Nemají to pod kontrolou

Autor
Štítky

V Ježíšově době bylo v tehdejší Římské říši přemesiášováno. Každý blbec se stavěl býti prorokem a cesty k dosažení spásy, nirvány, všehomíra, splynutí, slasti či dokonalosti, ty byly k dispozici na každém náměstí. Každé náboženství mělo své odnože, každá odnož měla své sekty, každá sekta své tajné skupinky. Dobový informační prostor byl plný. Všechno bylo multikulti až se nikdo v ničem a nikom nevyznal. 

Státní moc byla silná, velkolepá, zásobená téměř nekonečnými penězi. Životní náklady byly v podstatě nízké a plnoprávnému občanovi stačilo být příslušný nějaké neziskovce (pardon - boháčovi, pro kterého provolával slávu a dělal mu klaku). Práci dělali doboví roboti (otroci) a potomci bývalých dělníků, rolníků a řemeslníků už byli zmlsaní a nechtělo se jim ani dělat, ani vstupovat do legií.

Státní moc (i ta císařská) byla stále více určována řevem ulice, kteoru organizovali příslušní mocipáni a i když byl císař formálně absolutistický, ve skutečnosti byl ovládán svými pretoriány a potřebou být oblíbený u občanů. Státní pokladna byla vyprazňována mandatorními výdaji na stále rozsáhlejší sociální dávky, jen tehdy se to jmenovalo Chléb a hry. Pokud s tím člověk souhlasil, byl svým způsobem za vodou a pokud jen vedl hospodské řeči, mohl prožít relativně bezpracný a pohodlný život. 

Státní moc vystupovala ruku v ruce s elitami jen proti vysloveným buřičům, kteří se snažili viklat cihličkami ve stavbách tehdejší společenské hiearchie. Protože i chatrná zeď římského blahobytu skýtala mnoha lidem místo velmi vysoko na slunci. Pokud mesiášové hlásali osobní skromnost, nebo vnitřní nirvánu, nikomu to nevadilo. Pokud mesiášové hlásali rituální úkony, předepisovali počty modliteb i kroků, pokud šněrovali původně široké svobody do různých nařízení, bylo vše v pohodě. Dokud měli svojí šaríja policii, která nadávala za odhalené kotníčky, bylo všechno v souladu se zákonem a státem. 

Ale běda, když se začalo hlaásat návrat ke kořenům. Běda když byl stát i císař označen za příčinu všeho zla a úpadků. Běda, když byly velkolepé instituce jako jeruzalémský chrám nebo Kapitol označeny za instituce lidské, nehodné následování. Běda, když byl mesiáš hloupý a dovoli si kritizovat na elitách dvojí metr. A třikrát běda, když se mluvilo o odpouštění dluhů, prominutí trestů a nejhorší bylo, když se hlásalo, že by mohla přijít nová doba. 

V takovém případě pomalu meloucí "boží mlýny" zázračně zrychlily a dokázaly se příslušného škůdce zbavit v řádu hodin. 

Dobové elity, si myslely, že jim to funguje. Multikulti mumraj jim nevadil, stejně tak jim nevadily předměstské brlohy chudiny. Nevadily jim různé uhozené nauky, jen se bedlivě sledovalo, zda někdo neohrožuje jejich jistoty ve vytváření zákonů, tištění peněz a vymáhání dluhů. Bedlivě si střežili monopol na výklad pravdy. Pokud se někdo takový objevil, byl zlikvidován někdy i s výstrahou ostatním. 

Postup byl pokaždé stejný - najit nějakého zrádce, pak nějaké falešné svědky, přidat soudní znalce, kteří sepsali posudky, izolovat od davu stoupenců, vzbudit u veřejnosti zdání práva pomocí ctihodných talárů a pomazaných hlav, distancování se od odpovědnosti, ale rychlá exekuce. 

Fungovalo jim to dlouho. Tak dlouho, že si mysleli, že mají svět ve svých rukách a pod kontrolou. Že mají dostatečně pevné instituce ne na právo a spravedlnost, ale na jejich zájmy. Že mají dostatek moci ne na obranu před nepřítelem, ale na obranu před jejich vlastním obyvatelstvem. Že mají na své straně dostatek hlupáků, kteří jim zobou z ruky. Mysleli si, že mají pod palcem tištění i distribuci myšlenek a že mají postupy na vykořenění všeho nevhodného. 

Nemusel bych psát o Ježíšove době. Totéž by platilo i pro Inkvizici svatou, platilo by to pro velké císaře, slavné Napoleony, platilo to i pro Sovětský svaz a platí to i pro dnešní dobu a naší atlantickou civilizaci. 

A vidíte... už před dvěma tisíci roky to nebyla pravda. Buřič byl odstraněn, ale myšlenky ne. A to ani v situaci, kdy Ježíš sám nic nenapsal. Stokrát jim to zafungovalo, ale jednoho dne se prostě utrhl kamínek, který postupně sebral celou lavinu, která převorala dějiny tak zásadně, že existuje dodnes. 

Velikonoce po svém popisují i to, že ani sebemocnější a sebebohatší nemají společnost pod kontrolou. Nemají pod kontrolou ani víru, ani myšlení a ani pravdu.  Mohou sice používat osvědčené metody a sofistikované nástroje o ovládání mas i jednotlivců a mnohokrát jim to vyjde. Ale nakonec z jejich velikosti nic nezbude. 

Po křesťansku řečeno: Bůh je nad všemi elitami a on dává vzestup i pád. Neboli - i ta největší a nejbohatší entita ovládá jen zlomek sil, které ve světě působí. A v konečném důsledku všechno bohaství, moc i vliv stačí sotva tak otevírání bran  či stavidel. Co pak bude následovat , to už nikdo pod kontrolou nemá. 

 

 

 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Hlavne nechte pobit vsechny pohany ( to je ty, co neveri ve vasi verzi) al z duvodu pravdy, lasky a vseobecneho miru.

Zatím bez slepic

Mohamed se považuje za předposledního proroka před Mahdím. A není tím míněn ten chlapík, co zvítězil nad Brity v Chartúmu.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

... je stále schopen plynule přečíst text, který mu někdo předepíše.

Zatím bez slepic

to jako myslíte, že si Franta ten mailem doručený text, který mu někdo v zámoří napsal nevytiskl, ale sám si ho pro kázání krasopisně opsal z monitoru?

Jako když nám souška učitelka do písanky předepsala EMA MÁ MASO a my to destkrát opsali? Šmarjá, vždyť má sv. Franta civilní titul inženýra! :-)

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Suché Guty
Suchý Notr Dam
co ti Franto dám.
Dám do toho i půl litru
upletu ti černú mitru
ty si strašný vola kus
měl bys čudit jako hus.
Co je pravda kdybys věděl
tak bys v Argentině seděl
nemyl bysi vrahům nohy
a nesvětil neznabohy.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Nešlo jen o error
nájemného novináře
který se se zprávou páře?
Třeba tygr tamilský
nebo býček kastilský
vyhodil si z kopýtka;
vyřeší to záchytka
nebo vhodná domluva.
Tenor - to je pomluva.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Chodí Ahmed okolo
nekoukej se na něho
kdo se na něj koukne
tomu Ahmed bouchne.
Už jdu!
Tady nikdo tady nic
kurva proč mám v kapse hic
něco mi tam doutná
to nebude loutna.
Můj nástroj mi krátce hraje
už se moc těším do ráje
tak lidi ahój a čus
ukliďte si tu ten hnus!

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

po ráně si sed.
Colotka es mort
Cejlon samý mord.
To byl dneska den,
už nepůjdu ven.

Zatím bez slepic

Pan poslanec by si měl přečíst Dějiny Strany mírného pokroku v mezích zákona. Zjistil by, jak se takové rány z politického boje léčí a možná by došel k názoru, že utrpěl morální vítězství.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Přiznám se, že etnický původ ani kožní pigmentace mi u Feriho naprosto nevadí.
Co se týče jeho názorů - je ještě určitá naděje, že z nich při svém mládí vyroste, na rozdíl od knížete Černohorce.

Jestli ho ale fakt ti spoluopilci napadli jen kvůli vyššímu obsahu kožního barviva, pak si zvolili ten nejblbější důvod a měli dostat na budku oni.

Zatím bez slepic

z ničeho nevyroste. Jeho stav je stabilzovaný - já dodám bohužel...
Jednu chvíli - to jsem měl úplné zatmění Slunce - jsem dostal kdysi nápad si ty jeho hemzy pročíst a udělat si na tohoto dvounožce názor.
Moje chyba...
Chytrý, mladý a krásný, suverénně řešící všechny problémy světa a přilehlého okolí - jistý vzdělaný pán označoval takto sebejisté lidi tohoto druhu slovem "suvenýr". Asi věděl, co říká.
Co třetí věta, to faktografická chyba (česky řečeno lež), co druhá věta, to osobní útok.
No nic, každý jsme nějaký...
Za sebe doufám, že už na košt nepojede, a když, tak že se o něj domácí zase hezky postarají...

Zatím bez slepic

Targusi,
tento způsob převýchovy zdá se mi býti poněkud nešťastným.

Dát přes hubu každému zdejšímu blbci by znamenalo okamžité zhroucení tuzemského zdravotnictví.
(Kromě toho se mi nezamlouvá ta řezná rána v zádech. A už vůbec ne přihrávka na smeč Kapouskovi.)

Zatím bez slepic

elegantně scelovat už jistý ranhojič Galén za nadvlády Říma.
Kromě toho to umím taky, a to nejsem dochtor.
Jednou jsem se coby dítě školou povinné sekl dost hluboko ostrým srpem. I přicválal jsem s řevem domů, kdež okamžitě zasedla rodinná rada a řešila můj převoz nejmíň na ARO.
Než vyšpekulovali, který ze sousedů má nějaké funkční popojíždědlo (hospoda s jediným telefonem v okolí byla ještě zavřená), děda utrhnul na zahradě lístek jitrocele, požvýkal ho, flusnul mi to i s vydatným chrchlem na ránu. Již při žvýkání zeleniny sebral bidlem ve stodole tu největší a nejčernější pavučinu. Tou pak hezky omotal krvácející hnát a na to pevně přiložil široké plátýnko. Prý že bylo čisté. No..., nevím, asi jo, když jsem nezhnil za živa.
Za dva týdny jsem byl jak rybička i bez transfúze, transplantace, šití a obdobných hovadin. Po hlubokém sekanci nemám ani viditelnou jizvu.
Kromě toho u mladého, chytrého a krásného Dominika by nešlo o převýchovu, nýbrž o neverbální komunikaci, kteroužto by mu bylo opakovaně sdělováno, že o jeho přítomnost v této destinaci není velký zájem.

Zatím bez slepic

Podle vlastního prohlášení Dominika Feriho se jej napřed zeptali, zda je to opravdu on, a teprve pak jej zbili. Měl štěstí, že mu neostříhali jeho čupřinu a neudělali z něj skinheada. Ale o rasu evidentně nešlo, když se jej napřed zeptali, aby nemlátili někoho jiného kvůli podobnosti s Ferim. No nic, když mlátil lidi Kalousek, tak se nic nestalo. Teď se stejný čin stal v opačném gardu, oboje je špatně.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Ukrajinským prezidentem bude bavič.

Zatím bez slepic

Otázka je, zda se budeme bavit i my.

Do prázdné nádoby se dá ledacos nalít. Nevím, jestli sedí příměr "čaputa"

Zatím bez slepic

čaputu měl dělat Poroch.
Ovšem ten si to hnojil už 4 roky. A v kuse. A pro obyčejné Ukry to nebyly roky právě veselé. Šílený propad grivny, šílený propad ekonomiky, šílená situace v lokalitě, která měla na Ukradině funkci bývalého československého ocelového srdce republiky.
Možná by Vidlák zjistil něco málo od příbuzných. Zkusme ho požádat, zda by nezaslal dotaz, na co se máme připravit. Já si myslím, že když začne být komik příliš vtipný a akční, půjde hezky do kytek.

Zatím bez slepic

Stoprocentně souhlasím.
V tomto ohledu už Ukrajina vstoupila do Evropy (nebo Evropa do Ukrajiny)

Na(ne)štěstí pojem "sranda" je dnes podobně neurčitý jako pojem "demokracie".

Zatím bez slepic

bude president.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Já to zkopíruju z předchozí stánky, ať to Ládik nemine.
Musím něco udělat pro jeho evangelizaci...
*****************************************

Ládiku,
vy neznabohu,
vy nevíte, že všechna tři náboženství Knihy mají jen jednoho společného Boha, jen mu někteří říkají JHV, jiní Allah, křesťané pak Duch svatý (a přidávají mu v trojjediné superentitě ještě Boha otce a Syna, aby ten Vesmír zvládl(i).

Židé dnes chápou Ježíše jako pomýleného disidenta( asi jako katolíci Jana Husa).On sám sebe chápal jako věrného rabína, který ovšem uznával nárok i nežidovským pozemšťanům stát se opravdovými lidmi - po přijetí Jeho inovací.

Mohamed plně uznává starozákonní Proroky i Ježíše Krista - jen neuznává Ježíšovo božství - stejně jako odmítá božství své (!) .
V souladu se svými předchůdci-proroky pochopitelně tvrdí i on, že jeho učení je definitivní (že on je "pečeť proroků") a případní budoucí novátoři mají smůlu.

Já osobně s kolegou Mohamedem nesouhlasím, mám další novou verzi monoteismu, ale zatím nemám žádné apoštoly, páč ji tutlám.

Obávám se, že by se na mě Bůh pěkně nasral, pokud bych měl náhodou pravdu.
(No a kromě toho být až čtvrtý - to je jako dostat bramborovou medaili v soutěži Proroků.)

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

(stoningu), ale ne proti tatarakizaci. Hlavně, že jesličky jsou opět plné. Vemenu Océ, isina, iducha świontego kámen.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Když to měly v USA,tak se SSSR boural.
Doufejme,že ten Ukrajinský,bude SSSR stavět.

Zatím bez slepic