Vidlákova teorie politického úpadku

Autor
Štítky

V poslední době jsem měl pocit, že se nám všichni úplně totálně zvencli. Možná začnu říkat že zhavlovatěli. Novým dominantně určujícím prvkem je nenávist, nikdo se s nikým už nemůže bavit, všichni jsou zlí, oligarchičtí, zkorumpovaní, chtějí zničit demokracii, naše svoboda je ohrožená jako nikdy dřív atd, atd. 

Že něco podobného říká mladý zrzavý klouček, který ještě ani jeden den nežil za vlastní výplatu a za vlastní peníze, to bych považoval za normální. Mladí lidé tohle dělají, rozhodují se srdcem, chtějí mít všechno hned, mají pocit, že všemu rozumí a nemohou se dočkat, až to vezmou do rukou a všem ukážou.

Pak nastoupí do korporátu, zjistí že jejich mzda je vlastně směšná, ve svých ambicích narazí na zabetonované pozice starých zkušených matadorů, zjistí že toho ještě hodně nevěděli, že nic nemá jednoduché, přímočaré a levné řešení... a postupně se z nich stanou stejní maloměšťáci jako ti starší, které tak vehementně kritizovali.

Tohle není nic nového. O tom psali politici, sociologové, filozofové i Churchilll... "Kdo není ve dvacet komunista, ten nemá srdce... kdo je komunista ještě ve třiceti, ten nemá rozum..."

Mě překvapuje spíš jiná dříve nevídaná věc, jak moc se někteří politici snaží naskočit na tuto vlnu mladické euforie, nerozvážnosti a přímočarosti. Jak mají pocit, že mládí se dá přivlastnit a použít pro vlastní cíle a jak snadno zapomínají, že dnešní dvousettisícoví Minářové budou za deset let chovat děti a splácet předraženou hypotéku a na politiku nebudou mít čas.

Mám na to takovou teorii...

Představte si, že jste ta velká široce rozkročená tradiční strana, která ve volbách sbíra třicet i více procent hlasů. Občas ve vládě, občas v opozici, ale stále se silnými pozicemi v krajích, radnicích, všude máte své náměstky a i když nemáte většinu, stejně se vás druhá strana bojí, protože jste silní a volby budou zase co nevidět.

Tohoto úspěchu jste dosáhli po kontaktní kampani, kdy se lídři ještě neeklovali jezdit do zakouřených hospod a podbízet se plebsu. Vaši lidi měli nenaplněné politické ambice a tvrdě na tom úspěchu makali. Pak nastala vysoká politika. Tu a tam se umazat, tu a tam někomu něco slíbit, něco někomu dát, mít kupu práce na konferencích i v cizině. Zjistili jste že existují nejen tlaky od voličů, ale i tlaky od jiných států, že existují vysoké zájmy i nízké cíle.

A postupně se díky tomu vzdalujete voličům. Už neslibujete, protože víte že ledacos je nereálné. Kamarádi z parlamentu a vlády nechtějí jen bojovat za stranu a ideje... chtějí z té trvalé práce něco mít. Někdo pracuje ne ojroparlamentu, jiný se chce zašít v dozorčí radě ČEZu, všichni chtějí zůstat u zdroje, ale nemají čas, chuť ani energii znova jezdit po dědinách. 

Původní kontaktní kampaň se tak mění v kampaň mediální, protože peníze jsou a volič už váš ksicht vidí jen v televizi ale ne naživo. Něco také poděláte, něco se nepovede, někdo se blbě ukecne, někdo zradí, jiný selže, preference klesají. 

A vedení to nechápe... vždyť hlásají pořád to samé. Vždyť je to pořád ta stejná strana... Nevšimli si toho, ale jak přestali jezdit po hospodách, tak jim postupně uniklo, co se kde děje a najednou tu máme stranického dinosaura plného Petříčků a podobných, kteří mají pocit mistrů světa, ale nevědí která bije. 

Co teď? V politice se pohybuje nový ambiciózní technokrat, který dělá to, co jste před deseti lety dělali vy - jezdí za lidmi, rozdává koblihy, mluví o jejich problémech jejich jazykem. A světe div se - ovládne pole. Pomocí vašich myšlenek a vašich voličů. 

Najednou vám nezbývá nic jiného, než se poohlédnout po jiných voličích. A jediní kteří jsou, jsou ti mladí. Ti jsou ještě nevyhranění. A tak začnete jezdit na jejich demonstrace i jiná setkání, začnete se jim podbízet , začnete si myslet, že můžete mít trvale jejich přízeň. 

Mezitím vám utečou i poslední voliči a je po všem. 

Nemusí vám to být líto. Ambiciózní technokrat s koblihami se usadil pevně v sedle a má stejné problémy jako vy - s Merkelovou, Putinem, Trumpem, Macronem, s mafiány i kapitány průmyslu. Má problémy s vlastními ambiciózními lidmi a už se mu také nechce objíždět hospody, protože má jiné starosti a plebs ho přece miluje navždycky... 

Po hospodách už ale chodí další ambiciózní borec - tentokrát s křivou hubou, to bude nový nepřítel...  a až koblihovému králi dojdou voliči, poohlédne se po mladých... Minářové už budou na mateřské, ale ti dnešní desetiletí už budou na Babiše zvyklí... znají ho v podstatě od malička a nic hrozného se za něj nestalo. Ti budou mít za bubáka mladého Klause a Babiš bude mít svojí Letnou o kterou se bude zkoušet opírat. Možná jim ty demonstrace sám zaplatí 

A zpětně to vychází také.... První kontaktní kampaň udělal Zeman a vyhrál. Stejně se dopředu dostaly Veverky, Zelení i Piráti. Vlastně i Kalousek. A všichni prošli stejným stádiem úpadku ve kterém se pokoušejí stále dokola opírat se o mladé, protože ti mají ještě drajv a vypadají, že těm dinosaurům něco třeba vybojují. Kdysi různé demonstrace inspirovala ODS či čtyřkoalice, když to v volbách nevyšlo a Paroubek vypadal nezničitelně. Pak totéž dělal Kalousek, KDU a další. Nedávno se přidala ČSSD a za pár let to bude dělat Babiš. 

A já budu sedět, usmívat se pod vousy a tušit, že mladý Klaus také nevydrží věčně...  Demokracie funguje. Všechno funguje. I mechanismus který z mladých dělá maloměšťáky... 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

šel někam, kam nechci, takže o čáře nevím nic. Vyspaný jsem velmi dobře a vychcaný jsem jak díra do sněhu odjakživa. O vysranosti nemám povědomí, seru zásadně do hajzlové mísy, prdel si utírám, splachuju po sobě, užívám štětku a ruce si mydlím dvakrát.
Stačí?

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

do politiky nikdy nejde. Jsou výjimky - po listopadu se našli romantici s vizí spravedlnosti (v komunálu). Jenže dostali rychle po čuni a idealismus skončil. Bureš cukne, když bude muset dělat ve jménu lidu opozici svým zahraničním chlebodárcům.

Zatím bez slepic

už teď. Kdo nehraje na slepého, vidí dobře.
Viz Trampkovo školení o jedině možných vrtulnících pro AČR, které nechce ani US army. Myslím, že více není co rozebírat, jedině se drze zeptat, co mu za to Trampka slíbil.

Zatím bez slepic

ale budiž:

Když bureš ucítí vývar
jak by lebku viděl Chívar.
Zakleknout a vykostit
sám se zdarma pohostit
kožku přibít na vrata
persona je non grata.
Makej hajzle, dej mi daň
podívej, mám prázdnou dlaň.

Zatím bez slepic

a tak musím napsat, slabý výtvor.

Zatím bez slepic

Laco G. Mlynáři, vy jste jinak celkem chytrý člověk. Ale tu vaši posedlost Babišem (pro vás schválně nepíšu Burešem) fakt nechápu. Fakt myslíte, že má svatozář?

Zatím bez slepic

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

hnusný a úplně blbý geront. A já samozřejmě taky, Ládik jak by smet a ze všech nejstarší je Vidlák protože proto.

Zatím bez slepic

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

Myslíte si, že těch 30%+ lidí, kteří jsou "posedlí" Babišem (pro Vás Burešem), jsou hloupí lidé? Voliči demobloku jsou podle Vás chytřejší?

Já zase nechápu, proč je většina mevoličů Babiše tak povýšená a cítí se nadřazená. Babiš za tu dobu, co je v politice, udělal kroky, které já považuju za chyby, ale také si cením mnoho dobrého, co za tu dobu udělal, je to náš nejlepší premier po plyšáku.
Pouze neustále zvedat jeho působení před vstupem do politiky je nefér.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Ládíku nebojte, teď se to obrátí, chvilkaři jistě nabudili mnoho čistých duší. Co se týče Babiše, jistě i on pochopil, že ani v Evropě se proti větru "chcát" nedá, ale že by lez do "riti" EU se mi až tak nezdá. To, že je (jsme) v EÚmalé "h", jak psal výše Targus snad pro nikoho není překvapení - navzdory "silným" kecům. S Jourovou asi neměl šťastnou ruku (stejně jako s Krnáčovou či Stuchlíkem ...). Je to jenom člověk, možná že cukne, možná ne .. i tak se pojede dál. Zkuste nějaký verš ať to odlehčíte :-)

Zatím bez slepic

v pondělí jsem blbě došláp při temném seběhu a dnes jsem jen kácel stromy, tak není nálada. A k tomu ten bureš.

Zatím bez slepic

no ty prý už byly. Tak nohu do ledu a do klidu, akorát ten kůrovec, sviňa, nepočká …

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Ten by dodal čísla a hlavně metody.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Malá odbočka - prasečárny "smrdí", proto je nová a progresivní cesta platit zemědělci za NECHOVANÉ PRASE. Jo a zaorávat mrvu do půdy je taky fuj, protože to vy si jako za poctivé peníze koupíte na vsi baráček a von vám tam nějakej vidlák smrdí s hnojem...
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/nizozemska-vlada-da-farmarum-kteri-s…
Může vůbec taková civilizace přežít?

Zatím bez slepic

Tak o tom bych mohla napsat celý román.
Snad jen ještě - pokud místo chlévské mrvy jde do země umělotina, tak kvalita půdy klesá. A to donekonečna nejde. A navíc jednou nebude odkud brát. A že by následně po zničení chovů vepřů lidé chtěli maso přestat jíst? Ani náhodou. Leda by to pěstovali ve zkumavkách, ale zas - budou to umělotiny.

Zatím bez slepic