Vidlák vynálezcem

Autor
Štítky

Chtěl bych vám dnes vyprávět jeden velmi typický příběh, který se v mnoha variantách opakuje pořád dokolečka. Jak jistě víte, pracuji v jedné z Babišových korporací jako investičn í technik. Mám na starosti všechna babišova obilná sila a k tomu hnojivářské areály. Moje práce zjednodušeně spočívá v tom, že nechávám opravovat všechno, co se porouchalo, plánovaně nechávám opravovat to, co by se porouchat mohlo a plánuji koupi nových strojů a zařízení podle toho, jak se vedení rozhodne, že se budeme vyvíjet. 

Před třemi roky jsem si tak seděl v kanceláři, byl leden, korporační plány se právě schvalovaly na centrále kdesi v Praze, lehce mrzlo, nikde se nic neporouchalo, všechno šlapalo jako hodinky a já neměl do čeho píchnout. Tedy neměl jsem na práci nic smysluplného. Měl jsem sice plný stůl nevyřízených lejster a měl jsem se snažit o inventarizaci archivu, ale všechno to ISO prostě nemám rád a tak jsem vyhlížel cokoliv, co by mě té kancelářské rutiny zbavilo. 

Měl jsem štěstí. Přišel kolega - vedoucí jednoho sila a barvitě mi začal popisovat, jak měl málem dvojitý infarkt a čtyřnásobnou mrtvici. Byla zima a to je období, kdy se sila musejí zbavit různých cizopasníků a brouků. Zásobníky jsou plné, obilí se postupně všechno čistí a zpravidla se kdesi v hromadách obilí začnou objevovat horká ložiska, což znamená, že se objevili potemníci a pilousy. V milionových množstvích

Řešení je jednoduché - obilí se zaplynuje. Existuje velká škála možností, jak to udělat-  od odborné firmy, která použije kyanovodík jak v Osvětimi, přes jiné různé plyny, kouře a podobně, ale nejlevnější a nejelegantnější řešení je Gastoxin. To jsou takové malé tabletky nasycené fosforovodíkem nebo podobným plynem.  Ty se postupně házejí jedna za druhou do dopravníku obilí při čištění. Obilí napadá do zásobníku, plyn se postupně uvolní a zabije všechno, co dýchá.  

Plyn je to relativně bezpečný. Váže se na hemoglobin a zabraňuje krvi nosit kyslík. Stejně funguje i oxid uhelnatý, ale fosforovodíku stačí menší množství. Sám o sobě není jedovatý. Jen kdybyste se ho nadýchali hodně, udusíte se.  Dříve by se vám ale dlouho točila hlava, udělalo se vám blbě a po půlhodince na čerstvém vzduchu by bylo všechno v pořádku. Člověk by musel být hodiny v promořeném uzavřeném prostoru, aby na to doplatil. Navíc plyn se při styku se vzduchem velmi rychle rozkládá. 

Aplikace je tak bezpečná, že po zaplynování celého sila můžete klidně chodit venku kolem budovy a číst si výstražné tabulky na vratech. Není třeba žádné nebezpečné kilometrové pásmo. V praxi se to dělá tak, že někde u dopravníku sedí chlap, má otevřené okno, u sebe hliníkovou nádobu s tabletkami a každou minutu jich pár kousků hodí do díry v dopravníku. Normálně má jen gumové rukavice a roušku.... a samozřejmě školení o aplikaci nebezpečných látek s deseti podpisy a kulatým razítkem. 

Plyn je tak bezpečný, že se na bezpečnost vysloveně kašle - kolega vedoucí právě načapal svého podřízeného silomistra, jak sedí u dopravníku, roušku samozřejmě nemá, rukavice samozřejmě nemá, jednou rukou háže tablety a v druhé má velký dřevorubecký krajíc chleba se sádlem a klidně se láduje. Vždyť je přestávka ne? Co by to vypínal, nají se za provozu.  Vedoucí z toho měl málem smrt, už se viděl jednou nohou v kriminále a druhou u exekutora, jak splácí podřízenému doživotní následky a jak si tak vyléval srdíčko, tak jestli bych s tím nemohl něco udělat. Nějaký strojek, který by ty tabletky dávkoval sám.  Samozřejmě, aplikaci by byla s to dělat odborná firma, ale ta chce za sanaci tuny obilí deset korun. A deset korun krát dvacet tisíc tun na běžném sile, to je sakra velká kupa peněz. 

Hoj to jsem hned poskočil, shrnul ISO lejstra ze stolu a začal si kreslit. Pár dní mi to trvalo -  ono vymyslet něco, co nebude moc drahé a přitom to bude fungovat, ne na chvíli, ale dlouhá léta, to není tak jednoduché. Zároveň to udělat snadné pro obsluhu, pokud možno i blbuvzdorné, to jsem zlámal nejednu tužku. Pak se to muselo nechat vyrobit, vychytat mouchy, ledacos předělat... zkrátka tři měsíce utekly jako voda, než jsem se mohl vytasit s funkčním prototypem. 

Podařilo se mi to. Vymyslel jsem aplikátor tablet, kterému stačil jeden motůrek a měl jen jeden pohyblivý díl. Dal se seřídit na různá aplikovaná množství, byl to jednoduchý robustní kus nerez oceli a skla a fungovalo to tak dobře, že zmíněný prototyp už jede třetí sezónu a není na něm vidět jakékoliv opotřebení, neměl jedinou poruchu ani chybu při dávkování. A to ho obsluhovali stejní týpci, jako ten, co si debužíroval s jednou rukou od jedu. 

Vyřešilo to několik much jednou ranou. Jednak stačilo strojek ráno naplnit tabletami a on pak celý den spolehlivě dávkoval, stačilo jen tu a tam na něj mrknout. Svačení se přesunulo zpátky na šatnu, zatímco strojek pracoval. Pak se ukázalo, že jiné obsluhy sice u dávkování nesvačily, ale také si usnadňovaly život a místo dávkování co minutu prostě přišli dvakrát za směnu a nasypali celou tubu naráz. Fungovalo to také, ale najednou při přesném dávkování strojkem se rapidně snížila spotřeba tablet. Zkrátka mělo to samá plus. Obsluha se nevystavovala potenciálně jedovaté látce, klesla spotřeba jedu, nehrozilo žádné porušení bezpečnostních předpisů a ještě se ušetřila pracovní síla, která mohla místo házení jedových tabletek třeba sedět na velíně a mít nohy na stole. 

Ale ISO mě dohnalo...

Prototyp jsem slavnostně předvedl, všem se neskutečně líbil a pak přišla naše koordinátorka pro aplikaci evropských norem a zákonných předpisů a ta zjistila, že strojek nemá žádnou homologaci. No to skutečně nemá. Dělala ho strojírna o čtyřiceti zaměstnancích, která převzala moje náčrtky a dala tomu praktickou podobu.

Pak kolegyně zjistila, že žádná z norem o dávkování strojkem nemluví a neexistuje tedy žádný předpis, který by to upravoval. A když se to vezme kolem a kolem, vlastně bychom tu aplikaci vůbec neměli dělat, protože při tom máme spor několika předpisů z oblasti lékařství, bezpečnosti práce a nakládaní s nebezpečnými látkami a po pečlivém přečtení vznikla v jejím počítači nová směrnice, která aplikaci gastoxinových tablet zakázala. Ředitel ji podepsal... 

Ne, nepřišel žádný cizí auditor. Nedošlo k nehodě, nikomu strojek nespadl na nohu, nikdo nestrčil prst pod kryt vrtulky motoru o šedesáti wattech. Jen nikdo zbytečně nedýchal fosforovodík a stačilo mnohem méně jedu. K praktickému vyřešenému problému přišel vyškolený úředník a po několika normách se z toho stal problém neřešitelný. Že jsem byl naštvaný, to si dovedete představit. Zachránil jsem alespoň ten prototyp, abych mohl machrovat, jak jsem byl kdysi chytrý. 

Pak uplynuly dva roky a já jel za svým dodavatelem strojních dílů převzít dokončenou zakázku (ta stejná strojírna, co vyrobila prototyp dávkovače) a co nevidím. Můj strojek.  Dvacet mých strojků. Tesně před dokončením. Že by někde jinde měli víc rozumu? Kdepak... to u nás nakonec zvítězila lenost a praktičnost nad papírovými ouřady a navzdory směrnici se strojky koupily, pod jiným názvem. A i když to naše vnitřní směrnice zakazuje, strojky jedou na každém sile a dávkují a dávkují. Oficiálně je nemáme. Nikdy jsme žádný nenechali vyrobit. Vlastně tu vnitřní směrnici o nedávkování nějak dodržujeme, tedy všechny papíry jsou správně podepsané a orazítkované. 

Takhle se dneska pracuje. Než řešit praktické problémy, raději se vyrábějí směrnice. A protože není možné je dodržovat, pokoutně se věc vyřeší. Něco jiného se dělá, něco jiného píše a něco jiného se o tom myslí.

Až jednou můj prototyp přestane fungovat, vezmu si ho domů a celý tento příběh uložím v aplikátoru jako posleství pro budoucí generace. Strojek je z nerezu, vydrží déle než schránka na kostelní věži.  

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Vidláku, Vidláku....
Takhle se sám napráskat, to může skončit i dost blbě.
Obelstít systém? Jedině jako kuna - potichu a při zdi.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Pane Vidlák.
Něco vynalézt a bez odměny,tak to určitě nejde.
To je i zázrak,že se to do těch dvou let,aspoň takhle uskutečnilo.
Laicky se zeptám,opravdu to nezanechá nějakou stopu v tom obilí,že bude z něho nezávadná mouka?

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Zanechá a nebo nezanechá stopu v obilí? Asi tak stejnou jako každé auto, které projede kolem pole a vítr nad pole zanese kouř z výfuku... :-) Každý den, každou hodinu padá na obilí prach, různé aerosoli, v případě deště pak sloučeniny síry z leteckých motorů, azbestová vlákna. Ale těchto všech látek je asi tak desetkrát menší množství než jeden kvalitní pesticid.
Takže berme to takhle. Ano, každá látka zanechá na obilí nějakou to stopu. Ale z hlediska množství je na prvním místě agrochemie na poli. S každým krajícem chleba sníme dávku jedu. Devět desetin této dávky se naprášilo na obilí na poli a jedna desetina se přidala při skladování.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

že Vidlák je pravý "selský hňup".
Hňup si vymyslí nějaký mechanický podavač a myslí si, že všichni sednou na prdel.
A vůbec není schopen pobrat, že TAKTO SE DNES NEVYNALÉZÁ!!!!!!!!!
Takže Vidláku, až si zas usmyslíš býti náhradním edyzónem, musíš postupovat následovně.

Nejdřív to nejjednodušší - myšlenku hodit na papír, to je ten náčrtek podaný strojírenské firmě, což je už úplně špatně.

Když máme náčrtek, šup s ním na patentový úřad, protože jinak po tom neštěkne ani pes.

Když to máme zpatentováno, oslovíme nějakou konstrukční kancelář, která má zvuk. Že tam nic neumějí, je naprosto podružné.

Zároveň oslovíme další kancelář, která umí elektriku. Přivést na svět heblo s jedním pitomým motorkem je naprostá zhovadilost, zakazuje se.

Další krok - oslovíme kancelář, která se postará o soft wear a konektivitu. Pro staré pitomce, kterých tu je většina - jako já - stroječek je bezpodmínečně nutné osadit asi tak třemi čtyřmi řídícími jednotkami, zařídit bezdrátový tok dat přes sběrnici CAN-BUS (nevím, co to je, ale je to teď moderní) do centrálního serveru a zálohovat to na cloudu. A pochopitelně je to potřeba propojit s GPS a vybavit to nejrůznějšími mapami. Pro pitomce - mapa, to je digitální pitomost, která udělá povelem přes počítač to, co dělá selský hňup Vidlák ručně na začátku šichty po kafi a cigáru, neboli sešteluje dávkování podle toho, kolik je právě ochoten utratit Velký Andy za jedy.

No a pak je potřeba naprogramovat životnost stejným způsobem, jak se to dělá u ostatních spotřebních výrobků, tzn. specializovaný projektant prověří funkční model a upraví přepdepsané materiály nebo velikost součástek tak, aby strojek kviknul půl roku po záruce.

A teď ty zákony. Souběžně s rozjetím tohoto procesu je potřeba vypracovat PROUDŽEKT, na který se podá žádost o prachy z fondů EU. Na to je potřeba dalšího dvounožce, který se v tom vyzná a umí na ty dotace dosáhnout. Když dopadnou dotace, okamžitě se rozjede přes ojromaml... pardon, europoslance zakomponování užití tohoto "chytrého" eurostrojku do směrnic a doporučení ojropské komise, takže se vlastně užití tohoto přístroje přikáže ojronormou, kterou se NIKDO neodváží obejít, tudíž se tímto způsobem zajistí dostatečný odbyt.

POZOR - FINÁLE!!!!
Nyní se sežene dvounožec, který za ubohá tři procenta z obratu postará o sečtení všech nákladů, podělí je předpokládaným počtem strojků dodaných do EU a vynásobí výslednou částku číslem 2 (dvě). To máme nějakých 97 % ziskovost. No, nic moc, ale doba je zlá, že ano.

A výrobek může započít sloužit.
A selský hňup s chlebem se sádlem půjde za bránu, a od ní rovnou před soud v Haagu za genocidu, kterou spáchal házením jedů nezabalenou rukou zamaštěnou od domácího (fuj!) sádla.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

A nešlo by teda tomu dávkovači nechat udělat tu homologaci?

Zatím bez slepic

In reply to by Kadlas (neověřeno)

Trvalý odkaz

To je naprostá šílenost. Stojí to neuvěřitelné prachy a hlavně spoustu času.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Milý Vidláku,
a které chemické prostředky tedy Vaše kolegyně povolila na likvidaci škůdců v obilí? Kyanovodík od odborné firmy? Vaše kvalitářská kolegyně celou proceduru jen výrazně prodražila. Problém je v Gastoxinu a ne ve Vašem dávkovači. Ten můžete po úpravě zvětšení použít na automatické krmení čuníků, slepic, atd.
Může být Gastoxin použit v silu? Podle výrobce Delicia Freyberg GmbH může 1x ročně po dobu min. 5 dnů (platí pro teplotu v silu do 25°C, jinak jiná doba). Po aplikaci má být obilí přečištěno od zbytků přípravku.
Ale samotný přípravek Delicia Gastoxin zakázaný není a Váš dávkovač je v pořádku také. Jediným problémem je, zda přípravek aplikujete správně, ale rovnou zakázat je od Vaší kolegyně nebetyčná pitomost. Takovou úřednickou hloupost porazíte jedině tím, že ji budete Vy a vedoucí sil neustále dotazovat, jak tedy máte správně postupovat při ochraně obilí, když všechny povolené postupy hrozí významným rizikem ztráty celé skladované zásoby obilí.
Pak už stačí jen říct, že jste chtěli udělat zásah a zachránit obilí, ale podle směrnic ISO nemůžete a tak vznikla ztráta ... Kč. Teprve když se něco pokazí a stojí to peníze, je možné úspěšně bojovat s úřednickou tupostí. Jen je nutné si předtím přečíst všechny směrnice, které se toho týkají, a o hrozící ztrátě informovat nadřízené.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

krásný, mladý a chytrý.
Jinak byste znal větu:
"Dejte mi židli, práci si najdu sám."

Zatím bez slepic

Nejsem ani mladý, ani krásný, ani chytrý, tj. nejsem free, cool ani in (= frikulín). Jen čekám, kdy se celá ta byrokratická stavba vyhnaná do výšek absurdna zhroutí a lidé s údivem zjistí, že vlastně ony směrnice, příkazy a zákony vyjma několika nejzákladnějších k životu vůbec nepotřebují. Tím o živobytí přijdou soudci, právníci, politici a poslanci, ústavní soudci, ombudsman, neziskovky, státní úředníci, herci a herečky, zpěváci a zpěvačky. Prostě všichni ti, kdo mně za peníze z mých daní neustále přesvědčují, jaký jsem ošklivý, xenofobní, nemoderní, nepřizpůsobivý, netolerantní, hloupý a nechápavý. A především neochotný se podrobit jejich moudrému odbornému směřování, radám a vedení a volit, jak mně kdejaký hejhula, co se jednou mihne v TV, nezištně poradí.
To všechno vím sám při ranním pohledu do zrcadla a musím s tím každý den nějak žít. A nechci být hezčí, xenofilní, moderní přizpůsobivý, tolerantní, chytrý a chápavý, ochotný naslouchat modrým radám a nevěřit vlastnímu rozumu. Pokud to tak uděláme všichni, ušetříme spoustu peněz za soudce, právníky, politiky a poslance, ústavní soudce, ombudsmankyni, neziskovky, státní úředníky (herecké a zpěvácké tvory ne, ti se znovu vecpou kamkoliv).
Jeden příklad z mnoha. Vydám se do Libye, nasednu na gumový člun a dojedu do EU. Prohlásím se za uprchlíka před válkou a nepotřebuji k tomu ani pas nebo občanský průkaz. Tak proč je rovnou nezrušit a pohraniční policii a Frontex taky, stejně hranice nechrání?
Tož tak. :-)

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pane Gerd.
Prý je to trochu jinak s těmi utečenci a jejich přeprava na člunech,od libyjských břehů.
Vzdálenost je 700km,100 osob na člunu,prý při rychlosti 7km za hodinu,by to trvalo tři dni,kde jsou pohonné hmoty,jídlo,pití,takže je někdo vozí k Evropským břehům,kde se teprve naloží na čluny,aby předstíraly utrpení.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Je to asi měsíc zpátky co vyprávěla sousedka dělající v uprchlickym centru v Bálkový. Přijali tam zatim největšího exota :-). Bělocha. Buzíka z Austrálie. Byl jim tam dodán v růžovým oblečku s dámskou kabelkou, ve který měl slipy velikostně tak na osmiletýho kluka a menstruační tampóny. Jen co udělali administrativu a měli ho dát někam na cimru, tak se dožadoval kondomu a lubrikačního gelu. Kondom mu nedali, že prej nikdo neměl; a od zdravoťáků dostal trochu vazelíny.

Prej tam rekonstruujou část pavilonu. Říkal jsem jí že mu měli dát igeliťák od rohlíků a vymluvit se, že kvůli rekonstrukci maj finanční krizi a že v Čechách se to prostě jako náhrada kondomu používá. A místo vazelíny že mu měli ukázat aby natáhl dlaň a kydnout mu do ní kus solviny, že to je česká specialita, jen drobet naředit vodou a pak že by to bylo fajn. Myslím, že kdyby to pro kýžený účel užil, tak by ho solvina z pravdolásky rychle vyléčila :-).

Pak jsem se s ní bavil ještě za pár dní a říkala, že ho převezli někam do Plzně do nemocnice, kde si ho nechali na psychiatrii; a zaměstnanci utečeneckého centra byli moc rádi, že se ho zbavili :-). Zato asi chudáci chocholoušci :-(!

Zatím bez slepic

Typoval bych to na Dobřany, tam jsou na podobný týpky zvyklý a zařízený.

Zatím bez slepic

Kecal jsem dneska se sousedkou. Australan je na psychiatrii ale jestli v Dobřanech nebo jinde to neví. Nicméně se mu tam prý moc líbí a prý se zlepšuje :-).
Nejnovější "průser" prej udělal Gruzínec. Sice ho už vylifrovali do Francie, ale měl chytrý hodinky. Hodinky můžou připrchlíkům nechávat, mobily a foťáky ne, ty jim vracej když je lifrujou pryč. No a u tohohle Gruzínce když žádal jestli mu na ty íkvé hodinky nepůjčej nabíječku zjistili, že na nich má foťák, takže nevěděli, co si tam případně nafotil. Čekaj na novou směrnici o zákazu i hodinek :-).

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pane zemědělče,
vůbec nepochybuji o tom, že imigrace ze severní Afriky je řízená akce. Osobně se domnívám, že jde o krok, který má zlikvidovat evropské sociální a zdravotní systémy. Až do nich budeme jenom platit, ještě rádi přejdeme na soukromý systém pojištění nebo stávající veřejné systémy zrušíme. A taky se jedná o dovoz žoldáků do armády bez vazeb na původní obyvatelstvo. Cizinecká legie naruby nebude mít potíž střílet domácí populaci, ke které nebude cítit žádnou vazbu. Evropská armáda (pokus o založení) nebo návrhy na verbování cizinců do Bundeswehru jsou takové první pokusy. Konečným cílem je rozpoutání války proti východní Evropě za větší zisky a dobytí Ruska. Drang nach Osten nikdy neskončil.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pane zemědělče,
na rychlost 7 km/hod by ti imigranti museli pádlovat. A to už je práce a to není pro ně. Ale pokud čluny nemají motor nebo jen malinkatý, tak by skutečně čluny jely jen takovou rychlostí, a na cestu nejsou vybaveni. Rovnou čekají v mezinárodních vodách, až si je další parta pašeráků (Lékaři bez hranic a podobné neziskovky) přebere, a z člunu si ta první parta pašeráků odváží motor k dalšímu použití. Daleko se s ním nedostanou a cestu dlouhou cca. 500 km z Tripolisu na Sicílii (nebo Tobrúk - Kréta, 300 km) by nezvládli ani náhodou. Je zajímavé, že imigranti nejezdí z Tuniska, odkud je to na Sicílii ještě blíže.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Vidláku, čímpak se nyní v Andyho kravínech desinfikují kravám kopyta?
Formaldehydem, že jo?
Předtím dlouhé roky roztokem modré skalice.
Ponechám na čtenářstvu, aby posoudilo, co je nebezpečnější jed.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Kopíruji z článku Vidláka:
„Zásobníky jsou plné, obilí se postupně všechno čistí a zpravidla se kdesi v hromadách obilí začnou objevovat horká ložiska,což znamená, že se objevili potemníci a pilousy. V milionových množstvích…..Ty (tablety) se postupně házejí jedna za druhou do dopravníku obilí při čištění. Obilí napadá do zásobníku, plyn se postupně uvolní a zabije všechno, co dýchá.“
A tak se ptám Vidláka, zda a kdy se pak to obilí zbaví těch milionových množství zabitých potemníků a pilousů a nebo je dle moderních trendů mouka obohacena i o semleté miliony broučků , zabité „relativně bezpečným“ plynem? Je pro mne fascinující, s jakou lehkostí každý věří, že ON již dělá celkem zdraví neškodné akce. Jasně nakonec každý jed od pesticidu, herbicidu…. je nakonec třeba v tom obilí sám o sobě snad v povoleném množství, ale člověk v chlebu zbaští bohužel s dalšími surovinami všechny dohromady a opakovaně a dlouhodobě. Je to jen postesknutí, nekamenujte mne prosím, viz i komentář FRANTA 8:53...Ale pak zase mají byznys doktoři a farmakologická loby....no a nakonec pohřebáci, tak o co jde, že!.....

Zatím bez slepic

In reply to by MAJKA (neověřeno)

Trvalý odkaz

Snad Vás Majko trochu uklidním... 

Ta milionová množství broučků představují nějakých 0,01% objemu. Možná ani to ne. V tuně obilí se bavíme o množství, které by sotva naplnilo panáka. V obilí je daleko více prachu - toho, co tam vítr nafoukal ze silnic a komínů elektráren... Před výdejem na mlýn a pak ještě ve mlýně znovu se všechno obilí čistí. A to tak, že při mletí už v obilí nemají být ani zlomená zrna nebo přischlá či jinak narušená zrna. Tedy vždycky nějaké zbyde, ale jedná se opět o zlomky procent. 

Víc než všichni broučci a jejich mrtvá sušená tělíčka s gastoxinem, mnohem víc je obilí kontaminované kupříkladu normálním olejem - z každého traktoru to trochu kape, z každého vozíku to trochu kape a pokud se taková kapka dostane na zrno, neexistuje způsob, jak ji sundat nebo jak takové zrno oddělit. Broučci se odsají vzduchem, případně oddělí na sítech. Stejně jako plevy. klásky a podobně. Ale olej se oddělit nedá, stejně jako nikam nezmizí pesticidy, herbicidy a fungicidy. a po tomto koktejlu je udušený brouček ten nejmenší problém.  A nemyslete si - podobné je to s jablky, která dáváme našim dětem, s pomeranči, banány... Z tohoto hlediska je nejlepší kupovat a jíst skleníková rajčata z velkoskleníku - ta se nestříkají, protože tam panuje přísná karanténa na vstupu a výstupu. 

Zatím bez slepic

In reply to by MAJKA (neověřeno)

Trvalý odkaz

nechce být chytrá, mladá a hezká.
V Čajně a v Žaponsku žerou brouky ve velkém a vy se tu budete ošklíbat. Buďte ráda, že nevíte, z čeho jste tlustá. Já našel v pecnech chleba špagát, šroub, myš, a furt eště žiju.

Zatím bez slepic

In reply to by MAJKA (neověřeno)

Trvalý odkaz

elektrika je draha (solary mozna budou na silech na dotace;-) ale chemie levna

https://www.vidlakovykydy.cz/clanky/zne-jsou-nedaleko-dnes-o-psenici

Každé obilné silo postavili komunisti tak, aby bylo možné zrno provzdušňovat a přetahovat. Běžné komunistické silo má dvacet buněk po tisíci tunách. Jedna se nechávala volná a během roku se stylem škatulata hejbejte se postupně obilí několikrát přesypalo. Zprvidla se nemusel dělat nic jiného. Stačilo to provzdušnit a dvakrát přesypat. Přesypání pozabíjelo většinu cizopasníků a provzdušnění a vychlazení eliminovalo ty zbylé. Pokud byl silomistr odborník, nebylo zapotřebí žádné chemie.

Dneska je doba jiná. Elektrický proud je údajně drahý a přesypávání obilí se nedělá. A pokud má výkup i moderní silo, tak to ani nejde. Dneska se staví sila tak, že má tři buňky po deseti tisíci tunách. Jak se zrno naskladní, tak zůstane. Přesypávání je neekonomické, protože chemie je levná.

zbytek si prectete sama

Zatím bez slepic

alepro.
Tyto škůdci se rádi nastěhují i do sila s moukou v pekárnách,tam se to také musí hlídat,popřípadě likvidovat.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Dávám zoolgbt normám rok, maximálně ty dva :-). Počkejte až k vám přijde ta paní soudružka úřednice s normou, že jste povinný v těch silech zajistit, aby mezi těma filckama a breberkama ty kerý sou z nich vysazený na lgbt, měli zachováno životní prostředí a mohli se tam řádně "kultúrovat"! Doporučoval bych začít ulívat nějakej ten tlustej plech a pláty a začít si tak nějak nenápadně opevňovat kancl. Až se k vám to lejstro dostane a zahlédnete před prahem normovačku, tak se zamknete a přes skajp nebo sms nebo tak nějak jí sdělíte, že už budete komunikovat pouze takto elektronicky a ať to jde ohlásit vašim dělničtejším kolegům sama. Ona za chvíli s hrůzou zjistí, že jste s ní kurvou kurevsky vypek a už se k vám do kanclu neprobije. Ale v rámci plnění norem na jedničku s duhovou hvězdičkou se úkolu bude muset zhostit a jít "do výroby" ohlásit.
Pak jí na parte napíšete, že to, že vidle, hrábě, krumpáče, lopaty, kladívka, hřebíky, šroubováky a podobný nevinný vercajk nebyl již v té době přísně dozorován a vydáván jednotlivým zaměstnancům pod pohrůžkou smrti při jakémkoliv náznaku pokusu o jiný než výrobcem předpokládaný výkon, byl její problém. Neznalost nátury prostě mnohdy neomlouvá :-).

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Tuhle jsem před lety šel kolem mateřské školky a co nevidím - barevný dřevěný domeček, pirátská lodička, několik pro/přelézaček... O pár dní jsem se dozvěděl, kolik stál jenom ten domeček a spadla mi čelist. Kombinace "bezpečák+EU dotace+homologizace" z podobné srandy vyloučila všechny truhláře a tesaře z širokého okolí (natož pak šikovné tatínky a strejce na brigádě). Vlastně se v té době dal za vynaloženou cenu koupit byt... No a tak tomu jednoduše je. A od toho ty homologizace nezřídka i bývají...

Zatím bez slepic

ten byt samozřejmě nikoliv v Praze, ale zde v regionu.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Vidláku, díky za info a reakci i ostatních, nepsala jsem to z potřeby být uklidňovanou, ale od mužů je to vždy příjemné-"su celkem klidná"- nadsázka. Zajímalo mne jen, jak to technicky vidí člověk "od sila". Já doufám, že když člověk nedostává neustále přímo "kafe od žida", jí trošku pestře (já třeba maso a hlavně maso, ale jak jen to jde pestře, to dá rozum a domácí), a nevěří na každé "vědci či odborníci zjistili", může si život celkem užít. Stejně nevyvázneme živí! A stres a "moderní doba" a srážky s blbci zabíjejí spolehlivěji, než všechny "p"otraviny dohromady.
Všem i komentujícím zde přeji vše dobré a radost ze života!

Zatím bez slepic