Vidlácký nářek nad zemědělstvím

Autor
Štítky

Všímáte si, jak se ze všeho vytratila ta neviditelná ruka trhu? Kdy já naposled slyšel, že trh něco vyřeší, že to stačí jen tak nechat volně a všechno ostatní se stane samo. Troufám si říci, že se to stalo ve stejné době, kdy zmizel z dějin i náš stěžejní protagonista této neviditelné ruky - Václav Klaus. Ani dnešní pravičáci (ti co se za ně označují) v ODS nebo pravičáci v TOPce už se k ničemu podobnému nehlásí a jak na běžícím pásu schvalují zákony, které stále dokola regulují a regulují a novelizují se novelizují. Vymezují se sice proti EET, ale jinak zvedají ruku pro cokoliv, co člověku řádsky zkomplikuje život.  Marně přemýšlím, jestli ještě existuje nějaký opravdu pravičácký novinář, který by mluvil o něčem jiném než o nutnosti zregulovat další obor lidské činnosti. 

Z ekonomů mě napadá možná Šichtařová s Pikorou, ale tihle dva už tak dlouho melou o krizi a o tom, jak svýma rukama neumějí nic udělat a jak mají pět dětí porozených doma bez nemocnice, že se člověk těžko orientuje v tom, co myslí vážně a co jsou jen kecy. Nemluvě o tom, že nemám rád lidi, kteří jsou leví jak šavle. Když jsem vysokoškolák a projevuje se to tím, že v nějaké bance prodávám úvěry a hlásím se k tomu, že si doma neumím ani vyměnit žárovku, to neukazuje na elitní osobnost, spíš na debila, jehož neschopnost se časem prokáže i v tak mafiánském a protěžovaném oboru, jako je bankovnictví. 

Přitom, co si budeme povídat, neviditelná ruka trhu zajistila, že naše zemědělství je obor, kde živoří pár hospodářů a skvěle v něm rejžují nadnárodní korporace a všeho schopní gauneři. Podívejte se do obchodního rejstříku -  zjistíte, že Koláček z Mostecké uhelné a různí Starkové, Rittigové, Janoušci a jim podobní vlastní pomalu více zemědělské půdy než Agrofert a vysávají jí co to dá. 

Co se také dá čekat, když našim zemědělcům smějí konkurovat podniky z ciziny, které mají mnohem vyšší dotace a konkurují jim obchodníci, kteří díky levné naftě vozí plné zaoceánské lodě zemědělských plodin z tropů, kde se urodí třikrát do roka a lidi tam pracují za hrstku rýže, od hladu je dělí jedno jídlo a zpravidla jsou také o tři jídla pozadu.   A tak se potichoučku vytvořil stav, kdy je možné pokrýt náklady díky naprosto úchylnému zacházení s půdou, nebo mít pár let štěstí a nebo pozvolna zajít na úbytě a prodávat krok za krokem pozemky po dědovi nějakému zemědělskému hajzlovi, protože on je schopen platit. 

Pak najednou přišlo prozření... Až když Babiš přišel k moci. Ale přečtěte si ve starých novinách, jak ho ještě kolem roku 2010 všichni chválili a Agrofert dávali za vzor. Přečtěte si, jak se za úspěch vydávalo, že se nám znovu daří rozjíždět zemědělskou výrobu jako průmysl, jak je to ziskový sektor, který je (jako ve všech vyspělých zemích) sice maličký, ale dynamický a moderní. Admirál nám třeba něco najde.

Pak se Babiš dal do politiky a novináři ve snaze něco vyšťourat poukázali na něco, co se tu dělo už od roku 1990. A Babiš je v tom ještě celkem nevinně. Ne úplně, ale nakládají mu i hříchy, které on nespáchal. 

Je to smozřejmě česká klasika, že si novináři všimnou nějakého problému až v době, kdy se s tím prakticky nedá nic dělat. Ti největší ničitelé krajiny už dávno sedí všichni v parlamentu - Jurečkou z KDU počínaje. Všichni mají i jiné obory činnosti, zemědělství je pro ně skvělá pračka peněz, protože jak pravidelní čtenáři vědí, do hektaru se musí každý rok  dvacet tisíc nasypat, aby z nich pětadvacet tisíc bylo. Všichni jsou to milionáři a miliardáři, všichni sponzorují politické strany a všechny dnešní regulace té neviditelné ruky trhu se dělají tak, aby to dopadlo na ty malé a ti velcí zůstali netknutí. A protože se nic nezmění, regulace nepomůže, tak se spustí další regulace a pak další a další a další, aby se podělalo úplně všechno.  Novináři si toho samozřejmě ještě vůbec nevšimli. Jsou tak zaujatí Agrofertem, že jim jaksi uniklo, že dalších 94% zemědělské půdy má někdo jiný a polovina z nich jsou mafiáni par excelance. 

Jestli někdo čeká, že se tihle vzdají ve jménu záchrany půdy svých zisků, tak to mu přeju příjemný pobyt u Chocholouška.  

Účinné řešení samozřejmě existuje. Ale je politicky zcela nepředstavitelné. Dokonce existují dvě, možná i tři řešení. Ale ani jedno nikdo nikdy neudělá.

Nejjednodušší by bylo dotace zcela zrušit, nechat celé zemědělství zkrachovat a krajinu nechat zarůst. Nikdy nebudeme v našich podmínkách schopní konkurovat ruským stepím nebo indickým třem čtyřem sklizním do roka. Pokud to dokážeme dovézt, můžeme se klidně zaměřit na výrobu něčeho, co tam potřebují a kupovat si jídlo za stejné ceny jako doposud, jen české výrobky mezi tím nebudou.  Tohle před sto lety udělala Anglie. Vyváželi do celého světa a jídlo si dovezli. Problém nastal jen za první a druhé světové, protože najednou zjistili, jak je námořní doprava zranitelná. A my bychom asi brzy zjistili, jak zranitelná je doprava přes cizí státy, kdyby na něco došlo. Snadno bychom pak stáli před novým potravinovým Mnichovem, jak se bránit agresi, když všechny nezbytné komodity a jejich trasy kontroluje nepřítel. 

Dalším řešením je nepustit sem žádné dotované výrobky, případně pořádnými cly upravit jejich ceny tak, aby se u nás vyplatilo jejich pěstování. Ale zkoušejte to proti celé EU, či Polsku a Německu, které tady na prodejích narejžují. A zkusto to proti domácímu obyvatelstvu s deseti exekucemi, kdyby se potraviny skokově zdražily o padesát procent. A Rittigové, Babišové a další by si ke svým provozovnám mohli dělat pozlacená foyer, protože pro ně by se tak jako tak nic nezměnilo. 

Z dlouhodobého hlediska by pak samozřejmě bylo možné nařídit zemědělcům, že když už vydělávají, tak mohou pole hnojit mrvou a když se vyplatí živočišná výroba, tak prostě slámu a hovna vracet na pole. Ale pochybuju, že by se někdo z těch zemědělských mafiánů dal pohnout k rozumnému hospodaření. Všichni mají tolik peněz, že si mohou zaplatit celý parlament dvakrát. 

Vidlácky proto vidím jedinou možnost a mluvím o ní dokolečka dokola... najít a podporovat si svého vidláka. Jít k němu domů a zcela mimo EET a regulace mu cpát do kapsy peníze za domácí marmeládu, jitrnice i maso. Dostávat od něj pravidelně zabité králíky, mošt, kořalku, vajíčka i med. Kašlat na to, že se to vlastně nesmí.  A platit mu tolik, aby se mu vyplatilo přibírat záhumenky, zvětšovat to, vylepšovat, kupovat mrazáky a dělat to lépe a radostněji. 

Žádná neviditelná ruka trhu, ale přátelství a výpomoc. Žádné regulace a předpisy. Kontrola nikoliv od veterináře, ale osobně přímo při výrobě. Účastnit se procesu, podílet se na něm a vědět, že máte něco, co vyrostlo doma, s minimem chemie. Že to rajče opravdu dozrálo, prasátko žilo víc než rok a mělo každý den podestýlku. Že králíci žrali seno a ne granule s tukem.  Že slepice měly zbytky z kuchyně, chodily si volně hrabat na hnůj a každý den dostaly náruč mlíčí. 

Na každé vesnici jsou desítky podobných vidláků, kteří teskní po starých časech, kdy to přesně takhle bylo.  

Já už neteskním. Mě už si Pražáci a Brňáci našli. A nastavili jsme takové vztahy, že jsem loni poprvé na své zahrádce neprodělal a naopak měl důvod dále rozšiřovat a vylepšovat.  Bez státu, bez dohledu, bez regulace, ale také bez nevidtelné ruky trhu. Akorát je to jen kapka v moři a tento prostor zřejmě také zůstane vyhrazen jen málo lidem. 

Zkrátka z toho neexistuje žádná cesta ven. Minimálně do doby, než se to sesype samo. Jediné, co mě těší, že alespoň na tu první chvíli po katastrofě budu mít jídlo i vybavení. Než si toho všimnou hladoví a odhodlaní spoluobčané. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

Já, Ti, Vidláku nevím. Pražáci a Brňáci už si tě našli, dají Ti, co si řekneš a odvezou si, co si řeknou a Ty máš. Není to vlastně ona neviditelná ruka trhu bez všech těch dotací a regulací :-D A co se týče krajiny a jejího ničení - mluvit o roku 1990 se mi zdá poněkud krátkozraké, myslím, že problém vznikl nejpozději kolem roku 1950 s rozoráním mezí a každá další generace jen udělal další krok, který vvíjející se technika a věda umožnily, a plundrovali zem zase o trochu víc. A jak se kdo choval ke svému kusu hlíny za protektorátu, to třeba vůbec netuším... možná základ na další článek s příjemným historickým přesahem (což Tě většinou baví) - dějiny českého znásilňování vlastní země - dělci :-D

Zatím bez slepic

Před rokem 89 se komunisti chovali k zemědělství ještě skvěle. Taky proto, že nejpozději v roce 1960 už věděli, že rozorání mezí se tak úplně nepovedlo... Jenže tenkrát jim stačilo deset let, aby si toho všimli. Dneska na to nepřišli za třicet. A nějak tehdy odmítali jet systémem po nás potopa. A tak se do zemědělství nasáčkovaly univerzity, nastavily se postupy, osévání, kultivace a v roce 80 se celý svět jezdil dívat, jak tady máme zároveň velkovýrobu, která má oproti dnešku minimální spotřebu chemie i průmyslových hnojiv. Každé pole se hnojilo mrvou a ledek byl jen pro dodání dusíku. Existovaly programy na ochranu sov a dravců. Zemědělci byli zároveň myslivci, aby regulovali černou zvěř. Pořádně se oralo, bo orba řeší 3/4 problémů, které dneska řeší chemie.
Pak přišel plyšák a zůstala jen ta velkovýroba... bez návazností. Stáda se vymlátila, ubylo prasat i krav a světe div se, ono ubylo i mrvy. Přestal zájem o vojtěšku a jetel tak se přestaly vysévat. A světe div se, pole si neodpočinula a přibylo na nich škůdců. Nafta se zdražila a ukázalo se, že je rapidně levnější jezdit s Roundupem než s pluhem. A nebo se musí kopit hóóódně velký americký traktor, který se u nás ani na těch rozoraných mezích pomalu ani neumí otočit.
Čočka, fazole, len, špalda a jiné běžné rostliny se dají levněji koupit a tak se také nevysévají. Systém je nastavený tak, aby se vyplatila v podstatě jen ta pšenice a ječmen. Tu a tam kukuřice (do bioplynky) a nebo slunečnice. A samozřejmě řepka... ale ta pomalu končí. Letos bude zase pod náklady na výrobu.
Před rokem 89 jsme na to i přes RVHP tak nějak byli sami. Všichni věděli, že jinou půdu mít nebudeme a jiné zemědělství také ne. A tak velmi rychle napravili svoje "staré hříchy" a dělali tady naprosto udržitelné zemědělství. Na dobré půdě se navíc nikdy nestavělo. Všechna moje stará obilná sila stojí tam, kde se nedá nic pěstovat. To až ti dnešní koumáci začali dávat na nejlepší půdu svoje logistické parky. Ale někdy si říkám, že je to méně úchylné zacházení s půdou než to dnešní obdělávání. Ještě pár let a ukáže se nejspíš, že pravdu měli bohužel ti, co se na zemědělství vykašlali a udělali na polích solární elektrárny.

Zatím bez slepic

Ja zasnem.
S polnohospodarstvom vo vychodnej casti EU sa snazia urobit to, co sa im podarilo s cukrovarnictvom.
Ked sme vstupili do toho slavneho eu.klubu, zaviedli sa kvoty na cukor. Boli take sialene, ze sa repa prestala pestovat. Cukrovary, a co ze ich tu len bolo, pokapali. Druzstva pokapali. Ludia z dedin poutekali.
A...?
Ked sa toto vsetko udialo - kvoty na cukor skoncili :D Rozpadnute cukrovary uz dokopy nik neda.
V tomto smere si s nami zapad vytiera zadok. A ked si zoberies system dotacii, kde povodny termin VYROVNANIA mal byt tusim na buduci rok a kedze sme svine a nepokapali sme, tak sa zapadne krajiny demokraticky rozhodli, ze lepsi termin bude predsa len 2027.
A co je uplne zazracne - ziadny politik - okrem zachvatu, ked spomenie nejake nerovne dotacie - nikdy obcanovi nepovie - preco, co urobil aby sa to vyrovnalo...
Opytaj sa svojho poslanca Vidlak :D... co on na to... :D :D :D :D :D

Zatím bez slepic

Nejen to. Zapadni slunickarky ve skolach ucily, jak se musi brat cukr z Jamajky, Karibiku a tak, ze jsou tak jako hodny na ty ubohy cernousky. Na pripominku, ze na vychode lidi prichazej o praci slunickarka reagovala pomlkou a zopakovanim, ze se musi brat cukr z Kribiku a bejt hodnej na cernousky.

To jen pro ty, co chtej na zapad, aby uz konecne pochopili, ze tam jsme min nez cernosi.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Já bych spíše radila ,(nevyžádaně), přece jen být v tomto obezřetně méně "veřejně" upřímným.
I když na svém dvorku, přece jen mnoho očí, "jediné možnosti smrt".
Já, čtoucí o "občanské neposlušnosti", to chápu, ALE!
Nedodržovat zákony, vědět to, je jedna věc, ale takto to i zveřejnit, fakt není úplně dobrý nápad.
Za sebe doufám Vidláku, že fakt "neteskníte", ráda Vás čtu, ale nikdy nevíte, tak snad nebude na dvorku
šmírovat nikdo, kdo by měl zájem Vám škodit.
Byli už jinší bouřliváci a pak přišel, či napsal úředník, co je pro něj práce koníčkem ..........
Ještě by si někdo z Pražáků a Brňáků "moh dovolit ňákou poznámku a byly by z toho nepříjemnosti", a ani o obraz císaře pána by nemuselo jít....

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

každý má ořešák, ovocné stromy a pár záhonů, rajčata, okurky, cibuli, kobzole. S masem je moc práce. Píše se, že třetina vyrobených potravin jde do kontejneru. 71% mužů a 57% žen se snaží zhubnout. To je ta cesta, tam by NRT měla zasáhnout. Zdražit potraviny o 30%, dovozové o 50%. Lidí je stejně jako sraček. Samé rakoviny tlustého střeva z městnání potravy před konečníkem, protože lidi nemají čas se vysrat. Kdysi lidi srali tence a ne tak často. A v kadibudce! Dnes má každý hovno jak ruka s 2x denně, splachuje pitnou vodou a ČOVky za miliardy jsou v každé díře. Přitom nejvíc potravin jsou hotové výrobky a jejich obal je 3x větší, než obsah.
Čtvrté řešení je: sám být vidlákem.

Zatím bez slepic

Hovno zdrazit, zlevnit. Tloustne se po mizernejch a lacinejch potravinach plnejch sracek.

Je tu nekdo, kdo ji vic hoveziho nez za sociku? Ja ne. Nemuzu si to dovolit.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

a má žrát včecko, ne podle jídelního lístku. Chutě jsou potlačeny průmyslem. Existuje rčení pro bídu - “jít se pást”. To může být směr. Proč to nezkusit? Proč nežereme přímo na louce? Proč žerou našinci sushi? Já to nezkusil z principu. Prvobytní pospolňáci si pochutnávali na červech a koříncích, dnes nikdo tento sortiment nenabízí. Díra na trhu. Děrsu Uzala jedl modřínové výhonky, Kopčem jedl púpavu. Dnes se nikdo neohne, musí mít žrádlo na stole a nádobí šup do myčky. Kdysi uměl našinec kamenem trefit ptáka. Myslíte, že ho pekl? Dnes se krmí sýkorky ořechama a jsou tak tlusté, že lítají jak slepice. Chce se trochu dívat kolem sebe a člověka napadne, jak by se uživil bez zemědělství.

Zatím bez slepic

Podivejte se nekdy na nejakou kucharskou show. Sem am uz tam je vareni z hmyzu. Vyrabej se tu konzervy s cervama.

Zatím bez slepic

Taky si klidně dám na krásné louce utrženou púpavu. Bohužel tuhle mě moje manželka upozornila na malý nedostatek. Tu krásnou louku někdo zkropil hovnocucem a tak tam vedle lidskejch fekálií leží i kondomy a další nechutnosti. Tak se nemohu dočkat, kdy už konečně přestane být uplaťňován dvojí metr, který na jedné straně zatím netrestá majitele žump a na druhé straně trestá majitele domácích čistíren odpadních vod zbytečnou buzerací. No a ty sýkorky cpu taky tučnou sluneční protože jim proso nechutná a v přírodě zatím moc hmyzu není a asi ani už nebude.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Jo zemědělství. Mají jiné starosti:
https://hlidacipes.org/rusko-stredni-evropu-podcenilo-dnes-je-ale-i-ces…
Pojítkem západu je prý liberální demokracie. Vymyslel politický geograf. A ještě takovou blbost píše do knížek.
Dobro došli.

Zatím bez slepic

Inu úhel pohledu,
Rusko podcenilo píše diplomat, co „diplomatil“ v Rusku, USA a naposledy v Bruselu….

A co když přecenilo, protože třeba nás považovali za „spřátelený“ národ „československý“.

To, že sehrály (země střední Evropy) významnou roli v rozšíření NATO a vnesly do NATO vše, co šlo proti Rusku, je fakt čin hodný „ocenění“.

Spíš by si měli ti západní „spojenci“ říct, aha „bacha na ně“, jak budou cítit naši slabost, není dobré je „podcenit“, zase sehrají významnou roli v rozšíření jiného „obranného“ spolku a i na nás vyžvaní znalosti o „podstatě ZÁPADU“.

A akce „RADAR“ ukázala jen a pouze to, že ne všichni u nás chtějí být nepřítel RUSKA a z jedné řiti se nahrnout do té na druhé straně.

Kdo nechce být nepřítel, nemusí hned být stoupencem, a to ani Ruska. To mu ve škole pro diplomaty neřekli?

Prostě vidění světa pana diplomata lze vtěsnat do věty „kdo není proti Rusku, je proti nám“.
Ale to „nám“ by bylo na rozbor.
Jinak je to žvanění slouhy, ale asi přesvědčeného.
Tak hlavně aby ho za tu "moudrou" knihu nepodcenili..............

Zatím bez slepic

"To mu ve škole pro diplomaty neřekli?"

Možná řekli, ale pamatují si to jen ti chytří diplomati.

Zatím bez slepic

Ten Rus je ale zmetek ,
… Pro Rusko je každá taková věc, nyní například i Venezuela, momentem, kdy cítí vlastní ohrožení. Bylo to tak i v historii – už Kateřina Veliká ve francouzské revoluci spatřovala hrozbu pro ruskou autokracii. Zavedla cenzuru, zakázala osvícenské autory a byla připravena táhnout proti tehdejšímu pařížskému „Majdanu“.
Zato ostatní evropští státníci nadšením ani nedýchali a od samého začátku revoluci fandili.

Zatím bez slepic

Dnešní PL v souvislosti s návštěvou Madly uveřejnily status právníka Tyla, ve kterém se zmiňuje o současném šéfovi tajných služeb NATO. Tak jsem mrkla na Wiki, https://www.euro.cz/politika/nemecky-velvyslanec-v-cesku-bude-sefovat-z…
Baron Arndt Freytag von Loringhoven byl německým velvyslancem v Moskvě, 2007-10 víceprezident německé tajné služby Bundes...., poté velvyslanec v ČR a od 2016 byl jmenován šéfem aliance zpravodajců (do té doby pouze zástupci USA) a zároveň ho Stoltenberg jmenoval asistentem a generálním tajemníkem pro zpravodajství a bezpečnost. Baron tehdy prohlásil, že se chce zaměřit na aktivity IS a činnost Ruska v přihraničních členských státech NATO.
A kdo byl jeho otec? Baron Bernd Freytag von Loringhoven za války jako štábní důstojník byl jeden z mála, co se vrátil od Stalingradu, pak působil jako adjuntant v generální štábu v hodnosti majora. Těsně před sebevraždou Hitlera unikl do britského zajetí, z něhož byl v 1948 propuštěn. V 1956 stál u zrodu Bundeswehru a velel různým jednotkám. Do důchodu odcházel s hodností generálporučíka. Získal Německý kříž ve zlatě a Velkokříž Řádu za zásluhy Spolkové republiky Německa, https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Bernd_Freytag_von_Loringhoven
Prostě někdy se řemeslo i nepřítel dědí z otce na syna. Co my víme, jak to mají naši "HRnaRusa" se svými předky.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Já zemědělství moc nerozumím, vlastně mu nerozumím vůbec. Ale o novinařině bych možná něco i věděl.

Novináři si nevšimli, novináři si nevšimli, opakuje Vidlák dnes několikrát. Ačkoliv mě, vysloužilce současní novináři také serou, začínají hrát roli legendárního kozla, na kterého se naloží všechny hříchy a vyžene se z obce. Ostatním pak zůstane svatozář.

Novináři si nevšimli.... a proč si včas nevšimli vidláci a něco s tím neudělali? Protože si každý hraje na svém záhumenku, chová svá prasátka a pěstuje svojí mrkvičku. Už skoro třicet let. Za svým plotem.

Někteří novináři možná neumějí vyměnit žárovku a jsou to tedy idioti. Někteří zemědělci se zase neumějí spojit a starat se o své zájmy. No, to jsou mi tedy mudrci. Umějí jen plakat, že je moc mokro nebo moc sucho, moc zima nebo moc horko. A hrají si na svém písečku. Musejí totiž platit úvěry. Jako ti novináři svoje hypotéky.

Je v tom až tak moc velký rozdíl?

Zatím bez slepic

Zemedelci si vsimli, ale jaksi jsou u prace a nepisou do novin a nervou do sveta.

Zatím bez slepic

Možná by řvát měli, jestli už není pozdě..
Po převratu vznikla jakási Zemědělská strana. Zakládal ji jeden náměstek ze Slušovic, velmi vzdělaný člověk (jméno jsem zapomněl, ale vzpomínám, že tiskového mluvčího mu dělal můj bývalý rozhlasový kolega Vláďa Kolaja). Ta strana šla do kytek, protože zemědělce nezajímala.
Každý na svém malém políčku.
P.S.: To je hezký, že jsou u práce. Mají na ni klid. To už tu taky bylo.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Naše zemědělství rujnují západní země a jejich dotace vlastním zemědělcům.
U nás jdou dotace jiným směrem.
To další je EET,co čeká i Vidláka,pak hygiena,ČOI a neposlední řadě DPH i pět krát na stejný výrobek.
Snad dobrý příklad je DPH u poh.hmot.DPH i ze spotřební daně.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Chtelo by to nejakou blokadu a sankce jako proti Rusku. To je pro ekonomiku jak ziva voda.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

to je nápad vhodný od středověku, a naposledy si jej pamatuju z protektorátu. To se vidlákům žilo. Takový nápad může mít opět jen nějaký vidlák.

Zatím bez slepic

No jo, je, ale ono takhle to je i na zapade a treba i v Polsku.

Na zapade jsou trhy, kde se prodava jiny zbozi lepsi nez v supermarketu. Je to drazsi, ale jina kvalita.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

No nevím, jeví se to sice krásně, ale kolik lidí si přijde koupit produkty ke svému vidlákovi. Kór lidi z větších měst (jsem z Liberce) každoděnně nakupují v marketech a možná ani jednou za měsíc nejdou ke svému vietnamci (ten taky nakupuje v marketech), natož aby zajel k českému prodejci (bývalá Jednota), který ani v Liberci není. A kde jsou ti vidláci? Existují i v Liberci, ale produkují většinou maso a vajíčka (jako já) pro potřeby svoje a svých dětí. S ovocem a zeleninou je to už slabé (tady u nás v Liberci). Proto se těšíme na jaro, kdy se otevře tržnice a objeví se tam naši vidláci se svými produkty z úrodnějších oblastí. Je toho málo na 100 tisíc obyvatel a ani lidi, co mají možnosti se nechtějí hrabat v hlíně a běží do marketu, kde mají celoroční možnost nákupu relativně čerstvých, i když méně chutných potravin. A většina z nich už neví, jak chutná pravé (ne dovezené) věpřové, hovězí a kuřecí maso a mlaskají nad tím, že si koupí kachnu na Vánoce za 50,- Kč/kg. Tož asi tak. Supermarkety naše chutě převálcovaly.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Za komunistů jsem přece prodal nějaká jablka, padaná, za 1 Kčs kilogram. Na vesnici jsem ani nemusel prokazovat, že vlastním zahradu. U nás už se nevykupují, nemá kdo.
Letos jsem v Kaufu napsal inzerát - přijďte si posbírat padaná jablka na mošt, nebo na calvados, zdarma ! A co myslíte, ozval se někdo ? Nikdo !
Tož tak je to s měšťáky, co si mají dojíždět pro potraviny na ves.

Zatím bez slepic

"Kaufu napsal inzerát - přijďte si posbírat padaná jablka na mošt, nebo na calvados"

To já bych se přihlásil, vím dobře, jaké dobroty se dají z jablek vyrobit.

Letos byl mimořádný ročník. Jablka sladká, tomu odpovídají i "výrobky".

Zatím bez slepic

K nam si svine jezdi trhat ze stromu jablka, slivky, hrusky i orechy aniz by je kdo zval. Budte rad za ty co mate.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

ministr Metař hovoří.
Vedle něj generál Lopata
výstavka zbraní počata.
Dnes je to právě 20 let
kdy se náš národ splet
a podrobil se NATO;
bij se v prsa, Lopato!
Zas vidím Černé barony
oba dva mají krupony
nakonec přestřihli pásku
a už jdou na klobásku.

Zatím bez slepic

čety roty a brigády
a prapory a pluky
vidím ty mladé kluky
jak na to hážou salám
hlavně si chleba nalam
do guláše v ešusu
za chvíli budeš v poklusu.
Přes chleba filtruj okenu
povol dírku na řemenu
a odšněruj si kanady
to jsou vojenské základy.
Najdu si místo na chrupnu
tam do spacáku hupnu
tam budu sloužit vlasti
vedle se karty mastí.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Ale vloni ! Už je jaro, že ?

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Já bych problém cukru, tedy spíše vztah řepný verzus třtinový cukr moc nevyzdvihoval.
Faktem je, že třtinový cukr je prostě levnější, S tím se nedá nic dělat.
Jediné co bránilo jeho expanzi do evropy byly ceny námořní dopravy. Ovšem to se přirozeně vyřešilo technickým rozvojem lodí a poklesem cen za kargo.
Co je podstatné, je nadprodukce. A to mám na mysli zemědělskou nadprodukci mimo evropu. Ta likviduje zemědělství na celém světě.
Systémem potravinové pomoci a zde je nutné si uvědomit, že nějaký Andy, Koláčkové, jsou zde sakra malí čimelíci. Ti jen využívají systém nastavený jinými obry. Jako je třeba Volkswagen.
Zemědělský sektor je ukázkový příklad globálního systému.

Zatím bez slepic

In reply to by mirek58 (neověřeno)

Trvalý odkaz

Co, co, co? Muzete to rozepsat? Prodava se 4x draz nejmene.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Vidlák je čistá duše, leč trh je krutý a nelítostný, ať je bez přívlastků, nebo ještě hůř s nimi.

Zdá se mi, že podstatou článku je "A platit mu tolik, aby se mu vyplatilo přibírat záhumenky, zvětšovat to, vylepšovat, kupovat mrazáky a dělat to lépe a radostněji.", a chce se mi dodat, platit tolik a tak dlouho, až se z něj stane další Babiš.

Kritizovat se dá vskutku všechno, nakonec skoro nic to ani nestojí.
Bydlím na okrajové části většího města, takové malé 800lidské vesničce. Jeden obchod, bývalá ona socialistická občanská vybavenost, provozuje nějaký pobuda a vkročit do jeho útrob je na pováženou. Mnohokrát jsem si říkal, nabídni to co lidli, kaufiky a podobně a budě zde nakupovat. Než bych se probíral špínou a chaosem, sednu do auta a jedu právě do těch zmíněných obchodů. Nutno dodat, že ke škodě nás všech.

Další posdtatou je jak píše Godot "Někteří zemědělci se zase neumějí spojit a starat se o své zájmy." Vidláků může být něurekom, ale pokud neomezí svoje furiantské vlastnosti, nespojí se, je jejich snažení jen hýčkání jejich ega.

Mám i pozitivní zprávu. Dá se vcelku dobře vysledovat, že do tří roků se dostaví ekonomické změny jež nás sice budou bolet, ale nastaví nová pravidla a dej bůh právě k těm vidlákům.

Zatím bez slepic

stříhali společně pásku
vojáky pevně napjatou
dokola ani hlásku.

Bylo prázdné to nádvoří
každý jim na to sral
jenom strážný se topoří
Bože Lopatu chval.

Hned ráno tolik srandy
to se jenom tak nevidí
nepřišel ani Andy
estráda zcela bez lidí.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Problém cukru, problém zemědělství, problém zastavování bonitní půdy, problém samotné půdy, problém "nadprodukce" vidláků.... lze shrnout do jednoho slova - KAPITALISMUS.
Kdo ovládá prachy -diktuje.
Účastnit se procesu výpomoci , slovy Vidláka, chce ale i ten "přátelský, hodný regulovčik a narovnávač" stát.
Ála by to Vidlákovi vysvětlila a tam pak končí sranda a radost a chuť vidláků..

A možná se i se šéfem zasní a vymyslí kromě "revoluce" se zdravotním pojištěním, co jí zatím neprošlo, a ještě jí pokazili lyžovačku s milovaným vnoučkem, něco dalšího.
CO třeba SEN o zavedení EET rovnou do každé rodiny, aby byl přehled.
Třeba na výdaje, ať je změna...aby byla křížem kontrola s těmi příjmy, co hlásí a mají hlásit on-line ti narovnávaní podnikatelé.....
Aby ani lidi po práci doma nevymýšleli blbosti a zaměstnalo je úřední hlášení, a budou třeba na lidi hodní, dají jim možnost dohlásit do půlnoci......či do 48 hodin ve vyjmenovaných povolených případech.
Podnikatelé už o tom vědí své....

Vedlejší bonus - povinný internet všude.......možná i konečně "konkurenční prostředí" pro nového operátora, a budou i dotace pro stát a vybrané "zaváděče"....
Na lid musí být přísnost a narovnávat, narovnávat a narovnávat!
Prostě jako předvoj před úplným zrušením hotovosti!

A pak zase dojde na vyšší četnost případů nehlášeného výměnného obchodu, a k diskvalifikaci těch. co nemají moc co u vidláků vyměnit...
A zase zařehtá úřední šiml, lidská práva, daňová disciplína a něco se vymyslí, a tak pořád dokola.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

To je problém úhlu pohledu.
Vidlák předložil svůj názor, ok.
Jen si neuvědomuje, že jeho způsob ekonomické aktivity je v systému krásným příkladem fluktuace, kterým všechny systémy jsou obdařeny.
Tyhle fluktuace jsou zákonité, protože neexistuje dokonalý systém.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Dnes jste mě Vidláku opravdu pohladil po duši svým článkem.Častokráte si totiž vzpomenu jak nás ten Velikán ducha ohromoval pohádkami o neviditelné ruce trhu,platné tak pro dobu konce 19.století a ne jak se později prokázalo,že svět už dávno ovládá 14 (slovy čtrnáct) nadnárodnostních společností a ostatní zkrátka nemají šanci.Přiznám se,že i já jsem mu to zpočátku žral a vzpomínám na tu dobu s nostalgií jako na dobu sladké nevědomosti.Sám božský,když po tom co už mu toto téma nadále připadalo pasé hbitě přesedlal na odborníka v oboru klimatických změn na planetě.Druhým takovým dárečkem ze stejného kadlubu byl a je Vladimír Dlouhý,vidím ten obraz živě před očima jak mnouce ve svých tlustých prstech stejně tlustou propisku bezostyšně prohlašoval,že za čtyři roky doženeme Rakousko a Německo za pouhou jednu generaci.No a tento týpek coby předseda jakési komory,namísto aby chodil kanálama tak kandidoval na prezidenta.S Vaším hodnocením aktuálního stavu zemědělství souhlasím,ale bohužel máte jednu chybu:kdyby jste zvedl oči od právě orané brázdy a rozhlédl se šířeji,tak by jste zjistil,že stejný bordel je i všude kam dohlédnete, bezezbytku ve všech oborech lidské činnosti v našem státě,který se plyšákem ocitl konečně v rukou odborníků.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

A položme si otázku, co jiného nám Venca Klaus měl vyprávět?
Že budeme zařezávat jako dosud?
Sice banány budou levný, ale brambory desetkrát zdraží?

Zatím bez slepic

Brambory nemají odrůdy
na pultě černý mišung
rohlíčky byly přeludy
všude je samý šizuňk.

Neviditelná ruka v trhu
drží pod krkem poctivce
kšeft stojí na podvrhu
vydá za živé i kostlivce.

Zatím bez slepic

"Neviditelná moc - ruka trhu může přinést velké problémy," říkal prognostik V. Klaus 12.11.1989 v rakouské TV.
https://m.youtube.com/watch?v=1Q2cdV0vV2Q
Celá relace bez titulků
https://m.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=_YsMb5bNH4Q

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Banány, brambory: kdo nemá na brambory, ať jí ...banány, všechno už v historii bylo....

Inu, kdo věří vyprávění politiků, měl by si dát studenou sprchu.
Nakonec osazenstvo Prognosťáku západ dohnalo celkem kvapíkem, možná to ani 4 roky netrvalo a možná už i předehnalo.
Proč si občan myslel, že když říkají MY, myslí i na ně.....naše chyba!

A hlavně, proč tu stejnou chybu děláme zas a znova?!

Zatím bez slepic

Nakonec to clovek tem zazranejm naivum zacina prat taky.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Ale pokud rozprodáte svým Brňákům 1/2 své produkce, tak ročně určitě utržíte více než 30.000 Kč a tak Vás čeká přiznání daně z příjmu z částky nad oněch 30.000. Je to sice prkotina, ale vyžaduje to evidovat si tržby, aby byly průkazné. A poté zahrnout tento příležitostný příjem do daňového přiznání. Znáte to, co je božího patří Bohu, co císařovo císaři. A daň z prodeje špeku pašíků je jasně Schillerové, resp. císařovny.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Musím nadpis podtrhnout.
- Nepotřebuji pověření abych jednal za ministra -
Tohle je už sen! A hodně zlý.
( Freddy Krueger je proti tomu pohádka pro prvňáky)
A k čemu teda toho ministra tam živí? Pro okrasu?
Fantazie, člen zákonodárné složky si naprosto suverénně přisvojuje pravomoci složky výkonné.
Tak tomu se říká demokracie a ústavnost v praxi.

Zatím bez slepic

Jak málo stačí v Česku. Jenom úniky ze spisu a věc je jasná, Faltýnek je v teplácích.

Zatím bez slepic

Souhlasím! Málo stačí, protože většina lidí postrádá paměť... vždyť co byla Kubiceho zpráva? co byly odposlechy u Ratha, ze kterých se vybraly jen části, nesrozumitelné a stejně nesmyslné jako zmíněná K.Z. a nic nedokazující. Co bylo Čapí hnizdo, jen snůška obvinění, plovoucích na vodě, které nejspíš taky potichu vyšumí. A co Šuman, kterého byly plné noviny? Atd., atd... Z té současné kauzy J.F. mne nepřesvědčil ani jediný článek, všechno jsou to jen dedukce a závěry novinářů z něčeho, co ve skutečnosti nikdo neviděl.

Zajímavé je, že v dnešní době, kdy prý 80% lidí nevěří mainstreamovým médiím, přesto mnozí opakovaně naskakují na každou vypuštěnou bublinu a najednou zapomínají, že takové "kauzy " vyplavávají v době převolební, či nějak exponované, aby odrovnaly oponenty, a přinejmenším jim znepříjemnily život. To jsou holt média a my jsme "jen" lidi, kteří bohužel občas zapomínají používat vlastní mozek.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

To je snad míněno jako legrace!
Ředitel Úřadu pro ochranu hosp soutěže se utíká zeptat člena parlamentu co má dělat s konkretní věcí.
Člen parlamentu, ač nemá jakoukoliv pravomoc, mu říká/ schvaluje kroky Úřadu.
Ministr jako složka moci výkonné je v tom případě jen figurka pro sežrání svačiny.
Co chcete víc jako důkaz faktické demontáže systému v přímém přenosu?
Až se nějaký jouda vydá plnit pravomoci prezidenta, nebo soudce, protože se mu zdá, že je k tomu předurčený? Že se mu to zdálo za vlhkého snu?

Zatím bez slepic