Produkční peklo

Autor
Štítky

Dnes budu pokračovat ve včerejším tématu o práci, pracovitosti a robotické budoucnosti, kde už lidi nebudou mít co dělat, protože jejich práce převezmou roboti. V komentářích se na toto téma objevily velice zajímavé příspěvky a tak já se přidám také. Při čtení dnešního článku si prosím pořád opakujte, že jsem ze zaostalé vesnice a dávno mi ohledně moderních technologií ujel vlak. 

Takže tedy: 

Víte, známe spousty reportáží, kdy se nějaký investigativní novinář, či aktivista v přestrojení vloudil na jatka, do vepřína či drůbežárny a natočil tam, jak zvířata trpí. Ale myslím, že podobně zajímavé by bylo, kdyby se někdo vloudil do automobilky a natočil tam ta místa, která se v propagačních videích neobjeví. Ale takový materiál by byl zajímavý pouze pro odborníky a techniky a většina novinářů by stejně nevěděla, co mají točit. 

Já jsem totiž dost skeptický k dnešní masové produkci, obzvlášť když se firma chlubí, jak moc zapojila roboty. 

Jistě, známe ty obrázky ze svařovny a lisovny, kde pod velkými portály vzniká celá karoserie v podstatě sama bez jediného lidského zásahu. Kde roboti svařují, tmelí i lakují. Na montážních linkách pak jsou mezi lidskými pracovišti místa, kde roboti sami šroubují, usazují a zavěšují. 

Ale pak si přečtete, jak Ellon Musk má své produkční peklo na montážní lince vozů Tesla 3 a různí emeritní experti přes automotive vám pak na kameru ucedí mezi zuby, že to tam v Tesle prostě s tou robotizací přehnali. Že jsou místa, která se dají udělat robotem, ale nedělají se, protože to nedopadne dobře. Nikdy na žádném videu nevidíte ty konce linek, kde jsou stovky techniků, kteří opravují to, co robot nezvládl. 

Ve škodovce už sice nejsou lakýrníci a lisaři, ale zato je tam hodně lidí, kteří v různých fázích výroby jen tak chodí a pokládají ruce na určité části, aby zkontrolovali, jestli roboti svojí práci udělali dobře. A nakonec vůbec nikdy vám neukážou, jak velké týmy lidí jsou někde za těmi roboty, a dělají těm robotům údržbu.

Traktory také dneska jezdí na polích samy podle GPS. Akorát že tu a tam strhnou sloup vysokého napětí  a nepoznají, že se jim do žacího ústrojí namotala srna. Takový traktor udělá kupu práce, jede přesně, čistě, neplýtvá ani zrnem ani hnojivem, ale pak dojde na malou poruchu a týden kolem něj skáčou lidi, kteří jsou mnohonásobně dražší než jakýkoliv družstevní traktorista strojník. A tak není divu, že se vedle sebe uživí starý Zetor, který se opravuje palicí a svářečkou a je schopen konkurovat modernímu John Deeru, který sice jede jak fík, ale běda když se pokazí řídící jednotka a nebo se musí vyměnit převodovka.

Targus už tady psal o tom, že sice možná budou samořídící auta, ale žádný kompjůtr nedokáže poznat, jestli není na mostku náledí, jestli v zatáčce není navátý písek nebo jestli to neklouže kvůli mokrému listí. 

Jednou dali do moderního Boeingu 737 MAX umělou inteligenci, která se nedala vypnout a byla v provozu i proti vůli pilotů, dvě letadla spadla a Boeing se ze ziskové firmy proměnil ve ztrátovou. Naštěstí mají na své straně vládu USA a ta jim zas něco nalobuje. Tedy pokud jim i přes upgrade softwaru zase něco nespadne z oblohy. 

Vůbec by mě zajímalo, kdyby se to opravdu spočítalo se vším všudy, zdali by už dávno leckteré provozy nebyly úspornější s lidmi než s roboty. 

Téměř veškeré oblečení se už sto let dělá pořád stejně, jen šicí stroje mají dneska motor a nemusí se šlapat. Žádné hypermoderní provozy, ale bangladéžský dělník. Přitom by nebyl vůbec problém roboticky stříhat i sešívat. 

Dělám trochu do historického šermu a koupil jsem si loni vysoké kožené boty. Dal jsem za ně tři tisíce. Jsou skvělé, pevné, udělané v podstatě na míru, jen mají ty gotické špičky. Ušil mi je švec z Valašska, který takovými výrobky živí rodinu. Kdybych chtěl, udělal by mi i boty s normální podrážkou a tkaničkami. Za tři tisíce... Za to koupíte  značkové adidasky z Číny, které se rozpadnou ještě po cestě sem. Za peníze, ze kterých u nás švec uživí rodinu se jen tak tak uživí megakorporace se svými kreativci, marketingovými experty, megalinkami v megatovárnách a otroky, kterým se skoro nemusí platit.  

Tomáš Baťa by dneska možná řekl, že roboti jen umožnili blbou organizaci práce, stejně jako počítače umožnily neuvěřitelný nárůst byrokracie k ničemu. Robot možná dělá rychle, ale potřebuje velkou výstupní kontrolu a náročnou údržbu. Člověk dělá pomaleji, ale kontroluje se sám... Baťa to nastavit uměl. Výstupní kontrolu nepotřeboval, protože v každé fázi výroby si jeden dělník přebíral polotovar od druhého s plnou odpovědností za převzetí. 

Já chápu, že pro masovou výrobu, která rapidně zlevnila zboží je zapotřebí výrobu rozfázovat na jednotlivé operace, které se na montážní lince opakují do zblbnutí. Stejně tak pomohlo normování, používání zaměnitelných součástí a samozřejmě pomohlo zvětšení výroby na maximum. Obrovské ocelárny, obrovské automobilky, obrovské kravíny, obrovské všechno. Pak samozřejmě láci napomohla kontejnerová doprava, levná ropa a vůbec levná energie a využívání laciných pracovních sil po milionech. Ale roboti podle mě jen přesunuli lidi z jedněch profesí do jiných.  Místo svářeče je zapotřebí robotik programátor.  A kdybychom měli vychovanou zručnou a kvalifikovanou pracovní sílu, leckde by roboty nahradila. Dneska jsou roboti nutní spíš proto, že není člověk, který by tu jeho práci (klidně pomaleji) uměl. 

Když se podíváte do světa, tak největší nezaměstnanost je tam, kde na robota široko daleko nenarazíte... V Africe. Tam lidi nemají práci a nebyl k tomu zapotřebí ani jeden servopohon od Siemensu. Nebojím se robotů ve výrobě, ale bojím se, že brzy tu budeme žít jako v Africe, protože tu nikdo nebude nic umět. Ani rukama, ani hlavou. Komunisti posílali inteligenci do dolů a hutí.  My už tam můžeme poslat jedině blbce, protože nikoho jiného nemáme. Bojím se toho, že si lidi neumějí vyhrnout rukávy a pustit se do obyčejné dřiny. Děti se nechtějí učit, dospělí nechtějí makat. Jednoho dne tihle nemakačenkové zjistí, že jejich rozhodování, byrokracii a rozmary ohledně lidských práv nikdo nepotřebuje. 

 

 

 

 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

Tak jestli ten zmiňovaný švec skutečně uživí rodinu prodejm bot za 3kČk, tak je dobrej démon. Co já jsem slyšel, tak ručně šité boty na míru začínají tak od 10kČk výš.

Zatím bez slepic

In reply to by Medák (neověřeno)

Trvalý odkaz

Tak jsem chvilu hledal na netu a jsou rucne site od 4 do 30kKc, kdy cena koreluje s blizkosti praheee... Takze jestli mel boty co svec dela opakovane (ma strih) a je to pouze stredoveka obuv=nic moc slozita, tak nevidim duvod, proc by za to Vidlak musel davat 13kKc...
Ale chapu, ze dnesni doba je o tom, ze si hooodne lidi rekne o 13kKc a doist lidi rekne ano, protoze nemaji na vyber. Viz osused co mu zednik rekl cenu a protoze to potrboval a nikdo jinej nebyl, tak to vysolil...

Zatím bez slepic

Znám se osobně s Radkem Zachariášem. Ten šije na míru společenskou obuv. A boty stojí 60 tis. i víc. Jednou jsem se ho ptal, co je na nich tak drahého... nic. Ale dokud za ně chtěl pět tisíc, tak to nikdo nekoupil. Tak zdražil, začal kolem toho dělat humbuk, začal kromě šití bot jezdit i po přednáškách a ejhle... když stály boty dvacet táců, najednou najížděly celebrity, kupovaly, aby mohly machrovat, cože to nemají. Pak úplně změnil přístup a začal dělat boty jako švýcarské hodinky. Záměrně složité. Když bere míru, udělá nejdřív jakési jednodušší modely, v těch zákazník chodí, on sleduje, kde se nejvíc otlačují, používá speciální kůže, vymyslel si střihy na boty z jednoho kusu kůže a prostě prodává snobům.
Je to správný přístup... vysoká přidaná hodnota obyčejné kůži.
Ale pokud má švec normálně kopyta, má nadělané střihy na běžné velikosti po jednotlivých číslech a dělá svých několik osvědčených typů na které má zákazníky, udělá boty se ziskem i za trojku.

Zatím bez slepic

http://petr-kubac.blog.cz/1706/smart-technologie-18-stoleti

Pozdravujte pana Zachariáše, at ty blbce skube dal a kdyz bude chtit zvojnasobit ceny, at do tech bot zamontuje jeste pod nejakou zaminkou pocitacovej chip a rika jim smart-boty.

Zatím bez slepic

To je skvělý nápad. Zatim si někteří z nich žadají na ručně šité boty zlaté ozdoby. To je ale moc obyčejné, chip má šanci stát se mezi jelitami hitem.

Zatím bez slepic

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

Co by tomu tak rekl doktor Mengele. Ten byl take vysazen na kozene vyrobky z tetovane kuze...

Zatím bez slepic

není vtip ale výzkumná realita, nedávno jsem oponoval podobný projekt, má to i svůj zdroj energie a počítačový chip

Zatím bez slepic

In reply to by Medák (neověřeno)

Trvalý odkaz

Bavíme se o kožených "holínkách". Nevím, jestli se lakýrky na ples dělají náročněji nebo komplikovaněji, ale každopádně vysoké kožené boty s pevnou podrážkou s libovolně vyřešenými tkaničkami stojí kolem třech tisíc. Boty nemají moderní dyzajn, ale dají se nosit místo kanad a už jsem v nich pár túr odchodil...

Zatím bez slepic

se mi líbili, dělal jsem barák pro skupinu Durandal, ti měli parádní ohozy a meče. Některé byly dost těžké i pro ně.

Zatím bez slepic

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

Tak se říká šermířům používajícím zbraně a zbroje, které ve skutečnosti buď neexistovaly, nemohly se potkat, nebo nefungovaly :)

Zatím bez slepic

In reply to by Hejtman (neověřeno)

Trvalý odkaz

já zas nemám problém pojmenovávat mi neznámé věci svými novotvary a proto mi téměř nikdo nerozumí.

Zatím bez slepic

In reply to by Hejtman (neověřeno)

Trvalý odkaz

Takovejch sermiru jsou plne filmy.

Stari rimane na konich se trmeny. Stari rimane a pole s kolejema od traktoru. Stari rimane vedouci zasvecene debaty o Machiavelim. Stari rimane pochutnavajici si na varene kukurici. Uz chybi jen stari rimane majici knihovnu Vaclava Havla, namorni pristav Vaclava Havla, lavicky Vaclava Havla, amfory Vaclava Havla, arenu Vaclava Havla, ulici Via Vaclavia Havlia, vykriceny dum Vaclava havla, trziste otroku Vaclava Havla, gladiatorskou skolu Vaclava Haval, lazne Vaclava Havla, zachodky Vaclava Havla a bystu Vaclava Havla v senatu, na foru, v chramech vcetne druheho zidovskeho chramu, na krizovatkach a akvaduktech. Ave

Zatím bez slepic

Proboha na co vysoké boty pro historický šerm? Když podle dobových obrázků 90% lidí nosilo nízké střevíce :)

Zatím bez slepic

In reply to by Hejtman (neověřeno)

Trvalý odkaz

Nikdy jste nevidel stareho reckeho hrdinu cernoskeho puvodu? - Na detaily se uz nehraje.

Zatím bez slepic

In reply to by Medák (neověřeno)

Trvalý odkaz

myslel 3000 Euro.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

jak ji nazval vedoucí výroby, jsem u nás viděl v roce 1990 v lihovaru Milostovice (už je po něm). Chodím totiž po fabrikách a vymýšlím jim teplo. Tak v tom lihovaru vedoucí řekl: a teď vám ukážu japonskou linku. Otevřel dveře a tam podél dlouhého stolu sedělo 20 Vietnamek, které ručně vykrajovaly očka z oloupaný brambor, dávaly je na pás a ten je sypal do igelitového pytle s určením pro školní jídelny v okolí.
Na západ od nás jsem byl v robotických fabrikách v Němechu, Dánsku, Švédsku, Holandsku, Belgii, Itálii, Lichtu a Rakousku, vždy na exkurzích pro projektanty. Zvou mě pořád, někde jsem byl 2x (třeba po 10 letech), ale je to furt stejné a už mě to nebaví, žere se tam a chlastá.
V Belgii měli třeba mechanické lisy Žďas, skupovali tady po velvetu stroje a montovali je u nich do provozů. Speciálně v BE bylo ve fabrikách dost lidí, všichni staří, bo firmy neměly na jejich vysoké odstupné. Byly tam silné odbory. V Lichtu ve firmě Hoval měli v pátek ve 12 hotovo, linka stála, rádio hrálo, lid z poloviny jedl a z poloviny zpíval, s tím jsem se u nás nesetkal.
Nad Turínem zase byla fabrika, kde byla olejová mlha, sice nebyla vidět, ale sloupy byly mastné až nahoru. Říkám jim, že u nás by to hygienik zavřel. Odpověď byla - že u nich taky, kdyby se s úřady města nedomluvili na přijetí 100 zaměstnanců....ti dělali podobné operace, jako Chaplin v Moderní době.
Je rozdíl mezi masovou a kusovou výrobou. Masová byla nejvíc v Německu, kusovka ve Skandinávii. Všude přísné předpisy, žádná sranda. Obrovská obchodní oddělení, podpora prodeje. Provize. Snaha dodat zboží za každou cenu. Zkracování životního cyklu zboží, ať se může vyrobit nové zboží, když to jde levně. Proti tomuto trendu bylo jedině Dánsko, ti jsou super, mají filipa a od těch bych se učil.

Zatím bez slepic

jinak nic. Nechal jsem jim všude uhlíkovou stopu osobního naftového auta, nějaké prachy po hotelich načerpal vzpomínky na italská vinařství (jedno nad Bassanem se chlubilo dodávkou červeného pro Putina) a lihovary. Lihovary byly naštěstí autem obchodního zástupce s řidičem... ti tleměli, co člověk snese. Velejemný líh (99) se musí umět pít; oni ho neuměli ani vyrobit, končili na 88.. ke konci už byla doprava letadlem (Brusel), to mě na letišti málem svlíkli a našli klíč k hořáku od vařiče na hory... nevěděli, co to je a proč to mám. A v tom místě jsem se Západem skončil. Zlatý Kavkaz.

Zatím bez slepic

Zkracování životního cyklu zboží, ať se může vyrobit nové zboží, když to jde levně. - A pak vas nejaka posahana ekolozka buzeruje, jakou mate uhlikovou stopu, ze jezdite do prace autobusem a jeji co dva roky novej smartfoun privezenej pres pul planety ji ma nejspis daleko vetsi.

Nebo ze si dovolujete jist hovezi, kdyz se na to spotrebuje tolik litru vody.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

všechno se napáchá ve fabrice a doveze na místo stavby, kde se to smontuje. Někde už i s trubkama. Zedník dnes už neumí nachlastat jádrovou maltu na stěnu, umí jen lepit a roztírat nějakou sračku hladítkem. Na zámku Rychvald jsem viděl předloni dělat klenby - všichni zedníci měli nad 70 let. Ruční práci na stavbách dnes umí snad jen tesaři, vidět bylo na Maměnce na Pustevnách. Podívám se na kostel v Gutech, stromy už uschly a začne se tesat - už ale vidím klub důchodců, žádného robota.
Čím víc lidí, tím menší um. Jeden spoléhá na druhého a nakonec vymyslí kolektivní odpovědnost grémia.

Zatím bez slepic

Proc mi to jen pripomelo ty anglicke obrazky opustenych byvalych rozpadajicich se velkolepych rimskych kasaren, kde uz stala v rohu anglosaska vesnicka.

Zatím bez slepic

Souhlas. Mladý lidi už staré technologie neumí, nebo nepotřebují umět. Alespoň si to myslí. Dneska se barák postaví i bez míchačky.
Zeťák teď dodělává rodiný domek (itong) a dělal to skoro celé sám. Není zedník.
Ale postaru, cihla, malta, klenba to už lidi neumí. Jen důchodci :-)
Před 4 rokama jsem se rozhodl postavit nad vratama bránu. Gotická klenba, šířka 4,5 výsoká 7m, cihly. Nesehnal jsem na to zedníka.
Nakonec jsem ji během léta postavil sám, podle zednické knihy z r. 1941.

Zatím bez slepic

In reply to by Jan z Helvajzu (neověřeno)

Trvalý odkaz

a smekám svůj gorolský klobouk.

Zatím bez slepic

In reply to by Jan z Helvajzu (neověřeno)

Trvalý odkaz

odliat z betonu a zeriavom to na piliere polozit.
Na povrch das obklad - imitaciu kamena.
Jednoduche, lacne, rychle, nenarocne, trvacne. Preco si komplikovat zivot ? 😀

Zatím bez slepic

Přesně, potřeba je umět ne konkrétní jednu technologii, ale umět technologii, která mi umožní udělat ten otvor ve zdi pro vrata...

Zatím bez slepic

In reply to by Jan z Helvajzu (neověřeno)

Trvalý odkaz

Alespon si to myslí? Proč? Doba je jinde a jinde jsou i zdroje okolo vás, protoze je otázka proč by měli umět stavbu klasické cihli, když se prodávají broušení/přesné cihly ytong/vpc/broušená, kdy stavba je rychlá=levnější, stejně dobrá kdy není kromě přesnosti rozdíál mezi přesnou VPC vs VPC tvaru cihly...

Klenba byla nahrazena překladem nebo spirolama (dřív PZDčkama), opět rychlejší a levnější.

To klasické nachazování (jak npsal před váma), proč by to měli umět, když dnes díky přesnosti ciohel je rovinost "milimetry" (když nění zední blb), takže stačí sádrovou stěrku rozetřít a pak maximálně trošku zbrousit? Klasika byla potřaba, protože stavba cihloou znamenala nepřesnot v centimetrech, takže byla nutná, když to není nutné, proboha proč brečet, že to nemusím platit natož aby někdo musel umět, když nové doym jsou přesné?
Klasicky to přechází do znalostí "restouratoru" starých staveb...

A kté míchjačce, v dopbě přesnosti, pak stačí "kybl lepidla" na to co dříve byla potřeba 10 obsahů mícháčky, takže otázka je spíše, proč by proboha kupovali míchačku? Když by se řeklo na beton, proboha proč, když zdroje jsou takové, že lze objednat z betonárky?

Na to lze dát příklad vidláka, kterfý by s vaším postojem brečel, že chce raděj orat koněm/volem, protože slovenska tera je moc moderní... Změnila se doba, změnili se ceny materiálu, časová náročnost atd. dneska sehnat postroj na koně je hooodně težké oproti náhraním dílům na onu teru...

Holt ta klasická klemba padla do hromádky kam patří restouratori a dodavatele muzei, hradů a zámků...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

dostal vyznamenání Sí Aj Ej. Ceremoniálu byl přítomen soudruh Babiš.

Zatím bez slepic

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

No to je mi tajna sluzba panecku. - Kdysi se tajilo kdo je vas agent pred celym svetem vcetne vetsiny zamestnancu vlastni tajne sluzby.

Dneska se mu da verejne vyznamenani, aby to jo vsichni vedeli. - Proc jim to rovnou nevytetovat na celo.

Zatím bez slepic

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

Šuškali vo mě sousedky v domě
nedaj-li medajli, že je po mě
co jsem se načekal vona nepřišla
prej na mě náhodou žádá nevyšla

Já jsem se těšil na tu medajli
daj-li ji mě a nebo nedaj-li
kdybych se náhodou znova narodil
tak bych se zmačkal a pak zahodil

Anton Špelec - ostrostřelec toho když to popadne
poručí si liguere a to špatně dopadne
Já bych do toho kop, ta medajle bude můj hrob

Jsem jako skrývačka nevím kde jsem
všude se povídá že tu nejsem
ve čtvrti je plno zármutku
a každej se nutí honem do smutku

Vono se řekne kvílet a kvílet
kdybych měl flintu tak začnu střílet
sotva ti hudba na posled zahraje
před barákem tě drbou partaje

Anton Špelec - ostrostřelec toho když to popadne
poručí si liguere a to špatně dopadne
Já bych do toho kop, tenhle funus je můj hrob

Zatím bez slepic

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

je správně

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

To je právě ten problém.
Když se doma soukromě hospodařilo,dělali různý řemeslníci,tak se zapojovali i děti.
Nejen si přivyknout k práci,ale i tu práci dobře dělat,jinak dostal ruční ponaučení.
Proto také dnes jsou machři,jen ti ze starší generaci,návyk,praxe a myslet u práce.
Další problém je u děti,dnes i dospělých,žijících,bydlících v panelácích,neumí nic.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Problemy robotov su dva.
Jeden - ze ich programuju ludia. A ti robia chyby.
Druhy - ze ich programuju ludia. A to vacsinou taki, co s prevadzkou / praxou - pre ktoru je urceny robot - nemaju ziadne skusenosti.
Vysledkom - okrem povinnych chyb a opomenuti - su aj teda nelogizmy, ktore suvisia s neznalostou pracovneho cyklu. Obcas sa v cykle objavi vynimka. Vacsinou nie je nikde popisana, a vedia o nej len skuseni zamestnanci, praktici.
Soft v Boeingoch na beton nerobili piloti. Ale programatori, z kt. vacsina nevie riadit lietadlo. Mozno na simulatoroch. Ale to nie je to iste. Lebo aj simulator programovali ludia :D :D :D

Zatím bez slepic

In reply to by Zvedavec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ale ma to i sve vyhody.

Kdyz pak s takovym robotem pracujete, tak za chvili zjistite jeho slaba mista a on se v tom nikdo jiny nevyzna. Robot se zastavi, prijde tym tri odborniku a vy mate volno, nez prijdou na zavadu. Vetsinou jen vsechno vymazou a pak to natahaj znova.

Slysel jsem, ze nikdo uz ani poradne nevi, co je v softwarech pro obycejne tiskarny, protoze se vzdy vzal ten stary, dodelaly se aktualizace aby to pasovalo k novym windovs, novymu pocitaci a novymu modelu tiskarny. Ale treba to jsou jen ajtacke legendy.

Zatím bez slepic

In reply to by Zvedavec (neověřeno)

Trvalý odkaz

To je hodne mimo srovnání...

Chápu, že dnes se nenosí mít fachmana 20-30let, aby měl zkušenost, ale to je problém zaměstnavagtele, který si myslí, že před bránou čekají desítky dalších + nepochopení, že i kdyby před branou stál fachman, tak se musí zaučit na jeho výrobu, kdy je skoro vždy jiná, pokud nedělají přesně to samé, ale i tak se musí zapracovat, takže 1-2 roky je pod svým normálovým výkonem, protože ono zapracování...

Ale to o tom fachmanství je i u progamátorů, kdy se mění pozice protože cena práce, šéfové dneska nejsou ti co umí, ale co došli odjinud, protože měli "praxu v řízení kolektivu i když doslova ví hovno o tom co řídí".
Jinak řečeno ona vysmívaná fluktuace (se smějou, že byla bnrána jako špatná věc) a nekvalifikovanost řídících pracovníků (kdy problém není v ing. vs neing. jak píše vidlák, ale zná to co řídí nebo má praxu v řízení lidí=a i to je diskutabilní...)

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Vidláku, já mám také rád starožitnosti, staré interiery, díla starých mistrů. Nejlepší a nejcennější jsou díla, která vytvořili mistři v pozdním věku. Třeba Apollo a Marsyas od starce Tiziana (dnes v Kroměříži), pieta Rondanini od Michelangela, těsně před jeho smrtí, nebo malby a grafiky od Picassa z období Malen gegen Zeit, jak nám ukázala výstava v Albertíně v roce 2006. Koncentrovaná zkušenost a lidská zralost.
Jenže pokrok nezastavíte. Ano pár Boeingů spadne, protože software a hardware, ale to nic nezmění na obrovském posunu vědy a jejich aplikací od průmyslu až po osobní život každého Antouška. Dá se před tím leda utéct do divočiny, na čas, než i ta divočina přestane být divočinou. Jinak není úniku. Ten technický pokrok by mi ani tak nevadil, ba ani ta Vámi popisovaná nešikovnost a jistá neschopnost lidí, pokud by ruku v ruce s tím nenásledovalo duchovní odcizení. To považuji za nejhorší průvodní znak tzv. pokroku. Je stále méně a méně lidí, kteří věří v sílu modlitby. Nepotřebují ji, mají nadbytek všeho potřebného k životu. Tak proč ztrácet čas?

Zatím bez slepic

Picassovi jsem třeba nikdy nepřišel na chuť, ale tu pietu Rondanini bych někdy moc rád viděl na vlastní oči. Znám ji jen z obrázků a dokumentů, které natočili o Michelangellovi. Tu jeho původní, vatikánskou, jsem považoval za dokonalou. Dokonalá práce vycizelovaná do nejdokonalejšího detailu, ale Pieta Rondanini, to je úplně jiný level. V té se mu podařilo zachytit tolik bolesti a žalu, že to člověku trhá srdce. Z mého pohledu představuje jeden z nejsilnějších, ne-li nejsilnější, zážitek, který jsem z nějakého uměleckého díla kdy měl.

Zatím bez slepic

In reply to by L.C. (z Kosy) (neověřeno)

Trvalý odkaz

dělal jako mladík, geniální sice, ale mladík. Je až eroticky krásná (skoro bych řekl, že není rozdíl mezi věkem Krista a Marie), ale duchovně působivá je ta z Milána, kdy už byl nad hrobem a o životě věděl všechno.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Mame supermoderni chytre vypinace kterymi se nastavuje i sila osvetlni a reguluje teplota.

Jenze cela klimatizace se vypne, kdyz nekdo otevre okno a zapne se znova az za 2 hodiny, coz uz samozrejme cely den neni, protoze mezi tim okno otevre nekdo jiny o kus dal.

Vypinac nam ale cas od casu zhasne svetlo, kdyz usoudi, ze mame svetla i tak dost. V poledne to je dobrej napad, ale on to dela i za raniho pritmi a vecernihou soumraku.

My se tomu vesele smejeme a rikame si, jake to byly kdysi technicky promakane vypinace, ktere jste mechanicky prepnuli a ony zustaly ve stejne poloze dokud jste je zas nevypnuli.

Nebo ty super vypinace s casovacem na chodbach. Sli jste do schodu, rozsvitili jste a cela chodba svitila asi 5 minut a pak se zhasla. Dneska je to cinska automatika, jdete po schodech a lampy se rozsveci a nerozsveci podle pravidel, ktera nikdo nechape. Jindy musite stat pod svetlem a mavat rukama, aby se vam jeste na chvili rozsvitilo svetlo, protoze se stojici osobou vyrobci svetel do chodeb jaksi nepocitali.

Zatím bez slepic

si predsa netreba svietit 😀😀😀

Zatím bez slepic

No popis není v technologii, ale nastavení, které je vždy podle požadavků zadavatele... To, že lidi co to pak využívají trpí nad rozhodnutím jiného člověka je věc druhá...

A ten pohybovej vs časovej spínač, kdysi lidi nadávali, že musí co pravidelně zmačknout světlo, když časovač vypne, takže ty zase nadáváš, že musíš zamávat...

Lidi by si měli dosta často uvědomit, že technologie má nějaké vlastnosti a ty přijmout, je to stejné jako když člověk upustí mobil a nadává, že se rozbije sklo, taky nadávaj, že nic nevydrží, ale fakt je problém v prasklém skle než připustit si, že když mám dotykáč, tak po spanutí praská, ale mám fotak atd., a když mám "nokiu", tak spatne a nic, ale nemám e-mail atd...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Z komína už hovno kouří
žádný smrad či popílek
změří nám to debílek
z národního výboru
v od Bandiho úboru.
Už se blíží bouře sucha
vláda slepá, vláda hluchá
seje řepku, kukurůzu
nevidí, že seje hrůzu
hlavně narvat plné vole
pesticidů plné pole
samé svinstvo, samé jedy
v parlamentu sedí dredy.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Je třeba drobných oprav textu "Boeingu 737 MAX umělou inteligenci, která se nedala vypnout" dala se vypnout, leč piloti to nevěděli, tak bojovali tak dlouho, až je rozsoudila zem. Umělá inteligence vyhrála.
Je třeba stále opakovat stará moudra a to Paretooptimální stav. Máme li dva protichůdné jevy, je mezi jejími krajními polohami možno najít okamžik, kdy je úžitek z krajních poloh optimální.
Vezmeme li jednu krajní polohu člověka a druhou krajní polohu robota, pak zcela určitě mezi těmito krajními polohami je nějaké optimum, kdy využití jak člověka a robota bude nejlépe vyhovovat zadání. Určitě se toto optimum asi bude s vývojem robotů posouvat v jejich prospěch, ale určitě nenastane okamžik, že bude jen robot bez člověka. I když je nám to často zvěrozvěsty vnucováno.

Teoretické úvahy by byly k ničemu, pokud by neexistovaly příklady z reality.
Jako zářnou realitu je možné uvést Kontrolní hlášení (KH). Je nesporné, že zabránilo velikým podvodům a tudíž i velké daňové těsnosti systému.
ALE!!! člověk je velice nedokonalý a tudíž i chybující. Daňový doklad od výstavce musí souhlasit s tím u příjemce, což SW dovede velice dobře porovnat a vyhodnotit. No a jelikož z různých důvodů chybujeme, tak jsou pracovníci FU na DPH zavaleni každý měsíc prací jež jim kontrolní SW vyplivne. Tudíž bylo potřeba posílit lidi na tuto činnost.
Zde se projevilo to, v čem vidíme naši spásu. Automatizace vyvolá takovou potřebu lidí, že nás bude stále málo.

Zatím bez slepic

KH bylo kritizováno od samého začátku dvěma sortami lidí. Podvodníky s DPH a bordeláři. Dnes každá sebemenší s.r.o. používá účetní software, který na klik myší vyplivne bez problémů ve vteřině výkaz kontrolního hlášení.
Kontrolní hlášení obsahuje informace o vydaných a došlých daňových dokladech, pokud mají vyšší hodnotu než 10.000 Kč, tak včetně IČA a variabilního symbolu protistrany. Problém nastává v momentě, kdy účetní, která pořizuje doklady do PC udělá chybu v čísle IČO, nebo variabilního symbolu (většinou čísla faktury). Takto odeslané hlášení se potom v centrálním počítači nespáruje a finanční úřad požaduje po odesílateli dokladu vysvětlení. Na věci nevidím nic mimořádného ani špatného. Pochybuji, že by kvůli těmto zádrhelům narostly počty pracovníků FÚ. Ubylo jim totiž množství kontrol. kdy šli namátkově po firmách. Odeslat požadavek na vysvětlení, případně opravné hlášení je také otázkou krátké chvíle a lze jej automatizovat. A kdo má asi radost, že po něm něco finanční úřad chce? Příště si dá set sakramentský pozor. Takže fakt, stěžují si pouze zloději a bordeláři. Žádná administrativa navíc a zamezení karuselovým podvodům v řádu miliard.

Zatím bez slepic

Váš pohled je sice správný, leč drobně zúžený až úzký. Ono těch variant jak to udělat (KH) i neúmyslně špatně, je o mnoho víc. Neberu vám představu, že "opravné hlášení je také otázkou krátké chvíle a lze jej automatizovat". Toto jsou právě ty okamžiky kdy je nám vnucována představa robotických aut, samořídítelných lodí, aut, letadel, dopravy drony a jiné jistě zajímavé možnosti jak digitalizováním nahradit práci člověka. Je to přece "otázkou krátké chvíle".
Škoda, zase to moje psaní padlo na neúrodnou půdu.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Narodil se v roce 1976 v Chomutově. Dětství prožil na sídlišti Březenecká. V červnu roku 1989 se rodina rozhodla emigrovat do Španělska, usadila se v Madridu. Rok po sametové revoluci se vrátila zpět do Československa.

Po absolvování gymnázia byl přijat ke studiu mezinárodních vztahů na Fakultu sociálních věd UK. V roce 1999 odjel do Spojených států, kde se živil jako kopáč, stěhovák nebo instalatér.[3]

Po návratu z USA nastoupil v roce 2004 ke studiu na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy. V roce 2007 se stal členem předsednictva univerzitního Akademického senátu.[4]

Od roku 2007 působí jako pedagog a vědecký pracovník na 1. lékařské fakultě v Ústavu biochemie a experimentální onkologie.[5]

V letech 2011 a 2012 se účastnil lékařské mise humanitární organizace ADRA a působil jako dobrovolník v lékařském zařízení v Keni.[3]

Je ženatý, jeho žena Monika Hilšerová je lékařka záchranné služby.[1] V srpnu 2018 se jim narodila dcera Sofie.[6]

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Odborník na islámské právo a věrouku, absolvent Harvardu, Hagigatjou, který je podle serveru Daily Caller často citován v médiích jako CNN, The Atlantic nebo The Washington Post, totiž sultána Bruneje za zavedení krutého trestu kamenování pro homosexuály totiž veřejně pochválil.

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/-Jsou-zpeneni-vzteky-neni…

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Člověk dělá vše pro to, aby si ulehčil život. Aby měl teplo, kvalitní a dostatek jídla, aby nemusel moc pracovat, ...
K čemu to vede ? Člověk degeneruje. Pokud není vystaven tvrdým podmínkám, neumí se jim přizpůsobit. S tím souvisí i perfektní péče lékařů. Třeba o to, aby přežívaly slabí jedinci, což v příští generaci vede k další, už geneticky podmíněné, degeneraci. Společnost, jako celek, je choulostivější, náchylná k chorobám, ... Příroda je v podstatě krutá a člověk se tuto skutečnost snaží obejít.
Veškerá robotizace slouží právě tomuto účelu - aby byl život snazší. Což má, zákonitě bumerangový efekt.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Hatem Berrezegua je muslim žíjící 10 let v Praze. Je to ten, který při prezidentské volbě sdělil, že by volil Zemana (byť k němu měl výhrady). Psal blogy na MFD serveru a tamní cenzoři ho donutili odejít. Tyhle dva odkazy říkají všechno. Dovolil si potvrdit českou "xenofóbii".
To se teda dějí věci.

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Cesky-Tunisan-Podporuji-z…

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Demokracie-se-meni-v-dikt…

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Pracuji ve velké nástrojárně, která vyrábí plně robotická, nebo polorobotická pracoviště.
Vyrábíme velmi drahé stroje, které se vyplatí pouze pro milionové série. To znamená, že se to vyplatí pouze v případě fungování globalizace. Pokud se tohle zasekne, jsou roboti v prdeli.
Díky globalizaci není kromě drobných služeb nikdo schopen rozjet úspěšnou malou firmu, povětšině vše pokryje globální konkurence. Nikdo na to nemá. Jedinec, v žádném případě.
Tudíž při současném trendu se nutně musíme stát otroky - feudalizmus.
Pracovní síla bude méně potřebná, bude lacinější, nebude mít za co kupovat i ty lacinější výrobky. Celé se to zasekne.

Co přijde pak?

Co na to zastánci kapitalizmu bez přívlastků?

Už teď nám vládne nadnárodní oligarchie, Chtějí to pravičáci? Co navrhují?

Ohánějí se svobodou, ale vše směřuje, hlavně díky vládě nepsané vládě globální oligarchie k totalitě, která neměla na zeměkouli obdoby.

Co na to Klausi a jiní?

Zatím bez slepic