Řešení průserem

Autor
Štítky

Všímáte si, že si pomalu všichni volení vrcholní představitelé státu mohou dát do životopisu nějaké to trestní oznámení, obvinění, žalobu  a soud? Leckdo je pak osvobozen, ale leckdo pokračuje rovnou do tepláků. Je dost těch, kteří seděli ve vyšetřovací vazbě.... například naše ojrokomisařka Jourová, Jana Nagyová Nečasová, Drábkův náměstek Šiška, Marek Dalík... a další a další. 

Teď čerstvě navrhuje parlamentní komise obvinit Sobotku a Urbana z prodeje minoritního podílu v OKD. Babiše vyšetřují intenzívně od chvíle, kdy si dovoli vyhrát volby, trestní oznámení na Zemana se nedají ani spočítat. Namátkou budu chrlit další jména... Rath, Čunek, Vít Bárta, Martin Půta, Evžen Tošenovský, ten frajer, co odhlasoval církevní restituce a pak šel rovnou do basy, Faltýnek, Parkanová...  a další a další na všech úrovních. 

Jak jsem začal fušovat do komunální politiky ve Vidlákově, poslechl jsem si celou řadu příběhů o trestních oznámeních kvůli každé zmizelé kupce písku, ucpané kanalizaci a podobně. Jakmile starosta podepsal nějaký prodej obecních pozemků, hnde se vyrojila celá smršť obvinění o korupci a obálkách naditých penězi. 

Jiné to není ani v komerční sféře. Celá moje pracovní kariéra je v podstatě jedno dlouhé vysvětlování různým šéfům, majitelům a manažerům. Každá podepsaná objednávka vždycky hned přinesla dotazy, proč právě tento dodavatel, v jakém jsem s ním vztahu, čí je to kamarád a příbuzný... U nás ve firmě máme desítky a stovky stránek směrnic o tom, jak dělat transparentní výběrové řízení a máme to stejné jako s veřejnými zakázkami... nic se nedá dělat, nic se nedá vybrat, o všem jsou pochybnosti a vysocí manažeři s telefonním číslem na Babiše mají velký problém cokoliv podepsat. 

Přečtěte si zákon o veřejných zakázkách. To se prostě nedá dodržet. Ať uděláte cokoliv, vždycky vás za to mohou obvinit. Všechny žádosti o dotace (Babiš by mohl povídat), nové kotle, nádrže na dešťovou vodu, všechno je buďto cinknuté a nebo tak složité, že se v tom nevyznáte a když se v tom nevyznáte, vždycky v tom uděláte chybu po které se jednou někdo povozí. 

Stejné je to v jakékoliv diskusi o čemkoliv. Přílišná husotota dopravy, emise v průmyslových oblastech, globální oteplování... racionální diskuse v podstatě neexistuje, protože diskuse je tak všeobecná a pro každého, že v ní skuteční odborníci tvoří nepatrnou a zanedbatelnou menšinu. Navíc, pokud je někdo odborník třeba přes lesnictví, tak nemusí být zároveň i řečník a jeho příspěvěk v diskusi zcela zanikne, byť jeho znalosti by byly pro pochopení zcela zásadní. 

A tak jsme se zcela demokraticky dobrali do situace, kdy už předem nejde nic. Každý podnikatel něco porušuje, každý politik něco porušuje, každý mistr, nákupčí i manažer něco porušuje a diskuse se stále více ujímají ti, kteří za ni nemají žádnou odpovědnost.  Každý odpovědný je jednou nohou v kriminále a už dávno nepřemýšlí o tom, co je nejlepší pro jeho obor, ale jak to udělat, aby si pro něj nepřišli uniformovaní muži a neposadili ho do tepláků. Protože i kdyby ho soud osvobodil, bude to trvat roky a přijde o spoustu peněz i o zdraví. 

Vlastně ani nemluvím o domácím násilí, rozvodech a naschválech z toho plynoucích, sousedském soužití a dalších a dalších příkladech, kdy jsme zničili v podstatě jakoukoliv schopnost diskuse a domluvy. A pozor... tohle neudělala ani Amerika, ani EU, ani Rusko, ani komunisti. Tohle jsme zvolna krok za krokem dopustili sami za vydatné pomoci novinářů a neziskovek. Všechno je skandál, všechno je žalovatelné a nikdo na zodpovědném místě není bezúhonný. 

V takové atmosféře už existuje jediný recept... Řešení průserem. Diskuse o kůrovci se vede už několik let, ale prostě není jakkoliv průchodná. Ať uděláte cokoliv, vždycky bude existovat dost velká skupina, která bude křičet, jak je to špatné a dávat trestní oznámení. Lesníci samozřejmě už dávno věděli, že to přijde. Dokonce si myslím, že to věděla i velká většina manažerů  Lesů ČR. Ale prostě to nešlo nijak udělat. Museli dodržovat mraky směrnic o transparetním výběru firem, museli snášet odvolávání, protože kdyby to neudělali, tak o jejich nevině rozhodoval soud. A tak prostě čekali, až ten průser nastane. 

Stejné je to s hraboši, postupujícím suchem, totéž je ve veřejných zakázkách všeho druhu... prostě se nedá nic dělat, jen čekat, až nastane to nejhorší. Ve větších firmách už se také manažeruje tak, že se nechá problém pořádně projevit. Až pak to všichni pochopí a může se s tím skutečně něco udělat. 

Až když opravdu na ten průser dojde, pak se najednou nikdo na nic neptá. Pak se prostě musí konat a to rychle. Směrnice jdou stranou, každé řešení je dobré, hlavně jednat rychle. Proto se většina silnic rozkopává na podzim, až už vážně hrozí, že se peníze nevyčerpají. Pak to najednou jde. 

Samozřejmě většina odborníků ví přesně, co se děje a kam to vede. A po mnoha letech současných poměrů už se dávno naučili, kdy přijde jejich chvíle. Prostě si počkají na katastrofu, počkají si, až se jim bude naslouchat a pak celou věc za drahé peníze vyřeší. A protože jde o průser a vlastně se hasí požár, je to chvíle, kdy se dá i dobře a beztrestně nakrást, protože v té chvíli mají všichni jiné starosti. 

Vlastně si už dopředu můžete celkem snadno spočítat, kdy se zase něco vyhrotí.... Když kolem začnou kroužit profesionální průseráři, aby si nakřečkovali, až to přijde... 

Asi si dovedete představit, jak to vypadá, když se kůrovcové dřevo musí těžit za každou cenu... vsadím se, že za pár let zjistí NKÚ, že se na těžbě dokonce prodělávalo, ale nedalo se nic dělat, protože bylo zle. 

V době, kdy lehce kapal olej z pohonu, tak bylo v podstatě nemožné udělat výběrové řízení na firmu, co by to za pár korun přetěsnila. Ale až se pohon rozletěl bez oleje na kusy, koupit za drahé peníze nový pohon nebyl problém... muselo se to přece rychle spravit.... 

Přesně proto v této republice nejsou peníze na nic. Proto máme drahé silnice, drahé zdravotnictví, mizerné školství a nefunkční státní správu. Protože dělat se dá něco jen tehdy, když je průser. Když je normální stav, je všechno tak rizikové, že raději nikdo nic nedělá. 

Možná proto jde za války pokrok tak rychle... prostě je to průser nad průsery, je třeba ho řešit a nikdo nediskutuje, zda to bylo transparetní, demokratické, zda se k tomu vyjádřila veřejnost, neziskovky i novináři a zda náhodou nedošlo k postupu, kdy se dalo něco ukrást. 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Omluva se přijímá. Děkuji za odkaz.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Kdysi jsem byla ve firmě povinna vystavovat škodní protokoly, které pak vyhodnocovala komise. Tož jsem tedy vystavovala, jakmile jsem škodu zaregistrovala. Žádný prkotiny to nebyly, většinou škody vznikaly v důsledku "levých" ruk dělníků, nebo nepozorností a chybami techniků, kteří chtěli obchodovat se zahraničím a spletli normu výrobků, které zadali výrobě. Zahraniční partner je samozřejmě vrátil a dopravu a materiál platila firma, která vyráběla.
Jakpak reagoval pan ředitel? "Ví vůbec ta paní "matka", co je to riziko podnikání?" Komise to zametla ze stolu, firma platila jak mourovatá bez ohledu na to, že konkrétní lidé udělali blbé chyby.
No, všeho do času, až čas přišel, dovolila jsem si panu řediteli říci o člověku z toho oddělení, že kdejaká .... po mě řvát nebude a vyvodila jsem z toho, co jsem považovala za nutné - odejít, ať se starají Velmi brzo po mém odchodu a následného odchodu ekonoma šla firma do nucené správy a nakonec byla prodána. Zahraničnímu partnerovi samozřejmě...
Kampak prodáváme kůrovcové dřevo? Kam prodáme holiny bez dřeva?

Zatím bez slepic

To jsou dobré otázky. Jako "konspiračního teoretika" mě "nemohlo nenapadnout", že se dobře kupuje to, co se napřed znehodnotí. Ono se pak dobře mediálně zdůvodňuje, proč se toho vlastně máme zbavit a prodat, nebo předat/restituce/ do "dobrých" cizích rukou. Něco mi říká, že nás čeká další vlna restitučních masáží s hodnými sudeťáky a Řádem německých rytířů, kteří se s ČR soudí o vydání majetku. A hádejte kde ty soudy budou ve finále probíhat?
A vůbec nejlepší by bylo tady rozpoutat občanskou válku, to se pak přesouvá majetek jedna báseň /Balkán, Ukrajina.../ A ještě si na ten přesun půjčíme, nebo zadotujeme.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

eh, dříve se říkávalo - šlape chodník.
Dnes šlapou republiku...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Už krátce po plyšáku a po přerodu firmy ze státního podniku na akciovku a následném prodeji zahraničnímu kapitálu jsem si velice rychle všimla, že jakékoli preventivní opatření, byť by stálo pár drobných, je nežádoucí. Totéž ve společnosti. Blázni co to nemají v hlavě v pořádku museli být vypuštěni z blázinců v rámci svých lidských práv (ale spíš z důvodu šetření nákladů na provoz blázinců), a povinně se musí čekat až provedou nějaký průšvih. Až pak je možné je izolovat. Takže ti agresivní jsou poté co někoho zabili nebo mu ublížili, něco podpálili a pod. opět zavření, a z těch neagresivních jsou bezdomovci, protože nemají hlavu na to aby zvládli běžný život. Asi je to levnější řešení.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Vidlák má pravdu, celý problém výběrových řízení a nákupů je ve všech oblastech ve státním i soukromém sektoru. Na vše jsou mraky zákonů nebo interních směrnic, kdy si mnohdy protiřečí a nedají se všechny nikdy splnit. V podstatě jde je o alibi, aby měli na koho svalit vinu, když se něco podělá. Protože vše je jen hra nervů, kdy se najde nějaký aktivní trouba, co se na ta zvěrstva už nemůže dívat a poruší zákon nebo směrnici, aby se problém vyřešil a koupilo se, co je potřeba. Pokud se vše podaří, nikdo se většinou neptá. Někdy ale ano, a pak jsou ta trestní oznámení. Pokud se něco pokazí, je na koho svalit vinu. Vítězství má mnoho otců a porážka jen jediného.
Kdo si jednou projde tím kolečkem, jak je trestán za snahu řešit problém, nechá příště problém žít vlastním životem, hlavně aby dodržel zákon nebo směrnici, které účinně blokují jakýkoliv rozvoj. přesně z toho důvodu je státní správa i velký korporátní podnik tak neefektivní a vše dlouho trvá. Právě proto je menší firma, kde majitel rozhodne, efektivnější.
A válečné hospodářství zná pojem sabotáž, za kterou byla poprava za úsvitu. Tehdy si nikdo nedovolil něco opozdit, nerozhodnout. Bohužel takový systém dopadá také na ty, kteří chtějí něco dělat, nebo jsou úplně dole celé té pyramidy zodpovědnosti.
Především z výše popsaných důvodů musí EU zákonitě prohrát v konkurenci s jinými ekonomikami, třeba čínskou, protože EK stále chrlí mraky směrnic a je hlavní příčinou zaostávání a budoucího pádu. Teprve po pádu celého systému je možný restart a návrat k normálním hodnotám. Jenže předtím je fáze neskutečné byrokratické buzerace, blbnutí a zvrácených nápadů typu ekonesmyslů (biopaliva, bioplynky, solární panely, větrné elektrárny, elektrická auta na baterii), kampaní MeToo, přehnané adorace odlišných sexuálních orientací typu Prague Pride, imigrační politika EU a podpora rozvoje islámu v EU, atd. Nezbývá, než si tu fázi buzerace protrpět a vyčkat, až se problém stane průšvihem a pak se teprve budou odstraňovat některé zjevné nesmysly ve společnosti.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Ze všeho nejvíc to připomíná stav Římské říše před jejím zánikem. Stát se z garanta bezpečnosti a práva stal přebujelou byrokratickou překážkou bránící přirozenému rozvoji.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Nejsem lesník a tak dávám k dobru, co jsem načetl. Zhruba jsem si udělal obrázek o příčinách namnožení lýkožrouta z veřejných zdrojů v této podobě:
v Česku jsou velkou příčinou majetkové poměry a nastavení byznysu Českých lesů a.s. . ČL si najímají na práce externí firmy, které nemají přímý vztah k tomu co se děje v lese. Pokud by každé polesí svoji část lesa kontrolovalo a také v něm přímo hospodařilo, zřejmě by lýkožrout tolik neřádil.
Z mládí, z prázdninových pochůzek po lese si pamatuji, že brouk byl v lese vždy, ale vždy se s ním rychle bojovalo, asi jako s mandelinkou na poli u dobrého hospodáře.
Mimo tento hlavní problém tu je ještě vliv sucha a ten se projevuje na řádění lýkožrouta celoevropsky. V Sasku už nasadili do lesů i armádu.

A potom jsou tu metody řízení firem. Obdivuji, jak firmy řídili Baťové, i když moje babička po zkušenostech dělnice z Baťovy Boroviny rezolutně rozhodla, že žádné z jejich dětí nesmí k Baťovi ani páchnout. Každopádně systém řízení v Baťových závodech fungoval rychle a efektivně a přitom to byla globální korporace. Dtto Slušovice.
Za více jak 20 let podnikání jsem se nesetkal s žádnou firmou v ČR, nebo zahraničí, kde by podobné metody řízení byly nasazeny a fungovaly (ty Baťovy). Snad až na GE, částečně ABB. Z pozice bývalého dodavatele vím, že ani Škoda auto nebyla imunní vůči korupci, o tom, že by korupci zvládly ČEZ už nelze mluvit vůbec.
Jak z toho ven?
Řešením je vyladění osobního vlivu majitele na chod firmy, který ale s růstem velikosti firmy zákonitě nemůže dohlédnout až na firemní špičky prstů. Ve Slušovicích byl motorem Čuba, na úkor vlastního zdraví a rodiny, například. Dnes jsou korporáty řízeny ISEm, marketingem, Six Sigmou, softwarem jako SAP s tím, že je snaha řízení maximálně automatizovat a formalizovat a odcizit majiteli. ostatně co byl ASŘP za minulého režimu?
Od dob Bati se byznys velmi proměnil. Ostatně firma Baťa vlastně už také krachla, když autoritativní vedení Tomášem II. nedokázalo zachytit nové marketingové trendy a dnes je firma Baťa nikdo na globálním trhu.

Zatím bez slepic

Od 1932 byl jedním ze tří ředitelů Bati děda V. Havla Hugo Vavrečka (vlastnil asi 9% akcií). Byl kamarád Tomáše Bati, ten ale 14 dní po jeho nástupu zahynul. Vavrečka musel být fakt asi mimořádně schopný člověk (nejprve vystudoval techniku, pak novinář, autor Lelíčka, za války velitel v Terstu, řídil tam poté návrat legionářů, později diplomat, Baťa a nakonec 16.9.1938 ministr propagandy, během Mnichova jednal v Berlině s Němci). U Bati měl na starosti i budování vodního kanálu (mmj. půlku platil Baťa a půlku stát v rámci dotace na nezaměstnanost) a také byl Hodžou pověřen řízením předchůdce malé EU - Hospodářské ústředí pro střední Evropu jako protiváha vůči Německu.
Asi kvůli tomu angažmá v pomnichovské vládě ve spojení s Havlem se o něm více nemluví, ale zasloužil by si to.
https://is.cuni.cz/webapps/zzp/download/130223752

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Pane Laco, dobře jste to popsal , když jste zmínil mandelinku bramborovou, ano lýkožrout se k ní dá přirovnat. pochopitelně, že kůrovec má daleko hrozivější dopad, ničí stromy různého vzrůstu a stáří a tudíž jejich náhrada je dána roky nebo spíše desítkami let. Co ale zajisté mají společného je ochrana před nimi. Včasný zásah a ten se ve věci kůrovce nekonal a bohužel zatím stále moc nekoná! Na území vysočiny hejtman ani nevyhlásil stav ohrožení a ten ve skutečnosti již dávno nastal.Vysočina pláče, stromy mizí. Státní lesy něco dělají, někteří drobní vlastníci také, ale například u nás církev jako vlastník rozsáhlých lesů v oblasti Želivského kláštera na to kašle. Rok vše nechá, pak tam vyšle hervestor, ten vykácí půlku lesa a po roce se děj opakuje.Nechá brouka vyletět klidně třikrát. Po lese jsou desítky napadených stromů a ty nikdo nekácí a neasanuje, kalamita se šíří dál. Víte co mě nasere, až bude církev řvát, že chce dotace na obnovu lesa a náhradu za ušlý zisk.

Zatím bez slepic

In reply to by Hnidopich (neověřeno)

Trvalý odkaz

a po nezaplacení exekucí odebrat majetek.

Zatím bez slepic

In reply to by Hnidopich (neověřeno)

Trvalý odkaz

Farář vyhlásí z kazatelny brigádu v jménu Boha a všichni věřící půjdou s procesím a sázet stromky. Nejhorší je ta práce a přemnožená spárkatá a černá zvěř. Spárkatá zasazené stromky sežere a černá vyryje, protože se jí v nakypřené půdě dobře ryje. Co se týká smrku, tomu jsem při začátku Vidlákových kydů předpověděl konec, jsou tomu dva roky. https://www.vidlakovykydy.cz/clanky/rozlucme-se-se-smrkem

Nejlepší řešení by asi bylo smrk vykácet, nechat tam nalétat břízu a cokoliv jiného, a počkat, až co tam vyroste z přirozených náletů. Veškeré sázení stromků zní sice hezky, ale je dost k ničemu, stačí jeden měsíc sucho a uschnou všechny sazenice. Co neuschne, to sežere lesní koza - srnka nebo laň. Myslivci stejně na cizí půdě chovají maso, ekologové považují fázi křovin za nejhodnotnější, tak nejlepší, co můžeme pro les udělat, je nakonec vykácet smrk, zasahovat proti kůrovci a jinak nechat prostor přírodě.
Včera jsem četl článek, že práci hromady strojů, projektantů a odborníků při jímání vody udělá zdarma 1-2 rodinky bobrů. Stačí je jen nechat. https://ekolist.cz/cz/zelena-domacnost/rady-a-navody/jak-zachranit-plan…

Zatím bez slepic

In reply to by Hnidopich (neověřeno)

Trvalý odkaz

Problém s kůrovcem má několik rovin:
1/ Smrk je u nás v nižších polohách nepůvodní dřevina a to zejména v mnohahektarových monokulturách /každá monokultura je z přírodního hlediska špatně/. Jeho vysazovaní začalo v dobách Marie Terezie na počátcích průmyslové revoluce. Je to výborná technická dřevina, produkuje kvalitní průmyslový a stavební i jinak využitelný materiál, rychle roste, jeho pěstování ve velkých plochách ala kukuřičné pole je vlhkým snem každého plánovače a byrokrata. Problém se smrkem u nás je v tom, že to není les ale pole. Víc jak sto let se pěstuje jako zemědělská plodina na poli, sází v řadách, probírá a žne. Stejně jako každé velkoplošné zemědělské hospodaření nese svá rizika /sucho, škůdci, devalvace půdy, vysoká náchylnost k škodám vlivem přírody/. Dlouho to šlo, zisky byly větší než investice, počasí přálo a pokud nefouklo a následně se nepřemnožil kůrovec, nebylo co řešit. Odborné školství, mnohé technické obory, zpracovávání plánů bylo zaměřeno na smrkové hospodářství. Kdo nešel s dobou, zůstal opodál, případně byl považován za kverulanta. Doporučuji každému nahlédnout do knih Pravdomila Svobody. Například "Napojme prameny". Lesníci všechny tyhle věci pochopitelně dávno ví, ale lesníci neřídili a neřídí tento stát a dnes už neřídí ani stav lesů. Ten je od revoluce řízen politicky a aby nebyl problém s odporem odborné veřejnosti, bylo zrušeno Ministerstvo lesního a vodního hospodářství a degradováno na obor při Ministerstvu zemědělství. Pak byly Československé státní lesy transformovány do současné podoby /od roku 1992/. Stát si ponechal vliv na řízení skrze podnik Lesy České republiky s.p., ale zbavil ho možnosti přímo obhospodařovat až na několik přímo řízených lesních závodů. Na většině tak nestal model tendrů. Lesy ČR prodávají dříví, které vytěží firma, která vysoutěží tendr na dané jednotce územního celku a současně tatáž firma za peníze provede požadované pěstební práce. Tento model je uplatněn i na jiných subjektech /města, větší restituované majetky/ byť ne v takovém rozsahu/ protože majitele lesa zbavuje povinnosti se starat o techniku, zaměstnance, prodejem a následnou administrativou po celý rok. Jde to. Nevýhodou se stává ve dvou případech a k těm došlo.
1/ Velká kalamita takového rozsahu, jaký byl způsobený suchem v 2015/2016/2017 /i když celkový úbytek srážek a oteplování se projevovalo od poloviny devadesátých let/.
2/ Tím, že se z lesa stalo politikum. To jest na jedné straně možností žíru pro politické strany a jejich zákulisní loutkáře, kteří si žádali svůj díl na zakázkách a kdo stál v cestě byl nemilosrdně smeten, jak se tvrdě praktikovalo od ministrování J. Palase za Grossovy vlády a následných vládách Paroubka, Topolánka, kdy se ředitelé střídali co rok dva jak na běžícím páse. Mezi lesníky je toto období považováno za dobu hrůzovlády a temna, kdy podnik řídili čerpadláři a různé podivné osoby "krizového managementu", jeiichž zadáním bylo tento poslední neprivatizovaný zlatý důl vydojit až na morek a ukázat kolik dovedou odvést do státního rozpočtu. Takže jediné kritérium, které od roku 2004 platilo a doposud platí je maximalizace zisku a minimalizace nákladů, což se u takového organismu jako je les musí zákonitě projevit. To samozřejmě přineslo centralizaci /ale to je jev současnosti prosazovaný všude v EU/, kdy na místě řešení se nesmí rozhodnout nic, nesmí se s ničím pohnout dokud nerozhodne centrum. A pokud i centrum stojí pod gilotinou "veřejného zájmu", rozuměj tlakem politiků, různých mafií, nátlakových skupin a neziskovek a "občanské společnosti", pak vše může být trestným činem, každé rozhodnutí může a je napadáno a rozhodující ostrakizováni v zájmu jejich výměny za připravené "vhodnější" kádry. Paralýza. Kromě toho již stát nemá vliv a možnost zasahovat do trhu se dřívím, protože největšími zpracovateli dřevní hmoty u nás jsou zahraniční korporace a vlastníci, kteří tvrdě hájí své zájmy /co nejkvalitnější dřív za co nejméně peněz. Co mluví za vše je to, že v Německu se na kalamitu nasazuje armáda a u nás armáda neziskovek a ekologů, která bojuje akorát za zájmy znehodnocení dříví a za kůrovce a říkají tomu enviromentalismus. Proč by celé smrkové lesy v České republice nemohl sežrat kůrovec? Vždyť by se tím zabilo několik much jednou ranou. Korporace by měli větší zisk, protože při zavalení trhu kůrovcovým dřívím si mohou diktovat podmínky a rejžovat neskutečné peníze, a v cizině mohou vlastní "zdravé" dříví prodávat dráž a tím udržovat profit. Je to jako se zemědělství, kdy dnes dovážíme to, co jsme předtím vyváželi a zůstávají vyrabovaná pole zahlcená insekticidy a herbicidy.
Dobro došli

Zatím bez slepic

jestli se cena smrkového dříví /z lesa/ pohybovala před 2-3 lety někde v rozmezí 1200 - 1600 Kč za metr krychlový, tak dnes je to rozmezí 200-600 Kč za metr krychlový. To je obrovský propad a dříví je neprodejné, protože je kůrovec a zpracovatelský průmysl /korporace/ vám dříví /kvalitní kulatinu/ de facto kupují za vaše výrobní náklady /těžba-vyklizení - odvoz/. Takže máme odlesněno, stát a daňový poplatník nevydělá, na zalesnění a následné práce bude problém získat peníze, takže ano, budou se žádat dotace se všemi následky, které dotace mají /korupce, ztráta samostatnosti, pokřivení trhu a pracovního prostředí/ a církev, která je v současnosti největším soukromým vlastníkem a na jejímž majetku se hospodaří jak zde už bylo popsáno /v zimě se těží kvalitní zdravé dřevo, protože se dobře prodává a v létě se netěží kůrovec protože se prodává špatně/ si o dotace řekne a dostane je. Navíc restituční majetky mají politickou ochranu, protože kdyby se v tom moc šťouralo, ještě by někoho napadlo, že samotné restituce asi nebyly úplně košer... Tak raději uděláme nějakou demošku proti CO2 a prdícímu dobytku, abychom dováželi maso z Argentiny a mléko z Německa....
Tak mi vysvětlete, že to jsou náhody a nikdo nic neřídí a nic s ničím nesouvisí...

Zatím bez slepic

In reply to by weissbach (neověřeno)

Trvalý odkaz

To je vše pravda, ale co s tím dál? Máme prostě dobu temna a lesy procházejí svým údolím stínů. Dřeviny příštího věku budou modřín, bříza, akát a dub zimní.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

a buk a jedle. Vtip je v tom, že na přírodu jsou lidé krátcí. Jako veš v kožichu. A přitom by to šlo i jinak.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

taky není co napsat, pokud člověk nechce napodobovat, anebo rovnou parodovat Vidláka.
Ano, kdyby to nebylo k pláči, bylo by to k popukání smíchem.

Abych tedy taky "zatragikomičtil", zde jeden příklad od mého zaměstnavatele.
Firma svěřila hospodaření s pneumatikami cca 80 aut externí firmě - jak jinak - po opravdu "důkladném" výběrovém řízení. Asi vybírali toho nedražšího. Kdybych to směl dělat za polovic, hbitě bych nahrabal na odkup - ať jsem při zemi - na nákup nemovitostí v celé ulici, ve které bydlím.
Nyní má ocelářství docela velký problém, takže se musí šetřit. Například tak, že byl škrtnut můj požadavek na doplnění sady klíčů Gola (pánové budou vědět), se kterými denně pracuji - rámcově cca 3 000 Kč stojí úplně nová kompletní sada, já bych potřeboval investici pětistovky.
Njn., je třeba šetřit, tak budem šetřit, co na tom, že mechoš nemá s čím dělat...

Samozřejmě jsem se projevil jako kokot a přinesl si tu sadu z domova...

Zatím bez slepic

nejlépe z Číny, otevřeš ho ještě víc, pak ho ještě ohni a hoď ho vedoucímu na stůl, ať si to udělá sám.

Zatím bez slepic

Co kokot,
takových zejména i správně orientovaných u nás je, ale Vy jste přímo ukázkovým prototypem nepoučitelného sabotéra toho "našeho" západního "řešení průserem"!
A navíc s přitěžující okolností - dokonce za použití naprosto firemním certifikačním procesem neschválených prostředků a nástrojů k této sabotáži.
Styďte se!

S takovou ten korporátní směrnicový Bruselismus a Greténismus nevybudujeme...

Zavřít Vás až zčernáte (pak budete správný NEOevropan), nebo pro výstrahu Vám postavit k dehonestování sochu Potížisty, nejlépe zase na Praze 6 s vysvětlující cedulkou a příslušní správní jen prozápadní soudruzi zase ponouknou užitečného zastupitele, třeba Koláře.
A ten pak bude v ČT už úplně pečený vařený a možná ho i za šéfa TOP nakonec jako populárního ...zvolí.
Když už knížeti (tlačiči Kosova) asistoval, to by bylo, aby nebylo.....

Aneb s fortelem od průseru k průseru......

Zatím bez slepic

In reply to by MAJKA (neověřeno)

Trvalý odkaz

Miroslav Kalousek hledá nový fíkový list v TOP 09 a Kolář se mu nabídl, že by to jako vzal. Přejme jim oběma v jejich konání úspěch, společně pohřbí TOP 09 jak sobotkovci ČSSD.

Zatím bez slepic

Pane Targus.
Chápu to,ale udělat si pracovní úraz nesprávním nářadím a které není evidováno,tak nevím co by v tom případě udělal inspektor bezpečnosti práce.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Neznalost zákona prý neomlouvá, tak by mne zajímalo, zda existuje v ČR aspoň jeden člověk, co zná všechny zákony. Našla jsem údaj z roku 2012, který hovoří o 1 600000 předpisech nabývajících platnost. Poslanci jsou tak šikovní, že vytvoří zákon a pak xy zákonů, kterým se mění zákon; vyhlásku, kterou se mění vyhláška. Jen v září nabývá platnost 15 nových.
https://www.zakonyprolidi.cz/cs/nove-ucinne/2019-9
A druhá věc je, že srozumitelnost znění zákona je pro nás laiky téměř nemožná. Mám prosbu, našla jsem v EP návrh usnesení týkající se Istanbulské úmluvy z dubna letošního roku. Umíte to někdo přeložit do lidské řeči? Je to dotaz na Soudní dvůr, zda by pro všechny státy nemohl platit celkový souhlas EU s IÚ?
http://www.europarl.europa.eu/doceo/document/B-8-2019-0232_CS.html

Zatím bez slepic

Tento týden díky Koněvovi, Zemanovi v Srbsku a státním zástupcům rozhodně nepatří na naší politické scéně mezi nudné:
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Prask-ho-Babis-je-nevinny…
Hezky to "demokratům" vázne v krku (vrku, vrku). Vít Rakušan říká přeloženo Řekli, že nekrad, ale že to od něj bylo nemorální, že nekrad.

Zatím bez slepic

Nojo, poslali to také do Švýcarska s tím, že vyžádaný výslech Babiše juniora je bezpředmětný. Ten má již doma dopis: Vážený pane dostavte se …… Teď dostane jiný: Vážený pane, již nikam nemusíte, byl to jen takový vtip... A na švýcarské prokuratuře založí spis do registratury Blbákov. Už tam je Mostecká uhelná, kde Švýcaři vyšetřovali, soudili a odsoudili za něco, co Češi považovali za prkotinu a ani nevyšetřovali. Teď tam budou mít blamáž, kde si Češi naběhli, čtyři roky zkoumali, že se nic nestalo a Švýcaři museli konat.
Ještě, že Babiše nevedli po sněmovně v klepetech jako Ratha.
A pak nám kandidát na presidenta bohorovně řekne: Vyšší bere. Bere! A on patřil k těm nejvyšším. Bral?

Zatím bez slepic

strejda
Tohle je vizitka naší zákonodárné moci a už to nikdo nezmění,jsou v tom všichni až po uši.

Zatím bez slepic

No on to bývalý neúspěšný kandidát musí vědět, sám "privatizoval dle Rakouského práva" a i ty nějaké ty také pobral....Dokonce na sebe někdy i napráskal do médií , že uplácel, ale prý néééééé penězi - jen protislužbou, ale ON nic, to ti čecháčkovští úředníci a on byl jen ten vyšší a chtěl brát... Jenom idiot a nebo postižený představou nedotknutelnosti by toto vyžvanil...

Zatím bez slepic

No sláva, že to "aprobační" řízení nenatáhli do nějakých příštích voleb!

Výklad právního pojmu "Malý a střední podnik" pro účely dotací byl ale jasně dán i tehdy platným Doporučením KOMISE EU a není to ani nijak právně složitý text a ověření podmínek není na dlouho...
Takže mi tato tisková zpráva MSZ nedává ani trošku odpověď na otázku, proč dokazování toho jednoduchého "výkladu právního pojmu" o splnění podmínky pro definici "Malý a střední podnik" trvalo ty ROKY!?
O vysvětlení, proč MSZ tak okolo toho Rozhodnutí Šarocha mlžilo ani nemluvě....

Protože náklady na činnost těchto všech orgánů platíme a není to málo a zaplatíme i možné konsekvence, nejspíše včetně škod obviněným vzniklých, měli by si dát teda více záležet!

http://portal.justice.cz/Justice2/soud/soud.aspx?o=25&j=35&k=5960&d=363…
Píšou v té tiskové správě:
********************
"Jedná se o problematiku výkladu a naplnění právního pojmu MALÝ a střední podnik.
Obviněné osoby jako žadatelé o dotaci deklarovali Farmu Čapí hnízdo jako malý a střední podnik formou čestného prohlášení.
Orgány činnými v trestním řízení bylo toto tvrzení považováno za NEPRAVDIVÉ, a došlo proto k zahájení trestního stíhání.
Provedené dokazování však vedlo k závěru, že Farma Čapí hnízdo podmínky definice malého a středního podniku splňovala."
**********************

Zatím bez slepic

In reply to by MAJKA (neověřeno)

Trvalý odkaz

MAJKA.
Nějak se v tom nevyznám.
EU už zrušila podezření na Babišovo konání?
Nebo jen naše soudní moc vydala signál pro EU,že nehodlá Babiše obvinit?

Zatím bez slepic

Nyní ještě řeší EU další tu novou čerstvou kauzu a to je ten údajný střet zájmů AB a tím údajně neoprávněné a podezřelé čerpání nenárokových dotací pro ten "střet zájmů" ....to je jiná kauza.
Tam nevíme, co ČR - vláda- tam dala za připomínky a jaké přijde asi do listopadu z EU k tomu rozhodnutí.

Trestní stíhání a také udání na OLAF i tenkrát souběžně to první bylo už dříve s tou kauzou Hnízdo.
Tam už od toho dala EU ruce pryč ("zrušila podezření") jako bezpředmětné v okamžiku, kdy to hnízdo Ála v 2018 vyjmula z evropského financování,... a tím se to stalo jen pak už nadále vnitřní věcí ČR.

Zatím bez slepic

MAJKA.
Děkuji za vysvětlení.
Ála má vystaráno také na delší dobu.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

nikdo nikoho nenuti lestna nafukovacku a chtit preplavat 350 km pres more

nebo snad jo ?

Sdružení Evangelické církve v Německu (EKD), které zahrnuje na 22 evangelických a luteránských církví čítající více než 21 milionů členů, nyní oficiálně zaujalo stanovisko v otázce přijímání migrantů. Prezident sdružení biskup Heinrich Bedford-Strohm potvrdil záměr vyslat do Středomoří vlastní loď. „Nikdo by neměl být ponechán utopit se v moři, záchrana životů je povinností každého křesťana,“ říká Bedford-Strohm v oznámení nového usnesení EKD.

https://echo24.cz/a/SjYXU/nemecke-evangelicke-cirkve-nyni-poslou-svou-v…

Zatím bez slepic

z lybijskeho pobrezi na lambeduzu to neni 350 ale jen 260km, ktere ale na nafukovacim clunu s 50 lidmi a 50 litry paliva NIKDY neprekonate

takze pokud se nekdo rozhodne pro DOBROVOLNOU SMRT UTOPENIM jen 20 KM od pobrezi, neni krestanske mu v tom branit a prevazet ho 230-500 km na pevninu pres cele stredozemni more

Zatím bez slepic

Ja v pohode dam 350 km na vzdialenosti 260km. A ani okom nemrknem.... len si obcas vynadam, ze kurva kde som zabludil :D :D :D

Zatím bez slepic

Ti by mohli dělat třeba převozníky na Lipně. Člověk by si vlezl v gumovkách do vody, zahulákal by, že se topí, oni by přijeli a převezli by ho na rakouskou stranu.

Zatím bez slepic

dostanes plavaciu vestu zdarma,
jedlo zdarma
lekarske vysetrenie zdarma...
a ked sa postasti tak si v telke a cela rodina v Senegale ta ma za celebritu :D :D :D
V pripade Lipna nahrad Senegal nejakou ceskou vesnickou strediskovou :D :D :D

Zatím bez slepic

Není to přímo Rakousko, ale je to tam, co by kamenem dohodil:)

Zatím bez slepic

Nahraďte Lipno Staňkovským rybníkem, ten rakouskou stranu má.

Zatím bez slepic

reseni z diskuze, ktere neni krestanske

citace:

Kdyby evangelické církve raději najaly pár tisíc hrdlořezů, aby v Africe vybíjeli příslušníky různých ambiciózních milicí, bude možná umírat míň lidí, než když budou lákat uprchlíky na nějaké lodě. Jen by to působilo poněkud nekřesťansky.

-----

dalsi prispevek

Takže křesťané si na své území budou masově vozit věřící jiné víry, jejichž cílem je křesťanství rozvrátit a ve finále zcela potlačit a zakázat....
Není nám pomoci.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

požadoval úhradu za psychickou újmu za neoprávněné trestní stíhání ve výši 50 mil. Kč.

Zatím bez slepic

Nééééééé po našem státu nééé,
lépe zažalovat spíš OLAF, či ony udavače, nebo až na tu KOMISI, že uvedli v omyl i naši policii a ještě by se měl i k žalobě spíše přidat i náš stát jako další poškozený, protože tu dotaci už jsme od EU do rozpočtu ČR proplacenu nedostali díky těmto....

http://www.imoba.cz/?3962/otevreny-dopis-spolecnosti-imoba%20a%20v%C4%8….....

Pro opravdové fajnšmekry, dávám odkaz na důkaz o tom, že skutečnosti ve zdůvodnění Rozhodnutí o zastavení tr. stíhání až nyní stylově v pátek 13-tého léta páně 2019, bylo uplatňováno a VEŘEJNĚ už minimálně 15. ledna 2018.

No a tak si říkám nejen na Olafu, ale snad ani na naší policii či státním zastupitelství problematiku výkladu a naplnění právního pojmu MALÝ a střední podnik nedělají kuchařky, či vrátný, ale tak nějak trošku právně vzdělaní a způsobilí lidé......

Pro ty, co na odkazy zásadně neklikají sem kopíruji z odkazu výše jen podstatné:
"I pokud odhlédneme od výše uvedených procesních pochybení úřadu OLAF, zcela nesprávné je i jeho hmotněprávní posouzení, a to především ohledně ústřední otázky celého Vyšetřování, a to, ZDA BYLA Farma Čapí hnízdo, a.s. (právní předchůdce společnosti IMOBA) v DOBĚ podání žádosti o dotaci na Projekt malým a středním podnikem či nikoliv. Relevantním pramenem pro analýzu této věci mohou být pouze a jedině dotační podmínky a dotační smlouva, na jejichž základě byla dotace na Projekt přiznána. Oba dva tyto dokumenty svorně odkazují na Doporučení Komise o definici mikropodniků a malých a středních podniků, podle jejíhož znění je absolutně vyloučeno, aby byla Farma Čapí hnízdo, a.s. považována za velký podnik propojený se skupinou Agrofert. Úřad OLAF si však tato jasná a zřejmá pravidla svévolně dotvořil, a to za pomocí pozdější judikatury Soudního dvora EU a příručky Evropské komise z let 2014 až 2016, tedy dokumentů, které vznikly AŽ několik let PO přiznání dotace. Položil si úřad OLAF otázku, zda je retroaktivní aplikace těchto změn přípustná, vede-li ve svém důsledku k rozšiřování podmínek trestní odpovědnosti osob, které o dotaci žádaly a v dobré víře spoléhaly na tehdy platná pravidla? Jak měly tyto osoby předvídat, že POZDĚJI dojde k faktickému popření znění Doporučení Komise, z něhož vycházela nejen žádost Farmy Čapí hnízdo, a.s., ale i řady jiných žadatelů o dotaci v tehdejší době?
Pokud Evropská komise (jmenovitě OLAF) měla za to, že pravidla jsou zcela jiná, než jaká se tehdy uváděla v Doporučení Komise, pak sama uvedla Farma Čapí hnízdo, a.s. a řadu jiných žadatelů v omyl a nedostála své povinnosti řádně chránit finanční zájmy EU. Navíc, i pokud bychom přijmuli tyto dodatečné změny ve znění Doporučení Komise, je třeba vidět, že aby mohlo být konstatováno propojení Farmy Čapí hnízdo, a.s. a skupiny Agrofert přes skupinu fyzických osob, stále bylo potřeba, aby mezi společnostmi existoval některý z korporačních vztahů POPSANÝCH v článku 3 odst. 3 přílohy Doporučení Komise a tyto společnosti podnikaly na stejných či sousedních relevantních trzích. Proč vyšetřovatelé OLAF tyto podmínky v Závěrečné zprávě zcela ignorovali a naplnění těchto podmínek nijak neprokazovali? Měla vůbec vyšetřovatelka Zuzana Harmathová vysokoškolské vzdělání v oboru právo, aby mohla odborně tyto otázky posoudit? Dle dostupných informací nikoliv, podobně jako další dva vyšetřovatelé.""""

Zatím bez slepic

řekl by strýček Matúš Pagáč.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Kožený se jim chechtá z Baham, Bakala ze Švýcar, Krejčíř z lochu v JAR, uhlobaroni Mostecké, kromě toho, co se furt v soudní síni modlí, kdoví odkud, ale chechtají se také, Promopro Vondra z Brusele, Rittig z vily kousek od pražského státního zastupitelství, Nečas s tou kantýnskou z Chodosu Chodov taky z Práglu, Slabinger Sobotka za privatizaci OKD se hyhňá na demonstracích stoupenců Zrzka.

A to je jen vrcholek ledovce, z těch, co plundrovali Čechy o stovky až desítky miliard, resp. stovky milionů.
Co jsou to ti prokurátoři vlastně zač? Jak to, že už dávno nechodí kanalizací pražského metra po tolika neúspěšných stíháních?

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Dobré páteční odpoledne po nějakém čase. Ano Vidláku, spousta malých neřešených průserů vede k jednomu velkému (neodvratně), a platí to i pro společenské procesy. Jak říkával náš třídní ze základky: "Jednou přehlédnu, že jste mě nepozdravili, a pozítří mě fackujete!" A protože jsem už dlouho nečetl Ládíka, tak něco alespoň ze staré české klasiky od Viktora Dyka, hodí se tak trochu na všechno. Hezký den! IK

"Kde neprošel bys, pomůže ti strýček.
Pod křídlo něčí schyl se ochranné.
S rozvahou přesnou pozdrav u vrbiček,
občane!

Pozoruj dobře, kam se přízeň chýlí,
vybledlou opusť jako my.
A uvaž též, že špatně vede k cíli
svědomí.

Když na vojně jsi, poslouchati třeba,
oddanost míti horoucí.
A uvaž, dnešního že nedá chleba
věk budoucí!"

Zatím bez slepic

Zdravím Vás, Immanueli,
přiznám se, že se mi po Vás stýskalo.
Ládik je pochopitelně nadanější než Viktor, Dyk se zase víc snažil, ale tu sa tam to bývalo takové upocenější. Ládik je holt jen jeden!
****
Mohl byste, prosím, okomentovat coby profesionál zrušené stíhání Babiše?
(Můžete klidně i v próze.)

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Vážený Asfaltový holube,
můj rychlý krátký výklad je pod další článkem. Hezký večer. IK

Zatím bez slepic