Už dávno panáčku...

Autor
Štítky

Ve včerejším článku přidal čtenář Vlastimil následující komentář: 

Dfens, Větvička i Klaus

nám říkají, že probíhá horká fáze světové biologické války. Už bylo mnoho obětováno - státní rozpočty přestaly existovat, došlo k trvalým změnám způsobu života, byly obětovány celé sektory ekonomiky, veřejný prostor zahaluje všeobjímající cenzura. Pomalu ale jistě se schyluje k hlavnímu útoku.

Každý, kdo má trochu představivosti, měl by se podívat na rok 2020 očima pozorovatele z roku 2019. Srovnat statistiky nemocnosti a úmrtnosti a změny ve společnosti, které nastaly. Pak by mohl tipovat, jestli pozoruje budoucí realitu nebo jestli čte obsah katastrofického filmu, jehož uvedení do kin se připravuje. Bylo by zajímavé vidět výsledky toho tipování.

Já bych se chtěl věnovat první části onoho komentáře o horké fázi války:  

Nechci se kasat, ale o této horké fázi války se mluví už pěkně dlouho. alespoň já osobně o tom mluvím co píšu na Kydy a předtím co jsem psal u Vlka. Ale všechno tohle nezačalo covidem. To se stalo už dávno. 

 Dluhy se utrhly z řetězu hned po jedenáctém září 2001, kdy se z největšího světového věřitele stal největší světový dlužník. Celý západní svět se k tomuto trendu přidal a minimálně od roku 2008 je zcela zřejmé, že celý západ nikdy nebude ve stavu své dluhy splatit.  Peníze se tiskly zcela volně už v krizi 2008 a Řecku se pomáhalo tak, že je ještě více zadlužené než bylo. Nedělají to jen státy. Téměř každý slušný a spořádaný občan má pořádný dluh na hypotéce nebo na jiném úvěru a to tak moc, že tu máme milion lidí v exekuci a nikoho ani nenapadlo o tom demonstrovat. Ani milion chvilek ne. Milion lidí v exekuci už dávno před covidem... a teď se bouří hospodští, že jsou příští na řadě...   

Pod Ostravou je furt plno uhlí, ale když před patnácti lety obětovali celý hornický sektor, nikdo ani nepípl. Naopak, posílali horníky, ať se přeškolí na programátory. A horníci - to byli jiní kádři. A stejně jim to nebylo nic platné.  Stejně tak je uhlí pod Slaným a pod Beskydami, ale sektor je obětován.  Jaderky se také stavět nebudou, jsou rovněž politicky obětovány a ještě se najde hodně lidí, co tomu tleská. Automobilový sektor byl obětován na oltář normy EURO 5,6,7,8  a s ním i masová mobilita. Žádné demonstrace, naopak - potlesk. Opět - Covid na to neměl vliv, to se upeklo zcela mimo něj. 

Cenzura na internetu je od chvíle, kdy vyhledávač google na dotaz "normální bílá rodina" v angličtině nabídne obrázky  černobílých párů a krásná mulatská děcka. Schválne si to zkuste v angličtině zadat. A už je to také drahně let. Fejsbůk už dávno banuje, cenzuruje a donáší, ale nevšiml jsem si, že by mu nějak masově ubyli uživatelé. Dokonce ani ta desetina těch strážců svobody a demokracie mu neubyla. Vlastně vím jen o jednom blogerovi, který zrušil svůj profil a to je Marian Kechlibar. 

Bush i Obama si také v klidu válčili, jak se jim to hodilo a nobelovka za mír na to neměla žádný vliv. Obešli se bez Covidu a ohýbali si mezinárodní právo, jak se jim to hodilo. Pak si to začali ohýbat i ostatní a dneska už se může rozjet cokoliv kdekoliv.   Čína posilovala a posiluje, Rusko se osamostatňuje a jaderné zbraně bude mít za chvíli každá banánová republika. 

K hlavnímu útoku už dávno došlo. Už v době, kdy se nikdo u nás nepostavil za horníky, nikdo nepozabíjel tuneláře i s hlavním tuneldědkem, dovolili jsme hladce odprodej všeho cenného do zahraničí. Ale nemusí nám to být líto, i Němci prodali svoje nejcennější... také to teď patří nějakým firmám z Kajmanských ostrovů.  Celý hlavní útok se podařil díky tomu, že se podařilo lidem vsugerovat, že zničení celých sektorů ekonomiky je pokrok, který je nutný a správný. A lidi to přijali... tady i jinde. 

Každá krize v uplynulých třiceti letech znamenala likvidaci těch nejslabších.  V každé krizi se náklady přesunuly na ty, kteří se nejméně mohli bránit. Inu samoživitelky a důchodci už jsou ožebračení. Cikáni jsou ožebračení. Uklízečky jsou ožebračené. Horníci jsou ožebračení. Kdo je další na řadě? Drobní živnostníci v pohostinství, malé obchůdky. Velké hytlermarkety si svoje zájmy ohlídají a jen lépe a efektněji dělají to co dělali pořád - zbavují se konkurence.  Dělali to před covidem a budou to dělat i po něm. 

Myslíte že fakt nějak záleží na tom, že k milionu exekucí přibudou ještě další exekuovaní hostinští? Nebo že fakt záleží na tom, že k milionům hypoték a úvěrů přibudou další, kteří si napůjčují nesplatitelné částky? Myslíte že záleží na tom, jestli k pětibilionovému celkovému dluhu této republiky přibude další bilion? Když to nebyl problém tenkrát kolem roku 2000, teď už je to jen číslo. Jeden v exekuci je tragédie. Milion exekucí je statistika. První miliarda státního dluhu je tragédie, pět bilionů je jen hodně nul za jedničkou. 

Nebránili jsme se před dvaceti lety, teď už se tuplem bránit nebudeme. Nebránili jsme se, když jsme nikdo dluhy neměli a naopak jsme měli všichni vkladní knížky. Teď už se pod tíží dluhů rozhodně bránit nebudeme. Nebránili jsme ty první, co přišli na řadu, tuplem nebudeme bránit ty poslední, co na řadu přicházejí teď. Nebránili jsme se, když nám v této zemi všecno patřilo a nemáme se jak bránit teď, když nám už nepatří nic. Nebránili jsme se, když jsme měli funkční školství a excelovali v matematice, teď po třiceti letech oblbování už to rozhodně nepůjde. 

Covid je jen další symptom nemocné společnosti, která už neví jak dál. Je to jen další poznání toho, jak na tom jsme.  Psal jsem dlouhá léta o tom, jak jsme přišli o vodu, půdu, podniky, peníze, úspory, ale netušil jsem, že jsme přišli i o disciplínu, která se stala opakem svobody. (Díky Godote za ten termín). Tohle je ten nejpovedenější útok v celé této válce. Soudržnost, vzájemnost, disciplína a ohleduplnost se staly nepřítelem "té pravé" svobody. Co jiného nám také tuneldědek Klaus a jeho syn měli říci že?  Je to vlastně zcela logické. Klaus ten útok na všechno zahájil a teď ho vlastně i dokončil. A stejně logicky jsme si to nechali vzít úplně stejně jako tenkrát. Za potlesku hlupáků, kteří nevěděli, že na ně brzy také dojde. A všimněte si - nechali jsme si vzít i to, co máme v sobě a co by se vlastně nemělo dát ukrást. 

Začínám bojovat  můj poslední boj. Zjistil jsem, že patřím mezi poražené. Dlouho jsem si myslel, že sice musíme krok za krokem ustupovat, ale o to víc se postupně semkneme, a jednou se to otočí. Ale ono ne.  Místo toho jsme se úplně rozložili a ti, kteří byli bojovníci za svobodu a demokracii dávno přede mnou se teď ukázali stejnými hajzly jako ti, proti kterým jsem bojoval. Také nejsou schopní uznat své omyly a demokracii si představují tak že vyhrají oni a všechno ostatní je diktaura.  S překvapením koukám, že Větvička či D-Fens  a další se od Mináře, Kalouska a Jourové skoro vůbec neliší.

A když se někdo neliší, tak nakonec vrána k vráně sedne. Nakonec si padnou do náruče a budou si skvěle rozumět. Brzy zjistíme, že jsme v poli úplně sami. Že nás dovedli do bitvy a pak nás v tom nechali, abychom si s tím nadělením poradili a přijali trest za to, k čemu nás ponoukali.  

Dneska se cítím jako Leonidas v Thermopylách poté co zjistil, že Efialtes pracuje pro druhou stranu. Ale jsem málo sparťanský na to, abych bránil průsmyk sám až do konce. Vlastně ještě mohu utéct. Temnota stejně přijde a zřejmě ani těch 300 spolubojovníků bych k sobě nenašel.

Vždycky jsem tvrdil, že člověk musí bojovat tak, aby mohl bojovat i zítra, ale já najednou nevím, jak pokračovat dál. Věřil jsem ve svobodu, která se ale stala svobodou bezuzdnou, svobodou za cenu životů, svobodou bez kázně. Věřil jsem v demokracii, která se ale ukázala neschopná sounáležitosti, neschopná spojenectví, neschopná soucitu. Věřil jsem v přátelství, věřil jsem v to, že když spolu lidé budou mluvit, tak se ukáže, že nejsou tak rozdílní a budou schopni se domluvit.  Domluva se ale nekoná. Jen zabetonování v pozicích.  Nepřítel v podobě globální byrokracie a nadnárodních korporací je proti nám ukázněný, jednotný a navíc umí odměnit své lokaje. 

Ne, Vlastimile, tohle není příprava na hlavní útok. Tohle je dobývání našeho hlavního města. Tohle není první útok, ale poslední. Tohle nám sebralo i to  co jsme měli mít v srdcích. Brzy uvidíme, jak se naši včerejší generálové objímají s našimi včerejšími protivníky. 

A já už jen přemýšlím, zda není čas schovat se v horách, pušku zakopat ve sklepě, dávat si pozor na jazyk a začít předstírat loajalitu. Mám pocit, že  stojím na vartě dost osaměle.  Jestli není pravá chvíle říci po vzoru Osvobozeného divadla: "Nashledanou v lepších časech".  Při trošce štěstí se nezjistí, že jsem patřil k druhé straně. 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.4 (130 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

pletete hrušky s jablky, a motáte do toho ještě švestky. Hrušky jsou fajn, jablka shnilá, švestky nezralé. Výsledek?

Průměrný počet slepic: 2 (52 hlasů)

In reply to by Petrpavel (neověřeno)

Trvalý odkaz

přírodopis. V přírodopisu ještě soudruzi nestihli zkurvit osnovy, tak možná během pěti let se naučíte rozeznávat ovoce nejen podle zparchantělých plodů, nýbrž i podle listů, květů a kůry.

Průměrný počet slepic: 4 (45 hlasů)

moh ušetřit.

Průměrný počet slepic: 2.4 (22 hlasů)

In reply to by To (neověřeno)

Trvalý odkaz

typ.

Průměrný počet slepic: 4 (12 hlasů)
Trvalý odkaz

Jo. Vidím to podobně.

Průměrný počet slepic: 4.2 (23 hlasů)

In reply to by Aldo (neověřeno)

Trvalý odkaz

snad se s tím dá ještě něco dělat.

Průměrný počet slepic: 3.3 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

ale za lesem už 20 let a je to paráda

Průměrný počet slepic: 5 (19 hlasů)
Trvalý odkaz

napsáno:
Na neshledanou v lepších časech.

Ano dosti často sedím a civím, jako ten pravý selský hňup a kladu si velmi podobné otázky.
Jediné, co můžu opravdu (prozatím beztrestně) udělat, je vštěpování svých pravd a názorů nebohým potomkům a prapotomkům.
Pinocchia, jakož i částečně jednu dceru jsem naočkoval, takže to je tak 50 na 50.
S prapotomky to bude horší.
Ta menší je v peřince a zajímá ji akorát suchá plena a mámino mlíko.
Ten větší, coby potenciální Gorolíček říká - "hele ňákej vopravář", "gumyčka", "oma (babička) my koupyla zmrzlynu a řýká jý
´lody´", prostě není schopen vyslovit a rozeznat i-y, í-ý.
Takže jsem nad ním zlomil hůl.

Průměrný počet slepic: 4.4 (15 hlasů)

mnozí ještě nevšimli.
Viděl jsem před časem Ewu Farnou v polské televizi. Mluvili tam o ní jako o Češce, ačkoliv u nás je úředně polské národnosti a reálně je Slezačka.

Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)

Olzy (Olše) a na to pravobřežní Poláci moc nehrají.
A tím tuplem ne na nějaká Slezska. Dnes ostatně není slezské nářečí moc slyšet ani u nás.
Srovnání. Když jste přijel do pohraničí před 30 lety a kváknul česky, dívali se na vás, jako na prašivého. Naprosto stejná situace je dnes, když se ozvete v místním nářečí, třeba na nádraží, anebo v obchodě.
Stejná situace je v Polsku už nejméně 30 let. Dříve jsem se tam nedostal, resp. neměl jsem důvod.
Poláci nářeční mluvu potírali velmi tvrdě. V padesátkách bylo užívání nepolských jazyků a dialektů dokonce trestným činem.
Tak skončilo užívání češtiny na Kladsku a v rajonu Bielska, nářečí Lemků rozprášených po Poznaňsku a Wroclawsku a slezského jazyka na Horním Šlonsku.

Průměrný počet slepic: 5 (12 hlasů)
Trvalý odkaz

Jejda, dneska to bylo nějak moc depresivní. Ale bohužel i děsivě reálné.
Nicméně, jestli věřím zrovna na nějakou formu "vzpoury"... To nevím. Ale mám takový pocit, že až naše dorůstající nová mladá generace X, Y, Z (či co já vím, jak se ta omladina dnes moderně nazývá) zjistí, že si na střechu nad hlavou ne že nenašetří, ale že jim na to ani ta banka tu hypotéku už nedá, tak možná nějaký akt vzdoru vytryskne.
Ale rozhodně bych si na to nevsadil ani korunu. On hlavní problém je to, že jim už ani to zadlužení nebude umožněno. Prostě, jdi do podnájmu a plať daně uhlíři.
A těm už tu pak opravdu nebude patřit vůbec nic.
No nic, jdu si dle rady Vidláka taky zkontrolovat ten kvér.

Průměrný počet slepic: 4.8 (29 hlasů)

In reply to by Woody (neověřeno)

Trvalý odkaz

trapný.
Ledy se pohnou, až oněch dolních deset mio, kdysi nazývaných "dělnická třída", nebudou mít co ztratit, kromě svých okovů.
Kdysi to stálo veletoky krve, kolik to bude stát příště, netroufám si odhadnout. Pokud soudruzi vedoucí nepochopí, že musejí dát těm dole aspoň naději, když už ne lepší život, bude to setsakra bolet.
Taky jsme se kdysi učili, jaké podmínky je potřeba naplnit, aby vzpoura proti elitám byla úspěšná. Ještě nejsou zdaleka všechny splněny, ale soudruzi nás ženou k cílovému stavu čím dále rychlejším tempem.

Průměrný počet slepic: 4.6 (36 hlasů)
Trvalý odkaz

kdežto pan vidlák jen chrání diskuzi proti sorosovym elfům :-)))

Kdepak, panáčku, každý si jen určuje pravidla na svém dvorku. Kdo sám maže nepohodlné názory a jiné obviňuje z cenzury, je obyčejný pokrytec.

Průměrný počet slepic: 2.3 (47 hlasů)

prdele, nikdo tu na tebe není zvědavý.
Jedna věc je výmaz tapetování a nevyžádaných reklam, druhá věc je mazání profilů kvůli nepohodlným názorům, kteréžto ovšem neprobíhá z rozmaru správce, jak píšeš, nýbrž na Befehl soudružky Kanzlerin a pod hrozbou likvidačních pokut pro správce kyberprostoru.
Takže si vypláchni hubu od hoven a táhni.

Průměrný počet slepic: 4.7 (49 hlasů)

Smazat profil je horší než nedovolit scallopovi psát? To je přeci kravina. Ať si chudák se smazaným profilem udělá jiný - tak jako u vidláka.

Každá reklama je nevyžádaná. A ukázkovým příkladem tapetování je kalouskování, sorosiáda, elfování atd. - prostě denní chleba na tomto blogu.

Průměrný počet slepic: 1.2 (21 hlas)

IP adresa, resp. blokování podle IP?
Nevíš, bo bys tu nepsal takové 3,14-čoviny.
Čau.

Průměrný počet slepic: 4.4 (13 hlasů)

Tak proč sem lezeš furt prudit ty ublíženej píčusi?

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

Když se bude Scallop chovat slušně, tak ho Vidlák asi omezovat nebude.
A když začne prudit, tak holt bude mít jednoslovné příspěvky.

Průměrný počet slepic: 3.4 (5 hlasů)

kdo se podle názoru Facebooku chová slušně :-)

Průměrný počet slepic: 1 (6 hlasů)

kdo se chova slusne podle bumbalka Zemana a imperialka Putina a ostatni do morku kosti ulhane particky.

Opilcu je na vsech stranach dost, to nemohu rici. Jen porad nevim, proc na prazsky hrad volit ausgerechnet toho nejvetsiho alkace v ceske politice :-)))

PS Je mi jasne, ze tady se bude mazat a odnesu to jenom ja, i kdyz tuhle hadku sponujete vulgaritami prave Vy. Inu kazdy si svuj dvorek cenzuruje dle sveho gusta.

Průměrný počet slepic: 1 (5 hlasů)

Nesmazal te, kde se stala chyba? Zatím to vypadá, že mezi ušima scaloopa,a le je těžký si přiznat, že meleš hovadiny, protože ty se přeci nemýlíš :D

Ty mě připomínáš Cempere, který říkal "určitě vím, že Flegr nebyl nikdy na ČT", faktchecking kohosi pod videam, byl, a ne jednou :D Ty máš stejnou úspěšnost pravdomluvnosti jak Cemper, i ta inteligence a sebejistota neomylnsoti je stejná, hold blbec si byl vždy jistý, že není blbcem, že scaloope :D

Průměrný počet slepic: 4 (2 hlasů)

- doporucuji kontaktovat odbornika.

Ono to prijde. Bublince proste vadim, protoze nerespektuji informacni zdi.

Průměrný počet slepic: 1.5 (8 hlasů)

Že ze své bublinky jednou vyrazíš ven? Tak přeju ti, aby jsi to jednou dokazal, sebral tu odvahu a s pomocí toho odborníka, to konečně dokážeš ;)

Jako nečekal, jsem, že budeš otevřený a napíšeš, že to už řešíš na odborné úrovni, jako, jo to se cení, že se to snažíš napravit ;)

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Ostatně je to charakteristické takřka pro každou sektu, takovýto vzorec obojakého (druzí sprostě cenzurují - my však pouze bráníme svůj prostor před infekcí zvenčí) přístupu, hodnocení a chování.
V podstatě nuda, furt to samé - jak už např. kdysi za Jana Husa. Jen je to mnohem mnohem humanističtější. A máš na výběr (který se však stále více a více zužuje z agor na potemnělé zapomenuté dvorečky).

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

žhářem založený, se ztrátou majetku ve 42 letech a uvidíte, jak vypadá realita. Člověku se otevřou oči.

Průměrný počet slepic: 5 (24 hlasů)

všechny částice kolem se zpolarizují a neexistují žádné nezodpovězené otázky.

Průměrný počet slepic: 4.6 (13 hlasů)

Ale mnohým nemá co shořet a co se ztratit. Tedy - že by to mělo stát za řeč.
Neber to zle, já jen že mnozí táhnou tu káru i tak stále dál a dál......
Někdy je lepčí nemít než mít. zrovinka teďka nedávno jeden (tak 50 mega by se asi dalo z teho jeho vyvařit hned, pokud by podnik prodali) dostal mrtvicu a to bys nevěřil jak se to všecko příbuzenstvo rychle slítlo, kdo co a proč zrovna on a ten ne a jak a kdy....
Netvrdím, že ty kapačky ze sebe serval a naostro z nemocnice utek kvůli tomu, to bych lhal. Ale kdoví....

Uber plynu. A chůze je přirozenější jak běh, běhá se za kořistí nebo před nepřítelem. Normální je chodit. A nekořistit...a nemít nepřátele...:-D)))

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)

In reply to by Nic (neověřeno)

Trvalý odkaz

jenom sebe, svědomí mám čisté.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

ne hrušek a jablek, ale bubeníků!
No, tak ať mají co po vesnici vybubnovávat:
Průser na finské JE Olkiluoto.
- Abnormální provozní událost v jaderné elektrárně Olkiluoto - jednotka je stabilní -
To je nadpis, aneb jak nevyděsit člobrdy, následuje text:
- Dnes v 12.22 došlo v jaderné elektrárně Olkiluoto k závažné abnormální poruše, která vedla k odstavení reaktoru. Porucha byla pravděpodobně způsobena chybou v systému čištění vody reaktoru. Situace je nyní stabilní a jednotka v bezpečném stavu. Do životního prostředí nedošlo k žádnému radioaktivnímu úniku.-
https://www.stuk.fi/web/en/-/the-abnormal-operational-occurrence-at-olk…

A to prosím dotyčnou JE staví tlupa, kterou naše mluvicí hlavy, demodebilové, ( fialovej modropták si může počíst ) řadí do kategorie "bezpečných dodavatelů".
Mimochodem, s tou JE se dotyčná partička matlá už 20roků a ještě nedali ani watíka

Průměrný počet slepic: 5 (22 hlasů)

otrocký překlad z "anglické američtiny".
Lezete po čtyřech z hospy a pak se divíte, že najdete něco, co je abnormální. Bodejť by ne. Normální dvounožec má hlavu aspoň metr pade nad zemí...
A to schválně nepíšu nic o "vožralým praseti".

Průměrný počet slepic: 2.8 (4 hlasů)

a najdete potvrzení mimořádné události, ale dopadla dobře, žádný únik radioaktivity
jen okamžitá cena elektřiny ve Finsku vylétla na neuvěřitelných 3500 Eur/MWh což je
zhruba dvacetinásobek ceny obvyklé ve Finsku

Průměrný počet slepic: 4.3 (7 hlasů)

a já zmrvím i blbý kopírování.
Tak trošku jiný zdroj:
https://www.iaea.org/newscenter/statements/iaea-informed-of-event-at-ol…

Průměrný počet slepic: 4.9 (8 hlasů)

odvolat to prase a omluvit se, i když mi to je líto.
Ale můžu vám nadávat za to, že neumíte kopírovat. Aspoň něco.
Beztak jste byl vožralej!!!
Přiznejte dobrovolně aspoň jednu štamprlu šláftruňku, ať mám radost. Dnes se tu nemám do koho navážet, škebloň šel prudit jinam a je tu mrtvo...

Průměrný počet slepic: 3 (3 hlasů)

Není divu, museli odstavit reaktor, když došlo k poruše na úpravně vody.Používá se pro chlazení v primárním okruhu jen demi voda(destilka), a proto, když není k dispozici vhodná voda, které je třeba hodně, musí se reaktor odstavit.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by pragmatik (neověřeno)

Trvalý odkaz

Protože podle zdroje, "došlo ke zvýšení radioaktivity v prostoru, uvnitř ochr kontejmentu, kde je fakticky plánovaná zvýšená hladina záření. Ale! úroveň záření již pokleslo"
Jak to přeložit do češtiny?
Já si tenhle malér vysvětluji tak, že buď povolilo potrubí, nebo čerpadlo, ventil. V každém případě došlo k úniku primární vody.
Což je za prvé, průser z hlediska chlazení reaktoru.
Za druhé, průser z hlediska radioaktivity, která se dostala mimo plánované prostory. Ale! nežádoucí záření zůstalo v bezp prostoru, zoně, která je pro takovéto maléry konstruována.
To záření sice vypadá děsivě, ale je vlastně okrajová záležitost, sice vypadá děsivě, ale nic víc.
Daleko, daleko horší z hlediska spolehlivosti provozu reaktoru je ta první varianta. Protože to je už o technologické spolehlivosti celku.

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Vidláku, Vydláku, pozdě zjišťujte, že inteligence není ta nejlepší výbava do života a že přemýšlení je nebezpečné. Je načase poohlídnout se po barbarech, ale těžko s nimi žít. Na druhou stranu do vějíře našich budoucností stále patří i trvalý rozvoj civilizace a lidských možností.

Průměrný počet slepic: 4 (10 hlasů)

In reply to by Narcis (neověřeno)

Trvalý odkaz

Sorry za ten y, to asi Targus navodil.

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

sociální inteligence je potřeba vždy.

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

každá nedopitá flaška je poloprázdná i poloplná
že již dlouho nežijeme v úplném míru je jasné
ale 3. světová to není, pořád je převaha dobrých lidí a vítězí snaha
se nějak dohodnout navzájem, i s tim kovidem...
To jen media (ne všechny) štvou a manipulují, asi tu dvojjakost v sobě mají obecně zakódovanou
(být hlídacím psem někdy a štváčem a manipulátorem zase jindy, ale jen bavičem většinou).

Průměrný počet slepic: 4.2 (22 hlasů)
Trvalý odkaz

Nejlépe možná začít tvrzením Josefa Švejka, že dnešní žízeň je zpravidla následkem včerejší žízně.
Jste-li, Vidláku (mimochodem, díky za květiny) ve stavu rozčarování, jak se mi jeví, pak tedy vězte, že Slovník českých synonym a antonym uvádí jako antonymum k "rozčarovat" slova "okouzlit, oslnit, zaujmout, uchvátit, nadchnout".
Nejste v tom sám, mnozí jsme se poměrně dlouhou dobu napájeli těmi antonymy, a nyní, po vystřízlivění, máme zase žízeň a tak chlastáme jako o život to "rozčarování".

Vy jste, jak známo, věřící, a tak předpokládám (nevím to, jen se domýšlím), že v takových dobách, jaké nás potkaly teď, se obracíte ke svému bohu. To já nemohu, a tak hledám oporu v knihovně. Nejen v tom Švejkovi.....

V souvislosti s vaším dnešním rozčarováním (ono není tak úplně první, že) padl můj zrak na výbor z korespondence Karla Staršího ze Žerotína (Odeon 1982), v něm pak pod pořadovým číslem 100 na obsáhlou apologii z roku 1606, adresovanou Jiříkovi z Hodic. Abych doložil, že vaše rozčarování není ničím novým pod sluncem, dovolím si z něho zacitovat, kterak on vidí tehdejší společnost:

"Předně vědoma jest věc, že stav panský a rytířský na díle po pejše, po ouřadech, po titulích, po místech bez míry se vylil, na díle po lakomství, po užitcích, po důchodech, po dařích, shromažďování peněz a statků dokonce zpět odešel, na díle k zahálce, k rozkošem, k kratochvílím, k myslivosti, k frejům, k hodům napořád se obrátil. Stav prelátský a městský zdaliž jinačejší jsou, zdaliž od nich čeho více se očekávati může? ……
Zatím zdaliž všem známé a vědomé není, že netoliko mezi osobami v stavích, než ani mezi stavy samotnými žádné svornosti, nerci-li důvěrnosti není. Páni na to myslí, aby sami kralovali, stav rytířský aby se od pánův krom vosku ničím nedělili. preláti, aby kacíře, pokudž možné, potlačili. Města aby stav panský a rytířský z sebe svrhly...…. Co by k vzdělání, k vzrůstu, k vznešení země a obecného dobrého bylo, nehodí se sem...… Jest ještě i to, že všecky napořád pojala bázeň, a to ne bázeň o svou vlast, než o sebe pro vlast."

Na jiném místě pak můžeme číst bolavý Žerotínův výkřik:
"Nebo kdo jest (ať se již jednou doberu jádra) ve vší této zemi, aby na to opravdově myslil, aby v ní dobře stálo? Kdo jest, aby více o své vlastní než o obecné nepečoval? Kdo jest, aby těm, kteří zkázy její příčinou a původem jsou, směle v oči pohlídnout směl? Račte ho jmenovati!"

Jak vidno, celkem nic nového pod sluncem. Ona potom přišla třicetiletá válka, a to byl pořádný fičák. Nějak to ale naši předkové v kotlině i na Moravě přečkali a dovedli to až k tomu národnímu obrození (což už by ale bylo jiné téma k diskusi, zda to vůbec stálo za to.... samozřejmě :-) ).

Vy moje rady nepotřebujete, ale přesto vám jednu vnutím. Dejte si panáka a pomazlete se s dětmi. A hned budete mít lepší náladu, uvidíte.

Zakončím svůj traktát odvoláním se na svého nebožtíka tatínka, který ve chvílích bezradných zpravidla řekl (trochu omluvně), že on si to už život nějak srovná.

P.S.: Člověk se pořád učí. Nějakou shodou náhod jsem teď narazil na internetu na zajímavou práci o mnou citovaném dopise. Lze ji najít tady:
https://digilib.phil.muni.cz/bitstream/handle/11222.digilib/108479/D_Sc…
Roztomilá je mj. tím, že je to strojopis. No bodejť by ne, když je z let 1978/1979.

Průměrný počet slepic: 4.6 (34 hlasů)

Chtělo by se napsat, že Nihil sub sole novum. Když už vyhlížíme budoucnost, není od věci podívat se do minulosti. Mohl by napomoci Alexander Tyler, 1787 (!!!), o athénské republice :
"Demokracie je vždycky dočasná a nemůže trvale existovat jako forma vlády. Demokracie vždy existuje jen do doby, než voliči zjistí, že mohou sami sobě "navolit" velkorysé dary z veřejných prostředků. Od toho okamžiku většina vždy volí ty kandidáty, ketří jim slíbí co největší podíl na veřejných financích, což má za následek, že každá demokracie nakonec zajde na ekonomické zhroucení, po němž vždy následuje diktatura."

A dále od p. Krejčího :
Civilizace vždy prochází těmito obdobími :
"Od nesvobody k víře. Od víry k odvaze. Od odvahy ke svobodě. Od svobody k blahobytu. Od blahobytu k uspokojení. Od uspokojení k apatii. Od apatie k závislosti. Od závislosti k nesvobodě. "

No, moc svých myšlenek jsem nepřidal, ale na co, když už k tomu nemám co dodat.

Průměrný počet slepic: 4.9 (28 hlasů)

Připojují se k Vám, sice nejsem fatalista, ale špatné doby, do kterých se s největší pravděpodobností hrneme musíme přežít. Nic jiného se s tím nedá dělat, dá se jen brzdit patama. A jak píšete, panák nemůže škodit.

Zmiňujete třicetiletou válku, jako fičák, který přišel jako vyústění leta narůstajících rozporů v tehdejším světě. Nějaký čas jsem se o to období zabýval a po tom, co jsem všechno o tom přečet, musím konstatovat, že taková katastrofa, jako byla 30 letá válka, země české asi v jejich známe historii nepostihla. Úbytek obyvatelstva 30 - 50%, naprostý pád životní úrovně, vzdělanosti.
Naše městečko během 30 leté války 3x vyhořelo, na konci války, jak se dozvídáme z dopisu místodržícího císaři, "z města zbyly jen ruiny, které přehrabuje par chudáků v hadech".
Ještě hůř dopadly některé oblasti Saska a Pomořansko. Úbytek obyvatelstva 50-95%. Některé oblasti zůstaly, jak píší, vylidněné dodnes. Když jsme pluli po Labi, dalo se to i dnes vypozorovat. Mezi Míšní a Wittenbergem velmi řídce osídlená krajina, od vesnice k vesnici 20-30km.
Dá se bez přehánění napsat, že 30 letá válka měla důsledky možná srovnatelné teoretickými důsledky války jaderné.

Doopravdy pořádný "fičák".

Až si budete připíjet, je na místě přípitek, ať nás něco takového nepotká".

Průměrný počet slepic: 4.8 (26 hlasů)

jsem nucen vám závidět vlastnictví takového textu v češtině takřka archaické...
Jak libozvučné, načechrané, krásně mému hluchu znějící...
Přiznám se, že okouzlen jsem napoprvé nepobral, vo čom to vůbec je...
... ale je to fajn...

Průměrný počet slepic: 4.6 (10 hlasů)

Až budete mít chvilku času, mrkněte na ten můj odkaz. To je úžasné počtení. Ale chce to v klidu. Jeho autor musel být skutečný vzdělanec. Uvidíte....

Průměrný počet slepic: 5 (10 hlasů)

Jeden z mála našich lidí, kterým císař po Bílé hoře povolil protestantskou víru bez nutnosti exilu. Za svou loyalitu k vídeńskému dvoru a udržení Moravy mimo rebelii si to bezpochyby zasloužil.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

a také je tak pojmenovávat jsem to schytával a schytávám dál.
Dá se s tím žít, Vidláku.
Člověk se naučí trošku jinak formulovat, ale podstata zůstane nezměněna.

Sasin má pravdu. Má a má a má, ač se mnozí z nás kroutí jak žížaly, nadávají mu nebo se posmívají.
Bo mezi ty základní potřeby patří i to, někam patřit, něco s někým dělat společně.
Ale i to jsme si nechali vzít v okamžiku, kdy začal obrovský tlak na komercializaci všech kolektivních dobrovolných srdečných činností.
Jen si zkusme vybavit, kdy naposled jsme byli na nějakém fesťáku, výstavě, divadle, táboře, brigošce či jiné společnské aktivitě, aniž bychom zaplatili horentní vstupné či jiný účastnický popatek a aniž by někomu (jednotlivci či skupině) sloužila jako PR. Já osobně si takové akce vybavuji naposledy kolem
r. 1995, kdy ještě doznívala soudržnost z dob socíku. Pak už šly veškeré NEziskové aktivity beznadějně do kytek.
Na venkově tu a tam ještě dožívají sportovní, turistické a společenské spolky a akce, pořádané na zcela dobrovolnické bázi, max. za úhradu cestovních nákladů a guláš. Ve městech už omladina vůbec netuší, že někdy někde něco takového existovalo. Bo dnes už i "doborovolnictví" bylo zkomercializováno a slouží většinou jen korporátu za účelem PR.

Ale nikoho ani nenapadne popsat jev pravým jménem - že to je další (možná hlavní) z projevů úpadku a životaneschopnosti kapíku. Naprosto drtivá většina lidí ho bude hájit do posledního dechu jako "svobodu a demokracii", protože jinak by museli připustit, že za socíku byl člověk svobodný právě tím, že nemusel za každý prd platit. Sice si nemohl dělat úplně co ho napadlo, ale pokud se nemontoval do politiky, mohl vlastně dělat strašně moc sobě i lidem prospěšných věcí.

Dlouho se tvrdilo, že kapík nic nezakazuje a že komercializace je vlastně fajn, protože "čistí zrno od plev".
A vono hovno.
Sice už nemáme žádné "lidové" (neziskové, nekomerční, nepíárkové) aktivity, ale zato nám kapitalisté cenzurují a zakazují stále víc, stále víc nám vnucují, koho máme nenávidět a ke komu vzhlížet a stále víc nám omezují diskuse a další možnosti komunikace v kyberprostoru.

Když jsem o tom psával před dvaceti, deseti, pěti lety, , byl jsem za komouše.
A nejspíš budu i dnes. Jenže nálepka realitu nezmění.

Průměrný počet slepic: 4.9 (51 hlas)

vytáhne člověka jen práce. Mít pocit z dobře vykonané práce je nade vše.

Průměrný počet slepic: 4.6 (34 hlasů)