Co s českým zemědělstvím? - Pod rozlišovací schopnost.

Autor
Štítky

Nadpis je můj vidlácký recept.  Jednoduše vytvořit takové zemědělství, aby bylo pod rozlišovací schopnost strany a vlády i EU. Takové, aby nikoho vlastně nezajímalo a aby vlastně oficiálně neexistovalo. Ale ono už existuje a existovalo vždycky. Jen je zapotřebí ho rozšířit. 

Představte si, že chcete být tím pocitvým zemědělcem. Máte kus pozemku a chcete mít krávy, prasátka a prodávat slušné maso a mléko. A tak si pořídíte deset prasat a jednu kravku.  Naučíte se to, dojíte mlíko, dáváte ho sousedům do pet lahví, uděláte v zimě pár zabijaček, vyudíte si klobásky a dáte je sousedům do tašky. Každý vám klepe na rameno a říká: "copak Frantovy klobásky, ty jsou nejlepší." 

A tak si pořídíte IČO. Založíte firmu, chcete se tomu věnovat naplno. A najednou to nejde. Na tu krávu musíte najednou vést dokumentaci jak blázen. Mlíko musí do nerezové vany s chlazením. Musíte dávat na hygienu vzorky a musíte vzorky uchovávat. Musíte mít dojící automat, protože dojit do kýble, to je nehygienické. 

Prase jste zabíjeli na dvorku. No to by nešlo. Musíte mít vykachlíkovanou místnost patřičně vysokou. Nějaká cimra vedle chlíva, kdepak. Musíte mít bezdotykové baterie, Musíte mít správný chlaďák na maso a musíte mít papíry na porážku. Veterinář musí maso vyšetřit. Maso se musí prodat jen přes pult s řádným chlazením. 

Na to všechno potřebujete účetnictví a hromadu dalšího papírování a kádrování. Každou chvíli kontrola z hygieny. Kterou samozřejmě nezajímá, zda si utíráte stůl a myjete nádobí, ale jak máte vedenou dokumentaci. Jestli náhodou nemáte překlep v čísle krávy a nedej bože, aby se ta němá tvář někde otřela a přišla o štítek v uchu. To jsou hned pokuty. 

Přitom samozřejmě víte, že si musíte umýt stůl, než na něj dáte maso. Máte čistý kbelík, mléko přeléváte čistě a převaříte ho. Dělali jste to tak roky, nic se nikdy nestalo, pokud mlíko zkyslo, dali jste ho prasatům i bez dokumentace. Pokud začalo maso zavánět, prostě jste měli smůlu, to se stává. Ale jak jste to chtěli dělat oficiálně, zjistili jste, že se musíte buď stát velkochovem, aby se to dalo zaplatit a nebo podvádět. 

Myslet si, že nějaký úředník tohle pochopí a v dnešní době usnadní prodej zemědělských produktů ze dvora, to je opravdu nemístný optimismus. Nic takového se nikdy nestane.

A tak se vidlácky ptám? Nebylo by jednodušší zůstat u toho zahrádkářského způsobu? Nebylo by lepší prostě mít to jen jako koníčka a mít pár osvědčených známých k prodeji? Nemáme už dávno dostatek moderních technologií, aby vznikl jakýsi AIRBNB pro zemědělské produkty? 

V naší republice jsou ještě stále desetitisíce záhumenkářů. Ve Vidlákově jsou desítky hektarů pozemků, které si po večerech obdělávají podobní Vidláci jako já. Jsou tu desítky stařečků, kteří by se záhumenku už zbavili, ale přece ho neprodají někomu, kdo ho zatravní a nebo pronajme velkému zemědělci. Jsou to desítky stodol a chlívů, které jsou prázdné. Ne že by to chlapa už zmáhalo, ale není pro koho to dělat, shánět krmivo je komplikované a dělat to pro jedno prase, to nestojí za to.  Jo kdyby měl někdo zájem.... ale i rodina si raději zajde do Tesca k pultu. Táto, nekrm to prase, velkej mrazák zabere moc místa... 

Máme po vesnicích hromadu zahrádkářů, co umějí vypěstovat nádhernou zeleninu bez jediné kapky pesticidů. Jen nikdo to od nich nechce. Museli by prodat do výkupu a to je lepší se na to vykašlat. Máme tisíce králíkářů, kteří to dělají pro radost a klidně by to dělali i pro peníze. 

Stačilo by propojit ty ve městě, kterým krajina není lhostejná a ty z vesnice, kteří by to klidně dělali. Nemělo by to být až tak těžké. 

V konečném důsedku by stačilo, aby si městský ochránce přírody koupil do sklepní kóje v paneláku pořádný mrazák a vedle něj dal větší polici. Aby si mohl ze zabijačky přivézt maso k zamrazení a postavit na police pár domácích konzerv. Cenově to nebude o moc jiné než ze supermarketu, jen to bude fakt maso a bude to naráz. Stačilo by, aby ve městech vznikly alespoň minimální spížní prostory. Aby se využily prázdné sklepy v panelácích. Jen ten mrazák a police. To by stačilo. 

Máte zájem o přírodu, ale přivazování ke stromům a protesty proti Babišovi vám přijdou směšné? Jeďte se na vesnici seznámit se svým Vidlákem. Tlačte ho do chovu a pěstování. Kupujte od něj jídlo.  Pomozte mu s náklady. Není potřeba mít firmu, prostě se jen domluvte tak, jak se něktří z vás domluvili na zabijačce se mnou. Až mě zaskočilo, kolik lidí to bylo. Budu se snažit vyhovět více než jednomu. Znám další vidláky co chovají prasata od selete doma. Nejspíš se snadno domluvíme na penězích. 

Nevěděl by někdo z vás čtenářů, jak udělat databázi, která by na jedné straně  evidovala zájemce o domácí zabijačky a na druhá straně jejich vykonavatele?  Žádné EU, žádné dotace, žádné firmy. Jen budoucí kamarádi. Tak jak to bylo kdysi. Když přijel Pražák, koupil víno, koupil pálenku, koupil brambory a odvezl si maso... Domluva per huba. Peníze na ruku. Žádné účtenky. Trhni si státe i EU. 

Každá vesnice o tisíci obyvatelích má potenciál na několik desítek podobných vztahů a kšeftů. Má potenciál na dvacet, padesát možná i sto hektarů skutečně odpovědného zemědělství ve skutečné biokvalitě  sice bez nálepky, ale doopravdy. Jasně, je to pět procent rozlohy. Ale je to tak akorát, aby to vlastně žádný státní orgán nezajímalo. Aby se to vlastně v žádných účetních uzávěrkách neprojevilo. Ať si svět klidně dál jede podle burzy. Až to kiksne, bude existovat dost Vidláků, co si pozemky obdělají a bude existovat dost nezaměstnaných, kteří nahradí ty nepojízdné velké traktory. Práce za jídlo. Jako to bylo kdysi. Kdo bude mít svého Vidláka, ten neumře hlady. 

Jste ve městé? Kupte si mrazák. To je  základ.  Jeden stolitrový mrazák , to jsou dvě prasata ročně Jedno v březnu, druhé v říjnu. Celoroční zásoba vepřového. K tomu deset dvacet králíků.  Prase je tuna hnoje. Tuna hnoje je dost půlhektarový záhumenek, aby v půdě zůstal život. A to nemluvím o ovoci, zelenině a dalších možnostech. Každý městský mrazák udělá pro české udržitelné zemědělství víc než deset bruselských aktivistů. 

Vykašlete se na zákony, vykašlete se na úředníky, vykašlete se na aktivisty. Běžte, zařiďte si spíž a pořiďte si vidláka. Všechno ostatní se stane samo. 

Tolik na začátek. Zítra to probereme podrobněji. 

 

 

 

 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

Dostat se pod rozlišovací schopnost té úřednicko/politické chobotnice kolem nás je hezká myšlenka a v trochu jiném (trochu dost jiném) oboru se mi v životě osvědčila.
Bohužel si v té souvislosti neumím představit tu organizaci na "větší ploše", případně databázi. Ale že si to neumím představit já ještě neznamená, že by to třeba nešlo.
Pokud se vám za tuhle celou myšlenku dostane od někoho puncu "čecháčkovství" (což předpokládám), tak se na něj vyprdněte. Určitě bude MBA.

Zatím bez slepic

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

státu, jakékoli mašinérie, nebo vůbec čehokoli, co nás hodlá mučinkovat, je geniální strategie. Nakonec, přesně na tohle chcípnul totáč.
Je to vyloženě skvělá evoluční strategie.
Mívala jsem velmi cennou věc a když jsem se dověděla, co za obštrukce by obnášelo bezpečně ji ukrýt v bance a co peněz by to stálo! tak jsem ji uschovala v komoře. Pod heslem, že nevědomost je nejlepší trezor a taky že jo.
Ještě chvíli mudrování o téhle věci a začne se hezky realizovat :-)

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Pane Vidlák.
Opravdu,výborně napsané.
O těch úředních trampotách vím své,jak narazíte na úředního šimla,jsou schopni Vás zlikvidovat a to i z toho důvodu,že zemědělství vůbec nerozumí,ale nařízení plní na 120%.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Taky se mi tahle myšlenka líbí,- ono i takových zárodků existuje dost. Většinou v rámci rodiny či známých.
A ještě jeden postřeh - mám přehled o jedné zahrádkářské kolonii - ještě před 4 - 5 lety byly některé parcely volné, dneska zájem o zahrádky roste, volného není nic, a objevují se rodinky s malými dětmi. Dost jich zase odpadne - když zjistí co to obnáší, ale těch co se chytí přibývá.
Ony rajčata z vlastního chutnají jako rajčata a ne jako polystyren.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Pěkně se to četlo, stejně jak pohádka, nebo červená knihovna. I ten kondicionál byl vcelku obstojně zastoupen. Dokonce to mělo i prvky detektivní zápletky: vidlácky organizovaná zemědělská mafie.

Ne, nechci znevažovat napsaný text. Je převelice dobré, že jej Vidlák napsal. Patří mu za to dík.
Jen mi přijde jako velice nepravděpodobný, až nemožný.

Jsou soudní rozhodnutí, že opakovat něco za výdělek a opakovat to třikrát je ve své podstatě podnikání a to se tak nějak trestá. Pokud bych takovou činnost uveřejnil dokonce na nějakých stránkách, jsem okamžitě v hledáčku, té nejzavilejší kriminální služby pro ty největší zločince.

Takto navržená cesta je pro pár známých a konec. Nakonec se to tak již vcelku daří i provozovat.

Navrhnu stejnou utopii.
Je dost nespokojenců se současným stavem a nějaké volby se vždy nějak blíží. Co takhle založit stranu s cílem zavrhnou všechny ty "Na to všechno potřebujete účetnictví a hromadu dalšího papírování a kádrování. Každou chvíli kontrola z hygieny."

Vím, naprostá hloupost. Ale alespoň jsem se pokusil.

Zatím bez slepic

Ano, pokud úředník nic neví (závistivec vás zatím neudal), je vše v pořádku.
Až budete shánět lidi přes internet a mobilní operátory, uvědomte si, že veškerá komunikace se ukládá a archivuje 10 let. (osobně si myslím, že při dnešních kapacitách PC paměti to bude uloženo navždy) Až nějakého úředníka, nebo někoho, kdo chce stát řídit jako firmu (svojí) napadne, nechá jen nějakého robota vytřídit z uložených komunikací potřebná slova, spojení a je hotovo.
Mám dojem, že pokud chováte víc než dvě zvířata od jednoho druhu (ovce, prase, hovězí...) jste povinni to hlásit, i když je to pro vaší potřebu. Jak jednou Vidlák psal, můžete nějaké maso rozdat jen blízkým příbuzným.

Jinak k článku: nejlepší je shánět lidi na prodej domácích produktů přes známé a přes spokojené zákazníky.
Proč by si měl člověk v paneláku kupovat velký mrazák na rok, když se může podelit se sousedy a kamarády a od zemědělce si brát každých čtvrt (půl)roku čerstvé.
Do sklepa si dá skříň, kam ukládá sušený chleba, skořápky od vajec a jiné trvanlivé zbytky, které pak veze zemědělci.
Možnost jak obejít hygienu je i : prodáváte produkty které děláte stejně jako generace zemědělců a chovatelů před vámi, ale označujete je jako produkty určené pro krmení zvířat :-))
Dělají to tak někteří producenti např. kozích sýrů. Lidi si koupí vynikající sýr určený pro zvířata a snědí ho sami.
Maso od zemědělce je chutnější a zdravější než ze supermarketu.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Vidláku,
když oni úředníci nenechají na pokoji ani malého záhumenkáře. Jeho přežívání je možné jen z důvodu, že se dosud nedozvěděli o jeho existenci. Jinak když se budete bavit s úředníky ohledně zemědělství, lesů, vod, ochrany přírody tak zjistíte, že většinou jde o zcela normální lidi. Soukromě Vám řeknou, že by klidně přimhouřili oči, když vidí, že někdo jedná v zájmu přírody, i když tím porušuje nějaký zákon v jeho části, ale že i nad nimi jsou kontroly a musí postupovat podle zákona.
Na vině jsou poslanci a jimi přijaté nebo neměněné zákony. Příroda nebo lidé by si poradili sami. Výsledkem práce poslanců ČR je pak sucho a povodně. Přitom náprava je snadná, stačí jen dát prostor a podpořit ty, kteří se snaží a netrvat na byrokratických nesmyslech.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Jeden renesanční anglický filosof o tom napsal knihu Utopie už na začátku 16. století. Stručně řečeno idealistická, ale neuskutečnitelná představa. Ne proto, že by šlo o ignorování zákonů ČR, ale proto, že by šlo o ignorování ekonomických zákonů a to si může dovolit tak leda Trump.
Stačily mi farmářské trhy v našem městyse, který si říká centrum Zahrady Čech. Už na nich prodávají z 90% jen překupníci nekvalitní a předražené zboží.
Lednice ve sklepě v paneláku budou po zaplnění jako první vykradeny.
Pokud jde o aplikaci, která by spojovala nabízející a poptávající, ta už existuje a je zadarmo, Facebook.
Doba se rychle mění u nás jsou nejlevnější zemědělské produkty v Kauflandu, jenom důchodci, kteří nemají auto, nebo se došourají pro nákup tak do 1000 metrů chodí na místní tržnici, kde fungují zase, jak jinak 2 hlavní překupníci s předraženým zbožím.
Ale letos začal Facebook fungovat. Místní vidláci z okolí městyse už své zákazníky, se kterými se spojí na Facebooku, dobrovolně zavážejí svými pekáči až k domu za bezkonkurenčně nízké ceny podle rovnice:
Finální prodejní cena = cena Kaufland - režie Kaufland - zisk Kaufland
A celkem to funguje, jenže v úplně malém a pouze v době dobré sklizně, takže broskvím z Uruguaje konkurují jen krátce.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

O poptávku o produkty drobných sedláků (nějak se mi příčí slovo "farmář") ze strany obyvatel měst a městysů by určitě nebyla nouze. Větší riziko vidím na straně sedláka vidláka. Myslím, že většina úředníků sice raději "nevidí" nebo "přimhouří oči", nesmí se ovšem najít závistivý vidlákův soused, který souseda napráská. Pak už úředník konat musí.
Cestou by bylo zmírnění byrokratických předpisů pro drobné zemědělce. Pochybuji ovšem, že by to prošlo v současném parlamentě, kde vládne ANOfert.
To leda, že by se podařilo udělat z Agrofertu papírově 10000 drobných zemědělců, aby se na tom vydělalo podobně jako na korunových dluhopisech

Zatím bez slepic

Já bych v ANOfertu zase takového démona nespatřoval a kdyby to Andymu ANOLačnému hodilo alespoň o pár korun větší zisk, určitě by to zrealizoval. Jenže si nedokáži představit, že by se to zalíbilo Usá a Éú a to zvláště poté, co před nějakou tou dobou předvedl přímo raketový nástup do jejich řití. Toho by si Donald Kachník i Andžela Zmračená jistě všimli, že jim v zadku najednou rychle něco chybí a nevěděli by, co se všemi těmi reexportními zmetky, které do Čech převyváží a bez kterých by se ti vzpurní čeští problémáci obešli.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Spíš takovou neblahou otázkou zůstává, kolik z těch "hodných měšťáků" by Vidlákovi pomohlo, kdyby byla třeba jednu sezónu neúroda nebo byl nějak nemocný a tudíž by nebyl schopen dodat požadovaný matroš. Říkává se "v nouzi poznáš přítele", takže pak se často se značným rozčarováním ti "přátelé" mění na pořádné zmetky, asi mnoho Kydačů nějaké takové osobní zkušenosti má.

Možná že ten tlak byrokracie dává možnost poznat "nepřátele" ještě krapet dřív než v krizi -> a naskýtá se tedy otázka, co že vlastně užitečného již teď dělají ti "měšťáci" pro ty možná stále naivní ale přesto stále dobrosrdečné vidláky? Nenapadají mně žádná pozitiva :-( [jen omílaná negativa jako další a další byrokracie, podrazy, omezování, buzerování, přitvrzování, ignorování stížností/potřeb/požadavků/přání atd. - z čehož mi vyplývá že nepřátelé poznávám a to je ještě tak nějak všeho tak nějak nekrizové množství].

Zatím bez slepic

Kamil Landa.
Je fakt,že ta svépomoc,výpomoc v zemědělství,se hodně vytratila združstěvněním vesnic.
Co vím,tak to dobře fungovalo,jak po vesnicích,tak od měšťáků z okolí.
V těch horších případech,nikdy nenechali zemědělce a jeho rodinu ve štychu,našlo se dost ochotných pomocníků.
Co sleduji,je málo takových zemědělců,aby vyhověl ve více produktech zákazníkovi a aby zákazník objížděl zemědělce,tak to dělá opravdu málokdo,tak se pak nedivíme,že jde do marketu.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Zdruštevněním vesnic? A prosím kde se tímto vytratila ona pomoc? Co vím od prarodičů atd. tak si pomáhaly navzájem rodiny a občas, když byla výjimka sousedé. Takže ten ideál o kterém píšeš nexistoval, je pouze ve vzpomínkách, které vzppomínají na něco co neexistovalo...
Kde prosím bylo to, že když potřeboval zemědělec pracovníky se sebralo pár měšťáků a za byt a stravu nezištně šlo makat na pole, protože jinak by neměl zemědělec co do huby? Vždyť ty co měli pár metrů dělali na fulltime v továrnách a i ti co měli +-hektar museli makat v továrnách...
A Sedláci ty měli levnou pracovní sílu co dělala pomalu jenom za byt a stravu, kdy oblečení dostávali "zdarma"někdy i 1x do roka od sedláka...

Hele, kdyby v naší rodině nebyli zemědělci co to dělali za první republiky, kdy mezi přčedkama byl sedlák, záhumenkář atd., tedy mám porovnání a hlavně s první ruky jak to chodilo bez přikrášlování, tak bych tvoje slova hltal a věřil jim, ale bohužel mám informace jak to chodilo doopravdy a to co píšeš je pouze pohádka...

Zatím bez slepic

Pane ass
Sice pocházím z vesnice,kde nebyl nějaký velký sedlák,nebo statkář.
To bývalo,kdy měl sedlák děvečku,pacholka.Ono se to hodně změnilo po vzniku republiky,po půdním komasu,kdy dostalo hodně bezzemků část půdy po velkostatkářích,kteří měli hodně sloužících.Jak jsem psal.pokud si sedlák,zemědělec vystačil sám ze svoji rodinou obhospodařit všechny práce,nemusel najímat pomoc.Kdo to nestíhal,tak si najímal pomoc na sezonní práce.většinou za zboží.Združstevněním vesnic,už nebylo potřeba tolik pomoci,přišla technika,jestli si pamatujete na STS.Pamatuji také na bramborové brigády i školní mládeže,nebo česání chmele,ale i to všechno je pryč.Když to řeknu po lopatěi i ta vesnice už musí být zásobována jako město.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Technické řešení webu, kde by si vidlák hledal strávníka by nebylo obtížné, problém bude v tom, že je to slabý bod návrhu, na který bude ouřad útočit jako první. A po jeho zničení je celá idea v háji...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Já ty argumenty, proč to nepůjde, neřeším. Drůbež, olej, brambory, ryby, vejce od přátel a známých, sezonní ovoce a zelenina vlastní nebo z rodiny, kořalku ještě dopracuji, nutný zbytek z kauflandů. Okruh dodavatelů a odběratelů se pomalu ale jistě rozrůstá. Ono to jde a ani ten důchod to moc neohrozí.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Najskor konstatovanie. Vidlakove navrhy povazujem za kroky spravnym smerom. To co navrhuje je vlastne ekonomika ktora tu fungovala odkedy sa objavil na Zemi clovek. T.j. uz niekolko milionov rokov a fungovala uspesne.
Co je vyhodne pre ludi nie je vyhodne pre vladcov. Toto pravidlo sa objavilo asi s prvym vladcom ktory prekrocil prah rodovych vztahov. Cca od 18-19.teho storocia zacali mat vladcovia dostatok prostriedkov na ucinny vstup do prirodzenych ekonomik. Nemecka a Rakusko objavili vsemocneho uradnika s peciatkou ktory sice malocomu rozumie ale poslucha a peciatkuje. Dnes ziskal uradnik ku peciatke este aj pocitac ktory ale uz nerozumie nicomu (nasi slavni Pirati v parlamente su iba vrcholom ladovca:). A nakoniec take EET v Cechach a na Slovesku nie je nic ine ako dalsi krok (je zaujimave kolko ludi vidi iba jej obal tzv. spravodlivost. Akoby zdanenie bolo spravodlive. Akoby samotne zdanenie malo v sebe nejaku spravodlivost:) na potlacenie este zvyskov Prirodzenej ekonomiky.
Nuz a totalita - ktora mimochodom tu este nikdy celkom nebola (snad Kabodza Cervenych Kmerov) - nastupi ked sa stratia hmotne platidla ako papierove peniaze alebo zlato. Zlato bude iba v trezoroch vladcov a peniaze nahradia cisla v pocitacoch a nico ako nase magneticke karty. To nastane cas ozajstnej totality a absolutnej ekonomickej spravodlivosti. Este aj manzelkam implantuju do ... elektronicky snimac s WiFi on line pripojenim na danovy urad aby sa absolutna danova spravodlivost mohla uplatnit aj v oblasti manzelskej sexuality. A mohla sa spravodlivo zdanit.

Ze si robim srandu a pisem v nadsadzke? Vobec nie. Vravim, ze nam vladnu idioti, labilni psychycky naruseni jedinci a uchylaci.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Díky Vidlákovi, že žije, myslí a píše! To podstatné tu zaznívá jen jakoby mezi řádky: zbytky svobody, spočívající v možnosti sázet, sklízet a konzumovat z vlastního co chci a kamarádům prodat a rozdat, co zbyde, jsou ubohým pozůstatkem toho, co je vlastně člověk: nekonečné vědomí s neomezenými možnostmi. Pinožíme se tu v parodii na sebe sama a děláme, jak se nám to líbí... V takovéhle situaci je vlastně cokoli pozitivního dobře. Takže za jeden rok jsem z hospodářství svého kamaráda udal (bez koruny zisku přeprodal) mezi svoje kamarády, kolegy a známé: 350 kg hovězího, 12 prasat (na půlky), 45 králíků, 30 husokachen a cca 100 kuřat a 5kg čerstvého kozího sýra. Mně to přineslo celkem dobrý pocit, jim zdravé jídlo a hospodáři zjištění, že mu tento způsob života nepřináší finanční standard, na který byla zvyklá jeho rodina, když žili v Praze... Chci tím říct, že změna, po které tu voláme musí být o móóóc větší, než vynalézání, jak se vyhnout Babišce. Že se musíme dobře dohodnout na pár pravidlech a ty pak bezpodmínečně dodržovat. Při vší účtě, zdar!

Zatím bez slepic