Drolí se to

Autor
Štítky

Můj tatínek pracoval před plyšákem na sokolovském uhelném revíru. Deset tisíc zaměstnanců (možná i víc), povrchové doly a podobná situace jako na Ostravě. Jen jsme tam mívali podstatně méně smrťáků a důlních neštěstí. V jámě dlouhé deset kilometrů a široké pět kilometrů zpravidla nevybuchují plyny, nebortí se výdřeva a nedochází kyslík. 

Nicméně horníci mají všude stejně nevymáchanou hubu. Na režim se nadávalo zcela běžně, na šichtě se probírala teologie, západní státy, výjezdní doložky, idioti ve vedení, komunistické podržtašky, politruci na pracovišti, truhláři i nástěnkáři. Pro ostřejší slovo se nešlo daleko, Husák byl běžným terčem nadávek a s ním i Jakeš a spol. 

Nikdy z toho nic nebylo. Havíři se bijí i z malicherných příčin, ale pokud do nich někdo reje, jsou jak cizinecká legie. Díky tomu jsme zažívali velmi svobodomyslné prostředí, kde nic nebylo tabu. 

Přesto táta po revoluci s oblibou říkal, že se všechno sesypalo tak nečekaně, že když v roce 88 někdo prohlásil, že se změní režim, div nedostal po hubě. Byly to tak nepředstavitelné kecy, že je nikdo nebral vážně a spíš to lidi štvalo. Přesto pak stačilo pár dní po listopadu a všichni už byli na nové vlně. Mlčící většina stále mlčela, ale všechno už bylo jinak. Ze dne na den se úplně změnily náměty k diskusi a ti stejní, kteří nešli daleko pro ránu na obranu starých pořádků, ti najednou byli ochotní se mlátit za Havla o kterém ještě před měsícem nikdo ani neslyšel. 

Přitom ty kamínky padaly už dlouho předtím. Charta vznikla dlouhá léta před plyšákem. Perestrojka také začala několik let předtím. Režimy padly všude kolem, v Praze dederóni hromadně přelézali zeď velvyslanectví Západního Německa. Režimu už teklo do bot dávno... nikde nic nefungovalo, všichni na všechno kašlali, zásobování haprovalo, ale stejně se vlastně až do poslední chvíle nic nedělo. 

Začínám mít dosti podobný pocit, který popisoval táta před lety. Podívejte se všude kolem. Britové nevědí zda ani jak vystoupit z EU. Ve Francii vládne mladý a pohledný Jakeš, motor Evropy Německo hodlá dobrovolně a s radostí zničt svůj emisní průmysl, aniž by uměli vyrobit jakýkoliv bezemisní. 

I když nás všichni varují před Ruskem a Čínou, tak se ve velkém dělají plynovody a Hedvábné stezky, ke kterým se připojují především ti z tvrdého jádra, kteří mají nejvíc plnou hubu Evropských hodnot. Takhle nějak to dělali představitelé režimu. Na rtech slova o budování komunismu, ale jinak přivlasňování prostředků, dovoz zahraničních hi-fi souprav a kdo si nestavěl luxusní daču za městem za státní peníze, ten nebyl normální. 

I když mají všichni plnou hubu keců o demokracii, nikdy se tolik neporušovaly všechny mezinárodní principy. I když mají všichni plnou hubu volného trhu a kapitalismu, jedou celní války a protekcionalismus ve velkém. Předtím varovali před imperialisty, teď varují před Putinem a Čínou, ale stejně spolu dělají obrovské kšefty za našimi zády. 

Drolí se to. Kamínky už padají. Nic bych za to nedal, že změna pak bude super rychlá... 

 

 

 

 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

niekto ma stale dojem, ze to co nas stretlo v 68om bola katastrofa nuz odporucam nasledujuci clanok. Toto chysta minister v demisii pan Lajcak demokraticky prijat. Tych 30 striebornych je v podobe 100mil$ z ktorych ale 80 bude venovanych priamo na vystavbu objektov USarmy. Za zvyznych 20 sa popodplaca zopar bajkarov ktori nam budu nadalej vykladat ako sme na tom opat dobre a vlastne sme na tom tak dobre, ze ani lepsie byt nemoze a kazda zmena moze byt iba ku horsiemu. Tak kto chce zmeny je vlastne nepriatelom nas vsetkych...
Ked takto vypada spojenecka krajina ako potom vypada okupacia? Ja som si okupaciu predstavoval vzdy tak ako to popisuje nasa buduca spojenecka zmluva.
https://www.hlavnespravy.sk/detaily-vojenskej-zmluvy-s-usa-prenikli-na-…

Zatím bez slepic

In reply to by alien (neověřeno)

Trvalý odkaz

okupace. V ČR se v otrokárnách zase pracuje za 30% mzdy EU při 90% produktivitě. To snad je možné v porobené zemi, ale ne mezi přáteli nebo dokonce partnery. A nikdy nebylo lépe a bezpečněji. Babiš musí změnit heslo - nemůže být líp. Jsme v cíli, máme zemský ráj.

Zatím bez slepic

věříš, že nu nás je produktivita 90 procent? Zatim co jsem dělal, byla produktivita spíše 70 procent naší v rakousku a nemecku...

Zatím bez slepic

moje produktivita překračuje zápaďáckou určitě, co jsem viděl projekty jak vypadají a jak dlouho na nich sedí.

Zatím bez slepic

Pozor, produktivita západních firem je uměle nadhodnocena o tu část, o kterou je naopak ponížena produktivita českých firem. A dále je zde ještě rozdíl ve strojním vybavení, kdy se vše dohání nízkými platy. Sekerou lze také porazit strom, ale motorovou pilou to jde lépe a rychleji. Ale hlavním důvodem je, že např. německý i český závod vyrobí součástku za 2 Kč. Český závod ji prodá do Německa zahraničnímu vlastníkovi za 2,20 Kč. Německá centrála ji pak prodá ve stroji za 5 Kč a vykáže úžasný zisk a růst HDP.
Není to o pracovitosti ve výrobě. je to čistě o obchodu a kdo prodává finální výrobek, za který inkasuje prachy. Samozřejmě to znamená taky vrazit prachy do vývoje a výzkumu, a ne málo - vybavení, lidi, čas a nápady. Je to začarovaný kruh, který srovná jen nějaká katastrofa - hyperinflace, pád měny, válka, přírodní katastrofa, razantní technologická změna, apod. Dopady koloniální politiky jsou dlouhodobé a náprava pomalá a obtížná. Zatím se děje, kdy státy V4 ekonomicky rostou a ten západní svět stagnuje. Zkrátka na nás Němci a Rakušané počkají, co se týká životní úrovně. Dříve než ve 2050 se ale nevyrovná, protože ke konci ten rozdíl v růstu HDP mezi Německem a ČR už bude nepatrný. a státy v kritickém období musí zvládnout přechod z manufaktury na ekonomiku s vysokou přidanou hodnotou. Zatím to zvládly jen Jižní Korea a Čína, šanci mají Brazílie, Indie a pár dalších. V Evropě k tomu zatím nedochází a společná evropská měna euro konzervuje slabší ekonomiky ve fázi kolonie (Řecko, Itálie, Španělsko, atd.) ve prospěch těch vyspělejších (Německo, Rakousko, Nizozemí, Belgie, Dánsko, ... ).
Za našich životů bude ČR vždy slabším partnerem Německa, až další generace možná prokážou svůj um. Díky stavu školství k tomu ale nedojde tak snadno.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

S rokem 2050 si nedelejte starosti.

Zatím bez slepic

In reply to by alien (neověřeno)

Trvalý odkaz

na to dam krk 😀😀😀

Zatím bez slepic

In reply to by alien (neověřeno)

Trvalý odkaz

To není žádná smlouva - přesně takové podmínky si kladou (a mají) amíci v okupovaném Německu.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Už jsem toho zažil bohužel dost. V roce 1956 nám v Bratislavě udělali ze školní tělocvičny lazaret pro ruské vojáky, aspoň jsme měli prázdniny. I když v nedaleké Budapešti byli věšeni lidé na kandelábrech, případně stříleni z tanků. Za 6 let na to byla Karibská krize, to zase byla armáda v pohotovosti a pěkné dusno. Za dalších 6 let okupace, taky nic moc. No a v 89 přísahal Veškrna na socialistické Československo. Takže 4 převraty, nebo minimálně dusna. Tak snad nám Vidlák na stará kolena nepřivolává 5. jobovku.

Zatím bez slepic

a ak sa Trump neposierie skor ako ma - tak sa na ten druhy koniec vysetrovatel tiez pozrie. Mozno bude veselo.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Clanek o umrti Nekonecneho na seznamu uz ma 5000 FB lajku.

Tolik lidi se raduje, tolik lidi je rado ze se to dozvedelo, tolik lidi ocenuje jak je to napsano?

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

https://www.novinky.cz/krimi/500884-pri-cviceni-zasahovek-na-rokycansku…

Tak to zírám, kde všude se bojuje a jak "za Prahu". To jsou věci, co ten náš maličký státeček všechno nezvládne.

Nejdříve se vyrábí se spojenci sirotci, pak se sem zase sirotci tahají, aby měly neziskovky pro co a z čeho žít, politici a další příživníci oblbují voliče .........
A naši chrabří policisté cvičí v zasahování chrabré Libanonce, prý policisty u Rokycan.
No snad pro policejní zasahování teda v Libanonu a ne u nás a snad to není zase nějaká ta forma pomoci kde komu po světě......za prachy nás všech.
Už jen čekám, kdy prezident či AB vypustí další "Qídovský šrapnel" a předběhnou i TRUMPA!
Co třeba přestěhování Izraelské "naší ambasády" se Stropnickým rovnou až na ty GOLANY......

Zatím bez slepic

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pjakinova téze, že Nový Zéland je plánován jako rekreační zóna globálních elit z 18.3., docela sedí s vyhlášením zákazu zbraní 21.3.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Jen mě tak u toho jeho výnosu ohledně Golanských výšin napadlo,co když v dohledné době vydá další výnos,že Krym patří Ukrajině.Nečekám,že by uznal Krym Ruský.Takže,co může ještě přijít na pořad jeho výnosů?

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Zajímalo by mne ofigo stanoviska našeho zamini k věci.

Zatím bez slepic

Si je prectete na webu ambasady USA.

Zatím bez slepic

Musíte trpělivě počkat, až Petříček dostane befehl od Pocheho.

Zatím bez slepic