Vráťa a jeho prasátko

Autor

Jistě jste zaznamenali nejnovější kauzu hradního kancléře Vratislava Mynáře, která svými novinářskými dotazy a časem věnovaným v hlavních zpravodajských vstupech hravě překonala všechny draze nakoupené roušky, rekordní rozpočtový deficit, protichůdnost informací od vládních epidemiologů a vlastně úplně všechno. 

Tabery, Šafr, Česká televize, komerční stanice, elfové, aktivisti, fejsbůk, blogeři... všichni se vyjádřili a mně Vidlákovi by bylo strašně líto mlčet. Koneckonců mám hospodářství, sám čuníky chovám i porážím a ze svého vesnického titulu drnohryza si osobuji právo k tomu také něco dodat. 

Víte co by mě zajímalo jako první a nikdo se na to nezeptal? Co to bylo za plemeno. Dvěstekilový vepřík, to už se dneska moc nevidí, fakt bych chtěl vědět, co ten Mynář chová. Zeman vepřovým hodům také rozumí, určitě si tu a tam o prasatech popovídají, zřejmě kancléř přihlédne k názoru svého šéfa, zkuste někdo zjistit, co ten Mynář v těch Osvětimanech vlastně chová. 

Nevím to, jen tipuji... Osvětimany nejsou daleko od Kyjova a Kyjov není daleko od Milotic u Kyjova a v Miloticích má svůj chov pan Mores, který je široko daleko jediný chovatel přeštických prasat. Od zmíněného pana Morese jsem koupil prasničku (jako sele) která je teď březí a na začátku července vrhne. Hradní kancléř zřejmě nemusí úplně koukat na peníze a ví čím Miloše pohostí, tipoval bych tedy, že hlavním hrdinou této vpravdě antické komedie je také přeštík od pana Morese. 

Druhá věc... v téhle době se zabíjačky nedělají. Už je po sezóně a je moc teplo. Udělat si kolem prasátka společenskou událost v této době je totální nesmysl. Stejně tak je nesmysl držet kdo ví jak dlouho dvěstekilového macka, který denně sežere deset patnáct kilo žrádla a nabírá jen a jen sádlo, které dneska už nikdo neocení, tím méně kancléř. 

Opět jen tipuji, ale dle mého bylo prasátko nachystané na nějakou akci v půlce března, ale Koroňáka se nikdo předem nezeptal. Všechno se zavřelo a zůstalo jen to prase, které každý den musel někdo obstarat, někdo mu musel podestlat, vyvézt hnůj, nakrmit, napojit a Mynář osobně tohle určitě nedělal a musel za to platit personál, který mohl být už dávno propuštěný, nebýt toho vepře. 

A teď z jiné strany... 

Pokud chce někdo legálně chovat prase, musí být registrovaný chovatel. I kvůli jednomu praseti. Tohle můžu mít já jako vidlák, protože já si prasata vyrábím sám a mám je doma celoročně.  Pochybuju, že to tak Mynář má kvůli jednomu prasátku, které určitě nechoval trvale. Vsadím se, že si prase vzali někdy kolem vánoc, kdy je restaurace nabitá a přebytky jídla jsou dostatečné, krmili tím prase a počítali, jak si pak udělají zabijačku. Prostě se mi nezdá, že by se dneska někdo dělal po vidlácku s prasetem od malého selátka a staral se o něj celý rok. 

Pokud máte takové pololegální prase, nemůžete ho ani odvézt na jatka, aby vám ho tam zabili odborně, případně aby ho vykoupili. Ti mohou brát jen z registrovaných chovů, protože tak to musí být, tak je to správné. 

Takže Mynář byl v patové situaci. Měl prase, které už jen žralo naprázdno a vyrábělo sádlo o které nikdo nestojí. Restauraci měl zavřenou, neměl pro něj žrádlo a určitě neměl věci, které mám já, jako třeba šrotovník a prostor pro uložení obilí na krmivo. Nemohl prase legálně odvézt na jatka, protože by mu ho nevzali. Udělat si zabijačku v tomhle teple je nesmysl. Ať to vidlácky řeším jak řeším, kdybych byl na jeho místě, udělal bych asi to samé. Rychlou porážku, rychlou rozborku, maso nanosit do sklepa a pak hned do mrazáku. Jestli kecám nesmysly, tak nám všem řekněte, jak byste to řešili vy. 

Mynářova smůla vlastně spočívá jen v tom, že má kolem sebe dost práskačů a sám má také nevymáchanou hubu. A tak se to dostalo ven. Kancléř dělal zabijačku... Houby zabijačku, prostě měl prase a jediná druhá varianta byla ho odvézt do kafilérky, protože nic jiného se s tím legálně dělat nedalo. 

Když se zabíjí taková velká potvora, tak já bych si na to troufnul ve třech. Ale kdyby nás bylo pět či šest, byl bych radši. Když je teplo, musí to jít rychle a musí to dělat někdo, kdo už to někdy dělal. Kdyby měl Mynář rodinu co k čemu, povolal by rodinné příslušníky a nemusel tam tahat kamarády. Úplně vidím tu jeho Alex, jak má ruce ve střevech, krájí špek na vyškvaření a tváří se radostně.  

Co se týče testů na koroňáka, ať si jde Mynář dělat debila z někoho jiného. Do očí bych mu řekl, ať mě takovou hovadinou neuráží. Stejně tak ty kecy kolem údajně nahlášené porážky, kterou schvaloval starosta. Porážka se hlásí na Ústřední svaz chovatelů a hlásí se to až na konci měsíce a nikomu jinému do toho nic není. Jiná než domácí porážka se dělat nesmí. Všechno ostatní je povoleno pouze ve veterinou schváleném provoze - na jatkách. 

Prostě si dojel do svojí restaurace, zavolal si pár místních kamarádů, řezníka a zabili prase. Já například jsem o velikonocích stěhoval švagra a také se nás potkávalo víc než dva a nemohli jsme mít roušky na hubě pořád. Můj švagr byl puntičkář - zavolal dopředu na policii, co že bude o sobotě dělat a ptal se jich, jestli může. Řekli mu že nevědí, protože taková věc se nikde jmenovitě nezakázala ani nepovolila. Stejně tak pochybuju, že by někdo jmenovitě zakázal nebo povolil zabít prase za podobných okolností. 

Možná to celé půjde policii, možná to půjde i k soudu. A vsadím se, že z toho nic nebude, protože to půjde uhrát na nezbytnost takového kroku. Když jde o hospodářské zvíře, je v zákonech poměrně dost možností. Stejně jako by nikdo nepyskoval, kdyby kolem telící se krávy poskakovali zootechnici, veterináři, majitel i pacholek nebo kdyby v pěti lidech dohledávali nebezpečně zraněného divočáka. 

Vidllácky bych znovu podotkl, že ďábel nebo Pánbůh (dosaďte dle libosti) opět přihrává Andrejovi. Novináři čmuchají kolem zabijačky-nezabijačky, přičemž z toho mráčku nezaprší, krouží kolem toho snad úplně všichni, ptají se na tiskových konferencích a ze dne na den přestali řešit vládního Kena, kterak kupoval drahé roušky z podezřelého zdroje a vlastně se úplně zapomněli ptát na stav nouze a rekordní zadlužení státu. Děkuji všem veřejnoprávním žirnalistům, že mi v posledních dnech horem dolem referují o tom, jak si kancléř Mynář zabil ve své restauraci svoje prase a přizval si k tomu několik lidí na práci. 

Jestli je tohle papalášské chování, tak jsem také papaláš. V době nouzového stavu jsem měl na dvoře bagristu i dělníky a stěhoval jsem švagra.  Mám ale lepší sousedy. Neudáváme se navzájem. A prase bych zvládl s rodinou. Nikdo se u nás neekluje propírat střeva a opalovat štětiny. 

 

 

 

  

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.7 (95 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Píšete mi z duše Vidláku, také si říkám, jací jsou Ti naši novináři a opoziční politici machři, že v čase (oficiálně WHO vyhlášené) celosvětové pandemie smrtící choroby řeší jednu zabijačku...

Průměrný počet slepic: 4.9 (28 hlasů)

In reply to by Hejtman (neověřeno)

Trvalý odkaz

A kruci! Pardon Targusi, ale je už skoro čtvrt na jednu :(

Průměrný počet slepic: 4.6 (9 hlasů)

In reply to by Hejtman (neověřeno)

Trvalý odkaz

beznadějně zaseknut...

Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Ještě mohl Mynář otevřít dvířka od chlívku, pak branku v plotu a tvrdit, že prase uteklo samo. V lesích je teplo, na podzim by jej střelil myslivec a Mynář by měl po problémech. Prostě by jen oželel kupní cenu pašíka, a to by jej nezruinovalo. Druhou možností je udělat rychlou zabijačku s osazenstvem penzionu a hospody a maso rozdat zaměstnancům.

Průměrný počet slepic: 4.9 (7 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Nebo ze se to prase zapichlo samo. Kdyz se mohl Aneta R bodnout 13 x do hrudniku, tak co by nemohl pasik se sebevrazednymi sklony.

Precetl si svuj horoskop na letosek a prestal ho bavit zivot.

Průměrný počet slepic: 5 (15 hlasů)

Pokud si vzpomínám, byla to tenkrát jasná sebevražda Anety Rodové. Bodla se třináckrát do hrudníku, z toho třikrát rovnou do srdce, a ještě po sobě vytřela, i když byla ihned mrtvá. https://www.expres.cz/zpravy/aneta-zemrela-okamzite-padlo-u-soudu-za-je… Zlé jazyky tvrdí, že tehdy zasáhla vojenská rozvědka, protože podezřelý byl její agent. Tenkrát taky unesli najednou 5 občanů ČR někde na pomezí Sýrie a Libanonu, a pustili je, jakmile Policie potvrdila, že Aneta R spáchala sebevraždu. A policie vyšetřování za sebevraždu prohlásila dvakrát. Tak to byla určitě naprosto jasná sebevražda.

Průměrný počet slepic: 4.8 (13 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

No obcanu. Mi znami z Libanonu se te vete vesele smali…. ale Cesi to byli.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Gerde,
jakkoli v posledních dnech opakovaně konstatuji, že co do analytických schopností jste o třídu nade mnou, zde se stává Vaše intelektuální převaha paradoxně nevýhodou.

Nedovedete se jako já snížit na úroveň spojeného intelektuálního úsilí filiálky Biscia.
Kdyby Minářovo uteklo prasátko vrátky, už dneska by na ČT běžel celodenní seriál o zhoubné variantě ruskoafrickém moru prasat, který na Putinův příkaz zprostředkovaný Zemanem naočkoval Minář svému vepříkovi.

Pompeo by vyjádřil svou neochvějnou podporu našemu smrtelně ohroženému čečenskému lidu.
Uprostřed Šumavy by byl na nedozírných kůrovcových pláních zbudován provizorní tábor deseti tisíc amerických armádních veterinářů, chráněný dvacetimetrovou betonovou hradbou a několika málo desítkami raket s jadernými hlavicemi.

Po této stránce tedy bohužel nedostatečná Minářova argumentačně-porážková kreativita prozatím nepřispěla ke zvýšení bezpečnosti Česka a tím i Evropy a světa.
Možná se ale díky úředně neposvěceným jitrnicím alespoň dočkáme abdikace Zemana!

Průměrný počet slepic: 5 (23 hlasů)

Ale ne, Minářovo prasátko uteklo u Kyjova. A co je hned za hranicemi? Vojenský prostor Záhorie (Záhoří). Tam už US Army působí, podepsali přeci smlouvu se Slovenskou republikou. On taky provoz tolika základen po světě dost stojí, tak zrovna tahle obslouží tři státy najednou. Je umístěna hezky příhodně na hranicích všech tří. proto se žádná základna na vybydlené Šumavě budovat nebude. Šumavu obsadil děsivý nepřítel horší než Agent Orange ve Vietnamu - kůrovec! A určitě je na Šumavě i ten sibiřský druh, který sem zlovolně zavlekl Putin, když přesvědčil Poláky, aby dřevo, které vozí z Polska do Bavorska, neošetřovali chemicky na skládkách. Místo toho jen napsali, že dřevo ošetřili a broučka rozvezli po celé ČR. A teď si vemte, že by to na Putina prsklo a US Army by musela bojovat se sibiřským broukem (lýkožrout severský, https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ceske-lesy-uz-ve-velkem-nici-i-kurov…). Je odolný a těžko se hledá. Jasný proruský Putinův trol!
Srovnejme to s proamerickým trolem scallopem. Ten nevydrží nic a dobře se hledá. Dovedete si představit, jak by takový souboj dopadl? Námi hýčkaného perlomeda by přelstil Putinův agent s IQ lýkožrouta!

Průměrný počet slepic: 4.6 (13 hlasů)

Holube

Neni Minar jako Mynar.

Tusim, ze pro vas stoji oba za hovno, ale tvrdej ma hezkou zenu a mekkej hnedou kosili.

Průměrný počet slepic: 4.9 (19 hlasů)
Trvalý odkaz

Pět a půl tuny za prase. Takže asi dvě prasata za celej osevně plánovanej rok na jeden hektar obilí. Lidí na hektaru přežije víc.

Průměrný počet slepic: 2.3 (9 hlasů)

Prase nežere 15 kg žrádla denně celý rok. Jen když už je velké. Průměrně se dá prase počítat 5:1. Na pět kilo žrádla je kilový přírůstek. Dvousetkilové prase už nepřibírá tak rychle - "jen" 2 kg denně. Ale sežere víc než deset kilo. 

Průměrný počet slepic: 4.7 (10 hlasů)
Trvalý odkaz

https://www.youtube.com/watch?v=92pgo3kvaLw&list=PLqBq_FeuAF3v3ifTq-q0n…

Ливадия Крым, волна за волной, лето и море, парус другой.
Люди гуляют пестрой толпой, я отдыхаю вместе с тобой.
Лед и мартини в баре берем и по маслинке в бокалы кладем.
А впереди четырнадцать дней, следующий каждый еще веселей.

Как земляничные поляны любовь и лето расцвели.
И моря шум и воздух пьяный нас отрывают от земли.
Без лишних слов мечта из сладких снов.
Не надо ждать, мы будем зажигать

Припев:
Лето, море! Море, лето! Ласковый прибой, бассейн голубой.
Лето, море! Море, лето! Мы с тобой вдвоем на яхте поплывем.
Лето, море! Море, лето! Ласковый прибой, бассейн голубой.
Лето, море! Море, лето! Мы с тобой вдвоем на яхте поплывем.

Рядом с тобой я счастливее всех. Ты моя радость, ты мой успех!
Легкий купальник, стринги, загар. Что еще надо, в сердце пожар.
Вечер на рейде, хороший такой, а за бортом сейчас штиль и покой.
Запах дымка, мангалы шашлык, вина сухие, бон апетит.

Как земляничные поляны любовь и лето расцвели.
И моря шум и воздух пьяный нас отрывают от земли.
Без лишних слов мечта из сладких снов.
Не надо ждать, мы будем зажигать

Припев:
Лето, море! Море, лето! Ласковый прибой, бассейн голубой.
Лето, море! Море, лето! Мы с тобой вдвоем на яхте поплывем.
Лето, море! Море, лето! Ласковый прибой, бассейн голубой.
Лето, море! Море, лето! Мы с тобой вдвоем на яхте поплывем.
Читать на сайте: https://www.gl5.ru/k/kievelektro/kievelektro-leto-more.html

Průměrný počet slepic: 1 (10 hlasů)

Deset čistých odpalů. Co ste vy za mrzáky, Neuvěřitelné, fantastické. Dyk je to ukrajinskej hit. O co ste lepší?

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

zabil bratra.

Průměrný počet slepic: 1 (2 hlasů)

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

Kalouskovýho :-)

Průměrný počet slepic: 4.7 (13 hlasů)
Trvalý odkaz

To se nám tu sešli (nad mým příspěvkem) dva blbci po půlnoci pěkně pohromadě. :-)

Průměrný počet slepic: 4 (8 hlasů)

PS: Ládika jsem pochopitelně nemyslel, počítal jsem ty dva nad ním...

Průměrný počet slepic: 3.4 (5 hlasů)

In reply to by PS: (neověřeno)

Trvalý odkaz

prase. Odpočívej v pokoji.

Průměrný počet slepic: 3.7 (6 hlasů)

Tebe, anonymní debile si tady blboni považujou. To vypovídá o všem. Heh

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

za plemeno - je přetěžkým germanizmem a podle toho je potřeba s ním nakládat.
Nemilosrdně potírat!
Na kafilerku se sviní!

Ne, kafilerku ano, ale u mne doma. Já ji proženu..., ... mlýnkem na maso..., ... svini jednu...

Zpět k tématu - proč se nikdo nezeptal...
Třeba proto, že ta banda vyptávajících se kreténů ani vzdáleně netuší, že existují nějaké čuněcí rasy.
Bo ať meleš, co meleš, salám koupíš dycky furt stejně hnusný...

Průměrný počet slepic: 4.7 (14 hlasů)

Ale bylo by to naprosto fascinující. "Paní ministrině financí, pane ministře zdravotnictví, pane Prymulo, vím, že jsme se tu sešli kvůli dalším krokům v řešení koronakrize, ale... Nevíte, jaké plemeno to pan Mynář zabil?"

Myslím, že to by tu tiskovku dokonale uzemnilo ;)

Průměrný počet slepic: 5 (23 hlasů)

Kdyby byli pohotoví, odpověděli by, že jde o nové plemeno a pojmenují je Český novinář! Hodně sežere, má až dvěstě kilo a padají z něj samá h... .

Průměrný počet slepic: 4.9 (16 hlasů)

Ale to už by byl "hen ten rasyzmus a těžká dyskrimynaca", tak takhle ne ... to přeci všichni "mediátoři" vědí.

Průměrný počet slepic: 4.9 (7 hlasů)

Targusi - samozrejme, ze vedi, ze existuji nejakej cuneci rasy, ale jsou uvedomeli absolventi FFUK a nasledovnici Frankfurtske skoly a rasy proste ignoruji jako konstrukt. Je jen jedna rasa praseci a vsechna prasata jsou stejna, jen ta xenofobnijsou horsi.

Kdyby byl Mynar co k cemu, tak by rekl, ze prase bylo svetle a zle chrochtalo smerem k prasecaku s hnedymi prasaty a nikdo by nic nerekl.

Průměrný počet slepic: 5 (12 hlasů)

čuně rasistu a musel by nést zodpovědnost za zničení naprosto skvělého plánu - pardon - projektu založení neziskovky zabývající se převýchovou rasistických a xenofobních prasat.
Tohle by mu neprošlo. Nyní se musí zodpovídat za přestupek, v případě označení prasátka za rasistu a xenofoba by měl na krku paragraf minimálně za obecné ohrožení.
Spíš by to ale bylo vedeno jako podněcování k nenávisti vůči skupině, rase, národu náboženství blablabla... Proč? Nu protože ho beztak navedl a vycvičil k nenávisti on sám! To dokážem úplně hravě.
Neboli jak bude dokazovat Mynář, že neumožnil prasátku přístup na internetové stránky s neschváleným a pobuřujícím obsahem? Jak dokáže, že nečítával nebohému světlému prasátku po nocích a na tajňáka Mein Kampf?

A to máme § 356, kde je taková činnost honorována pálkou od 6 měsíců do tří let, bo Mynář vraždil prase ve skupině.

Vidíte to? Mynář už má jistou trojku natvrdo, a to jsem se ještě nespřáhl s Asfalťákem.
Já furt tvrdím, že nás dvou je na tyhle Kydy škoda.

Průměrný počet slepic: 4.8 (13 hlasů)
Trvalý odkaz

Má to, myslím zhruba tři roviny.
Rovina první: to je ta praktická stránka věci, kterou popisuje Vidlák. Tam by si měl Mynář pořešit, že je vytrvale někým bonzovanej. I když se asi ani příliš neschovává.
Rovina druhá: závažnost případu: pomineme-li symbolickou otázku, pak platí, že je to další hovno namíchané do pěny zvící Kilimandžára a jít se stejným metrem na každého frantu, už bychom se v tom dávno udusili. Čímž neomlouvám ani nerelavitizuji, ale když dneska (vlastně včera) páčili na tiskovce vlády z Vojtěcha, Schillerové a Primuly: "Jaký ty k tomu konkrétně zastáváš postoj, soudruhu?", připomínalo to spíš normalizační prověrky, jen navíc veřejné. Takový primitivní lov na osloveného ministra/náměstka. Přišli mi všichni neuvěřitelně profesionální a trpěliví, protože já bych se pana novináře z Aktuálně a následně paní novinářky ze seznamu zeptal:

Prosím vás, opravdu požadujete od každého jednoho ministra vlády na tiskovce ke koronaviru aby řešil možné selhání jednoho člověka? Co je, dle vašeho názoru, ještě ministrovým úkolem? Opravdu si nemyslíte, že máme trochu jiné starosti? Co vám na to mám říct? Máme příslušné orgány, ptejte se tam. Fakt nejsme diktatura, kde ministři lustrují každého jednoho občana a sebe navzájem.

Upřímně, poslouchat ty novináře je místy až bolestivé. Fakt bolestivé. Ne, že by ministři občas nesklouzli do rozsáhlého žvanění o ničem (včera v tom byl dost dobrý Vojtěch), ale...

Každopádně mě dnešní článek bavil po té vidlácké stránce. Zase jsem se něco trochu dozvěděl. A mimochodem, já naopak sádlo a pořádně vysoké oceňuji... ;)

Průměrný počet slepic: 5 (26 hlasů)

Jo a rovinu třetí jsem zapomněl.

Průměrný počet slepic: 5 (15 hlasů)

.

Průměrný počet slepic: 4.5 (8 hlasů)

Nikoli škvarky, nýbrž šunka ogonowka. Neboli okrojek od samotné prdele, řádně napajcovaný a řádně vyuzený.
Už slintám do klábosnice, jdu si aspoň namazat chleba.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

A pořádně prosolenej špek.

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

Novinare jsou proste tajne na Zemanove strane a delaj ze sebe pitomce, presne tak jak rika Zeman a lidi to vidi a podporuji pak Zemana.

To je takove rozkladani zevnitr, jsou proste mazani a delaj to s Bakalou jako Sverak s KSC. Drtinova, Tvaruzkova, Moravec, jsou tak zaludny, ze nevypadavaj z role ani doma. Vsadim se, ze se na skolili v Rusku.

Průměrný počet slepic: 4.7 (15 hlasů)

"Sádlo a pořádně vysoké oceňuji"...

Naprostý souhlas, já taky. Akorát nevím, kde ho mám sehnat. Zdá se, že něco takového už patří do říše (nesplnitelných) snů... :(

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

In reply to by lujjza (neověřeno)

Trvalý odkaz

ale sádlo v pravém smyslu toho slova dělají v Blažovicích. Je to mňamka. Jo a lívance na něm . delikatesa.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

ema

Díky moc, už jste to někde uváděla a já si to zapsala. Ale - zvlášť v současné situaci - je to pro mě moc daleko.
A popravdě řečeno - raději bych si koupila to sádlo syrové a sama si ho vyškvařila...
Škvarečky, sádlíčko, škvarková pomazánka... Si asi budu muset dát bryndák, abych si necintala do klávesnice...

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

....mají shora určený koridor, ve kterém se mají pohybovat. Určené úzké téma, nabiflovaný text a elektrický náramek ukazující cestu "vřed", levá. Stačil mě rozhovor Xavera s jednou hlídací fenkou z ČT, nezáleží na schopnosti improvizace, ale na schopnosti manipulace v rozhovoru.

Průměrný počet slepic: 4.2 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

Zabijačka v kolonii.
Prasata si držkou ryjí
na svém vlastním dvorku,
řeší každou čorku.
Já jsem tuhle larvu vyryl!
Sežral ji posraný Cyril!
Já jsem vyryl celou brázdu
mám právo na bratrovraždu
a tamhleta holá dupa
povolila přelet supa.
Pepa už je strašně tlustý
sádla má na čtyři prsty
pro toho už jede vlečka.
Moc už nejez, dělej křečka
odkláněj si larvy bokem
každé prase je tu sokem.

Průměrný počet slepic: 4 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

Já ne. Znám jeho mediální obraz a to je méně, než nic. Podívám se do katastru. Majitel. Dotace. Nejdříve musel žádat, z vlastní vůle. Strčit cizímu člověku ruku do kapsy. Představa. Čin. Charakter.... jako každý druhý. Smějící se prase v obleku a kravatě. Chráněné zákonem.

Průměrný počet slepic: 4.7 (13 hlasů)
Trvalý odkaz

Anebo to může být ještě prostší.
Mám zařenou hospodu, bo korunáč.
V mrazáku 130 kilo vepřového vč. drobů, bo jsem nakoupil na hody, které se neuskutečnily, bo korunáč.
Maso v mrazáku časem chytá "divnej čuch", i když mrazák umývám, čistím, obměňuji obsah.
Takže co? Vyhodit? To by byla škoda (a náklady; 130 kilo masa je HODNĚ velká hromada).
Takže obvolám rodinu, kamarády a známé a kdo má odvahu, ať se přijede nažrat a pro vejslužku.
Stalo se.
Uzavřená společnost, v zavřené hospodě, žádná inzerce.
Přijeli, sežrali, odjeli.
Tečka.
Ale protože Mynář, tak aféra.

Průměrný počet slepic: 4.9 (19 hlasů)
Trvalý odkaz

Pane Vidlák.
Docela přesně.
Určitě bych to neodvezl do kafilérky.
Pokud je to prase nad 200 kg,tak je s tím práce nad hlavu a nejde to odkládat,ale rychle zpracovat.
Ještě to jde i teď,ráno jsou mrazíky,masařky nelítají,já osobně v tom nevidím problém,ale jak píše pan Občan,po Mynářovi jedou média,jak slepice po flusu.
Jen bych prosil pana Vidláka,nenavádějte Andrejka,aby nám ty malé chovy neregistroval,nezdanil zabíječky,to už sice tady bylo a někdo tvrdí,že se vracíme k podobné diktatuře,jako za komunistů.

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

za komančů byla sledována všecka selata, jak tomu bylo za "Protentokrátu" a v době pohříchu současné.
A vůbec se nedivím, že naši místní Goroli jezdí pro čuníky do Polska. Tam jim ještě Pánbíček zbytky rozumu zachovati ráčil.

Průměrný počet slepic: 4.7 (6 hlasů)

se sice selata nesledovala, ale povinně se odevzdával krupon.
Hlídali to řezníci, kteří měli povolení pro domácí zabijačky, aspoň teda u nás.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

Pane Targus,
To je tím,že jste mladej a hezkej,tak si to nemůžete pamatovat.
Bylo to v padesátých letech,přímo někdo pověřený,chodil přímo do stavení a sepisoval všechno zvířectvo.
Od toho se odvíjel i kontingent odevzdávat státu,jak rostliné,tak i živočišné produkty,ten krupón bylo povinno odevzdat také a musel mít i určitý rozměr.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

byly povinné odvody privátních zemědělců, neboli období, kdy byl nedostatek potravin. Totéž bylo s kůžemi. Takže v tomto punktu nebylo co řešit.
Pokud máte opačný názor, což je zde na Kydech prozatím ještě přípustné, (ale já vám to brzy se škebloněm zatrhnu!!!), odpovím vám nikoli jednou větou, nýbrž jedním slovem.
POLSKO
Pokud byste nevěděl, která bije, račte se seznámit s výkony polského zemědělství od r. 45 do r. 89. Ale napřed si přilepte zubní náhrady, ať vám nespadnou do oběda.

Mám-li se vyjádřit precizněji, pamatuji s zabíjačky od nějakého konce 60. let a žádného řezníka jsem nikdy nepotkal - bo na co? (hezky česky - proč, za jakým účelem?)
Veškeré práce se dělaly v domácí režii. Rovněž tak se v domácí režii vše sežralo.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

byly povinné dodávky zrušeny. V pomletých hovnech na netu jsem to nenašel. Vypadá to, jakoby se dodávky měly odvádět dodnes.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Pane Targus.
Kdy se přesně dodávky zrušily okamžitě nevím.
Až se rozjely JZD,které vlastně celou výrobu odváděli státu,tak těm několika možná stovek soukromích zemědělců,byly zrušený dodávky,protože a vím to,stejně to většinou nabídl státním výkupnám zpracovatelům.

Zatím bez slepic

102/1981- ZÁKONNÉ OPATŘENÍ Předsednictva Federálního shromáždění ze dne 27. října 1981.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

In reply to by Občan (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pane Občan.
Díky za informaci,sice to bylo potřeba jenom zákonem upravit,co bylo zákonem uvedeno v platnost.
Vím,že už nebyly předepisované dodávky a nijak se na to netlačilo.
Jak víme,všechny soukromé jatky,mlekárny,výkup obilí,mlýny,cukrovary,všechno státní,tak i ten soukromník.mohl přebytky,jenom nabídnout státu

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

nevzpomínám, že by někdo něco odváděl eráru. Dejme tomu, že se tedy faktické a tvrdé vymáhání ukončilo někdy v šedesátých létech. Z dětství tráveného v dosti velké části na vsi si opravdu nepamatuji, že by někdo něco odváděl, ba naopak.
Tzv. kovozemědělci (hovno kovo-, dělali nonstop v železárnách na čtyři šichty) byli tak zblblí z toho, že se musí jen makat, že dovolené vybírali za účelem zemědělských brigád, na nichž fasovali dílem kešovku, dílem tzv. deputát, neboli jednotky metrických centů obilí a brambor, protože to bylo ekonomičtější, než se pokoušet vytřískat něco z místního zoufalství - totiž kamenitých a jílovitých parodií na úrodné záhumenky. Tento deputát ti rozumnější rovnou prodali, ti méně osvícení pak zkrmovali domácí faunou (krávy, prasata, drůbež).

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Na slovensku druztvo v dedine mamky, zalozili v 7? roce, do te doby delali a odvadeli povine, takze tvrzeni ze ne platilo "nekde", ale ne pobecne jak pises ;) To ze v TV apod. rikali, ze druzstva vsude byli 50leta a ne pozdej sjou pohadky pro male deti, realne se zakladali az do 70sadek, vcetne odvodu, ktere byli, ale jak nekdo psal vyse, nikdo uz nekontroloval, ze "jsou spravne", ale kdyz sedeli z minulimy roky, tak se nikdo neptal...

Zatím bez slepic