Vlastně bych to tak udělal taky

Autor
Štítky

Policie požádala sněmovnu o vydání Babiše a Faltýnka. Policii řídí ministerstvo vnitra v čele s Milanem Chovancem...

Nejsem žádný analytik, který má svoje zdroje. Nemohu se pochlubit větším vhledem do problematiky. Jsem v pozici Ericha von Daniken a mohu jen spekulovat. Všechno, co vím, to mám z veřejných zdrojů. Ovšem současná kauza myslím za nějakou tu spekulaci stojí. 

Máme dva měsíce do voleb a naše vždy rychlá a pohotová policie konečně shromáždila všechny důkazy a rozhodla se konat. Požádala sněmovnu o zbavení imunity Andreje Babiše a jeho pravé ruky Jaroslava Faltýnka. Kauza, která se tři roky nehýbala z místa se najednou rozjíždí. O důkazech si cvrlikají vrabci na střeše a já si původně myslel, že něco podobného měla ČSSD v záloze, když se Sobotka rozhodl Babiše odvolat a pak se mu to poněkud vymklo z ruky. Čekal jsem, že Andrej poletí z ministerstva a pak si pro něj přijdou Chlupatý a odvedou ho do chládku. Jinak celá Sobotkova akce nedávala smysl. 

Zdá se, že si to teď uvědomil Milan Chovanec, který v sobě hýčká naději na post předsedy a i když nevím, jaké má vztahy se Zaorálkem, určitě by on chtěl být jednou šéf a už několikrát ukázal, že je schopen udělat celkem cokoliv, jen aby povýšil. Viz kauza lánské schůzky, kde hrál ústřední roli. 

Myslím, že policie to nemá lehké, když má ukázat na vrcholného politika s reálnou mocí. Bez ohledu na Babišovu vinu nebo nevinu, má-li být obviněn, stojí to hodně odvahy a také lecjakou ztracenou existenci různých vrcholových vyšetřovatelů i státních zástupců. Ale zdá se, že se tu někdo rozhoupal. Vůbec bych se nedivil, kdyby měl v osobě ministra vnitra zastání a dokonce bych se odvážil si myslet, že ministr může být i hybatelem celého procesu.

Dnešní (i budoucí) sněmovna je v podstatě ovládnuta myšlenkou všichni proti Babišovi, protože protivník už není ten bezzubý Špidla, směšný Gross, sebestředný Topolánek, gumový Nečas nebo alkoholik Kalousek. Nepřítel má podobu schopného žraloka, který se jen tak něčeho nelekne. To spojuje i dříve nespojitelné. Nedivil bych se, kdyby byl Babiš hladce vydán ke stíhání. Zase tak velkou podporu ve sněmovně nemá. 

Pokud se tak stane, existuje u nás soudce, který se podepíše pod jeho zatykač? I za předpokladu, že ministerstvo spravedlnosti vede Pelikán, tedy Babišův člověk?  Odvedou si Babiše v klepetech a strčí do vazby? Pokud ano, tak ještě mohou volby dopadnout úplně jinak. Pokud by šel Babiš i Faltýnek do tepláků, kdo v ANO zbude, aby dělal jménem šéfa kampaň? Nemohu si vybavit žádné jméno... nevidím žádného lídra, jen kupu podřízených a zaměstnanců. Zabijí-li pastýře, ovce se rozutekou... Jediný,kdo jde s Andrejem do statků a hrdel, je Faltýnek. Skoro si říkám, že jeho stíhání je vlastně logické... Faltýnek by mohl ledacos zachránit, kdyby Babiš seděl, ale pokud zabásnou oba, z ANO nic nezbude... nepříjemná daň za hnutí založené na jednom muži. 

Otázkou pro mě není, zda Babiše vydají. Myslím, že to udělají. Ale zda se pak najde někdo, kdo ho alespoň do voleb uklidí někam za ostnatý drát. Pokud se takový soudce najde, může to tu po volbách vypadat úplně jinak. Vlastně ĆSSD rozumím. Být na jejich místě, kdy voliči občanovi nedokázali vysvětlit žádné svoje úspěchy a zažívali pořád dokola jen propad... Zoufalí lidé dělají zoufalé věci... 

Nicméně i když se to podaří a Andrej bude odejít a zrušen, nespoléhal bych, že to ČSSD nebo ostatním stranám pomůže. Také bychom mohli za dva měsíce na Babiše s nostalgií vzpomínat, až nám svoji zdravici přečte nový premiér Okamura... 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

Pokud se po vydání Babiše a Faltýnka sněmovnou někdo odváží zahájit jejich trestní stíhání, tak bych si tipla, že zasáhne Zeman a trestní stíhání před volbami zastaví.
Naprosto logickým argumentem bude, že vydání dvou poslanců hnutí, které vede v předvolebních preferencích, končící sněmovnou je zcela účelová a zbytečná předvolební manipulace, protože po volbách stejně tito dva poslanci znovu získají imunitu a proces se tím zastaví.
O jejich vydání bude znovu rozhodovat nová sněmovna, jejíž složení může být docela jiné. A tato nová sněmovna už nemusí Babiše a Faltýnka vydat.
Zeman si z pražské havlérky nic nedělá a za ohlušujícího kvikotu to klidně udělá, protože ví, že momentálně zastoupí mlčící většinu, tak asi 1,65 milionu voličů:

V parlamentních volbách 2013 se z 8,4 milionu oprávněných voličů zúčastnilo voleb asi 5 milionu voličů (cca 59%).
Pokud bude počet voličů v nastávajících parlamentních volbách přibližně stejný, tj. cca 5 mil., potom současných 33% preferencí pro Hnutí ANO by znamenalo kolem 1,65 milionu voličů.
To znamená, že 1,65 milionu voličů teď dává přednost tomu, co Babiš pro tuhle zemi udělal v současnosti jako ministr financí a člen vlády před rýpáním se v jeho podnikatelské minulosti staré 10 roků.

Zatím bez slepic

Nechápu kdo břišel s tak divným argumentem "Zeman dá milost"? Proč by to děla, právě protože budou volby a bude nová imunita? To že hlasují teď i když každej právník říká, že je to blbost (teda kromě plzeňských) ukazuje, že je to pouze a jenom předvolební útok řízený někým kdo má moc přikázat policistům, aby tak jednali což dokazuje i argument, kdy si každej policajt kryje prdel a dá obvinění až po konzultaci se žalobcem a najednou to neudělá?

Co se týká Zemana a kvikotu, ale platí to i o Babišovi, dneska je mezi lidem taková nálada, že když "kvičí sluníčka, že je něco špatně", tak lid obecný si řekne, kruci toho musím volit...

Procenta je vaření z vody... A platí stará poučka co si statisticky nezpracuji sám je pouze lež toho druhého...

A většina voličů nedává přednost tomu co Babiš už "dokázal", ale bojí co by ještě "dokázali ti staří politici"

Zatím bez slepic

Voličské skupiny Miloše Zemana a Andreje Babiše se dost překrývají. Čili Miloš Zeman by případnou milostí jen provedl názor svých voličů.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Dejme tomu, že si chovancovi muži pro Babiše a pro Faltýnka do sněmovny přijdou. Já si myslím, že důsledkem takového činu může být jedině prudký nárůst voličské přízně pro hnutí ANO. Babiš to pár týdnů ve vazbě vydrží a po volbách vytvoří jednobarevnou vládu, což byl od počátku jeho cíl, když vstupoval do politiky.

Tradiční politici, kteří zkoušejí své tradiční metody jako je odstranění koaličního partnera z vlády a kriminalizace politického soupeře, si neuvědomují, že v případě Babiše tyto dříve vyzkoušené postupy nefungují. Babiš totiž s nimi není na stejné úrovni. Nemá za sebou historii politických afér jako oni a proto ho nelze těmito akcemi poškodit. Lze ho tím jen dál posílit.

Volič v tuto chvíli ví, co nechce. Nechce ve vládě zloduchy, kteří se nechají zvolit a potom budou 4 roky vymýšlet tunely na státní rozpočet a utahovat opasky lidem, kteří tu srandu platí ze svých daní. A to je důvod, proč Babiš táhne. On říkal před vstupem do politiky totéž a zatím se jako politik těmto slovům nezpronevěřil.

Zatím bez slepic

Otázka teda znie: Je lepší súboj gangstrov o korisť,kde si všetci vzájomne šlapú na päty,alebo jeden kápo,čo má všetko pod kontrolou?

Zatím bez slepic

In reply to by tatko (neověřeno)

Trvalý odkaz

Záleží na tom, jak se ten kápo bude chovat. Pokud bude řídit vládu jako firmu ve smyslu racionality a efektivity, ve prospěch občanů a v souladu s národními zájmy a pokud při tom bude eliminovat potenciální zloděje a korupčníky, je to jednoznačně a nesrovnatelně lepší možnost. Já si nemůžu pomoct, ale zdá se mi, že Babiš jako politik a místopředseda vlády tyto zásady prozatím držel.

Zatím bez slepic

In reply to by tatko (neověřeno)

Trvalý odkaz

Protože si volič nedovedl poradit se starými kmotry volbou nových tváří do politiky, zvolil jinou metodu. Zvolí jednoho člověka, kterého všichni kmotrové nenávidí, a dá mu dostatečnou moc, aby je dokázal zlikvidovat. Zatím vše vychází, jak má. Milan Chovanec v politice končí.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Předesílám, že je pro mě Babiš nevolitelný.
Webové stránky Reflexu a jeho (poněkud parlamentolistovské) titulky článků:
9.5.2017: Mlčení Babišových jehňátek. Proč svého koně nepodpoří Váňa, Jágr nebo Kraus? (Autor J.X.Doležal)
17.8.2017: Jaromír Jágr návštěvou Babišova Čapího hnízda selhal a popřel podstatu jím milovaného sportu, férovost (Autor V.Buchert)

Některým listům se lidé jako Jágr zjevně nezavděčí. Štěstí lidí, kteří nikdy ničeho nedosáhli je v tom, že od nich nikdo nežádá, aby museli zaujmout postoj a následně je za něj nelynčují. Bez ohledu na dobu a režim.

k Zemanovi: Myslím, že by ze zásahu ve prospěch Babiše nebyl úplně šťastný, protože munice, kterou by tím nabil věčným kritikům, by převážila jeho vlastní zisk. Jsem přesvědčený, že půl roku do prezidentských voleb už potřebuje vytvářet dojem zákona dbalého státníka, co nepohrdá ústavou a respektuje právo. Pokud jej ovšem k podobnému kroku situace nedotlačí.

Obecně přemýšlím, co na celé kauze naši stateční policisté tak dlouho šetřili. Úkony zahájili v prosinci 2015 (slyšení v parlamentu proběhlo v březnu 2016), v březnu 2017 měli již dát definitivní verdikt, ale požádali o prodloužení lhůty o půl roku. Podle Bradáčové se tak dostali na samu "hranu snesitelnosti, ale ještě prý OK" (v květnu 2017 vypuká krize s odvoláním/demisí nedemisí). V srpnu 2017 žádá policie o vydání.

Kdybych byl policista "v úkolu", také bych požádal v srpnu. Je okurková sezóna, takže je malá naděje, že by bylo téma odsunuto jinou událostí. Navíc je létem celý proces zpomalený, o to déle bude žít téma v éteru, aniž by se muselo vyložit karty na stůl. A zároveň případné předběžné zadržení stihne významně ovlivnit volby. Dokoce dvoje volby (Zeman). I kdyby na jeho konci bylo propuštění a omluva. Ať už věc ale dopadne jakkoliv, výsledkem je pro nás vždy špatná zpráva, byť třeba ne zcela podložená. Buď naše policie (i s přihlédnutím k předchozím kauzám) pracuje běžně v úkolu, nebo naopak je přes všechnu snahu bezmocná proti zvůli politiků a kmotrů. Variantě, že "konečně zvítězilo právo" neuvěří nikdo.

Ve světě médií mě pak fascinuje tlak "neformální", kde antibabišovské úderky pořádají třeba facebookovské nálety na profily těch, kteří se dle jejich soudu nedostatečně vymezí vůči AB, či dokonce, dle jejich soudu, jej "podporují v kampani". Tlak je veden za pomocí slov o "dnu společnosti", "už od vás nic nekoupíme" atp. Vlastně se rodí jádro dokonalé "nepolitické politiky", kdy již politiku nejenom že nedělají politici, ale nikým nevolení aktivisté, nýbrž oni nahrazují i represivní orgány státu a metodami běžné školní šikany (pohrůžka vyloučením ze společnosti těch, co spolu mluví) vytvářejí vládu autocenzury (chceš-li mít klid, vyhni se tématu). Navenek formálně a politicky demokratický stát se tak vnitřně a "nepoliticky" stává státem, jenž totalitně určuje povolené myšlení. Ale to je asi téma na hlubší analýzu a článek.

Zatím bez slepic

Dívej se na to jinak,

a) policajti šetří 1,5 roku; mohli už dřív a neudělalito? Proč co nového získali? Odposlechy ne, papíry ne, výslechy taky nic nového nedají, pochybuju, že Babiš a spol. mají špatného prváníko co jim neporadil, aby mlčeli. Takže to nazhnačuje volbu, že někdo řekl čekej?

b) policajti i když 99,99 procent než někoho obviní to skonzultují a nechají posvětit žalobcem teď neudělali? To sice popírá závěr bodu a), ale zase naznačuje, že někdo dal příkaz, protože policajt většinou není debil pokud tedy někdo nežádal důrazně nebo něco velkého neslíbil..., takže závěr skoro stejný jak a), někdo dal příkaz?

c) Proč někdo 2 měsíce před volbama žádá vidání, když za dva m,ěsíce bude žádat znovu? Policajt pokud není debil, tak si šetří prácu, a pokud si ji zbytečně přidává, tak je to buď že je to příkaz nebo tím něco získává, a jelikož ve vyšetřování to nepúomůže, tak zůstává kdo dal příkaz (je jedno za odměnu nebo rozkaz), nepřímo tedy dokazuje b)

d) Když už by policjat chtěl být hodně chytrej a čakal tak dlouho, může to být v tom, že se čeká na šetření z unie, což vysvětluje proč 1,5 roku čekají, když unie skoro pul roku šetří což sice ničí závěr a), ale nepřímo potvrzuje závěr b), tedy někdo dal příkaz to dát hned teď než unie došetří (jistě až po volbách) a pak je už jedno jak to dopadne. Ale furt vlastně říká, že dokud unie neřekne zda byl/nebyl podvod, tak policajti nemají jak obhájit u soudu, že byl zločin. Teď žalují a když unie řekne, že podvod nebyl, tak co budou dělat, když "tzv posškozeníá" bude tvrdit, že poškození není? Budou jeno za debilky, což nepřímo říká, někdo dal příkaz, že musí začít hned teď a opět je jedno jeslti za odměnu nebo rozkazem...

P.S. Podle mě ten kdo toto rozjel asi ČSSD byl hlupák, protože tímto akorát ještě více lidí nasírá a dává další voliče Babišovi, ale podle toho co se děje v ČSSD poslední 3-4 roky, by to spíše dokazuje, že je to zase vlastní střela do nohy od ČSSD...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Dovolím si vlastní pohled.
Nejsem příznivec Babiče, leč pokud se na onu událost podíváme pokud možno nestraně, pak jde o zoufalý pokus postavit zchromlé socany na nohy.

Představme si, že je vypsána dotace na domky a já mám dvojdomek. Udělám z něj řádným řízením dva domky a dostanu dotaci, a někdo přijde: podvedls, měl jsi předtím dvojdomek.
Dle všech výstupů Babiš udělal to samé. Vytvořil stav kdy je možné onu dotaci dostat a teď někdo šetří podvod. Výstupy Policie typu: "v úmyslu podvést" a onen úmysl není nějak doložen, pak nevím nevím.
Babiš není blbec, na rozdíl od většiny policistů. Určitě již zametl a mám velké obavy, že to bude jedna z řady velikánských policejních blamáží.

Zatím bez slepic

Ale to ti policajti sami dobře vědí. Prostě jen dostali zadání, aby provedli viditelnou akci.

Zatím bez slepic

A zadání mohli dostat jen od někoho, kdo má moc jim to přikázat. Z autorství se už Chovanec nevyvlékne, a a stejně tak z ostudného konce.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Jen drobnou poznámku.
Bureš prohlásil, že si připadá jako v padesátých letech. To není sám. Mnozí živnostníci si připadají také tak.

Zatím bez slepic

je ročník 1954, takže v padesátých letech byl nemluvně nebo nejvýš batole. Že si tak připadá teď, je docela zajímavé - možná, že se brzy začne učit srozumitelně mluvit. Ale vážně - padesátá léta zná jen z doslechu a četby a ono prohlášení je bohapustý propagační kec. Souzen ani odsouzen nebude, na to má příliš mnoho kontaktů na správných místech. Pokud si nebude jako premiér přihrávat příliš mnoho malých domů, zvolí ho lidé docela klidně po čtyřech letech znovu, jako menší zlo. Čekají nás ukrajinské časy...

Zatím bez slepic