Jedovatá pšenice

Autor

Na Zvědavci vyšel článek o pšenici. Zřejmě zaujal dost lidí, protože mi včera přišlo několik desítek dotazů, zda je článek pravdivý, že bych to jako Vidlák a zemědělec mohl vědět.  Nejprve zmíněný článek: 

https://www.zvedavec.org/komentare/2019/06/7933-skutecny-duvod-proc-je-psenice-toxicka-a-neni-to-lepek-ani-slechteni.htm

A nyní Vidlákova odpověď:

Článek v principu nelže, ale autorka tam motá dohromady páté přes deváté. Zkusím to pro vás čtenáře maličko rozklíčovat. 

Příroda jaksi nepracuje podle lidských pracovních norem.  Žádné pole nikdy a nikde nedozrává stejnoměrně. Někde jsou kopečky, někde jsou údolíčka, někde meze, jinde stromy, často se také mění půda a to všechno má samozřejmě vliv na dozrávání úrody. Dokud bylo třicet a více procent obyvatelstva zaměstnáno v zemědělství, problém se neprojevoval. Sekáči prostě ráno došli na místo, které jim hospodář určil a sekali a sekali. Sekali celý boží den a večer neměli skoro nic hotového. Šlo to pomalu, ztuha, bylo na to zapotřebí fakt hodně lidí a obilí se sekalo ještě nezralé, aby se zrno nedrolilo z klásku. Pak se posekané obilí svázalo do snopů a panáků a nechalo se doschnout. Až doschlo, odvezlo se do stodoly a mlátilo se až v zimě. 

Pak doba pokročila, pole se zvětšila, objevily se samovazače a první kombajny. Žně se daly dělat rychleji s menším počtem lidí, ale pořád ten boj o zrno trval celé měsíce. Pršelo do toho, měnily se podmínky, ale pořád bylo možné poslat lidi i stroje právě na to pole, které bylo ideálně zralé, protože políčka byla proti těm dnešním ještě stále maličká a proměnlivá kvalita při dozrávání se moc neprojevovala. 

Pak přišla doba rozorávání mezí, zcelování pozemků a tato zemědělská revoluce proběhla úplně všude na světě, dokonce i v západní Evropě, ale nejvíc se to projevilo ve stepích - tedy v USA a Rusku a do jisté míry třeba i u nás. Pole najednou už nemělo jeden až dva hektary jako na začátku, ani pět hektarů jako za první republiky, ale najednou mělo klidně i sto hektarů a v USA a Rusku klidně i tisíce hektarů. 

A teď si vezměte ty stroje. Kombajny, náklaďáky, odvozy, organizace práce... Obrovské pole -  když vám do toho ve žních naprší, tak jde kvalita dolů, začne vám to tam podrůstat, kombajny stojí, náklaďáky stojí, mzdy běží, obilná burza ale klesá s cenou, protože jinde neprší... 

V USA tohle vyřešili už za Druhé světové a celý svět je brzy napodobil. Prostě se nějaký ten týden před žněmi stříkne na pole nějaký herbicid. Ten rostliny zabije, ale ne hned... je třeba to udělat malou dávkou, aby rostliny všechny živiny ještě rychle nalily do semen  a zároveň i kdyby na ně stokrát napršelo, tak nepodrostou, nezačnou dělat nové výhonky a nezačnou oslabovat zrno. Navíc se dostaví malý zázrak... Bez ohledu na umístění, bez ohledu na půdu, dolíky vršíčky, množství vody v půdě, celé pole dozraje ve stejný den. Pět hektarů nebo deset, sto nebo pět set - je to jedno. Kombajny mohou najet na minutu přesně a jedno zrníčko je jako druhé. 

Nejsou v nich zelená zrna, která se nedají mlít, nejsou v nich nedozrálá zrna, která se snadno zapaří a rychle plesniví, celé pole o libovolné velikosti  se poseče a kvalita zrna v prvním odvozu je stejná jako v posledním. 

Nedělá se to vždycky. Jsou pole, která mají půdu stejnou i vodní poměry (především ta rovná), jsou roky, kdy je červen suchý a horký a tak vše dozraje stejně (především na jižní moravě) a jsou roky, kdy ty dnešní obrovské kombajny sklidí úrodu dřív, než do uzrálého pole zaprší (opět jižní morava). V takovém případě se žádný herbicid nepoužívá, protože to stojí peníze, traktor s postřikovačem a strojníka.

Ovšem pokud je mokrý červen, prší do žní a pole je ve svahu, tak se desikuje a desikuje. Takhle se to jmenuje odborně u nás. Desikování. 

Nedělá se to jen s pšenicí, ale prakticky se všemi plodinami na stejném principu - ječmen, řepka, hrášek, fazole, apod apod. 

A dělá se to už od padesátých let. Pokud jste se narodili v roce  1949, žerete to celý život. A nejedli jste jen roundup, ten je relativně nový, ale baštili jste přípravky na principu Agent Orange i další druhy herbicidů, protože principů, jak hubit rostliny, je spousta. Roundup je z nich ještě relativně neškodný - zabraňuje buněčnému dýchání. Leckterá rostlina už si na něj vypěstovala odolnost. 

Pokud bude Roundup zakázán, neklesejte na mysli, už nyní jsou v prodeji další přípravky ještě účinnější se stejnými vlastnostmi jakou glyfosát, jen se to jmenuje jinak, je to stejný jed, ale pokud nejste chemici, stejně tomu budete prd rozumět. Na ty se žádné jednání v Evropské komisi nevztahuje a i kdyby, největší biologické a lékařské mozky v těch největších farmaceutických firmách jako je třeba Bayer  (Ten Bayer, který dělá léky na nachlazení, ale také mu patří Monsanto vyrábějící ten Roundup) dnem i nocí pracují na dalších recepturách a poučeni bojem aktivistů mají i kvalitní marketingová oddělení, která už nepoužívají slova jako Glyfosát, Fosfát, Gastoxin, Cyklon B, Kyanovodík a podobně, ale jmenuje se to dneska Natursan, Biogen, Florapertum a jiné názvy které evokují tu ochranu přírody. Ale uvnitř je úplně normální chemie. 

Nic si z toho nedělejte. Zrno je vystaveno ještě dalším přípravkům, protože má své cizopasníky a brouky, které je třeba hubit různými druhy plynů na principu kyanidu, je třeba je vykuřovat ze skladů a ze sil, rezidua těchto látek se dají v chlebu také detekovat. Koneckonců snad si nemyslíte, že kapky Muconasal plus obsahují samé zdravé věci a že psí obojek proti blechám je napuštěný svěcenou vodou. Pokud používáte vůni domova jak se dává do zásuvky, tak je to v podstatě voňavé ředidlo, asi by vás překvapilo, co je v dětském šamponu, případně jak funguje projímadlo. A voda se ve vodovodu také prosypává celou řadou chemických látek. 

Zkrátka a dobře, všechno je chemie, ve všem je chemie a přirozeně možná hospodaří nějaký mužik někde pod Bajkalem nebo domorodec v Etiopii. Pokud z toho nebudete spát, doporučuji vám návštěvu nejbližšího vesnického vidláka - ten vás vybaví motykou, lahví vody a ukáže vám řádek brambor nebo řepy, který je zapotřebí vysbírat od mandelinek nebo okopat. Pokud budete mít štěstí, možná vás posadí na malý traktor bez klimatizace nebo vám dá do ruky řídítka nějakého kultivátoru, protože malá políčka a velký podíl ruční práce šetří uhlíkovou stopu v naftě a chemickou stopu v postřicích.

Kdo si po dvanácti hodinách na poli v tomto horku řekne, že to za ty zdravé potraviny stálo, ten má vyhráno. Máme celou řadu vylidňujících se vesnic, kde koupíte dům hluboko pod milionem korun, pokud v Praze prodáte garsonku, budete mít i na základní nářadí a dva tři hektary, které obděláte i s jednoosým malotraktorem a zahradu rýčem. Pokud se nebudete eklovat hnoje, budete mít i vajíčka a maso z bioprasátka, budete slušně při síle z fyzické práce, od jara do podzimu budete venku na zdravém vzduchu a v noci budete dobře spát, protože budete skutečně unaveni. 

Pokud ale potřebujete mít kolem sebe ruch velkoměsta, oblékat se podle poslední módy, nesnášíte rozpraskané ruce plné mozolů, vadí vám sluneční úpal a bláto na botách, jste lidsky a přirozeně líní a nechcete vidlákům zaplatit za potraviny trojnásobek dnešních cen (i více) tak vám nezbude než nadále konzumovat desikovanou pšenici a chleba z ní, desikovaný ječmen a pivo z něj, a tak dále a tak dále.

A klidně proti Roudupu bojujte, už dávno je vynalezeno něco dalšího a ještě více jedovatého. Už vznikly stovky lékařských studií, které stejně jako u hormonální antikoncepce nade vší pochybnost prokázaly naprostou neškodnost, ty studie podepsali ti nejlepší doktoři a jeli pak na sponzorovanou dovolenou na Bahamy. 

Psaní článků o škodlivosti herbicidů a demonstrování na náměstích je totiž mnohem příjemnější, než se ohýbat na poli, trhat plevel rukama a ohánět se motykou. A ježdění s postřikovačem je mnohem pohodlnější než ruční obírání madelinek. A navíc - je mnohem levnější stříkat roundup než pálit naftu při hluboké orbě, která zlikviduje plevel zaoráním do hloubky. 

Kdyby ale někdo chtěl opravdu vážně něco udělat pro sebe a svojí rodinu, rád ho uvítám a ukážu mu, co to obnáší. Pochybuji ale, že za svůj život potkám víc jak dva takové.  I u nás ve Vidlákově totiž utíkají mladí do Brna před těžkou nekončící prací na záhumencích, aby tam řvali, jak je chemie škodlivá, ale rýč do ruky nevezmou.  Je to stejné jako s těmi studenty stávkujícími za záchranu klimatu, ale kteří zároveň nejsou schopní ve své třídě udržet naživu pár kytiček. 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Komentáře

Trvalý odkaz

Byznys musí frčet.
V mírné nadsázce:
V supermarketech platíme za "otraviny" a hlídá se maximálně nějaký limit každého jednoho jedu, koktejly už se neřeší a organismus si buď přivykne, či ochoří.
Nemocných se pak ujme farmaceutický průmyl a lekaři a začnou otrávené lidi trávit dál i leky klidně i s kontraindikací....
A byznys jede, a nakonec si svůj výdělek ještě vezme ta pohřební služba..
Prostě pokrok!

Ještě slyším v hlavě nedávný monolog mojí babičky, "Nepostříkáš - nic nemáš", mluvila hlavně o vinohradu a za chvilku pokračovala, "děcka proč je teď v dědině tolik rakoviny i u mladých lidí , to za našich časů nebévalo".....ale spojit si to, to ne.

Dnes mne zaujala naše armáda, co kouzlem nechtěného vlastně sdělila zajímavou věc:
https://www.novinky.cz/domaci/507423-armada-chce-rychle-1200-vozu-minis…
Odtud kopíruji:
"Armáda chce nahradit 600 aut UAZ 469, jež jsou sovětské výroby a v armádě slouží už 45 let. Dosluhuje i 700 vozů Land Rover Defender, které armáda začala pořizovat v 90. letech. "

Takže do médií potvrdili, že by výběrové řízení mělo vyhrát to, co vydrželo 45 let...........

A myslím, že pro uhlíkovou stopu.... by měli kluci naši vojenský spíš nafasovat kola, velení zejména, jak je vidět v TV (nejen rozpočtu by to prospělo..)

Zatím bez slepic

MAJKA.
Armáda chce rychle a rychlé vozy.
Takže Babiš bude pozván ke Trumpovi,aby zase něco slíbil.
Z Ruska ani šroubek,natož UAZ,co jako vojcl znám osvědčený Gazík.
Letošní počasí silně nahrává různým plísním,takže těch postřiků bude víc.

Zatím bez slepic

senzační výbavu a spoustu vylepšení, a tak všelijak podobně.
A je to výbava, která je skoro úplně tajná, takže o ní víme jenom my - krásní, mladí a chytří lidé, kteří pečují o rozvoj demokradie, totiž demokracie. Hloupým, starým a škaredým smetákům se o tom nesmí povídat, aby pak nezáviděli a neprozradili to velké tajemství soudruhům z Islámského státu.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

A je to prča.
Peníze na důchody nejsou, ale Brno si hodlá půjčit 500 mega na koupi "Technologického parku".
Prej si dotyčný park na investici vydělá.
Proč si nevydělal stávajícímu majiteli, firmě z Dubaje, nesdělili.
Jak to říkal strýc Pagáč, když se prodává kobyla, je vtom dycky háček.

Zatím bez slepic

Park nevydělá, vydělá ten, kdo onen výhodný nákup dohodil.
Přitom za ty prachy se mohl koupit a zbourat ještě jeden prasečák!

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Zajímavý je článek

https://www.zvedavec.org/komentare/2019/06/7936-celime-globalnimu-potra…

Souvisí s tématem vidlákova dnešního článku ještě víc než se zdá na první pohled.
(Popravdě řečeno jsem dnes čekal bouřlivější diskuzi. )

Zatím bez slepic

In reply to by Asfaltový holub (neověřeno)

Trvalý odkaz

Je klidně možné, že na světě bude méně potravin než loni. Čekejme srdceryvné záběry z Afriky, hodně uprchlíků před klimatickou změnou a růst cen potravin. Vlastní záhumenek, slepice a králíkárna pomohou přežít. A možná ještě koza.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Na chvíli, než si vezmou "svoje".

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Nejbezpečnější budou chovatelé koz a slepic v panelácích.
Když zazděj přízemní okna a opletou balkony žiletkovým drátem, ubráněj své betonové hospodářství ve vyšších patrech před hladovými připrchlíky z Prahy, kteří budou pořádat zásobovací výjezdy do Vidlákovů pod heslem Milión vajíček pro demokracii - nebo život!

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Na Babišovi je nejhorší to, co přijde po něm.

Zatím bez slepic

.

Zatím bez slepic

z politiky, tutově přestane Agrofertí a soukromé daně platit v ČR a přesune je do některého daňového ráje. On Kalouskovi nebo někomu kalouskovitému daně platit nebude.

Zatím bez slepic

babaluba.
Myslíte,že Babiš nedělá daňovou optimalizaci?
Jak se někde uvádí hrubí obrat 160 mld.že by měl čistého zisku jen 3%?
Nebo jeho firmy v Německu na Slovensku v Polsku daní v ČR?

Zatím bez slepic

Něco podobného tvrdí například prof. Keller, akorát to formuluje stručněji a jedovatěji.

Nesouhlasím ale s tím, že se jedná o "vzkaz pro naši sociální demokracii".
Protože naše sociální demokracie je v hlubokém komatu a členové jejího vedení se perou o to, kdo jí dřív navlékne na hlavu igelitový pytlík.

Aby o vedení člověk dneska řekl něco pozitivního, musí být v lepším případě totální idiot, v horším případě totální Sobotka.
Ano, mezi členy je stále ještě spousta slušných lidí, ale ti nemají už léta na směrování strany žádný vliv. A už rezignovali, jen je jim trapné opouštět potápějící se loď.

Zatím bez slepic

Vítězství socialistů v Dánsku mě bylo nepochopitelné, když v jiných západních zemích socialisté výrazně prohrávali.
V našich médiích, samozřejmě, podle hesla : "Co se nehodí, škrtněte !"

Pro naši socdem je dánský návod jediným způsobem, jak se zachránit. Vítačskou politikou překročila socdem hranici, za kterou její volič nepůjde. Obrat o 180 v imigrační politice je opatření, které zabere i u nás. Jde jen o to, jestli volič uvěří, ale tento pokus je nutný. Jinak je konec nevyhnutelný !

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

což je za 3. https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/spokojenost-ekonomicka-situace-pr…

CVVM ještě nikdy takové hodnocení nezaevidovalo. Tak holt musíme zademonstrovat, abychom se měli ještě hůř.

Zatím bez slepic

Laco,
máme-li hodnotit na škále dobrý-špatný, musíme mít něco, s čím srovnávat!

Já se domnívám, že ve srovnání s MEDIÁNEM v naší blízké budoucnosti je i životní úroveň DNEŠNÍHO průměrného českého bezdomovce velmi dobrá! Češi jsou realisté a prognostici.

Naštěstí skupina schopných snaživých miliardářů a multimilionářů nám možná i v budoucnosti pozvedne PRŮMĚR životní úrovně na solidní úroveň.

Další zvýšení životní úrovně bude následovat po úhynu jednoho až dvou miliónů důchodců, samoživitelek a lidí v exekuci, kteří nebudou mít současně na jídlo, topení, nájem a doplatek na léky, takže si budou moci svobodně vybrat, na co preferují exnout.

Eliminací nejchudších pak stoupne možnost importu těch, kteří budou schopni čerpat podle zákonů EU vyšší sociální dávky než současné zdejší domorodé obyvatelstvo, takže se tím opět zvýší i průměrná životní úroveň.

Zatím bez slepic

In reply to by Asfaltový holub (neověřeno)

Trvalý odkaz

i to tupé zvíře, totiž blbej pták se může takořka úderem půlnočního zvonu proměnit v pestrého, rozmanitého, chytrého, krásného a mladého Živočicha, byť slaboučce ojíněného organickými výpotky Země - živitelky. Nevadí, že je jak prase, angažujem ho do nějakého reklamního spotu o uhlíkové stopě.

Zatím bez slepic

Targusi,
co se týče uhlíkové stopy, je možné ji pro její neviditelnost libovolně popírat.

Jedinou absolutně nepopiratelnou , hmatatelnou a tudíž neoddiskutovatelnou uhlíkovou stopou za sebou zanechávají tradiční armádní dopravní prostředky"
Totiž koně!

Kdo nevěří v její hmatatelnost, ať si ohmatá nejprve koňský kobližek a pak okolní CO2.
Kdo nevěří, že se jedná o stopu uhlíkovou, ať kobližek usuší a zapálí - zjistí, že
hoří, podobně jako trus vembloudí, nepostradatelné palivo budoucích obyvatel Kotlinky!

Známý útok hrdinného polského jezdectva proti německým tankům lze tedy především hodnotit jako krajně neekologický:

Zatímco výpary z výfuků německých tanků během několika desítek minut beze zbytku zmizely, byvše anihilovány atmosférou,
biologicky rozložitelné zbytky kobližek, koní a hrdinů postupně zatěžují atmosféru dodnes!

Zatím bez slepic

Perličko,
na úhynu pracují vpodstatě všechny naše "demokratické" strany jako blok, byť na mnoha různých frontách.
Každá na své parketě, jen vedení ČSSD se snaží fušovat do všech najednou!

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Dnes Vidlák nepoložil na sklo žádný článek k diskusi. Včera jsem dostal tzv, řetězový mail,
který běhá o internetu. Byl v úvodu okomentován takto:
"......myslím, že je na čase, aby normálně myslící lidé v naší zemi přestali mlčet a podobném "odpadu" společnosti dali najevo co si o nich myslí...….voliči asi nemají všech pět -pohromadě, když jsou si schopni zvolit do čela obce takovou "osobnost" .
Pokud uvedený text není fake news , tak to je skutečný vrchol lidské stupidity.
Následoval níže uvedený text :

Moderátorova otázka:
Jak vnímáte stále častěji se ozývající nesouhlasné hlasy s opatřeními EU v souvislosti s přidělováním imigrantů?

Odpověď „starosty“
"Největší chybou Evropské unie bylo, že se rozšířila o postkomunistické, chlastoslovanské, zaostalé, avšak domýšlivé burany a neponechala schengenskou hranici na původní železné oponě. Čecháčkostán je nabubřelé rusofilské smetiště Evropy, které těží ze své ubohosti, která odpuzuje i ty chudáky uprchlíky. Parazitičtí čecháčkové (k radosti Putina) EU jen vyžírají (jako kdysi vyžírali RVHP) a když mají něco sami obětovat, tak z ní raději hrdě vystoupí dříve, než budou ostatními ostudně vykopnuti. Pokrytecká, somrácká, opovrženíhodná česká lůza!!! Válčí a pracuje leda tak hubou. Jakékoli její naředění migranty je jenom prospěšné. Vůbec se nedivím že Britové už Čecháčky a další postkomunistické nevděčné vyžírky nechtěli živit a proto z EU vystoupili. Ještě že má Evropa Německo. Nebýt uvědomělých a charakterních Němců, mohli jsme mít všechny uprchlíky na krku my, švejkovští blbí postkomunisté. Nadávají na Řeky, a přitom Čecháčkostán patří do EU ještě méně než Řecko. Nedrží krok už ani s Rumunskem a Bulharskem. Integraci EU Češi neustále sabotují a současně jen licoměrně vyčítají neakceschopnost. Češi – zlodějská, nenávistná a žebrácká lůza!!! O bolševizmem zavšivenou, žlučovitou a zlodějskou kotlinu už nejen solidní investoři, ale ani chudáci uprchlíci nestojí. "

Tolik z textu. Úmyslně jsem vynechal další reakce, jméno starosty a politické strany, kterou zastupuje.
Po přečtení mailu jsem vložil do prohlížeče termín stupidita, zvědav zdá adekvátně odráží obsah
vyjádření starosty. Našel jsem tam zajímavý článek s názvem :" Cipollovy zákony lidské stupidity."
Článek v závěru končí větou: "Tolik Carlo Mario Cipolla. Jestli to tak je a v případě, že ano, kde se v tomto cyklu nachází Česká republika, Evropa, USA nebo celá západní civilizace, si každý musí rozhodnout sám. "
Navrhují k dnešní diskusi v souvislosti s děním v ČR, EU a světě zamyšlení nad tímto problémem.

Odkaz na článek : https://www.vlastnicesta.cz/clanky/cipollovy-zakony-lidske-stupidity/

Zatím bez slepic

Dík za Cripola (nebo spíš Drašarovu překladovou interpretaci?)
Naprosto zásadní a politováníhodným nedostatkem je zvolení nešťastného názvu "stupidita" a jeho alternování pojmy "blbec" či "blbství".

Mnohem propracovanější je náplň pojmu "stupidita" u Koukolíka v jeho Úvodu do stupidologie.

Ovšem zvolení samotného slova "stupidita", které je v běžné mluvě totožné s označením psychické náplně člověka, označovaného alternativně jako "pablb", je nešťastné a přispívá k babylonskému zmatení jazyků.

Ale najděte si Koukolíkův Úvod do stupidologie sami.

Zatím bez slepic