Zachovat tvář

Autor
Štítky

Když americká vojska v roce 2003 vpadly do Iráku, (protože tam Shaddám měl zbraně hromadného ničení - alespoň jak tvrdila CIA) tak si to samozřejmě odbojovali sami. Ale potřebovali mít nějaké krytí, aby to nevypadlo tak zoufale invazně a velmocensky. Proto si pořídili "koalici ochotných", kteří do toho šli s nimi. Nebylo důležité, zda USácký spojenec zvládne něco vybojovat, ale aby vedle té americké vlajky visely ještě nějaké další.

Ke koalici ochotných se tehdy přidala i naše zemička, protože s USA na věčné časy a nikdy jinak. Nicméně EU i Německo tehdy měli názor poněkud jiný. My veřejnost jsme samozřejmě dostali obvyklou dávku keců o mravnosti, solidaritě vůči spojenci, odsudky vůči krvavém diktátorovi a vizí o růžové irácké budoucnosti, ale naše diplomacie s tím měla slušnou kupu práce.

Jak to zaonačit, aby se přijetím příliš nenaštvali Němci a nebo odmítnutím se příliš nenaštvali USáci? Nakonec to vyřešil Hynek Kmoníček, který českou účast diplomaticky formuloval takto:

Česká republika je nejméně ochotným členem koalice ochotných.

S tím se všichni v podstatě spokojili. USák měl svojí vlajku a česky stejně nikdo neumí a Němec věděl, že my budeme první, komu to nebude recht,  kdyby to šlo do háje.

Diplomat je člověk, který vás pošle do prdele takovým způsobem, že se na ten výlet vlastně těšíte. 

Proč to všechno píšu...

Zachování tváře je základní požadavek každého konfliktu. Pokud někoho někam tlačíte a něco po něm chcete (zpravidla něco, co nechce on), tak nestačí to na něj jen vybalit případně to vymáhat. Musíte mu dát takové východisko, aby se nemusel cítit poražen. Musí mít možnost si zachovat tvář. A čím více budete tlačit, tím více bude protivník zahnán do kouta. A čím více někoho utlačujete, tím je odolnější a zoufalejší, až nakonec z toho zoufalství může i vyhrát. Když v lese potkáte bachyni s mladými selaty, vždycky uteče. Protože má kam. Zažeňte ji do kouta a postaví se vám s takovou vervou, že vám ani kvéry k ničemu nebudou. 

Možná je to střídáním generací, ale v posledních letech mám pocit, že právě tento princip našim mladým moderním a dynamickým jinochům nikdo nevysvětlil. Svým způsobem má mládí právo na jednoduché vidění světa a dostatek energie k jeho proměně. Občas to zafunguje. Ale rozhodně to nezafunguje, když protivník nemá východisko. 

Minář dělá svoje demonstrace, chce premiérovu demisi -  požaduje po svém způsobu spravedlnost, ale nedává protivníkovi žádnou možnost ústupu. Pokud mu Andrej ustoupí, ztratí tvář a bude to jeho konec. Ano, přesně tohle Minář chce, ale nevidí, že to Andrej ze své pozice nemůže udělat. Protože prostě nechce skončit chudý a v base. A protože nemá žádnou reálnou možnost ustoupit, tak o ničem podobném ani nepřemýšlí. 

Stejně tak postupuje Kolář s Koněvovou sochou. Tlačí na pilu a pokud se s tím Rusko smíří, tak ztratí tvář. Ano, tohle Kolář chce, ale už z principu tohle Putin nikdy nemůže udělat. Hřib se úplně stejně přidává s koncem války a Novotný si z tlaku na okolí udělal svůj politický model. Ale všichni dohromady nenabízejí rusákovi žádné východisko. Jen totální porážku. Přesně tohle, ale Putin nikdy neudělá ani o tom neuvažuje, ale o to víc uvažuje o tom, jak se pomstít. 

Uvědomují si tihle všichni, že svým tlakem jen zodolňují své soupeře a pokud budou tlačit příliš, nejspíš se dočkají nějaké skutečné formy boje? Protože své požadavky nastavují tak nekompromisně a robustně, že z toho není žádná cesta ven. Jistě, Rusko má i jiné priorty než tři lokální politiky, ale podívejte... stačila pohádka o agentovi s ricinem a už je to vidět. Pro Putina je z jeho hlediska lepší nechat tyhle tři zabít i za cenu mezinárodního skandálu, než být od nich poražen. Ricinový agent je jen pohádka, ale mohla by se zhmotnit v nějaké opravdové tajné operaci. 

Uvědomují si tihle tři (a s nimi o mozí další) proti čemu vlastně jdou? Myslím, že naši tři pražáci už o tom pomalu přemýšlejí. Třeba jim to dojde a prostě se s Rusy domluví na nějakém kompromisu, který budou moci obě strany prezentovat jako výhru. Je to od nich docela furiantské postavit se před medvědí doupě a házet kameny dovnitř, aniž by měli jakoukoliv možnost se doopravdy bránit, kdyby medvěda naštvali. 

A co Minář? Uvědomuje si, proti jaké síle a jakým možnostem stojí? Je si jistý, že nebude převálcován? Může si být jistý, že jeho stoupenci za ním budou skutečně stát, kdyby si teď pro něj došel nějaký Šlachta a strčil ho do vyšetřovací vazby, protože se našel soudce, který podepsal vazbu... Pár míčů na kontě to jejich hnutí má, to by bylo, aby se nenašly nesrovnalosti v účetnictví. Z toho už je jen krůček k obvinění z defraudace či něčeho podobného. 

Jistě, nakonec se nic nenajde, ale po dvou letech ve vazbě je to vlastně už jedno. Nečas se také znovu nestal premiérem. 

Babiš má také poněkud jiné priority než jednoho zrzka v hnědé košili, ale pokud se bude cítit přitlačen ke zdi, kdo ví, co by mohl zkusit. 

Takže milí kavárníci... zkuste ve vašem boji nabídnout protivníkovi nějaké použitelné východisko... třeba dosáhnete víc. Jenže... to byste zase ztratili tvář vy. Chudák Drahoš musel být proti Zemanovi úplně ve všem a za každou cenu, protože kdyby řekl jedinou větu podle starého ještěra, ztratil by své kavárnické voliče. A po Drahošovi to musejí dělat stejně všichni ti, kteří chtějí nějaký hlas z Prahy. Proto neuspějí. Nenabízejí žádné východisko, jen jinou formu vyhlazení. Neměli by se divit, že se protivník brání a bude to dělat stále vehementněji. Nemá kam ustoupit. Každý ústupek bude vykládán jako slabost. 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.5 (96 hlasů)

Komentáře

vidlakum stala kunda Milose Zemana - Pavel Novotny je primym pokracovatelem zemanovskeho prasactvi v ceske politice.

Kdybyste se prave vy, priznivci Milose Zemana, hned po jeho kundach hlasite a kriticky ozvali, on by toho nechal. A ceska politika by byla slusnejsi. Jenze vy jste ho naopak pochvalili - a ted sklizite ovoce. Vy jste splodili Zemana a prirozenou reakci na Zemana je prave Novotny. Eto vase delo.

Průměrný počet slepic: 1.4 (10 hlasů)

volna si zkus nastudovat pojem "Cimrmanuv srapnel", rozsiri se Ti obzory a pomuze Ti to zapusobit na ridici dustojnictvo

Průměrný počet slepic: 4.6 (9 hlasů)

In reply to by Homer (neověřeno)

Trvalý odkaz

barde,
když sedíte na dně vyschlé hluboké studny, můžete si obzor rozšířit maximálně oškrabáním několika milimetrů skruže před očima.

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

Pussy je kunda. Zeman překládá správně. Chválím.

Novotný je voranguán. Měli by ho vodit po poutích.

Průměrný počet slepic: 4.9 (14 hlasů)

https://cs.wiktionary.org/wiki/kunda#etymologie

Kunda je spíš cunt.(stejný slovní základ, vis výše).

Já bych to přeložil spíš jako píča. Nemá to tak agresivní konotaci a obojí odkazuje na zvíře kočku.

Jsou to ovšem jemné detaily. Dvojku bych mu jen za tohle u zkoušky nedával.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

- je to slovni hricka. Prekladat to jako kudna nebo pica ukazuje, ze Vase anglictina konci u wikipedie a google translate.

Průměrný počet slepic: 1 (3 hlasů)

tvoje skutečná odbornost, scallope: ty jsi odborník na piču! Viď?

Průměrný počet slepic: 5 (11 hlasů)

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

Lepší překlad než píča je kundička. To sedí docela přesně.

Průměrný počet slepic: 2 (1 hlas)

kde slysel? A zmrdy slysel kde? A kdo mu ulozil povinnost to pak zopakovat?

Anglicky rozumite tak akorat jako Kunda nebo Odula. V anglicky mluvenych filmech slovo "pussy" neni nijak mimo - viz napriklad
https://www.youtube.com/watch?v=dUfel9sU-KI
Zkuste si pustit cesky preklad, kunda to nebude, ta ma o hodne vulgarnejsi vyznam.

Nemusite papouskovat kazdou blbost jen proto, ze abyste obhajil lidem volene prasatko.

Průměrný počet slepic: 2.1 (7 hlasů)

Lidem volené prasátko - Novotný - bingo!

Pokud bude Zeman srát lidi z elfího hnízda, tak vykonává svou funkci dobře.

Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)

Zeman řekl "kunda" jednou nebo možná dvakrát do rozhlasu a pytlíci tvého kalibru z toho mají dodnes vánoce.
Pavel Prdel Novotný se jako kunda chová nepřetržitě a jeho oduševnělý a vybraný slovník mu může závidět i kdejaký šlechtic, třeba kníže von Schwanzenberg.

Takže já teď po vzoru Miloše Zemana řeknu "kunda" a budu to slovo adresovat tobě.
Ty můžeš po vzoru svého koktavého idola P.P. Novotného vystrčit na mě prdel, která s tebou ostatně stále je.

Doufám, že jsi spokojen.

Průměrný počet slepic: 4.7 (15 hlasů)

je budoucnost ODS.

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)

opravdová kunda je bohulibě pozitivní zařízení. Ovšem nesmí to být chlap...

Zatím bez slepic

In reply to by střelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

:-))

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

notorický alkoholik, anebo nejaký těžký feťák?
Nějak si nedokážu rozpomenout, jaká droga by na mne musela působit, abych to hodil ptákostraně v kterémkoli období její existence...
Tedy abych pravdu řekl, vlastně tedy napsal, mně k představě o jejím fungování úplně postačilo projet jedním delším pohledem soupis jmen na volební kandidátce.
Co jméno - to exot k pohledání...
... ihned se u mne projevil nacvičený reflex. Začal jsem balit velkou polní a krémovat kanady a dumal jsem, jak vydržím osamocen čtyři roky v pralese.

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

ODS, hned poprvé, asi v 92, průzkum bojem. Pak už jen Sládek a Okamura, nic jiného tu pro lidi nebylo.

Průměrný počet slepic: 4.2 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

dobrá zpráva - po letech už zase naši tři věhlasní muži zafungovali jak je jim historicky přisuzováno a taky Žofinka nezahálela. Není to báječné?

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

2019 - tedy vloni :
Pankrác teplota 9/12 st.C . převážně déšť
Servác teplota 6)9 st.C - přeháňky
Bonifác teplota 5/6 st.C - déšť
Žofie teplota 6/10 st.C - přeháňky
Přemysl teplota 8/15 st,C - ráno zataženo, odpoledne polojasno

Podhůří Beskyd

Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)

to u nás na planinách je to ..... hmm

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)

Takový pěkný, optimistický příspěvek, a já takhle, Slibuju, že se polepším !

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

rčení platí/platívala celoplošně. A taky nemůžete vědět co to je v paneláku při těch 40tkách, sedět s knížkou v koupelně se spuštěnou sprchou, tedy není nic moc. A ani placatej počítač si nemůžete, protože blahodárné vlhko by nezvládl. jo jo....

Průměrný počet slepic: 3.8 (5 hlasů)

Bečvy, Frýdlant, 3nec, Drahošov?

Průměrný počet slepic: 3.5 (4 hlasů)

Tak Lašsko. Kopřivnice, Štramberk

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Přesné, výstižné!
Už ji vidím zcela v zářivých barvách na volebních bilbordech!

Průměrný počet slepic: 4.7 (15 hlasů)

Za to by Nula měl dostat nějakého slepičího Oskara....

Také to vidím na bilbordech v barvách - Nástup ODS s lidskou tváří!

Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)

jestli se to heslo ujme:
"...a tajemství, pro něž lazebníci
umírali jsou na šibenici,
rozešlo se v lid."

Hodně to používejte, všude to pište, a uvidíte: nejpozději o volbách to najdeme i na billboardech :-)

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

Holé zadky měl na svých předvolebních billboardech na Slovensku v roce 2002 Ficův Smer.
https://i.postimg.cc/7hBRSDWN/2002-smer.jpg

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)

To by se dalo využít i při demonstracích, kde by se místo tradičního

"máme holé ruce" volalo

"máme holé zadky".

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Chybí mne Gerdův názor,už se neukázal několik dní.
Trochu jsem zavzpomínal na nicky z Akt.cz.
Jak píše 11150,mne připomíná Řáholeckého pána.
ass,jako neunavný Neo.
Bylo tam dost dobrých přispěvatelů,vzpomněl jsem si i na Karel Mueller,jednou psal o zdravotních problémech,tak nevím.
Pan Godot mne připomíná jeden nick,novinář.
Protože něco cítím v kostech,tak to spojím s tím,jak někdo píše o vaření žáby,nebo jak pomalu stoupá voda.

Průměrný počet slepic: 3.4 (7 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

funguje na ACZ i nadále, pane zemědělče.

Já jsem prvního zmizelého zaregistroval již na ACZ - nějaký pán Hajnej...
To se ještě tenkráte diskutovalo slušně...

Průměrný počet slepic: 2.5 (6 hlasů)

Tak jsem u vas "kretenek", hmm, diky, ale tak je dobre vedet, ze jste nemeli koule to napsat naprimo, ale česka klasika za zadama :D ;)
Super, vědět, že nesouhlasit, je u targuse a jeho kamarada pak člověk "kretenek".

Musim se omluvit jednomu anonymovi, ktery to napsal primo, tem mel alespon "koule", zda se, že jini musi za zády...

Průměrný počet slepic: 2.6 (5 hlasů)

Tak tomu říkám střelit se do vlastní nohy. :-)

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

z ACZ?

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Hajnej je po smrti.

Průměrný počet slepic: 3 (1 hlas)

Co na to odepsat, že jo...

Průměrný počet slepic: 3 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Ano, presne takovy je svet vidlaku. Na kalouskovi musite byt spatne uuuuplne vsechno - jinak zde nemuzete byt uznan za normalniho cloveka. Zadny ustupek nepripustite. Informace v respektu je okamzite a bez moznosti ustupku panem vidlakem odmitnuta jako 'vnucovani bakalomedii' - i kdyby byla tato informace stokrat pravdiva a relevantni k tematu (moje zkusenost z mailove vymeny s panem vidlakem).

Nepripoustite 'tem druhym' zachovat si tvar - a ted se divite, ze oni reaguje stejne. Opravdu jste museli lezt prolezt cely cinsky anal az k obdivu jejich 'stabilizace spolecnosti' pomoci ujgurskych koncentraku? Nemuseli, ale rekl to vas guru zeman, takze jste to okamzite zacali obhajovat. Opravdu jste museli prolezt cely rusky anal az ke smesnemu paposkouvani kremelskych medii, ze na vychode ukrajiny rusti vojaci nejsou - nemuseli, ale tvrdil to zeman, tak jste to obhajovali. Tlacili jste cesko silou do analu vychodnich imperii bez jakekoliv moznosti zachoavni tvare pro nevidlaky ... a ted sklizite, co jste zaseli. A divite se, jak pekne se vam urodilo. ETO VASE DELO.

Průměrný počet slepic: 2.5 (15 hlasů)

Opět poruším své pravidlo o nekomunikování s anonymy a některými troly, ale nedá mi to:
Co to pijete, kouříte, či užíváte? Nebo co jste užívat přestal? :D

Průměrný počet slepic: 3.7 (10 hlasů)

In reply to by Hejtman (neověřeno)

Trvalý odkaz

Říkám to furt - cokoliv řeknete bude použito proti vám.

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)