Zachovat tvář

Autor
Štítky

Když americká vojska v roce 2003 vpadly do Iráku, (protože tam Shaddám měl zbraně hromadného ničení - alespoň jak tvrdila CIA) tak si to samozřejmě odbojovali sami. Ale potřebovali mít nějaké krytí, aby to nevypadlo tak zoufale invazně a velmocensky. Proto si pořídili "koalici ochotných", kteří do toho šli s nimi. Nebylo důležité, zda USácký spojenec zvládne něco vybojovat, ale aby vedle té americké vlajky visely ještě nějaké další.

Ke koalici ochotných se tehdy přidala i naše zemička, protože s USA na věčné časy a nikdy jinak. Nicméně EU i Německo tehdy měli názor poněkud jiný. My veřejnost jsme samozřejmě dostali obvyklou dávku keců o mravnosti, solidaritě vůči spojenci, odsudky vůči krvavém diktátorovi a vizí o růžové irácké budoucnosti, ale naše diplomacie s tím měla slušnou kupu práce.

Jak to zaonačit, aby se přijetím příliš nenaštvali Němci a nebo odmítnutím se příliš nenaštvali USáci? Nakonec to vyřešil Hynek Kmoníček, který českou účast diplomaticky formuloval takto:

Česká republika je nejméně ochotným členem koalice ochotných.

S tím se všichni v podstatě spokojili. USák měl svojí vlajku a česky stejně nikdo neumí a Němec věděl, že my budeme první, komu to nebude recht,  kdyby to šlo do háje.

Diplomat je člověk, který vás pošle do prdele takovým způsobem, že se na ten výlet vlastně těšíte. 

Proč to všechno píšu...

Zachování tváře je základní požadavek každého konfliktu. Pokud někoho někam tlačíte a něco po něm chcete (zpravidla něco, co nechce on), tak nestačí to na něj jen vybalit případně to vymáhat. Musíte mu dát takové východisko, aby se nemusel cítit poražen. Musí mít možnost si zachovat tvář. A čím více budete tlačit, tím více bude protivník zahnán do kouta. A čím více někoho utlačujete, tím je odolnější a zoufalejší, až nakonec z toho zoufalství může i vyhrát. Když v lese potkáte bachyni s mladými selaty, vždycky uteče. Protože má kam. Zažeňte ji do kouta a postaví se vám s takovou vervou, že vám ani kvéry k ničemu nebudou. 

Možná je to střídáním generací, ale v posledních letech mám pocit, že právě tento princip našim mladým moderním a dynamickým jinochům nikdo nevysvětlil. Svým způsobem má mládí právo na jednoduché vidění světa a dostatek energie k jeho proměně. Občas to zafunguje. Ale rozhodně to nezafunguje, když protivník nemá východisko. 

Minář dělá svoje demonstrace, chce premiérovu demisi -  požaduje po svém způsobu spravedlnost, ale nedává protivníkovi žádnou možnost ústupu. Pokud mu Andrej ustoupí, ztratí tvář a bude to jeho konec. Ano, přesně tohle Minář chce, ale nevidí, že to Andrej ze své pozice nemůže udělat. Protože prostě nechce skončit chudý a v base. A protože nemá žádnou reálnou možnost ustoupit, tak o ničem podobném ani nepřemýšlí. 

Stejně tak postupuje Kolář s Koněvovou sochou. Tlačí na pilu a pokud se s tím Rusko smíří, tak ztratí tvář. Ano, tohle Kolář chce, ale už z principu tohle Putin nikdy nemůže udělat. Hřib se úplně stejně přidává s koncem války a Novotný si z tlaku na okolí udělal svůj politický model. Ale všichni dohromady nenabízejí rusákovi žádné východisko. Jen totální porážku. Přesně tohle, ale Putin nikdy neudělá ani o tom neuvažuje, ale o to víc uvažuje o tom, jak se pomstít. 

Uvědomují si tihle všichni, že svým tlakem jen zodolňují své soupeře a pokud budou tlačit příliš, nejspíš se dočkají nějaké skutečné formy boje? Protože své požadavky nastavují tak nekompromisně a robustně, že z toho není žádná cesta ven. Jistě, Rusko má i jiné priorty než tři lokální politiky, ale podívejte... stačila pohádka o agentovi s ricinem a už je to vidět. Pro Putina je z jeho hlediska lepší nechat tyhle tři zabít i za cenu mezinárodního skandálu, než být od nich poražen. Ricinový agent je jen pohádka, ale mohla by se zhmotnit v nějaké opravdové tajné operaci. 

Uvědomují si tihle tři (a s nimi o mozí další) proti čemu vlastně jdou? Myslím, že naši tři pražáci už o tom pomalu přemýšlejí. Třeba jim to dojde a prostě se s Rusy domluví na nějakém kompromisu, který budou moci obě strany prezentovat jako výhru. Je to od nich docela furiantské postavit se před medvědí doupě a házet kameny dovnitř, aniž by měli jakoukoliv možnost se doopravdy bránit, kdyby medvěda naštvali. 

A co Minář? Uvědomuje si, proti jaké síle a jakým možnostem stojí? Je si jistý, že nebude převálcován? Může si být jistý, že jeho stoupenci za ním budou skutečně stát, kdyby si teď pro něj došel nějaký Šlachta a strčil ho do vyšetřovací vazby, protože se našel soudce, který podepsal vazbu... Pár míčů na kontě to jejich hnutí má, to by bylo, aby se nenašly nesrovnalosti v účetnictví. Z toho už je jen krůček k obvinění z defraudace či něčeho podobného. 

Jistě, nakonec se nic nenajde, ale po dvou letech ve vazbě je to vlastně už jedno. Nečas se také znovu nestal premiérem. 

Babiš má také poněkud jiné priority než jednoho zrzka v hnědé košili, ale pokud se bude cítit přitlačen ke zdi, kdo ví, co by mohl zkusit. 

Takže milí kavárníci... zkuste ve vašem boji nabídnout protivníkovi nějaké použitelné východisko... třeba dosáhnete víc. Jenže... to byste zase ztratili tvář vy. Chudák Drahoš musel být proti Zemanovi úplně ve všem a za každou cenu, protože kdyby řekl jedinou větu podle starého ještěra, ztratil by své kavárnické voliče. A po Drahošovi to musejí dělat stejně všichni ti, kteří chtějí nějaký hlas z Prahy. Proto neuspějí. Nenabízejí žádné východisko, jen jinou formu vyhlazení. Neměli by se divit, že se protivník brání a bude to dělat stále vehementněji. Nemá kam ustoupit. Každý ústupek bude vykládán jako slabost. 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.5 (96 hlasů)

Komentáře

Speciálně v Samaře se legionáři angažovali v OBČANSKÉ válce na konci a PO skončení WWI.
Nejedná se tedy o žádné válečné hroby dle smlouvy, nýbrž o hromadný hrob padlých dobyvatelů města. Bojujících za zájmy zločinců jako byl například Kolčak.

Kromě toho v Samaře žádný pomník nebyl odstraněn, protože tam zatím žádný není. A s největší pravděpodobností ani nikdy nebude.

Průměrný počet slepic: 5 (10 hlasů)

je to mimo dnešní diskuzi, ale mne by zajímalo jak se stavíte k 21.8.1968 . Byla to intervence s naslednou okupací ,nebo internacionální pomoc?

Průměrný počet slepic: 1 (3 hlasů)

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

Okupace nikoli.
Vojenská okupace má jasné právní definice a žádnou z nich přítomnost vojsk Varšavské smlouvy nenaplnila už jen proto, že se NEjednalo o vojska nepřátelská.
Ale to Vy zcela jistě víte sám moc dobře.

Průměrný počet slepic: 4.3 (9 hlasů)

Takže to byla internacionální pomoc.

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)

- a skladka neni hrob.

Legionari byli vojaci, kteri bojovali v 1. svetove valce. Clanek 21 smlouvy mluvi jasne - obe strany se zavazuji chranit hroby vojaku.
Rusko se tedy touto smlouvou neridi.

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)

Čirou náhodou jsem u v Samaře u hrobu legionářů byl. Jsou tam. Dali jsme tam věnečky.

Nad Syzraní jsme podjížděli most transsibiřské magistrály. Vlastně dva mosty. Dvě koleje - dva mosty. Ten starší, z roku 1909 má poslední dva východní oblouky jiné. Když se totiž legionáři hnuli na východ, ty dva oblouky za sebou vyhodili do vzduchu. Tak nějak chápu, že je tam moc rádi neměli. Hodili jsme tam do Volhy věnec se stuhou "čest našim dědkům".

Taky jsme se stavěli cestou ve Zborově u památníku bitvy. Je tam deska s nápisem "na věčnou paměť společného boje slovanských národů".

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

Nemusíte se vždy starat o to, aby si druhá strana zachovala tvář.

Římané kašlali na to, jestli si Kartágo zachová tvář. Udělali z něj poušť.

Když posílali Kulínského před soud, taky kašlali na to, jestli si zachová tvář.

Někdy prostě protivník musí skončit v koutě a totálně kapitulovat.

Někdy je dokopnce totální kapitulace pozitivní pro kapitulujícího - protože mu to rozváže ruce, musí uznat realitu jaká je... a pak změnit své chování na adaptovanější.

Vis ta mládež. Dospívající si často myslí, že jsou s rodiči, učiteli atd nějak na roveň a svádí s nima jakési bitvy, aby si vynutili to či ono. Pak, pokud to jsou kluci, přijdou do skutečnýho světa a každej na ně kašle neb jsou "mladej a cucák".

Pokud to jsou holky, tak se podle vzhledu a dalších kvalit najednou ocitnou, aspoň určitým způsobem, na vrcholu potravního řetězce - odkud pak časem zvolna odcházej se zvolna dorůstající konkurencí.

Hřib, Minář a Kolář jsou jen cucáci, co šli za někoho chytat hady.

Průměrný počet slepic: 5 (12 hlasů)
Trvalý odkaz

Vlezl jsem do ODS.
Je to strana s novou tváří
jako Slunce jasně září,
zní zpěv milionů hrdel:
Novotného prdel!
To je naše nová tvář
kolem aura, svatozář,
žádný nudný fijala!
Jak se krásně vysrala!

Průměrný počet slepic: 4.8 (16 hlasů)
Trvalý odkaz

jak moje kamarádka vždy zaúpí nad lidskou blbostí - "ó můj bože, do kohos to duši dal!!"

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

se mezi rusko-čínskou klaku, a zdejší zemanoidy, řečeno velmi mírně, opravdu nehodí.
Ale pěkně vás všechny rozdráždí.

Průměrný počet slepic: 2 (4 hlasů)

In reply to by NO (neověřeno)

Trvalý odkaz

Dyť je roztomilej!
Mně většinou uklidňuje nebo pozitivně naladí.
Jeho názory jsou jedna z mála jistot, které tady člověk má.

Připomíná mi rybku zvanou piskoř v litrové sklenici od okurek. Piskoř má podobný způsob komunikace jako on.

Průměrný počet slepic: 5 (9 hlasů)

je taky roztomilej. Někomu zase může připomínat Dronteho mauricijského, toho z Madagaskaru. Stejný způsob komunikace.

Průměrný počet slepic: 1.6 (7 hlasů)

on je totiž tak trochu jako Pavka Novotný: baví ho na ostatní vystrkovat prdel.
Fakticky by měl k Vidlákovi překypovat vděčností. Kde jinde tohle ještě může dělat? Všude jinde (skoro) je třeba do diskuse se registrovat, tam by měl po pár vstupech UPP. Kdyby to zkusil v hospodě, tak by netrvalo ani minutu a dostal by na piču. Kdyby to zkusil v solidní restauraci, vrchní by ho dal ochrankou vyvést.
Kromě toho, že je vůl, je i nevděčník.

No a pokud jde o rusko-čínskou klaku, tak vezmi na vědomí, že budoucnost je na Východě.

Čína je jediná civilizace, která kontinuálně existuje od starověku podnes; éra komunismu, která věcně vzato skončila konstatováním, že "nezáleží, jakou má kočka barvu, hlavně když chytá myši", je v mnohatisícileté historii Číny jen bezvýznamná epizodka. Čína byla, je, a pravděpodobně ještě dlouho bude císařstvím, kde vládne Syn nebes.

Rusko by mělo Západu za sankce srdečně poděkovat: konečně důvod odložit stakan vodky a uvědomit si, že v surovinách má vše, co soběstačná země potřebuje, a že má potenciál své bohatství využít - a hlavně - před chtivým a věrolomným Západem si je ubránit. Však to taky západní politiky pěkně xere.

Nějak se s tm srovnej, můžeš-li.

Průměrný počet slepic: 5 (11 hlasů)

Syn nebes z Náměstí nebeského klidu. To známe.

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)

In reply to by NO (neověřeno)

Trvalý odkaz

Neznáš, jen jsi o tom slyšel nebo četl. Znáš hovno.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

Aneb počátek stabilizace společnosti.
Prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro čínskou státní televizi CCTV řekl, že nejel do Číny poučovat o lidských právech, ale aby se sám naučil, jak stabilizovat společnost.

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)

ani mě to nezajímá.
Co dělali soudruzi údajní demonstranti půl dne předtím, to jsem viděl na různých záznamech, nejen těch čínských. Tohle by beztrestně neprošlo nikde na světě.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

že celá Německá unie obchoduje se zemí, na kterou bylo uvaleno a NENÍ doposud zrušeno hospodářské embargo právě za onen masakr na Náměstí nebeského klidu.
Povídejte, přehánějte, soudruhu veliteli škebloňů.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

opravdu mnoho, i tu stabilizaci společnosti. V Číně jsem byl mockrát, a vždycky jsem tam viděl mnoho pěkného: spokojené pracovité lidi, sportující národ - od předškoláků po stoleté staříky, slušně vychovanou mládež. Při každé mé návštěvě měli něco nového a lepšího než minule: letiště, hromadná doprava, občanská vybavenost.

Je pravda, že jsem tam neviděl zapálená auta, feťáky, vybydlená sídliště a vůbec bordel. Číňan ví, že když se přičiní, zítra se bude mít líp než dnes. To je příznak stabilizované společnosti.
Takže pokud se chtěl Miloš Zeman naučit, jak na to, já mu fandím; a jestli ty s tím máš problém, je to problém tvůj.

Zatím bez slepic

- a k "podekovani" zapadu pridalo duchodovou reformu, ktera mu zajisti, ze na duchody se bude utracet min a min. Zvysenim duchodoveho veku v dobe, kde prumerna doba doziti je v Rusku mnohem mensi nez na proradnem zapade, se zajisti to, ze zivych duchodcu zas tolik nebude.

No proste Imperium kraci od uspechu k uspechu, to je jasne. Jen lidi to moc nechapou a proud emigrantu smeruje z ruska na zapad a nikoliv naopak.

Průměrný počet slepic: 2.1 (7 hlasů)

Rusové pijí méně než dřív, říká WHO.
2. října 2019 15:03
Přestože Rusko má nepochybně zaslouženou reputaci alkoholové velmoci, statistiky Světové zdravotnické organizace (WHO) ukazuje na jednoznačně klesající trend, co se spotřeby lihovin týče. Zároveň se za posledních dvacet let zvedla délka života mužů o 11 let. Své zásluhy na tom mohou mít vládní opatření i sportovně založený prezident
Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/rusko-alkohol-spotreba-svetova-z…

Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)

Rusko se se světově nejvyššími denními přírůstky počtu nakažených covid-19 blíží Španělsku.
15.5.2020
„Ruský zázrak“ nízké smrtnosti má prozaické důvody. Rusů na koronavirus patrně umírá daleko více, než tvrdí Kreml
Kirill Ščeblykin
Za chvíli dožene USA.

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)

ty mrtvoly v noci tajně počítat, viď že jo.

Co ty seš za borca...

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

Oficiální spotřeba klesla, nelegální pálení stouplo :-))

Dnešní očekávaný věk dožití je 67 let u mužů, jejichž důchodový věk má podle Putinovi reformy postupně vystoupat na 65 let. Mezitím to z těch 67 trošku stoupne, ale i tak moudrý Putin zařídil, aby si rusové moc důchodu neužívali!

Průměrný počet slepic: 1 (2 hlasů)

Je to jednoduchý. Gdo může. jede si pro ukradený majetky tam, gde zmizely. Že to je na západ od Ruska, no, gdo za to může?
Vůbec netuším co by na to řekli třeba Egypťani, kerým vykradli můzea a HisTórici jim tvrděj, že sou potomky stavitelů pyramid. A voni vo té době vědí totální howno. Ani nevědí jak udělat malou pyramidu. Muheeeee

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Neodřekl si přehlídku 9. května.
Pod záminkou, že je antifašista a syn partyzána.
Ještě navíc se domnívá, že Bělorusové se v rámci Rudé armády podíleli na osvobození Československa.
Účast nekonzultoval s ministerstvem zahraničí a když se ho na to zeptalo, sám rezignoval.
Resort diplomacie důrazně odmítá jeho tvrzení o tendenční diskreditační kampani, vedené proti jeho osobě.
(O netendenční diskreditační kampani se resort nezmińuje).
Kdyby byl Migaš flexibilní, mohl tvrdit, že se přehlídky zúčastnil na protest proti falšování slovenských dějin, jako syn proamerického partyzána, vítajícího americké vojáky, osvobozující Banskou Bystrici - a mohl dovyslancovat do důchodu.

Průměrný počet slepic: 4.9 (9 hlasů)

zúčastnit se 9. 5. v Bělorusku přehlídky, když zřejmě zrovna v té době předseda parlamentu Boris Kollár, prezidentka SR Zuzana Čaputová a premiér SR Igor Matovič na Bratislavském hradě slavnostně podepisovali "Deklaráciu o zahranično-politickom smerovaní SR".

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Oni se Smějí dokonce i podepsat?

Ne, že se smějou vtipu, ale že jim dovolili se i podepsat...
No to jsou věci...

Průměrný počet slepic: 4 (2 hlasů)

další možnost - že museli, nebo možná spíš "museli", dyť je to přece slib věrnosti EU, NATO a USA... (na pořadí netrvám)
A von jim nějakej velvyslanec (stará nemoudrá struktura) do toho jejich krásného nového moderního směřování hodí vidle. No totok! Copak tohle se dělá?

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

moc prudí. Začínají sem nasazovat různé typy rozbíječů diskuzí, na náhodu nevěřím. Na každého funkuje něgdo jinej. Jen jsem ještě nepřišál na to, čímžeto jsou zdejší diskutující vstupujícím blboňům nepříjemní. Esi se nám nějak nemění situace na trhu a trošku nestoupá nervozita, či co.

Průměrný počet slepic: 4.2 (6 hlasů)

tom, kterak rozdílím - co rozdílím - doslova rozsévám bezplatně mezi dělný lid svá nebetyčná moudra a dobré rady!
A chtějí rovněž něco málo polapat.
Jen se podívej na škebloně, jak nám tu vyrostl, zmoudřel a zkrásněl. Prostě doslova omládl, proměnil se z pitomého blbého a trapného šutru v opravdový démant našich kydacích seancí!
A to všechno jen zásluhou vděčného přijímání mých dobrých rad a skvělých idejí.
Vidíš sám, jak lehká je cesta k nápravě tvé mysli, přidej se k těm mamlasům a vbrzku budeš rovněž krásný, mladý a chytrý a budeš ozdobou každičkého diskuzního klubu či fóra.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

1 ruský rubl rovná se
0,35 česká koruna
15. 5. 21:33 UTC

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Gdybych byl panský rezident, zajedu z kopca s panskou ochrankou na Prahu šest a kouknu, kolik tam je prasat. Až bych to zjistil , odjel bych s panskou ochrankou na hrad a udělal bych prohlášení.
"Lide český, máme na Prahe šest, například dvě, tři, prasata , gdy si přejete udělat zabíjačku". A v sečítání by vyšlo datum zabíjení. Hotové.

A blboni by se mohli věnovat jiným tématům, například vlastním potřebám, keré jim žádné pražské prase nesežere. Heh

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Zemanovi bych dal do ruky tři pruty. A sledoval bych co by s něma udělal.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

Upletl pomlázku ? ;)

Zatím bez slepic

tak bych ty pruty, každý jeden -
- přerazil o Hřiba
- přerazil o Koláře
- přerazil o Novotného

U Novotného je to ovšem trochu škoda. Toho je potřeba umlátit násadou od KOŠTĚte, aby si ten otrok těsně před smrtí uvědomil, kde je (bylo) jeho místo.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Vážení
Pokud jste zaregistrovali, Scallop a pár dalších přesně útočí na Vaše postoje, zkušenosti, přesvědčení a životem vybroušené zásady, které tvoří integritu Vaší osobnosti.
Jsou velmi vynalézaví ve způsobu, jak dosáhnout svého cíle, což je vyvést dotyčného z rovnováhy a reagovat více či méně emotivně
Zdánliví hlupáci, ale Vaší reakcí získávají to, co potřebují.
Jediná a účinná odpověď je NEREAGOVAT a pro zachování psychické hygieny prostě ty hajzlíky nečíst.
Uvědomte si, že pokud vstupují do diskuze o vlastní vůli, jsou to existence které jsou vnitřně neuspokojené, patřící k morální spodině. Pokud dostávají bakšiš, mají i hmotné povzbuzení.
Nekrmte je, až vyhládnou, bude legrace.
Jinak, že Scallop volil Gazdíka, i to svědčí, k jakým duševním velikánům tíhne.

Průměrný počet slepic: 4.6 (11 hlasů)

Vono je to se vším úplně jinak. Fšichni testujou v terénu test branou. Vono je docela pro ně důležitý vědět gde se krade nejvíc a potřebujou znát souřadnice, směr jih, sever nebo západ a východ. Jak je ta brána nastavená a kudy se dá podlízt. A voni sledujou jen na jaké straně té brány se zrovna sypá a co za sypání de legálně pořídit. To je podstatné pro blboně a přestupníky. Na jedné straně se přidělují podíly z tributů a ti chytří a zásluhoví nebo jak to říct, vzdělaní, mají natažený pracky tam. Ti línější se tam rovnou nastěhujou, ale máme štěstí, že náš předseda vlády se tam eště neodstěhoval. Asi to eště odkládá dokud se nezačnou přidělovat podíly našim synům a dcerám. Takže eště neví co dělat a tak hraje s ostatníma největšíma národovcema sedícíma ve škamnách parlamentní kantýny vole lehni.

Průměrný počet slepic: 4.3 (7 hlasů)

In reply to by Pek (neověřeno)

Trvalý odkaz

teď jste nás málem urazil! :-)
Aby něco jako Scallop narušilo integritu osobnosti, musela by mít takováto osobnost odolnost a konzistenci cukrové vaty.
Co by si pak takováto osobnost počala při setkání s inteligentním mizerou Kalouskova formátu ?

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

se mu to stalo?

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

já vím, máte měkké křesťanské srdce, dokážete politovat i škebli, ale naproti tomu - někoho škebla volit musí!
Zaplaťpánbu, že je to, omlouvám se za to sprosté slovo, gazdík.
Představte si (ryze hypoteticky) že někam kandidujete a dozvíte se, že vás volil škebla!
TO by mnou hluboce otřáslo, začal bych spytovat, jestli jsem nezblbl v takové míře, že už začínám být skalopům sympatický a propadl bych skatologii.
Škebla vykonává špinavou voličskou práci za nás za všechny!

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

In reply to by Asfaltový holub (neověřeno)

Trvalý odkaz

Děkuji Vám, pánové, děkuji.
Dnes budu klidněji usínat :-))

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)