouští přístup nechat promořit populaci a postupně se dostávají k modelu zavedenému v ČR. To vše jsme opustili ze dne na den. Prymula si opravdu nevidí do úst.

Za mě jde o hazard se životem lidí. O koronaviru víme málo a nic určitého, jinak by nám to už Adam Vojtěch dávno sdělil. Nebo nějaký novinář. Jde o hazardní sázku s životy pacientů v důchodovém věku. Příliš riskantní a příliš nekompetentní rozhodnutí.
Zpočátku jsem měl Babišovi za zlé, že Prymulu odsunul z čela krizového štábu. Bohužel měl pravdu Babiš a Prymula si odvolání zasloužil právem.

Průměrný počet slepic: 3.5 (34 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

v okamžiku, kdy se do ÚKŠ nasáčkovali ti čtyři hokynáři z ODS, KDU-ČSL a TOP09 v čele se zubohokynářem Šmuclerem, bylo jasné, jak to dopadne.
To se také stalo.
Hokynáři dokázali za pouhé dva dny ÚKŠ totálně rozesrat a prosadit faktické zrušení veškeré karantény v horizontu 14 dnů. Celá Prymulova koncepce byla přes víkend spláchnuta do hajzlu, bo business se musí hejbat, i kdyby měla vychcípat půlka národa.

Tohle není Prymulova chyba. Ten o rozšíření ÚKŠ o hokynáře nerozhodl.
To je vina Hamáčka a Babiše. Taky se oba fest lekli, když jim to docvaklo. A jsem moc zvědav, co s tím teď budou dělat. Protože odteď oba bojují o politické přežití a bude zajímavé sledovat, jak budou lavírovat. Hokynáři budou tlačit stále víc, protože těm jsou nějací senioři, řidiči MHD, pokladní, pečovatelky a všichni ostatní untrmenšové dokonale u zadele. Ti si k nim pro zubní implantáty nepřijdou.

Průměrný počet slepic: 4.8 (43 hlasů)

In reply to by Občan (neověřeno)

Trvalý odkaz

Možná by to chtělo si Vidlákův článek přečíst ještě jednou.
Když máte dům u řeky a čeká se povodeň, je nejlepším řešením sklep včas zaplnit čistou vodou. Každopádně teď i opozice vyměkne. Má proč, Alexander Boris de Pfeffel Johnson, ten z hrdého Albionu, jde příkladem. Je mu pouhých 56 let a už leží na ARO.

Průměrný počet slepic: 4.6 (17 hlasů)

Ale kdepak, Alexander Boris de Pfeffel Johnson je ze Zradneho Albionu.

Jinak nemate pocit, ze se nam tu odviji tak trochu bila nemoc?

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)

In reply to by Občan (neověřeno)

Trvalý odkaz

Může být, ale pak měl Prymula držet ústa a nechat někoho jiného z ÚKŠ, aby tu zprávu sdělil národu. Napřed nám Prymula vykládá, že hranice budou zavřené až 2 roky, jak jsme povinni dodržovat karanténu a nosit roušky, jak pomůže chytrá karanténa, a najednou se máme na všechno vykašlat a dělat, jakoby se nic nestalo. To už není normální.
Co se týká Babiše s Hamáčkem, mají krásnou možnost hodit vše na Šmuclera a Prymulu. Ale nedělejme si iluze, všem 4 jmenovaným jsme dokonale u zadele.

Průměrný počet slepic: 4 (10 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Babiš a Hamáček bojují o voliče, Šmucler o prachy. Kdo vyhraje?
Máme kapitalismus kde je zisk tím hlavním. Mít stále víc a víc. Tolik abych si mohl za 50 milionů koupit obraz od umělce, který svého času žil v chudobě.
Vítěz je jasný, jen aby s tím počítala i Zubatá s kosou.

Průměrný počet slepic: 4.9 (7 hlasů)

Pravděpodobně vyhrají všichni jmenovaní a další nejmenovaní politici, a prohrají to ti, kdo jejich trachtaci platí. Takže všichni, kdo platí v ČR daně.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

In reply to by Občan (neověřeno)

Trvalý odkaz

Mladé a zdravé promořit virem! Vysokoškoláci klidně zítra do škol. A senioři? Takto je ochráníme, říká rozhodně Roman Šmucler

06.04.2020 17:40

ROZHOVOR Karanténu nemá smysl prodlužovat jen tak. Stojí miliardy a pak stačí jeden student, jako v Číně, a stejně všichni onemocní. Ochrání nás jen promoření zdravých lidí virem. Tvrdí to prezident České stomatologické komory a člen Ústředního krizového štábu Roman Šmucler, který je přesvědčen, že jsme neměli zavírat školy, ale domovy seniorů. Máme omezené prostředky, chraňme ohrožené, protože sportovci a mladí ochranu tolik nepotřebují. Zároveň je nyní čas na návštěvu stomatologů, přestože je u nich velmi bezpečno, spousta z nich má ordinace prázdné.

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Mlade-a-zdrave-promorit…

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)

Ve Smuclerove vesmiru asi neexistujou rodiny, kde se stari setkavaji s mladejma.

Průměrný počet slepic: 4.5 (8 hlasů)

a taky kdo ví kolik a zda nějaké má, když se vevecpal do vedení té zbytečné komory a žvaní nesmysly.
a le srandovní je, že už taky šlape do dědkovského věku, tedy do vrstvy ohrožené... jen aby nedopadl
a jako bo.. Náhoda je blbec.

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Kompromis mezi důsledky pro zdraví a důsledky pro ekonomiku je jasná nutnost. Momentálně jsme pravděpodobně překmitli na stranu ochrany zdraví a je na čase s tím něco dělat. Rovnováhu bude vláda hledat dlouho a vždy to bude z jedné či druhé strany kritizováno. Asi se málokomu bude líbit, když bude zdráv na kolenou, bez příjmu a bez perspektivy. Stát to může platit, ale ne dlouho. Co bude pak?

Průměrný počet slepic: 3.4 (7 hlasů)

No, abych řekl pravdu, být trochou popela v urně v mramorovém sarkofágu pro mně není velké terno. To opravdu raději zdráv a chudý. Ale každý má své priority.

Průměrný počet slepic: 4.9 (12 hlasů)

Jeden mrtvý nebo tisíc živých, kteří nevědí kudy kam? Mimochodem, přečtěte si poslední blog Ladislava Větvičky na iDnes - letos je na tom západní Evropa co do počtu úmrtí zatím nejlépe za posledních 5 let. Tedy nejméně úmrtí ...

Osobně očekávám, pokud se svět nepohne do normálního běhu věcí, že počty mrtvých v Evropě a v USA, kteří zajdou v příštích letech na úbytě po vzoru rozvojových zemí, zdaleka převýší potenciální hrozby koronaviru. A to se rovněž počítám do rizikové skupiny.

Průměrný počet slepic: 2.6 (5 hlasů)

je v západní Evropě nízký, protože kvůli koronaviru lidé dodržují rozestupy a tak jsou teroristické útoky mimořádně neúčinné. Až se vrátí ze Sýrie islámští bojovníci, oni s tím počtem úmrtí co do počtu nejlepším za posledních 5 let pořádně pohnou. Zatím je Erdogan posílá do Albánie.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

In reply to by Vlastimil (neověřeno)

Trvalý odkaz

No, to je všechno úhel pohledu, Vlastimile. Jinak to vidí ten kdo dodýchává na JIPce (v lepším případě) a jeho blízcí... A jinak to vidí těch 994 (dal jsem tomu na JIPce pět láskyplných příbuzných). Tuhle jsem někde četl rozdíl mezi demokracií a svobodou. Demokracie je, když dva vlci a ovce hlasují o tom, co bude k večeři. Svoboda je, když má ta ovce ke svému hlasu i opakovačku.

Lidé mají fascinující schopnost přesvědčit sám sebe, že právě oni to jsou, kdo si vždycky vytáhnou tu delší sirku. Faktem je, že bez toho sebeklamu by asi občas žít ani nešlo.

Průměrný počet slepic: 4.9 (7 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Nejsem žádný epidemiolog, ale statisticky vždy jakákoliv epidemie má svůj začátek, prudký nebo mírný nárůst a nakonec dojezd.Osobně se domnívám, že jsme jako populace proti corona viru mnohem více odolní než populace západní Evropy. Nejen kvůli očkování proti TBC, které vykazuje ve vedlejším účinku zvýšenou odolnost proti corona viru, ale i řadu dalších očkování, které naše obyvatelstvo v minulosti absolvovalo. Navíc epidemie u nás ustupuje, dále se se s virem setkal možná už každý, ale také záleží na vstupní dávce. Když vdechnu pár tisíc virů, s organismem to ani nehne a imunitní systém má čas reagovat. Když dostanu nálož několika mld virů v několika kapénkách, může být zle. A zde se projevuje přínos roušek, desinfekce atd. Takže závěrem mírně rozvolnit opatření, ale stále používat roušky je jistě krok správným směrem.

Průměrný počet slepic: 4.4 (18 hlasů)

je to kapku dole jink - jak píši

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

ale i ostatních ve vládě. Proč, no je to jednoduché. |Myslím, že oba dva/a vlastně všichni/poměrně přesně věděli - jak je všechno zhuntované, že nikde nic není/ myslím tím OOP/.
Všichni hejtmanovali, starostovali, vyvalovali se na svých postech, žvandali moudra, ale o bezpečí občanstva se nestarali- v domění, že se nic nemůže stát - a číňanům - dobře tak. Nikdo z nich jistě nečekal, že by se karta mohla obrátit.. A řízením osudu bylo té "vznešenosti" uděláno přítrž.
Po vládách předchozí, bylo všechno vyrabováno a zpeněženo - jen bůh ví kam. A také si uvědomte stav myšlení občanstva - před měsícem - bezbřehá volnost, všechno se mohlo, nic se nemuselo. Většina byli mistři světa. No a za ten měsíc - co se stalo - ve světě se to rozjelo takovým způsobem, že i umělecká squadravč. press, po počátečních výkřicích pochopila že jde o ouvej. Opozice byla zalezlá - ani se na lautr nic nezmohla. Zatím co lidi dole, ti to pochopili hned a pustili se s fištronem nám vlastním do šití roušek, kupodivu menší firmy - do hledání desinfekcí a pod. dokonce i mladí pochopili, že je ouvej. Za ten měsíc si národ uvědomil a i díky nečinnosti ejůnie, že jim jako obvykle nikdo nepomůže a že si musí pomoci sami.
A pomalu se ten presstituty podporovaný děs- začal dostávat pod kontrolu, lidi si uvědomili, že se s tím dá bojovat a za určitých podmínek spolu s tím žít. Prostě jen díky jim a jejich součinnsoti - se vytvořila jistá pravidla pro život vedle či pod hrozbou té potvory. A tak se teď může pomalu a opatrně stopka, která nás vlastně zachránila - uvolňovat, aby se ekonomika nezastavila úplně . V podstatě, pro žádnou firmu, pokud je dobře spravovaná by měsíc nevýroby neměl být likvidující. Jo, pokud byl před krachem dřív - tak má smůlu.
Tož tak

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Pane Vidláku, kromě kurniku slepic i můj hlubokosklon, jsi jeden z mála, kdo, zdá se, umí číst politické šachy a neklouže se jen po prvoplánových tazích, jako Vlk, Aston a třeba i někteří zde.

Průměrný počet slepic: 4.2 (21 hlas)
Trvalý odkaz

jedno je jisté, ze života nelze živý vyváznout.
To je ta jediná základní pravda!
( A aby mě nikdo nepodezíral, že jsem mladý, nejkrásnější,nejchytřejší, zkrátka MBA.
Jsem věkem přes 60, s dost pochroumanou imunitou a navíc praštěnej do makovice, což je lékařsky potvrzeno. Ergo kladívko, stojím v předních řadách)

Průměrný počet slepic: 4.4 (10 hlasů)

In reply to by mirek58 (neověřeno)

Trvalý odkaz

jsem stará, navíc tlustá a hypertenzní a praštěná do makovice. Také lékařsky potvrzeno. Navíc v pečovatelském domě. Linii sice nemám, ale první linie potvrzena.

Průměrný počet slepic: 4.5 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Lidi ani vláda neví co má znamenat korona. Všechno vědí z médií, keré vlastní jedna rodina. Nezajímá je ani kerá, ale poslouchají trávu růst podle litery mediálního zakona. Ten zakon zní. Můžu ti nalhat co budu chtít páč znám tři dceřiné zdroje, na keré se můžeš odkázat i ty. Tak samo to platí v jiných zlo dějských disciplínách. Takže co dál, padla otázka včera. Odpověď? NIC
Dokonce včera padla otázka, co je to český zájem. Lidi to nevědí. Tak co bude dál? No, asi počkají na to, co zlo ději vymyslí a zaplatí to, pokud na to od někoho dostanou peňáze. No, a od keho dostanou peňáze?

Průměrný počet slepic: 4.4 (17 hlasů)
Trvalý odkaz

Je nás tu několik, kteří se na základě prodělaných příznaků domníváme, že jsme korunáčem prošli.
Aniž bychom byli otestováni.
Takže netušíme, jestli v nás brebera jen nespí a neprobudí se při nějaké jinak neškodné rýmě. Netušíme, co s námi udělá příští chřipková sezóna. Nevíme, jestli nejsme bacilonosiči.
Nemáme to jak zjistit.
Takových lidí, kteří prodělali "divnou chřipku", nejspíš pobíhají po ČR desítky tisíc. Bez šance je zjistit a bez šance zabránit případnému opakovanému rozsevu infekce.
A nejspíš to nikoho ani nezajímá, protože žádné plošné testování se nebude konat, bo nejsou šťourátka a ampulky. Bude otestováno 5000 l idí v části Hradce Králové a v části Olomouce. Víc nic.

Třeba jsme imunní. Anebo nejsme.

Průměrný počet slepic: 4.9 (20 hlasů)

začátkem února a nejsem ani tetovaný, ani testovaný. Ani nikdy nebudu a roušku budu do kaufu nosit i létě.

Průměrný počet slepic: 4.5 (14 hlasů)

Kdepak. To byl urcite nejakej polskej, sizenej, prebalenej virus. Slabota. Jinak se valel na JIPce a spotrebovaval elitam kyslik.

Budte rad, ze vas podvedli.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Fakt je, že jako OSVČ, když na mě něco hupsne, řeším to cca dvoudenním pocením a hajdy do práce. Před necelým měsícem na mě něco vlítlo zase, drželo mě to pod duchnou 4 dny, z čehož jsem už byl tak nervózní, že jsem vyrazil do lesa, že už to dám. Před polednem jsem zjistil, že to nedávám, tak hajdy zase zpátky do kanafasu. Tak jsem si musel ještě tři dny propoceného funění přidat. Pak to někam odešlo. Takže, kdo ví?

Průměrný počet slepic: 4.6 (13 hlasů)

Mohla to být jen obyčejná sezónní chřipka a nikoliv koronavirus. Nic nevíme a nemáme ani možnost, jak něco jiného zjistit. Nejsou testy. Jediné, co máme možnost udělat, je nosit roušku dál.

Průměrný počet slepic: 4.1 (13 hlasů)

Téměř určitě to byla "obyčejná" chřipka. Už zdaleka nejsem nejmladší, měl jsem pocit, že jsem za život prodělal chřipku častokrát a vždycky jsem to zvládl tak nějak při práci, maximálně jsem se domluvil a zůstal den-dva doma. Asi před deseti lety jsem šel jako občas z práce pěšky domů, mám to necelých 6 km. Vyrazil jsem docela v pohodě, jen jako by mě začalo škrábat v krku, no a zhruba ve dvou třetinách cesty to na mně přišlo. Zfleku jsem téměř přestal vnímat okolí (viděl jsem tak nějak šedivě), nemohl jsem stát, musel jsem se opřít o zeď - jak jsem se došoural domů si téměř nepamatuji, jen vím, že jsem hledal opěrné body a snad že mě lidé obcházeli. Když mě uviděla dcera, začala v 21 letech plakat - myslela si, že je se mnou konec, prý jsem vypadal příšerně. Lékařský závěr? Ukázkový příklad chřipky se všemi příznaky jak vyšitý, nafotit, popsat a je z toho kapitola do skript nebo učebnice. Tenkrát jsem marodil tři týdny a a od té doby cítím pokoru - vím, že chřipka může zamávat opravdu s kýmkoliv a že není nic zvláštního, že na ni někdo sem tam umře.

Průměrný počet slepic: 4.9 (16 hlasů)

jj, "pravá" chřipka se pozná tak, že máte aspoň 2-3 dni problém vůbec zvednout ruku,
bolej vás klouby, potíte se a horečkujete, a jste schopen si max. tak dojít na záchod.
To, co nás skoro každej rok otravuje tak, že je to jakž takž přechoditelný do práce, není chřipka, ale jeden z mnoha kmenů viróz, co se navíc každej rok trochu měněj.
Já jsem zažil pravou chřipku asi 2x v životě, zato virózu skoro každej rok, někdy i dvakrát. Virózu obvykle stačí víkend plus den-dva poležet, příznaky jsou přitom řádově slabší než u chřipky.
Problém koronaviru je ten, že se chová tak i onak a nikdo pořádně neví proč.

Průměrný počet slepic: 4.3 (3 hlasů)

jednou v roce 68, to tu byla tzv. Honkongská chřipka, týden jsem měla ráno 39,5, večer 39,5; propocené povlečení, půl dne jsem mudrovala jen o tom, že mám vstát a jít na wc, slabost, bolest těla. Nedokázala jsem si ani nalít čaj. To si člověk zapamatuje navždy. Proti tomu virózy jsou nepříjemné, s různým průběhem, ale není to chřipka.

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

si je zvedne sám z talónu - eh, pardon - ze země, kam je už při rozdávání karet odhazuje banda zjebů reprezentujících rádoby opozici.

Pokud je to tak, jak píše Vidlák a Prymula opravdu nereagoval na povel ze zahraniční centrály, jedná se o poměrně jednoduchou manipulační metodu, kterou zvládá každá průměrná manželka, která je o deset kilo lehčí a o patnáct cenťáků nižší, než je její levný polovičák.

Ihned vysvětlím.
Žena má oproti muži menší a křehčí tělesnou konstrukci, s tím prozatím neudělaly nic ani džendrtety. Tudíž jestli chce nad svým tupcem pravidelně vítězit, nemůže užívat hrubou sílu ani náhodou. Prostě kdyby postupovala jako ten její šašour, který si o sobě myslí, že je pánem tvorstva, do tří vteřin by měla na hubě sbírku monoklů, případně by vůbec nevěděla, ve které lokalitě se její huba nachází.
Tudíž soudružky Evy vymyslely již v éře pasení mamutů zcela speciální techniku, díky níž elegantně, rychle a bezbolestně dosahují svých cílů, se kterými by plátce rodinných daní jinak hrubě nesouhlasil...
Neboli tak dlouho mlátí pantem, až se pán domácí konečně nasere a prohlásí, že jeho drahá polovička je blbka non plus Ultra a celá věc se zaonačí přesně tak, jak ona jakoby nechce, což je ve skutečnosti přesně naopak...

Průměrný počet slepic: 4.8 (22 hlasů)
Trvalý odkaz

Přiliš složitá konstrukce. Vždyť tzv. chytrá karanténa měla postupné promoření v podstatě v plánu.Tohle vypadá na něco jiného. Prostě Primula zjistil, že to nezvládne a tak vymyslel to co vymyslel. A já souhlasím s názorem ať se jde promořit jako první i s rodiči.

Průměrný počet slepic: 3.5 (11 hlasů)
Trvalý odkaz

Nechejme stranou úvahy o tom, jak to kdo myslel a co tím sledoval. Zaměřme se na to, jak se tomu každý z nás může vyhnout. Dnes večer
mi přišel mail s přílohou a v ní bylo doporučení ruského védského učence a lékaře Olega Torsunova (žáka Lokanathy Svámího). A teď cituji několik vět z jeho přednášky: "Mohu vám s jistotou sdělit, že tento koronavirus je velmi snadné porazit. POMOCÍ ZÁZVORU. Budete-li třikrát denně žvýkat malý kousek zázvoru a současně pít teplou vodu s kurkumou a trochou medu, zásadně nebudete moci dostat žádný virus. Prostě to nebude možné." Připusťme, že tomu tak stoprocentně není, ale já věřím, že na tom něco bude. Mám se zázvorem dobré zkušenosti vždycky v době, kdy jsem měl zánět průdušek a přitom mně hodně trápil kašel. Ostatně prošel jsem mírnějším průběhem tohoto onemocnění naposled před 21 - 14 dny. Nepropadl jsem tehdy panice a věřil jsem, že to bude něco u mně běžného, čím už jsem prošel ve svém životě snad stokrát. V těch dnech a praktikuji to i nadále jsem popíjel čaj se spařeným postrouhaným zázvorem. Během týdne popsané potíže
s průduškami pominuly. A nebylo to poprvé v životě, kdy mi zázvor takový způsobem pomohl. A tak si myslím, že za zkoušku to stojí. Rozhodně tím nic nepokazíme. Zdravím všechny vidlácké diskutéry a končím.

Průměrný počet slepic: 4.9 (9 hlasů)

dezinformacím byť jsou vládní (tím neříkám že nám všichni úmyslně lžou, ale někteří zcela jistě). Hodně z nás si tu "chřipečku" prodělalo, my se ženou taky, bylo nám 2 až 3 dny nějak divně, spravil to Paralen a dvě odpolední schrupnutí. Bohudíky i po sedmdesátce nemáme žádnou závažnou nemoc. Takže jsme nemohli "umřít na koronavir" a stát se součástí poplašného seznamu. Zkuste si zjistit kolik od začátku té paniky zemřelo u nás lidí na docela "obyčejné" nemoci jako je cukrovka, selhání srdce, rakovina...to novináři nenapíší. Pamatujte, strach vždy byl a je dobrý bič na poddané. Ano, svět se po koronaviru změní. K nepoznání. Budeme se divit co všechno jsme si nechali vnutit a co všechno vzít. Nenávratně. V době kdy krize kapitalismu vrcholila a lidé si začínali uvědomovat souvislosti. Teď se stali zase věřícími bojovníky za pokračujícími nesvobodu.

Průměrný počet slepic: 4.1 (15 hlasů)

Rozumím dobře, že jste měli prokazatelně COVID-19, nebo jste měli prostě nějakou chřipku a jen jste cítil, že je vám divněji než při jiné chřipce? Ono než člověk začne prohlašovat nějaké definitivy, je určitě dobré udělat si nejdřív trochu pořádek v tvrzeních.

Průměrný počet slepic: 4.2 (10 hlasů)

furt, proto fčilek půjdu do kuchyně, bo Stará Jahoda už odfičela do robotárny - chci napsat do rouškotárny - podívám se dobře, jak to vypadá ve špajzu, uznám, že tam není nic zajímavého a vytáhnu k snídani flašku s jabkovicou.
Naleju se štamprlu, cype, a k tomu hrábnu do železných zásob Staré Jahody, bo ona furt s jednou dcerou cosyk puči (pučit - je po gorolsku mačkat) a já jsem zahlédl v ledničce flašku s medem, do kterého přidávala strouhaný zázvor.
A zrobim se po ranu mjodulu.
Už Nohavica pisal, že rum nemože škodit, když se pije s rozumem. Rum nemam, bo ešče nejsem milyjonař, tuš zkusym zázvor.

Průměrný počet slepic: 4.4 (9 hlasů)

třeba když tvrdí česká statistika že zemřelo na koronavirus u nás 79 lidí tak by si měla napřed ověřit že neměli jiné závažnější komplikace a nemoci, na co skutečně zemřeli, ne jen udělat pochybný test na koronu. Ale to byla nezajímavá čísla pro zblbnutí občanů. Mohli by stejně tak tvrdit že dokonce větší množství lidí zemřelo na modřinu, taky ji často zemřelí mívají po různých ošetřeních, pádech a drobných nehodách. Z toho co zatím bylo veřejně publikováno vyplývá že na koronavirus samotný nezemřel nikdo!

Průměrný počet slepic: 3.3 (4 hlasů)

Jak se můžete přesvědčit při sledování záběrů z Lombardie, či z New Yorku.
Takže lidé asi umírají víc, než je obvyklé.

Průměrný počet slepic: 4.8 (8 hlasů)

PP nebudu se opakovat, píšu to nahoře. Nepleťte do toho politikaření.

Zatím bez slepic

Tak jsem otevřel knihu na str.332 a tam čtu:
"U nás se vyrábělo koření pro krávy se svěcenými obrázky. Von byl náš pan šéf Kokoška náramně nábožnej člověk a dočetl se jednou, že svatej Pelegrinus pomáhal při nafouknutí dobytka. Tak si dal natisknout někde na Smíchově obrázky sv.Pelegrinusa a dal je posvětit v Emauzích za 200 zl. A potom jsme je přikládali do balíčků toho koření pro krávy. Krávě se to koření namíchalo do teplý vody, dalo se jí napít z dřezu a přitom se dobytku předčítala modlitbička ke sv.Pelegrinovi, kterou složil pan Tauchen, náš příručí."

(tady kousek překročím, ale pokračuje to Ládikovou!!! konkurencí):

"A než jsem pivo přines, tak už náš sluha Ferdinand byl s tím napolovic hotov a už předčítal:
Z nebes říše přicházím,
blahou pověst přináším.
Kráva, tele, každý vůl
potřebuje jako sůl
Kokoškovo koření,
jež ho zbaví trápení...

Potom, kdy vypil pivo a pořádně si lízl tinktury amáry, šlo mu to rychle a dokončil to ve vokamžiku moc hezky:
Vynašel to Pelegrinus svatý,
jeden balík za dva zlatý.
Svatý Pelegrine, chraň nám naše stádo,
které tvé koření vždycky pije rádo.
Vděčný hospodář tě chvalospěvem slaví,
svatý Pelegrine, chraň nám naše krávy..."

Nu, pak to s tím kořením bralo divný konce, ale to už se mi sem nevejde. Možná by tedy pomohla také nějaká modlitba. Když jsme u toho, jednou když jsem za Jelicinových časů letěl ruskou vnitrostátní linkou z Moskvy do Samary, to letadlo vypadalo tak hrozně, že nám před nástupem do stroje rozdávali azbukou psaný Otčenáš, žalm 90 a 10 přikázání. A taky žalm 120 "Hospodin je můj pastýř". Škoda, že to neumím azbukou, tak tedy foneticky:
1. Vazvažů oči moji k goram, otkuda prijďót pomošč maja.
2. Pomošč majá ot Gospoda, satvarivševo něbo i zemlju.
až po verš osmý:
8. Gospoď budět achraňjať vychažděnije tvajó u vchažděnije tvajó atnynje i vavěk.

P.S.: Proti zázvoru ovšem nemám vůbec nic, právě naopak.

Průměrný počet slepic: 4.8 (16 hlasů)

Godote, s těma modlitbičkami při vstupu do letadla jste mně dostal. To je skoro stejné, jako kdyby rozdávali padáky.

Průměrný počet slepic: 4.5 (8 hlasů)

fantastické úspěchy, byv zaparkován v zeleném suknu na Slovanech, hned druhý barák za vstupní branou. Bez mého výstupu se neobešel žádný z alkoholových sedánků. Dodnes vůbec nechápu, jak jsem si mohl takovou kravinu zapamatovat pouhým jediným přečtením Haškovy povídky a jedinýcm shédnutím filmové adaptace, v níž exceloval Josef Dvořák, proslulý svými vodnickými figurkami.

Jednou po úspěšném vystřízlivění z akce, na níž jsme bouřlivě oslavili příchod posledních 22 dnů v zeleném (neboli 3 týdny do civilu), přišel ke mně jeden hloubavý vojcl základního vzdělání (už jsem tu o něm psal) a zeptal se mě:
"Poslouchej, a ten Pele - něconěco, jako vo ňom dycky povidáš tu básničku, vodkaď ho (to koření) vynášel?

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

1. Возважů очи мойи к горам, откуда прийдьóт помощ моя.
2. Помощ мoйá от Господа, сатварившево небо и землю.
и по верша осмово:
8. Господь будет охраньять выхождение твойó у вхаждение твайó отныне и навек.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)