Víra bez Boha

Autor
Štítky

Nikdy jsem se netajil tím, že v neděli chodím do kostela, jsem evangelického vyznání a skutečně věřím v Boha. Víra mi do života patří, má v něm poměrně důležité místo. Boha jsem nikdy neviděl, žádného přímého zázraku jsem nikdy nebyl svědkem a to co za zázraky považuju, to by ateista klidně mohl považovat za šťastnou náhodu. Víře mě v podstatě "naučil" můj táta, který s ní prožil celý život a protože se mu ve víře žilo dobře, vzal jsem tento jeho způsob života za svůj. 

Když ale o tom uvažuju, hlavní atribut této mé víry je především v tom, že je nejistá. Na jedné straně ano Bůh existuje, ale jak to pak převést do praktického života že? Na jedné straně se Bůh postará, ale považujte to za jistotu, když dochází peníze a do výplaty daleko. Na jedné straně desatero, ale dodržujte ho, když jste rok ve firmě poctivě pracovali a pak jste udělali jednu chybu, ale pro vašeho šéfa je to dostatečný důvod k tomu vám sebrat všechny prémie i za ten čas, kdy jste pracovali bezchybně.

Zkrátka a dobře, moje víru je nutné neustále obnovovat, utvrzovat, vracet se k ní, mluvit o ní, s Bohem občas zápasím, občas jsem s ním ve shodě, boží vůli je nutné hledat a stejně neexistuje žádný univerzální trvalý recept. 

Proč to píšu... 

Kdysi se s takovouto nejistou vírou počítalo. Od toho byly kostely, od toho se četla hodně tlustá Bible, která je plná situací dosti podobných těm mým. Prostě víra byla trvalým dlouhodobým procesem během kterého se profilovala, tříbila, rostla i klesala, ale za takových okolností byla duši ku prospěchu. Byla to víra, která respektovala realitu světa, hledala si své místo a vůbec by se nemusela jmenovat víra, protože leckterý ateista by ji pojmenoval osobní rozvoj neboť tak něco. 

Dneska se po člověku chce, aby byl fanatikem. Když vidím všechny ty globální oteplování, kterým prostě musíme pevně věřit a máme být připraveni to platit miliardami, když vidím, jak se dají dělat plány do budoucna s elektroauty, které jsou úplně k ničemu, tak si říkám, že se to nijak neliší od jezuitských Koniášů. 

Školství jde do kytek, ale příslušní neziskoví misionáři (zdravíme Kartouze) ve své víře stejně přidávají další opatření a požadavky, které vše zlepší... ale ony nic nezlepší, oni tomu jen v obrovské jistotě věří. 

Ve stejné víře v kapitalismus a zisk šly miliony lidí studovat ekonomii a skoro nikdo se neučí řemeslo. Firmy řídí manažeři, kteří o tom nic nevědí, zrušily se údržby, protože externí firma to bude dělat líp. Samozřejmě líp to nedělá, ale víra ve správnost byla pevná. Stejně pevná byla svého času víra v divokou privatizaci, podobné víře se těšil i Klaus jako osoba a dodnes si lidi dělají do gatí, kdykoliv uslyší nějaký jeho blábol. 

Dalším příkladem pevné víry je EU. Sice jde vše od desíti k pěti, v přímém přenosu koukáme, jak se doopravdy vybírají kandidáti na vrcholné funkce, ale stejně tu máme dostatek věřících, kteří jsou ochotni pro ni trpět jakoukoliv újmu, jen pro víru, že je to dobro. 

A co si budeme povídat, na Letné jsme mohli vidět statisíce lidí, kteří pevně věří tomu, že když zmizí jeden Babiš a ani nemusí zmizet jeho hnutí a když zmizí Benešová, tak najednou bude dobře. Jejich kněží to denně opakují do televize a jejich víra je velmi pevná, jistá, ale zcela mimo realitu. 

Obejde se to i bez Boha a vytvořit náboženství je vlastně snadné. Jedeme podle něj už třicet let. Třicet let se podle všech ukazatelů pořád propadáme. Třicet let jsme přesvědčováni, že bezpečnost se zvýší dalšími kamerami, že školství zachrání inkluze, že migrace je přínosná a obohacující, že to chce konečně ten správný zákon a nebo jeho třistapadesátou novelizaci a konečně to bude lepší. Ve víře v Západ jsme nechali rozkrást naše národní bohatství, zadlužili se a už třicet let vychováváme ročně desetitisíce darmošlapů, kteří nikdy nevytvoří žádné hodnoty, protože umí jen kecat. Stačí jen pevně věřit... 

A stejně jako kdysi už máme i ty inkvizitory, kteří hledají ty, co nejsou dostatečně veřící, co nemají jistotu v dnešní svět. A stejně jako kdysi... nakonec se realita ubírala směrem, který vytyčili ti nejistí, kteří celý život hledali, respektovali realitu, museli se neustále ujišťovat a museli opouštět své teorie, které nikam nevedly. 

Tento blog není žádná životní jistota. Ale doufám, že je alespoň trochu platformou, kde se dá s nejistotou dneška žít. 

 

 

 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

A to je ten problém. Kdo kam patří, to nechme těm, kteří o tom skutečně budou rozhodovat. My nevidíme všechny aspekty každého člověka. Srovnej třeba příslušníka SS, který vědomě páchal zlo, profíka Wehrmachtu, který si v tom liboval a odvedence Wehrmachtu, který chtěl jen přežít. Nezávidím tomu, kdo tohle bude soudit, ale já jsem jen člověk, já soudit nebudu, nemůžu a vlastně ani nesmím. Ne v té absolutní, nadpozemské rovině.

Zatím bez slepic

kteri prislusnici SS vedome pachal zlo? Jaky zlo myslite? Bojovat za vlast?

To jsme prece delali taky. Nekdo tu kdysi psal jak deda naprd pokropil krovi davkou ze samopalu a pak patral dal,

Zatím bez slepic

SSáci vědomě vraždili z přesvědčení nadřazenosti německého národa nad ostatními. To je vadná premisa. Žádný boj za vlast. Za vlast se bojuje doma, ne na Volze.

Zatím bez slepic

Jenze ne vsichni. Stejne tohle mohli oni rikat o zidech a vycitame jim, ze nedelali rozdily, ktere sami nedelame.

SSSR taky dorazila az k Labi a anglani/americani tamtez z druhe strany. Merit vsem stejne.

Zatím bez slepic

Jenže ti tam dorazili, když likvidovali toho, kdo je napadl. A ano, všem bude měřeno stejně, a opakuju, že boží spravedlnost skutečně není na nás a našich názorech. Třeba se ještě budeme divit, ale že bych v pekle nepotkal Hitlera, to bych se moc divil.

Zatím bez slepic

A nemci snad nebyli napadeni? Za prvni svetove valky se jim zmensilo uzemi. Francouzi jim chteli sebrat Bavorsko, Bylo okupovane poryni atd.

Prave proto na bozi spravedlnost neveri. Zadna neni. Buh by musel byt zly podle toho jak vypada svet a na co verit ve zleho boha.
Vidim jen lzi a lzi ze vsech stran a na nazorech lidi zalezi, protoze ty rozhodujou, co se dela.

Ja na peklo neverim. Hitler videl prvni svetovou zblizka, myslim, ze by si to s bohem vyrikal tak pekne, ze by si buh zakryl tvar a zmizel nekam do jinyho vsemiru.

Zatím bez slepic

Protože si začali a dějiny a hranice píší vítězové.

Svět je takový, jací jsou lidé v něm. Bůh ho sice stvořil, ale taky nám dal svobodnou vůli a obrovský prostor pro její implementaci. Celé to jen sleduje, tu a tam někomu individuálně pomůže, když už si jó neví rady a moc škemrá, a pak to všem pěkně sečte.

Zatím bez slepic

Nezacali. Byli do valky vmanevrovani. Za druhe uz bylo jedno, kdo si zacal, francouzi a anglicani mohli postrilet vedouci nemce a nechat normalni nemce si lizat rany. Hnal je mamon a hamiznost.

Buh nam nedal svobodnou vuli a jestli tak tak malo, ze to ani nestoji za rec. To je vymluva deistu.

Bas buh by musel byt psychopat. Kdyby nas chtel svaty, tak by nas takovy rovnou udelal. Jakozto vsevedouci musel dopredu vedet, jak to dopadne, kdo to zvladne a kdo ne, tak jakypak testovani. Uz se v tom zamotavate.

Zatím bez slepic

Ale prdlačky. Válku začala hamižnost a chuť po krvi Viléma II. Tak trochu obětí bylo slaboučké R-U, které bylo vmanévrováno, ale to není omluva. Však si také všiměte, že potrestáni byli především Habsburkové, Německo ale celé. A zcela oprávněně. Postřílet se nedalo koho, protože Německo nebylo poraženo na hlavu. To bylo až za druhé světové, a zase oprávněně.

Já se do ničeho nezamotávám. Píšu svůj pohled. Svobodná vůle, možnost volby, odpovědnost za volbu před Bohem. Nic jiného v tom není.

Zatím bez slepic

Později byli politici různých zemí dotazováni, jak bylo možné, že nejkrvavější válka v lidské historii přišla z ničeho nic. Většina z nich bezradně rozhodila rukama, někteří z katastrofy vinili nepřátele své země, ale jeden člověk, který byl ve středobodu evropské poltické scény, zůstal skromně zticha. K diskusi se nepřipojil, ani nenapsal memoáry. Tímto mužem byl lord Edward Grey, vikomt s Falladonu. Tento významný gentleman působil jako ministr zahraničí Velké Británie v letech 1906-1916. Válku nevymyslel, ale obludné plány byly realizovány jako přímý důsledek jeho snah. Díky snaze sira Greye byly miliony dospělých a dětí odeslány do hrobu, stovky tisíc vzkvétajících měst a vesnic byly zničeny a Ruské impérium bylo vymazáno z politické mapy světa.

Ale vraťme se k onomu žhavému červenci 1914. Vyšetřování zahájené Rakousko-uherskou říší dalo jednoznačnou odpověď na věčnou otázku „kdo za to může“. Arcivévodovi vrazi nejen dostali zbraně a výcvik v Srbsku, ale byli také dopraveni na bosenské území krátce před útokem. Byla to dlouho očekávaná příležitost, kterou Rakušané potřebovali k útoku na svého nenáviděného nepřítele v Bělehradě. Srbští extremisté hodili rukavici a zabili následovníka trůnu. Jejich činy jasně ohrozily samotné základy multietnické habsburské říše.

Ale, než se rozhodly potrestat Bělehrad, potřebovaly Německo a Rakousko čas na vyřešení jedné záležitosti: pochopit, jak by na situaci reagovalo Rusko. Dříve již třikrát, v letech 1908, 1912 a 1913, Vídeň nerealizovala své přání rozdrtit Srbsko, třikrát Rusko odmítlo myšlenku bránit slovanskou vládu. Nyní, kdy byl zavražděn budoucí vladař, Němci věřili, že Nikolaj II nemůže zabránit potrestání vrahů. Německý velkoadmirál Alfred von Tirpitz napsal ve svých vzpomínkách, že císař Wilhelm „považoval intervenci Ruska ve prospěch Srbska za nepravděpodobnou, protože car, podle jeho názoru, královrahy nepodpoří …“

Ve svém oprávněném hněvu německý císař nevěnoval pozornost nenápadným, avšak důležitým důkazům, že se blíží velká válka. Německý námořní atašé v Japonsku napsal do Berlína ještě před atentátem, 10 června 1914: „To, co na mne dělá dojem, je důvěra, s jakou zde všichni očekávají válku s Německem v blízké budoucnosti… jemné, avšak jasně citelné „něco“, co visí ve vzduchu, jako sympatie k vězni čekajícímu na popravu.“ Wilhelm II zatím neučinil své katastrofické rozhodnutí jít do války, a jeho říše již byla považována za odcházející duši na cestě ke svému stvořiteli. Což vede k pozastavení se nad tím, proč japonští politici a diplomaté mocností Trojspolku si byli tak jistí, že začne vojenský konflikt.

Odpověď je jednoduchá – pro nadcházející destrukci existoval scénář. Režiséři znali skutečný účel války, a mnozí další byli obeznámeni s jednotlivými podrobnostmi. Scénář pro válku skutečně existoval; nikdo ho neviděl na papíře, s tabulkami a odstavci, ale mnohé důkazy dosvědčují, že byl skutečný. Černov, šéf ruské Socialistické strany – Revoluční strany – o tom napsal ve svých vzpomínkách. Psal o přednášce Josefa Pilsudského, polského socialisty a budoucího vůdce nezávislého polského státu, v Paříži na počátku roku 1914.

„Pilsudski sebevědomě předpověděl, že Balkán zažehne v blízké budoucnosti rakousko-ruskou válku,“ napsal Černov a dále citoval polského socialistu, který dokonale tušil, co spustí prví světovou válku! Pilsudski jistě a přesně řekl, jaká mocnost se postaví za koho a kdo další bude do ozbrojeného konfliktu zatažen. Ale to není to nejdůležitější!

„…Pilsudski pak položil přímou otázku: jak válka dopadne a kdo bude triumfovat? Jeho odpověď zní následovně: Rusko bude poraženo Rakouskem a Německem, které pak podlehne Angličanům a Francouzům (či Angličanům, Američanům a Francouzům).“

Předvídavost budoucího polského diktátora byla mimořádná! Nikolaj II, Wilhelm II a Franz Joseph ani netušili, že se chystá válka. Arcivévoda Franz Ferdinand si klidně hrál se svými dětmi v Belvedéru, Gavrilo Princip byl univerzitním studentem, Mladá Bosna ještě ani neuvažovala o zabití následovníka rakouského trůnu a generální štáby budoucích nepřátel neměly žádné plány na nadcházející válku. Josef Pilsudski nejen, že měl důvěrné znalosti o válečném scénáři, věděl dokonce, jak to skončí!

Scénář pro spuštění první světové války byl neskutečně organizačně komplikovaný, ale velmi prostý ve své podstatě. Za podpory Německa vznáší Rakousko-Uhersko nároky na Srbsko. Bělehrad vzdoruje, podporován zárukami Ruska. Zároveň Rakušané a Němci, považujíce sílu za optimální řešení srbského problému, museli být přesvědčeni, že Petrohrad nezasáhne na straně Srbů a omezí svoji reakci na diplomatické odsouzení. Pouze tato verze by zapálila doutnák války. Pokud by Rakousko a Německo věděly, že akce proti Bělehradu způsobí střet s Ruskem, nemusely by tuto čáru překročit, neboť by věděly, že by to znamenalo válku s Francií, a nakonec s Anglií, v důsledku francouzsko-ruské aliance.

Zjevnost tohoto potenciálního řetězce událostí byla hlavní zárukou, že k ozbrojenému konfliktu nedojde. První světové válce bylo možné snadno zabránit. Stačilo, aby Británie řekla Německu, že v případě války v Evropě nezůstane neutrální a postaví se na stranu svých spojenců z Trojspolku. Přesně takto Británie zabránila francouzsko-německé válce o několik let dříve, během marocké krize. Právě takováto akce byla potřeba, pokud chtěli londýnští gentlemani zachovat mír. Ale již v Maroku to bylo na efekt, návnada, jak zatáhnout Rusko do sítě Entente. Nyní to bylo zcela jiné: byly provedeny přípravy na zničení Ruska a Německa prostřednictvím nejstrašlivějšího představitelného vojenského konfliktu. Británie potřebovala válku, ale musela se vydávat za ochránce míru, aby ji zažehla.

Právě tehdy dorazil na politickou scénu lord Edward Grey, v celé své kráse. Ctihodný lord zastával ve vládě Jejího veličenstva úřad, na kterém závisel onoho horkého léta 1914 osud celého lidstva. Stejně jako každý diplomat i šéf britského ministerstva zahraničí měl dar dlouze mluvit, aniž by něco řekl. Tento dar později skvěle předvedl ve svých pamětech. Než aby dal jasnou odpověď a zaujal jasný postoj, byla slova sira Grey onoho kritického léta plná narážek a opominutí. Nebyla to náhoda.

Po zavraždění Franze Ferdinanda 29. června 1914 šéf britské diplomacie veřejně nabídl své hluboké kondolence Vídni před parlamentem a pak zmlkl. 6. července, poté co se císař poradil s Rakušany, německý velvyslanec v Londýně, princ Lichnowsky, zašel za Greyem, aby osondoval přístup Británie k vývoji situace. Britové demonstrovali svoji lásku k míru, jako by to chtěli zdůraznit. Mimo diplomatické dvojsmysly zde byly další hmatatelné symboly náklonnosti Británie k Němcům. Primárním kořenem britsko-německého soupeření bylo námořnictvo – podněcované velkým loďařským programem Říše. Londýn považoval rozrůstající se německou flotilu za nezastřené nepřátelství, ale náhle svůj postoj změnil! Admirál Tirpitz to popsal takto: „…Vztahy mezi těmito dvěma zeměmi vypadaly tak dobře, že poprvé po mnoha letech dorazila britská námořní flotila do Německa do Kielu na týdenní slavnosti. Flotila odplula po atentátu v Sarajevu.“

A tak německý velvyslanec začal své rozhovory s Greyem tím. Lichnowsky sdělil hluboké uspokojení císaře Wilhelma návštěvou britské flotily v německém přístavu a pak jemně začal sondovat britský postoj k nadcházejícím mezinárodním komplikacím. Za tímto účelem řekl, že Rakušané podniknou akci proti Srbsku. Pak upřímně vysvětlil německý postoj: Berlín nemůže odmítnout pomoc svému spojenci, ale to by mohlo znamenat možné komplikace s Petrohradem. Němci si byli dobře vědomi, že mimo etnických sympatií byly tyto dvě monarchie spojeny také rodinnými vazbami: matka dědice srbského trůnu byla také sestrou velkovévody Nikolaje Nikolajeviče Romanova, budoucího šéfa ruské armády v budoucí válce. Sám ruský monarcha byl strýcem srbského prince Alexandera. Jen o pár měsíců dříve Nikolaj II osobně slíbil Srbsku „úplnou vojenskou pomoc“ a dokonce „jakoukoliv podporu bude potřebovat“.

A tak, když vypustil „pokusný balónek“, položil německý velvyslanec klíčovou otázku, kvůli které přišel. Němci věděli, že nějaká jednání mezi Anglií a Ruskem o námořní úmluvě probíhají a že taková dohoda by mohla povzbudit Rusko postavit se Rakousku. Striktní prohlášení londýnských diplomatů by znamenalo, že Němci by museli okamžitě začít hledat z krize cestu ven. Pokud by Rusko mělo podporu Británie, konflikt s ním by byl pro Německo nepřijatelný. Byla to vynikající příležitost ukázat německému velvyslanci britský nadutý zvednutý pysk, ale místo toho sir Grey řekl, že Británie „nemůže tolerovat zničení Francie“. Diplomaté vždy mluví zvláštním jazykem, než vždy srozumitelným běžným smrtelníkům, ale diplomaté si vzájemně dokonale rozumí. V mnoha ohledech spočívá jejich práce v interpretaci vzájemných náznaků a schopnosti mluvit, aniž by něco řekli. Přeloženo do „lidského“ jazyka, britský výraz „nemůže tolerovat zničení Francie“ znamená následující:

Petrohrad vedl jistá jednání s Londýnem;

Británie nedává Rusku žádné bezpečnostní záruky;

V případě vojenského konfliktu mezi Německem a Ruskem zůstanou Britové mimo konflikt;

Jedinou věcí, která Brity znepokojuje – a proti které se rozhodně postaví – je vojenská porážka Francie.

Tolik informací můžete vložit do krátké věty. Tudíž aniž by se chytil na německou vějičku, sir Grey naznačuje Němcům, že zničení Ruska Velkou Británii netrápí.

Síla těch, kdo chtěli vyvolat válku, spočívala ve způsobu, jakým si zahrávali se stranami po obou stranách plotu, s oběma týmy. Byl to britský vynález – čelíce válce byli přátelé Němců a „spojenci“ Rusů. Když se revoluce začala šířit Ruskem, stejní gentlemani poplácávali po zádech Nikolaje II a zároveň dávali peníze na jeho svržení. Pak poslali blahopřejný telegram Kerenskému a slíbili podporu generálu Kornilovi, aby ho svrhl. Pak se k moci dostali bolševici a „spojenci“ s nimi a s jejich nepřáteli nadále rokovali. Při vypuknutí ruské občanské války pomáhali Britové jak Bílým, tak na ně dávali bedlivě pozor, aby zajistili, že nakonec nezvítězí. To není nějaký druh mimozemské britské zákeřnosti a prolhanosti, napomáhá to jejich zájmům a jejich plánům. Hraním jak černými, tak bílými na jedné šachovnici lze vždy dát mat straně, která již není potřeba.

To vše přišlo později, ale aby byl plán „aliance“ zničit Rusko realizován, sir Grey srdečně hostil ruského velvyslance Benckendorfa po jeho setkání s německým velvyslancem. A tam zpíval jinou. 8. července šéf britského ministerstva zahraničí popsal vážnost situace, které Rusko čelí. Nepochyboval, že Rakousko zaútočí, a dokonce vyjádřil názor, že Rusko by mělo Srbsko bránit. Navíc velmi zdůrazňoval nepřátelství Německa vůči Rusku. Poukázal na to, že podle jeho znalostí se směr německých vojenských operací v případě konfliktu brzy přesune ze západu na východ. Edward Grey předvedl vynikající představení – když mluvil s německým velvyslancem, byl optimistou, s ruským byl sklíčeným pesimistou. Když se Benckendorf pokusil vykreslit situaci v lepším světle, Grey silně namítal a řekl, že „se mu nelíbí informace, které obdržel z Vídně“. „Situace je velmi vážná.“

Když zasel sémě pochybností v ruské vládě, 9. července britský ministr zahraničí sir Grey se opět setkal s německým velvyslancem Lichnowskym. Pouhé tři dny předtím mu Grey naznačil, že Británie nebude do záležitostí na pevnině zasahovat, pokud nebude hrozit "zničení Francie“. Aby si byli jistí, že postoj britské vlády pochopili, pokusili se Němci opětovně ověřit přesnost svého „dekódování“ náznaků ministra zahraničí. Stejně jako dříve mohl postoj Anglie zastavit pád evropského kontinentu do propasti. Co by respektovaný šéf britské diplomacie řekl? Pravděpodobně něco o důležitosti zachování míru a potřebě řešit konflikty mírovými prostředky, že?

Ne. Zaprvé, Grey mluvil zdlouhavě o mírumilovné náladě v Rusku. Obezřetný německý velvyslanec, v souladu se svými pokyny, se zeptal, jestli by Británie souhlasila s tím, že by působila jako zklidňující síla v případě rakousko-srbského konfliktu. Lord Lichowskyho ujistil, že „učiní vše, co je možné, aby zabránil válce mezi velkými mocnostmi“.

„Řekl jsem,“ napsal Grey ve svých pamětech, „že pokud rakouské akce proti Srbsku budou prováděny v rámci jistých omezení, bude, samozřejmě, relativně snadné přesvědčit Petrohrad, aby to toleroval.“ Zároveň velvyslanec zpravil Berlín, že „ze sira Greye vyzařoval optimismus“. Grey mluvil tak nadšeně a vášnivě, že to byla slova, která chtěla Němci slyšet. Toto velvyslanec napsal ve svém telegramu do Berlína:

„(Sir Grey) ujistil, že k tomu, co řekl 6., nemá co dodat a může jen zopakovat, že na jednu stranu byly uzavřeny dohody mezi Velkou Británií, Francií a Ruskem – ale na druhou stranu Velká Británie nevstoupila do žádných tajných závazných dohod týkajících se války v Evropě.“

Dále Grey řekl, „že Anglie chce mít ruce zcela volné“. Přeloženo z diplomatického jazyka to znamená neutralitu Anglie v případě války!

Ale mohl sir Grey říct, že se v případě války Anglie netýkají žádné závazné dohody? Netvořili Rusko, Anglie a Francie alianci Entente?

Je zajímavé, že sir Grey řekl pravdu. Historici o tomto pokusu vyhnout se této podivné záležitosti nikdy nepsali. Faktem je, že:

Až do začátku první světové války nebyla aliance Entente ošetřena žádnou smlouvou!

Ve skutečnosti šlo o tři zcela oddělené dokumenty. První, mezi Anglií a Francií, blok Entente inicioval. Popravdě byl o Newfoundlandu, Západní Africe, Siamu a Egyptu! Není tam ani slovo o vojenských závazcích v případě války. Druhý, úmluva mezi Ruskem a Británií z r. 1907, rozdělovala sféry vlivu v Persii, Afghánistánu a Tibetu – nic mimo to, ani slovo o vojenských závazcích! Třetí dohoda, na které byla aliance Entente založena, byla mezi Francií a Ruskem a byla podepsána Alexandrem III. To byl jediný reálný dokument! Podle něj byli Francouzi nebo Rusové vázáni okamžitě vyhlásit válku jakékoliv mocnosti, která by napadla buď Rusko, nebo Francii. Ale tyto závazky vůči sobě navzájem se týkaly jen… Paříže a Petrohradu.

Skutečná alianční smlouva byla podepsána zeměmi Entente teprve až po začátku první světové války. Jaký je v tom rozdíl? Velký! Absence normální smlouvy umožnila Britům slibovat neutralitu, aby vyprovokovali Německo k válce, a zároveň slibovat pomoc Rusku. Pokud by aliance Entente byla vytvořena oficiálně, Němci by se chovali zcela jinak, protože nejistota ohledně postoje Londýna byla háčkem, na který se němečtí diplomaté chytili.

Francouzský velvyslanec v Rusku Maurice Paleologue svému britskému kolegovi siru Georgi Buchananovi tolik: „Trvám na klíčové roli, kterou Británie může hrát, aby zmírnila válkychtivost Německa, odvolávám se na názor zpřed čtyřmi dny, kdy imperátor Nikolaj řekl: „Německo by se nikdy neodvážilo zaútočit na sjednocené Rusko, Francii a Anglii, pokud by zcela nezešílelo.“

Samozřejmě, že by Německo nezaútočilo na tři super velmoci. To je důvod, proč Anglie přesvědčovala Němce, že nebudou stát proti třem mocnostem! Díky čemuž se Němci a Rakušané neobávali být neústupnými.

Tím začala dlouho očekávaná válka…

Zatím bez slepic

Slušelo by se uvést zdroj: Nikolaj Starikov - Kdo dorazil ruské impérium?
Dílko to není nijak moc uznávané, spíš naopak. Vlastně je silně carskocentristické a antianglikánské. Proto vývody, jaké jsou.

Zatím bez slepic

To, ze to neni uznavane neznamena, ze to neni pravda. Kdo by se k tomu taky chtel hlasit. Znate CT podle nich jste ruskej spion i vy a tohle proruskej web.

Bohuzel to sedi se spoustou dalsich veci. Nektere tvrzeny samotnymi anglany. Ne temi u moci.

Muzete to ale vyvracet vecne, ne povesti.

Zatím bez slepic

Já jsem proruskej troll, protiruskej troll... stačí se jen objevit na správných místech. To mě fakt nechává chladným.
Širší vědeckohistorická obec je mezinárodní a její závěry se obecně odklánějí od toho, co jste poslal. A zatím nemám důvod jim nevěřit.

Zatím bez slepic

To mě fakt nechává chladným. - To bylo o tom, ze povest dela pravdu.

Širší vědeckohistorická obec je mezinárodní - vetsinou na nejakych dotovanych ustavech a univerzitach, takze ma pravo lhat.

Kdyz nejakej spatnej historik nekdaka jak ma narizeno, tak ho vlacej po soudech a nakonec mu to zakazou soudne, jedno jaky ma argumenty.

- V podstate bych byl radsi, kdybyste to vyvratil argumentama a ja vedel jak to bylo teda doopravdy, nez takhle odkazovat na citankovou verzi ze krvelacnej Vilem...

Zatím bez slepic

Jednotlivé dílčí aspekty konfliktu nemám nastudované (kdo kde s kým jednal, proč, o čem...). Že byl Vilém II. magor, to je ovšem všeobecně známá věc, a proto taky dopadl jak dopadl. Hrobník Německé říše. Stačí si přečíst nějaké rakouské i české autory, klidně 50 let staré, ti tam rozebírají, jak měli Vilémovi lidé v hrsti starýho Procházku a jak ho manévrovali do války. A také se podívat po motivech. Kdo neměl kolonie a moc je chtěl?

Zatím bez slepic

Jo byl, mel krivou rucicku, cely detstvi ho mucili atd atd.

Nemyslim si, ze jeho bratranci Jiri a Mikulas byli o tolik lepsi. Konec koncu Jirik Mikulase ani nepustil do Anglie, kdyz slo milovanymu bratrankovi o zivot.

A taky se podivat, kdo nechtel konkurenci a chtel ji znicit driv nez vyroste.

Takhle to muzem debatovat do konce sveta.

Zatím bez slepic

Nebyli o moc lepší, ale nehnali svět do války, minimálně ne proto, že Jiří měl nahou armádu a Mikuláš politické problémy.

Zatím bez slepic

young people viagra <a href=" http://viagracnd.com/# ">prescription viagra cost ViagraCND100Mg</a> - whats in viagra
https://viagracnd.com/# buy viagra online in japan
viagra sydney <a href=https://viagracnd.com/#>order viagra in australia CialisCND20Mg</a> viagra super force reviews

Zatím bez slepic

Však si také všiměte, že potrestáni byli především Habsburkové, Německo ale celé. - Jo, takze to, ze jsme jako naslednicky stat platili Francii reparace je neco jako trest Habsurku jo?

Postřílet se nedalo koho, protože Německo nebylo poraženo na hlavu. - To si jen myslite. Nemecko bylo v koncich a na pokraji hladomoru. Posledni nemecke utoky skocily tak, ze to vojaci proste uz nevydrzeli a misto bojove cinnosti se proste jen vrhali na kramy plne jidlo. Armada se uz doslova rozpadala.

Kdyby spojenci chteli okupovat, tak by se Nemecko nebylo schopno ubranit. Nemecko bylo porazeno na hlavu, protoze jinak by nepristoupilo na tak silene podminky.

Za druhe svetove bylo porazeno na hlavu, okupovano a vitezove pak platili jeho rekonstrukce, protoze ho potrebovali proti bejvalejm spojemcum.

Jenze vas pohled je plnej rozporu a neznalosti. Protirecite si s definici boha, nebo mi budete rikat,ze ten vas neni vsevedouci a vsemocny?

Zatím bez slepic

Platili, ale ne v takovém objemu, jako Německo. Habsburkové přišli o celou říši.
Němci by se v té době nevzdali a spojenci neměli zapotřebí prohlubovat už tak přišerný masakr.
Ano, Bůh je vševědoucí a všemocný. A? Implikuje to i "do všeho zasahující a všechno řídící?"

Zatím bez slepic

No vsevedouci buh zna vysledek jim stvoreneho clovicka a vysledky testu kterym ho podrobi. Zadna svobodna vule. Tezky videt rozpor?

Taky jsme mensi a nasi vojaci umirali i na strane spojencu, ze. Nemci by to projeli, proto se vzdali. Byl hladomor tam a zacinal i u nas.

Zatím bez slepic

On ten výsledek ale zná, protože ve stejný moment z jeho pohledu, tedy mimo čas a prostor, jsi ten život už prožil a svobodnou vůli projevil. Ta otázka má znít, jak se má Bůh k našemu času a prostoru, resp. jak se dá pracovat s časovou kontinuitou vně této kontinuity.
Prušácká mentalita byla schopná jít až za hrob. Zrovna memoáry Hitlera to vyjadřují dost jasně.

Zatím bez slepic

Jo mimo cas a prostor. Takze neni v nasem vesmiru?

To bz pak nebyl. Jak s nama teda muze interreagovat?

Jo za hrob... ale biologii nejde osidit, kdyz nemate jidlo, nemuzete valcit. Jak i Hitler musel uznat, kdyz mu hladovela armada ve Stalingradu.

Zatím bez slepic

A my skutečně víme, že vesmír je jen jeden, nebo jde o mnohovesmír? A nebo je to třetí, čtvrtá teorie o vesmíru? Nevíme. Tak jak jsi přišel na tu jistotu, že mimo náš vesmír nic není?
Hitler zrovna v době Stalingradu moc reflexí netrpěl. On byl obdařen prozřetelností, on nechyboval.

Zatím bez slepic

Hitler zrovna v době Stalingradu moc reflexí netrpěl. On byl obdařen prozřetelností, on nechyboval. - Vojaci mu vykladoveli stejne.

Jo je snad jedno kolik je vesmiru. Aby s nama mohl reagovat tak musi bejt nejak propojenej a to propojeni z toho dela prece jeden vesmir.

Zatím bez slepic

To mi připomíná takový ten argument: "Kdyby nechodila vyzývavě oblečená, tak jsem ji nikdy neznásilnil. A kdyby se při tom nebránila, neuřízl bych jí hlavu. Ergo kladívko, může si za to všechno sama..." Ale přísně chronologicky, při použití předpokládaných protiargumentů... Ano, první světovou "vyvolali"... Srbové.

Zatím bez slepic

where can i buy viagra over the counter <a href=" http://viagragtr.online# ">viagra pills</a> - generic viagra walmart

Zatím bez slepic

zithromax over the counter canada <a href=" https://zithromaxizi.com/# ">buy zithromax</a> - where to buy zithromax in canada

Zatím bez slepic

ed natural treatment <a href=" http://canadarxmgz.com/# ">buying ed pills from canada</a> - top ed pills

Zatím bez slepic

Nejprve - prakticky naprosto ve všem s vámi v této debatě souhlasím. Jen musím připodotknout, že obzvláště ke konci války už k SS dovlekli prakticky kde koho - viz mladý Günter Grass. A toho bych z afinity k nacionálně socialistickému řádu vážně neobviňoval. Je pravda, že život je někdy komplikovanější. Dokonce existuje i případ dozorce SS v lágru, který do NSDAP vstoupil, aby unikl lágru za spolupráci s čs orgány v r.38, do SS mu měl podat přihlášku někdo třetí. Následně vykonával službu dozorce ve Flossenbürgu a Kraslicích, aby nakonec ve Flossenbürgu skončil přesto jako vězeň za - napomáhání vězňům... Což uznal i poválečný čs soud za polehčující okolnost (a dal mu 17 měsíců)... Důležité je ale vědět, že šlo o výjimky a že je nebezpečné dojímáním se nad šílenostmi, jež osud přichystal jedněm v podstatě zlehčovat hrůzy a zločiny, jež se objektivně odehrály a páchali četnější.

Zatím bez slepic

Děkuji za doplnění a zvláště za poslední větu. Ta je v dnešní době všeobecné relativizace zvláště důležitá!

Zatím bez slepic

Ono je samozřejmě veskrze užitečné být schopen pochopit myšlenkové i citové pochody, které letěly hlavami od čelních vůdců NSDAP po posledního šedého človíčka. Je to důležité k porozumění dějů, stejně jako k jejich pochopení a možnosti předejít jejich opakování. Bohužel, v současné češtině je už jen ten pojem "mít porozumění" či "mít pochopení" bývá zaměňován za souhlas, či alespoň za jistou dávku tolerance a omluvy. A to je špatně. Má platit "Chápu proč jsi to udělal, proč jsi v tom neviděl nic zlého - ok, viděl jsi v nich jen vši, děkuji za vysvětlení - ale to z tvých činů nesnímá ani špetku viny, protože to jsou a byli LIDÉ".

Teorie o "podlidech" byla geniální v tom, že umožnila ono svědomí, pocit "špatného" u mnohých poměrně dobře "vypnout", mít alibi před sebou samým, ospravedlnění. Asi pak záleželo na každém jednom Němcovi. Osobně myslím, že drtivá většina zvěrstva, jež jsou páchaná jejich jménem, zprvu vytěsňovala, racionalizovala, nechtěla uvěřit, jak důsledně jsou ty konečné otázky řešeny, byla v podstatě korumpována přiděleným bytem atp... No a pak už bylo pro každého jednoho pozdě se té spoluviny zbavit...

Zatím bez slepic

No a kdyz si "podlidi" nahradite slovem "neverici" nebo "zemanuv volic" nebo "vychodoevropane", tak vas zacne mrazit v zadech.

Zatím bez slepic

Samozřejmě. Proto je důležité být schopen tomu způsobu uvažování rozumět. Na stranu druhou, vaše příspěvky na můj vkus až příliš relativizují provinění Němců. Ano, dokáži porozumět tomu, že mnoho mladých Němců vyrůstajících v náruči NSDAP uvažovalo, konalo a cítilo jinak, než lidé z běžných komunit. Ale ne všichni. A nemůže a NESMÍ to sloužit k ospravedlnění či unížení viny. Britové mají svých vin dost. Ale za Němce na Marně a za Němce v Brestu a na Kavkaze... Odpovídají zase Němci. Mimochodem, děda BYL čistý Němec a když viděl, kam Německo pod Adolfem směřuje, nechal se úředně prohlásit za Čecha. Jen aby bylo jasné, z jakých pozic se do té minulosti ohlížím.

Zatím bez slepic

Ve skutecnosti to je opak. Ostatni nejsou o moc lepsi a kdyz se bude hazet vina jen na nemce misto, aby se dal kazdemu jeho spravedlivy dil, tak se nam to vrati jak bumerang. Co se uz deje a je to cim dal hnusnejsi.

Zatím bez slepic

Když vám někdo ukradl před lety peněženku, naprosto nijak to nesníží vaši vinu za to, že jste ve stodole umučil chlapečka, který mluví stejným jazykem. Zato soustavné mluvení o tom umožní, aby to vaše mučeníčko ztrácelo mediálně na váze. Nemám problém hovořit o snaze Britů "vyvážit Německem" moc Francie na kontinentu, ani o snaze otočit Hitlera na východ, ani o zločinech búrské války, ani... Vyberte si.
Mám ale problém o tom hovořit PROTO, aby se tím "vyvážilo" jakési převiňování, či jak to nazvat, Němců. Abychom se pak ve výsledku dozvídali, že v Treblince a Osvětimi vlastně subjektivně zachraňovali evropskou civilizaci a že je vlastně celé vina Angličanů a Židů samotných. S tím mám VELIKÝ problém.
Zároveň ale tvrdím i to, že dnešní Němci NEMOHOU za činy svých otců a dědů a vlastně dnes už pradědů. Ale odmávnout zločiny těchto předků jako důsledek jakýchsi tajných her kohosi zlého na pozadí, pak směřujeme PRÁVĚ TAM, kam jsme směřovali pod "ochranými křídly Říše." Odpor proti Bruselu, migračnímu šílenství a cvokhausu korektnosti NESMÍ stát na "pochopení pro" zločiny nacistů a na ukazování kolem "a oni taky a oni taky..."
Mimochodem, je vtipné, že právě tato taktika "koukejte jaké zločiny u nás páchají židé a co nám napáchali kolonizátoři a nebýt jich, je zde ráj na zemi, my uřezáváme hlavy jen proto, že se bráníme, jdeme do té Evropy jen proto, že je to spravedlivé" je právě tou taktikou, která jim vychází. A také neplatí, že je každý Arab zločinec a sadista a fanatik.
To, že současné špičky EU a jejích hlavních států používají historickou vinu jako formu nátlaku a manipulace ještě neopravňuje, dané zločiny relativizovat.
A až vám zaklepe na dveře Posselt: "Promiňte, ale ten barák, pane Anonyme, ten byl tadyhle Helmuta, tak nám ho dejte zpět. Vždyť se koukněte jak jste se na nás provinili!", pak si budeme povídat o bumeranzích. I kdyby v tom byla jen Helmutova snaha zmizet z Německa, jež zešílelo.

Zatím bez slepic

To, ze to neni uznavane neznamena, ze to neni pravda. Kde by se k tomu taky nekdo chtel hlasit. Bohuzel to sedi se spoustou dalsich veci.

Jo Stando, ja to chapu, myslim si ze vas to slechti ale taky, ze si to vyvinovani tam dosazujete sam.

Motate dohromady pochopeni psychologickejch mechanismu s politikou.

Ja kdyz chapu nemce a esesaky, tak to neznamena, ze bych je stejne nedal postrilet a asi vic nez vsechny vitezne mocnosti dohromady.

Eurospicky to pouzivaj, ale problem je prece, ze jim to populace vetsinove zere, protoze je blba.

Myslim, ze ve spravne situaci bych nemel problem pana Posselta zlikvidovat. Kez by to ostati meli stejne. Bohuzel, jak vidite, jsou to spis nasi predstavitele, kteri poslouchaji pana Poselta.

Zatím bez slepic

Jenomže nedáte-li si pozor, stane se vám psychologické pochopení velmi rychle politikou. Nevznáší se ve vzduchoprázdnu.

Zatím bez slepic

Ve skutecnosti to zkreslujete vy, delate jakoby tam byli vsichni krvelacni psychopati a par svatejch vyjimek. Ve skutecnosti to bylo cely spektrum.

Vetsina esesaku na zacatku valky chtela na frontu a ne delat bachare.

Na druhe strane, psychopati byli i jinde. To je to, co se vam snazim rict. V Polsku po valce zidi z tajnych sluzeb zabijeli nemecke civilisty. Stalinsky teror provadeli podle Solzenicina taky hodne zidi, tajna policie, prokuratori, soudci strazni. SSSR nechal povrazdit polske dustojniky v Katyni, ale Polaci masakrovali dvacet let pred tim zas Ukrajince a Rusy.

Lidsvo je co je, slupka civilizace je tenka a vsechno je to jaksi malo cernobile.

Zatím bez slepic