Co s českým zemědělstvím - nejlepší obchodník je Kaufland

Autor
Štítky

A po Kauflandu i všechny ostatní markety a řetězce. Používejme dneska terminus technicus Kaufland i když to znamená i Tesco, Albert, COOP, Flop, Globus, Lidl a ostatní. 

Kaufland si už dávno zajistil maximální ždímatelnost. Nastavil pravidla tak, aby se zemědělství dělalo co nejefektivněji, co nejlevněji a není-li reálné této láce a efektivity dosáhnout, tož se ohnou potravinářské normy, které jsou (nejspíš schválně) co nejděravější. Zemědělec, který je schpen dodávat do Kauflandu, ten využívá půdu, vodu i dotace na hranici svých možností. Zpracovatel, který dodává potraviny do Kauflandu, ten používá nejefektivnější linky, které co nejvíce vylučují omylný lidský faktor a dělá co může, aby jeho rychleobrátkové zboží co nejsnáze mizelo. K tomu využívá nejenom sílu strojů, ale i pokročilé plánování, armádu obchodních zástupců a doplňovačů zboží, aby všechno fungovalo. 

Kaufland pak prodává relativně levně, ale s velkým ba nemravným ziskem, který mu umožní platit dividendy, stavět další a další kauflandy a likvidovat konkurenci, která právě tohoto není schopná. 

Na konci všeho pak průměrný pražák chodí do Kauflandu, protože tam sežene čerstvé pečivo v kteroukoliv dobu, sežene tam maso v kteroukoliv dobu, sežene tam zeleninu v kteroukoliv dobu a doma nemusí mít vůbec nic. Nepotřebuje spíž, nepotřebuje, sklep, nepotřebuje mrazák. A tak sedí u oběda a přemýšlí, jak pomoci životnímu prostředí, které ruku v ruce s Kauflandem každodenně ničí. Proč? Protože v celém tom vztahu není žádné místo pro odpovědnost. 

Chudák zemědělec a zpracovatel už zkoušeli tuto dominaci Kauflandu narušit. Tu a tam se najde nadšenec z jatek, který koupí mrazící vůz a prodává po ulicích vepřové půlky v naději, že dostane víc a zákazník zaplatí míň. Jenže to zpravidla rychle skončí. Málokdo doma umí uskladnit vepřovou půlku. Jakmile je zapotřebí maso rozbourat na pultové zboží, výhoda prodeje z náklaďáku je v kopru. Nemluvě o tom, že Kaufland prodá všechno, ale když v autě zbude sto kilo masa, co s tím? Není řetězec, není záloha,jsou problémy. 

Podobně to dopadlo s farmářskými trhy. Velmi rychle se zjistilo, že nejlevnější je nakoupit zeleninu v kauflandu a pak ji draze prodávat jako že je od farmáře. Farmář má tak určitě čas někde jezdit s brokolicí. Když přijde čas brokolice nebo salátu, má ho denně několik tun. To musí během dvou tří dnů dostat na pulty, jinak se mu to zkazí. Kdo mu to dokáže zařídit? Jedině Kaufland. Nějaké popojíždění po dědinách a městech a vyvolávání o nákupu zeleniny, to už je ztrátovější než ten Kaufland. 

Kaufland to má dobře spočítané. Výborně spočítané. Stejně dobře to mají spočítané o výrobci co Kauflandu dodávají a stejně dobře to mají spočítané i zemědělci, co dodávají výrobcům. Tudy cesta nevede a nepovede. Kaufland má ty prodeje nastavené nejlíp. Žádný farmář s kárkou neexistuje a nebude na svém hřbetě nosit riziko že neprodá. Takhle to prostě nefunguje. Žádný drobný i střední a vlastně i velký pěstitel nikdy nebude schopen vytvořit totéž co kaufland - že si běžný občan jen tak luskne, případně popojde pár ulic a koupí si snadno a jednoduše přesně to, na co má chuť v množství na jeden či dva dny. 

Všechny pokusy jsou jen příštipkaření. 

Zemědělec je schopen prodávat napřímo, ale jen tehdy, když zákazník bude schpen kupovat alespoň trochu ve velkém. Desetikilový pytlík brambor je sice zajímavý pro zákazníka, ale pro zemědělce je to ztráta. Kdysi zemědělec prodal, protože vyryl brambory a rozvezl během několika dní do každého sklepa deset metráků. Cibulář dodal každé domácnosti sto kilo cibule.  A řezník byl boháč, protože nebyly mrazáky a tak byl malým dobovým kauflandem, ale choval se stejně jako ten dnešní řetezec. 

Proto tvrdím, že první krok je velký mrazák a nákupy ve větším. To už se jak na jatkách tak u zemědělce realizovat dá. Dokonce oficiálně se vším EET a 21% DPH. Ale pokud má někdo mrazák a trochu vyřídilku, sežene i levněji a lépe. Samozřejmě bez EET.

Téměř každý měsíc mám za pár korun střeleného divočáka. Ale jen díky tomu, že ho mám kam dát. Podobně je to s králíky a nakonec i s prasetem. Pokud nepotřebujete super biokvalitu a chcete jen podpořit zemědělce, koupíte hotové prase za 45 Kč na kilo živé váhy. Bude sice krmené sójou, ale za nějakých pět a půl tisíce budete mít sedmdesát kilo masa a další produkty. A nebudete nic platit jatkám a kauflandu. Pokud jste ochotni připlatit, můžete mít bioprase biokrálíky, biobrojlery.  Vidláci z vesnice se třesou na podobné příležitosti. 

Ale nikdo - ani zemědělec, ani vidlák ani jiný chovatel nebudou nahrazovat obchodníky. Nemají na to čas a v konečném důsledku budou dražší než kaufland. A právě proto, že nejsou schopni chovat efektivně, proto kauflandy berou jinde. A do města se žádné domácí neefektivní prase nikdy nedostane. A paprika také ne. Vidlák na to nemá kdy, zemědělec také ne a to tak moc, že raději prodá kauflandu za méně, ale ve velkém, než aby se pokoušel prodávat dráže, ale v malém. 

Pokud někdo chce pomoci českému zemědělství, musí ty vztahy navázat shora - od zákazníka k chovateli a ne obráceně. Pokud k tomu není ochoten a myslí si že má právo očekávat dodávku až pod nos jako v kauflandu, tak ať chodí do kauflandu. Ale zemědělství nepomůže. Jen se bude dívat, jak jde všechna půda do kopru, jak mizí malí chovatelé a jak se všeho ujímají korporace. Může se pohoršovat nad chováním hloupých vidláckých zemědělců, kteří nejsou ochotní zvednout zadek a přivézt mu půl kila svíčkové na oběd a dvě kila brambor na přílohu, ale to je tak všechno. 

Máte trochu místa? Kupte si mrazák a seznamte se s nějakým vidlákem. Připravte si v kešeni deset táců na občasné náhlé nákupy ve velkém. A uvidíte, co všechno je možné i bez kauflandu. 

 

 

 

 

 

 

 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

Akce mražák je cestou do energetického pekla a tím i ekonomického.

Dovolím si navrhnout svou verzi "konečného" řešení malého zemědělství.
Existuje internet a není zas až takový problém naprogramovat prodejně burzovní aplikaci.
Dovedu si představit následující postup. Sedlák nabídne a odběratelé si nakoupí a hlavně okamžitě zaplatí. Tak jako Aliexpres. Bez konfliktu a komplikací. Zákazník neodebere, vše propadlo. Sedlák vydělá dvakrát. Pro velké hráče je ta malost nezajímavá, neb může jít jen o místní okruh zájemců.

Nevím zdali s tím musí přijít zákazník nebo sedlák. Víc bych věřil sedlákovi, on má větší zájem se uživit.

Brácha se programátor, prvního nabízejícího máme - Vidlák, tož uvidíme jak se to bude dařit.

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

A kolik ten mražák seežere elektřiny vs televize, počítač apod. přístroje, že by nás to vedlo do onoho pekla?

Ten sedlák nic nenabídne, protože na to nemá čas, sedět u počítače a balit pulkilové balíčky. Vidlák má pravdu, sedlák má čas, když se domluví, že někdy v tomtoměsíci zavolá, že bude mít půlku prasete nebo celé, vyvrhlé a ty si pro něj přijedeš a odvozeš na zavolání, přesně kdy má čas sedlák a ty se mu přizpůsobíš, ale budeš mít v mražáku maso na 2-3měsíce a klid že nikdo nezavolá abys přijel kdy potřebuje on...

Ten "ala Aliexpress" je jenom jiná varianta kauflandu. Když se zamyslíš co to je? Velké nákupní středisko obsazené malíma obchůdkama, které, jsou ale frančízy velkých řetězců. Jasně existují výjimky, ale drtivá většina...

P.S. Když budeš mít FVE a nějakej akumulátor A HLAVNĚ místo 5centimetrové izolace dáš okolo mražáku ještě 25-30cm polystyrenu, tak tvoje energetické peklo se ukáže jako pohádka, protože energeticky to pak utázhneš i v zimě za FVE ;)
Doporučuju mypower.cz; kde sice v diskusním fóru jsou ve velké většině fanatici, ale mají reálnou zkušenost, že lze utáhnout domácnsot i jako ostrovní systém, když se člověk přizpůsobí. A přitom tobě stačí utáhnout ne domácnost, ale jenom skladové zásoby ;)

Zatím bez slepic

Jak jsem psal později, FVE mám, a dosti velkou, i s odpovídající až velkou akumulací. V své podstatě mám elektřinu po 9 měsíců v roce z "vlastních" zdrojů. Tudíž mé energetické peklo se jaksi nekoná.
Taky jsem psal, že i při těch 9 ti měsících za své, je to i tak ztrátové. FVE je spíš otázka fandovství než nějaká reálná alternativa k energetické a ekonomické!! soběstačnosti.
mypower.cz je již dnes spíš bazar, než zdroj informací. Nakonec, co na zapojení panelů, nabíječe, baterek a střídače objevovat nového.
I s dotacemi FVE není ekonomická.
Z druhé strany lze trojčlenkou spočíst, že každý watt "spálený" dá v ročním součtu 40Kč, což při mražáku jenž má denní spotřebu 1kWh dá v ročním součtu 365*5=1825.-Kč/rok, nehledě na jeho pořizovací cenu a životnost.

Z obecného hlediska je ekonomičtější jít do toho Kauflandu a nakoupit, kdy to potřebuji.

Nadnárodní řetězce nás dostaly na naše nejnižší ekonomické pudy a s tím nic, pokud nebudou jednat stejně efektivně sedláci, nikdo nenadělá.
Vidlák to myslí dobře, leč i tak platí: mysleli jsme to dobře a dopadlo to jako vždycky.

Shrnu to, pokud sedláci nenabídnou cenovou alternativu a dostupnost, jde každá iniciativa do kopru.

Zatím bez slepic

No začnu od konce, co máš za mrazák? Liiebherr žere dlouhodobě 170Wh/den na měsíc cca 4,9kWh a nemám šancu 1825kč za rok dát... Nechceš raděj koupit novej mražák nebo přidat polystyren okolo toho co máš...

Tojčlenka je super, jenom nikdy nedostaneš správnou ekonomickou odpověď, ekonomika není o trojčlence a počítání tady a teď, ale proč to ekonomické rozhodnutí děláš. Příkladem může být auto, kdy prostá koupě, když ho zavřeš do garáže nebo jezdíš do práce, ale nahrazuješ přímé spojení autobusem, je ekonomicky špatné, ALE co když to auto potřebuješ na vození dětí do školky/školy protože tam už bus není a manželka doma je mínus jeden plat? Že když máš auto můžeš jet do práce jinam, kde není spojení? Že ušetříš na dovolené na cestu, že ušetříš na vození věcí, které jinak by jsi musle zapalatit? Že máš možnost výběru kde koupíš a nejsi odkázán na předraženej blízký obchod atd...
Jestli ekonomku počítáš otorckou trojčlenkou, pak ví jistě, že se ekonomicky nerozhoduješ...

FVE není otázka fandovství, ale rozumu. Jasně můžu být blázen a říct, že FVE a ostrov a nic jiného, ale když to budeš dělat z rozumem a nahrazuješ postupně nebo něco, tak to ekonomicky výhodné být může a není pravda, že je to vždy neekonoické. Opět příkladem auto benzin vs elektromobil, když budeš mít nájezd do 500-600km den po městě jako rozvoz pizzy, tak jenom blázen jde do benzinu a nemá elektriku...

Vidlák to myslí dobře, ALE ty si přečteš jednu část na druhou zapomeneš. Viz napsal, že se zruší obchodníci a distributoři = konají nějakou práci a Vidlák předpokládá, že tu prácu nahradíš ty, tím, že si pro to přiojedeš, rozbouráš a investuješ do mražáku, dlouhodobě výhodné, ALE když nezapočteš čas+prácu co s tím máš a toto je to co zamlčuješ. Vidlák započítává i jiné položky, které ty nepíšeš. Vidlák říká, můžeš mít lepší maso, nějakou "nezávyslost", ALE je to práce...

Shrnuto, sedláci nabízí (když jsou v okolí) cenovou alternativu, jenomže musíš změnit životní styl a myšlení. Ale souhzlasím, podobná iniciativa jde do kopru, protože Vidlák nepočítá s tím, že změna myšlení a návyku je to nejhorší co po lidech může chtít, vzbuzuje odpor a až na výjimky té změny jsou schopni jenom mladší jedinci, starší bohužel 1ze100...

Zatím bez slepic

Jo dobrý.
Tyto diskuse jsem vedl již před mnoha léty a jak vidno stále se opakují. Dnes již na podobná témata nemám náladu.
Pokud někdo věří v mrazák, nechť si jej pořídí.
Pokud někdo věří v iniciativu spotřebitelů, kteří mají nespočet možností a věří, že sedlák bude jen sténat nad tím, že ti zlí spotřebitelé atd., nebráním mu.
Srovnávat auto s FVE je již za hranou soudnosti, ale budiž, staň se.
Zpochybňovat trojčlenu již mám naprosto za hranou soudnosti, a ještě to vyfutrovat pochybným ekonomickým náboženstvím.

Ne, zde je má vůle konečná.

Zatím bez slepic

Mrazák ze spotřebou co není reálná jsi uvedl ty, takovej si pořídí jenom blázen, když ho máš pak chápu tvoje názory na spotřebu vs FVE...

Moje odpověd v posledním odstavci říkala, že Vidlák se změnou myšlení a nuitností práce nepočítá jako bodem co zničí jeho iniciativu a když si přečtu vidláka, tak to co jsi napsal ve změnu nevěří ani on, jenom z jiných pohnutek. On i já píšeme, že volba existuje, takže co jsi napsal a přivlastnil že říkáš ty a ne my není pravda...

Zde opět podsouváš něco co nebylo napsáno, zde se nesrovnávalo auto vs FVE jak podsouváš, ale na příkladu auta se ukazovala ekonomická rozvaha, že i něco na první pohled neekonomické, když se použije s dobrou rozvahou na co topoužiješ a jak, může přestože nevytvoří zisk přinést zlepšení šancí a životní urovně nepřímo...

Trojčlenka je pouze nástroj, který ekonomie používá, a dávat jíá větší smysl, že je to víc než nástroj je spíše náboženství. Jakýkoliv rozhodování o tom kam vést rozvoj firmy, ordiny je založeno pravda na tvrdých datech, ale jenom z části... Ne nadarmo firmy kde vládnou ekonomové a ne technicic s vizí jdou dříáv nebo později do kopru, protože není ekonomické investovat do něčeho prachy , když nejde spočítat trojčlenkou návratnost...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Pokud je na vesnici jeden sedlák,tak to řešit i tak,jak popisuje věštec.
Pokud je na vesnici,jak píše Vidlák,více malých zemědělců,domluvit se na prodejně přímo v místě,kam by zemědělci dovezli zboží a někdo by se věnoval prodeji.Přes internet to nabízet také a přímo v prodejně vést tabuli,jaké zboží jde ještě nakoupit,buď přímo u zemědělce,nebo na objednávku.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Mrazák ve sklepě paneláku je riziko. Tam se krade, jen co někdo zjistí, že máte ve sklepě něco zajímavého. Pár lidí si dělá ze své sklepní kobky trezor, ale to je fakt na palici.
Proč by ty mrazáky neměli mít ti vidláci, co jsou ochotni pro panelákové Antoušky dodávat?
Pokud jde o distribuci a navázání kontaktu Vidlák - Antouškové, už dneska to chodí po Facebooku bez problémů a zdá se, že i doprava za přijatelnou cenu.
Jenže kolik se takhle může vyrobit a prodat? Hádám tak maximálně 5% roční produkce českého zemědělství, resp. obratu se zemědělskými produkty, protože například prý 50% čuníků dovážíme.
Prostě tudy cesta nevede.
Záchranou českého zemědělství může být model Slušovice s českými vlastníky. Takže řádný systém řízení firmy, motivovaní zaměstnanci, velkovýroba na vědeckém základě. Minimalizace odtoků dividend do zahraničí.

Zatím bez slepic

"Hádám tak maximálně 5% roční produkce českého zemědělství"

Vždy a za každých okolností platí, že: i malá dobře organizovaná skupina lehce ovládne neorganizovanou většinu.
Vždy to bude o tom, se zorganizovat, tudíž i sedláci se musí, chtějí li přežít zvolit nějakou formu organizovanosti. Pak se může prodávat tímto způsobem i 30%. Věřím tomu.
Potíž je v tom, že sedlák je furiant a nějaká organizovanost je pod jeho furiantskou důstojností.

Zatím bez slepic

Souhlas. Organizace - sdružení je cesta. Vybudovat cestu od prvovýroby až po prodej zákazníkovi.

Akce mrazák? Pro určitou skupinu lidí vhodné a pokud vím, stále se praktikuje. I já beru delší dobu hovězí od sedláka, nechává si porážet do čtvrtí, vyzrát nechá ve svém chlaďáku a pak rozkošerueje a prodá.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Pokud jste skromní a skutečně neplýtváte energiemi, je velký mrazák a platba elektřiny za něj znatelný výdaj, ale pro většinu by to neměl být problém. Avšak kapitalista není schopen zajistiti spolehlivé dodávky elektřiny - když vám pak třeba v létě kvůli nějaký povodni o pár kiláků dál třeba dva dny nejde elektrika (páč to hodně pojebalo třeba nějakej sloup s vedením), mají se čoklové a kočky na co těšit (teda aspoň na vesnici, ty městský degéni by se zblili a zesrali a to bych nechtěl vidět jak chroupou třeba kost z divočáka, tam by se asi těšil jenom veterinář z náhlého velkokšeftu). Nebo se potěší prodejci elektrocentrál, jenže za nějakou kvalitnější co vám krom toho mrazáku utáhne aspoň ještě dárling zacálujete třeba 20 tisíc :-(.

To, že se spojují dobrosrdeční vidláci s dobrosrdečnými měšťáky tak nějak myslím funguje pořád. Jenže ve větším to asi beztak fungovat nebude, zřejmě až dokud nebude vynalezen spolehlivý postup na to, jak utlačovaná menšina (ve svém základě v podstatě jedinec) může navždy zvítězit nad mnohem větším a silnějším nepřítelem. Můžete třeba tak nějak stále ještě připěstovávat v malém a mít i nějaké ty spokojené odběratele (což Vidlák svými články potvrzuje), ovšem nic to nezmění na tom, že stádisti a byrokraticko-průmyslová mašinérie kterou potřebuje ke svému chodu stádní většina vám dál bude spolehlivě a arogantně ničit životní prostor, půdu, vodu i atmosféru.

Vidlák třeba několikrát nastínil jako nakonec nejdůležitější vlastnictví půdy, ale co třeba s tou čím dál víc zasranou atmosférou a čím dál víc do běla se zbarvujícím sluncem? (za komoušů co si pamatuju tak fakt bylo žlutější). K čemu vám bude jakýsi pocit že "máte půdu" v naprosto zesajrajtované atmosféře?

I když se budete snažit žít čistě, občanská většina vám to stejně dál bude kurvit a bude jí to u prdele, stejně jako je jí to u prdele teď -> a kdyby se měla zapojit ve snaze něco zlepšit, tak opět její jedinci budou nejdřív plkat "milióny rad" jak to mají zlepšit nejprve vidláci, anebo "milióny výmluv" proč zrovna ten konkrétní ze stáda se zrovna teď zapojit skutečně nemůže.

Kdyby se stádovci chtěli zlepšit, tak nejprve začnou méně mrhat, ale oni prostě budou zas jenom plkat primárně "rady jiným". Však kolik potravin ročně skončí úplně zbytečně v kontejnerech? Kolik elektriky ročně se promrhá jenom tím, že stádisti se neobtěžujou vyndavat nabíječky ze zásuvek, vypínat keply, a všude jim svítí malý displeje či diody? Kolik elektriky se zbytečně vyfláká na nějaký v noci nasvícený připosraný památky a výlohy obchodů apod.? A kolik let už se o tom mluví? A výsledek? -> i přes velkou snahu některých jednotlivců celkový výsledek -- bohužel -- čím dál horší.

Zatím bez slepic

Mně z duše.

Zatím bez slepic

To co jsi napsal mylíš vážně nebo si děláš srandu?

Na začátku píšeš "znatelný výdaj" za elektřinu za mražák a na konci, že propálí pomalu celou kapacitu temelínu v nabíječkách a nevadí to nikomu? Jinak řečeno, sám sobě dokazuješ, že spotřeba elektřiny za mražák je něco o čem nemá cenu ani psát, takže jenom tlachy...

Elektřina a výpadky? Narozdíálů od tebe má přístup k informací ne TV Nova=nikde nic nejde minimálně týden aneli více, ale až na výjimky i při kalamitě do 24hodin je opraveno 90procent odběrných míst a to jaksi vydrží každej mražák, když do něho nepolezeš... Jasně jsou "samoty", kde je připojen jeden barák, typicky hájovka, samota apod. a tam jaksi jsou situace, kdy na ně distributor "kašle" i týden, ale nejsou kapacity a je lepší připojit vesnicu do 24hodin a prdět na tu samotu, kde ale co vím jsou lidi zvyklí a podobné řeči co píšeš berou ze smíchem "zase další co vše zná"...

Další perlou je, že když buzdeš mít půdu, proč bys na ní dělal, když okolo tebe všude jsou emise. Ale nějak nijak neřešíš, že to maso, zelenina atd. v kauflandu je zemědělcem vyrobeno "na té samé půdě při těch samých emisích"... Pokud neplánuješ spáchat sebevraždu, tak na té svojí půdě můžeš alespon mít svoju zeleninu bez peticidů... Tedy jsi napsal pěknou šílenost..,

Co se týká tvého okolí a co ti brání tovše udělat. Myslíš vážně, že tvoje okolí zajímá tvůj život natož jeslti budeš mít ve sklepě 2 mražáky? Jasně, když budeš u piva všem u stolu říkat dokola, že musí koupit mražák a zajít k zemědělcovi kde odkoupí půl prasete a doma budou celej večer bourat,a by to nacpali do mražáku či zavařili, tak ti sklidným srdcem můžu říct, že toto poslouchat já, kterej zavařuje a zahradničí, tak bych ti taky něco řekl co tě nasere... Lidi serou kecy o moralizování a o tom jak něoc dělaj špatně, ALE lidi mění své chování, když uvidí, že u souseda něco funguje bez toho, aby jim říkal "udělej to taky"....

Stádovci mají právě problém jako ty, hodně důvodů proč všechno nejde, ale žádnou snahu najíát jeden jediný důvodproč to udělat... A tvoje poslední věta to všechno vystihuje, jenom mluvíš o tom co má být, ale co jsi udělal jako vidlák, aby jsi příkladem(bez keců "musíš taky", ale vysvětlení jako vidlák "co děláš") a ukázal jak to lze jinak?

Zatím bez slepic

Smíšeně - jak co a jak kdy :-).

Znatelný výdaj pro toho kdo je skromný a neplýtvá energiemi = kdo je chudý a je pro něj znatelná každá stokoruna ... což jsem třeba já -> a i já i zde hledám třeba něco, čím bych si mohl v životě pomoci a pasuji si téma do své situace.

Do 24 hodin opraveno 90% neznamená to co jsem napsal, že do dvou dnů je opraveno 100%, což ale zmiňuješ dále. Já už zažil stav kdy v létě na vesnici téměř den elektrika nešla a téměř všichni lamentovali, že jestli nepůjde ještě druhý, tak z mrazáků toho budou moct dát dost na sežrání čoklům a kočkám. Neříkám že kdyby nešla i druhej den, bylo by nutný vyhodit všechno, ale už by se asi našlo něco, co by fakt zabolelo. Takže přímou zkušenost že dva dny nejde s mrazákem elektřina nemám - a bejt na samotě, asi bych to musel řešit tou centrálou, jestli znáš lepší "ostrovní řešení", prosím neváhej a důkladně sepiš, rád se přiučím :-) [ale mám souseda co tady jede všelijak "vymazleně" soláry a i tak musim konstatovat, že víc hovadství než schopná reprodukovatelnost s kvalitním využitím]. Mrazák nemá tolik wattů spotřeby, ale pokud nechodím srát na kadibudku nebo ven a chtěl bych splachovat aniž bych kýbloval odněkud vodu, nebo pokud nemám nějakou studnu ze který by tekla voda i sama, tak by se hodilo utáhnout právě i nějakej ten dárling -> a tam jsou ty potřebný kilowatty (fakt záleží co kdo má za typ) už různý, to se jistě shodneme.
A netvrdím že nabíječky sežerou temelín, uvedl jsem tam víc variant a ty kdyby se sečetly -- třeba právě ty nasvícený připosraný památky a všechny výlohy -- myslím že by to dalo příjemnou úsporu. Ale samozřejmě si nemyslím, že je to realizovatelné.

Proč nedělat čistě s půdou když okolo mě jsou emise? Nemyslel jsem to jako zápor v přítomnosti, ale z psaného textu se dá samozřejmě vyvodit leccos jiného než jak to píšící myslel (a nezazlívám jiné vyvození). Ale myslel jsem to tak, že se obávám -- a vskutku BOHUŽEL -- že ani to malé vlastní pěstování i kdyby se rozšířilo nebude již schopné zastavit natož vyléčit škody, které napáchala/páchá/dálStačíNapáchat průmyslová mašinérie. Ale jistě je lepší směřovat rakvi vstříc s pocitem, že jsem se snažil udělat alespoň co jsem osobně mohl :-).

Možná mi nebudeš věřit, ale já taky zavařuju a spíš keřo-zahradničím, neb na zahrádce 20m2 se toho moc vypěstovat nedá, ale s keříkama (jahody, angrešt, rybíz, broskvička, víno) je to trochu lepší :-). A i jako vesničák jsem taky rád, když můžu mít levněji nějaký maso nebo zelí od více-malojezeďačících sousedů (od někoho i s EET :-), někdy klasicky brašsky či bártrově).

Souhlas s tím že poslouchat jak dělám něco špatně bývá mnohdy hodně bolestivý a hodně krutý - ale možná je to někdy lepší než si nechat napropagandovat, jak je něco i přes očividný a třeba i zvětšující se průsery prý beztak strašně fajn.

ANO lidi mění své chování :-). Akorát by mi přišlo milejší -- asi zcela nereálně -- kdyby se to chování k lepšímu měnilo jaxi mnohem rychleji :-). Tak snad Pánbůh dopřeje :-).

Na mé ale úplně jiné konkrétní výtvory si zřejmě budeš muset počkat až možná na někdy na příští rok, budu-li mít do té doby již vytvořen vlastní web :-) [letos to kvůli požadované vlastní kvalitě ale i z nezanedbatelných zdravotních problémů fakt nevidím, napřesrok snad]. Čímž však nijak netvrdím (a nesebevědomě ani nepředpokládám; a na rovinu - a možná asi ani nechci [vskutku né všechny niterní pocity jsou světlý]), že by ti to mohlo v čemkoliv pomoci :-(.

Zatím bez slepic

Tak znatelnej výdaj, nějak si v odpovědi vypustil, že jsem dal alternativu zavařování a tím dokazuješ, že jsem napsal lež :D Já myslím, že ty zamlčuješ to co se ti nehodí abys dokázal pravdu. Pokud je ti 170W za den moc na peníze, můžeš zavařovat a stojí tě to plyn na sterilizaci výček+sklinek+samotné zavaření a pak neplatíš nic...
Takže krásná ukázka, ty hledáš ospravedlnění, proč musíš každý den do kauflandu, já praktikuju zavařování a mrazák...

Do 24hodin hodin když už zminuji SAMOTY APOD. PŘÍPADY, ne jak podsouváš obecně všichni. Se podívej na rozvoddy až na výjimky jsou všechyn vesnice napájeny minimálně z 2 kmenů, na to stačí i mapy.cz
Hele a ten mražák 24hodin a vyhazování něčeho co bude špatné? A jak mě vysvětlíš, že příbuzní na slovensku toto nikdá při výpadku nemuseli dělat, ani já ani moji rodiče? Mě před rokem nejela elektrika 14hodin (dělali u nás obnovu) a jak si mám vysvětlit, že v mražáku se nic nezkazilo a zůstal tam i led? Zázrak nebo lidi co vyhazovali udělali jednu skvělou věc, LEZLI DO NĚJ BĚHEM VÝPADKU=jejich blbost ne důkaz, že 24hodin bez elektriky je konec světa...
Takže moje rada, když ti nepojede elektrika 0-24h, prostě do něj nelez...

A ta voda, tím myslíš co? Kde kromě fakt prdelákovů není veřejný rozvod vody=vodárna=krizový scénář vodáren obsahuje, že dojedou z elektrocentrálou... Když máš doma studnu a jedeš přes leketriku, protože nemáš nad barákem kopec na kterém by jsi si udělal vodárnu jako má třeba moje tetka, máš smůlu a jdeš prostě ke studni a čerpáš ručně, tedy nezemřeš žízní a když máš kybl, tak i spláchneš. Když jsem byldlel v paneláku a nahlásili havárku a voda nejela 30 hodin, tak jsem si napustil vanu vody a představ si i v paneláku jsem pak měl co pít a čím plachovat (asi by byl problém při hnačce, ale to bych řešil za pochodu, myslím extrém)

Průmyslová mašinerie? Podobné řeči se vedli o atomové vláce a haváriích at. elektráren a jak je reál? Zajeť na ukrajinu a okolo vybuchlé atomky je díky zmizení člověka nejlepší příroda v evropě...
Takže ani potom dovysvětlení nějak reálný svět nepotvrzuje tvoje teroretické nápady, příroda prostě když zmizí člověk v řádu desítek let je zase jaká byla...

Já neříkám, že nemůžeš zavařovat, i dnes se zavařovat na vesnici naezapomnělo a překvapivě znám i měšťáky, já ale upozornuju, že když elektrika je na tebe moc, tak máš možnost zavařit a ne že nedokážeš...

Jestli máš zdravotní problémy a žiješ z ruky do úst tak se omlouvám, moje názory platí pro normálního zdravého člověka, když ti zdraví neumožňuje makat jako průměrně zdatný zdraví člověk, pak chápu, že jsi moje názory mohl brát jako urážku a v takovém případě se omlouvám, že jsem to vzdtáhl i na tebe, pro zdravého člověka platí nadále co píšu, většina lidí má jenom kecy jak si odůvodnit proč něco neudělali než aby zkusili a zjistili že to když buodu makat jde...

Zatím bez slepic

Jak jsem zmiňoval, zažil jsem necelej den bez elektriky a do mrazáků se nelezlo a vydrželo to v pohodě :-). Jen si vybavuji ten humbuk obav, co by se stalo, pokud by to nejelo dva dny. A to skutečně nevím. Myslím si osobně že něco (možná i většina) by vydrželo v mrazáku i ty dva dny bez proudu. Ono když to nebylo zmražený na hranici žratelnosti, tak jedno menší rozmrznutí a pak zase zmrznutí s dobrym masem nic špatnýho nenadělá (resp. nikdy mi nenadělalo), párkrát sem vyndal něco z mrazáku a nechal rozmrazit a pak sem to nějak neuvařil, tak jsem to šoupl zase do mrazáku a za pár dní rozmrazil a snědl a žádný zažívací problémy jsem neměl, odzkoušeno již vícekrát :-). Ale psal jsem, že den bez elektriky považuji za bezproblémový, ale dva -- vzhledem k humbuku na který si vzpomínám -- fakt nevím, byť bych to ani po dvou dnech bez elektriky neviděl 100% tragicky s celým obsahem mrazáku :-). Ale vůbec bych se nedivil, kdyby většinu na vyhazov mnozí jiní po dvou dnech bez elektriky měli.

Ale jasně, asi byl ten příspěvek irelevantní, dva dny bez elektriky se v dnešní době naprostý většiny občanů ČR asi skutečně netýká. Beru si k srdci :-), příště se třeba budu snažit nepsat nic teoretickýho :-) (snad Pánbůh dopřeje nemystifikovat nikoho teoriemi "a co by kdyby ... a ještě ..." :-)).

Tou vodou myslim vesnice, který nemaj žádnou veřejnou studnu, ze který by přetékala voda volně ze studně ven a neni tam už studna ani s ruční pumpou, tzn. že se to prostě tahá ať chce nebo nechce nějakym čerpadlem. Ponorka ve vrtu (soused) má myslím 300 wattů, čerpací automat (já) 1500, starej dárling měl tuším 2,2kW. Jo, kýbl na spláchnutí hajzlu znám dobře a chodit srát do lesa nebo kadibudky taky :-).
Ale opět, kdyby tam nešla dva dny voda, lidi by si jistě poradili, zajeli by třeba do druhý kde to tu ruční pumpu ještě má nebo do třetí kde to teče i tim samospádem (ale těch fakt nějak ubývá).
Víš co, já jsem "vlk samotář" a všechny řešení propírám svým stylem, tedy jestli se to řešení spolehlivě obejde bez dalších lidí a bez interakce s jinejma lidma - a to i při předpokládaných o něco horších stavech než který se běžně vyskytujou. Proto ti možná některý moje postřehy přijdou jako nemístný píčoviny, neb prostě je to "vymýšlený" ještě kousek za situacema, který v dnešní době běžnýho občana ještě nepotkávaj. Co se týká budoucnosti, asi bychom si všichni přáli aby ani nepotkávali, ale kdo z nás se může různým verzím neblahé budoucnosti všelijak akorát v pohodě vysmát, že :-)? Jo a taky samozřejmě nejsem odborník na všechno, takže kolikrát jsem rád, když mi někdo i na nějakou "teoretickou píčovinu" napíše nějaký vlastní zkušenosti a zavrhne jí klidně celou, ale aspoň se třeba něco dozvím z nějakýho jinýho oboru. Možná ti to přijde divný, ale já celej život nevím, jestli cokoliv co dělám, vůbec dělám alespoň o něco líp než potenciálně beztak blbě; a z toho všeho co kolikrát napíšu skutečně není nic, co bych měl za jakousi pravdoucí pravdu - v nejlepších případech mohu jen doufat, že to tak snad je, nebo aspoň snad tak nějak.

S tou regenerací přírody souhlasím, ovšem já ten reál osobně vidím hlavně jako čím dál víc se zhoršující atmosféru, se kterou už beztak neudělá nikdo nic (a to vycházím ze svého oboru Snů, něco se mi o tom zdálo a myslím, že jsem to pochopil dobře).
A třeba na sucho a vysychání studní už si stěžujou i sluníčka, co to před dvěma či třemi roky vesele bagatelizovali a mysleli si, jak jsou s vlastní studní, plnym mrazákem, vlastnim trezorem na prachy apod., v naprostý pohodě :-). Jestli za další dva tři roky bude hůř, kéž už bych takový zmrdy ani nepotkával. Různý hodně-radící vyštěkávači apokalypsy a blekautů jsou další hovada, byť nepopírám, že z psaného textu mezi tuto kategorii může čtenář snadno vřadit i někoho, kdo jím ale není. Jenže někdy prostě není poznat rozdílu mezi článkem namyšlence a podrážděného člověka; podobně jako někdy třeba mezi hulvátem a radostí rozjíveném -> intenzita i nějaká ta sprostá slova bývají mnohdy stejná :-).

Já jak jsem uváděl zavařuju (v malym), né že né, ale jak někdo uváděl, mrazák v řádu několika tisíc je třeba pro mě skutečně nemyslitelný (byť třeba 100 kč navíc za měsíc provozu bych utáhl, ale kdyby se mi krapet přihoršilo, byla by i tahle další stovka znát) -> invalidita 3. st. :-). [ale na rovinu ti uvedu, že krom problémů s páteří to mám přiřknutý i na hlavu :-). Nemyslim si že by si byl svině, ale ať si klidně nějací kokoti napíšou, že jsem strašnej vyžírka státního rozpočtu kvůli pobírání dávky hmotný nouze; tyhle a podobný kecy mě provází většinu života a pokaždý zraní, ale apatie už dokáže bejt taky docela fajn kámoška].
Na to že se fakt téměř plahočím z ruky do huby bys myslím koukal jak jsem už roky skromnej -> žádný alko, žádný cigára, žádný drogy ani pilulkaření, žádný kulturní akce natož "dovolená" (pro mě fakt cizí slovo, jednou za rok mě tak akorát kamarád pozve k sobě na chatu na víkend na zabijačku berana, což mě vyjde asi na litr (vlak stojí nejvíc) a to je téměř jediný, co si mohu dovolit), vypínače na kabelech všeho co má diody nebo displej nebo vytáhnu šňůru ze zásuvky, topení samotížka, v zimě raději troje ponožky, dvě trika a mikinu než topit o 2 (pro někoho mizerný a zcela zanedbatelný) stupně Celsia víc. Ono i to dříví nebo uhlí něco stojí nebo dá někdy i dost zabrat nadělat.

Ale shodnem se určitě v tom, že pro normálního zdravýho člověka, by ani ten mrazák a jeho provoz neměl být problém. A jestli to pro něj problém je a přitom si dopřává pěkně zabumbat piváče, kartón cigár týdně, všelijaký krávoviny typu koncerty či divadla nebo kina, dovolený na kterejch se rozšoupne ... je to jeho věc a rád bych žil ve společnosti bez takových týpků či pipek. Ale hodlám dál žít šetrně a skromně, ono mi beztak nic jinýho nezbejvá, ale nestěžuju si :-) [byť blbý nálady mám téměř pořád a z psanýho textu kolikrát může čtenář nabýt i dojmů silné kverulace, aniž by to tak autor textu skutečně mínil :-)].

Ještě s tim kauflandem -> já to mám do nejbližšího hypermarketu asi 40km a dostanu se tam tak dvakrát do roka, když mě tam někdo ze sousedů vezme autem :-). Takže mý skladování je malej sklípek a normální lednička s normálnim mrazákem - a to když v zimě i víc mrzne (aspoň mínus 5 přes den, míň se neosvědčilo), tak ji i vypínám a mám všechno za oknem.

Zatím bez slepic

Pokud má někdo fakt invaliditu (reálně ne papírově) není vyžírka ;)

Bohužel občas díky práci zabrousím na moraqvský bronx a vidím "invalidy" toho nevyššího stupně a většina lidí, kdy mluví hnusně, tak o těchto... Bohužel se s tím svezou i ti co měli v životě smůlu :(

Pokud tě to urauilo moje zevšeobecnění, tak se ti omlouvám, a jako omluvu můžu napsat zkušensot nejenom z bronxu, ale i souseda co má invaliditu, dostal příspěvek na trojkolku a přitom na žebříku a po stromech leze líp jak opice... A úřady nic a nikdo neví proč... A pak chybí peníze na sklutečné invalidy jako jsi asi ty...

O to víc obdivuju, že skutečný invalida při svých omezeních toho v "samostatnosti" dokáže víc jak mladej zdravej blbeček VŠ co má v TV plnou hubu keců o trvalém rozvoji, ochraně apod. ;)

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

U elektřiny je to jako s vodou. Když obyvatelé začnou kvůli vysoké ceně opravdu šetřit, dodavatel jim zase zvedne ceny, protože prohlásí, že se mu zdražily fixní náklady. Neoperujme cenou elektřiny na burze, protože by se zvedla fixní složka nákladů za odběrné místo. Není to zase tak dávno, kdy vodárny argumentovaly šetřením obyvatel jako důvodem pro zvýšení cen, protože mají vysoké fixní náklady. V takový okamžik nemá obyvatel důvod šetřit na nepatrných položkách, např, trvale zapojených nabíječkách či diodách. Zase tak velké položky to nejsou, spotřeba je nepatrná, na úrovni vlastní spotřeby elektroměru domácnosti. Coby vývozci elektřiny jí máme pořád ještě dost v kapacitách elektráren, problém je, že Němci přes naše území posílají elektřinu ze severního Německa na jih do Bavorska a Rakouska, protože si nevybudovali přenosové sítě přes střední Německo.
Největším současným problémem není spotřeba elektřiny, ale obrovské sucho a úbytek spodních vod ve studních.

Zatím bez slepic

Jestli budou baterky slevnovat, pak se náklady můžou snížit skutečně. Síť nebude muset být stavěna, aby stíhala "velké špičky", ale pouze na to malou stálou dodávku elektřiny co ti každou minutu bude dodávat průměrnou denní/týdenní spotřebu, kterou ty pak spotřebuješ z baterek v době kdy ty potřebuješ.
A fakt by to snížilo náklady docela hodně. Nebylo by potřeba tolik elektráren, takové přenosové kapacity atd...

Na druhou stranu souhlasím, že nějaké základní náklady na rozvody by stejnak zůstali jako u rozvodů vody...
Ale u těhc vodáren je to stejné, kdy se dnes dešťová voda hrne do kanalizace a kapacita pak je stavěna právě, aby toto zvládala a to nejenom trubek, ale i čističek... Takže i u těch vodáren a kanalizací to není tak černobílé, jako to není dnes i u distribuce elektřiny ;)

Zatím bez slepic

"Jestli budou baterky slevnovat"

Jako vlastník a provozovatel FVE s baterkami, vám sděluji: vše, nejen baterky musí být alespoň o polovinu levnější, aby se to alespoň v životnosti zaplatilo. Tudy cesta v našich ekonomických podmínkách nevede a dlouho ještě nepovede, navzdory proklamacím páchání dobra našich i evropských politiků. FVE je spíš zábava, která taky i něco stojí.

Zatím bez slepic

No s tím "musí slevnit na polovinu", ale obecně "musí" bych nebyl tak drsnej jako ty. Ono kdyby se zavedli platby za jistič jak zabránila Vitásková, tak by se vyplatilo běžnému bytu mít baterky+měnič už teď při těchto cenách...

Akonomika záleží vždy na prostředí, nikdy na tom co bylo natož, že někdo přijde a řekne "musí se toto změnit", pak přijde zákonodárce a stojíš s otevřenou pusou a říkáš "toto jsem nevěděl/nepředpokládal"...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Mimo Cechy trhy funguji. Koupite tam trosku draz, ale kvalitnejsi nez v supermarketu. Jenze kdyz jdete na trhy tady, tak to tam je chudicky. Par stankaru s minimalnim vyberem. Normalni trhy, to je velkej, kvalitni vyber odrud a druhu, co v supermarketu nevidite. Peceny kurata, co voni po celym trhu.

Problem v CR je, ze chybi ten meziclanek. Clovek, co bude kupovat produkci (v drobnym) od zemedelcu a prodavat ji po trzich. On nemuze byt jen jeden, ale musi to byt cela rada, protoze na trhy potrebujete reznika, zelinare, cloveka s korenim, atd, potrebujete mit zaplneny namesti.

Na druhe strane je kupni sila obyvatel. Lidi na to lepsi jidlo musi mit, pak si ho budou kupovat. Jestli mate na holy preziti, tak si nebudete kupovat drahy sejry at si Polraich rika co chce. No a vetsi platy nebudou, dokud budou podnikatele schopny sehnat lidi, co budou delat lacino a jestli si je budou moc klidne dovazet z Mongolska.

Takze bojovnici proti xenofibii vam v podstate davaj na talir sracky.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Zijem vo Vidlakove, ktore vzdy dorobilo viac potravin ako spotrebovalo. Funguje aj mimokauflandova distribucia ako popisuje Vidlak. Trochu inym sposobom ale funguje. Nase Male Slusovice nielen dorobia potraviny. Mame aj dve celkom slusne strojarenske dielne ktore - neviem ci prosperuju. Ale stale ziju.
A vsetkym pochybovacom sa da povedat jedine. Ide to. U nas to stoji na byvalom predsedovi JZD ktory stale tomu sefuje a stale to nejak drzi nad vodou. Ma 72. Buduci rok chce odist do dochodku. Pracuje tak ako kedysi pracovali Vidlaci. Od vychodu slnka kym nezapadne. Hovori, ze uz to celkom nezvlada. Dnes som si polozil otazku - preziju Male Slusovice?

Zatím bez slepic