Slunce je výhoda

Autor

Vidlákov se nachází v nejsušší částí České republiky. Průměrný roční úhrn srážek je zhruba 450mm. Pro porovnání - za poušť se považuje místo, kde naprší do 250mm srážek za rok. Z tohoto hlediska je náš region čiročirá step. Stromy zde mají problém s hledáním vody, protože zde jsou místa, kde je půda suchá do značné hloubky. Problém sucha se v posledních letech zvýraznil, protože srážek sice neubylo, ale přestaly padat rovnoměrně. Letos například napršelo 20. března a pak až v květnu. 

Šest týdnů bez jediné kapky se na zemědělství samozřejmě podepíše. Nota bene, když se to děje v kritickou část roku - tesně po zimě, kdy se sází a seje a česrtvě vyklubaná rostlinka je křehká a snadno zajde. 

Ale... zase tu máme hodně slunce. Je tu tak teplo, že rjačata i papriky nepotřebují skleník a dají se pěstovat přímo na poli ve velkém. Máme tu velké plochy písčitých půd, kde se dobře daří cibuli a česneku. Máme tu vynikající sopečnou půdu na které se daří vinné révě a leckteré viniční trati mají lepší podmínky než ve Francii. 

Nejde samozřejmě jen o teplotu, ale také o počt slunečných dní, které jsou důležitější než průměrná teplota, kterou mají třeba u Děčína ještě vyšší. Ale nemají tu stabilitu slunce. 

O úrodě u nás rozhoduje jedna bouřka. Pokud na konci května či začátku června přejde fronta, je úroda rekordní. Pokud zrovna nezaprší, je úroda podprůměrná. Jsme region extrémů. O našem zemědělství rozhodují maličkosti. Jeden mrazík v květnu, který letos naštěstí nebyl, jedna bouřka v červu, která snad bude, srážky v prosinci a v lednu, které letos byly... a tak vůbec.  

Není to samozřejmě nic nového. Všichni známe vzpomínky našich otců a dědů o extrémním suchu z roku 1947, známe povídání o zašlých vinohradech z válečných zim, měli jsme tu povodně tak velké, že to způsobilo největší jihomoravské důlní neštěstí v Šardicích. 

Tohle všechno jsem samozřejmě nezjistil já. Naopak, já si to jen přečetl, vyslechl a vzal si to k srdci. Přede mnou už tu bylo dost chytrých lidí a kupodivu byla doba, kdy tito chytří lidé měli zelenou. A tak vznikly jihomoravské závlahy, které existují dodnes. Google vám řekne, že existuje firma Závlahy Dyjákovice, která zprivatizovala všechny závlahové stavby z dob předchozího režimu a část jich provozuje dodnes. Není to malá plocha. V regionu zavlažuje 14000 hektarů. Pro zajímavost to představuje ve vrcholu sezóny 5 kubíků vody za vteřinu čtyřiadvacet hodin denně a sedm dní  v týdnu. 

V době výstavby toho bylo podstatně více. V celém regionu najdete stoky i kanály, které jdou dokonce nad silnicí, aby dovedly vodu na příslušné plochy.  Hodně z nich je už nepoužitelných, ale dodnes jde o úctyhodné dílo skládající se z jezů, vodních nádrží, přečerpávacích stanic, páteřních stok a dalších objektů. 

Slunce není nepřítel. Jen stačí s vodou hospodařit. Už dávno předtím, než novináři objevili sucho, se na tomto problému pracovalo. Koneckonců je hřích nechat ladem dobrou půdu a ohromné množství energie ze sluníčka nazmar. Plocha je dostatečná pro spotřebu zeleniny na celé moravě. 

Samozřejmě neskončilo jen u závlah. Hned vedle se postavily konzervárny a zavařovny. Dnes už povětšinou zrušené. Kdysi ale nejenže všechno vyrostlo ve vynikajících podmínkách, ale všechno ze zpracovalo a prodalo. 

Proč to všechno píšu... 

I letos samozřejmě máme sucho. Už jsme ho tady mockrát probírali a řešili jsme jeho příčiny z mnoha stran i pohledů. Vlastně to sucho řeší všichni. Dokonce i na pražáky už to přišlo... 

Ministesrtvo zemědělství už vlastně poslední roky nedělá nic jiného. Jen někde nachází peníze na boj se suchem. Toman i všichni předchozí, ať zprava nebo zleva, všichni každý rok cpou miliardy do sucha. 

A žádná nová závlaha zatím nevznikla...

Vznikla sice kupa různých bažin, vsakovacích rybníčků, vznikly různé poldery, území ponechaná přírodě, ekologové jsou nadšení a novináři o tom píší každou chvíli. 

Ale... jinak se nevyřešilo nic. V našem regionu bylo přírodě navráceno 1% plochy, jestli vůbec. V dolinách udělali hrázičku, roste tam rákosí, skřehotají žáby kolem toho se natáčí reportáže a dělá se z toho recept na záchranu. 

Pole jsou suchá pořád stejně, závlahy Dyjákovice nemají peníze ani na pořádnou údržbu natož na nové investice, nic se nedá postavit, protože všechno je neekologické a všechno narazí při stavebním řízení na odpor. Vzniklo pár bahnisek, což jinak ečeno znamená, že část dešťové vody neodteče do řeky, ale vypaří se. Jinak nic. 

Kdybychom spočítali ty miliardy na boj se suchem, které jsou vlastně jen další dotací díky které zemědělci poplatí svoje závazky, tak za ty miliardy jsme mohli mít pod závlahami celé Polabí, které se tak jmenuje proto, že středem teče Labe, což je i za dnešního sucha ohromná spousta vody. Mohli jsme brát přesně tu vodu, která vyteče z našich záchodů, projde čističkou, nateče do řeky a pak odteče do Severního nebo Černého moře. Mohli jsme jí už dávno zavlažovat statisíce hektarů a pěstovat na nich tu nejlepší zeleninu i jiné plodiny. 

Posledních deset let se na boj se suchem dává peněz pořád víc. Ale nic z toho není. Poslední opravdovou závlahu postavili ještě komunisti. 

Ostatně co si budeme povídat... Vidlákov má svojí čističku, kam ročně přiteče 300 tisíc kubíků vody z vidlákovských domácností. Pokud jste u čističky a vydáte se kterýmkoliv směrem, jdete minimálně dva kilometry po poli. Čistička má velké zásobníky na vodu, které jsou mimo provoz, protože ve Vidlákově zkrachovala už dávno továrna na zpracování ovoce. Ale pořád jsou to nádrže na tisíce kubíků vody. 

Hádejte kolik je na čističce čerpadel, které by zásobovaly nějaké ostřikovače kolem. Ani jedno přátelé. Veškerá odpadní i dešťová voda prostě jen odtečou do Moravy a pak do Dunaje. 

Když posloucháte Šimona Pánka, jak pomáhají v Africe, tak nikdy nezapomen zdůraznit, že je třeba domorodce naučit "lovit ryby". Když mu dáte rybu, vyřešíte jeho hlad na jeden den. Když ho naučíte lovit, vyřešíte jeho hlad na dlouho. My to ale u našich zemědělců děláme přesně tak jak nemáme. Dáme jim peníze. Oni z nich zaplatí svoje závazky a další rok bude jejich pole vypadat zase stejně. 

Proto se nikam nikdy nedopracujeme. Proto bude všechno pořád stejné. Těch několik nových rybníčků nás nezachrání. Nenajíme se z nich....

 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.6 (107 hlasů)

Komentáře

Pamatujete si Arnošta Pátka, Pavla Horňáka, Lunetic?

To jsou umělci pro teenagery. Pak teenageři dorostou, začnou mít skutečný starosti, málo času a další vlna teenagerů ostentativně kouká jiným směrem, protože se chce odlišit nejen od rodičů, ale i předchozích teenagerů.

Kdo má co říct (nebo aspoň konexe či šikovnýho agenta), ten přežije a může mít celoživotní kariéru, ostatní zapadnou. - Rocker na nadupaný mašině trhající živé holubice zubama je zajímavá podívaná i když mu je šedesát. Nějakej producentův produkt odejde s módou a nahradí ho něco neokoukaného.

Proč přežil Nohavica? Protože je upřímnej. - Proč Hutka umělecky živoří? Protože opakuje, co se říká kolem, a tak není autentickej. - Chvíli to vypadalo, že oba zpívaj protestsongy, jenže Nohavica zpívá, co ho lidsky oslovilo a někdy to společnosti brala jako protest (ať z jedný či druhý strany) a Hutka protestoval aby protestoval, dál tam nic nebylo. Dokut protestování samo o sobě táhlo, tak s tím vystačil, když je součást a tvář vládnoucí kasty, tak to netáhne, protože protestuje v podstatě sám proti sobě, i když to neví.

Otázka je, jestli je Minář loutka, co se okouká, nebo v něm je něco autentického. Kdybych měj falešnej pětník, tak ho na něj klidně vsadím, ale víc ne.

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

In reply to by insegnante (neověřeno)

Trvalý odkaz

Minář v boji proti suchu? Chcete nás vyděsit? Povedlo se! Jestli zrovna Minář bude bojovat proti suchu, tak to má sucho vyhrané!

Průměrný počet slepic: 5 (11 hlasů)

Bude bojovat demonstracemi proti vládě, že nic neudělala aby pršelo. Ale jen do doby, než se do vlády dostane ten pravý, pro něhož ty demonstrace dělá.

Průměrný počet slepic: 4.7 (12 hlasů)

Ve státech, kde se prosazuje filantropické kritické myšlení a filatropická občanská spoečnost, je tohle přece naprosto normální. CCN si zve Grétu na expertní debatu o Covidu-19, česká Gréta Minář bojuje proti suchu.

Nadčasový O. Sekora:

Odkud se bere v kašně voda
Když měli Kocourkovští kašnu, čekali, až se naplní vodou.
"Nic si z toho nedělejte, že je prázdná. Ani se nenadějeme a bude v ni voda jako v každé jiné kašně", těšili se, neboť dosud všechny kašny, které viděli, byly plné vody.

Jak dal starosta zahánět bouřku
"Hm, nějak to uděláme", upokojil se starosta. "Jděte do kostela na kůr pro basu a sežeňte mi na Bleší kopec největší bručouny z obce."

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

Minář hledá další agendu, na kterou by mohl dostat prachy.
Třeba osvěta, přednášky..

Jinak bojovat proti suchu nemůže. Leda, že by předtancovával ostatním z tribuny na Letné dešťový tanec. Ten zaručeně funguje. Indiáni ho tancovali a skutečně, dříve nebo později, déšť vždy nakonec přišel....;)

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

jak kde. U nás na jílu nejde kopnout krumpáčem, ale praskliny jsou 3cm široké. Nemusí se kosit, není co. Zavlažovat je potřeba nejdříve hrdlo, až potom rostlinu.
Naštěstí letos už trochu káplo a nebude rok 2015.
Není všude úrodná půda, jako ve Vidlákově. Tady zemědělci končí s obilím a nechávají trávu, aby měli pro zvířata trochu sena na zimu.

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)

Jediná odpověď na těžké jílovité půdy je kompost.Vyrábět si průběžně ze všech možných organických odpadů kompost a tím neustále zúrodňovat své políčko. Není to řešení pro velké polní lány, tam se musí pracovat s organikou, jak to již několikrát popsal Vidlák, ale pro zahrádky v těchto podmínkách je to nejlepší postup, jak něco vypěstovat, neudřít se k smrti a také spotřeba vody na takové půdě je řádově menší. Je třeba nechat pracovat mikroorganismy za nás. Ukaž mi jaký máš kompost a já ti řeknu, jaký jsi vidlák.

Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

se suchými potoky by vypadalo zajímavě. Budoucnost vidím v křovinách a kaktusech, v sukulentních lesích. Ze zvířat budou oblíbeni hadi, připomínající salám. Studnaři budou rekvalifikováni na hrobaře a matrikáři zajdoz na úbytě. V první linii odejdou herci a zpěváci, za nimi zástupy politologů a novinářů, poslední odejdou suchomilové. Neodejdou za lepším, ale do hrobů.

Průměrný počet slepic: 4.5 (11 hlasů)

a kvašené modré agáve; z kaktusů asi kaktusovice - to bych se musel poptat v nějakém arboretu, co je dobré.

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

Ne, že někdo začne šlechtit opuncii pivonosnou! Na tom už pracuju - vidím to tak že listy bude držet vodorovně a na list postavím jedno plechovkový.

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Napínám ucho.
Hrobové sucho.
Z potoka se práší
jedou papaláši
na obhlídku kraje.
V dáli pastýř hraje.
Ať neumře hlady
pase státní hady
v stínu saguára.
Kolem voní škvára.
Ano, bylo líp
když pod květy lip
třpytila se rosa
zněla píseň kosa,
když pojízdná prodejna
nebývala prodejná.

Průměrný počet slepic: 4.6 (18 hlasů)
Trvalý odkaz

Rychle vstávej ženo!
V lídlu mají seno!
Týden Brazílie.
Občas jim tam lije.
To si dneska dáme!
Však už vypadáme
jak ti Etiopi
nevím, co tam tropí.
Orají tam kyjem
a my si tu tyjem.

Průměrný počet slepic: 4.7 (13 hlasů)
Trvalý odkaz

Když pomineme soli a bor, což nám prokázali Izraelité, že to je dlouhodobým zavlažováním odpadní vodou problém,

tak Vidláku, má to jeden, ale velký problém, ty tak nějak žiješ v tom, že to co vypouštíš do kanalizace, tak do ní +- autobus vypouští zbytek populace...
Ber si, u vás v rodině, kdo používá hormonální antikoncepci, kdežto ve zvytku populace? A když ta populace jde čurat, tak to máme v kanalizaci a to nikdo nevyčistí a dostane se to do pole nebo prosákne do spodních vod a najdednou máme problém.
Přidej antibiotika, protiplísňové, psychostymulanty atd. a to vše bys vykropil na pole.

Ano, lze to docela slušně čistit, ale to znamená, že vše co se postavilo po revoluci za čističky, udělat znovu (výměna technologie), ale jaksi osobně nevěřím, že to sto pro vyčistí, takže se jenom zvětší interval než se to projeví. Ale zase, když je sucho a hlad, tak se přijme, že budou oběti (ale to by se musela zvýšit porodnost, aby byli kde brát...)

Průměrný počet slepic: 4.6 (12 hlasů)

To je vodou mořskou, odsolenou.
Jenže to, co jim leze z desalinačních fabrik, je v podstatě destilka se zbytky soli. Na což přišli až po několika letech, kdy jim v oblastech používajících odsolenou vodu začali hromadně mřít soukmenovci na infarkty.
Takže teď stojí na konci desalinační linky týpci s lopatkami a přihazují do vody to, co by cca mělo být v přirozeně sladké vodě. Asi ne vždy trefí správné množství...

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

Nevím, já četl něco jiného:
https://voda.tzb-info.cz/likvidace-odpadnich-vod/18496-je-recyklovani-v…

Cituju z toho:
O to důležitější a významnější je skutečnost, že v posledních 3 letech zjistili v Izraeli, že trvalé použití odpadních vod vyčištěných standardními technologiemi vede po několika letech k problémům výnosu plodin a střídání recyklované závlahové vody a vody z přírodních zdrojů bude zjevně nezbytné.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

A zalévají s tím úplně všechno.
To musí být ňamka...

Také zajímavě nakládají s odpadními kaly:
https://english.alaraby.co.uk/english/indepth/2017/12/8/waste-bank-isra…

Průměrný počet slepic: 3 (1 hlas)

Problémem u vyčištěných odpadních vod jsou tzv. mikropolutanty. To jsou právě zmiňované zbytky léčiv, antikoncepce, drog apod. Běžný upravárenský proces nemá šanci uvedené zachytit nebo zlikvidovat. Dnes prakticky vše skončí v moři nebo na poli při závlahách. Z toho důvodu je skutečně používání recyklovaných vod silně problematické. Nezbývá v tom případě dovybavit ČOV o čištění na membránách a výstupní vodu prohnat přes UV jednotky. Tím se dlouhé řetězce organických molekul rozbijí na prvočinitele.V akvaristice se uvedené běžně používá a na ryby to má kladný vliv.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

In reply to by pragmatik (neověřeno)

Trvalý odkaz

Prohnal bych odpadní vodu membránovým filtrem (reverzní osmózou) a zbytek špinavé vody pustil do otevřené odpadní nádrže, aby se odpařila. Pevný kal pak vysbírat lopatou. Vhodná činnost pro zadržené teroristy.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ano je to přesně tak. V případě reverzní osmózy, to je ten nejtvrdší čistící proces, kdy na výstupu mám demi vodu a v oplachových vodách je všechno to koncentrované svinstvo. Byla by to skvělá práce pro teroristy, ale to nám bohužel nevyjde. Takže musíme opět zůstat u klasických technologií, v tomto případě u odparné kolony. Jestli se k tomu obecně přistoupí, pak nám zdraží stočné odhaduji tak minimálně 3x až 5x. Mám obavy, že se toho opravdu někdo chytne a opět máme ,co jsme chtěli.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Skončil stav nouze.
Tak to je mi líto,
moje vitalito,
teď už žádné potlachy
budeš muset do fachy.
Zase stíhat termíny
zlehka šlapat na miny -
mohly by ti urvat nohu.
To už dneska těžko mohu.
Zvykl jsem si na nouzi
válenda mě popouzí.
Proč se hnát za mamonem
všechno dělat nahonem
když si můžu v klidu
užít nouzi, bídu.

Průměrný počet slepic: 4.8 (6 hlasů)

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

Zívnul jsem dlouze.

Průměrný počet slepic: 4.8 (12 hlasů)
Trvalý odkaz

Mimo téma zemědělství, ale opět Covid:
https://www.info.cz/svet/svoboda-lze-moskva-o-covid-19-ruske-statistiky…

Ves skratce, rusáci, ty šmejdi manipulují prý statistikou, protože manipulace znamena, že počítají jenom ty co umřou přímo na Covid ;) Dokonce, tímto vysvetluje, že rusko se dělá lepší vé statistikách jak říše...
Osobně, bych po autorovi chtěl pak vysvětlění, jaktože mu nevadí, že přesně jak blbej ruskák, to počítá chytrej nadčlověk, takže blbej ruskák se dělá lepší, že kopíruje nadčlověka NEBO bude problém, že nadlidé mají horší výsledky a halvně, že se musí kopnout do rusáka?

No minimálně víme, že je to kopie článku BBC, takže blbost kvete v Británii (tam odolávají bojové látce policisté, ale ne bývalí agenti ruska :D, takže tam budou ještě větší nadlidé jak v říši) a hlavně, Svoboda co psal článek, umíá pouze paste copy, ale kromě překladu nerozumí obsahu a neví jak se počítají mrtví v okolních státech, takže dokázal, že měl zase pravdu Zeman, novináři jsou vvětšinou blbý/hloupý/tupý, ALE politicky uvědomělí, takový politruci..

Průměrný počet slepic: 5 (12 hlasů)

Na Rusa se holt hodí každý klacek.
Důležitá otázka je, proč WHO pozaduje, aby do počtu úmrtí na C-19 byl započítaný každý zemřelý s pozitivním testem, i když příčina smrti to není. To se tam tedy asi započítávají i tragická úmrtí s pozitivitou na C-19.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

že do statistiky se započítavají i ti, co pozitivně testováni nebyli.

ze země neomezených možností:
- The Wall Street Journal -
"New York City raised its likely death toll from coronavirus by 3,778 people on Tuesday afternoon, after city officials released new numbers counting people who were presumed to have died of the disease but who hadn’t tested positive for the virus."

Nebo Belgie:
- iDnes -
Belgie má v přepočtu na obyvatele jednu z nejhorších bilancí úmrtí na komplikace spojené s koronavirem na světě. Jedním z důvodů je ale též odlišný způsob vedení statistik. Jako jedna z mála zemí světa totiž Belgie započítává i případy úmrtí v domovech seniorů a dalších pečovatelských domech. Ve statistice se tak často objeví i případy, u kterých je jen podezření na nákazu virem SARS-CoV-2, které však nebylo potvrzeno testy.

Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Připomenu jen ten fofr po povodních z výstavbou poldrů,nebo-li záchytných nádrží vody při větších bouřkách.
Postavilo se jich dost,počet nevím,jenže ty nádrže zastaví vodu,jen na den,dva a stejně odteče,už tam to někdo nedomyslel.
Bohužel,jsou oblasti,že závlahy neměly,ani nejdou realizovat,spíš jsou závlahy nutné u zeleniny,nebo u raných brambor.

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

jak mohou být zaměstnanci fakultek taková hovada, když jim lidi skuhrají za dveřmi a žebrají o pomoc.
Dnes nechápu, jak dokážou každý den přijít do práce a neoběsit se...
Ona tam není jenom neurola, že jo...
A na rovinu napíšu, že jsem byl hodně dlouho po každé návštěvě minimálně týden vykolejený. Když člověk vidí, co ho čeká...

Dost rozkoše, pojďme kritizovat Vidláka!
A jeho prasata!
A nadávat učitelkám!
A tvrdit, že jsme nejmladší, nejchytřejší a nejkrásnější!!!
:-)))

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

tak umím stěží odpovědět jen na jeho část. Psal jsem vám, že díky mé ženě (neurolog, vedoucí RS centra) mám o RS zprostředkované, přesto však hutné info.
Máte pravdu, že ta práce následky zanechává na všech stranách. Ta nemoc postupně napadá mladší a mladší. To pak, když sedí v ordinaci často početná vyděšená rodina a moje žena jim právě sděluje, že jejich 18-tiletá dcera má RS, ale že medicína už má dobré výsledky... mezitím přijde třeba pacient, kterého obvodní neurolog poslal pozdě a už mu nepomůže ani Copaxone ani Tysabri, zřejmě ani Pánbůh ... a když si tohle dá doktor v ordinaci 3-5x denně a není úplně ze železa, to pak se po šichtě sotva odplazí domů.
Nevím jestli jsem odpověděl přesně na váš dotaz, ale asi tak ..

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)

To bylo jen mé konstatování nehezkých faktů.
A taky odpověď, proč bych s Bělobrádkem klíďo měnil.
:-)

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Bez vyřešení problému dostatku organické hmoty v půdě se problém sucha vyřešit nedá. Zjednodušeně by platilo, dejme zemědělcům peníze, aby mohli udělat pořádnou podmítku, hlubokou orbu (vyřeší většinu myší), ať po první plodině nasejí cokoliv zeleného (ideálně vojtěšku, rostlinu s hlubokými kořeny a obrovským přírůstkem hmoty) a zaorají. Dělejme několik let po sobě a je po suchu. Jinak jsem o suchu psal dost podrobně zde i na vlkovi. Příčinou je přerušený malý vodní cyklus. Lze jej ještě obnovit. Ale každý rok dál to půjde hůře a hůře, a už moc času nemáme. Odhadem tak ještě 4 roky, pak už bude náprava stát obrovské peníze. Dnes se ještě můžeme zachránit.
Má ale EU zájem, aby zde zemědělci pěstovali plodiny nebo nám chtějí vnutit přebytky jejich produkce?
Příčinou celého sucha jsou vlády, co vyjednávaly o vstupu ČR do EU a hlavní vyjednavači. Tedy Václav Klaus starší, Miloš Zeman, Josef Tošovský (ten, co nevýhodně rozprodal zlatý poklad ČR), Vladimír Špidla a Pavel Telička (jeho otec František Telička byl členem KSČ a byl evidován jako spolupracovník StB „TYL“, který sloužil pod diplomatickým krytím v Argentině, Velké Británii a USA = StB po převratu v 1989 zůstala dále u moci, zdroj https://cs.wikipedia.org/wiki/Pavel_Teli%C4%8Dka), abychom si jmenovali hlavní viníky. Žádost o vstup byla 17. ledna 1996, vstup 1. května 2004. Seznam premiérů ČR té doby zde https://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_premi%C3%A9r%C5%AF_%C4%8Ceska
A ministři zemědělství Lux, Fencl, Palas, Zgarba - KDU-ČSL a ČSSD. Ti také nesou odpovědnost za současné sucho.

Průměrný počet slepic: 4.7 (12 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

pak to můžem rozjet ve velkém stylu.
Tedy myslím to dojení eráru a Bruselistánu.
Tak to mám radost.
Nic mi nepřináší větší pocit uspokojení, než když si mohu jít do "lýdlu" koupit opět o něco dražší pokus o chleba.

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

Průšvih je, že přerušený malý vodní cyklus je voda, co se místně odpaří a spadne. Jedná se o tu samou vodu mnohokráte recyklovanou. Když je obrovské sucho v atmosféře, pojme větší množství vodních par, ale vítr je odvane jinam. Neztratí se, jen spadnou jinde. Když začneme nyní obnovovat malý vodní cyklus, bude to chvíli trvat, protože se doplňuje jen z velkého vodního cyklu (odpaří se nad mořem a spadne na pevnině). Díky suchu ale pole působí jak města a vznikají tepelné ostrovy. Stoupavý proud z nich způsobí, že k nám srážky z moře prostě nedoputují a spadnou cestou v Germánii . No a my potřebujeme, aby se voda odpařovala v místě. To se neděje. Přitom náprava je snadná a levná. Až pole budou natolik suchá, že na nich neporoste vůbec nic, bude nucený úhor a zaorávat budeme plevel. To je taky zelená hmota. Časem se půda obnoví, o to strach mít nemusíme, jen člověk u toho už být nemusí. Rok vyčkávání znamená 2 roky nápravy situace. Proto se teď nacházíme v kritické fázi, kdy sucho ještě můžeme zvrátit, ale musíme s tím pohnout. Za 4 roky už nás vytrestá příroda sama.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

ale 5x dronte po 10kg.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

Děkuji, škoda, že dronte už vyhynul.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Našinec si někde v hloubi duše přemítá, zda na tom suchu nenese taky nějaký osobní podíl viny. Třeba svou rozmařilostí.
Tak jsem si své jednání v aktuální situaci rozdělil, v souvislosti se zemědělci, do dvou kategorií.
Právo do toho nějak kecat (nic jiného coby starobní kavárenský povaleč nemůžu) moc nepociťuji, neb o zemědělství vím ještě méně, než o ostatních lidských činnostech. Tato moje znalost se blíží nule. Něco bych možná trochu věděl o počasí a srážkách, ale jak je zřejmé, v tom asi ten zakopaný pes nebude a navíc se na tom dá něco změnit ještě obtížněji, než to zemědělské hospodaření.
Takže právo celkem žádné.

S povinností je to jinak, ale výsledek je stejný. Vezmu-li za bernou minci Gerdovo:

"Má ale EU zájem, aby zde zemědělci pěstovali plodiny nebo nám chtějí vnutit přebytky jejich produkce?
Příčinou celého sucha jsou vlády, co vyjednávaly o vstupu ČR do EU a hlavní vyjednavači. Tedy Václav Klaus starší, Miloš Zeman, Josef Tošovský (ten, co nevýhodně rozprodal zlatý poklad ČR), Vladimír Špidla a Pavel Telička"

… pak musím smutně konstatovat, že jsem byl součástí té asi pětiny voličů, kteří hlasovali proti vstupu do EU, a ODS a ČSSD jsem nikdy nevolil (byť pro starého Klause jsem měl až do jeho amnestie docela slabost).
Samozřejmě nevím, zda by se české (plus moravské a slezské, abych neurazil) zemědělství vyvíjelo nějak vůči půdě lépe, ale jistá naděje tu snad byla. Kdo ví....
Takže nějakou povinnost vůči aktuální situaci, povinnost, jež by vyrostla z pocitu viny, nějak významně nepociťuji. Zbývá než konstatovat, že situace nevypadá příliš nadějně.
Klika je, že v našem městysi se stékají čtyři řeky a tak vodovodní kohoutky asi hned zítra nevyschnou, to je ovšem poněkud dětinská útěcha.
Jako ten skokan z mrakodrapu - zatím je to dobrý...

Průměrný počet slepic: 4.4 (8 hlasů)

starý, úplně hloupý a úplně škaredý.
Vůbec jste nepochopil, že vaše odbornost, neboli kvalifikace právě spočívá v tom, ŽE NIC NEVÍTE A NEUMÍTE!!!!!!!!
Tudíž nejste zatížen pitomým balastem předsudků vyplývajících ze zkušeností a vědomostí!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Tudíž automaticky dosahujete okamžitých úspěchů ve KTERÉMKOLI Z OBORŮ, DO KTERÉHO SE NYNÍ PUSTÍTE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jestli se byť jen pokoušíte mi nevěřit, pohleďte na teoretické kvalifikace našich soudruhů neziskovkářů!!!!!!!!
Anebo soudruhů politiků!!!!!!
Jeden větší nedouk, než druhý, a rozumějí naprosto všemu!!!!!!!!

Do díla, chlape mizerná a lenivá!
Svět patří nám!
Neboli "HAJDE!", jak říkají bratia Srbové!

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

nosíš taky doma ledvinku na teplákách, jako já?

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

obě své ledvinky nosím tam, kde mi je příroda nadělila.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Jedním ze zákonů profesora Parkinsona je: „ Cо se může pokazit, to se občas pokazí". Čili bychom se do sucha dostali stejně kvůli tomu, že vlády z E15 chtějí udat jejich přebytky na trhy střední a východní Evropy. Chcete tomu odpomoci? Sledujte původ potravin a kupujte přednostně domácí, pak ze zemí V4.

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Ať čumím, jak čumím, poslední vlna žvanění o pětisetletém suchu mne konečně donutila k tomu, že jsem nezvedl ani tu prdel, nýbrž jsem naklofal do vyhledávače větičku o srážkách a vyjelo mi tohle.

http://portal.chmi.cz/historicka-data/pocasi/uzemni-srazky

V těchto tabulkách jsem nenašel prozatím (je fakt, že jsem tomu moc času nedal) nic katastrofálního. Tedy tyto tabulky mne utvrdily v přesvědčení, že pravdu měl Vidlák, když tu kdysi tvrdil, že těch kýžených srážek zas až tak moc neubylo, ale že blablabla... a blebleble...

Stran meliorací - můj laický názor - co brání správcům či majitelům výtoky jednoduše "zablindovat" (blinda je po gorolsku ucpávka, asi to bude klasicky přebráno z "ňaminy").
A skončíme obloučkem opět u toho, co tu už několikrát pojmenoval Vidlák:
1/ Obrubníky, chodníky, dlažby blablabla...
Do které díry přijedete, tam obecní kreténi zajišťují, aby se dešťová voda náhodou nedostala do půdy.
2/ Zemina, která nemá naprosto nic společného s klasickou ornicí. Na polích zbyl písek a jíl. Nevzpomínám si, kdy jsem naposled viděl mašinu s rozmetačem hnoje (kdysi to byla výměnná nástavba na MTS 24 PP).
A naši soudruzi vyvážejí hovna z kravína na jednu jedinou louku, která v okolí zbyla.
A půda je od traktorů tak umlácená (jezdí tam co pět minut), že už se ta hovna nevsakují.

Ale soudruzi mají fungl nové traktóóry, to jo.

Pokud půjdou dotace na traktóóry a nikoli na rozvoz hoven, budem tady pořád mlít hovna.

Průměrný počet slepic: 3.9 (11 hlasů)

soudruzi z Agrofetu. Všude kolem nás.

Průměrný počet slepic: 3.3 (12 hlasů)

Vidlák možná chtěl naznačit koloběh vody s otevřeným koncem.

Voda naprší, vsákne se a pořád klesá hloub (nekdy i pár let, nebo desítek) až narazí na nepropustnou vrstvu, tam ji začínáme čerpat na povrch a po vyčištění a nachlorování ji používáme.
Vodu použijeme na umytí, splachování atd. a pošleme kanalizací do čističky. Tam se složitě čistí o toho čím jsme ji znečistili, co jsme do odpadu vyhodili, po vyčištění ji pošleme pryč jako nepotřebnou, žádné použití na závlahu, zasáknutí.

Deštová voda jede dešťovou kanalizací rovnou do řeky a pryč do moře. (jsme bohatí a nějakou obyčejnou napršenou vodu ze střech, chodníků, nebo silnic přece nepotřebujeme, (zavazí nám na nepropustném povrchu) tak ji jako nepotřebnou a zbytečnou vyhodíme, žádné zasakování - to by stálo peníze.

Závěr:
Takže, když to zkrátím - napršenou vodu vyhodíme rovnou hned při dešti.
Vodu která se vsákne, tak vyčerpáme, použijeme a opět vyhodíme. Proto i když prší stále stejně v průměru, tak když po desítky let vodu vyčerpáváme a vyhazujeme tak si pořád zemi vysušujeme a odvodňujeme.

Muselo by pršet stále víc, než kolik vody vyhazujeme do řeky. To by se při použití septiků, nebo mozku na myšlení nestalo.

Průměrný počet slepic: 5 (9 hlasů)

U rodičů ve vsi nebyl ani vodovod, ani kanalizace.
U každého baráku studna či dvě (stará kopaná "na praní" a vrt "na pití") a septik s breberkami.
Vodou ze septiku se stříkaly zahrady a jednou za rok přijel hovnocuc, který vysrkl to, co breberky nezbaštily.
Pak vidláci nalili flašku nových breberek a zase měli na rok vodu na zalévání.
Rodiče to měli taky tak. Zahrada nesměla vyschnout, bo jílovitá půda. Když to vyschlo, odskakoval od toho i krumpáč, jak kdyby byl gumovej. Rýt a kopat se dalo jen po zimě, kdy to bylo mokré po sněhu.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

In reply to by Občan (neověřeno)

Trvalý odkaz

nebojte se budeme vodou setrit, kdyz jsme na vrcholku strechy, kam jen voda naprsi

pokud si dobre pamatuji - na nase uzemi ZADNA vyznamna reka nepriteka
(nevylucuji ze par km po nasem uzemi netece aspon nejaky potucek ze zahranici)

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/sucho-voda-setreni-cesko.A200517_210…

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)

Jediná významná přitékající řeka je Dyje.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Moravská Dyje pramení na Vysočině

Zatím bez slepic

"To by se při použití septiků, nebo mozku na myšlení nestalo."
Bohužel uvedený postup nestačí na "moderní" chemii a zvláště mikropolutanty. Tak by se plošně zamořilo všechno. Jediná cesta je skutečně kanalizace a ČOV na úrovni. Bohužel ovšem za to budeme platit tak, že budeme závidět i beduínům na Sahaře, kteří si vystačí s několika litry vody denně.

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

"Pečlivě sledujeme takzvanou bilanci vody, tedy místo, kde nám přirozeně vyvěrá, kolik jí čerpáme ve vrtech i kolik nakonec odtéká do povrchových vod. Z toho je vidět, jak se od roku 2015 pomalu vytrácí," říká vodohospodář společnosti VAK Jablonné nad Orlicí Petr Vávra.

citace z clanku

----
Vydatnost vrtů, tedy množství, které lze čerpat, aniž by voda mizela, je podle Vávry v posledních pěti letech stále nižší. Hladina je o 17 metrů hlouběji než v roce 2013.

I tak tady zbývá hodně vody, ale už se s ní zachází opatrně. "Dnes můžeme čerpat 11 litrů za vteřinu jen kratší dobu, hladina pak rychle klesá. Musíme čerpání zastavit a čekat na její vystoupání," popisuje Vávra.

---
Ukazuje, že vody v podzemí bylo loni leckde nejméně od časů, kdy se začala sledovat. "Rok 2019 je možné charakterizovat jako druhý nejsušší u mělkých vrtů a pramenů od roku 1971. U hlubokých vrtů byl loňský rok vůbec nejsušším od roku 1991," píší autoři zprávy.

https://archiv.ihned.cz/c1-66764410-voda-ubyva-uz-i-v-hlubokych-podzemn…

Průměrný počet slepic: 4.9 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

jakéhosi údajného mokřadu "Tály" u Uherčic. A že prý ho nechal zničit Agrofert.
Což ve mně vzbudilo podezření, které se ukázalo být oprávněným.
1) Nešlo o mokřad, ale o havárii zanedbaného vodohospodářského zařízení na přívod/odvod vody do tamních polí.
2) Když to vyšlo najevo, "ekologové" změnili taktiku na "Ha! Zasraný komunistický meliorace".
A vono houbelec, bo zařízení bylo zkolaudováno v r. 1992.
3) Opět změna taktiky na "Zemský škůdce Agrofert".
A zase hovno, bo tamní polnostě patří asi 30ti restituentům, kteří je pronajali někomu z agroferdů, aby na nich HOSPODAŘIL. O žádném mokřadu se s majiteli nikdo nikdy nebavil a ti nikdy nedali souhlas k tomu, aby se jejich majetek stal bažinou.
4) Takže 4. pokus - "Zneužili dotaceee!!!!!"
A zase vedle. Dotace tam byly a jsou na OBDĚLÁVÁNÍ půdy na polích.
5) "Ekologové" zamlčeli, že na mokřad dostaly Uherčice eurodotaci - na soustavu rybníčků a bažinek na rozloze 0,75 hektaru - tedy 7500 m2. NIKOLI na zaplavení SEDMI hektarů, jak se stalo "díky" havárii již zmíněného zařízení.
6) Nastalo hluboké ticho...

K tomu vydal VÚMOP sáhodlouhá odborná prohlášení - https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vyzkumny-ustav-se-ohradil-ze…, která "ekology" usvědčují ze lží a navíc i z pravděpodobného zneužití dotací.
Jenže tahle prohlášení už se v manistreamu neobjevila a neobjeví.

Nicméně - agroferdové se jako řádní hospodáři měli a MUSELI zajímat o stav meliorací (závlahy podmokem a odvod přebytečné vody) na jim pronajatých pozemcích. Což nečinili, takže v r. 2015 se poroučel nějaký kus roury a došlo ke vzniku "mokřadu".
Až letos konečně někdo opravil VH zařízení a otočil kouhoutkem, čímž konečně došlo k návratu k normálu a k orbě. Za řevu "ekologů".

Eurodotace: https://www.dotaceeu.cz/cs/statistiky-a-analyzy/mapa-projektu/projekty/…

Průměrný počet slepic: 4.7 (14 hlasů)

svini nemytou, tolik škaredých slovíček a falešných větiček na soudruhy ekopošu... éééé ... ekologist... ééé ...zase špatně..., ekology, to člověk jenom zírá.

Průměrný počet slepic: 4.5 (8 hlasů)