Všichni už jsou v Jeseníku

Autor

Před úřadem vlády se dneska ve dvanáct hodin sejde demonstrace odborového svazu KOVO, aby vládě řekli, co si myslí o odchodu do důchodu v šedesáti osmi letech. Tentokrát se nedemonstruje za Středulovu prezidentskou kampaň (následováno dolejzáním), takže by to mohlo vypadat poněkud jinak, než na podzim. Pokud jsem viděl, celá řada základních organizací se na demonstraci chystá, takže se tam před úřadem vlády kus národa sejde a zahulákají vládě do oken.

Demonstrace odborů – to je takový „německý typ odporu.“ Odboráři jsou organizovaní, mají svojí strukturu, mají v zákonech příslušné paragrafy, které poměrně přesně vymezují, co je legální… a díky tomu mají kus moci. Jsou součástí tripartity a za posledních třicet let byli jediní, kteří občas udělali nějakou tu nátlakovou akci vyhlášením stávkové pohotovosti a nebo rovnou stávky. Starší si pamatují, že jednu z největších demonstrací u nás kdysi zorganizoval Richard Falbr a Jaromír Dušek – šéf odborů na železnici, dokázal skutečně tuto zemi zastavit. Jenže to jsme žili ve šťastnějších dobách, kdy vlády s demonstranty ještě jednaly.

Německý typ odporu ovšem u nás naráží na jednoduché limity. Odborářů není zase tak moc. Odbory jsou silné ve Škodovce a v dalších velkých firmách, ale v menších podnicích odborové organizace zmírají na úbytě. Většina zaměstnanců do odborů ani nevstoupí, což dost omezuje šanci na úspěšnou stávku. Zrovna teďka si v Dojčlandu zastávkovali odboráři v dopravě za vyšší platy a kompenzaci inflace… a doprava stála. Pak se bude jednat a něčeho se tam domůžou. Ani nebudu mluvit o Paříži, kde se už delší dobu nevyvážejí odpadky a i tam protestující něco získají. Proč? Protože jsou organizovaní a je jich hodně.

Na dnešní demonstraci bude mluvit i Babiš… mimochodem, všimli jste si jeho rozhovoru v Právu? Jak mluvil o valorizaci důchodů, že kdyby se vykoupily akcie ČEZu a byla levná elektřina, tak by nebyla taková inflace a tím pádem by se nemusely důchody vůbec valorizovat, protože by nebyl důvod? A jako vedlejší produkt by se nevalorizovaly ani církevní restituce, protože by taky nebyl důvod. Jak Andrej mluví o číslech, tak je ve svém živlu a rozumí tomu. Normálně se stydím, že mě tato jednoduchá argumentační konstrukce nenapadla taky a neřekl jsem jí na Václaváku. Není drahá energie = není inflace = není potřeba valorizovat důchody = není potřeba valorizovat církevní restituce. A to nemluvím o tom, že v ČEZu je takový zisk, že by se ten výkup akcií nejspíš zaplatil z toho.

Místo toho se vládě podařilo naštvat hodně lidí vysokými cenami, leckoho i zbídačila, což žene do houfu ty, kteří si dovedou představit, jaká budoucnost nás čeká. Pak naštvala důchodce, že jim odmítla valorizovat důchody, pak naštvala ateisty, protože církevní restitutce valorizované budou, pak přišli s pozdějším odchodem do důchodu a se zdvojnásobením daně z nemovitosti. A pak se Andrej posadí v Právu proti intervjukovi a pěti větami řekne, že to celé nebylo vůbec nutné a dalo se to vyřešit tak, aby to nedopadlo ani na státní rozpočet ani na občany… Už víte, proč vybudoval Agrofert? Jo, nestačí se jen hemžit a mluvit o evropských hodnotách… musí se to i umět. A „hrdý populista“ hájící zájmy 2,4 milionu lidí má pré.

Nepochybuju, že dneska před úřadem vlády zazní od Andreje pár dalších podobných rad. Když si to tak vezmu, na prezidenta by ho byla škoda.

Vláda samozřejmě nebude poslouchat… prý si udělá zasedání v Jeseníku. To by tak hrálo, aby se tu nějací hejhulové vymezovali proti pokrokovým evropským hodnotám a nechápali zásadní důležitost vládní koncepce, řídit stát jako dojnou krávu.

Proč to celé vlastně píšu…

Hele, vládní úprk do Jeseníku by se měl stát standardem. Oni by v Práglu vlastně neměli vůbec být. Měli by imrvére odněkud slyšet, že to dělají blbě. Imrvére by měli mít kolem dveří nějaký ten dav, který bude vyjadřovat nelibost. Jen ať si Pětikolka při zasedáních po celé republice pěkně ujezdí prdel. Oni jsou totiž v klidu právě a jenom v naší stověžaté matičce. Jedině tam je pořád nadkritické množství libtardů, kteří jim za zbídačování líbají ruce.

A tak by se hodilo, kdyby pěkně dělali výjezdní zasedání, protože těch Vondráků a Macurů, co by je vítali chlebem a solí, zase není tolik. Hodilo by se, kdyby v Praze neměli klidu a pěkně poznali život mimo hlavní město.

Doufám, že někdo Fialovi v Jeseníku řekne, co si o něm myslí. Tak jako mu to řekli (tuším) v Otrokovicích před nákupním střediskem.

Jak jsem napsal předevčírem… změna u nás nastane, až vláda zjistí, že je ukrutánsky sama. Až všichni ti Fialové a Rakušanové zjistí, že je fakt nikdo nemá rád a každý jim přeje jen to nejhorší. Musíte uznat, že nasírat obyvatelstvo, to jde Fialovi přímo skvěle a celá vládní skvadra se mílovými kroky přibližuje k bodu, ze kterého už není návratu. Měli bychom jim pomoci tuto skutečnost pochopit.

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.7 (240 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Rajchl:
Má výzva "květiny pro policisty", kterou jsem oznámil ve svém nedělním vysílání, se setkala s neuvěřitelným ohlasem z vaší strany!

Dostávám stovky zpráv, že se vám tato myšlenka nesmírně líbí.
Chtěl bych vám za tyto reakce poděkovat, neboť dokonale ilustrují, že většina z vás zcela souzní ve směru, jímž se chceme ubírat.
Tento směr lze asi nejlépe vystihnout spojením dvou zdánlivě protichůdných slov:
Nenásilná síla.
Pojďme ukázat všem, včetně policistů, že bojujeme i za jejich práva a za budoucnost jejich dětí. Nekonfrontujme je, ale naopak - věnujme jim květinu.
Je to ten nejlepší symbol našeho hlavního poselství - tedy, že jsme všichni na jedné lodi a že všichni chceme žít v lásce a v míru.
Přineste si tedy prosím 16.4. jakékoliv květiny - stačí i ty krásné, luční.
Ať všichni vidí tu obrovskou sílu našich lidí. Sílu, kterou nedemonstrujeme převracením a zapalováním aut, nýbrž porozuměním a solidaritou.

Jsem přesvědčen, že fotky s květinami pro policisty obletí celý svět a že se v mnoha zemích budou tímto gestem inspirovat.

Naše země tak bude znovu udávat tón celé Evropě.
16.4.2023

------------------------------------------------------------

K rozsudku nad Tomášem Čermákem.
Ti z vás, kdo sledují dění na scéně protestů vůči covidismu i současné pětidemoliční vládě, jistě velmi dobře vědí, že můj postoj vůči Tomášovi Čermákovi byl a je velmi kritický.
Jeho způsob komunikace je mi bytostně cizí, neboť je primitivně vulgární a naprosto destruktivní, což z principu nemůže přinést nic pozitivního.
Výzvy k jakémukoliv páchání násilí už jsou pak zcela mimo moje chápání.
Nicméně i přesto musím konstatovat, že rozsudek, jenž jej má poslat za mříže na 5,5 roku za údajnou podporu terorismu považuji za naprosté fiasko našeho justičního systému a vrcholnou formu pokřivení právního prostředí v naší zemi v posledních několika letech.
Verbální trestné činy by měly být vždy velmi pečlivě posuzovány a nepodmíněné tresty by měly být ukládány jen velmi výjimečně - v daném případě trestného činu podpory a propagace terorismu pouze tehdy, pokud se jedná o konkrétní činnost směřující k naplnění zamýšleného následku, tedy ke spáchání konkrétního teroristického činu.
Odvodnění ve stylu, že "někoho mohlo skutečně napadnout tuto výzvu zrealizovat" je naprosto nedostatečné a nesouladné se základními principy trestního práva.
Čermákovo plácání siláckých řečí mi vždycky bylo proti srsti, neboť tím obrovsky poškozoval seriózní část scény, která se reálně snažila o dosažení tolik potřebného uvolnění šroubů covidové totality.
Nicméně poslat jej za to na 5,5 roku do kriminálu, to je naprostý výstřel do tmy, jenž s veškerou vehemencí odmítám, a považuji jej za kardinálně vadný.
Pevně doufám, že odvolací soud vezme rozum do hrsti a tuhle šílenost napraví.
Pak je tu samozřejmě ještě možnost dovolání k Nejvyššímu soudu, kde jsem před nedávnem uspěl s kauzou Iva Osovského a kde věřím, že by v případě použití té správné právní argumentace byl úspěch pravděpodobný i v tomto případě - ovšem problém je v tom, že dovolání je mimořádným opravným prostředkem, jehož projednání trvá cca 1 rok a jež nemá odkladný účinek pro nástup výkonu trestu.
Tudíž nezbývá než věřit, že se odvolací senát nepřikloní k otrocky formalistickému výkladu §312e tr. zákoníku a tenhle nesmyslně přísný rozsudek změní či v plném rozsahu zruší.
A propos - když Čermák dostal 5,5 roku natvrdo za "vytáhneme je a naházíme do řeky", kolik dostane Pavel Novotný za jeho odpornou výzvu k podřezání českých žen a dětí? To by taky mohlo někoho napadnout zrealizovat, ne? Nebo v jeho případě to bude klasicky zhodnoceno jen jako metafora a burcování našich spoluobčanů?

Průměrný počet slepic: 4.8 (99 hlasů)

Říkám pořád, že Andrej Babiš je tady momentálně jediný z potenciálních premiérů, který uvažuje mozkem a rozumí tomu, co dělá a říká. A na prezidentování by ho byla fakticky škoda.
Vyčítali mu, že se chce stát řídit jako firmu, shazovali ho a vysmívali se tomu….

Tato vláda opravdu neřídí stát jako firmu - kdyby to uměli, vypadalo by to tady jinak.
Doslova a do písmene ho dojí jako tu dojnou krávu a vůbec ne ve prospěch našich obyvatel, nýbrž jen ve prospěch sebe, Ukrajinců a jejich země.
My u nich nejsme ani na tom třetím místě.

Průměrný počet slepic: 4.5 (94 hlasů)

"Tato vláda opravdu neřídí stát jako firmu - kdyby to uměli, vypadalo by to tady jinak."

A blábolíš, ty firmo. Zkuste to doma jako firma!!!

Průměrný počet slepic: 1.8 (40 hlasů)

Dle počtu slepic se zdá být věc vyřízena, dete na hnůj.

Průměrný počet slepic: 1.9 (14 hlasů)

a svou nenávisti k našemu Spojenci U.S.A propaguje i pro naše školstvi kde Zelený úděl má být celoživotní hledání jestli mají caparti pindíka nebo micinku , cimž zničí celý svět neboť nahraje svemu komustickemu vzoru Mao ocet tungovi ,který bude prodávat tomu ohlupeni EU lejnu naftu za chujnany,což bude propagovat prý stále svým monopolem na zprávy GŘ televize a tak Amer čeká gigantická inflace jako kdysi za Německa!
Ten CAP (muž od kozy ), chce spustit světovou válku bo je to Black Rock firma zaměstnanec!Ta KOZA je prý nasazený vládní diversant ideologie náboženství satanismu toho Larry Finka bílého koně banksteru,to on tiskne falešne dolary FEDus cílem ,aby se stal RUBL tvrdou světovou Petro měnou a trestanec Puttler moh tím pádem ovládnout celý svět a z Ukrajiny zbyde prý jenom ta vlajka do muzea!
No není liž pravda voliči ,že ta metaforni zla KOZA je lhář a proto ho vnitro maže a on to skládá na nás nevinné holubičky a tady se projevuje jako snaživý kandidát na dozorce v brzkém,digitálním koncentráku piratisek NEOmarxistisek s jejich heslem TOP 00

"Nebudete nic vlastnit a tak budete śtastni" nám tím pádem naordinuje znovu primovni Únor 48!
No ni?

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

Jedině snad, že nezvedeného potomka nebo partnera nemůžete vyhodit. Jinak i doma máte rozpočet, máte rozděleny úkoly (kdo za co odpovídá, tedy funkce), při "neplnění" jdete "na kobereček" (nebo pro výprask). A pokud je ta "firma" dobře řízená, tak jsou všichni spokojeni (To je přechodník, tedy krátké i. To pro rejpaly, aby mi nevyčítali, že tam mám chybu!) A navíc, ANO mluví o RODINNÉ firmě!

Průměrný počet slepic: 4.8 (6 hlasů)

Ano. Naprostý souhlas. Babiš je nám mnohem užitečnější v parlamentě. Příští volby vyhraje. Jen bych si přál aby byly taknějak předčasnější.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Kopíruješ

Průměrný počet slepic: 1.9 (18 hlasů)

In reply to by Sasin (neověřeno)

Trvalý odkaz

Kopírují tu jiní, ovšem to ti nevadí, jsi jak zaseklá deska.
Já plním Rajchlovo doporučení k tomu předávat jeho myšlenky a články dál,
zatímco ty tu jen "sbíráš" hlasy na svých zmínkách o tom, co dělám já.

Průměrný počet slepic: 5 (11 hlasů)

In reply to by včelka Mája (neověřeno)

Trvalý odkaz

A pokud sem kdokoliv kopíruje zajímavé články pro ostatní, které ty ostatní zajímají, ale nestihli si je přečíst,
tak je to pro mnohé z nás přínosné.
Tak si toho jednoduše nevšímej(te).

Průměrný počet slepic: 4.9 (15 hlasů)

In reply to by včelka Mája (neověřeno)

Trvalý odkaz

Kolik hlasů sem vám sebral?

Průměrný počet slepic: 1.3 (9 hlasů)

Nevšimla jsem si, že bys komukoliv něco sebral (vyjádření hodné malého kluka)
Jestli myslíš počet hlasů, tak se stačí podívat, kolik lidí zajímaly články ode mě. A tito lidé zvenku jsou pro mě mnohem důležitější než hlasy pro vládní a Čaputovu smečku, které je jak tady, tak všude jinde ažaž. Vy máte hlasy od všech těch Dejvů, Jardů, Koz a Kůžičků a jim podobných, takže pokud ti to Sasine tak vyhovuje, proti gustu...atd.
(Tykal jsi mi, proto tykám)

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)

In reply to by včelka Mája (neověřeno)

Trvalý odkaz

úplně likvidujete. Kvůli Vašim příspěvkům je to tady zabitý.

Jestli to ovšem nechápete, tak se nedá nic dělat.

Průměrný počet slepic: 1 (2 hlasů)

A ty diskutuješ? Tedy jestli vůbec chápeš, co to je, že jo.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

In reply to by Anonym (D) (neověřeno)

Trvalý odkaz

když na začátku je Vidlákův článek, nahozené téma, nabídka k diskuzi, kterou místní včelka ignoruje a okamžitě po zveřejnění přebije příspěvkem z clipboardu.

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)

Já jsem reagovala vzápětí, pokud jste si nevšiml. To je těch cca 80 hlasů hned po Rajchlovi.
A nevšimla jsem si, že by přímo na Vidlákův článek někdo reagoval, jako například já.
Každý ale vidí jen to, co vidět chce, že ....?
Kde je například ta vaše "diskuze"...?

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

In reply to by včelka Mája (neověřeno)

Trvalý odkaz

jsem zaregistroval i v jiných fórech. Do jednoho, které jsem navštěvoval, dokonce teď někdo vlepuje i přehled zahraničních zpráv. Tak ještě předpověď počasí a mám to komplet :-)

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)

Tak nemudrujte a dejte sem něco, co si někdo přečte a dá vám aspoň 5 hlasů.
To, co děláte, tedy že jen krafete, co by se mělo, jak by se mělo..., to je každému šumák.
Svět není podle toho, co vy si jak přejete nebo představujete.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Tvrdí,ve svých nestydatych komentech ,že prý stejně prolhany je jen tady pan Šefvidlak! Tady je ho třeba chytit za slovo a zhodnotit co to povídá!

1.Mame tu špatnou formaci ODS,která nám pomocí staropresidenta instalovala nejhorší formu kapitalismu vycházející z gangsterismu💥!

2.KDU ČSL strana neznabohú se prý řídí náboženstvím Satanismu, jehož znakem je zejména okrádání dedečku a babiček o peníze💥!
3.Jakysi Ropušan chce pronásledovat pana Šefčika,kterého chce vyhodit že zaměstnání děkana ,aby se prý stal naším novým Hablem💥!
4.Koza prý tvrdí,že pan president řekl o demonstrantech pana doktora Reichla,že jsou všichni bolševici a předvádí tím co ho naučili v mládí💥!
5.O Pirátech Zeleného ůdelu prý rozšiřuje, že chtějí zničit dolar podložený naftou oslabují tak jeho hodnotu a chtějí jeho krach💥!
6.TOP 00 prý hanlivé ta KOZA označila jinými čisly ,aby prý bylo jasno jako v televizi té paní BOBO o co se vlastně jedna💥!

Teda,že by byla ta KOZA intelektuálně fundovaná ,tak to fakt nevím!Co myslíte je to pravda nebo ni?Teď se má za to prý i stávkovat a vyvolává tak nepokoje v jinak klidném a spořádaném státě naší skvělé a ojedinělé demokracie!

Průměrný počet slepic: 3.5 (19 hlasů)

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

Dvojník nebo lobotomie.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

Tak to má náš prezident v hlavě hlavně že se pod vlivem SSSR vzdělával
https://www.youtube.com/watch?v=2EIc-XM3HvQ
Chtěl bych řici něco sprostého ale asi to nemá cenu ....

Průměrný počet slepic: 4.7 (6 hlasů)

„Ano, mnoho se změnilo, ale lidé zůstávají stejní, jenomže teď víme líp, kdo je kdo. Kdo je slušný, byl slušný vždycky, kdo byl věrný, je věrný i teď. Kdo se točí s větrem, točil se s větrem i dřív, kdo myslí, že teď přišla jeho chvíle, myslel vždycky jen na sebe. Nikdo se nestává přeběhlíkem, kdo jím nebyl vždycky, kdo mění víru, nemá žádnou… Národ nepředěláš, ledaže bys měl na to staletí, jenom davy můžeš vést dnes tak a zítra tak. Kdo nenávidí, měl v sobě tu nenávist vždycky, kde by se v něm tak najednou vzala! Kdo sloužil, bude sloužit dál, kdo chtěl dobré, bude zase chtít dobré. Ani vůle se nemění. Nedívej se do tváře, která se změnila, nikdo se nestane krásnějším tím, že změnil tvář. Tvrdá zkouška je i tvrdé poznání. Budoucí foliant našich dějin o této době bude mít jeden podtitul: Kdo byl kdo. I dobrá paměť patří k těm stálým věcem, jichž je a bude třeba.“

Průměrný počet slepic: 4.6 (13 hlasů)

Válka s mloky začala. Kdo nevěří, bude zmlokován. My už to jenom dožijeme. Ale mločí virus byl vypuštěn už dávno.
Miliony lidí touží být mlokem.
Být součástí skvělého mocného mločího kolektivu, mločí unie, mlokokracie !!!

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)

Dvoukilovou bonbonieru , kdyz kvetiny nejsou dost ,at si smlsnou..

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)

Vidlak na pomoc vlade , mirne kritizujici prispevek zmizel.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

PŘÍZRAK ŠPANĚLSKÉ CHŘIPKY
Kees Van Der Pijl: States of Emergency, str. 168
Španělská chřipka z roku 1918, která si vyžádala desítky milionů obětí, je v představách veřejnosti stále ještě příčinou infekčních onemocnění. Traduje se, že nový chřipkový virus zasáhl válkou oslabené obyvatelstvo a zanechal za sebou smrtící stopu po celé Evropě. Nemoc však nebyla ani španělská, ani chřipka (protože Španělsko jako neválčící země nemělo cenzuru tisku, tak první novinové zprávy o nemoci pocházely právě odtud a "chřipka" byl běžný termín pro infekční onemocnění). Ve skutečnosti nemoc začala na armádní základně ve Spojených státech, kam byli po vyhlášení války v dubnu 1917 povoláni branci, kteří měli být odveleni do Evropy. Byli to zřejmě zdraví mladí muži. Většina úmrtí mezi vojáky, stejně jako propuštění z důvodu nemoci, nastala v USA, a to ještě před jejich odjezdem. Nakonec polovina všech obětí na obou stranách Atlantiku byla ve věku 15 až 34 let; u osob starších 75 let, které jsou obvykle chřipkou postiženy nejvážněji, byla úmrtnost v roce 1918 nižší než v období předcházejícím pandemii. Katastrofu, která si vyžádá desítky milionů obětí, samozřejmě nelze snadno vysvětlit jedinou příčinou, ale mnohé nasvědčuje tomu, že španělská chřipka byla důsledkem nepovedeného očkovacího experimentu. Očkování je něco, v čem je třeba být vždy opatrný vzhledem ke zranitelnosti a individuální proměnlivosti imunitního systému; kombinace vakcín je obzvláště riskantní záležitost. Prakticky všechny vakcíny se pěstují na zvířecích tkáních, např. myších mozcích, opičích ledvinách atd. Exogenní viry ( přenášené mezi různými živočišnými druhy) pokud se přenesly z těchto zvířecích tkání do vakcíny mohly reaktivovat endogenní retroviry (ty jsou součástí naší lidské DNA a jsou pro nás neškodné) a učinit je opět patogenními.
Příběh začíná u Rockefellerovy nadace, založené v roce 1913. Jejím založením přeměnil zakladatel impéria Standard Oil své bohatství ve společenskou a politickou moc mimo dosah daňových úředníků. Medicína byla Rockefellerovým prvořadým zájmem a brzy přidal svou váhu k propagaci alopatie, přístupu k nemocem založeného na představě, že je třeba proti nim bojovat zvenčí. Tato metoda zahrnuje cílenou prevenci prostřednictvím očkování a syntetických léků, které řeší konkrétní onemocnění. Uhelný dehet, vedlejší produkt ropného průmyslu, se stal základem syntetických léků a čím větší vliv měly bohaté Rockefellerovy instituce na lékařské vzdělání a léčebné metody, tím více se prosazovala alopatie. Vzhledem k tomu, že se dnes léky staly třetí nejčastější příčinou úmrtí na Západě po kardiovaskulárních chorobách a rakovině, měl by tento přístup vyvolávat otázky. Alopatická lékařská věda však není jen o léčení. Rockefellerova nadace interpretovala zlepšení vzdělání, hygieny a sanitace, stejně jako podporu kontroly lidského chování jako kroky vedoucí k tomu, aby se společnosti staly nejen šťastnějšími, ale také aby se přiblížily americkému modelu. To zase zvyšovalo vnímavost vůči politickému vlivu a kapitálu Spojených států.

Po vyhlášení války v dubnu 1917 byl Rockefellerův institut pro lékařský výzkum v New Yorku (dnes Rockefellerova univerzita) pověřen zahájit očkování vojáků, kteří měli být odesláni do Evropy, experimentálním bakteriálním sérem proti meningitidě, vypěstovaným na koňských orgánech. Očkování probíhalo na vojenské základně Fort Riley v Kansasu od ledna do června 1918. Odtud vedla cesta vojáků vlakem na pobřeží Atlantiku a dále lodí za ne zcela ideálních hygienických podmínek. V mnoha případech to vedlo k bakteriálnímu zápalu plic. Po příjezdu do Evropy, podle oficiálních údajů, na každých 1 000 mužů jich bylo až 977 hospitalizováno. Smrtelná infekce se pak rozšířila i mezi civilní obyvatelstvo, a jak již bylo zmíněno, nepostihla typické rizikové skupiny pro chřipku, tedy starší lidi a osoby se základními chorobami, ale děti a mladé lidi. Povinné obličejové masky dovršily katastrofu. Rockefellerův institut mezitím dostal tolik objednávek na sérum ze spojeneckých zemí, že byla uvedena do provozu další stáj, aby bylo možné vyrobit dostatek séra. Když se vojáci měli po nečekaném zastavení bojů vrátit do Spojených států, byly jim vstříknuty zbytkové zásoby různých vakcín a po návratu nakazili miliony dalších lidí.
V roce 2005 byla zveřejněna genetická sekvence viru, který údajně způsobil španělskou chřipku (ve skutečnosti šlo o laboratorní rekonstrukci). Kromě bakteriální infekce se na pandemii podílela řada dětských nemocí, jako jsou spalničky a záškrt, které by za normálních okolností zdravé mladé muže nikdy nepostihly, pokud by neměli sníženou imunitu. V roce 2008 vyšla práce Národního institutu zdraví, která zjistila, že v 92,7 % z 9 000 pitev, které byly nově vyšetřeny, byl příčinou smrti bakteriální zápal plic.

Průměrný počet slepic: 4.6 (27 hlasů)

Ano, "španělskou chřipku" do Evropy přivezli na lodích ti, co sem přijeli bojovat, byl o tom v televizi kdysi zajímavý dokument.
A já jsem přesvědčená o tom, že i za covid můžou amíci, neboť měli ve Wu-chanu svou laboratoř, ze které to "údajně uteklo", čemuž vůbec nevěřím. Naopak věřím tomu, že to byl úmysl a ještě není všem dnům konec s jejich vymýšlením těchto "zbraní" proti lidstvu.

Průměrný počet slepic: 4 (27 hlasů)

ale představa, že virem cíleně nakazili Číňany, a pak s vědomím, o co jde a co činí, je nechali to přenést i k sobě domů... to nedám.

Průměrný počet slepic: 3 (7 hlasů)

Jak se začalo ve velkém převážet zboží sem a tam tak se začaly převážet i breberky kontakt civilizací má své kladné a záporné stránky kladná je výměna produktů a potravin, záporná je výměna nemocí ať cíleně či přirozeně, nemoci vznikají v moderním slova smyslu tak že vytvoříme ze starého lumpa nový a pošlemeho na výlet. Laboratoře na celém světě vytvářejí a zkoumají mutace virů a bakteriií ve jménu ochrany lidstva na ně vytvoří předem vakcínu a v dnešním komerčním světě ji pustí do světa až když pustí tu mutaci aby se na vakcíně nejlépe vydělalo. Lékaři neuzdravují ale jen léčí za velký honorář co mají z léků přes distributory a pojišťovny jsou jen mezičlánek.
Dříve se mor ( Chřipky ) šíříl blechami a lidé to sváděli na židy a čarodějnice. Původní Američany tak zdecimovaly epidemie pravých neštovic, spalniček a cholery, které s sebou přivezli první Evropané. A z toho se záporně poučila dnešní doba a hlavně mocipáni.
A nebo :
Zdeněk Víšek
Španělská chřipka 1918–1920

Epidemie koronaviru v Čínské lidové republice a její nečekaně rychlé rozšíření ve světě – nejdříve v Íránu a v zemích jihozápadní Evropy, později i ve Velké Británii a USA v předjaří roku 2020 – podnítila zájem novinářů a publicistů o fenomén tzv. španělské chřipky, s níž má současná pandemie některé podobné znaky, především pak globální charakter rozšíření.

Naštěstí díky ekonomickému, technologickému a především medicínskému vývoji za posledních sto let nemá letošní epidemie tak mimořádně extrémní následky, jako měla její předchůdkyně na sklonku první světové války. Zatímco epidemie z roku 2020 si – k datu napsání této studie – vyžádala asi 250 000 obětí, mezi nimiž převažovali starší lidé, španělská chřipka přinesla smrt desítkám milionů lidí většinou v mladém věku. Jakkoliv jsou důsledky koronavirového onemocnění samozřejmě tragické, jsou zatím nesouměřitelné se situací, která ve světě panovala v roce 1918.

Je poněkud překvapující, že této největší zdravotní katastrofě 20. století, která zahubila mnohem více lidí než bojové operace první světové války, nebyla ve srovnání s hrůzami obou světových válečných konfliktů zatím věnována – alespoň podle názoru autora tohoto textu – v umělecké ani odborné literatuře výraznější pozornost. Toto do jisté míry „bílé místo“ v poznání i připomínání této pozapomenuté události evropských i světových dějin zaplnily v poslední době především dva tituly – kniha Bledý jezdec spisovatelky a novinářky Laury Spineyové a studie rakouského lékaře žijícího v Praze Haralda Salfellnera Španělská chřipka, příběh pandemie z roku 1918, která byla vydána před dvěma lety.
Proč španělská chřipka?

„Španělská chřipka“ (La Gripe) získala název kvůli absenci cenzury v neutrálním neválčícím Španělsku, kde si tato nemoc během války ovšem také vyžádala svou krutou daň. O šíření pandemie španělský tisk tak mohl svobodně referovat, kdežto možnosti novin a časopisů, které vycházely ve státech, jež vedly válku, informovat o šíření této choroby byly z důvodů válečné cenzury velmi omezené. Vojenské i civilní úřady států Dohody i Ústředních (Centrálních) mocností se obávaly především vypuknutí paniky civilního obyvatelstva i podlomení bojové morálky armád na frontě.

Mezi lidmi tak převládl dojem, že se smrtelná nemoc týká především Španělska, ačkoliv si v této zemi La Gripe nevyžádala nejvyšší počet obětí. V monarchii pod Pyrenejemi tehdy žilo asi dvacet milionů lidí, z nichž chřipce podlehlo přibližně jedno procento – 150 000 Španělů zemřelo v roce 1918, 21 000 o rok později a ještě roku 1920 téměř 18 000.
Původ pandemie

O vzniku a rozšíření této choroby se mezi lékaři, biology, žurnalisty i historky vedou spory vlastně již od jejího vypuknutí, jednoznačný soud nebude možné vyslovit asi nikdy. Spojitost s událostmi první světové války, především s přesuny velkého množství vojáků i civilistů a jejich následnou koncentrací na malém prostoru, je však prokazatelná.

Kde přesně se nemoc poprvé objevila, není stále zřejmé, i když nejméně tři hypotézy můžeme považovat za relevantní. V polemikách o místě vzniku nemoci se objevují především tři od sebe velmi vzdálené části světa – město Étaples ve Francii, americký stát Kansas a především Čína, odkud se španělská chřipka měla dostat na severoamerický kontinent a poté do Evropy.

Za nejméně pravděpodobnou bývá považována konspirační teorie, hovořící o možnosti, že nemoc byla jako biologická zbraň vyvinuta v laboratořích císařského Německa a německými agenty později rozšířena v USA. Proti této teorii stojí především skutečnost, že v samotném Německu této nemoci podlehlo nejméně 200 000 (podle jiných údajů až 400 000) civilistů a vysoký počet obětí měla i mezi německými vojáky, především mezi příslušníky elitních útočných oddílů Sturmtruppen.

V západní Evropě?

Příznaky nemoci se podle některých názorů objevily už o dva roky dříve, než se většinou uvádí – a to již na přelomu let 1915 a 1916.

Patrně nejznámějším stoupencem teorie o západoevropském původu nemoci je anglický virolog a emeritní profesor na Univerzitě královny Marie v Londýně John Oxford, který se snažil svým výzkumem, při němž exhumoval těla obětí, aby získal genom původního viru, dokázat, že epicentrem chřipky byla za první světové války západní fronta, zejména britský vojenský lazaret v severofrancouzském městečku Étaples, kde byla vybudována vojenská základna pro sto tisíc mužů. Zde se podle něj mohl virus z drůbeže přes prasata dostat k vojákům, přičemž mutaci viru navíc mohly způsobit mutagenní bojové plyny, zejména yperit.

Již počátkem roku 1916 právě v Étaples onemocněli chřipkou britští vojáci, kteří čelili extrémně nakažlivému onemocnění horních cest dýchacích, doprovázenému kašlem a vysokými horečkami. Tato choroba ale v krátké době zmizela, proto nebyla viru dva roky věnována pozornost, neboť lékaři jej považovali za běžnou chřipku nebo nějaký druh onemocnění dýchacích cest. V roce 1918 mohl virus zmutovat, tehdy ale již bylo pozdě na účinná opatření, neboť zmutovaný kmen byl zcela odlišný od původního chřipkového kmene.

V Čínské republice?

V současné době je za nejvíce pravděpodobnou ovšem považována teorie o čínském původu španělské chřipky. O této možnosti v Lidových novinách 13. 10. 2018 uvedl v článku Viru se dařilo v zákopech Josef Tuček následující fakta:

Nejrozšířenější hypotézou je, že španělská chřipka měla původ v Číně, v provincii Šan-si, kde se v prosinci 1917 objevila závažná onemocnění dýchacích cest. Mohlo však jít také o plicní černý mor nebo o nějakou jinou chřipkovou epidemii, která odezněla na místě. Nicméně Čína v té době vysílala množství dělníků, a to i z provincie Šan-si, do Kanady a odtud dále do Evropy, kde nahrazovali chybějící pracovní sílu vojáků. Tito pracovníci mohli virus ve svých tělech přivézt.

Do prvního světového konfliktu se do té doby neutrální Čínská republika zapojila v srpnu 1917, kdy vyhlásila válku Německu i Rakousku-Uhersku. Bylo to výhradně politické rozhodnutí čínské vlády, která chtěla zlepšit postavení své země po skončení války, a to na straně očekávaných „dohodových“ vítězů – především USA, Japonska, Francie, Velké Británie a Ruska. Na území dnešní Číny k válečným operacím nedocházelo, nepočítáme-li tři měsíce trvající japonsko-německý střet o německou kolonii Čching-tao v roce 1914. Čínští vojáci nebyli nasazeni ani do bojů na žádné frontě v Evropě. Přínos Číny ve prospěch států Dohody spočíval především ve vyslání statisíců pracovníků do některých spojeneckých zemí, kde za nízké mzdy budovali dopravní infrastrukturu, pracovali v těžkém průmyslu nebo kopali zákopy.

Původní trasy přesunů čínských dělníků směřovaly přes Indický oceán a Suezský průplav do Francie, později – po útocích německých ponorek, při kterých v roce 1917 zahynulo 543 čínských občanů – také přes Tichý oceán, Kanadu a Atlantik. V Rusku pracovalo až půl milionu Číňanů, ve Velké Británii 100 000, v severní Francii na konci války také asi 100 000. Přímé válečné ztráty těchto pomocných sil byly ovšem nízké – zemřelo přibližně 2000 čínských dělníků, většina z nich v oblastech poblíž válečných front.

Ve Spojených státech?

Jinou variantu o původu vzniku a šíření celosvětové pandemie z let 1918–1920 představuje hypotéza o vývoji viru španělské chřipky v Severní Americe, neboť – podle dnešních znalostí – měla jistou genetickou podobnost s chřipkovými viry, které v té době žily v tělech tamních ptáků. Za počátek šíření chřipky ve Spojených státech jsou považovány události na vojenské základně Fort Riley, které popsala historička Eliška Chadimová ve studii Horší než válka v časopise První světová v březnu 2017:

Dne 4. března 1918 si kuchař na vojenské základně Fort Riley v Kansasu, kde se připravovalo na cestu do francouzského Brestu přes 25 000 vojáků, stěžoval na velmi silnou bolest hlavy, krku a končetin. V poledne už vojenské úřady evidovaly stejné příznaky u více než 100 osob, do konce týdne jich bylo na 500. Lékaři se zprvu domnívali, že se jedná o obyčejné nachlazení, děsil je však hrozivý průběh a nelítostně krátká inkubační doba.

Ze Spojených států, které posílaly na evropská bojiště statisíce mužů, se pak choroba začala šířit závratnou rychlostí. Přenos nákazy usnadňovaly i stísněné podmínky transportních plavidel či vojenských táborů. Už na počátku dubna se španělská chřipka objevila ve francouzském přístavu Brest a koncem měsíce jí onemocněli první lidé v Paříži (…) V následujících týdnech pak nemoc naplno zasáhla většinu Evropy – ještě v dubnu propukla epidemie v Itálii či ve Španělsku, koncem května zasáhla i Velkou Británii a střední Evropu.

Spojené státy vyhlásily válku Německu v dubnu 1917, Rakousku-Uhersku až v prosinci téhož roku. I když se první američtí vojáci objevili na západní frontě již v červnu 1917, teprve od jara 1918 přicházeli Američané do Evropy v takové míře, která výrazně napomohla k porážce německých armád ve Francii v listopadu 1918. Kromě toho americké jednotky bojovaly také v severní Itálii. Americká armáda ztratila v Evropě kromě 200 000 zraněných především 53 402 padlých a 38 114 zemřelých mimo boj. Dalších 25 000 amerických vojáků (podle jiných údajů dokonce 43 000) se stalo obětí právě španělské chřipky.

Průběh španělské chřipky

Na šíření španělské chřipky byl zarážející – kromě téměř planetárních rozměrů – především její neobyčejně rychlý průběh i skutečnost, že postihovala většinou lidi v mladém věku, tedy osoby, jejichž organismus měl být lépe připraven čelit zhoršení zdravotního stavu. Stávalo se dokonce, že v jedné rodině zemřeli rodiče, ale děti a jejich prarodiče epidemii přežili.

Podle některých teorií chřipkový virus pravděpodobně přetížil imunitní systém a vyvolal velmi silnou reakci, která je někdy označována jako „cytokinová bouře“ a kterou organismus nezvládl. Onemocnění si patrně proto nejvíce obětí vybrala mezi mladými, jejichž těla se bránila nejúporněji. Další velmi postiženou skupinou byly chřipkovým virem napadené těhotné ženy, jejichž úmrtnost vzhledem k ostatní nakažené populaci byla velmi vysoká, pohybovala se kolem sedmdesáti procent.

Celkový počet obětí ve světě

Při stanovení celkového počtu obětí této nemoci jsme odkázáni pouze na odhady, neboť zemřelí se nedali přesně spočítat z důvodu nemožnosti vedení přesných statistik, respektive odlišného způsobu metodiky výpočtů obětí v jednotlivých zemích světa.

Počet nakažených mohl dosáhnout až pěti set milionů, což představovalo asi čtvrtinu tehdejšího lidstva. Velká většina nemocných však nemoc překonala, a tak množství potvrzených obětí bylo výrazně nižší – asi 20 milionů. Tento často uváděný údaj představuje jakýsi minimální počet obětí. Jiné odhady uvádějí až 50 milionů mrtvých, někdy dokonce i 100 milionů.

Počty obětí v Německu i ve Španělsku byly již v předchozích kapitolách uvedeny, statisíce lidí ale samozřejmě umíraly také v dalších zemích. Ve Velké Británii například této nemoci podlehlo asi 250 000 osob a přibližně stejný počet zemřel i ve Francii. Počet obětí v Rusku, kde po skončení bojů Velké války probíhala krvavá občanská válka, není znám ani přibližně. Ale i tam pandemie brala lidské životy, její nejznámější obětí se patrně stal sám Jakov Sverdlov (1885–1919), předseda Celoruského výkonného výboru – tedy prezident sovětského Ruska.

Nejvíce životů si španělská chřipka vyžádala mimo Evropu, v Britské Indii 16–17 milionů, jeden a půl milionu na ostrovech dnešní Indonésie (tehdy Nizozemské východní Indie), 400 000 v Číně a 390 000 v Japonsku. Ve Spojených státech bylo evidováno 675 000 mrtvých a v Kanadě 50 000.

Lidé umírali ale také v jiných částech světa – v Ghaně v západní Africe zemřelo asi 100 000 lidí, další oběti si španělská chřipka vyžádala v Jihoafrické unii a v Tichomoří.

Tři sta tisíc lidí zemřelo také v Brazílii, která do první světové války vstoupila roku 1917 na straně Dohody. Přesuny brazilských námořníků mezi vlastí a západoafrickým pobřežím, kde se španělská chřipka rovněž rozšířila a kde zároveň kotvila brazilská plavidla hlídkující v Atlantiku, byly patrně jedním z důvodů, proč se epidemie této nemoci objevila i v největší latinskoamerické zemi.

Španělská chřipka v českých zemích

První příznaky španělské chřipky se v Rakousku-Uhersku začaly objevovat až v létě 1918. Jednu z prvních zpráv o výskytu této nemoci přinesl Prager Tablatt, jenž 3. 7. 1918 uvedl: Záhadnou nemoc mnoha jmen mají v ústech všichni, nebo lépe řečeno – v nosech, neboť se patrně jedná o chřipku a rýmu. Přirozeně se dá mluvit málem o epidemii, i když ne v Praze. Autor článku měl vědomost, že nemoc se šíří ve Vídni i v sousedním Německu, ale nepovažoval situaci za příliš vážnou.

V dalších dnech a týdnech se však příznaky pandemie začaly objevovat v Plzni (především v tamějších Škodových závodech), dále v Liberci, Moravské Ostravě a Brně. Na počátku září se nemoc objevila i v Praze – zde se její první obětí stal pětadvacetiletý praktikant pražského policejního ředitelství JUDr. Egon Prorok, jenž zemřel 11. 9. 1918

O měsíc později pak pandemie udeřila s mimořádnou intenzitou prakticky ve všech větších českých a moravských městech. O jejím průběhu například Lidové noviny zveřejňovaly dosti podrobné zprávy ve stálé rubrice Španělská chřipka, neboť v té době již bylo možné informovat čtenáře o pandemii v podstatě otevřeně, zvláště pokud byly za nejvíce chorobou postižené země označeny nepřátelské státy Dohody.

Lidové noviny tak o nemoci referovaly 11. 10. 1918 například tímto způsobem: Španělská chřipka vzmáhá se nejpovážlivějším způsobem v celé Evropě, zejména ovšem v zemích trojdohodových, neboť obyvatelstvo jejich je nedostatečnou a mizernou stravou zvlášť oslabeno, a proto lehce podlehne každé chorobě. Tato okolnost měla by být zvýšeným příkazem českému venkovu, aby našim lidem ve městě pomohl v nynější době vydržet. Zároveň týž den list informoval o úmrtí osmadvaceti lidí v Praze a šestačtyřiceti v Plzni, o uzavření vysokých škol i o omezení rychlíkové přepravy v důsledku vysoké nemocnosti železničního personálu.

O den později pak Lidové noviny informovaly o zvýšené úmrtnosti v Brně a v Ostravě i o přijatých opatřeních proti šíření nemoci, která dle tehdejších poznatků postihovala především občany mladšího věku: Chřipka řádí svou hromadností podobně jako v letech 1889–1890 a zachvacuje ponejvíce mladší osoby, kdežto vyšší stáří nabylo přirozené ochrany (…) V některých městech uzavření zdravotně bezvadných škol znamená jednostranné opatření, protože nákaza šíří se tak dobře v těsně naplněných, špatných bytech, pouličních drahách nebo při stání v řadách. Nařízení, aby v divadlech se jen každá druhá řada obsadila, jest jen na oko zamezujícím opatřením. Tímtéž právem musela by se železniční doprava zastaviti (…) Není radno navštěvovati nemocného a choditi bezprostředně na místa nebo do místností, kde se schází mnoho lidí.

Z výše uvedené citace je v náznacích patrné, že ani před sto lety se kroky tehdejších orgánů státní moci proti šíření pandemie nesetkávaly jen s porozuměním a pochopením. Když v říjnu 1918 (ještě) rakouská vláda uzavřela školy a zábavní podniky, někteří občané ji kritizovali, proč tak učinila, někteří ji naopak podrobili kritice za to, že tak měla učinit dříve…

Celkový počet obětí v Čechách a na Moravě v letech 1918–1920 (podobně jako ve světě) je možné pouze odhadovat. Dříve uváděný počet 30 000 mrtvých překonaly výzkumy zmiňovaného rakouského lékaře Salfellnera, který ve své práci z roku 2018 uvádí 45 000–75 000 civilistů a 2000–5000 vojenských osob, především vojáků v zázemí dislokovaných útvarů, případně vojáků léčených ve vojenských lazaretech a nemocnicích.

V české společnosti epidemie ovšem nějaké zásadnější politicko-společenské ohlasy, či dokonce důsledky neměla. Příčin tohoto možná překvapivého faktu mohla být celá řada – smutek nad mrtvými oběťmi nemoci se mísil se smutkem nad ztrátami blízkých, kteří zahynuli na frontách první války, dále španělská chřipka (i přes svůj neobvyklý průběh) mohla být vnímána jen jako jedna z mnoha (dnes již ve střední Evropě prakticky se nevyskytujících) nemocí, které však před sto lety běžně ohrožovaly zdraví a životy milionů lidí – především se jednalo o tuberkulózu, tyfus, choleru a malárii. Je nutno mít na zřeteli také skutečnost, že hodnota lidského života byla tehdy chápána zcela jinak než dnes. V neposlední řadě bylo rovněž zpětné historické vnímání této pandemie do značné míry zastřeno dramatickými událostmi podzimu 1918 – rozpadem Rakouska-Uherska, očekávaným koncem první světové války, a především vznikem samostatného Československa.
Tak si vyberte čemu věřit a nevěřit - na každém šprochu pravdy trochu ale v dnešní době je v tom trochu zmatek....

Průměrný počet slepic: 3.7 (11 hlasů)

pokus najít zajímavou a delší. několik let starou přednášku vědce - biologa, jenž se výzkumu španělské chřipky osobně léta věnoval, skončil zatím neúspěšně a nemám více času to dohledávat. I tak by to bylo málo efektivní - byla myslím v němčině(? nebo v angl., ale přednášející byl Němec, pokud mě paměť neklame) a dlouhá. Doporučuji proto alespoň tohle (titulky si dejte automaticky přeložit, jelikož je to také v němčině):
https://www.youtube.com/watch?v=JKnmfR__vr8

Průměrný počet slepic: 2.6 (5 hlasů)

naprosto v současnosti (!) marginální téma a kolik diskutujích mu na to naletí a diskutují a diskutují, nutí rolovat ... o ničem.

Průměrný počet slepic: 3 (8 hlasů)

Nápodobně když se Vám to nelíbí neprovokujte. Narozdíl od Vás se něco zajímavého dozvíme...

Průměrný počet slepic: 4.5 (8 hlasů)

Zkusili na Číňanech, co to udělá, a co to udělalo, zřejmě nevěděli sami. Zkouška, která se vymkla.
Však se ví o tom, že i laboratoře na východě Ukrajiny měli ve své moci. Rozhodně tam nevyráběli léky na pomoc lidem.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

Opravdu nevíte, že se ve Wuhanu konaly Armádní olympijské hry, kterých zúčastnilo přes 120 států světa!
Opravdu si neumíte představit, že sportovní týmy jsou po návratu pochváleny jejich náčelníky štábů a ministry a vyznaménány osobně?
Opravdu nevíte, co to měl náš tým AČR za podivnou chřipku v listopadu a v prosinci 2019?
Tak jste minimálně 4Tečka? Na domácím svatém místě máte ikonu Vojtěcha a sv,respirátor?

Zatím bez slepic

nevím Inza, odkud jste ten text stáhl, ale je to blbost na kvadrát, takře ani nedohledávám. Vysoká mortalita španělské chřipky u příslušníků té nejodolnější, nejzdravější věkové skupiny může například souviset se silnou autoimunní reakcí - ti, jejichž imunitní systém byl nejlepší, čili hlavně mladí po pubertě do věku v těch dobách cca 40 let, zareagoval nejpřekotněji a žel tím i sebevražedněji. Jen ne zcela přímočarý příklad - i u covidu zabíjely prudké zápaly plic a s nimi související cytokinové bouře, jež jsou důsledkem velmi silné imunitní reakce na nový patogen. Kdyby nebyly k dispozici moderní léky, včetně kortikoidů potlačujících zánět a imunitní reakci, těch, co by to nepřežili, by bylo mnohem, mnohem více. To se týká i období dlouho před začátkem očkování. A ti, co si na počáteční paniku a poměrně vysokou covidovou úmrtnost (ale neporovnatelně nižší než měla španělská chřipka) třeba v Číně a posléze v Itálii nepamatují, tak ať si dohledají články z té doby.
Netvrdím, že toto je to zcela správné vysvětlení, ale věřte, že mnohem pravděpodobnější a racionálnější, než teorie, kterou jste do diskuze vložil. Jestli by to bylo tak, jak uvádíte - pak vojáci očkovaní na základně od ledna do června by museli hromadně umírat již v Kansasu. Španělská chřipka měla krátkou inkubační dobu a zabíjela také hodně rychle. A jestli se nemýlím. nemoc propukla na jediné lodi. Ti lednoví, únoroví a březnoví očkovanci by tedy již na americké základně museli být dávno vyléčeni, nebo po smrti nebo s příznaky, s nimiž by se nalodit nemohli. A virus postihoval stejně, bez ohledu na prý "experimentální vakcínou" očkovaného amer. vojáka, nebo na evropském kontinentu nakaženého civilistu... A co mají společné retrovirové DNA části v naší DNA s jakoukoli bakteriální infekcí?

Průměrný počet slepic: 4 (5 hlasů)

In reply to by Explorer (neověřeno)

Trvalý odkaz

Na Vaši námitku: "pak vojáci očkovaní na základně od ledna do června by museli hromadně umírat již v Kansasu"
Odpovídám, že jste asi při čtení přeskočil 4. a další věty textu kde bylo uvedeno:
"Ve skutečnosti nemoc začala na armádní základně ve Spojených státech, kam byli po vyhlášení války v dubnu 1917 povoláni branci, kteří měli být odveleni do Evropy. Byli to zřejmě zdraví mladí muži. Většina úmrtí mezi vojáky, stejně jako propuštění z důvodu nemoci, nastala v USA, a to ještě před jejich odjezdem. Nakonec polovina všech obětí na obou stranách Atlantiku byla ve věku 15 až 34 let..."
Ono už bylo po půlnoci, tak se nedivím :-)))

Vím, že na všech frontách První světové války byl poměr padlých a zemřelých na nemoci v podmínkách zákopů a všeobecného zavšivení tak nějak fifty-fifty. Antibiotika ještě nebyla. Teprve v mém mládí se šířily až příliš optimistické názory, že na bakteriální nemoci máme penicilín a virové nemoci vymýtíme stejně jako neštovice.
A v tom, že virová nákaza může vyvolat epidemii bakteriálních onemocnění, nevidím rozpor. Známým příkladem je AIDS (Syndrom získané imunodeficience), což je virové onemocnění přenášené virem lidské imunodeficience HIV, ale nemocní s AIDS umírají na běžné nákazy, kterým se pro rozpad imunity nedokáží ubránit.

"Podle Sonii Shah v The Nation i Le Monde Diplomatique jsou HIV, ebola v západní Africe a zika na západní polokouli příklady zoonózy - přenos viru ze zvířete na člověka. Jak však bylo uvedeno, přenos takového viru mezi lidmi je omezen rozdílem genomu; čím dále je zvíře od člověka, tím menší je šance nákazy z člověka na člověka. Podle doktorky Judy Mikovitsové k přenosu ze zvířat na člověka určitě došlo, ale pak byl přenos uskutečněn prostřednictvím očkování, jako v případě HIV a eboly. HIV údajně vznikl, když byla v 50. letech 20. století v belgickém Kongu podávána orální vakcína proti dětské obrně, která byla vypěstována na tkáni ledvin šimpanzů a bonobů. Poté, co tuto vakcínu dostaly miliony lidí v Kongu a Rwandě-Burundi, začal fatální růst viru HIV. HIV následně zabil 30 milionů lidí na AIDS a do roku 2010 se jím nakazilo odhadem 34 milionů lidí." - překlad ze stejné knihy, str. 177.
K této větě:
"Exogenní viry ( přenášené mezi různými živočišnými druhy) pokud se přenesly z těchto zvířecích tkání do vakcíny mohly reaktivovat endogenní retroviry (ty jsou součástí naší lidské DNA a jsou pro nás neškodné) a učinit je opět patogenními."
tedy, že by nějaký vir mohl působit jako katalyzátor a mohl aktivovat nějakou endogenní kopii retroviru, které se nachází v hojném počtu v naší DNA, tak k tomu se vyjádřit nedokážu, protože moje vědomosti o tomto oboru jsou pouze povrchní.

Průměrný počet slepic: 3.5 (4 hlasů)

In reply to by Inza (neověřeno)

Trvalý odkaz

"Ve skutečnosti nemoc začala na armádní základně ve Spojených státech, kam byli po vyhlášení války v dubnu 1917 povoláni branci, kteří měli být odveleni do Evropy. Byli to zřejmě zdraví mladí muži. Většina úmrtí mezi vojáky, stejně jako propuštění z důvodu nemoci, nastala v USA, a to ještě před jejich odjezdem. Nakonec polovina všech obětí na obou stranách Atlantiku byla ve věku 15 až 34 let..."
Ani v 1. sv. válce by z tábora, kde hromadně umírají vojáci na nemoc se smrtícím průběhem v řádu několik dnů, by nikdo nenalodil stovky vojáků, aby to roznesli dál. V takových táborech jsou vždy i lékaři a věda v 1918 nebyla tak ubohá, aby nevěděli, že je to šílenství. Jestli by se prokázalo, že se tak stalo, jde o zločin. Ale nemám čas se podrobně tomu věnovat.
A nepleťte virus HIV, který napadá imunitní systém a ukrývá se před jeho mechanizmami, a typ chřipkového viru, který imunitní systém nepoškozuje, naopak, může vybudit jeho život ohrožující silnou odezvu. Mladý člověk s virovou chřipkou jen tak nedostane smrtelný bakteriální zápal plic. Ale jestli jste přesvědčen o očkování jako příčině, jisto jistě vám to neberu... Podle vaší teorie by ale na starém kontinentu na španělskou chřipku umírali zejména malé děti a staří lidé, a ne ti s nejlepším imunitním systémem. (... a s půlnocí to nijako nesouvisí). Buďte rád, že jste se narodil do časoprostoru, v němž černý kašel, záškrt, pravé neštovice nebo obrna byly téměř vymýceny.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

In reply to by Explorer (neověřeno)

Trvalý odkaz

...mechanismy... (mechanizmami je slovakizmus)

Průměrný počet slepic: 3 (3 hlasů)

In reply to by Explorer (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ne, nepletu si virus HIV s virem chřipky.
Já ještě jednou, doopravdy stručně zopakuji na čem je založena ona hypotéza o původu Španělské chřipky z očkování proti meningitidě, kterému byli podrobení vojáci v Kansasu před odjezdem do Evropy:
Experimentální bakteriální sérum bylo množeno na koňských orgánech. Z těchto zvířecích tkání se do vakcíny dostaly nějaké exogenní viry, které se přenášejí mezi různými živočišnými druhy. Ten vir u člověka způsobil podobně jako vir HIV snížení imunity a také musel být lehce přenosný mezi lidmi. Lidé kteří onemocněli byli snadno napadány dětskými nemocemi, jako jsou spalničky a záškrt a především bakteriálním zápalem plic. Průběh těchto bakteriálních nemocí byl velmi těžký s vysokou úmrtností.
V roce 2008 vyšla práce, která prokázala, že v 92,7 % z 9 000 pitev, které byly nově vyšetřeny, byl příčinou smrti bakteriální zápal plic. Takže Španělská chřipka nebyla vůbec žádnou chřipkou.
Ten původ "Španělské chřipky" z vakcinace je hypotéza, a i kdyby se ukázala jako pravdivá, stejně se to nikdy nedozvíme!

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

In reply to by Inza (neověřeno)

Trvalý odkaz

https://www.reuters.com/article/factcheck-spanishflu-vaccines-idUSL1N2M… - v článku další odkazy
A ještě jednou - proč stejnou měrou umírali i "neočkovaní" v jiných částech světa - a také mezi nimi největší mortalita byla ve skupine mladších a zdravších?
A propos - prý ta "experimentální vakcína" byla cílená jen na bakteriální formu meningitídy a byla vytvořena z tepelně deaktivovaných bakterií získaných od nakažených lidí (dokonce z toho samého vojenského tábora). Tak totiž byly dizajnovány tyto pionýrské vakcinační pokusy.
Mnozí lidé neumírali na "bakteriální zápal plic" jako prvotní, ale případně jako sekundární příčinu. Bakterie se snadno sekundárně rozmnoží na virem těžce poškozené tkáni nechráněné antibiotickou bariérou. Ale spíše mnozí ty bakterie ani nestihli, tak to bylo rychlé...
Hmmm, pitvat mrtvoly z běžných hrobů po desetiletích, tak tu práci zkusím někdy dohledat. Nezdá se mi, že by z měkkých tkání vůbec něco zbylo. Ale budiž. I kdyby na mém místě byl odborník, třeba MUDr. Beran, asi se přesvědčit nedáte. Nakonec pošlete mu krátký mail formulovaný tak, aby stačila krátká odpověď, na delší čas mít nebude. Jistě se tématem špan. chřipky někdy teoreticky zabýval, pro experta jeho zaměření je to téměř povinnost.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by Inza (neověřeno)

Trvalý odkaz

nedá mi to, je dobré takovéto informace dovést na správnou míru, aby se alespoň místně nešířili dál - takže:
Séra jaké popisujete podle literatury používali lékaři již před rokem 1918. Například v Německu Georg Jochmann, jenž zemřel v 1915 a v USA Simon Flexner. A právě tento Flexner již v roce 1913 referoval, že v pokusné kohortě 1300 případů v době epidemické meningitídy se mu podařilo zredukovat mortalitu na 31 %, u této, tehdy mnohem fatálnější nemoci. Opakuji psal o tom v roce 1913, tedy "očkoval" asi dříve. Zdroj: A history of bacterial meningitis https://www.researchgate.net/publication/38069647_Chapter_28_A_history_…, strana 429, odsek: Zavedení léčby pomocí séra v 19. století (opakuji, v 19. století! - tedy žádná souvislost s epidemickou chřipkou!)

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by Explorer (neověřeno)

Trvalý odkaz

V tom dokumentu, který jsem viděla cca před rokem-dvěma.., se hovořilo o tom, že nákazu přenesl na loď syn farmáře, který měl na farmě tím virem nakažený dobytek. Na té lodi pak už to šlo neobvykle rychle řetězovou reakcí.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

In reply to by včelka Mája (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jo a zapomněla jsem ještě dodat, co bylo v tom dokumentu, a sice že tomu nakaženému, co přišel na loď, bylo přiděleno místo kuchaře.., takže bylo brzy hotovo.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

ČT dala na své stránky a zřejmě v nějaké formě odvysílala pod senzačním titulkem "Covid ubližuje neočkovaným rodičkám. Poškozuje placentu, děti se mohou narodit mrtvé" ( https://ct24.ceskatelevize.cz/veda/3575103-covid-ublizuje-neockovanym-r… ) klasickou masírku. Protože to nesedělo v základní logice, já i synapse jsme protestovali a Methanol našel v dobré víře tu studii ( https://meridian.allenpress.com/aplm/article/146/6/660/477699/Placental… ). Studie nejen že se vůbec nevěnuje očkování, ale jen uvádí, že matky byly zřejmě neočkované ( To the best of our knowledge, all mothers in this cohort were unvaccinated. ). ČT krom již uvedeného nadpisu ihned pod ním tučně napsala "Nová studie upozorňuje na závažné důsledky, které může mít onemocnění covidem-19 u těhotných žen bez očkování proti koronaviru.", opět se zjevným úmyslem podsouvat škodlivost nenaočkování. Ne, nepřepsal jsem se, dnes pořád tlačí očkování.
Dále ČT v článku o mrtvých dětech píše "Všechny současně měly matky, které nebyly očkované proti covidu-19 a v těhotenství se koronavirem nakazily." To už není jen hnusná manipulace se slovy, to je vyslovená lež, ve studii je jasně psáno, že se nakazilo 16 plodů z 28 testovaných.
Jako naprostý vrchol neuvěřitelné drzosti si k tomu ČT přilepilo odstavec "Vakcíny jsou bezpečné a účinné i pro těhotné" aby vypadal, že patří k té studii, ač to je pustý podvod, obzvláště když se v odstavci na studii odvolávají. Samozřejmě naprosto žádná informace o této studii, snaží se působit dojmem, že je to pořád ta samá.
ˇUčelem studie je zjistit příčinu smrti nemluvňat, protože jejich těla nebyla poškozena způsobem, který by jejich smrti vysvětloval. Naprosto nic s očkováním.
Svazák Koza by mohl začít klást otázky ČT proč tak lže. Klidně i se svými oblíbenými statistikami. Ať se nám potom svěří s výsledkem.

Průměrný počet slepic: 3.9 (21 hlas)

Methanol mne upozornil, že jsem si špatně vyložil větu, ve které se nejednalo o plody ale matky. Zřejmě pokročilá hodina. Omlouvám se a tentto odstavec odvolávam. Na celku to samozřejmě nic nemění. Jde o :

Dále ČT v článku o mrtvých dětech píše "Všechny současně měly matky, které nebyly očkované proti covidu-19 a v těhotenství se koronavirem nakazily." To už není jen hnusná manipulace se slovy, to je vyslovená lež, ve studii je jasně psáno, že se nakazilo 16 plodů z 28 testovaných.

Průměrný počet slepic: 4 (12 hlasů)

„ …. Státe dej! A když nedáš, budeme protestovat a možná stávkovat! Těmhle, v téhle zemi nevadí vůbec nic. Vůbec nic jiného! Žádná inflace, žádná drahota, žádné ceny energií, žádná válka za humny!!!A určitě ne žádné OKRADENÍ důchodců!!! To už vůbec ne! Ani náhodou. Nejspíše to mají nastaveno tak, že si dokonce myslí, že když Fiala, Stanjura a Jurečka, za pomoci celé 108 a vší moudrosti futrála z Hradu orvali penzisty o 1000 Kč měsíčně, patří jim nyní, po zásluze z té kořisti podíl! Takže se o něj přihlásili.

A já myslím, že správně. Protože svou práci, aby se tak stalo, dělají skutečně důkladně. Bez jejich usilovnosti by možná poslední parlamentní volby dopadly úplně jinak. Bez jejich výchovy celých generací vymývačů mozků by třeba SOUČASNÁ 108 NEVZNIKLA. Takže se nyní drze hlásí o svých 30 stříbrných. A nejspíše je i dostanou.

Na rozdíl o pochodech proti válce o tomhle ČT náležitě referuje! ….“

https://vlkovobloguje.wordpress.com/2023/03/29/neni-protest-jako-protes…

Průměrný počet slepic: 4.4 (25 hlasů)