Korupce je úplně všechno

Autor
Štítky

Je to asi rok a půl zpátky, co jsem se bavil s jedním dávným kamarádem o kotlíkových dotacích. Tedy ani ne tak o dotacích, jako o tom, že si také nechal vyměnit kotel a dostal na to dotaci. Já ho chvíli špičkoval, proč si jako Ostravák kupoval nový drahý kotel, když i v tom novém pálí uhlí, když má pravidelný přísun uhla přímo z třídírny, ale pak jsem viděl jeho ztrápený výraz a už jsem jen poslouchal. 

Zkrátka a dobře, chtěl mít pohodlí, měl známého, co se angažoval ve výměně ostravských kotlů a uměl vyřídit dotace a tak si plácli, on dostal automatický kotel, onen podnikatel s kotlíky mu vyřídil úvěr, aby to mohl zaplatit a pak zařídil i příslušnou dotaci, která pokryla dostatečnou část nákladů. Kamarád zaplatil sedmdesát tisíc a doma měl nové zařízení ve fakturační ceně asi třech set tisíc. 

Znova jsem se mu smál, že já si pořídil obyčejný uhelný kotel za pětadvacet a i když musím chodit přikládat a čistit, ušetřil jsem náklady za dva roky topení jen na tom, co zaplatil a kdybych bral v úvahu celou částku, mohl bych topit deset let. On se pořád tvářil ztrápeně a pak to z něj vylezlo. 

Onen známý mu zakázku předražil a to o dost. Zřejmě to měl domluvené s příslušným úředníkem a tak měla žádost i formální chyby a nepřišel na to žádný nadřízený úředník, ale policajti, když rozkrývali jinou trestnou činnost. Soudy se pak táhly, kamarád nebyl jediný případ, stále ještě není hotovo, bo se všichni pořád odvolávají, ale zatím to vypadá tak, že kamarád bude muset celou dotaci vrátit a může pak občanskoprávním sporem vymáhat po realizační firmě náklady. 

Před soudem totiž bylo houby platné, že realizační firma měla plnou moc, bylo úplně jedno, že žádost schválil státní orgán svým věčným a neměnným razítkem, bylo jedno, že se o dotaci podepsala celá smlouva, která je posvátná (ale jen když vám někdo prodá předražené hrnce), prostě posledního kousne pes. Jo a abych nezapomněl... při rozkrývání celé kauzy se našlo tolik podobných případů, že se údajně mají přešetřit všechny vydané kotlíkové dotace. 

Můj druhý kamarád z Vidlákova si teď zase užíval dlouhou lustraci ohledně Dešťovky. To je ta dotace na nádrže ze kterých se má zalévat. I když je to k nevíře, Vidlákov není obec postižená suchem a nikdy nebyla. Nejde o vodu ve studních, nejde o uschlou úrodu a zaschlé lesy, jde o úřednický papír a ten tvrdí, že ve Vidlákově sucho není. Tečka.  Kamarádovi dotaci také vyřizovala nějaká firma, ale ta asi dopředu kalkulovala s tím, žez to nedopadne. Udělali mu nádrž, sepsali s ním smlouvu o vyřízení dotace a pak pokrčili rameny, že má smůlu a dotace není. Samozřejmě nádrž už zaplatil ve své předražené hypotéce. 

Zdá se, že podobně si to teď užije i náš Andy. Sice normálě požádal o dotaci, normálně mu byla přiklepnuta, někdo se pod to podepsal, sepsaly se smlouvy, ale když vyšší a nadřízený orgán bude chtít, vždycky to zpochybní a pak neplatí vůbec nic. Máte prostě smůlu a vlastně vám to patří, že jste to nepředvídali dopředu a nakonec je vaše vlastní vina, že se nevyznáte v paragrafech a předpisech. Nakonec za to nemůže ani firma, které jste dali plnou moc, ani právníci, ani úředníci, nakonec za to můžete vy sami. Je jedno, jste-li důchodce nebo premiér. 

Podobně to funguje i s výběrovými řízeními kdekoliv na cokoliv. Ať to napíšete růžově nebo fialově, vždycky se to dá zpochybnit, vždycky v tom bude háček a vždycky se tam najde něco, za co vás budou moci dlouho popotahovat. 

Jestli právě tohle bylo účelem, tak se to EU podařilo dokonale. Prakticky každý jednotlivec, firma i papaláš už někdy nějakou tu dotaci bral. Každý má máslo na hlavě, každý spáchal zločin, každý má na krku malér a záleží jen na pár vyvolených, jestli se to obrátí proti vám. Vyskakujete si? Hned máte na krku dotační podvod nebo obvinění z korupce. 

Masaryk kdysi napsal, že národ může být svobodný jen tehdy, když má svobodné i hospodářství. A já za Vidláka dodávám, že svoboda vám nakonec bude na pendrek, pokud k možnosti cestovat máte hypotéku na dvacet let a nějaký orgán vám před časem proplatil dotaci na okna. Vždycky bude košile bližší než kabát a každý, kdo se dostane do dilematu mezi zradou a ztrátou všeho co má, tak si vybere zradu. 

Pokud chcete něco měnit, ještě předtím než začnete demonstrovat, zakládat politickou stranu, dělat politické atentáty, provozovat blog nebo zakládat Haganu, na prvním místě se musíte zbavit dluhů a pokud možno nemít nic, co vám pomohl zafinancovat stát. Pokud máte úvěr a čerpáte dotaci, nemá smysl se do čehokoliv pouštět, jste jako králík na strništi s nakresleným terčem na zádech. 

Vlasně by to měla být první otázka, když se s někmým dáváte do holportu za lepší budoucnost... má ten člověk dluhy? 

 

 

 

 

 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

zkušenost s dotacemi, nějak jsem nikdy nepochopil, proč bych ji vlastně měl vyřizovat I v tom nejlepším případě mi to vycházelo za tytéž peníze, jako bez prachů z eráru.
Jo, akorát kdysi dávno jsme chtěli dotaci na opravu baráku, páč jsme počítali se vznikem nové bytové jednotky (90. léta). To se ještě nešaškovalo s certifikovanými firmami a spešl dotazníky, které je schopna vyplnit jen specializovaná firma s extra proškolenými zaměstnanci. Erár nás odpálkoval, že nemáme nárok, páč já i manželka podnikáme - přeloženo do češtiny - byli jsme vyhozeni z práce.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Nikdo sice nic neví, ale všichni se dušujou, že to výbušné zařízení, které zdemolovalo okna a balkóny v okolí učo nebyl teroristický čin.
To je přece úplně jasné. Člověk jde po městě a naráz a úplně nečekaně potká výbušné zařízení, to je úplně normální věc, páč všady jich je jako sraček Něco jako rýmička z průvanu.
A teď tu vo tom Budulajsovi, co se vozil na liščině vocase, tu mám nejraději.

Zatím bez slepic

včera, vlastně už předevčírem jsem se vracel z dovolené - poslední štace ve Finsku, trajektem do Švédska a pak cestou domů, just zrovna přes Linkoping. Neumím finsky (no tak dobře - 3 slova) ani švédsky, takže mne tato událost cestou minula. Dozvídám se o ní až odsud.
Ale proč reaguji - se Švédskem to zdánlivě nesouvisí.
Včera mne služební povinnosti zavedly na Veškrňák (letiště VH pro ty méně chápavé) - oficiální název pražských dročkařů.
Na parkovišti u jedné administrativní budovy byla přehledová mapka, kde je vyhrazené parkoviště pouze pro ženy (!) s vyznačenou červenou čárou trasy, která je pod neustálou kontrolou bezpečnostních kamer a ještě uvedením telefonního čísla na dispečink, kdyby se snad cítily naše dámy, vítající multikulti obohacení, ohrožené, že je z dispečinku budou sledovat osobně a permanentně.
Vítačky se bojí těch, které zde vítaly.
Já se cítím velmi diskriminován.
Jednak nikde neexistuje parkoviště jen pro muže, jednak se taky bojím znásilnění od našich vítaček, o které by by jinak nikdo neopřel ani kolo (protože jsou hloupé a hnusné). Ony by sice chtěly ty mladé, silné, chytré, něžné, pozorné, ... etc - doplňte vhodné - inženýry a lékaře z Afriky, ale ukazuje se, že naše "krásná" děvčata by jen nahradila kozy a velbloudice. A mají natolik rozumu (většinou), že než sloužit jako velbloudice, poohlédnou se raději po starých, hnusných a hloupých chlapech (například jako já) i za cenu jejich mírného nepohodlí (u žen by se tomu řeklo znásilnění) ☺

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Moc jsem, Vidláku, těm vašim hororům u vašeho kamaráda v Ostravě nerozuměl, mohu jen dát všem tady do placu moji čerstvou nákladovou rekapitulaci rekonstrukce své kotelny, pokud by chtěli vaši čtenáři být v obraze. Ani Targusovi moc nerozumím, když píše ... nějak jsem nikdy nepochopil, proč bych ji vlastně měl vyřizovat I v tom nejlepším případě mi to vycházelo za tytéž peníze, jako bez prachů z eráru ... a to nemám pocit, že by mě topenářská firma nějak významně natáhla. Že ale kotel byl díky dotacím sakra předražený, o tom žádná! Ale tak je to se všemi šmejdy, když jim dáte možnost sosání z erárního cecíku. S tím, bohužel, já nic nenadělám.

1.210,- Kč ... revize stávající (již nevyhovující) kotelny a spalinových cest s DPH

89.900,- Kč ... automat. kotel zn. Benekov C27
11.600,- Kč ... povinný paket ke kotli Benekov C27 (24kW)
12.000,- Kč ... oběhová čerpadla 3 ks (kotlový okruh, topný okruh, okruh TV)
4.500,- Kč ... ventily šroubení ke kotli
3.750,- Kč ... CU potrubí 28mm do 15m
2.400,- Kč ... CU potrubí a tvarovky
800,-Kč ... termomanometr a pojišťák
20.000,-Kč ... montážní práce celkem
2.800,-Kč ... uvedení kotle do provozu + záruka
600,- Kč ... elektromateriál
2.200,- Kč ... expanzomat + ventil tkus vyp. nap.
12.000,- Kč ... kombinovaný ohřívač TV-Dražice OKC200
24.383,- Kč ... DPH (15%)

2.057,- Kč ... výchozí revizní zpráva spalinových cest s DPH
5.000,- Kč ... materiál celkem k svépomocným pracím(beton, omítky, spáry, větrací mřížky+VZT
potrubí, nové napojení do komínu=kouřovody,
0,- Kč ... moje práce prováděná svépomocí cca týden (nové odvětrání kotelny, dlažba, obklady,
nové napojení do komína)
1.500,- Kč ... video záznam z prohlídky stávajícího komínového průduchu (keramické tvarovky 20 let
staré)
2.057,- Kč ... výchozí revizní zpráva spalinových cest
1.500,- Kč ... video záznam komínového průduchu
0,- Kč ... dotaci jsem si vyřídil sám

První vlnu jsem svým váháním propásl (a tak vlastně přišel o 50 tis. Kč = škoda, moje blbost), protože se dávala dotace v našem kraji 120.000,- Kč, v druhé vlně už pouze 70.000. Takže výsledek = moje náklady na celkovou rekonstrukci kotelny včetně teplé vody mě přišla na:
198.757 – 70.000 = 128.757,- Kč.

Zatím bez slepic

omlouvám se = mám tam omylem 2x uvedenou čásku 1.500,- Kč za video komína

Zatím bez slepic

půjčovat & nepůjčovat je pro mě stejná otázka, jako střílet poslance & nestřílet poslance za ty povinnosti valené lobbisty prostřednictvím poslanců a úředníků na občany. Nepůjčoval jsem si, ale dotaci vzal, protože ji chápu jako "daň" toho skokového zdražení kotlů (díky dotacím-takže se vlastně kruh uzavřel)

Zatím bez slepic

Anonym.
Jak na něco jdou dotace,tak je rozpočet dosti navýšen.
Už to začíná,všemi možnými povoleními a ten kotel je tak drahý,jak osob.auto.
Bylo to právě dobře uvedeno u Babiše,co by se dalo pořídit za 250 mil.bylo přes dotace určeno 600 mil.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

ano, zemědělče, asi tak by se to dalo jednoduše shrnout. Stát chronicky selhává, protože ho vůbec nevzrušuje a nevzrušilo to připočítávání dotací do konečné ceny výrobků těch lobbistických šmejdů (= skokové zdražení).

Zatím bez slepic

bez certifikace nestojí ani 40 000 - slovy ČTYŘICET TISÍC KČ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Jinak ho dělá Fikotherm a certifikaci nedostal proto, že nechtěl držet s ostatními cenovou laťku.

Prober se!!!

Zatím bez slepic

Dyť to píšu, že 89.900 +11.600 = 101. 500 - 70 000 = 31.500,- Kč za nový kotel. Dotaci jsem pro SEBE (nikoli pro stát, to aby vám bylo úplně jasné!) vyhodnotil jako „fifty-fifty“. Proto jsem po ní byl přinucen sáhnout. Co jiného se dá asi tak, Targusi, vyvodit z mé věty, že:

„Že ale kotel byl díky dotacím sakra předražený, o tom žádná! Ale tak je to se všemi šmejdy, když jim dáte možnost sosání z erárního cecíku.“

Takže opět vás nechápu, z čeho bych se asi tak měl probírat, co myslíte?

Zatím bez slepic

Nechci fušovat do Targusova, ale přiznám se, že také trochu netuším, proč do celého dotačního schématu naskakovat, když na konci mě to stojí prakticky stejně jako bez té dotace. Minimálně se tím ten princip dotačních cecíků pro vyvolené legitimizuje stejně jako autzomatické zdražování poduktů o dotace. V nejhorším (a o tom je Vidlákův článek - nikoliv však nutně váš případ) se stáváte rukojmím systému, který pro vás prakticky nic navíc neudělal, ale přesto mu onou částkou, na níž se napakovali jiní, vlastně ručíte (ten pátý pád berte jako zobecňující prostředek, nikoliv jako tvrzení o vašem konkrétním případě).

Zatím bez slepic

asi bych s vámi polemizoval, možná i dal za pravdu, ale bohužel, stando-e, já na výběr nemám, neboť zákon je zákon a ten občan chtě nechtě musí dodržovat. To vaše obecné je totiž o koze a moje realita o voze ... takže to zkusím naposledy, pak už to vzdávám!
Jde pouze o buzeraci páchanou šmejdy (co spolu mluví) prostřednictvím státu na občanech, nic jiného. Takže se klidně může stát, že "targusův" kotel bez certifikace, za 40 000,- Kč v nějaké už „zítřejší“ vyhlášce jdoucí na ruku šmejdům od nějakého jim zavázaně vděčného státního blba, NEebude mít ten jejich jedině správný posraný „ekodesing“ (tušíte-li, vo co go?) a Targus, který nechápe proč by měl kupovat dotovaný kotel, s tím „jeho“ Fikothermem dopadne úplně stejně, jako já svého času s těmi el. přímotopy, blahý paměti. Tím samozřejmě nechci tvrdit, že nepřijdou třeba jiní lobbisté, co spolu mluví a já se s tím předraženým „ekodesignovaným“ Benekovem budu moci leda tak vyfotit, stejně jako Targus s tím jeho Fikothermem!

Zatím bez slepic

A díky těm dotacím EU, které jsou na straně příjmů našeho rozpočtu se ještě vybere z vyšší ceny na dotace dodávaného víc daní jako další příjem do státního rozpočtu a ten růst ta krása....
Protože na lidské touze získat něco "zadarmo" vybudujeme lepší svět....aneb kdyby ty dotace nebyly...snad ani nejsme.......nařízením s příslibem dotace lid nereptá a vylepšuje a vylepšuje.....a daně platí a platí a platiti bude.
aneb troška ironie nikoho nezabije.

Zatím bez slepic

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

Odpovím otázkou, opravdu kupujete předražený kotel s dotací jen z důvodu, že snad budete mít 5 let od výměny (díky předpisům) pokoj?
Opravdu nemáte ani maličko pocit nějaké výhody, že neplatíte vše a kousek máte ... "zadarmo"?
Ale neodpovídejte mi už, a ani se nezlobte, nechci plevelit debatu jiným.
Jen tím vysvětluji své "zadarmo"...ten příspěvek-dotace je to "zadarmo", na co lidi slyší.
Sám jste napsal, že jste mohl mít dotaci o 50 tis vyšší a přišel jste o ně.................
To jsem myslela tím "zadarmo" v nadsázce.....
Já Vás neodsuzuji přece, jen reaguji v intencích článku.
Pro mne osobně jsou dotace obecně ZLO a proto já bych si na dotaci nepořídila NIC, ale každý má právo se chovat dle svého uvážení.....a já to respektuji.
Vy a mnoho dalších jste si vyhodnotil, že to je dobro, beru to na vědomí.

Ze své praxe jsem příliš často viděla a vidím a řeším, co se pak může dít, jak může být i těch 5 let dlouhých, a pak ještě možnost dalších lhůt před promlčením a možným doměřením ze strany státu...prostě stále viz článek.........

Zatím bez slepic

Asi nejde o polemiku a ani si nemyslím, že musím dostat za pravdu - stojíme nad kopkou hnoje a bavíme se o ní, každý z trochu odlišného úhlu pohledu, a než dojde na vidle, měli bychom se alespoň pokusit najít společné výchozí body, jež jsou srozumitelné všem.

Jestli jsem vám dobře porozuměl, zvolil jste cestu dotovaného kotle především jako cestu jakési garance ze strany státu - "dnes jsme vám spoluzaplatili určitý typ kotle, máte tedy jistotu, že vám ho za pět let nezakážeme." Zároveň ale sám připouštíte možnost, že vám přes onu přidělenou dotaci negarantuje vlastně nikdo nic (viz nejenom vaše zkušenost s "doporučovanými" přímotopy, viz uvědomění si existence hochů, co "spolu mluví" a mají vliv.). Je to určitě relevantní postoj i přístup. levněji... ale s vyšším rizikem následného postihu, než když hraju tu hru dotační.

Shrnuto, jak zde uvedeným textům rozumím já - Vidlák říká: "Celý systém je nastaven na principu korupce a vydírání a výpalného - skrze - nazvěme je třeba - zákony či směrnice." Vy říkáte (parafrázuji): "Když budu platit za pravděpodobnou ochranu, nevadí-mi to, zvláště když ony peníze jsou penězi toho, jehož službu si si stejně kupuju." - tedy pravidla hry akceptujete. Se všemi případnými důsledky. Targus říká: "Ani boha, pod pultem mám brokovnici a co se má stát ať se stane, jestli mě k něčemu přinutí, pak opravdu jen tou hrubou silou." - tedy pravidla hry neakceptuje - opět se všemi možnými důsledky.

No a já jen, v duchu Vidlákova článku, doplňoval spíše filosoficky, že přijmu-li v určitých situacích určitou službu (vždyť mě to vlastně nakonec nic nestojí), stávám se do budoucna snadněji vydíratelným a závislým.

Každý si to holt musíme přebrat po svém. Rozhodnout se a doufat, že se rozhodl správně. Není nutné si hnedka přeměřovat vidle.

Zatím bez slepic

"Jestli jsem vám dobře porozuměl, zvolil jste cestu dotovaného kotle především jako cestu jakési garance ze strany státu..."
... nikoliv, stando-e, stát mě přinutil zákonem, že nesmím provozovat nevyhovující kotelnu, tečka! Nic byste mi, vy charaktere (nemyslím to pejorativně), nemusel cálovat z vašeho, kdybych si mohl "nevyhovující" kotelnu provozovat dál či rekonstruovat na koleně dle svého či dokonce jako zdejší Brouk Pytlík. Bylo to o tom, že stát mě někam dotlačil a zároveň neuhlídal TRH a to má svoje zákonité důsledky, kterými se tady nyní v podobě urážejících „písmenek“ či“ něčeho zadarmo“ fackujeme jako malí kluci, fakt neuvěřitelné.

Zatím bez slepic

nerozlišujete příčiny a důsledky, v tom to asi bude.

Zatím bez slepic

Ok, dík za vysvětlení. V podstatě mu rozumím a vlastně ho i chápu (viz níže má poznámka k prvkům na zahradě mateřské školy).

Jestli se však mohu zeptat, jak jste tedy to (cituji): "vy charaktere" myslel, když ne pejorativně? Přiznám se, že jinak si podobné oslovení vyložit neumím. Připomínáte mi kamaráda, co občas spadne do sebenasírácího módu a pak častuje všechny kolem sebe i za sebenevinnější slůvka. Občas i za to, že s ním v podstatě souhlasí. Víte, také mi to přijde neuvěřitelné. Ale nemůžu za to, že jste se tak rozparádil.

Zatím bez slepic

Charakter, stando-e, každého jedno z nás se projevuje zásadně jenom v té či oné konkrétní životní situaci, nemá smysl o něm mluvit v obecné rovině ... alespoň podle mého.

V diskutovaném problému jsem vás, Majku, Ládika odhadl, jako že problematika dotací je pod vaší rozlišovací úrovní (skoro jako něco fuj a že tak hodnotíte všechny příjemce dotace), neboť je prostě za všech okolností neuznáváte (na což samozřejmě máte právo!) To vás snad opravňovalo mi nafackovat tvrzením, že jste mi vlastně kotel zaplatili vy ze svého. Ale já setrvávám na svém přesvědčení, že v tom vašem hodnocení kotlíkových dotací se vám neustále vytrácelo to základní = příčina ... že jsem byl nedobrovolně zákonem přinucen řešit mou konkrétní situaci s vytápěním a přípravou TV v mém RD a že na to tady navazující diskutovaná kotlíková dotace je UŽ pouhým důsledkem onoho vrtochu státu! Vy jste ale neustále hodnotili situaci z pohledu důsledků, takže to vaše muselo zákonitě být o "koze" a můj konkrétní "vůz" vás až tak moc nezajímal. A zdejší Brouk Pytlík to dotáhl dokonce do takové urážlivé dokonalosti, že ač nemůže ani tušit konkrétní podmínky, práce, úkony, za které jsem utrácel v mé kotlíkové dotaci, přesto zcela přesně ví, jak to má být, jak by si doma na koleně svařil expanzomatku a jiný zhovadilosti a jak by se vykašlal na milión věcí, který jsou jinak vyhlašovatelem dotací požadovány jako POVINNÁ, tedy nutná příloha k udělení dotace. Jestli to tak stačí všem zdejším charakterům?

Zatím bez slepic

"To vás snad opravňovalo mi nafackovat tvrzením, že jste mi vlastně kotel zaplatili vy ze svého" - Ale to já přeci nedělal. A ani jsem to v úmyslu neměl. Ty "facky" jste si vyprojektoval vy sám. Ale aspoň chápu, proč jste tak našponovanej.

Možná ale kdybyste začal těmi zákony etc., mohla být ta debata víc k věci.

Zatím bez slepic

psal jsem o skupině charakterů a jmenovitě jsem uvedl vás, Majku a Ládika a ten se za charaktery vyjádřil zcela jasně:
„Kdo bere dotace, krade moje peníze a je u mě hajzl.“
Aby bylo jasný, nezlobím se (ale fakt vůbec), ale trvám si furt na tom, že zdejší charakteři se moc nezabývali příčinami. Ale jinak píšete zcela správně, ty facky byly mnou opravdu myšleny v uvozovkách, holt jsem podcenil zdejší společenství, když jsem je přímo nevypsal, považoval jsem to za zcela zbytečné, no nic.

A to jsem si vlastně, stando, dovolil pouze na Vidlákovu Ostravu reagovat po položkách, jak dopadla jedna konkrétní dotace, to jsem si tady dal, že jsem raději nešel na procházku, ale v lecčem mi to připomnělo nedávný události

Ale jinak věřím, že některým Vidlákovo čtenářům to přece jen k něčemu bylo a že si udělali představu!

Tak se tady tedy mějte, dál nemá smysl pokračovat.

Zatím bez slepic

Hm... Fakt bych vám nerad podsouval nějakou vlastní dezinterpretaci - co míníte oním skupinovým označením "charakteři" resp. "charakter"? A na základě čeho do svého výběru zařazujete toho nebo onoho? Proč myslíte, že třeba já podepisuju Ládikovo vyjádření?

Asi fakt máte pravdu a bude lepší toho nechat.

Zatím bez slepic

je obecně platné, není osobní.

Zatím bez slepic

- mám pouze ve zvyku odpovídat ve stejném stylu, s jakým je jednáno se mnou = Targusovo "počet absolvovaných tříd ZDŠ, čtení písmenek, zaplatili jsme vám dotaci ..." mám pokračovat, stando? Nevzpomínám si, že bych tady kohokoliv napadal, zkuste si to znovu přečíst!

Zatím bez slepic

bych měl být někde s levným kotlem.
Každému může být tak akorát hovno po tom, čím a jak topím, zejména, když emise budu mít úplně stejné, ne-li lepší, než "značkové" kotle.
S topením se prozatím na STK nejezdí a jak to tak vypadá, ještě dlouho jezdit nebude.
Máte-li potřebu futrovat svými penězi i dotacemi eurovyžírky, je to váš boj. Já - až budu mít potřebu - ten ekokotel pořídím za zlomkovou cenu.
Tolik k byznysu zvanému dotace.

Zatím bez slepic

peníze a spoustu volného času, klidně si ty PSEUDODOTACE vyrábějte. Já se řídím heslem, že nejlépe utracené peníze jsou ty, které jsem nemusel vydělat, a zbytek času mně vyměřený v tomto slzavém údolí je tak malý, že pečlivě rozmýšlím, jak a čím jej strávím.
:-)
Dotacím ZDAR!

Zatím bez slepic

Pokud umím aspoň trochu dobře poznávat písmenka, ve vašem rozpisu je spousta věcí naprosto zbytečných, anebo předražených.
Např. expanzka, kterou v poho pořídím za pětikilo, pokud si ji rovnou neudělám sám.
Anebo milion povolení, zpráv a expertíz, které jsou dobré akorát tak namísto hajzlpapíru.
A to už nemluvím o certifikované firmě, která "musí" za dvácu instalačku provést. Neuvěřitelná zlodějna od prvního telefonátu, podpisu a kopnutí, až po závěrečné zametení podlahy, nemluvě o nějaké záruce.

Zatím bez slepic

Dostal jsem se tuhle k cenám dětských prvků na zahradě mateřské školy. Budováno z dotačních peněz a muselo tedy splňovat všechny certifikace... a samozřejmě musela instalaci provádět certifikovaná firma. Člověk až zděšeně koukal na to, kolik může stát trámek nebo prkno...

Ale zároveň naprosto chápu ředitelku, proč nedala zakázku tesařovi co má dílnu téměř naproti a truhlářovi o pět ulic dál a nevybudovalo se vše za cenu dotační spoluúčasti. První dítě upadlé na hlavičku z totožné, leč ncertifikované houpačky, by jí bylo jízdenku do kriminálu. Vlastně by stačila pošahaná aktivní maminka minimálně na ztrátu pozice a zaplacení "škody", dítě ani padat nemusí.

Zatím bez slepic

ano... a o tom to celý je, stando, nikoli o tom, kde jakou Brouk Pytlík si svaří na koleně expanzku či něco sežene pod rukou či dokonce dokáže servisovat svojí autodopravu někde, kde mu účtujou přes paragon 100,- Kč/hodinu.

Zatím bez slepic

OK, takže si vlastně rozumíme. Berte mou odpověď výše (odkazuji se v ní právě na tu zahrádku školky) tak, že jsem ji napsal dřív, než jsem si přečetl tuto reakci.

Zatím bez slepic

idiot podléhající naprosto všemu, co mu někdo namlátí do palice.
A ještě se přitom naučí chorál.

Bééé bééé bééé, bééé bééé bééé...
Lidičky, utrácejte svoje těžce vydřené penízky za píčoviny, podpoříte ekonomiku,
bééé bééé bééé, bééé bééé bééé...

Zatím bez slepic

Jelikož mi došla písmenka vypůjčím si zdejšího standu.e (snad mu to už nebude připadat tak neuvěřitelné):
..."Víte, také mi to přijde neuvěřitelné. Ale nemůžu za to, že jste se tak rozparádil....".

Zatím bez slepic

Jasně, takový všeznalý Brouk Pytlík, to aby si jeden sedl na prdel. Ještě k těm vašim shlukujícím se písmenkům sdělte, za kolik že jezdí vámi provozovaná autodopravní živnost a budeme to mít od vás zhruba všechno po kupě. Kolik kotlíkových dotací jste absolvoval, když píšete o milónu zpráv a expertíz, že se vám ty písmenka tak obdivuhodně shlukují do takových mouder téměř sama?

Zatím bez slepic

nebylo, anonymní Pytlíku s oběma rukama nalevo?

Zatím bez slepic

Vy máte 3ks za 12tis. Čerpadla mají být elektronicky řízená. Máte šmejdy, kus za 4000 - v tom je 2000 pro firmu a 2000 za šmejda.

Zatím bez slepic

K tomu mohu pouze napsat, Ládiku, že s Grundfosem mám osobní, více jak 25 letou zkušenost a opravdu mám ověřeno, že se nejedná o šmejdy. K ceně mohu pouze dodat, že je topenáři kupovali v topenářské speciálce za:
Grundfos ALPHA1 L 25-60 (á 3.491 s DPH + šroubení 369,- Kč s DPH = 3850,- Kč ), samozřejmě, že do množstevních slev pro ně jsem neviděl. Kotlový okruh + okruh teplé vody + topný okruh je řízen SIEMENS Climatex Premium a že tam mám čtyřcestný ventil od Reguluse. Víc vám nesdělím, není to moje parketa, ale budiž, ať je po Vašem, natáhli mě o 150,- za kus proti tomu, za co bych to pořídil v tom obchodě já. Až budu potřebovat topenáře projektanta do projektu, asi nebudete mít čas, žejo?

Zatím bez slepic

nemá autoadapt.

Zatím bez slepic

odborná firma to zvládne bez. Více si vydělá. Mi se volá jen v případě nějaké dysfunkce, když si firma neví rady.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Vidláku, dneska máte ode mne celý kurník.
Hlavně ŽÁDNÉ DLUHY! Půjčil jsem si jen jednou v životě, a to novomanželsky v roce 1979. Nikdy žádnou dotaci!
A zde jedna (jak jinak) veselá historka z natáčení:
Jsem zásadní odpůrce dotací a i moje výhrady vůči EU a Bruselu jsou převeliké. Ale jsem pragmatik. A tak jsem před pár lety na dotacích docela slušně vydělal. EU za ně totiž chce chválit (hlavně v médiích), dokonce jaksi povinně a v rámci rozpočtu příslušné dotace (nesmí jít o nějaké drobné, samozřejmě). Já to uměl zařídit a tak to byly dva finančně nejúspěšnější roky v mém životě.
A teď mi vynadejte...… :-)

Zatím bez slepic

jak jinak, než děsný protimluv v těch dvou odstavcích

Zatím bez slepic

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

Protimluv v čem? To jsem nepochopil.

Zatím bez slepic

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

NO protože ON rozčilený pán Vás také nepochopil, viděl že píšete žádné dotace a pak, že jste na dotacích vydělal.
Myslel, že jste dotace sám pobral a tak na nich vydělal............
Nevšiml si samým rozčílením, že Vy píšete, že jste byl jen jeden z těch příživníků (bez urážky), co se dotačním kolotočem přiživí a zdražují dodávky tím pak i anonymům a dalším s DOTACÍ a tím je jejich výhoda, pardon vlastně zákonná nutnost s dotací, jako by dotaci musel, kxxxx nizší.......nižší........
Prostě musel a chtěl, má a já mu to přeji a nezávidím, ale KDE se ta dotace vzala, vezme a z čeho, to už je jiný příběh!
Nejsem tak nekompromisní jako Ládík, platíme kde co, tak proč ne i příspěvek na kotel s certifikátem.......třeba by to jinak rozdali politickým neziskovkám a to by bylo ještě horší.......

Zatím bez slepic

Tak jsem to blbě napsal. Já samozřejmě žádné dotace nepobral, ani náhodou, nikdy. Jen jsem se na nich (jak správně píšete) přiživil a měl jsem z toho nebývalou radost, neb jsem tak s Bruselem málo, ale přece jen trochu vyjebal.
Ono to "zpropagování" či mediální pochvala EU mělo takovou formu, že tomu stejně nikdo nemohl uvěřit. Bylo to po bruselsku - papírově krásné, ale jinak celkem na hovno.
Dotace dohromady pro tu velkou firmu představovaly cca miliardu ročně, takže nějaká ta promile z toho na propagaci se dají celkem snadno spočítat. Už to dávno skončilo.
Pokud se sem, Majko, ještě vrátíte, obšˇˇtastním vás ještě příběhem, kterak se podařilo postavit spalovnu komunálního odpadu mj, proto, že na ni nebyla žádná dotace. Na vyžádání, abych to tu nezapleveloval.

Zatím bez slepic

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

Godote, jsem pro.
To je ta spalovna u Chotíkova?
Jste z té Plzně, tak třeba to je ona.
Bude to určitě zajímavé i pro některé další čtenáře zde.
Právě pro to téma dotace.

Zatím bez slepic

Zkusím se na tom domluvit s Vidlákem. Ale bylo by to práce jak na kostele......

Zatím bez slepic