Proti všem

Autor
Štítky

Donald Trump uvalil další cla na čínské zboží  a Čína na oplátku nechala zdevalvovat juan. Zdá se, že se už s žádnou obchodní dohodou nepočítá a začíná obchodní a měnová válka jakou jsme tu ještě neměli. Nikde jsem nezaznamenal žádné světélko v tunelu, jako že se někde bude dál jednat a současný stav je jen vykolíkování pozic. 

Komentátoři se už předhánějí v černých vizích propadávající se ekonomiky všude na světě, věští krizi, statistická čísla jim začínají dávat za pravdu, zdá se, že dobré časy skončily. Když jsem si dneska ráno přečetl noviny, měl jsem chuť jít okamžitě vybrat z bank všechny své úspory a raději se strčit do štrozoku nebo za ně koupit další uhlí na zimu. Pak jsem si ale uvědomil i další souvislosti a řekl jsem si, že ještě počkám.

Jak jistě všichni víte, Trump to rozjel po celém světě. Uvalil cla na čínské zboží, vyhrožuje cly i na zboží evropské, uvaluje sankce na Nord stream 2, vyhrožuje Jižní Koreji, že bude muset platit víc za americkou vojenskou ochranu, tlačí na Mexiko ohledně hraniční zdi a nelegální migrace, hraje si s ohněm v případě Íránu, chce měnit režim ve Venezuele, rozhádal se s Filipínami, podporuje Brexit, tlačí jak jen to jde na Rusko, hádá se s Tureckem, jedná s Tálibánem i přes krev spojenců za sedmnáctiletý boj s terorismem.

Vynechal jsem něco? Ano, vynechal jsem spoustu věcí. Neřekl jsem nic o Saúdech, kteří si musí americkou přízeň draze kupovat, Egyptě, který už opradu není americkým přítelem, emirátech, Austrálii, Turecku  a dalších... Hodně toho pak vůbec nevíme, bo to zaznělo za zavřenými dveřmi. Nicméně i to vyjmenované by mělo dostatečně ilustrovat, že Trump je ve sporu vlastně se všemi. Možná Británie je na jeho straně, pak Polsko či Maďarsko. Ale jinak už americe skoro nikdo nezbyl. Marně přemýšlím o zemi, kde by na straně USA byla nejenom vláda (která dnes je a zítra se může houpat na kandelábrech), ale i nálada obyvatelstva.

USA jsou pořád obrovskou ekonomickou i vojenskou mocností, ale jejich poslední války už ukázaly na hliněné nohy a povážlivé kymácení v kolenou. Jednomu Vidlákovi se nechce věřit, že by USA mohly uspět proti všem těm, které naštvali a nadále štvou. Mohou uspět systémem rozděl a panuj, ale v poslední době přímo ženou své bývalé sluhy, kteří se navzájem nesnášeli, do jedné koalice.

Dovedete si představit, kolik čínským emisarů právě teď sedí někde v Bruselu a dokolečka dokola nabízejí lepší vzájemné dohody než může EU mít s Trumpem? Navíc bez sankcí a keců o lidských právech. Čínský prezident se nedočkal jízdy ve zlatém kočáře i jiných bombastických přijetí jen tak. Hevábná stezka je na čínské straně uskutečňovanou realitou. Hedvábná stezka vede sem k nám. 

Evropa, Rusko i Čína už nějakou formou provozují vlastní mezinárodní platební systém (každý svůj), od dolaru se velmi pozvolna ustupuje (nejdřív se ty bezcenné americké papírky musejí v Africe s místními diktátory vyměnit za suroviny).

V praxi mám proto pocit, že budeme mít především krizi starých vztahů. Nejhorší následky to bude mít na amerikohujery, eurohujery a všechny, kteří chtěli s USA stát na věčné časy a nikdy jinak. Kteří teď koukají jak péro z gauče, jaký ten jejich transatlantický spojenec vlastně je. 

Ta zeď na hranicích s Mexikem je dokonalým příkladem toho, co teď sledujeme v přímém přenosu. USA se tak razantně pustily do stavby zdí různého typu ať už ekonomických, vojenských nebo sankčních, že ve vlastně samy zavřely do klece. Zřejmě tam ještě věří, že jejich technologický náskok znovu nastartují a když nebudou muset platit různé příživníky, tak jim bude líp a znovu se dostanou na vrchol. Tohle si před třiceti lety myslelo i sovětské politbyro. Že se zbaví příživníků a samotným jim bude líp. Možná to tak i je, ale cesta k tomu bývá dost trnitá. 

Trump nebo jeho nástupce jednoho dne podobně jako Gorbačov zjistí, že ropu si už z břidlice nadělají sami, plyn také, prolomí svoje těžební limity a k čemu jim je celý blízký a střední východ? Proč si dělat hlavu v Hormuzu?  americké kontitenty jsou obrovské, jako sféra vlivu by to mohlo stačit. Izolacionalismus je v USA pořád populární. 

Mezitím se k moci v Německu derou Zelení, což jsou v podstatě bratři čínských komunistů, jen to ještě nevědí. Ale jen co se rozhlédnou ve funkcích, ty čínské výdobytky v nařizování a cenzurování rádi využijí. A když už jednou začnou, zcela jistě se dohodnou i na jiných věcech. Například nebudou mít žádné skrupule zdanit ty velké americké firmy jako Google či Facebook. 

Evropa není žádným vzorem promyšlené politiky či vize. Ale Trumpův přístup i příklad ji přímo žene do čínské náruče. A prostředníkem a mostem bude Rusko. Krize možná bude, ale cesta ven vede jedině přes východ... 

 

 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

Jde hlavně o globalizaci.
Dostali jsme se do fáze, kdy to 1% sebralo zisky, další už nebudou, není kam expandovat. Rusko je příliš bodlinatý dikobraz. Tak začíná éra mezikorporálnáho kanibalizmu.
Ti ostatní, státy, zaměstnanci, drobnější podnikatelé a průmyslníci sklízejí v této fázi už jen ztráty a jejich situace se stále zhoršuje.

Proto Trump. Tomu je zřejmě jasné, že bez prosperující reálné ekonomiky a spokojenosti obyvatelstva s vlastní situací, se nedá provozovat globální supervelmoc. Kdo se podívá na jeho konání z tohoto pohledu, nemůže se mu zdát až zas tak nepochopitelné a divné. Z toho ohledu je naopak "divné" počínání jeho předchůdců.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Ruský útok na trafo.

Zatím bez slepic

Nebo ukázka vyjednávacího potenciálu EU, vzkaz pro Borise............

Toto je taky dobré:
Prachy lze od lidí vybírat i kreativně....
Pasívní výběr peněz, žebrat jen s licencí-povolením za státní poplatek...

"Asi sedmdesátitisícová Eskilstuna západně od Stockholmu se stala prvním městem v zemi, které zavedlo licence pro žebráky. Ty ale nejsou zadarmo, zájemci musí předložit platný doklad totožnosti a za pořízení povolení na tzv. pasivní výběr peněz, jak žebrotu místní úřady korektně nazývají, zaplatí 250 švédských korun (přibližně 600 Kč)."
https://echo24.cz/a/Sag7Q/v-kdysi-prikladnem-socialistickem-svedsku-zac…

Zatím bez slepic

V zeměpoošském největším městě Ankh-Morporku (které popisuje jasnozřivý spisovatel Terry Pratchett ve své sérii Úžasná Zeměplocha) existoval nejen Cech žebráků, ale i Cech zlodějů a Cech vrahů.
Pratchett byl vizionář.

Zatím bez slepic

In reply to by Asfaltový holub (neověřeno)

Trvalý odkaz

ve středověku. Tedy myslím žebráky a zloděje. O vrazích nevím nic.

Zatím bez slepic

Cechy žebráků existovaly už v Číně a Indii dávno před jejich ustavením v Evropě. A zlodějů také.

Zatím bez slepic

In reply to by Asfaltový holub (neověřeno)

Trvalý odkaz

Nuže, nejspíš už probíhá tedy konkurz na Havelocka Vetinariho... Zatím má nejblíž Vladimír Vladimírovič, zdá se...

Zatím bez slepic

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

Maskovaný Putinožka nejspíš hrál na burze karty a měl v rukávu falešná česká esa. Navíc nabízel svým spoluhráčům šňupavý tabák napuštěný úplně novým čokem, syntetizovaným (Nikoli vyráběným!) v Česku. Prodává mu ho vrchní velitel našich odzbrojených sil Miloš Zeman
To samé se nedavno málem stalo brarskému německému lidu, ale věrná kolonie ho několik dní držela nad vodou:

"Velmi napjatá situace byla podle mluvčího německé sítě zvládnuta jen s pomocí evropských partnerů.

Nouzovou pomoc z Česka potvrdila Aktuálně.cz státní společnost ČEPS, která je správcem české přenosové sítě. "ČEPS ve dnech 12. 6., 25. 6. a 26. 6. poskytovala havarijní výpomoc německé společnosti Tennet ve výši až 400 MW a těmito dodávkami pomáhala udržet v Německu vyrovnanou výkonovou bilanci," uvedla pro Aktuálně.cz Kristýna Foubíková z odboru komunikace společnosti.
Za propadem mohou být spekulanti

Němečtí experti však nevidí příčinu problémů na straně elektráren, nýbrž mezi spekulanty. Například v sobotu 29. června na trhu prudce stoupla cena elektřiny u takzvané minutové rezervy z obvyklých zhruba 10 eur za gigawatthodinu až na 37 856 eur. Náklady na vyrovnání výpadku se proto vyšplhaly na astronomických 17 milionů eur oproti několika tisíci eur v běžné dny."
*****

Tím pádem jsme málem řetězově blekli také. Ale byla to prý jen náhodná shoda okolností - české problémy byly podle našich astrologů způsobeny skvrnami na Slunci, nikoli přenosem problémů z Německa. Věrná oholená kolonie nenechá své protektory na holičkách!

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

"Čína zastavila dovoz amerických zemědělských produktů a v budoucnosti může naopak ukončit nebo omezit export drahých kovů do Spojených států. Tedy suroviny, kterou by americké firmy měly problém sehnat jinde.

Jde o kovy, které potřebují například výrobci chytrých telefonů, obrazovek nebo lékařských přístrojů. Osmdesát procent z těchto vzácných kovů - například dysprosium nebo ytrium - dováží USA právě z Číny, v níž se nacházejí největší naleziště na světě."
****************
Amerika se s tímto faktem lehce vyrovná: Povolí dovoz čínských telefonů hulahej bratrsky demokratické Saudské Arábii, postaví tam velkou továrnu na drcení těchto telefonů a separaci surovin, z nichž se skládají.
Koupí čínskou licenci na telefony Hulahej výměnou za několik set Boeningů.
Pod nějakým vlasteneckým názvem se americké Nonhulahej budou vyrábět v supermoderní továrně, kterou postaví v Albánii dovozoví ilegální migranti z Jižní do Severní Ameriky za příslib, že nebudou zastřeleni při pokusu o útěk zpět do své domoviny.
Dovoz Boeingů sice posléze Trump zakáže, ale mezitím je Číňani zkopírují, podstatně vylepší a začnou vyrábět sami.
Takže všichni budou spokojeni.
(Zvláště my v Česku, protože u nás bude vydán generální zákaz produkce a dovozu vepřového i jiného masa. Místo něj se bude dovážet z USAgeneticky modifikované maso sojové, takže se k nám začne sjíždět celá muslimská Eurázie na populární halal sojo-knedlo-zelo.
Vděčný ajjatolah za to nechá zdarma přistavět na pražskou Mešitu sv. víta další dvě patra, aby se tam všichni věřící z Pražské muslimské kavárenské obce vešli lespoň ve čtyřsměnném provozu (plus malou střešní nástavbu se synagogou jako projev dobré vůle).

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/jihozapad-lucemburska-zasahlo-torn…
*******
Putinovi hackeři ovládli software větrných elektráren!
Místo aby vyráběly elektřinu, elrktřinu odčerpávají (čímž způsobili britské belknutí) a reverzně se pomocí ní roztáčejí. všechy větrníky se natočily na Lucebursko, změnily se na superventilátory a způsobily tornádo v Lucembursku.
ZATÍM je v Lucembursku! Musím brnknout longsádlové a jandovi, aby netápali.

Zatím bez slepic

tornádo?

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

proti muslimům. Jak se to patentuje? A kdo mě přihlásí na nobelovku míru?

Zatím bez slepic

Přihlášku zatím odložte. Tentokrát byste se musel šábnout o nobelovku míru s grétou napůl. Těch pár set tisíc šušníků se vám za to byrokratické papírování nevyplatí.

Kupte si místo toho český překlad Koránu a převeďte ho do veršů. Na to určitě dostanete sauskoarabský grant - princ je grand.
Navíc dostanete zlacenou porcovací motorovou pilu vykládanou pravými českými protitankovými granáty.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

to není pro žádné báby
tam se šlape po hřbetě
píše se to na netě.
Černá kostka budí vášně
to není jak voda v kašně
to bude termický úl,
nejsem přece vůl.
Zevnitř lezou temné zvuky
je to sídlo černé ruky
samotného ďábla,
třeba Baška Habla.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

už mi písek nohy pálí
zmačkái mi mé.dýně
to už budu v Medíně.
Nebral jsem si radši běžky
do meky se chodí pěšky
pěšky šel i císař pán
když byl vnitřní silou hnán.
Zdalipak tam bude toika
nebo aspoň malá chvojka
cosi mě k ní žene
vidíš to Evžene,
měl sis zajít na letišti
teď to z tebe jenom sviští.

Zatím bez slepic

Já to už dříve zde psala, že to je přerostlé děcko...
Kluk ví, odkud západní progresívní vítr fouká.

Že nám začnou stávkovat kromě děcek i státem placení, to mne tedy trošku na chvilku překvapilo.
Ale v blázinci musí člověk počítat úplně se vším.
Takže teď ještě pocítí nouzi (klimatickou) třeba v pondělí učitelé, v úterý kuchařky, ve středu školník a ve čtvrtek uklizečka, pak pošťáci, prodavačky, pekaři, popeláři, hasiči, všichni okolo hromadné dopravy, záchranáři.....a to by bylo, aby ta "klimatická" nouzologie nedorazila i celé státy.........Ještě aby to nechytla naplno i Ála.....
Petříček poletí v září na slet do OSN, tak se tam chce pochlubit, že už i on jede na správné vlně a že je perspektivní nadnárodní kádr pro novou dobu.................

Zatím bez slepic

Já si myslím, že Vaši poslední větu je možné zkrátit na:

"Petříček poletí v září."

To bude stačit, protože Babiš se musí na své dovolené z této Petříčkovy akce teď topit v moři.
Po svém návratu bude ČSSD na vždy vděčný, když vypadnou z vlády. Mít ve vládě čmeláka Petříčka, šoumena Šmardu a Venezuelu, vzhledem k přicházejícímu ruzyňskému podzimu, by bylo pro Babiše smrtonosné.

Zatím bez slepic

Maneco
Aspen vládu neopustí, leda by padla komplet a celá.

Pokud Babišova vláda bude existovat, ČSSD nevypadnou a Petříček bude bohužel lítat do konce volebního období za naše prachy a na náš úkor hájit cizí zájmy (a není zdaleka sám).

Šmardiáda bude mít finále koncem srpna....on ho Babišovi nakonec asi ten Zeman naschvál i jmenuje, kdo chce kam...
A co si Babiš do vlády vzal, to tam má a ponese za to vše i odpovědnost, koala nekoala.
Asi na sebe se socany (Aspen a vejš) mají složky....

Svým voličům Andrej zase něco nakuká a jinak bude držet s EU a OSN směřováním basu a miliardy na NEO klima-ideologii a odborníky a spolky(NGO) a poradce-Bursíky všeho druhu budeme platit jako mourovatí...

Petříček je jen mentálně vhodný urychlovač alarmu..........však je také kavárnou a spol. chválen a nyní bude děcky jistě i oslavován.
Aby nám nedej boha nezčaputovatěl, ta jela na Hrad přes skládku a on na to jde přes čmelíny a "to nevymyslíš" stávkou politika proti politice.....
Stav nouze to opravdu je, zda jen klimatické, lze pochybovat!

Zatím bez slepic

Babiš si buď zvolí vlezdoprdelní cestu, kterou naznačujete, nebo se zachová jako chlap a služebník svých voličů a socany z vlády vypere.

Pokud si zvolí tu první anální cestu, pak preference Hnutí ANO pojedou s kopce, ČSSD je bude stahovat s sebou do hlubin jako leknín.
Utíkající hlasy voličů Hnutí Ano pak převezme SPD a Trikolora VKml.

Babiš se musí rozhodnout, jestli bude hájit české voliče a pak bude mít tolik hlasů jako Fidesz v Maďarsku, PIS v Polsku nebo alespoň jako LEGA v Itálii. Nebo bude hájit zájmy dekadentních elit a voliči ho opustí.

Zatím bez slepic

Andrej Babiš má ještě další možnost, a to oznámit na počátku listopadu, nejpozději však 16. listopadu, konání předčasných voleb do Poslanecké sněmovny. V nich by už konečně mohly zmizet strany ČSSD, TOP 09, možná i KDU-ČSL, a hlasy voličů by se rozdaly jinak. Bylo by to pro Babiše nejlepší možné řešení a sebral by tím vítr z plachet všem demonstrantům.
Babiš se musí rozhodnout kromě zájmů českých voličů, jak vyhovět bruselské hydře, která jej chce odstřihnout od dotací. Když to šikovně mediálně použije jeho tým a označí všechny kritiky z řad ČSSD a demobloku za trojské koně cizích zájmů jednající proti občanům ČR, dostane hodně hlasů a podpory. Stačí uvést v předvolební kampani, že privatizace vodáren a předražená voda je zde z viny tandemu ODS-ČSSD, mnohde podporovaným KDU-ČSL.
Ale jak píšete, Babiš má v podstatě jedinou volbu, spolehnout se na českého voliče jako Orbán v Maďarsku. Pokud si zvolí cestu bruselskou, přijde nejdříve o voliče, pak o svobodu a naposledy o majetek ve prospěch cizího kapitálu. Dobré volby už Babišovi došly, teď si může vybrat jen tu nejméně špatnou.

Zatím bez slepic

Fascinující. O čem asi vypovídá, stávkuje-li ministr a jeho ministerstvo? A proti komu vlastně? Proti Bohu? Proti vlastnímu obyvatelstvu? Vždycky si zkouším představit, jak si Petříček sedá proti Lavrovovi a dělá "Bububu!" a Lavrov se snaží udržet vážnou tvář...

Zatím bez slepic

Diplomaté musí Petříčka považovat za komika najatého k jejich obveselení, jak mizernou práci ministra zahraničí vykonává.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Ženy pijí a tančí
hormony mají samčí
muži pijí a tancují
spermie s nimi lomcují;
ale přitom nejsou muži
příroda jim prý dluží
kusy těl a kusy mozků
zastavují u kiosků
požadují prejt
mají na to glejt.
Jsme jiní jsme jiní jsme jiní!
Mnohý prst si nasliní
zjistí, odkud vítr fouká
a jestli se někdo kouká
jde to jako po másle
v oknech oči užaslé...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

vzpomněl na jeden nepříliš zdařilý veršík, který zarecitoval jistý vojín, takto vyučený traktorista - mechanizátor, v průběhu politického školení mužstva (PŠM) při nezávazném povídání s naším politrukem o tom, jak je skvělé podepsat smlouvu a tím se státi vojákem z povolání:

Jebe vám?
Přidejte se k nám!
Dostanete rotmistra,
k tomu tisíc čtyřista.
(Rotmistr byla velmi nízká hodnost déle sloužícího vojáka).

Zatím bez slepic

"pošťák". I praporčiské hodnosti byli pošťáci. Lampoši už byli furťáci...

Kolem káby nebo Letná
akce je to ošemetná
karavany pošuků
kukurukú kukuků
davy lidí s ďáblem v těle
s pohledem jen do prdele.

Zatím bez slepic

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

Omyl, nejnižší důstojnická hodnost byla podporučík (nyní zrušena) a dostávali ji absolventi Školy Důstojníků v Záloze. Tedy normálně odvedení branci.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

zblázněnými dvounožci mne zaujala zprávička o tom, že se enormně zrychluje posun severního magnetického pólu směrem pryč od pólu zeměpisného.
Pokud člověk prošel alespoň základní školou a občas se účastnil výuky fyziky, je mu jasné, že i posun magnetických polí zřejmě bude ovlivňovat počasí.
No nic, až porazíme sodovkový plyn, vrhnem se na magnety, že jo...

Zatím bez slepic

Putování magnetického pólu není nic neobvyklého, Země jej zažila už několikrát včetně přepólování. Ale my, až Greta vyhraje svůj boj proti CO2, postavíme silné elektromagnety na zvrácení změny magnetického pólu, a napájet je budeme z nově postavených elektráren jaderných i na uhlí. Greta za to obdrží druhou nobelovku míru.

Zatím bez slepic

vystoupil z kydací anonymity a dobrovolně se přihlásil, že chytré Grétě napomůžete sepsat její "Mein neuer Kampf", co říkáte?
Anebo by se taky mohl chytit název "Šta děééélať", to byla kdysi taky hitovka.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Tak lovím v paměti a došel jsem k tomu, že téma hraboši je cyklický jev.
Objevuje se v mediích pravidelně, každých pár let. Což o to, souvisí to zřejmě s jejich rozmnožovacím cyklem. Takže nic nového pod sluncem.
Ovšem zajímavější je teritorium, o které se vždy jedná, které startuje tento problém.
Vždy jde o jižní moravu, nejúrodnější část republiky a problém končí na Dyji .
Tento negativní fenomén se nevyskytuje v polabí, žatecku, podbořansku. Proč?
To má kmen Lučanů více koček?
To nevím, ale co vím, orá se pravidelně. Ano kdysi to zkusili bezorebně, podiskovat a hotovo. Jenže Lučani došli na to, že jejich půda je po třech bezorebných sezonách utažená a výnosy klesají, tak zase vytáhli pluhy. Moraváci k tomu nebyli vlastnostmi půdy nuceni, písčitohlinité složení to dovolovalo, tedy ušetřit náklady za orbu a více nahrabat do vidkácké kešeně.
Hraboše jsem měl i na svých loukách kolem 700-800nm.
Když jsem nakládal balíky se senem padali z nich po kusech. Jenže kolem louky byly stromy a na nich káňata, motáci, poštolky a pěkně vyžraní, tlustí, že sotva lítali.
Teď moravští vidláci vykládají jak budou orat, zatloukat sedáky. Teď můžou cokoliv, měli tu orbu, sedáky, spustit vloni. Teď můžou leda tak myšiskám do prdelky foukat ekobrčkem.
Takže, v roce 2025 se těším na další myší invazi!
A vsadím boty, že moravské vidláky ta myšiska překvapí zase stejně jako sníh a mráz překvapuje naše silničáře každoročně.

Zatím bez slepic

Letos se narodilo hodně koťat, můžeme nějaká poslat na Moravu. A káňata jsou už tak tlustá, že nechtějí ani létat, a tak sedí u myší díry a čekají, až hraboš vykoukne ven.

Zatím bez slepic

E. T. Setona. Podle jeho lesní moudrosti dochází k podobným cyklickým jevům v přírodě co sedm let.
Ale je fakt, že je tak starý, že je už z toho dávno mrtvý. Z toho plyne, že dnešní chytří, mladí a krásní soudruzi mohou takové cykly vidět úplně jinak. Tak nějak radostněji, budovatelštěji - pardon - barevněji - pardon - prajdovatěji, a tak všelijak podobně.

Zatím bez slepic

Před pár lety si pamatuju obrovské množství slimáků na zahradě za barákem.

Jednoho dne v počátku léta, nějak omylem, jsem se podívala do zahrady z přízemí v 5 ráno, zrovna svítalo a ti slimáci byli nalepení na čerstvě vylezlých mladých jiřinách a žrali a žrali. Tak jsem vyletěla v noční košili na tu zahradu a posbírala jsem co jsem mohla... svině jedny.

Poslední 2 roky jsem na zahradě neviděla ani jednoho slimáka a ani jednu žížalu.

Zatím bez slepic

dávno. Určitě víc než deset let.
Stejně jako žáby. Dnes jsem viděl v lese u potoka první letošní žábu. Samozřejmě přejetou.
Totéž ježci, ještě před 5 lety jsem o ně potmě doslova zakopával. Dnes není ani jeden.

Abych byl politicky korektní, žáby a ježci zmizely od doby, kdy eurosoudruzi za dotace provedli zpevnění břehů řeky - vydláždili je po předchozím vytrhání stromů velkými kameny. Trága v přímém přenosu. Zmizely i ryby a kačeny. Aby ne...

Zatím bez slepic