Pořád to nestačí

Autor
Štítky

Tak nám uplynul týden. na jeho začátku byl Schroedingerův Zeman, který lhal i nelhal zároveň a já si dělal srandu z parlamentního výboru pro bezpečnost a jmenovitě z Franty Bublana a tvrdil jsem, že takovou debilitu jakou vyplodil parlamentní výbor, tu jen tak něco nepřekoná. A takový jsem idiot, že jsem ani nestačil svojí dcerce dát požehnání a nechat jí nalít vody na čelo a Franta Bublan byl překonán celou řadou dalších Schroedingerů. 

Donald Trump v současné době dělá a zároveň nedělá schůzku s Kimem v Singapuru. Milý nejmocnější Donald planety zjistil, že ten bastard Kim mu na schůzku kývnul a sakra to by mohlo dojít k dohodě a Amíci nebudou v Koreji zapotřebí a Číňan za kopečkama si bude dělat už úplně co chce. Tak by bylo možná výhodnější pro USA žádný summit nedělat a dál harašit se zbraněmi. Jenže co kdyby se ten cyp Kim domluvil s jihokorejčíkama sám bez Ameriky?  Nebo nedej bože by jim to moderoval právě Číňan? To taky nejde. A tak se dělá nedělá summit nesummit. 

Macron se stejným způsobem baví i nebaví s Putinem. Prý došlo v Moskvě při schůzce i na tykání a tak zřejmě i něco v zákulisí upekli a chlapeček francouzská teď dělá dojem, že o nic nešlo. Takže Francie se angažuje i neangažuje v Sýrii, bojuje proti ruským vlivům i nebojuje, Macron je oblíbený i neoblíbený a vlastně už není ani jasné, jestli je ještě prezident nebo neprezident. 

Zeman pak jmenuje Babiše premiérem ještě před ukončením referenda ČSSD o vládě a tak se náš premiér nepremiér pokusí dohodnout nedohodnout vládu se stranou nestranou, která vlastně neví,jestli ještě je a nebo už v podstatě není v parlamentu a bez ohledu na celé referendum nikdo ani vzdáleně netuší, jestli poslanci zvednou ruku pro novou vládu. 

V parlamentu pak probíhala výživná debata o Novičoku,který se u nás vyrábí nevyrábí a ředitel ústavu byl odvolán, protože toto vyrábění nevyrábění potvrdil nepotvrdil. Odvolala ho ministryně neministryně, ovšem o ní víme jednu věc najisto, že je blbá jak studebaker (štunebagr, jak se říká u nás) i se svým čoklem. Poslanci se dlouho předlouho dokázali ztrapňovat, diskutovat a škodit si ve voličských očích.  Jednoho dne tu Okamura bude fakt vládnout. Ne proto, že by byl génius a poctivec každým coulem, ale jednoduše proto, že laťka je neskutečně nízko. 

Mimochodem... všímáte si. Tak moc se nám politici včetně Babiše ohýbají před mocnostmi. Jedni se ohýbají před USA a Německem, další se klaní velké EU, jiní zase pečkou se žluťáky či Rusy a všichni mají společnné to jedno... ať se ohýbají jak ohýbají, ať lezou do nastavené řiti libovolně hluboko, mohou desetkrát přikyvovat britské verzi o Novičoku či holandské verzi o Buku nad Ukrajinou. Mohou dávat dýky Savčenkové, psát ponížené dopisy do Číny, přitakávat Putinovi, stejně to není dost. Ať se snaží jakkoliv, jejich velcí bratři jimi stále pohrdají. A pohrdají o to víc, čím víc se plazí. 

Můžete o novičoku mluvit od rána do večera,můžete se bít za naši západní verzi a evropské hodnoty a stejně to tam v Bruseli nikdy nebude stačit. Pořád před nimi budou naši politici sprostí podezřelí. Ne nejsme kolonií kvůli podělanému průmyslu a vyrabovanému zemědělství. To jsou jen důsledky. Jsme kolonií, protože posledních třicet let máme v čele spolehlivé řiťolezce. 

 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Pane Admirál, myslím, že jste to přesně a stručně vystihnul. Díky

Zatím bez slepic

Jako maly narod jsme vedle Nemecka prezili az do Bile hory, protoze jsme se porad a porad branili. Nemecko se posouvalo od Labe az po Vychodni Prusko, slovanska mistni jmena jsou po celem vychodnim Nemecku a na zapad od nas se daji najit. Ti nemeli pohranicni hory.

Jestli mel Benes pravo.... hmmm ale nepujdete do vykladat na hroby tem co kvuli nemu padli s tim, ze se maj radovat, ze jini prezili, vidte ze ne.

Jo, ja jsem napsal, ze na jiny veci byl dobrej. Ale tohle projel. Taky mu to Stalin pripominal a kroutil se Benes jak cerv. Sam vedel, ze selhal.

Zatím bez slepic

Výzbroj pro půl mega lidu - vy jste normálně k smíchu. Koně a pětiranné opakovačky, na pěší rotu jeden poruchový kulomet.
Tanky, nic, dělostřelectvo nic, letectvo nic.
Takovou výzbroj bych nechtěl ani zadáčo. Leda jako vsázku do vysoké pece.

Zatím bez slepic

No, ale jak byli rusove radi, ze dostavali z plzenske zbrojovky dokumentaci, aby podle ni mohli hned rozjet vyrobu. Jak se nemcum hodilo vyzbrojeni nasich pohranicnich pevnosti, kdyz ty zbrane pak odvazeli na stavbu napred Sigfiedovy linie a pak Atlantickeho valu. Jak motory Tatra pekne pohanely tygry, jak se nemcum hodila liberecka automobilka, brnenska zbrojovka, lokomotivy ze Skodovky atd.

Vy jste k smichu. Slavny anglicky Bren je cesky kulomet jen okopirovany. Dokonce je jeho nazev kombina BR z Brno, kde ho vymysleli a EN z Enfield, kde ho anglani vyrabeli.

Nejak jste se zasekl na tom, ze to neslo a nejak si musite dokazat, ze nebyla sance.

A ty kone.... jak si myslite, ze fungoval nemecky tren za 2 svetove? Ze tam meli vsude nakladaky, jak ve filmech. Nahodou znam jednoho sudetaka, co si prosel Ruskem tam a zpet a celou dobu u trenu a celou dobu u koni.

Zatím bez slepic

mít zbraně. Československo mělo v r. 38 kulaté oné s přehazovačkou.
Němcům se výzbroj z pevností nehodila, protože žádná neexistovala. Bylo tam cca 200 malorážních kanonů - o ničem.
LK z Brna byl v r. 38 se svým zásobníkem na 30 nábojů, kadencí, dostřelem a účinností oproti německým MG 34 s optikou a se zásobníky na 250 nábojů asi tak 300 let za opicemi.
Vcelku slušný rozbor porovnání výkonu koňského spřežení a motorizované logistiky podal pan Havelka na ACZ, sekce blogy, v sérii článečků o válečné půjčce USA Sovětskému svazu. Dokonce tam uváděl i čísla Wehrmachtu. Já je mám někde taky, ale nemám čas vám to hledat.
Nazdar

Zatím bez slepic

Jsem rád, že těch co si myslí že jsme se měli bránit je i tady víc, a nejsem sám. Bohužel, vyhrál to defétismus, a od té doby v Česku vyhrává pořád. A Targusové si navíc myslí že je to výhra. Už do děti, podobní jako on, hučí "neper se", místo "braň se".

Zatím bez slepic

Muehe he he he he he. Pry drtiva prevaha Rise v obrnene technice. Si pletete Nemecko roku 1938 s Nemeckem roku 1940 a 1941 - kdyz uz melo k dispozici i nase zbrane a nase zbrojovky.

Prevahu melo, ale ze by drtivou....

https://rok1938.webnode.cz/nemecka-rise/situace-v-roce-1938/wehrmacht/

Tady mate zaver kdyby se vam nechtelo klikat:

Vzhledem k termínům zadaným pro úspěch (postupně měněným - na začátku 4 dny, posléze 8 dnů, a ještě později 10 až 14 dnů) je možno říci, že požadované úkoly by síly wehrmachtu nesplnily. Jak by se situace vyvíjela při dlouhodobém konfliktu je ale věc jiná (wehrmacht by mobilizoval, lépe se připravil, a nakonec by nejspíše prorazil do nitra republiky) - ale tolik času také Německo dostat nemuselo.

Požadovaný termín útoku by německé branné síly vůbec nemohly dodržet (tedy útočit by wehrmacht mohla, ale nikoliv plnou silou a ihned), a požadovaná rychlá porážka mobilizovaného a odhodlaného Československa tak nepřicházela v úvahu.

---

Nez nekomu zacnete nadavat, tak se trochu informujte, ale treba se pletu ja, mate presnejsi informace o stavu jednotlivych armad, jejich vyzbrojeni, stavech, vycviku a moralce a rad se poucim o tehdejsich realiich. Dejte mi sem 5 vasich nejlepsich zdroju, rad si je prectu.

Zatím bez slepic

Tady se vede seriózní diskuze. Máte jediný handikap - jste v menšině.
Z Čech a Moravy by toho moc nezbylo. Jak by asi vypadala Praha se svými památkami ? Přibližně jako Varšava.

Zatím bez slepic

Nevede se tu seriozni diskuse. To by se tu uz zacalo hazet cislama, pocty zbrani, pocty vojaku, rozebirala by se tu geopoliticka situace, vojenske analyzy, citovalo z pameti generalu, politku, nazoru tajnych sluzeb atd. To je seriozni diskuse.

Od kdy pravda zavisi na tom, jestli ji hlasa vetsina, mensina nebo jeden jediny? - Ze uz od Galiela?

Jo, mozna zbylo, mozna nezbylo. Podivejte se co zbylo z Nemecka po valce a jak jsou na tom dneska. Hitler se branil az do konce. Proto je svetova osobnost, Benese mimo Cechy a Nemecko zna jen par historiku.

Zatím bez slepic

Poměr sil, Mnichov 1938.

Německo - 3,5 mil vojáků v případě mobilizace.
V září ´38 schopno doplnit 50 divizí na 60 během 10 dní.

reálná kalkulace:
proti ČSR na území Čech a Moravy 503.604 vojáků, 1.300 tanků, 8.480 děl
Pro útok na ČSR připraveno v první vlně 39 divizí.

ČSR - celkový počet mobilizované armády 1,5 miliónu, avšak přímo u bojových útvarů jen 657.486.
2.300 děl,1.376 PT kanónů /z toho 227 pevnostních 40mm/, 1.063 minometů, 348 tanků, 70 tančíků, 60 obr. aut.
Armáda měla po mobilizaci 40 svazků - 35 pěších divizí /včetně "hraničních oblastí" v síle divize/, 4 rychlé divize, 1 motorizovaná divize.
Mobilizace neproběhla podle plánů a řada improvizací negativně ovlivnila strukturu armády /zmíním později/.

Německo schopno doplňovat posilovat útočící svazky, povolávat zálohy.
ČSR dosáhla mobilizací svého vojenského maxima, dále schopna postavit asi jen 4 divize ze starších ročníků.

Zatím bez slepic

která v 38. vůbec bila a melete hovna, kterými nás 40 roků futrovali komunisti.
Mrkněte se na ta čísla.
Čtyřnásobek dělostřelectva, dvounásobek tanků, stoprocentní vybavenost radiovým spojením, o letadlech vůbec nepíšu, páč to je škoda písmenek.
Dopadli bychom stejně jako Poláci s tím rozdílem, že naše armáda by neměla kam zdrhat, takže by to vypadalo jako u Vidláka na dvorku, když je zabíjačka.

Zatím bez slepic

Co se týká II. sv války, tak se dneska lže podstatně více než za komoušů. Ti mluvili jen o tom, co jim vyhovovalo a jak se dnes ukazuje, tak v tom nějak zásadě nelhali.

Zatím bez slepic

Být podělaný dopředu, je též jeden druh životní filisofie. Tací přežijí všechno. Hitlera, Stalina, Mao Ce Tunga i Klause.

Zatím bez slepic

to tvoje webnode tajuplně mlčí.

https://cs.wikipedia.org/wiki/88mm_kan%C3%B3n_Flak

Tuhle srandu začali Dojčáci vyrábět sériově v r. 33.
1/ Jako jediná německá zbraň byla schopna sejmout ruské tanky
2/ Dojčáci s ním rozstříleli Maginotovu linii,a to docela fofrem. Do týdne bylo vymalováno, a to ji měli Frantíci na rozdíl od nás dostavěnou a hlavně vyzbrojenou. My jsme měli na celé hranici cca 220 pevnostních děl maličkých ráží, dobrých tak na plašení krtků.
Takže kavárenské kecy z tvého odkazu bych bral s rezervou. Stejně to už nevyřešíme a nezachráníme.

Zatím bez slepic

Řekl bych, že Maginotova linie byla rozstřílena spíše houfnicemi, 88 je obranná zbraň, težko s ní běhat v první linii (hmotnost, silueta).
Kanony ráže 3,7 cm v pohodě stačili na německé tanky typu I, II a s trochou štěstí i na první verze III i IV (v roce 1939), ale samozřejmě velice rychle zastaraly a to i na německé straně, která je jako protitankové používala také (o to raději používaly kořistní Zis 2 a 3).
Ovšem to, že jsme proti Německu neměli bez masivní podpory spojenců žádnou šanci, stoprocentně platí.

Zatím bez slepic

K činným bunkrům by přitáhl tanky naprostý idiot. Německé dělostřelectvo převyšovalo naše počtem kusů, ráží i dostřelem.
A navíc už ve španělské válce Němci zjistili, že Flaky (dostřel cca 15 km !!!, žádná první linie ) lze úspěšně použít proti železu i proti betonu. Nebylo by nic jednoduššího, než použít to co udělali ve Francii.

Zatím bez slepic

V čem jsem mimo? Flak střílel 15 km po ploché trajektorii? Pokud střílel po balistické křivce, tak je to použití jako houfnice. Pokud jste viděl nějaký bunkr, tak směrem k nepříteli má zpravidla na bunkru navršeniou hlínu a palebné pole má do stran a i kupodivu do týla. Tudíž přímá palba na bunkr je spíše vyjímkou.

Zatím bez slepic

Vykašlete se na houfnice a kanóny, stejně tomu hovno rozumíme.
Wikina lže, kudy chodí, ale jestli byl Flak 88 určen k PVO, je jasné, že musel střílet dost daleko (15 km) a dost vysoko (10 km). Na wikině si najděte náměr a odměr (90° a 360°). Tudíž NEMUSEL střílet jen rovně.

Dále vynikal úsťovou rychlostí vystřeleného granátu, což bylo podstatné při destrukci betonu, pochopitelně ve spojení s adekvátní municí.

Dále není pravda, že bunkry byly přikryty hlínou, která by je ochránila před municí z Flaku. To je naprostá 3,14..... Jednak té hlíny bylo málo, druhák byly bunkry vybaveny, nebo spíše měly být dovybaveny vysouvacími pozorovatelnami a střílnami podle francouzského vzoru.

Dále kanónky čs. produkce měly dostřel do 5 km. Vůbec by nebyl problém dotáhnout na takovou vzdálenost silnější dělo a pálit na střílny takového bunkru.

Dále si najděte na netu něco o čs. bunkrech. S hrůzou zjistíte, že byly velmi často konstruovány na výdrž JEDNOHO přímého zásahu shora.
Mám někde od pana de Mailly naskenovanou knížku o čs. fortifikaci. S nákresy, výpočty, atd. Když jsem si to přečetl, chtělo se mi zalézt do sklepa a plakat.

Dále vaše představy, že protivník může napadat bunkry jen z boku, jsou zcela zcestné. Zákony balistiky platí pro obě bojující strany. Pokud na mne dostřelí nepřítel, obvykle dostřelím i já na něho. Opakuju, že M. linie byla protržena vedením SOUSTŘEDĚNÉ A DLOUHODOBÉ palby těžkými zbraněmi na bunkry, nejlépe do oblasti střílen. A jelikož Hitler tenkrát vyhrál, asi na tom něco málo pravdy bude. Dejte si kastrol na hlavu a manželka ať do něj mlátí válečkem na nudle.
Dále účinnost řady opevněných bodů se hroutí při protržení línie, čili dobytím jediného, na tom se snad shodnem. A většina tzv. bunkrů byly srandovní ŘOPÍKY. Najděte si, co to je.
Btw. ty Flaky měly kolové podvozky nebo byly dokonce na autech, takže kamkoli je zavézt nebyl žádný velký problém.

Zatím bez slepic

Podívej te se na https://mapa.opevneni.cz/ dejte si Těžké opevnění - Pěchotní sruby postavené - Palebné vějíře, ani jeden není směrem k hranici - to je to o čem píšu. Vím jaký je rozdíl mezi kanónem a houfnicí, vím jak vypadá řopík, jako kluci jsme po nich i do nich lezli. Jediné co tvrdím, že Flak 88 v žádném případě nebyl HLAVNÍ zbraní proti opevněním, na to opravdu bylo potřeba větší kalibry a těžší munice. Dále že manipulace s Flak 88 nebyla jednoduchá a rychlá (střelba bez zaměřování ovšem ano uvádí se i 15-20 ran za minutu). Vážil přes 7 tun, délka přes 5m výška přes 2m, ustavit ho do střelecké pozice nebylo jednoduché a rychlé. Byl to vynikající kanón, ale jeho určení bylo primárně jiné, než dobývání opevnění.

Zatím bez slepic

je zájem, mohu přeposlat jak knížku o těch pevnostech, které by ve většině nevydržely ani jeden přímý zásah, a taky zkusím pohledat matroš o dobývání M. L.
Jinak k tomu Flaku. Nemůže být nic lepšího, než taková zbraň, pokud je dobyvatel rozhodnut bušit do jednoho a téhož místa třeba tři dny v kuse. Bez míření, bez rozvíjení stanoviště a podobných hovadin. Němci rozvinuli pěší útok speciálními jednotkami a vytlačili obránce za hranici dostřelu ručních zbraní na obsluhu kanónů. Ta provedla dva tři zástřely přes návodčí a pak jen ládovala a pálila tak dlouho, dokud nebylo potřeba nechat vychladit hlaveň. A do mezery naskočil druhý kanón, případně třetí. Ono by stačilo, kdybyste se tři dny nevyspal, a taky byste moc rád vyvěsil bílou vlajku.
Ale to je jako hučet do přežraného, že mám hlad. kdo nezažil, co je to nechrápat, neuvěří.

Zatím bez slepic

A všiml jste si, že odpovídáte úplně na něco jiného, než jsem psal já? Já tvrdím, že:
a. Flak 88 nebyl hlavním kanonem na dobývání pevností
b. Většina pevností nemá střílny obrácené směrem k předpokládanému směru útoku
Toť vše.
PS: Mimochodem, zjistěte si účinek mnohahodinové bubnové plaby za 1, sv války.
PS2: Pokud se hlaveň při zpětném rázu pohne o 1° na 2000m to udělá 34m. Tj. bez míření to nepůjde.

Zatím bez slepic

o kanónech se zákluzem? Anebo dokonce o bezzákluzových kanónech? Asi ne, jinak byste nežvanil o hýbání hlavně, které nic neovlivní, pokud se nepohne lafeta zbraně. Pohne se prostě pokaždé stejně a je potřeba po nástřelu udělat opravu.
Skutečnost, že střílna není ve směru předpokládaného příchodu nepřítele - nikoli jeho útoku, vůbec neznamená, že nepřítel nemůže střílet ze strany, případně že nemůže vést palbu na strop bunkru, jako postupovali Němci u prvních pevností ML, aby narušili palebné sektory v línii.
Při soustředěné palbě se pak pouze opravuje, nikoli zaměřuje, což je poněkud rychlejší, že ano. Nepochopíte, na vojně jste míchal guláš a loupal brambory, jestli vůbec.
Vy si tvrďte, co chcete, já opakuju, co jsem četl v odborných publikacích, které mi poskytl vystudovaný vojenský historik.
Stran bubnové palby za WWI. fakt nebudu diskutovat, nelze srovnávat zbraně - konec, tečka.

Zatím bez slepic

Zase jste neodepsal na položené otázky, ale na to co si představujete pod doplňkovými informacemi.
Já jsem snad "žvanil o ohýbání hlavně" ? Tyto ráže mají takový zpětný ráz, že se cukne celá lafeta. A že by se pohla vždy na milimetr stejně? Pochybuji.
Minule jste psal, že ze strany se neútočí.
Jak víte co jsem dělal na vojně? Ano jednou i loupal brambory, dost ledabyle. Jinak jsem lezl po vrtulnících.
Bubnová palba byla dost stejná, navíc většina kanonů používaných v 2sv má základ z poznatků v I sv.
Poslední věc, dost používáte expresivní výrazy a tak jistě víte, že ty více vypovídají o tom, kdo je používá, než o tom, komu jsou určeny.
Je to škoda, protože téma II sv. války je dnes dost ohýbáno a je fajn si o tom podiskutovat, ale jak říkáte, stačilo.

Zatím bez slepic

kurz čtení s porozuměním.
Opravdu je rozdíl mezi "O HÝBÁNÍ HLAVNĚ" a "O OHÝBÁNÍ HLAVNĚ".

Z vašich plků má rozumný základ jedině věta, že kanóny z WWII. má základ z poznatků WWI. S tím bych mohl souhlasit.
Bubnová palba se v WWII. už nepoužívala, jste mimo.
Nerozlišujete dělostřelecký útok a útok pěchotní, resp. dnes motostřelců, resp. útok specáků, tedy česky průzkumníků, kteří eliminují živou sílu určenou k postřelování obsluh těžkých zbraní.
Pokud máte zájem o solidní info o čs. opevnění, jsem ochoten se podělit, jak jsem už psal. Hoďte mi mailovou adresu, já vám to naposílám.
Možná pak uvěříte, že 10 cm betonu opravdu nemohlo odolat soustředěné dělostřelbě. Betonovou plotnu této tloušťky vám prorazí F-1. To není Niki Lauda v autě, ale čs. obranný granát.
Vaše představy o "škubání" celé zbraně nebudu komentovat, snad jen dotaz, proč si myslíte, že Flak vážil s lafetou 7 tun? Asi proto, aby se vojáci víc nadřeli a měli lepší fyzičku, že jo...

Zatím bez slepic

Neobesli nemci tu Maginotovu linii utokem pres Ardeny? Mluvime porad jeste o ty samy valce?

My tu debaty nevedeme proto, abysme zachranili minulost, ale abychom si roebrali, co delat propriste.

Jinak toho flaku meli v roce 1938 - 2 459 kusu, staci prokliknout na anglickou wikipedii. Flak je puvodne protiletadlova zbran, potrebovali ji na ochranu nemeckych mest, takze staci jeden nalet a velka cast se jich nehne od mest. Taky je otazka jak je nasadit s ohledy k terenu atd atd.

K tomu, ze jsme byli mensi zeme s mensi armadou. Kdyz se branili Srbove NATU tak to taky ustali. Myslim, ze si to budou pamatovat jeste za 1000 let.

Zatím bez slepic

Samozřejmě, ŽE I OBEŠLI, ale NEJEN obešli. Zkuste pohledat.
Princip byl v tom, že přitáhli Flaky na dostřel k bunkrům a soustředěnou palbou do jednoho místa (jedna zbraň 3 výstřely za min.) bušili do betonu tak dlouho, dokud ho nerozbili, anebo se obránci kvůli psychické demoralizaci sami nevzdali.
Pokud se vám zdá dva a půl tis. Flaků málo, zjistěte si, kolikže jsme měli hraničních pevností a jak dalece schopných odolávat soustředěné dělostřelecké palbě.

Zatím bez slepic

In reply to by Targus (neověřeno)

Trvalý odkaz

No a jak dlouho bylo pocitano, ze to bunkry vydrzi a za jak dlouho prijde pomoc?

Preci jste se na vojne ucil, ze zadna prekazka nevydrzi vecne a jde jenom o to nepritele zdrzet. Kdyz budete mit dost casu, tak se prokopete betonem i vidlickama.

Kdyz budete mit malo casu a prostredku, tak neprojdete ani neopevnenym mestem. - Ve Stalingradu preci zadna Maginotova linie ani nase bunkry nebyly, nemci takz meli flaky, rusove ani pusky pro vsechny vojaky a tak nejak tam nemci stejne prohrali.

Francouzi neprohrali na hranicnich opevnenich, ti prohrali uplne na jinym bojisti. K cemu je obrana hranicnich pevnosti, kdyz nepritel uz tahne za vami na hlavni mesto a pomoc nikdy neprijde? O tom byla ta demoralizace.

Jo a vite, kde si nemci vyzkouseli jak dobyvat betonove pevnosti? No ano, na tech nasich. Kdyby ne, tak by se jim ty francouzsky taky dobyvaly hur.

Zatím bez slepic

Nelze srovnávat Stalingrad s ML. jsi úplně mimo.
Ve St. fungovalo zásobování, sice blbě, ale fungovalo. A vojcli RA samozřejmě rotovali, tak jako všude jinde. Anebo zahynuli před střídáním. Nikdo nevydrží sedět na fleku a nonstop bojovat týdny a měsíce, nedívej se na válečné filmy.
A skopčáci měli na Volze času víc, než jim bylo milo, proto to nakonec prosrali. Oni totiž prohráli ne v boji, ale v logistice. Vůbec nestíhali s dodávkami paliva a munice, o žrádle nemluvě, a pak už to nešlo ani zpátky.

Zatím bez slepic

Já vám nedám pokoj :-)
Spíš prohráli protože si neujasnili strategické cíle. Rozdělili armádu na útok na Kavkaz a na Stalingrad. Pochybuji, že pro Evropu měl Stalingrad nějaký propagandistický význam. Asi v tédobě to město nikdo ani neznal. Naopak Sověti měli už od září 1942 jasný strategický záměr a na tom důsledně a systematicky pracovali. Němci město sice skoro dobyli, ale k čemu by jim bylo, k Volze se na jiných místech mohli dostat jednodušeji, pokud chtěli narušit vodní dopravu. Skoro to vypadá, že si Němci nezjistili, jak je Sovětský svaz velký a jaké je tam počasí (nejen v zimě).

Zatím bez slepic

Stalingrad s ML? Obojí zcela nesrovnatelné.
Jedni byli zavření v betonu, druzí se volně potulovali po zbořeném městě vybaveném průchodnými inženýrskými sítěmi, chatrně zásobeni proviantem a střelivem.
Jedni byli bez motivace, druzí byli motivováni zcela jasně. Jasná kulka v zádech od rudého komisaře, anebo malá šance na přežití při střelbě Fricků. A navrch tehdy již dobře známé chování Němců ke Slovanům - civilům. Pro vojáka RA jasná volba.
Co Hitler udělal nebo neudělal, je zcela irelevantní. Velení RA tehdy udělalo přesně totéž co velení armády RF v Gruzii nebo ruští velitelé s opolčenci na východě Ukrajiny. Nechali útočníka hezky rozvinout jednotky, nasadit zálohy a pak provedli maximálně efektivní protiútok. Je to furt dokola.

Zatím bez slepic

A co Poláci? Ti do konfliktu šli, a skončili stejně jako my. Maďaři se naopak přilísali k Hitlerovi a skončili úplně stejně jako my a Poláci. Obávám se, že v té době Beneš nemohl udělat vůbec nic, co by bylo dobrým řešením. Možná jsme se měli vojensky bránit proti Mnichovu 1938 a celému světu být za agresory. Ta chyba Beneše bylo jeho frankofilství, ale zásadní podíl viny na osudech Čechů, Slováků, Poláků a Maďarů nesou dva lidé, a to Edouard Daladier a Neville Chamberlain za jejich politiku vůči Adolfu Hitlerovi a za to, že mu umožnili rozpoutat druhou světovou válku.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Praveze polaci neskoncili. Armadu meli horsi, bojovali, krvaceli a maj silnou narodni hrdost. (Ale pred tim chteli s Hitlerem tahnout na Rusko). Nas to zlomilo a vleceme to dodnes. Jeste jsem neslysel polaka, kterej by dumal, jestli se nemeli spis radsi vzdat a nechat se nackama vrazdit bez boje.

Ne, Daladier a Chamberlain byli francouz a anglican a ti meli zodpovednost za francouze a anglicany. Klidne bych je zabil, ale Benes mel bejt realista to on mel odpovednost za narod a selhal.

Zatím bez slepic

pokud jsi byl na vojně, tak v kuchyni nebo na štábu.
Jak jsem napsal, naše armáda by neměla kudy a kam utíkat. A Hitler pak povraždil za rok půl druhého mio Poláků.
Jistě, udělal by to, i kdyby se nebránili. Neměli průmyslovou základnu, ve které by mohli pracovat pro Říši.
Abych to zakončil, Poláků se nikdo neptal, nikdo jim nedával ultimata. Prostě přijely německé tanky a Hakly a začaly střílet, protože výsledek byl jistý.
S námi by to tak bezbolestné nebylo a bylo potřeba ušetřit průmysl, proto ta jednání.
Vše ostatní jsou jen kecy v kleci.

Zatím bez slepic

No a co? Porad nemuzete pochopit, co vam pisu.

Polaci prohrali bitvu, leta dostavali do tela, ale narod to nakonec posililo jako nic. I diky tomu se dneska vzpiraj diktatu EU vic nez my. Madari se podridili Hitlerovi, ale zase aspon trochu bojovali v 56 a taky se vzpiraj vic nez my. Nas Mnichov zlomil. Cesi pred a po Mnichovu byli o necem jinym.

Armada neni na to aby utikala, je na to aby bojovala, pokud mozno vyhravala a kdyz to nejde tak aby se nechala zmasakrovat na mistea prodala se draho.

No a jestli sam uznavate, ze s nami by to bezbolestne nebylo a bylo potreba usetrit prumysl, tak se mnou snad souhlasite, ze to byla ta paka, co jsme meli. Bojovat a znicit nas prumysl by udelalo celou akci z hlediska Nemecka contraproduktivni. Na Svycarsko taky nezautocili, protoze by se svycari branili v Alpach.

Ale pochopil jsem, ze vy se proste nerad branite. Je to tak?

Zatím bez slepic

nemuseli bojovat, protože všechny prostory v nichž byly prachy, zlato a další cennosti, byly podminovány a měly být odpáleny v momentě prvního německého útoku. Následně se měly zbytky dodělat požárem nebo zatopit vodou.
A Poláci se nevzpírají vůbec ničemu z Bruselu, to jsou jen opičky pro blbce u kompů a rádií. První fakt velký řev spustili až teďka, když museli na kobereček do Bruselu, kde jim bylo sděleno, o kolik menší budou eurodotace. Slyšel jsem to na Trojce, to je státní polské rádio. Vřískali jak paviáni.

Zatím bez slepic

O cem je vlastne tahle debata doopravdy?

Vzdycky nekoho sproste urazite, pak hodite do placu par faktu, ktere jsou na polemiku, protoze jen castecne pravda, tvarite se, jakobyste tim vyvratil vsechno a tvarite se jako velky znalec. Treba i jste, ale o tohle se prou i skuterni vojensti profesionalove a histrorici. Jenze se prou o faktech a jinak a spis spolecne hledaji pravdu.

Jako s tim Brenem. Kdyz byl tak na hovno, proc ho sakra anglicka armada kopirovala? Jestli rusove chteli dokumentaci ze skodovky, tak je jasne, ze v te skodovce ty kanony museli i nejakou dobu vyvijet a kanony taky nejake vyrobit atd atd.

Vy delate, jakoze ze jsme si postavili kolem zeme betonove pevnosti a do nich dali par vojacku se spuntovkama a jakoby proti nam v roce 1938 stalo stejne Nemecko, co v roce 1941 zautocilo na SSSR, jakoby nebyla mala dohoda.

Na Svycarsko se melo utocit kvuli bankam, no to jsou veci. Proc se teda utocilo na nas, kde ty banky byly v porovnani se svycarskejma k nicemu?

Polaci se ne nevzpiraj Bruselu? A proc Brusel tak rvali, kdyz si vymenili soudce za vlastenectejsi?

Zatím bez slepic

Souhlasím s Vámi. Rozebírat české zbraně, možnou taktiku a strategii a kam by to vše vedlo, je dnes k ničemu. Vždy člověk může udělat jen dvě věci. Buď se posrat a vzdát se, anebo se neposrat a bojovat. Za nás se posrali jiní a já trvám na tom, že to tomuto národu zlomilo páteř. Stačí si vyslechnout vyprávění těch chlapů, kteří odcházeli z pevností bez výstřelu. A to je v kostce to, oč tu běží.

Když to vztáhnu na sebe, tak už bych tu také dávno nebyl. Mám určité trápení se zdravím a válčím s tím již dlouho a kdybych to vzdal, tak už tady dávno nejsem. Bylo z ní tolik bolestí, tolik trápení, tolik obětí. Třeba poslední dva měsíce jsou naprosto příšerné. Jenže je tam pořád ten přístup: "JÁ TO PROSTĚ NEVZDÁM". A tento přístup razím v čemkoli, nejen ve svém zdraví. A protože je mi má Vlast nadevše drahá, razím to i vůči ní. A když vidím, co se s ní děje, trápí mě to neméně zle jako nemoc, se kterou bojuji.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

K tématu Vidlákova článku:
Zde je bohatý seznam pramenů, doporučuji každému uložit si Valenčíkův článek k jejich postupnénu pročtení:
http://vasevec.parlamentnilisty.cz/komentare/od-letu-mh17-ke-kauze-novi…

Nyní pouze dochází k "přeměně kvantity (nehorázných kydů) v kvalitu".
Mrkněte na to.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Ale jinak jsem se prisel vlastne podelit o tohle.

Je to o tom divadlu, kde si nejaka kouzelnice taha vlajku z vaginy. Tak jsem se sel podivat na jejich stranky, jestli tam maj popsano, ktera to je, jestli jsou aspon dve a ktera to alternuje... inu nemaji.

Tak jsem hledal jestli ji pri tom nekdo vyfotil... blesk fotku nema
https://www.blesk.cz/galerie/regiony-brno-brno-zpravy/767012/vlajka-vyt…

Tak jsem hledal telefonni cislo na vsechny herecky, ze bych se jich na to blize zeptal a podivejte, co jsem nasel.

Tady je jedna ta Dama: (Podle vzoru Dama Olga H.)
https://www.provazek.cz/herci/nicole-malacova

a z tehle rodinky je
https://revue.idnes.cz/sestra-a-maminka-reditelky-ceske-miss-ve-spolecn…

To jsou veci... a hned je jasnejsi, proc nam pulka novin tak vychvaluje tohle umeni.

----
Ale ktera umelkyne taha z vaginy vlajku jsem neobjevil. Uz se tesim na dalsi vystoupeni, az odtud vytahne nejen vlajku, ale i svazane satky, umele kytky, ziveho kralika, nekolik holubu, horici prskavku, slehackovy dort a na zaver... tramtaradaaaaa.... sosku Vaclava Havla v nadzivotni velikosti. (Pozlacenou)

Myslim, ze u umelkyn tohohle formatu je tam dost mista pro neobycejna prekvapeni a konecne mame zase neco, co muzeme vyvazet do celeho sveta. - Co asi tak umi jeji segra, co si ji koupil nas slavny krejci pro domaci vystoupeni.

Zatím bez slepic

Tak nevím, zda mám Boba a Bobka litovat, nebo ne? V klobouku jim bylo fajn, ale třeba mají rádi nové zkušenosti. Tuhle ani Jiránek nevymyslel.....

Zatím bez slepic

Soubor štětek a tanců.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Uz ani nemaju chut predstierat, ze ich obcan-volic nejak zaujima.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

I just wanted to post a simple message so as to appreciate you for the stunning tips and hints you are writing at this site. My prolonged internet lookup has now been recognized with professional facts and techniques to go over with my great friends. I would declare that most of us visitors actually are truly fortunate to dwell in a fine network with very many special people with helpful tricks. I feel really lucky to have come across your entire website and look forward to really more fun minutes reading here. Thank you once more for a lot of things.
air force ones http://www.nike-airforce1.us.com

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

I have to express my appreciation to this writer just for bailing me out of this type of matter. As a result of looking throughout the world wide web and coming across solutions which were not productive, I figured my life was well over. Existing devoid of the approaches to the issues you have solved as a result of the short post is a serious case, as well as the ones which might have negatively affected my career if I had not noticed your web page. The expertise and kindness in handling every aspect was excellent. I'm not sure what I would've done if I had not come across such a stuff like this. I can at this moment look ahead to my future. Thanks a lot so much for your professional and effective help. I won't be reluctant to suggest your site to any person who should get guidelines about this subject matter.
hyperdunks http://www.nike-hyperdunk.us.com

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

I would like to express some appreciation to this writer for bailing me out of this type of incident. After looking throughout the world wide web and obtaining proposals which are not pleasant, I was thinking my entire life was well over. Being alive without the approaches to the issues you've solved all through your good review is a serious case, as well as the kind that would have adversely damaged my career if I hadn't noticed your blog. Your main expertise and kindness in taking care of all the things was invaluable. I don't know what I would've done if I had not come upon such a thing like this. I can also at this time relish my future. Thanks so much for your high quality and results-oriented guide. I won't think twice to recommend your web sites to any individual who should receive support about this subject matter.
kobe 9 http://www.kobesneakers.com

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

I must show appreciation to you just for bailing me out of this particular issue. Because of scouting through the the web and seeing notions which are not powerful, I thought my entire life was done. Being alive devoid of the strategies to the difficulties you have solved through this short article is a critical case, and ones that might have negatively damaged my career if I had not come across your blog. Your main knowledge and kindness in controlling every aspect was tremendous. I don't know what I would've done if I hadn't come upon such a solution like this. I can at this time relish my future. Thanks so much for this professional and sensible help. I will not hesitate to endorse the sites to anyone who wants and needs counselling on this issue.
michael kors purses http://www.michael-kors-handbags.org.uk

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

I simply wanted to write down a word so as to appreciate you for the pleasant guides you are giving at this website. My extended internet look up has now been rewarded with wonderful points to talk about with my companions. I 'd say that many of us visitors actually are definitely blessed to live in a notable website with very many perfect individuals with insightful points. I feel very privileged to have encountered your web page and look forward to really more exciting times reading here. Thank you again for everything.
red bottoms http://www.redbottoms.us

Zatím bez slepic