Salámová metoda

Autor
Štítky

Od těch dob, kdy mají hlavní jaderné velmoci kapacity na zničení světa, všechny ostatní jaderné státy mají desítky až stovky hlavic, ba i ta KLDR má zřejmě desítky náloží, od té doby je jakákoliv "normální" válka nemožná. Tečka. 

K výčtu přidejte ještě Izrael, který zcela jistě jaderné střely má, spekuluje se o stovkách, ale nikdy to nikdo z izraelců nepřiznal ani neuvedl žádné číslo. Já osobně zařadím ještě Írán, který podle mě atomovku má a to ne jednu. Jsem přesvědčen, že mezi severokorejskými testy byl i nějaký ten íránský a KLDR díky tomu překonala svoje nejkrizovější období pod sankcemi. 

Proti jadernému státu se nedá konvenčně bojovat. Jakmile někde soustředíte techniku, hodí vám tam atomovku. Těžko seženete spojence, který by vám dovolil se soustředit na jeho území. Proti atomovce je jakákoliv vojenská i dolarová přesila zbytečná, nemůžete udělat nic z toho, co třeba dělal Norman Schwarzkopf při operaci Pouštní bouře. Můžete mít leteckou převahu, družice, navádění, protiletadlové prostředky, ale pokud vašim štítem proletí byť jen jeden jaderný projektil, máte po žížalkách. 

A vést jadernou válku?  To je jako hrát poker a vsázet miliony proti korunám. Můžete vyhrát, ale riziko ztráty je obrovské a kromě pár šílených tlučhubů se do něčeho takového těžko někdo pustí. Ani tehdy ne, když má krásný atomový kryt a zásoby na tisíc let. 

Proto budou zřejmě už napořád vypadat války přesně jako v Sýrii, Jemenu, Afghanistánu, Ukrajině a podobně. Jediné, co se dá pod atomovým deštníkem dělat, je salámová metoda. Ukrajovat si drobná soustíčka, kvůli kterým nestojí za to, začít jaderný armagedon. Zkoušet hledat drobounké cestičky k obklíčení nepřítele nepřátelskými státy či entitami a podobně. Nepřítel bude recipročně reagovat v jiných místech. 

Vojenské soustředění větších sil je v podstatě nemožné a proto budou stále více využíváni civilisté. Nejlépe pak jako maskování operace malých jednotek, které nejsou vojensky označené, jsou rozptýlené mezi nevojáky a nehledí na ztráty nezúčastněných.  Voják a civilista se prakticky nedá oddělit od sebe a pro úspěšný postup je nutné to neoddělovat. 

Propaganda je pořád stejná - rádio, televize, internet... jen se jaksi už nedá referovat o vojenských úspěších, protože prakticky žádné nejsou. Tu a tam je sice dobyto město, ale to vypadá jako rozstřílená katastrofa a špatně se tam montují ty davy s šeříky. A tak je možné mluvit jen o různých právech na sebeurčení, či právu na obranu, či útok, zcela libovolně podle situace. Teroristé tak mohou být bojovníky za svobodu a za čas klidně zase teroristé, režim má někdy právo na nedělitelnost státu, ale jindy musí uznat právo národů na sebeurčení. Mezinárodní právo, ale i mezinárodní instituce jsou jen dalším bojovým prostředkem, stejně jako volby či referenda. 

Zásahy jsou ospravedlňovány akcemi pod falešnou vlajkou (chemické útoky při naprosto vítězné vojenské situaci) a kamera toho dnesk vybojuje víc než moderní dron. 

Navenek to vypadá jako dvojí metr, ale ve skutečnosti je to především taktika a strategie.  Na všech stranách. Nakonec jde jen o to, aby každá akce byla jen tak velká (malá) aby nerozjela atomový konec. 

Svý způsobem je to nová První světová válka. Veškeré válčení se odehrává v jakémsi zákopovém území, kdy ani jedna strana není a nemůže být schopna drtivé převahy nad nepřítelem a není schopna prolomit patovou situaci. Tu a tam se objeví pokus o "materiálovou bitvu" ve které se ta ekonomicky zdatnější strana snaží donutit nepřítele, aby využil všechny své zálohy. Ovšem stejně jako v té První světové, ani zde se nic podobného nedaří natolik, aby z toho byla rozhodující výhoda. 

A stejně jako ta První světová, nejvíce to odnášejí vojáci (civilisté) na frontovém území. Pokusy obou stran o různé fígle se sice hroutí, ale až po šílených obětech za naprostého vyčerpání. 

A stejný také bude konec... 

Situace v zázemí se bude stále zhoršovat. Sociální propad, stále větší bída a stále větší bohatství těch, kteří z války tyjí. Na jedné straně umořené dělnictvo a na druhé straně nesouměřitelné bohatství. 

Nevím jak vy, ale já už začínám těsně za obzorem tušit strašáka nového nacismu či komunismu - samozřejmě se tomu bude říkat jinak. Bez ohledu na to, ktrá strana dnešní salámový konflikt vyhraje (pokud to vůbec bude možné) průvodní jevy dopadnou i na vítěze. Generálové možná dostanou metály a nějaká konference bude diktovat podmínky poraženým, ale noví komunisté i fašisté budou i vedle nového Vítězného oblouku. 

A pokud se dostaneme do situace frontového území, bude mít smysl jedině utéct. Jakékoliv vítězství, nebo prohra budou zaplaceny obrovským množstvím krve za  cenu naprosto marginálních vojenských i politických výhod. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Můj dědeček pocházel z Myslíku. Dnes je to část obce Palkovice v okresu F-M. Vy to tam určitě budete znát. Bydleli na samotě v dřevěnici a k nejbližšímu zdroji vody, studánce, to měli cca půl kilometru. Pro vodu se muselo chodit v létě i v zimě. Někdy mi vyprávěl, jak žili. Troufnu si napsat, že si to nikdo z nás nedokáže představit. A to ani vzdáleně.

Nerad přeji někomu něco zlého, ale všem těm žvanilům u krásách a úspěších první republiky a stejně tak tvůrcům stejnojmenného seriálu, bych to přál zažít. Ani by to nemusel být měsíc. Stačil by tak týden a pokud možno třeba tak v polovině února. Většina z těch žvanilů by skončila na ARO, pokud rovnou ne v penálu.

Zatím bez slepic

Můj praprapraperapradědeček a prapraprapraprababička žili v jeskyni, měli jen pazourek a klacek a nepřál bych vám to zažít, každou minutu je mohla potkat smrt.
Přesto se měli lépe než jiní pra-dědkové a pra-báby o pár stovek km dál, kteří žili v poušti.

Srovnání, které jsme zde prováděli, bylo vůči okolnímu světu - a teď pozor - TEHDY. Nesrovnávali jsme TEHDY a DNES.
Do toho srovnání tedy vstupovala nejen ČR ale i ostatní země TEHDY. A TEHDY se ČR prostě měla velmi dobře, v porovnání s ostatními.
Pak plynul čas a přestože i ČR zvyšovala výkon, tak to řešené spočívá v tom, že ač všichni kolem startovali po válce na stejné čáře, tedy leckteré západní země z horší pozice, přesto ČR už jen utíkali.
Díky komunistům.

Takže : nikdo nežvaní o krásách 1. republiky ve srovnání s dneškem, ale o výkonu 1. republiky ve vztahu k ostatním zemím SVĚTA tehdy a za komunistů. Podle některých jsme prý za komunistů prosperovali. A proto jsme celý ten čas koukali zálibně na západ a jejich neprosperitu.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

připrchlík s feferónskými kořeny, jemuž zaplatil Soros Válendo Grando v Itošce.

Pro začátek naštuduj třeba tohle:
HOSPODÁŘSKÉ A SOCIÁLNÍ DĚJINY ČESKOSLOVENSKA 1918 - 1992

"Ty vyuči na izusť", jak říkáme my latiníci a pak dáme řeč.
Ale ne takové ty kecy, že když je jeden hladem a druhý sežral sám jedno grilované kuře, oba měli dobrý oběd. To fakt ne.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

klacku a přiznám se, že vůbec netuším, jak má takový neskutečný kus klacku vypadat, hošíku.
A co potvrdili Holendři, je mi šumák. Žádná desátá pozice se nekonala, to jsou Staré pověsti české, vycucané z lízátka. Dolož tvrdými daty, porovnáme zdroje, pak můžem diskutovat.
Čus.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

průmyslová produkce na světě?
Dovol, abych se zasmál.
Chacha
Cheche
Chichi
Chocho

To za prvé.
Za druhé velikost průmyslové produkce nemá žádnou spojitost s vyspělostí ekonomiky. To bychom museli zaujímat čelní místo i za socíku. Produkce uhlí a oceli byla na tak malý stát ohromující.

Zatím bez slepic

Kdepak, velikost produkce nemá žádnou spojitost s výkonem ekonomiky. No ty vole, to je síla ....

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

nevidím, takže se jaksi nemohu vyjádřit.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

ten masterův algoritmus je nastaven fakt geniálně. Jen mě mrzí, že jsem "sběr perel" odložil až na večer. No nic, někdo musí ten kapitalismus vybudovat, tak se dnes spokojím jen s třešničkou v podobě "Nagasaky" :-)))

Zatím bez slepic