Zachovat tvář

Autor
Štítky

Když americká vojska v roce 2003 vpadly do Iráku, (protože tam Shaddám měl zbraně hromadného ničení - alespoň jak tvrdila CIA) tak si to samozřejmě odbojovali sami. Ale potřebovali mít nějaké krytí, aby to nevypadlo tak zoufale invazně a velmocensky. Proto si pořídili "koalici ochotných", kteří do toho šli s nimi. Nebylo důležité, zda USácký spojenec zvládne něco vybojovat, ale aby vedle té americké vlajky visely ještě nějaké další.

Ke koalici ochotných se tehdy přidala i naše zemička, protože s USA na věčné časy a nikdy jinak. Nicméně EU i Německo tehdy měli názor poněkud jiný. My veřejnost jsme samozřejmě dostali obvyklou dávku keců o mravnosti, solidaritě vůči spojenci, odsudky vůči krvavém diktátorovi a vizí o růžové irácké budoucnosti, ale naše diplomacie s tím měla slušnou kupu práce.

Jak to zaonačit, aby se přijetím příliš nenaštvali Němci a nebo odmítnutím se příliš nenaštvali USáci? Nakonec to vyřešil Hynek Kmoníček, který českou účast diplomaticky formuloval takto:

Česká republika je nejméně ochotným členem koalice ochotných.

S tím se všichni v podstatě spokojili. USák měl svojí vlajku a česky stejně nikdo neumí a Němec věděl, že my budeme první, komu to nebude recht,  kdyby to šlo do háje.

Diplomat je člověk, který vás pošle do prdele takovým způsobem, že se na ten výlet vlastně těšíte. 

Proč to všechno píšu...

Zachování tváře je základní požadavek každého konfliktu. Pokud někoho někam tlačíte a něco po něm chcete (zpravidla něco, co nechce on), tak nestačí to na něj jen vybalit případně to vymáhat. Musíte mu dát takové východisko, aby se nemusel cítit poražen. Musí mít možnost si zachovat tvář. A čím více budete tlačit, tím více bude protivník zahnán do kouta. A čím více někoho utlačujete, tím je odolnější a zoufalejší, až nakonec z toho zoufalství může i vyhrát. Když v lese potkáte bachyni s mladými selaty, vždycky uteče. Protože má kam. Zažeňte ji do kouta a postaví se vám s takovou vervou, že vám ani kvéry k ničemu nebudou. 

Možná je to střídáním generací, ale v posledních letech mám pocit, že právě tento princip našim mladým moderním a dynamickým jinochům nikdo nevysvětlil. Svým způsobem má mládí právo na jednoduché vidění světa a dostatek energie k jeho proměně. Občas to zafunguje. Ale rozhodně to nezafunguje, když protivník nemá východisko. 

Minář dělá svoje demonstrace, chce premiérovu demisi -  požaduje po svém způsobu spravedlnost, ale nedává protivníkovi žádnou možnost ústupu. Pokud mu Andrej ustoupí, ztratí tvář a bude to jeho konec. Ano, přesně tohle Minář chce, ale nevidí, že to Andrej ze své pozice nemůže udělat. Protože prostě nechce skončit chudý a v base. A protože nemá žádnou reálnou možnost ustoupit, tak o ničem podobném ani nepřemýšlí. 

Stejně tak postupuje Kolář s Koněvovou sochou. Tlačí na pilu a pokud se s tím Rusko smíří, tak ztratí tvář. Ano, tohle Kolář chce, ale už z principu tohle Putin nikdy nemůže udělat. Hřib se úplně stejně přidává s koncem války a Novotný si z tlaku na okolí udělal svůj politický model. Ale všichni dohromady nenabízejí rusákovi žádné východisko. Jen totální porážku. Přesně tohle, ale Putin nikdy neudělá ani o tom neuvažuje, ale o to víc uvažuje o tom, jak se pomstít. 

Uvědomují si tihle všichni, že svým tlakem jen zodolňují své soupeře a pokud budou tlačit příliš, nejspíš se dočkají nějaké skutečné formy boje? Protože své požadavky nastavují tak nekompromisně a robustně, že z toho není žádná cesta ven. Jistě, Rusko má i jiné priorty než tři lokální politiky, ale podívejte... stačila pohádka o agentovi s ricinem a už je to vidět. Pro Putina je z jeho hlediska lepší nechat tyhle tři zabít i za cenu mezinárodního skandálu, než být od nich poražen. Ricinový agent je jen pohádka, ale mohla by se zhmotnit v nějaké opravdové tajné operaci. 

Uvědomují si tihle tři (a s nimi o mozí další) proti čemu vlastně jdou? Myslím, že naši tři pražáci už o tom pomalu přemýšlejí. Třeba jim to dojde a prostě se s Rusy domluví na nějakém kompromisu, který budou moci obě strany prezentovat jako výhru. Je to od nich docela furiantské postavit se před medvědí doupě a házet kameny dovnitř, aniž by měli jakoukoliv možnost se doopravdy bránit, kdyby medvěda naštvali. 

A co Minář? Uvědomuje si, proti jaké síle a jakým možnostem stojí? Je si jistý, že nebude převálcován? Může si být jistý, že jeho stoupenci za ním budou skutečně stát, kdyby si teď pro něj došel nějaký Šlachta a strčil ho do vyšetřovací vazby, protože se našel soudce, který podepsal vazbu... Pár míčů na kontě to jejich hnutí má, to by bylo, aby se nenašly nesrovnalosti v účetnictví. Z toho už je jen krůček k obvinění z defraudace či něčeho podobného. 

Jistě, nakonec se nic nenajde, ale po dvou letech ve vazbě je to vlastně už jedno. Nečas se také znovu nestal premiérem. 

Babiš má také poněkud jiné priority než jednoho zrzka v hnědé košili, ale pokud se bude cítit přitlačen ke zdi, kdo ví, co by mohl zkusit. 

Takže milí kavárníci... zkuste ve vašem boji nabídnout protivníkovi nějaké použitelné východisko... třeba dosáhnete víc. Jenže... to byste zase ztratili tvář vy. Chudák Drahoš musel být proti Zemanovi úplně ve všem a za každou cenu, protože kdyby řekl jedinou větu podle starého ještěra, ztratil by své kavárnické voliče. A po Drahošovi to musejí dělat stejně všichni ti, kteří chtějí nějaký hlas z Prahy. Proto neuspějí. Nenabízejí žádné východisko, jen jinou formu vyhlazení. Neměli by se divit, že se protivník brání a bude to dělat stále vehementněji. Nemá kam ustoupit. Každý ústupek bude vykládán jako slabost. 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.5 (96 hlasů)

Komentáře

Zdravím Vasju.

Průměrný počet slepic: 3.1 (7 hlasů)

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

když jsem začínala učit, staří moudří kolegové mi říkali, že je vždy lepší, když se spletu, přiznat studentům svoji chybu než trapně zatloukat a je fakt, že se mi to ve vztahu k nim /studentům/ vyplatilo. Musím se tady přiznat, že jsem kvapně vlípnula odkaz, který mi došel, týkající se spolupráce českobudějovického Otty Koláře s gestapem, ale pak /pozdě bycha honit/ v konfrontaci s wikipedií musím uznat, že tam trochu nesedí časové údaje a nemohu dokázat, že to byl třeba nějaký strýc či prastrýc. Tedy omlouvám se za svoji ukvapenost těm, které jsem možná uvedla v omyl

Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)

Ale i kdyby byl... za dědu nikdo nemůže. To asi uznáte také. Ne že bych se Koláře nějak zastával.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

ale za sebe ano. A kdyby se prokázalo, že Kolarojc děda byl fašoun, určitou vypovídací schopnost by to mělo. Třeba, že vnouček pokračuje v rodinné tradici. Tradice a postoje se předávají potomkům.

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)

dědkovi lásku k hnědé barvě a ke smrtihlavovi, na mne zase mí předkové přenesli lásku ku kvitu (kořalce).

... a potom si nevypij...

Průměrný počet slepic: 1.7 (3 hlasů)

Že dědek byl kolaborant, to je důležité. Mají to v genech, rodiná dispozice.
Jako třeba v jinejch rodinách se dědí talent pro muziku, pro sport, pro matematiku.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Já to jen chci vědět jistě, kdybych tím někdy argumentoval.

Zatím bez slepic

já někde četl, už nevím, kde, ale určitě to bylo vlevo dole, že to byl pradědeček současného starosty.
byly tam fotky synáčka, tatínka a praděda prakticky ve stejném stáří a jak říkají někteří učitelé, když vidí příbuzného, někoho, koho už učili, bylo to jak přes kopírák...

Zatím bez slepic

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

Komunista Filip zákeřně zaútočil na starostu Koláře. Ten jej počastoval zvířecím titulem a slíbil žalobu.

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)

ta podoba je až strašidelná.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

Proč ne? ;)

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)

In reply to by insegnante (neověřeno)

Trvalý odkaz

podstatu textu bez jakéhokoli problému.

Citace:
Uvědomují si tihle tři (a s nimi o mnozí další) proti čemu vlastně jdou?
Konec citace.

Tak uvědomují, nebo ne?
Samo, že ne.
A o tom je článek. Nikoli o nějaké originalitě oněch (3 + 1) zabedněnců. Originální z nich není ani jeden, leda svou vlastní blbostí, pokud za to dostávají málo, anebo to dokonce dělají zadáčo.

Průměrný počet slepic: 4.7 (13 hlasů)

In reply to by insegnante (neověřeno)

Trvalý odkaz

proc pouzivate takove hnusne oznaceni - "bili kone", kdyz existuje daleko elegantnejsi pojem "obsluzna elita", ktery popisuje prof. Keller ve svych prednaskach ;-)

Průměrný počet slepic: 4.4 (9 hlasů)

In reply to by Homer (neověřeno)

Trvalý odkaz

Bílý koně jsou nastrčené figurky.

Obslužná elita jsou právníci/justice, média, neziskovkáři atd.

Minář nikoho neobsluhuje, on půjčuje jméno. Jeho praví páni jsou buď už diskreditováni nebo by se tímto diskreditovali nebo by diskreditovali svoji agendu. Když bere na sebe jejich aktivity a agendu, tak to není jako kdyby pro ně překrucoval zákony jako právník, vymejšlel lži jako PR-lhář/novinář, dodávali zdání morálních kvalit atd., kteří dělají právě obslužné práce, asi jako gang bankovních lupičů nebo zlodějů aut potřebuje taky řidiče, pozorovatele, tipaře, odběratele lupu, dodavatele nářadí atd.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

In reply to by insegnante (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jak ale může Žid Novotný adorovat spolubojovníky německých nacistů, tomu fakt nerozumím.

Čtěte si životopisy a hodně googlujte.

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Problém těch, kteří provozují diplomacii letadlových lodí (ať už přeneseně nebo doslovně) se jmenuje Arogance (my nepotřebujeme myslet na to, aby mohl soupeř čestně ustoupit a pokusí-li se ustoupit, jen prokáže svou slabost a o to víc zatlačím) a Rozmazlenost z přemíry vlastního bezpečí. Použiji-li téměř čmoudovského přirovnání - jsou to jen nařvaní parchanti co šikanují třídu menších dětí se suitou zbabělců za zády, kteří se rádi přidají, aby se sami nestali cílem.
Aby byl člověk diplomat, musí disponovat empatií či zkušeností, že vám tu nejlepší kostky na stavbu pirátské lodi nechají ostatní děti jenom tehdy, pokud z nich uděláte vážené členy posádky. Ale i tak se vám občas prostě stane, že si musíte hrát s hračkami jinými. Protože když toho kluka s kostkami dnes skopete, zítra vám to vrátí i kdyby jen tím, že zůstanete sám.

Průměrný počet slepic: 4.3 (9 hlasů)

Tomu se jinak říká krátkozrakost.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Diplomacie je na ústupu,prosazuje se jen nátlak silou.
Začnu tím ricinem,proto se zeptám,prochází i kufr,kufřík diplomata,rengenem na letišti?
Pokud ano,tak je jasné,odkud jde první zpráva,Každopádně tam má BIS své lidi a někteří novináři také.
Proto mne napadá,že si naši spojenci,testují své loutky,tyto akce nejsou z jejich hlavy a budou si je vychovávat,třídit,víme už také,že i Hitler byl vyhlídnut,vychováván a podporován.
Ještě k tomu přidám toto a zeptám se,co bylo účelem návštěvy Kubery na Taj-vanu,kdo tu návštěvu zorganizoval,vyjednal přijetí,jednání.Tato akce byla také zkouška ohněm,jestli je Kubera dost pravicoví a dobrá spojenec,proto to možná dopadlo až infarktem,protože to nebyl Kuberův nápad.

Průměrný počet slepic: 4.3 (9 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

i s tím ricinem?

Průměrný počet slepic: 3.6 (9 hlasů)

Nikdy neexistoval.
Přinejmenším ten ricin.

Průměrný počet slepic: 4.6 (12 hlasů)

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

je trestné přivézt si s sebou ricin , když je to léčivo?

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Ládik!!!
Umíte si představit ten mezinárodní trapas,nic neobjevit při zatčení?
Tuto akci spustit,mohly jen osoby mdlého rozumu,co si nevidí ani na špičku nosu.

Průměrný počet slepic: 4.6 (5 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

by nemohli neobjevit. Určitě znají metody.

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

nevím, jak s kufříkem, co má diplomat řetízkem přidělaný na ruce, ale diplomatická zavazadla jako opravdová zavazadla (resp. diplomatická pošta) přes rentgen jdou.
Rentgenáři vidí dobře, co se vozí ve všech zavazadlech, ale za běžných okolností se ty zavazadla, pokud jsou označena jako diplomatická a zapečetěná, nesmí otevřít

Průměrný počet slepic: 4.6 (12 hlasů)

je montážní taška nefachčenka.

Průměrný počet slepic: 4.3 (11 hlasů)

Myslim, že v montážních taškách se propašovalo moc málo drog.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

On se už dá rentgenem zjistit ricin?
Vót kakája uže ve VaklafGavle těchnika!

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)

In reply to by Asfaltový holub (neověřeno)

Trvalý odkaz

z NDR - pardon - z USA nedělají chyby, že ano...
... vjedijou úplně ganc fšecko...

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

In reply to by Asfaltový holub (neověřeno)

Trvalý odkaz

já tedy reagoval, na to jestli diplomatická zavazadla procházejí rentgenem.
Jak to někdo pustí z ruky, může se dít teoreticky cokoliv, tedy i ten rentgen, čuchací psi, atd.
Nebo si zkuste třeba někde vyhůůůhlit, što nibuď takoje "plynový chromatograf". Na většině letišť už něco podobného mají.
Na Havlišti Vency Lahváče Veškrny to asi bude podobné.
Navíc to ani nepotřebují, ani ten rentgen.
Jako v tom Salisbury ten "Nový šok".
Stačí, když páníček řekne, že to tak bylo :-)

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Takový, který by hájil existenci českého národa v podmínkách soupeření velmocí o moc (nad druhým/i). O samostatnost a nezávislost českého státu se nikdo nepokouší usilovat. Diplomat není člověk sám o sobě, diplomat je politik - osoba, na kterou delegovali její voliči právo je zastupovat.
U nás jsou tyto osoby rády korumpovány. Škoda slov, těch byly zástupy. Hnědý minář není ani politik, nikdo ho nevolil. Je umělým konstruktem médií, i těch, placených z peněz lidí, proti kterým vystupuje. Ten s diplomacií nemá společného vůbec nic, to je bílý konyk.
Drahož uměl alespoň stáhnout králíka, všechna čest. Ale novotný umí jen vystrčit prdel a myslí si, že tím ohromí. Některé ano. Tohle není opozice a diplomati, to jsou zrádci.

Průměrný počet slepic: 4.6 (19 hlasů)

dostal dvě skvělé šance, jak konečně pochopit, co je zač Šimon Pánek se svým cirkusem

1/ porodil hnědého Mináře
2/ když bylo zle s koroňákem, probudil se po šesti týdnech a hrdě sdělil světu, že neudělá nic.

Čecháčci, nezapomeňte těmto a podobným PÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍP zas poslat prachy. Být rohožkou, do které si druzí čistí boty, není vůbec špatná věc, tak si to užívejte!

Průměrný počet slepic: 4.5 (15 hlasů)

Zlatá slova. Špánek má jasně udaný směr, ale čacháčci jsou tak otrávení, že už rezignovali.

Průměrný počet slepic: 4.6 (11 hlasů)

nebuďte na Vlka takovej vošklivej!

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

In reply to by Asfaltový holub (neověřeno)

Trvalý odkaz

konto? nebo je dokonce sám Velký Šéf? Tak to mu blahopřeju.

Může zase jet do feferonských lázniček,
za prachy přitroublých lidiček...

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

Nikdo ho nevolil, ale na náměstí a na Letenskou pláň dostal dost lidí.

Průměrný počet slepic: 3.2 (5 hlasů)

In reply to by Andrej (neověřeno)

Trvalý odkaz

Všichni vědí, že výrobky smontované v Mladé Boleslavi jsou předražené křápy hodící se pouze k pumpování peněz z účtu hlupáka, který si něco takového pořídí.
A banda stejně jde a tvrdohlavě ty zmetky kupuje, i když ví, že prodělá majlant. No co by tomu řekli ostatní blbečkové - pardon - lidé (zřejmě ze stejné sociální bubliny)?

Není vám něco nápadné?
Říká se tomu stádní reflex...

Ví, že to je k hovnu, ale stejně tam poleze, protože sousedovic Máňa...

Průměrný počet slepic: 4.2 (11 hlasů)

In reply to by Andrej (neověřeno)

Trvalý odkaz

s paštikou a jabkem. Přes celou republiku. Asi dostali řetězový mail.

Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)

3,14-čusa, kterému je pětaosmdesát.
A průser je, že není vůbec dementní, aby se to dalo mezi slušnými lidmi nějak ospravedlnit...

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

Z druhého od nás tam jel 40cátník ve stylu všude to inzerujou, jdu se tam podívat, něco jako jdu se podívat na Matějskou. (Lepší než dumat o svejch problémech).

Podruhý už tam nešel. Počítám, že ani buřty ani cukrová vata nebyly na výši.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

In reply to by Andrej (neověřeno)

Trvalý odkaz

Nenahnat tam puberťáky, poblblé studenty, neházet vycucanými hausnumery o účasti, tak kolik by jich zbylo? Kolik seriozních lidí kompetentních k vyjadřování se o historii, ekonomii a tématech hýbajícími dneškem, tam bylo, nebo je i podpořilo? Pár stovek zkrachovalých a profláklých politiků, lidí, kteří mají potřebu si vylít žluč ze zmařených ambicí, pár lidí k smrti nenávidících prezidenta, premiéra, příp. jiné úspěšné politiky. O stotisících si mohli nechat jen zdát (a co je to z milionů), to jim sečetla jen masmédia. Stačí si vzít poslední Staromák, kde zaplnili sotva roh náměstí a psali o tisících, které by Staromák musely zaplnit. Až média budou psát po pravdě, pak se jejich číslům možná dá uvěřit. Zatím je to jen kec, snažící se zakrýt prázdnotu těch akcí.

Průměrný počet slepic: 4.9 (14 hlasů)

In reply to by Andrej (neověřeno)

Trvalý odkaz

kde jinde byste se mohli zadax pobavit a zařvat si z plných plic.

Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)

Jo jo. Minářova Matějská.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

In reply to by Andrej (neověřeno)

Trvalý odkaz

kde jinde byste se mohli zadax pobavit a zařvat si z plných plic.

Průměrný počet slepic: 3.5 (2 hlasů)

In reply to by Andrej (neověřeno)

Trvalý odkaz

v demokracii je důležitější dostat lidi k volebním urnám než na pláně. Ale třeba se to už (zase) chystáte změnit...

Průměrný počet slepic: 4.3 (7 hlasů)

In reply to by Andrej (neověřeno)

Trvalý odkaz

Černohorský a spol. zvládl tenkrát, když se táhlo na Strakovku, v pohodě bez jediného přístupu do médií plus/minus 20 tisíc lidi. Dejte mu prostor v ČT a v médiích jako měl a má Minář, stejně tak ho adorujte a on vám vyfikne půl milionový dav proti tomu triu ubožáků levou zadní. Ani na to nebude potřeboval nalejvárnu, jak stát, kam se dívat, co dělat s rukama atd.
Však proto taky si ho lepíte do seznamu vlastizrádců, že?

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Novotný umí hrát poker nebo ho alespoň zafixlovat nebo to bylo praní peněz a maskovaná platba.

https://www.idnes.cz/revue/spolecnost/pavel-novotny-vyhral-800-tisic-v-…

Jeho chování je trochu moc na to, aby působilo přirozeně. Vypadá to trošičku jako role, kterou hraje sice rád, ale jen hraje.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pane Čmoud.
Přesně,
Jak by se P.Novotný mohl soustředit na hru,když neudrží nervy minutu v klidu.
To Janeček je jiný borec,klidně vybílí kasíno v USA.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

ale víte o lepším nenápadném způsobu odměn než tohle. Navíc - to "rozdělení cen" ......

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

To ho nechali vyhrát jen aby se ho zbavili - votravuje a pyskuje tak dlouho až dostane co chce.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)