Mayová a Soukup

Autor

Těsně po referendu o brexitu jsem pro Kosu napsal článek, že se mi moc líbí britský humor. Referendem o brexitu britští voliči zničili více politiků než by to dokázala jakákoliv korupční aféra.  Na smetiště dějin se odporoučel Cameron, který pánubohu tykal, protože mluvil se sobě rovným, vzápětí odešel i Ralph Wigum britské politiky Boris Johnson. Nigel Farage jako hlavní příznivce brexitu ze sebe udělal debila, když rezignoval jako šéf své partaje.  Těch politiků bylo podstatně více, jen o nich běžně neslýcháme, protože je neznáme. 

Na konci článku jsem napsal, že teď se bude ve voličských očích ztrapňovat Terezka Májová a vůbec můj tehdejší článek vyzněl tak, že většina těch co přijdou, budou mnohem větší řízci než, ti kteří teď odešli. Zkrátka Britové ještě budou s láskou vzpomínat na šťastné časy malých problémků za Camerona a budou ještě dlouho čekat na nového Churchilla. 

Na druhou stranu, co mohla ta Mayová čekat? Vyjednávala, vyjednávala a vyjednala něco, co bylo předem jasné, že v parlamentu neprojde. A navíc - jakpak se asi vyjednávalo s blbkou, která se chytila kauzy Skřípal jako h..... košile? Putin byl za každým rohem, div se nestartovaly stíhačky ve šturmu na Moskvu a vrabci si přitom cvrlikali na střeše, že s Novičokem něco nesedí.  Divadýlko možná zafungovalo na místní londýnskou (i pražskou) kavárnu, ale většina lidí, co s Mayovou vyjednávali na nejvyšší úrovni, vědělo velmi dobře, jak je to doopravdy. 

Co chtít od báby, která lhala a lhala a lhala? Co chtít od země, která si musí pomáhat Skřípalem? Copak za to Mayová a potažmo britský stát dostal? Před kým se  musela nová železná (spíš hliněná) lady sklonit? 

Oni si nějak poradí. Existuje totiž celá řada řešení. Sice méně demokratických a případně úplně nedemokratických, ale řešení existují. Ještě je možné z brexitu vycouvat a říct, že hlas lidu je póvl a referendum si nezasloužil. Je možné  přijít s další Putinovou hrozbou a určitě jsou k dispozici i řešení s nějakou další válkou v Libyi nebo podobně. Co bylo na začátku? Vypěstovaný dojem, že Británii v EU už nemůže být hůř. Že Cameron je to nejhorší, co britskou politiku postihlo. Kdepak, může být ještě mnohem hůř. Teď to budou dlouho zjišťovat. Nejdřív musí být Hanibal před branami, než jim dojde, jak blbí vlastně jsou. 

 

Ale abych nemluvil jen o Británii. U nás totiž také nemohlo být hůř a tak bylo zapotřebí bojovat proti Babišovi, hrotit situaci, přivolávat cizí vojska, tedy pardon bruselské auditory. Bylo třeba vytvořit dojem, že s Babišem se hroutí demokracie, že se Zemanem přichází konec světa, že Okamura je reinkarnace Hitlera.

Co je výsledkem? Jaromír  Soukup. Miliardář moderátor si všiml, že i Babiš jako premiér musí dělat kompromisy a klanět se před Bruselem a Merkelovou. Dělá reálpolitiku a tak se musí tu a tam umazat. A tak se nějaké jeho bývalé hlasy válí na ulici a stačí je zvednout. Stejně tak Okamura nepřesvědčil, ČSSD má ještě pořád zbytečných šest procent, komunisti také mají ještě dost a zřejmě by se dalo něco ulovit i u ODSky. A navíc je tu reálná možnost, že Babiš bude v Bruseli obviněn a možná i rovnou odsouzen. To je 30% hlasů. Tihle voliči budou potřebovat alternativu, protože zpátky ke Kalouskovi nebo Hamáčkovi se nevrátí. 

Soukup je v dobré situaci. On nevládne, jen glosuje. Může být radikální, nekompromisní.  Než se v reálné politice ušpiní, už může sedět v ojroparlamentu a nebo z pohodlné pozice kandidovat na prezidenta. Ano milé děti, Zeman bude končit a jeho voliči jsou také k dispozici. Přitom platí, že vrána vráně oči nevyklove. 

Zeman sice o Soukupově nápadu moc velké mínění nemá, ale jinak to vypadá opravdu dobře načasované. 

Tak dlouho se bojovalo proti Babišovi, až  vznikl další subjekt, který bude připraven Babišovy odpadající hlasy okamžitě absorbovat. Klidně si převezme i guru Máru. A pokud Babiš vydrží, budeme mít v politice Babiše dva. Boj proti jednomu oligarchovi se rozmělní na boj proti dvěma oligarchům, čili bude asi tak poloviční. Jeden politik vlastnící média, to ještě vypadá jak pěst na oko, ale dva politici vlastnící média, to už je vlastně skoro normální. Návrat voličů do široké kalouskovské a knížecí náruče se konat nebude. 

Zkrátka Babiš je ještě slabý odvar toho, co přijde po něm. A představte si, co se stane, až Křetínský zjistí, že Soukup se už také umazal a na ulici leží spousta hlasů, jen je posbírat. Nemluvě o tom, že už nebude Kalousek ani ČSSD a v té době už nejspíš nebudou ani Piráti. Proč? Inu celý jejich příští volební úspěch závisí na tom, jak se bude dařit v Praze Hřibovi. A v Praze prolezlé všemi Janoušky a Rittigy se nemůže dařit nikomu. V parlamentní opozici piráti moc velké terno neudělají. Bartoš vedle Feriho... není šance. 

Nejde o to, jestli Soukup uspěje. Možná ano, možná ne. Ale když nebude on, přijde někdo jiný. Hlasy leží na zemi. Stále poklonkujeme, stále není vyřešená africká a arabská migrace. Stále máme lidi v exekuci. A hlavně - stále máme kavárnu, která pracuje vší silou, aby se Babišovi a jeho následovníkům dařilo. 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 2 (1 hlas)

Komentáře

Trvalý odkaz

vlkovi napsal, že jsme svědky rozpadajícího se státu (UK), tak se nasral. (Možná proto, že neměl odvahu na to pomyslet.)
Už je to tady, pěkně se začínají prohlubovat příkopy vykopané referendem. A bude hůř.
Proč bude hůř? Protože připrchlíci jsou už tak ofrklí, že jezdí loďkami přímo do UK. Už je vyzkoušeno, že si to běláci z ostrova nechají líbit. V létě bude mazec, i když the Channel je studenější, než Mediterranean Sea.

Nu a co Jarouš? Už nebude první, páč první bude na věky Božský Andy - Makáčsorryjako. Čímž není řečeno, že musí být neúspěšný. Naopak. Reklamu si už dělá, tak co. Koblihové mu to hodí, jasná věc. Stran a straniček potácejících se nebezpečně blízko pěti procentům je docela dost.

Zatím bez slepic

Sice toužíme po nejlepším politikovi, ale ve skutečnosti ve volbách volíme menší zlo. Když jsme v pekle, tak jen ďábel může ukázat cestu ven.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

ale i ten z druhé strany, lopuchový.
—-
Odejděte bryti zlatí
pod vedením Terezy
baby se vám burkou šatí
mlátíte nás řetězy.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

oblíká je Bandi.
Bandi Vámos z Indie
český lid na žgryndy je.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Prostředky vždy světí účel
mnohý by i třeba bučel
kdyby mu to prachy neslo.
Třeba by i křičel heslo:
ty můj věrný bratře
kdo ti chleba natře?
Eloi eloi lama zabachtany
zas ti spadl na zem z druhé strany
těžko se poučíš, lide,
bača zas zatáčať ide.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

že Ládik je furt ve formě.

Zatím bez slepic

In reply to by Targus (neověřeno)

Trvalý odkaz

přikryje i ropuchu. List z lopuchu všechno jistí, to ví všichni anoisti.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Dneska píšem ve verších?
No mohu se přidat.
Napsat k tomu rešerši
pak půjdu hnuj kydat.
Angličani milí zlatí, obyčejní piráti,
mysleli že brexitem as všechny lidi uchvátí.
Mysleli, když v jejich čele, stojí ňáká královna,
že jim všichni pokloní se, zatím šlápli do ho...
Jak to bude, do budoucna, kdo to milé děti ví?
Ten v Londýně na radnici, muslim Khan jim napoví:
Je nás mnoho, bude více, nemůžeme nevyhrát,
z neslavného Commonnwealthu bude slavný Kalifát.

Zatím bez slepic

Helvajs - dobrý
všem nám poví,
jak v Bruseli podmínky Britům uvařili
aby si všichni rozmylslili
bouřit se proti Bruseli
zkuste to a budete v ….

Vždyť to veršování nic není´.
V ruce sklenku a verše se jen rojí jak kůrovec v chvojí.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Sláva Anglie skončila brzy po druhé světové válce,podrobením se USA,podobně Francie.
USA,jak to už otevřeně říká Trump,nechtějí silnou Evropu,EU,takže to Anglie začalo jako s první.
Proč to ale řídí židé,Mayová,snad to mnohým Angličanům došlo,tak to brzdí.
To je přesně,jak píše Vidlák,na chodníku leží hlasy,ČSSD,komunistů,ANO,SPD,ODS,TOP,Starostové,Piráti.
Kdo je osloví,má vyhráno,jen si myslím,že to není Soukup.Je to jen další narcis,který má rád jen sám sebe.

Zatím bez slepic

Admirále

Prosím ozvěte se mi na mail. Měl bych pro Vás předběžně jeden návrh. Děkuji

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

politika prostě přitahuje, však se rozhlédněte po světě i naší politické krajině, kde všude NARCIS byl, je, a proto není divu, že i bude.
A co třeba myšlenka, že nespokojené ovečky je třeba do nějaké ohrádky nahnat, něčím nakrmit, a jejich vztek a hněv a frustrace akumulovat do další nějaké té ohrádky naděje.

Také mne napadá myšlenka, že lepší pro manipulátory a loutkovodiče Jarda "hubou mlátil", než kdejaký neřiditelný revolucionář. Narcis je snadněji ovladatelný, ač si sám myslí, že je pupkem světa.

Navíc víc stran a hnutí zaručí, že nedostane jedna nad 50 %, a to se vyplatí.

Prostě já to vidím jako akumulátor, aby nedošlo na žluté vesty v srdci Evropy předčasně a "otroci" nové doby a nového světa v ČR ještě poslušně makali nějaký čas pro kapitál.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Vždy, když si myslíme, že hůř už být nemůže a musí konečně vyjet vojsko z Blaníku, přijde něco ještě mnohem horšího. Ale proč ne, jinak by nikdy nedocházelo k žádné změně a poučení.
Kondratěvův cyklus, končící velkou válkou, možná závisí na délce lidského života. Když vymřou pamětníci těch předchozích válek, žijící lidé jsou nějak více ochotni relativizovat hrůzy té války předchozí. Zvláště, když doufají, že vyhrají a přežijí ji někde na ostrovech, v bunkrech, za Atlantikem, hlavně když se mlátí nějací najatí domorodci v jejich zájmu s jinými domorodci. Přitom ve velké válce jsou jen poražení.

Britové a Francouzi stále žijí pod dojmem minulosti, že jsou ještě velmoc. Ne, jsou jen bývalá velmoc a čeká je pád na úroveň Španělska a Itálie, kteří kdysi byli velmocemi, ale už dlouho ne a nikdo si to o nich ani nemyslí. Stejné procitnutí čeká Brity, koloniální sláva je dávno pryč a nezachrání to ani lesk královny. Stali se jen dalším nepříliš významným národem.

Jak píše zemědělec výše, hlasy nespokojených na ulici leží, a neví, komu by svůj hlas dali. ČSSD pod vedením pražské organizace a Pocheho míří k zániku. Poche si svůj úkol už splnil, doživotní prebenda za účast v europarlamentu je přiklepnutá. ČSSD se navíc umaže ve vládě a ani dluh vůči Altnerovi (ač jej dnes vlastní někdo jiný) jim nepřidává na klidu. Kdo by volil stranu, která ekonomicky zkrachuje? Jen pár nadšených nebo zoufalých. Totéž se týká i směru v ČSSD, který prosazuje plzeňská organizace pod vedením Chovance a Bernarda. Nebo Jiřího Dienstbiera. Hon na městského liberálního voliče byla sice jediná možná strategie, ale nějak vůdci ČSSD zapomněli na voliče původní, a ti jim takový postoj spočítali ve volbách. Ten směr vede do záhuby ČSSD. ČSSD by asi udělal nejlépe, kdyby zkrachovala a založila novou stranu na původních idejích sociální demokracie. Obětní beránky už mají identifikované, Poche. Hamáček, pokud chce politicky přežít, musí Pocheho a jeho stín Petříčka obětovat.
Andrej Babiš sice pořád ještě má důvěru svých voličů, ale ta se už trhá. Před volbami bude muset provést razantní personální čistku, kterou asi nepřežijí Ťok, Charanzová, Jourová. Pokud ne,ANO dostane méně hlasů než posledně.
SPD Tomio Okamury se také vydala na cestu bez návratu. Tomio možná ještě jednou založí nějaké nové hnutí, ale už nepřitáhne dost hlasů. Hlasy mu neubývají náhodou, jeho voliči mu nemohou zapomenout, že se navenek projevuje stejně jako arcilotr Kalousek a hlasuje dost často ve shodě s ním.
KSČM vymírají voliči a nějak nepochopila, že těm novým nic nenabízí. Beze z,měny možná ještě pár let přežijí, ale pak bude konec.
ODS si čechrá peří, jak pod vedením Fialy slavně roste. Neroste, jen ti pravicově orientovaní voliči jim hlas hodili jako nejmenší zlo. Výhrady k ODS jsou stále stejné, nic se nezměnilo. Přežívají ze setrvačnosti a neschopnosti konkurentů. Možná ještě seberou zbytky voličů TOP 09 a tím mírně posílí, ale tím svůj potenciál vyčerpají.
TOP 09 za sebou táhne nevlídnou image Kalouska. Pokud chtějí uspět, musí se Kalouska zbavit. Jinak míří do nenávratna. B-tým TOP, organizace nazvaná STAN, už v nenávratnu jednou nohou je.
KDU-ČSL se může pohřbít vlivem Bartoška. To je takový nový Kalousek a jeho názory jsou dost děsivé.
A Piráti, vycházející slunce městských liberálů a bývalých voličů Strany Zelených? Ti žijí jen z hlasů nových voličů ve věku mírně nad 18 let. Mohou ještě sebrat voliče starým dinosaurům a ještě jedno volební období přežít. Ale jinak už jsou za zenitem, naděje nesplnili a hodně lidí naštvali.
Prostor na levici, pravici i v politickém středu je. Nové strany, které by mohly razantně uspět ve volbách, by musely vzniknout už nyní. Hnutí Jaromíra Soukupa možná získá pár hlasů, ale JS se ve svých nadějích docela zklame.
Zatím nevidím možnost, že by se v příštích volbách na politické scéně něco výrazně změnilo. V těch dalších už ale ke změně dojít může. Velký boj nastane jen o to, kdo přeleze hranici 5%. Zajímavé bude počítání korespondenčních hlasů. Větší strany by si to měly hodně pohlídat, protože podvody kolem toho mohou poslat konkurenty do záhrobí pod 5% a větším stranám přinést pár poslaneckých křesel navíc. Už jen překročení hranice 5% u TOP 09 s výsledkem 5,31% díky korespondenčním hlasům na poslední chvíli, kdy se potáceli těsně pod 5% do poslední chvíle, bylo hodně podivné. Až nepravděpodobný zázrak!

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pane Gerd.
Výborně napsané,tak něco přidám.
Víme jakou měli reklamu Realisté,Robejšek a také jak dopadli.
Soukup zatím boduje.když si může dělat reklamu,kampaň sám sobě,tak jako Železný.
Kdo se ale další objeví vedle Soukupa,to hodně rozhodně.
Babiš,nevím jak se s tím popere,vyhodit osoby co ho nesli na ramenou.
Ťok určitě přežije z jeho MD,Babiš ubírá nejvíc mld.aby byl nejlepším min.financí a premiérem.
Víme jak v roce 2016 ubral MD 45 mld.+68 z EU a to bylo chvály
Podobně si myslím,že to bylo i za loňský rok a zase navíc z EU 50 mld.z EU,takže zase slávy pro Babiše.
To avizované zvýšení důchodů,zvýšení min.mzdy atd.je jen kampaň před volbami do parlamentu EU.
Takže se nechám překvapit.
Sleduji,že Soukup nějak do Babiše nepere,tak si myslím,že Soukup bude spojencem Babiše.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pane zemědělče,
správné připomínky. Ta touha lidí po změně zde je a když ji nenabídnou ty tzv. zavedené strany (ODS, ČSSD, aj.), lidé začnou volit strany jiné, nové. A nové strany berou tak, že se možná mohou splést, ale s těmi zavedenými stranami žádné změny nedosáhnou. Tak dají hlas někomu novému, dokud se neztrapní. Pak jdou zase jinam a už nikdy se nevrátí. Je zde velká část populace, která zoufale touží po změně. Pokud jim změnu nabídne Jaromír Soukup, lidé mu dají šanci se předvést. Když jejich naděje nesplní, JS dopadne jako Věci veřejné Vítka Bárty.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Prý se dneska na ulici
válí hlasy po levici.
A dokonce ta ulice prý
dá i hlasy pravice.
Dám sem ale smělý odhad
že český volič třídí odpad.
A třídí ho velice
ať pravice či levice.
Netrápí mě proto vize
vlády pána z televize.
Nečeká nás potupa
ani svět podle Soukupa.

Zatím bez slepic